2021-01-28 6234 瀏覽
麗思卡爾頓staycation第二日同tosca一樣因為疫情關係變左early dinner雖然可以四點checkout但係因為要食埋天龍軒就三點checkout放低行李同早餐同一條扶手電梯轉右就係米芝蓮兩星既中菜天龍軒自從食過兩間三星既中菜廳之後最期待就變成左呢間二星既天龍軒如果話唐閣既招牌係蟹蓋咁天龍軒既招牌就一定係叉燒天龍軒有兩款叉燒招牌係黎自西班牙黑毛豬既叉燒呢份被譽為全港第一既叉燒需要廿四小時前order定不過基本上訂位時已經會問定你洗唔洗預留一份或者半份我都係因為呢半份叉燒所以無揀到佢地比較抵食但又只提供普通叉燒既套餐主廚劉秉雷既片段可以係飲食果女既youtube搵到師傅話呢份黑毛豬叉燒係取自膊頭肉稀少而且特別而呢批伊比利亞黑毛豬係食橡果大所以肉質會帶橡果味劉師傅亦都係全香港最年輕既萬豪金殿行政總廚鄧家濠既師公係好多訪問亦都成日會見到劉師傅既身影門面其實同尋日行入去tosca係一模一樣既只係廚房今次唔再開放式見唔到劉師傅今日有無番工餐檯尋日tosca係藍色而天龍軒主色調就係紅色又係食完影既呢邊係望昂船州一帶既海景如果黎食晚餐既話應該真係乜光都無其實個天同尋日都係差唔多陰陰天
雖然可以四點checkout

得呢一邊既走廊係咁完整既金色玻璃櫃

今次無人帶我地離開
所以先話tosca無論係服務定係食物都係天龍軒之上
2021-01-11
$513.82 (午餐)
用餐優惠
優惠券、現金券
天龍軒琥珀核桃 / 天龍軒 X.O.醬
炸釀蟹蓋
傳統酥皮蛋撻
2021-01-27 3854 瀏覽
原本滿懷高興來食景 🤭可惜今日有煙霞,景觀吾夠清晰😪可能都係好事,可以專注d欣賞食物 😂必定要食嘅西班牙黑豚肉义燒 👍🤤肉質嫰滑,加上厚切,應該用刀义食 😜脆皮牛腩,牛腩肥瘦適中,配埋檸檬汁,感覺幾特別,亦都冇咁滯 。鮮蝦蟹子腸粉,大大隻蝦 😋🥰上枱時配熱豉油,真細心個人認為,景觀和環境真係 👍👍如果點心可以做得精緻d會更好🌹
原本滿懷高興來食景 🤭可惜今日有煙霞,景觀吾夠清晰😪
可能都係好事,可以專注d欣賞食物 😂

西班牙黑豚肉义燒

脆皮牛腩

鮮蝦蟹子腸粉

鮮蝦蟹子腸粉,大大隻蝦 😋🥰上枱時配熱豉油,真細心

蝦餃

龍鳳燒賣

西班牙黑豚肉义燒
脆皮牛腩
鮮蝦蟹子腸粉
龍鳳燒賣
  • 蜜燒西班牙黑豚肉叉燒
位於 Ritz Carlton 102樓的天龍軒,是全港最高的中餐廳,亦是「米芝蓮二星🌟🌟」餐廳位於極優越的位置首先要搭升降機上到103樓再返回一層,入到去,超高樓底,上下兩層打通,空間感和氣派十足!裝潢主要以紅木為主,樓底夠高,加上落地玻璃窗,令光線十分充足, 而且可以一覧無敵海景,180欣賞維港夜景,畫面十分壯觀,身處於102樓的高度,有種大地在我腳下的感覺,就算好高的大廈都變得好渺小,除了景色美麗, 食物也很出色今日為大為介紹的是「Signature Menu」(所有套餐都需要二人起跳)。 係Menu上小弟有作出少少變化,因為黑豚肉叉燒需要24小時之時落Order,但因為我忘記了,慶幸餐廳有預多,所以可以享用半份,然後將蟹拑改為龍蝦球,就是改了兩款菜色。1)先由前菜開始鮮炸魚皮加上糖醬,食落特別開胃,脆卜卜好輕食 2)頭盤🐷西班牙黑豚肉叉燒被譽為香港最好味嘅叉燒😂 係真係好好食👍🏻好厚身,黑豚豬軟棉棉,微微的焦香,帶有少許果香,原來果香是來自呢款豬係食橡果大,所以肉質帶有果香,師傅亦只會選擇豬的肩胛位作為叉燒的部份,是我人生食過最講夠的叉燒, 的確是這裡的招牌菜。🍤窩貼大蝦多士亦

