2020-01-09 0 瀏覽
茶包細細個就在元朗長大🛤,家人一直有帶我到好到底吃麵的習慣🍜,一個月大概到訪3-4次。點餐的轉變已經可以反映出茶包的食量成長記錄🌱->🌿:由半份的蝦子雲吞撈,到一碟蝦子雲吞撈,再到現時的加底版蝦子撈麵,一直無間斷地到訪這間老麵店🏃🏻‍♀️⠀⠀=|| 環境 ||=👲🏻老式店舖,設有少見的兩層用餐位,地層可以看到小廚房,👨🏼‍🍳師傅在煮麵的過程(製麵工場不在店中)。每一次到上層用餐時,⌛️🕰都覺得回到60,70年代,因為牆身/地板的花磚,配上暗淡的白燈,📻就像電影中6,70 年代的情景。(👧🏻由少女光顧至今的媽媽說這裡的裝修沒有變過🧑🏻)⠀⠀🕰老店經營了64年,店面裝修懷舊,但環境卻是非常潔淨,枱面沒有油膩的千年油垢,奉上的筷子茶杯可看到泛黃的時年感,但沒有讓人想用沸水過3次徹底清洗衝動。⠀⠀=|| 食物 ||=🍤蝦子撈麵🍝店家用自設工場的蝦子麵,再配上人手炒製的金黃蝦子。麵身爽口有咬勁,再配上金黃蝦子撈勻,這個味道真可讓人再三回訪。店家會配上一小碗湯,當吃乾拌麵口中覺得太乾時,就可以喝兩口。母親常說這碗是味精水,不要喝太多。但時至至今,香港有更多食物,比味精水害處更要命。⠀⠀🍤鮮蝦雲
=|| 環境 ||=

=|| 食物 ||=
🍤蝦子撈麵🍝
🍤鮮蝦雲吞麵🍜
兒時到店中吃的只曾吃過數次,因為雲吞麵所用的麵,不如蝦子麵般爽口彈牙,所以身為口感控的我,只鐘情蝦子麵。

但上次為了總單金價,先點一碗較便宜的雲吞麵來吃,墊一墊肚。從此之後,到店就必點一碗雲吞麵。因為麵底雖然較林身,但是口感細滑,又不會失去一定的嚼口。如果不想吃蝦子麵,可以一試入門版的雲吞麵。
⠀⠀
🍤雲吞的餡料只有:豬肉碎,小蝦,及大地魚。

🔅茶包一直覺得,所有肉餡加上大地魚的味道,已經是無敵🔅
因為大地魚的香,已經有足夠的鮮味支撐一顆雲吞!我標明好到底使用小蝦,是因為店家沒有浸泡打粉的蝦仁,咬下去真的可以嚐到蝦的鮮味。
⠀⠀
✨除了雲吞,好到底必試的一定是鳳城水餃。水餃的皮以魚肉製成,內饀有豬肉,木耳絲及大地魚粉混製。比雲吞更爽口!
🌱=|| 客茶 ||=🍵
客茶是店家奉送的茶水,不設額外收費。店家採用富有花香味的茉莉花茶,但是猶如茶湯色彩,味道太過淡薄,沒有兒時喝過的香濃。那時到好到底吃飯,不單是想吃麵,還想品到一杯好茶。

店家介紹:1961年在阜財街67號買下現址物業經營至今,門外牌匾「好到底麵家」招牌,是由著名北魏體書法家區建公題字。

=|| 好到底 ||=
地址:元朗阜財街67號地下
Tel : 24762495
2019-12-23 64 瀏覽
入元朗,又食雲吞麵,必定要食這一家,除了老字號,更是米芝連多年獲獎而又未結業的店舖,好到底麵家,小店生命力極強,價錢又保持如此便宜,相信鋪位必定是購置而非租的,造福一眾街坊,可以享受高質又平價的好麵食,元朗之光!店內仍然保持老香港的茶記裝修,設有二樓的雅座,諗起中國冰室都在近日結業,如此充滿香港味道及回憶的小店,更是買少見少了。雲吞麵由廣州傳入,叫細蓉,所以見到小店以鮮蝦做餡的雲吞墊底,減少麵條過份吸收水份,再用大地魚做湯底,好味非常,除了雲吞,水餃質素都非常之高,餐單不複雜,但每一款有水準,能抗能打,個人覺得豪住食蝦子撈麵加淨雲吞最是滿足,但可惜今次蝦子賣曬。。。唔講咁多,有機會大家去食下

