2009-10-08 13 瀏覽
食完牛丸腩,再掃一砂鍋粥,行行下又走去好到底.好到底有幾耐歷史唔駛理,總之好食就得,不過有時都要撞手神,食左超過廿次,試過d麵太淋,亦試過湯底唔夠味.話晒食左兩餐(一小時內),求其一碗雲吞麵好了.雲吞麵 : 細蓉真係細,諗起以前細果屋企門口係雲吞麵檔,叫親細蓉都係大碗上幾個人嘻嘻哈哈分,果一刻情境,諗返起都好warm,有時諗下,有d人日日死博,為名,為利,但最可貴既始終都係親情.其實今次麵底淥得相當好,時間拿捏準繩,爽口又無鹼水味,雲吞亦係啱啱淥好,皮滑又唔散,咬落有朕蝦子味輕輕沁出,真係好耐無食過咁高水準雲吞麵,作為掃街尾站,好滿意的一天.
食完牛丸腩,再掃一砂鍋粥,行行下又走去好到底.

話晒食左兩餐(一小時內),求其一碗雲吞麵好了.

2009-10-07
  • 雲吞麵
  • 蝦子撈
2009-09-30 27 瀏覽
一場入到元朗, 未肚餓都要試吓依間老字號.店入面充滿懷舊Feel, 包括枱椅同食具!叫咗一碗雲吞麵.麵條亂蓬蓬, 好求其, 加上旦麵唔啱我口味!雲吞死實, 感覺唔新鮮!結論: 懷舊Feel一定有, 雲吞麵好唔好食,見仁見智la
一場入到元朗, 未肚餓都要試吓依間老字號.
店入面充滿懷舊Feel, 包括枱椅同食具!
叫咗一碗雲吞麵.
麵條亂蓬蓬, 好求其, 加上旦麵唔啱我口味!
雲吞死實, 感覺唔新鮮!

結論: 懷舊Feel一定有, 雲吞麵好唔好食,見仁見智la

2009-09-29
2009-09-23 9 瀏覽
很多人到外國后常常懷念既係香港云吞面,但其實香港既云吞已經走晒樣,大大粒雪蝦云吞,真叫人失望.今日再去食好到底,確係唔同,云吞SIZE啱啱好,蝦肉有鮮味,有咬口,有質感,炸醬撈面亦頂呱呱!
很多人到外國后常常懷念既係香港云吞面,
但其實香港既云吞已經走晒樣,大大粒雪蝦云吞,真叫人失望.
有咬口,有質感,炸醬撈面亦頂呱呱!
2009-09-23
  • 炸醬撈面
  • 淨云吞
2009-09-18 74 瀏覽
今時今日香港嘅食肆林立,真係想食乜都得,想去食番碗雲吞麵就話咁易,要求唔高但求飽肚嘅話,求求其其一間茶餐廳或者去果啲十零蚊有交易嘅乜記物記粉麵舖就得嘞;如果要求高嘅話,咁就要去中環、灣仔、佐敦果頭出名啲嘅雲吞麵舖喇。一碗雲吞麵整得好唔好食,係見仁見智嘅,因為口味與要求係因人而異各有不同吖嘛。(不過小弟就試過有啲真係難食到咬咗半粒雲吞就都唔切出嚟囉!)今次其實想做番啲 "好到底麵家" 嘅補充資料,小弟對上一次入元朗都有慕名而來 "好到底麵家" 一嘗該店馳名嘅蝦子撈麵及雲吞麵,若然問我該店嘅蝦子撈麵及雲吞麵整得好唔好食、啱唔啱口味,我只想說:「可以再好啲嘅......!起碼算係試過囉,算啦!」在歸家途中,想起在某年某月某日收過一啲既有趣味又有歷史性嘅資料,哩啲既有趣味又有歷史性嘅資料,其實係一本小手冊小指引 (即係等同打機果啲攻略本一樣),哩本小手冊嘅內容係講關於 "一九五四年香港" 生活提要嘅(見圖),內容如下:1. 日曆、全年公眾假期表2. 港、九海陸交通之一覽3. 日常應急事項4. 衛生一覽5. 寄信須知6. 結婚須知7. 公共廁所地點8. 當押衣物利息計算法9. 最新租例摘要1
今時今日香港嘅食肆林立,真係想食乜都得,
想去食番碗雲吞麵就話咁易,要求唔高但求飽肚嘅話,