1)先由前菜開始
鮮炸魚皮加上糖醬,食落特別開胃,脆卜卜好輕食

2)頭盤
🐷西班牙黑豚肉叉燒

🍤窩貼大蝦多士
亦都是令一款招牌菜, 表皮十分之鬆脆, 薄薄的脆皮, 咬下十分爽口, 此蝦多士用的不是蝦膠, 而是原隻蝦肉開邊, 加酥脆的白麫包, 最重要入口不油膩, 帶有蝦的鮮味。
🐍冰梅醬鱔球
鱔肉彈牙可口, 少少酸的醬汁, 令鱔肉不太Heavy

3)🦞牛肝菌青蔥龍蝦球
龍蝦球令我喜出望外,先把龍蝦肉酥炸,再配上龍蝦熬製而成的高湯,配合一齊食真係天衣無縫,高湯能夠將龍蝦的鮮帶上令一個層次,完全係鮮上加鮮,享受完龍蝦肉後,可以直接飲高湯,真係齒頰留香、回味無窮

4)🥣原個椰皇花膠燉變雞
雞肉的嫩滑,大大舊的花膠,湯水清甜又潤喉,啖啖的花膠完全可以補充身體內的膠質

5)生扣澳洲鮮鮑魚
鮑魚有如溏心一樣,落刀的時候會黏住把刀,入口容易咀嚼,好溶化

6)洋蔥法國鴨腿煎鵝肝
去到呢道菜,其實都有少少飽肚的現象😅 但都好想試下味道如何,鴨肉軟身又入味,加上鵝肝一齊夾住入口,可以同時享受兩種高級食材的配搭,簡直係一流👍🏽.

7)🍄金盞蒜蓉炒雜菌

8)蛋黃香芋魚皇燴飯
講到燴飯,我相信呢個會係我心目中數一數二的好味,汁滲入每一粒米,加上切碎的鹹蛋黃、頭粒,十分有咬口和香口,口感似中式的Risotto,真係一試難忘😋😋😋.

甜品
雪燕鮮奶布甸, 陳皮紅豆沙水晶餅

😋全球最高極具氣派的中菜館,除了有靚景之外
侍應的服務也非常專業,因為太多BOOKING的關係,窗邊位子也很難求,食完頭盤後,竟有客人提早離開,侍應立刻上前問我會否轉枱,但需要等15分鐘,因為要清潔再重新擺設,這一份細心和專業,真的不能不服。
記得提前Book位,旺季的時候隨時要等一個月或以上,唔好忘記「黑豚肉叉燒」。
我一定會Encore再試其他菜式。
2020-11-18
慶祝紀念
紀念日
  • 蜜燒西班牙黑豚肉叉燒
  • 原個椰皇花膠燉雞
  • 蝦多士
2021-01-01 3804 瀏覽
位於ICC 102/F 米芝蓮二星嘅天龍軒,可以一覽無敵海景,食物種類都算多,款款都好食👍🏻/東吉品鮑魚酥 (每位) $168/鮑魚香濃彈牙,酥皮鬆脆,加埋用乾鮑熬製嘅醬汁,更加濃味🥰/蜜燒西班牙黑豚肉叉燒 $376/被譽為香港最好味嘅叉燒😂 係真係幾好食👍🏻好厚身,黑豚豬軟熟,lean to fat ratio 啱啱好🥰加埋蜜汁味道一流💯 想食嘅朋友記得最少早一日預約!/窩貼大蝦多士 $142/蝦多士鬆脆,但係就咁食就味道偏淡,加埋甜酸醬食都幾特別,好開胃🍤 /蒜香田雞腿 $142/接受到田雞嘅朋友一定要試😳真係好好食,田雞腿超大隻,好多肉,炸蒜粒好香口,又脆又彈牙好食👍🏻/葡汁螺肉芋角 $115/黎個芋角嘅人覺得麻麻地🧐用葡汁味道有d 奇怪😂但係都好鬆脆!/鮑粒荷葉飯 (每位) $110/荷葉飯好香,非常足料,但係可能因為食完以上嘅嘢已經好飽,所以唔算好突出!/宮廷雪燕桂圓糕 $92/ 奶黃芝麻煎堆仔 $80/兩款甜品都唔會好甜,好精緻🥰桂圓糕晶瑩剔透,加埋雪燕味道清新!煎堆仔外脆,內煙韌,芝麻好香!另外仲有兩款甜品送,有紫薯糯米糍同埋另一個好似笑口酥嘅甜點,全部都好食!整體黎講,