2019-10-13 503 瀏覽
兒時玩伴因工作關係,已經久未踏足我地一齊長大既元朗~今次佢遠道而回,聲稱特別掛住香港d地道美食,我地就去左係元朗屹立已久既好到底麵家🤤淨雲吞皮薄又夠滑,餡又好味,而且細細粒易入口,個湯清清地唔似多味精👍🏻水餃個皮硬身d,個餡有d類似木耳既野,口感豐富d,但我同友人都覺得雲呑好味d:)蝦子羅白,味道都幾夾羅白好甜無咩渣:)叫左兩碗雲吞、一碗水餃同一碟羅白,大概要$120。其實價錢真係唔平,環境又有小小迫,但味道真係幾唔錯,充分反映出點解佢可以係元朗生存左超過半個世紀:)食完醒起蝦子面好似好出名,下次再食

蝦子羅白,味道都幾夾羅白好甜無咩渣:)

食完醒起蝦子面好似好出名,下次再食

2019-09-04 487 瀏覽
好到底係我少去嘅米芝蓮餐廳,佢嘅雲吞麵真係好特別,一啲都唔同坊間嘅雲吞麵,喺香港食到嘅雲吞麵通常都係雲吞大大粒,麵質爽口彈牙,而佢正正相反麵質交香,雲吞細細粒,一啖一粒,我諗佢係一間好特別嘅餐廳因為元朗嘅特性係所有面都係大大碗
2019-08-26
2019-08-19 494 瀏覽
經過元朗,朋友同我講呢間出名食雲吞麵,啲麵底偏硬,但又唔會有鹼水味。我好好奇麵底硬係咪即係未煮熟🙈🙈 聽佢講咁出名就去試一試🤔雲吞彈牙爽口,鮮味十足,可以要淨餸或者配麵🤤 一上枱都唔覺有咩特別,但一食真係有驚喜🙌🏻 幼麵一啲鹼水味都無,似係灼一灼就上碗,所以麵質偏硬,但咁樣覺試真到麵嘅口感,唔會脹曬好頂胃👍🏻真係不愧超過50件老字號,無論裝修定味道,都好值得繼續承傳落一去🤩 食食下聽到叮一聲,發現原來佢仲保留咗食物𨋢,即係地下廚房煮好麵可以放喺升降機升佢上嚟,減省員工體力消耗,好傳統😍

在街上偶爾會遇到問路,怎樣可以到好到底。如乘坐西鐵到元朗,可以再轉乘輕鐵,在大棠路站下車,過馬路後進入大棠路。行一會便會在前方見到阜財街路牌,前面便是好到底麵家。店內裝潢、餐桌及座椅多年來都保留原貌,拉開木椅時都會望望它,是店內其中一件珍貴傢具。這一層有樓面、座位及廚房,樓上亦有雅座。店員一見到客人進來便會立刻安排座位,很快遞上茶水及筷子,茶的溫度是剛好入口。店員下單亦很快,等了一會便有得吃。雲吞麵 $30原本雲吞是在麵的下方,習慣會將雲吞翻上來,好奇地看看有多少粒再開始吃麵。麵的韌度剛好,夠爽,習慣先吃完麵再吃雲吞,避免麵浸在熱湯的時間過長而變軟,湯底清澈好味。雲吞有四粒,喜歡雲吞皮薄,雲吞內有小蝦及豬肉,豬肉肥瘦適中,味道不錯!蝦子撈麵 $58蝦子撈麵用碟上,另跟一碗上湯。蝦子舖滿在乾身的麵餅上,很美,是我的至愛!急不及待要將麵餅與蝦子撈勻,先吃幾啖佈滿蝦子的麵,麵身很爽及彈牙。之後再加醋及辣醬一起吃,除了粒粒蝦子的口感外,更增添了酸味及辣味,好味!起初麵餅很熱,吃到中段後麵餅稍涼,像吃冷麵一樣,依然爽!上湯內有少許蔥粒,味道適中。吃完總會覺得還未夠,同時會期待下一次,享受蝦子撈麵
在街上偶爾會遇到問路,怎樣可以到好到底。
如乘坐西鐵到元朗,可以再轉乘輕鐵,
在大棠路站下車,過馬路後進入大棠路。