各有不同吖嘛。

今次其實想做番啲 "好到底麵家" 嘅補充資料,
及雲吞麵,
若然問我該店嘅蝦子撈麵及雲吞麵整得好唔好食、啱唔啱口味,

攻略本一樣),
8. 當押衣物利息計算法
9. 最新租例摘要
10. 游泳與旅行
11. 其他衣食住行常識
以當時資訊冇咁發達又冇得上網嘅情況之下,哩本小手冊真係相當實用,
起碼可以知道去邊庶攞出世紙 & 原來大肚婆去東華三院生 BB "要買定草紙六
斤才可到醫院留產" 個喎!(見圖)

但係今次要講嘅重點係......响哩本小手冊最後果頁,有一側指引係介紹去邊庶買
靚嘢食好野嘅,
其中一句係:「元朗好到底麵家雲吞麵別有風味」!(見圖)
嘩...嗄.....當時好到底麵家,原來早在五十幾年前已經係元朗相當之有名嘅雲吞麵
舖嚟嘅,
連一九五四年嘅生活小手冊都推介,想像到當年該店嘅雲吞麵應該係相當不俗,
時移勢易,咁唔知五十幾年後嘅今日,佢嘅雲吞麵風味又有冇變過呢?仲係味咁
吸引人入元朗食佢碗雲吞麵呢?
小弟上次試過佢嘅雲吞麵之後,都覺得佢嘅雲吞麵係同坊間嘅雲吞麵有所不同,
可能哩啲就係叫做 "別有風味" 啩?
若然下次要入元朗又順路嘅話,小弟都會再一嘗哩種 "風味" 嘅........
若然要 "刻意地" 再入元朗一嘗哩種 "風味"的話.......噢,不必了.....我試過了!
一九五四年香港生活提要
如無草紙門口有售每張五仙
要買定草紙六斤才可到醫院留產
  • 樽裝蝦子
2009-09-15 8 瀏覽
好耐無入到黎元朗..睇電視成日講細蓉我都想去食*v*入到去麵家快快叫番個細蓉黎食啦xd不過店員的態度就真係麻麻地..細蓉16蚊細細碗..係碗底有5粒雲吞..先食麵先,,幾爽身,吃食落幾彈牙,,雲吞皮薄,餡有蝦和豬肉,,好鮮味..估唔到細細碗就食到咁飽..有機會可以再試*
好耐無入到黎元朗..睇電視成日講細蓉我都想去食*v*
入到去麵家快快叫番個細蓉黎食啦xd
不過店員的態度就真係麻麻地..

細蓉
16蚊細細碗..係碗底有5粒雲吞..
先食麵先,,幾爽身,吃食落幾彈牙,,
雲吞皮薄,餡有蝦和豬肉,,好鮮味..

估唔到細細碗就食到咁飽..有機會可以再試*
2009-08-31 31 瀏覽
星期日帶家人食傳野,叫左 : 蝦子撈麵, 雲吞麵, 浄麵, 牛腩蘿蔔,麵 : 唔錯, 彈牙無簡水 湯 : 咸而無味 蝦子 : 唔鮮, 又係得個咸字雲吞 : 偏咸有少少豬肉的酸味 (應該唔係變壞果隻), 牛腩 : 係呢餐最好食果樣, 淋, 唔散, 有味 蘿蔔 : 老, 有渣, 苦 自細有食雲吞麵喜好, 唔係好記得細個時 (傳統) 雲吞既味道, 但印象中細個時食 D 雲吞係有冬姑 (因本人幼時不喜冬姑), 但 "好到底" 沒有 !如果這是傳統味道的話, 我比較喜歡現今的口味多些 !
星期日帶家人食傳野,