/東吉品鮑魚酥 (每位) $168/
鮑魚香濃彈牙,酥皮鬆脆,加埋用乾鮑熬製嘅醬汁,更加濃味🥰
東吉品鮑魚酥

/鮑粒荷葉飯 (每位) $110/

/宮廷雪燕桂圓糕 $92/ 奶黃芝麻煎堆仔 $80/
宮廷雪燕桂圓糕
奶黃芝麻煎堆仔

整體黎講,環境一流,服務都非常好,食物全部都好食,會encore🥰
東吉品鮑魚酥
蒜香田雞腿
宮廷雪燕桂圓糕
奶黃芝麻煎堆仔
2020-11-25 3847 瀏覽
位於 Ritz Carlton 102樓嘅米芝蓮二星天龍軒,肯定係全港最高嘅中餐廳,除咗有靚景同埋非常之專業嘅服務之外,嘢食都真係不得了,蜜燒西班牙黑豚肉叉燒 肉質酥軟甜滑,油香十足。鍋貼大蝦多士 同 蒜香田雞腿 炸嘅油溫拿捏得好好,惹味香脆得來完全唔會油膩。炸釀鮮蟹蓋鮮蟹肉配上炒香左嘅洋蔥,淡淡鮮甜,伴碟嘅天婦羅子薑,尤其是畫龍點睛。花雕鳳肝麒麟雞 雞肉嫩滑非常,食起嚟有淡淡的花雕酒香,加埋冬菇同埋雞肝,令人回味。食埋甜品嘅 香芒楊枝甘露,絕對係完美嘅一餐。⁣⁣The two-star Michelin Tin Lung Heen was located on the 102/F of Ritz Carlton Hong Kong. With the breathtaking backdrop of Hong Kong skyline, its refined authentic Cantonese cuisine definitely raised the bar on a whole new level (no pun intended).⁣⁣The barbecued Iber

The barbecued Iberian pork with honey was incredible - the perfect fatty/lean ratio of the tender Iberian pork with the caramelized honey sauce - definitely the best Char Siu in Hong Kong! Deep-fried crab shell filled with crab meat and onion was also lovely. Every bite was the fresh crab meat perfectly cooked with finely chopped onion - making it like a savoury dessert. The braised chicken with chicken liver and mushroom in Huadiao wine was also another must-eat. The chicken and chicken liver were braised to the profession - soft, flavourful, and moist with a hint of the fragrant Huadiao wine. ⁣

The service was also amazing - professional and attentive, yet still giving you a warm and friendly feeling which an authentic Cantonese restaurant should have!⁣
花雕鳳肝麒麟雞
2020-11-12
花雕鳳肝麒麟雞
2020-11-20 3285 瀏覽
聽說很難book 位 今次見自己生日又是平日就試吓>>> 成功♤ 訂枱remark 左要窗位,雖然full 哂,咁我都照waiting list希望坐倒。幸運地☆窗位 唔影對唔住自己😎首先 佢個小食 好好好好好食 !一直都鍾意nuts, 佢個脆個合桃 正好想知有冇得買走之前叫見有食評話xo 酱都好正,但我地冇,唔知係唔係冇叫飯所以冇。好想試招牌菜 叫左半份 一舊咁貴有咩特別?結論: 可以一試 有種特別的香氣,因為橡木果豬? 唔知有冇記錯。 肉質係好軟淋 叉燒味道。 再食我就未別選,始終小資女 想試其他多d.蝦多士 推介!好鬆化 又唔油 又靚 蝦又彈 蟹蓋 功夫菜 share食 啱哂!食過明閣, 好似,感覺佢冇咁cream 同溜~ 不過上次我是食一個,今次 半個啫。高級板燒賣同朋友 唔記得叫咩🤭食啦,食就得啦 靚食材不用說鮑魚酥 打卡聖品 我影得都幾靚呀( 其實因為model 靚)一樣 ,食啦 推介 細細件 細細件 好飽,媽咪見我生日讓左好多俾我食,所以好滿足 最後 竟然有甜品, 好
幸運地☆窗位 唔影對唔住自己😎

首先 佢個小食 好好好好好食 !
一直都鍾意nuts, 佢個脆個合桃 正
好想知有冇得買走

招牌菜 叫左半份 一舊咁貴有咩特別?

蝦多士 推介!
好鬆化 又唔油 又靚 蝦又彈

蟹蓋 功夫菜 share食 啱哂!

高級板燒賣同朋友 唔記得叫咩🤭
食啦,食就得啦 靚食材不用說

一樣 ,食啦 推介

最後 竟然有甜品, 好飽。但我又另一個胃

同我地講的時間我定格左,唔知要唔要錢,好似係free ga 冇聽錯的話 。。。。
都係好好食,一定食埋先走。

好完美的一餐,千頭2個人。 生日食豪ddd.......