行一會便會在前方見到阜財街路牌,前面便是好到底麵家。

店內裝潢、餐桌及座椅多年來都保留原貌,
拉開木椅時都會望望它,是店內其中一件珍貴傢具。

這一層有樓面、座位及廚房,樓上亦有雅座。

店員一見到客人進來便會立刻安排座位,
很快遞上茶水及筷子,茶的溫度是剛好入口。

店員下單亦很快,等了一會便有得吃。

雲吞麵 $30
原本雲吞是在麵的下方,習慣會將雲吞翻上來,
好奇地看看有多少粒再開始吃麵。
麵的韌度剛好,夠爽,習慣先吃完麵再吃雲吞,
避免麵浸在熱湯的時間過長而變軟,湯底清澈好味。
雲吞麵

雲吞有四粒,喜歡雲吞皮薄,
雲吞內有小蝦及豬肉,
豬肉肥瘦適中,味道不錯!

蝦子撈麵 $58
蝦子撈麵用碟上,另跟一碗上湯。
蝦子舖滿在乾身的麵餅上,很美,是我的至愛!
蝦子撈麵

急不及待要將麵餅與蝦子撈勻,
先吃幾啖佈滿蝦子的麵,麵身很爽及彈牙。
之後再加醋及辣醬一起吃,除了粒粒蝦子的口感外,
更增添了酸味及辣味,好味!
蝦子撈麵
起初麵餅很熱,吃到中段後麵餅稍涼,
像吃冷麵一樣,依然爽!

上湯內有少許蔥粒,味道適中。
蝦子撈麵 上湯
吃完總會覺得還未夠,
同時會期待下一次,
享受蝦子撈麵的爽!

無論是堂食、盒裝的麵食或是其他新鮮製品,
價格相宜,是樸實的老字號!

2019-07-05
蝦子撈麵 上湯
2019-07-29 360 瀏覽
這間是個舊式的麵店,有兩層,座位比較緊迫,也是要搭枱的,剛好前面的牆貼上了曾獲米芝蓮的推介。比起一般麵店,這裡的價錢並不便宜。思量一會,最後決定叫碗牛腩麵和豆漿。不一會,牛腩麵就已經到了!麵份量比較少,牛肉只有5小塊,小妹吃完也不太飽肚。牛腩麵味道不是濃郁,頗為清淡,與想像有所不同。初時以為豆漿是自家製,原來是賣其他品牌的豆漿。支裝相對較衛生,豆味也有,可是總是少了一份舊式麵店會有的情懷。對於小妹從小吃中式麵店來說,這裡麵的份量、味道不算太突出,性價比不太高,有點名過其實,可能與對她的期望不相符吧!但我想遊客(如外國人)應該會很喜歡體驗這種地道懷舊的感覺。
這間是個舊式的麵店,
有兩層,座位比較緊迫,
也是要搭枱的,
剛好前面的牆貼上了曾獲米芝蓮的推介。