叫左 : 蝦子撈麵, 雲吞麵, 浄麵, 牛腩蘿蔔,

麵 : 唔錯, 彈牙無簡水

湯 : 咸而無味

蝦子 : 唔鮮, 又係得個咸字
雲吞 : 偏咸有少少豬肉的酸味 (應該唔係變壞果隻),
牛腩 : 係呢餐最好食果樣, 淋, 唔散, 有味

蘿蔔 : 老, 有渣, 苦

如果這是傳統味道的話, 我比較喜歡現今的口味多些 !
2009-08-30
2009-08-29 28 瀏覽
由十歲每星期陪祖母來吃香港其中一間僅存最傳統的雲吞麵店,到現在二十多歲人,屹立不倒,事實上,價錢亦沒有太大變化。以前年紀小,經驗淺不懂欣賞,對跑到老遠來「吃碗雲吞麵之嘛!」不以為然,現在卻嘆在市區很難找到像樣的細蓉。現在人們都慣吃大大粒代兵乓球般的雲吞麵,不過甚麼都是演變出來,市場接受就是了。這裡的雲吞很香的,女生也要吃起碼一碗麵加多碗淨雲吞才有野到肚。但好味就是真的。

現在卻嘆在市區很難找到像樣的細蓉。

但好味就是真的。
  • 蝦子撈麵,細蓉
2009-08-18 50 瀏覽
兩年前幫趁過一碗雲吞麵 但居然丁點也沒有印象 於是重來吃返碗雲吞麵..雲吞麵乜咁細碗架 $16/@ 已往都係? 無印象..飲第一口湯 無大地魚味 直情淡水般雲吞好細小 無豬肉 得些許梅蝦肉 NO GOOD麵又如何 蛋麵配上雲吞 完全敗筆 真係無下次 一般做埋粉麵既茶廳都好過尼道..麵店如:好好粥麵 或者 好麵膳 既雲吞麵仲正又唔抵又唔好味 好到底 真正想好到底就改善下###第一次比食物好味指數 "零"
雲吞麵乜咁細碗架 $16/@ 已往都係? 無印象..

飲第一口湯 無大地魚味 直情淡水般

雲吞好細小 無豬肉 得些許蝦肉 NO GOOD

麵又如何 蛋麵配上雲吞 完全敗筆

真係無下次 一般做埋粉麵既茶廳都好過尼道..
麵店如:好好粥麵 或者 好麵膳 既雲吞麵仲正

又唔抵又唔好味 好到底 真正想好到底就改善下
###第一次比食物好味指數 ""
  • 無野介紹
2009-07-17 22 瀏覽
唔好食,同埋唔抵食普通一間麵店都好過佢真係唔好盡信人地d食評而且間野一d都唔平一個蝦子麵35蚊完全唔見得有特別雲吞更係係普通到冇得再普通比返30個喊比佢就差唔多可惜唔得
唔好食,同埋唔抵食
比返30個喊比佢就差唔多
可惜唔得
2009-07-06
2009-07-13 22 瀏覽
是日又向元朗出沒,聽聞d麵幾好,今次一於去試~~~~~事前知道收銀婆婆態度好串,但一入到去唔見婆婆只見相信係太子爺,仲諗住睇吓婆婆有幾串tim 一坐低..... wa.... 蝦子撈麵 成 $35 咁貴 !! OKI~我豁出去叫黎試試咩料 , 而女友叫左 雲吞麵 .雲吞麵 $16 蝦子撈麵 $35 好快蝦子撈麵上檯啦~~~ 成"麵"都係既蝦子香味已好快飄進鼻裡,即快快影左相先,好快雲吞麵都上埋檯,我撻左女友粒雲吞向蝦子度碌幾碌 , 自製 蝦子雲吞 , haha 講返蝦子撈麵 蝦子鹹鹹地好香好香 , 而麵身亦好爽冇鹼水味,好味. 至於跟果碗湯就麻麻地,唔覺有大地魚既味粉湯........ps.如果麵用埋蝦子麵會唔會仲正呢咁碟麵可能唔只$35 lu ~~~ 至於雲吞就唔係大粒,豬肉同蝦比例差不多,都好食總結 : 麵同蝦子的確係好野 份量就較細,要去再食其他野. 雖然d麵較貴,但如果貪平食d麻麻十一二蚊果d麵,我會比多幾蚊食呢間好麵但想講如果婆婆服務態度麻麻,希望佢知道 雖然老字號,都要好態度
是日又向元朗出沒,聽聞d麵幾好,今次一於去試~~~~~