比起一般麵店,這裡的價錢並不便宜。

思量一會,最後決定叫碗牛腩麵和豆漿。
不一會,牛腩麵就已經到了!
牛腩麵

麵份量比較少,牛肉只有5小塊,
小妹吃完也不太飽肚。
牛腩麵味道不是濃郁,
頗為清淡,與想像有所不同。

初時以為豆漿是自家製,原來是賣其他品牌的豆漿。
支裝相對較衛生,豆味也有,
可是總是少了一份舊式麵店會有的情懷。
豆漿

對於小妹從小吃中式麵店來說,
這裡麵的份量、味道不算太突出,性價比不太高,
有點名過其實,可能與對她的期望不相符吧!
但我想遊客(如外國人)應該會很喜歡體驗這種地道懷舊的感覺。
2019-07-24
2019-07-25 218 瀏覽
晌元朗放break,又想快快手食完去做野,所以快食個麵當lunch。呢間好到底晌元朗開左好耐,係老字號。好耐之前黎過。叫左碗細蓉就快食!叫得細蓉無錯,因為個碗真係唔太大,好彩雲吞都有成4粒,算係咁la~麵質彈牙有咬口,蝦雪吞新鮮入味,快食lunch來說算是不錯了。

2019-07-23
2019-07-15 186 瀏覽
行完山,搭左車落元朗搵食知道元朗多野食,出名老店梗係要黎拜會拜會黎元朗梗係要好到底,可惜,,水餃面,味道一般,餡料分開,肉還肉菜還菜,味道不融合湯底味咸,重味精,幸好麵質爽滑彈牙,稍為加少少分牛腩面,牛腩還可以,牛肉沒有根,肉類一般
水餃面
行完山,搭左車落元朗搵食
知道元朗多野食,出名老店梗係要黎拜會拜會
黎元朗梗係要好到底,可惜,,
水餃面,味道一般,餡料分開,肉還肉菜還菜,味道不融合
湯底味咸,重味精
,幸好麵質爽滑彈牙,稍為加少少分
牛腩面

牛腩面,牛腩還可以,牛肉沒有根,肉類一般
話說小妹在N後前跟教友來過後就遺忘這老字號店淨係記得雲吞幾好味今次同樣跟教友來教友仲力推這是米芝蓮店因為有朋遠道而來就一齊品嚐美食嘩!已經心癢癢!一坐底,教友就介紹伊麵好味這裡的麵都是自家制,份外吸引這樣我就點喜愛的雲吞配喜愛的伊麵要撈伊麵雲吞味美重點是個蠔油撈伊麵入口彈牙非常,真係「彈牙」咁大個女除左魚肉麵同日本烏冬外食伊麵都咁彈牙真係意料之外評價HK$38+8伊麵底一定會回頭再吃除了另上的湯是咸了少少外其他都滿意如果有親友來元朗都帶佢地來食啊!這裡的懷舊特色是《樓上雅座》依家仲有幾多餐廳有《樓上雅座》?!喜歡啊!
話說小妹在N後前
跟教友來過後就遺忘這老字號店
淨係記得雲吞幾好味

今次同樣跟教友來
教友仲力推這是米芝蓮店

因為有朋遠道而來就一齊品嚐美食
嘩!已經心癢癢!

一坐底,教友就介紹伊麵好味
這裡的麵都是自家制,份外吸引

這樣我就點喜愛的雲吞配喜愛的伊麵
要撈伊麵

雲吞味美
重點是個蠔油撈伊麵
入口彈牙非常,真係「彈牙」
咁大個女除左魚肉麵同日本烏冬外
食伊麵都咁彈牙真係意料之外

評價HK$38+8伊麵底
一定會回頭再吃

除了另上的湯是咸了少少外
其他都滿意

如果有親友來元朗都帶佢地來食啊!

這裡的懷舊特色是《樓上雅座》
依家仲有幾多餐廳有《樓上雅座》?!
喜歡啊!