一坐低.....

雲吞麵 $16
蝦子撈麵 $35

講返蝦子撈麵
ps.如果麵用埋蝦子麵會唔會仲正呢
咁碟麵可能唔只$35 lu ~~~

至於雲吞就唔係大粒,豬肉同蝦比例差不多,都好食

總結 : 麵同蝦子的確係好野
份量就較細,要去再食其他野.

成麵係囉~~~~
混沌麵~~~
自製 蝦子雲吞
電話:零一二O三 O_O"
2009-07-12
成麵係囉~~~~
混沌麵~~~
自製 蝦子雲吞
電話:零一二O三 O_O"
2009-07-05 28 瀏覽
吃過不大如意的牛丸後,走過兩條街左右吃些澱粉質,在來到店門外前,被一間在對面馬路的藥房吸引了,該間藥房名叫曼聯大藥房,唔知曼聯迷買東西有沒有折扣呢?很攪笑。也返回正題,來到了店外,也真的見很好生意,心想今次一定可以溝貨成功了吧,怎知又換來另一個失望。這麵店分為樓上樓下兩層,店家是任人等位的,真想不到吃麵也好像是到蓮香飲茶一樣,找了好一陣子,才好不容易坐下了,點菜方面,心想要試真好吃的麵,當然要吃撈麵,一於來一個蝦子撈,女友要了一碗雲吞麵,另外再加,蝦子蘿蔔,真的應該會很飽了吧。先來的是蝦子撈,蝦子明顯不足,吃下每口麵的鹹香令人有很吊癮的感覺,不是完全沒有,但真的是太少了,怎麼說在元朗這地方收取三十五元一碟麵,為什麼要咁孤寒呢?麵條可取的地方是沒有任何梘水味,麵身有點爽口的感覺,但是就完全沒有鴨蛋香,也不夠煙韌及咬勁,很普通及失望。雲吞麵也好不了到哪裡,湯完全沒有大地魚的味道,心想不是用什麼豬肉來煲吧,而雲吞也好像不是太好,沒有散尾之外,皮也不薄不滑,而在內的蝦也不爽口的,不是新鮮貨,麵也是如上的不用再談吧,又是失望之作。最後來的蝦子蘿蔔是平穩過渡的,蝦子與蘿蔔的比例相對於蝦子撈中蝦子與

最後來的蝦子蘿蔔是平穩過渡的,蝦子與蘿蔔的比例相對於蝦子撈中蝦子與麵的比例多很多,雖然蝦子自身的鹹香也不是什麼驚為天人,但也是不錯的了,而蘿蔔軟腍無渣,這蝦子蘿蔔,絕對不會不好吃,但沒有什麼驚喜,在車品品吃也絕對會是過之而無不及。