雲吞蠔油撈伊麵

2019-06-15
雲吞蠔油撈伊麵
  • 雲吞撈麵
  • 雲吞
2019-06-12 174 瀏覽
Long journey to Yuen Long. Nice to eat. Texture of the noodle is alittle rough but nice to eat, comparing to others noodle store in Hong Kong, the taste of noodle and the soup is different. More to my liking.
  • 蝦子撈麵
  • 水餃麵
  • 炸醬麵
2019-05-28 232 瀏覽
聽就聽得多依間店,終於有機會試試啦!傳說中佢地似似地某牌出既麵,都係一樣自家制的!原來佢係米芝連既餐廳黎啊!傳統既粉麵類令我十分期待食啊⋯⋯首先雲吞伊麵,伊麵加湯底又唔覺味精!餃子一咬落去好大舊蝦啖啖肉,皮夠薄試試水餃麵又如何呢?同平時車仔麵用既麵好唔同,冇皂水味 係真正既蛋麵蝦子撈好多年前係車x品食都足夠,依度都一樣都係超級多蝦子同埋個d麵底都好夠份量,基本上食左一碟都好飽!價格都合理唔太貴,又可食到美芝蓮既級數!good!
原來佢係米芝連既餐廳黎啊!
傳統既粉麵類令我十分期待食啊⋯⋯
首先雲吞伊麵,伊麵加湯底又唔覺味精!
餃子一咬落去好大舊蝦啖啖肉,皮夠薄
蝦子撈好多年前係車x品食都足夠,依度都一樣都係
超級多蝦子同埋個d麵底都好夠份量,基本上食左一碟都好飽!
價格都合理唔太貴,又可食到美芝蓮既級數!good!
2019-05-12 197 瀏覽
每次泥好到底,都一定爆場,但阿姐總可以找到位俾我地,唔使等,食物又好食,成日心思思想泥食。🥟🦐雲吞湯麵$30🥟🦐雲吞撈$39🦐🥕蝦子蘿白$30泥度既雲吞麵係我至愛,個麵食得出蛋香,又無鹼水味,個湯清甜不油不膩,我每次都會飲哂,但又唔口渴。至於雲吞,一口size,皮簿、蝦肉爽脆,同豬肉的比例剛好。如果偏向重口味,不妨試下雲吞撈。撈麵用蠔油撈好,一嘮麵再一啖湯,食得好爽好滋味😋😋 今日突然好想食蝦子,所以叫左蝦子蘿白。蝦子滿滿的鋪响蘿白上面,每啖都食都香香既蝦子,加埋蘿白的清甜,食到最後一舊我地要爭食 (失禮😂😂)除左雲吞,呢度既水餃都好好食,大家可以試下喔。

🥟🦐雲吞湯麵$30
🥟🦐雲吞撈$39
🦐🥕蝦子蘿白$30

除左雲吞,呢度既水餃都好好食,大家可以試下喔。
2019-05-12
2019-05-01 220 瀏覽
呢間麵店喺元朗已經屹立左唔知幾多10年,主要食中式嘅粉面。呢度最出名好似係雲吞同埋蝦子撈麵,不過佢嘅面就唔算平,但係身為米之蓮得獎店鋪之一,而且佢都算足料,加上一分錢一分貨,咁都算合理嘅。呢度坐就唔算坐得舒服,但座位都尚算多,因為佢有上層可以坐。雲吞麵(雲吞大大粒,皮簿,蝦都爽。湯底清清地,麵條唔硬有咬口。)蝦子撈麵(面頭有好多蝦子,另外都會有碗清湯跟埋俾你。蝦子粒粒有咬口,又好香,配埋個面一齊食好味呀)可惜2碗份量有點細。未試過都可以試試呢啲傳統香港手藝。
呢間麵店喺元朗已經屹立左唔知幾多10年,主要食中式嘅粉面。

呢度坐就唔算坐得舒服,但座位都尚算多,因為佢有上層可以坐。

可惜2碗份量有點細。未試過都可以試試呢啲傳統香港手藝。
2019-03-31 198 瀏覽
元朗美食林立, 老字號食店多年嚟屹立不倒, 當然自有原因! $56/碟蝦籽撈麵, 麵底香口彈牙, 絕無梘水味~ 配上蝦籽同香蔥, 非常惹味!! 😋😋😋 嫌太乾身可以飲返啖上湯, 就算成碗飲曬都唔覺口乾! 👍🏻 值得一提嘅係作為老字號食店, 佢嘅服務係出奇地咁好!!! 一坐低, 店員招呼已經非常熱情, 要幾多杯水, 邊個位冷氣大, 要唔要剪麵, 服務相當周到! 👍🏻👍🏻👍🏻
元朗美食林立, 老字號食店多年嚟屹立不倒, 當然自有原因!

蝦籽撈麵

蝦籽撈麵