真的是慨嘆自己是溝貨界的失敗者,最後唯有寄望在元朗起家的恆香,不會給我一個難吃的老婆餅吧。
老牌麵家,但...
煮得滿頭也是汗了
在對面馬路的曼聯大藥房
蝦子撈的蝦子明顯不足
喝雲吞麵的湯一樣,完全沒有大地魚的味道
雲吞沒有散尾,皮也不薄不滑
而在內的蝦也不爽口
蝦子蘿蔔算是不錯
2009-05-31
煮得滿頭也是汗了
在對面馬路的曼聯大藥房
蝦子蘿蔔算是不錯
2009-06-23 4 瀏覽
其實我由細到大都黎呢度食野, 係DAD 帶我地黎既...D味道真係不錯家...雲吞大大粒...最好食就係雲吞依面..以前細個最鍾意食蝦子面.. 依家唔鍾意囉...!! 唔係因為唔好食, 只不過係大個仔要食多D肉JA.. 你知啦..蝦子面得個味...真的不錯的介紹...值得一試.... 不過價錢又真係比較貴既....!! 不過我相信黎得呢個網既人... 只要是好味道的, 貴少少也會願意比...!!
2009-04-24
2009-06-07 8 瀏覽
喜歡食蝦子撈麵,來到元朗也要一試。點了最基本的蝦子撈麵,男友選了雲吞撈麵。麵幼幼的,吃起來好像不太滑,相對平時吃開的感覺有點奇怪。蝦子夠香,但下的份量沒有劉森來得慷慨。雲吞來好吃,蝦肉爽口。不便宜,只點兩個麵都六十多元了,而味道,我還是情頓九龍代表多一點。
喜歡食蝦子撈麵,來到元朗也要一試。

點了最基本的蝦子撈麵,男友選了雲吞撈麵。

2009-05-03
2009-06-03 14 瀏覽
途經好到底麵家, 記憶中都幾多好評就一於試下..叫個招牌蝦子撈麵食下...真係冇乜特別, 唔會食完'嘩' 一聲叫出黎但係你見到個價錢會"嘩"一聲咁叫...因為唔係物有所值..試一次就算...冇下次..p.s. 見到之前人地既食評勁多蝦子.....但係我食o個碟真係少之又少..偷工減料........
途經好到底麵家, 記憶中都幾多好評就一於試下..

叫個招牌蝦子撈麵食下...
真係冇乜特別, 唔會食完'嘩' 一聲叫出黎

但係你見到個價錢會"嘩"一聲咁叫...

因為唔係物有所值..

試一次就算...
冇下次..

p.s. 見到之前人地既食評勁多蝦子.....
但係我食o個碟真係少之又少..
偷工減料........
2009-05-28
2009-04-13 18 瀏覽
我地大鄉里入元朗, 家姐話一定要去呢間老店.一見門口的大字報廣告; 櫥窗一個個麵餅陳列, 已經覺得好interesting. 入到去, 有一個專門counter 賣麵餅, 一盒盒的陳列, 註明不含梘水, 我們吃麵的半小時, 已有好幾位客人光顧。您看看古式大鐘, 加上木枱木椅, ... 我地嘆咗: 薑葱麵, ok la, 嫌葱唔夠 雲吞麵, 即細蓉, 真係細細碗, 好矜貴 蝦子撈麵 蝦子蘿白 雲吞撈麵四人: $116.
我地大鄉里入元朗, 家姐話一定要去呢間老店.

您看看古式大鐘, 加上木枱木椅, ... 我地嘆咗:

薑葱麵, ok la, 嫌葱唔夠
雲吞麵, 即細蓉, 真係細細碗, 好矜貴
蝦子撈麵
蝦子蘿白
雲吞撈麵

四人: $116.
[um... 阿媽大叫肉痛... 係咪真係特別好味? ... 您下試試吧!]
陳列的麵餅
細蓉, 都好食呀
蝦子撈麵, 粒粒金黃蝦子
第一次品嚐蝦子蘿白, 好特別! ^^
薑葱撈麵, 如果多d葱就好
雲吞撈麵, 家姐話麵身好彈
店內古鐘, 這種設計也少見了
店外近樓梯的大字報, 好有六十年代味道
2009-04-12
細蓉, 都好食呀