2020-11-08 3392 瀏覽
聽就聽左好多次終於可以趁住 restaurant week 試到真係好癲,訂位係秒速消失🥺🥺好彩有個好閨密👭💞Tosca 可以話係ritz 入邊我最鍾意嘅餐廳今日黎試佢個frd😙😙希望一樣咁驚喜整體質素超高每道菜都好好味Plating都幾靚💛🧡特別係叉燒❤️皮脆肉嫩👍🏻👍🏻👍🏻 冷鮑魚有驚喜🎉 鮮味十足唯一係最尾既螺肉生麵普通咗啲😛(唔知係咪已經好飽😅)甜品好好彩有另一個胃杏仁茶超掂最正係佢粒湯圓呃左我😳原來係好得意好特別嘅蛋😍😍😍完美的ending唔係坐窗邊但完全無阻我望著 homekong 享受呢餐飯💖世界每天也在變讓我們活在當下生活每天都精彩動人

聽就聽左好多次
終於可以趁住 restaurant week 試到
真係好癲,訂位係秒速消失🥺🥺
好彩有個好閨密👭💞

Tosca 可以話係ritz 入邊我最鍾意嘅餐廳
今日黎試佢個frd😙😙希望一樣咁驚喜

整體質素超高
每道菜都好好味
Plating都幾靚💛🧡

特別係叉燒❤️皮脆肉嫩👍🏻👍🏻👍🏻
冷鮑魚有驚喜🎉 鮮味十足

唯一係最尾既螺肉生麵普通咗啲😛(唔知係咪已經好飽😅)

甜品好好彩有另一個胃

世界每天也在變
讓我們活在當下
生活每天都精彩動人
2020-10-31 3208 瀏覽
隔左大半年無黎,連電梯邊面都唔記得,落左去Tosca先識去返另一條電梯。一坐低會有小食琥珀合桃,好食,脆口唔過甜,重點係無油膱味先黎前菜蝦多士,幾乎一點完菜唔夠幾分鐘已經上枱。蝦膠新鮮彈牙,多士唔油夠香脆,不錯XO醬花膠蘿蔔糕味道尚可,XO醬辣味太出Over,左,而且唔係幾食得出有花膠,蘿蔔糕本身食落係幾清甜。蟹皇墨魚釀魚肚,雖則睇落去顏色幾黃但蟹皇味淡,最好食係塊魚肚,個人覺得整體還好。黑蒜牛肝菌水晶角,正常唔特出。雪山叉燒包幾好食,有唔少餡,叉燒粒香濃軟腍蟹子蝦腸粉,腸粉皮滑算薄,蝦大大隻夠爽,少量蟹子放左係蝦既上面。味道正常,食一條已經好夠。葡汁螺肉芋角芋角外層鬆化,內裡葡汁螺肉,微微辛香,螺肉切得比較細碎,整體搭配幾有特色。但又未去到會再encore既味道⋯仲有無影到既龍鳳燒賣,其實就係比較大粒同比一般中餐廳好食既帶子燒賣+蝦肉燒賣。想叫星斑燒賣但售㷫吉品鮑魚撻,鮑魚雖然唔大粒但香濃彈牙,中間有燒鵝汁,底層撻皮有陣油香。我先桔一粒仔既鮑魚食,再將成個撻放落口。坦白講成個撻咁食係有陣次,味道夠哂豐富,不過我更鐘意就咁食粒鮑魚,雖則我都知我叫既係鮑魚撻每逢食中餐多數都會食釀蟹蓋,貪

一坐低會有小食琥珀合桃,好食,脆口唔過甜,重點係無油膱味

先黎前菜蝦多士,幾乎一點完菜唔夠幾分鐘已經上枱。
蝦膠新鮮彈牙,多士唔油夠香脆,不錯

黑蒜牛肝菌水晶角,正常唔特出。

雪山叉燒包幾好食,有唔少餡,叉燒粒香濃軟腍

葡汁螺肉芋角

想叫星斑燒賣但售㷫

吉品鮑魚撻
我先桔一粒仔既鮑魚食,再將成個撻放落口。
,雖則我都知我叫既係鮑魚撻

每逢食中餐多數都會食釀蟹蓋,貪佢啖啖肉又唔洗自己拆。呢個炸衣薄,無炸過火,幾好。

有花心機放2件炸薑,唔知係咪用黎for祛寒定單純解膩,不過唔好薑既我無食到⋯
其實成件食哂有點漏,食到尾有點單調,如果同人Share/有第二種口味選擇應該會唔錯。
個人比較唔滿意係蟹蓋下用黎擺盤既小豆苗,佢呢青味我唔好
甚至討厭

因為太飽無叫甜品,下面係奉送既美點雙輝,糯米糍係蓮蓉餡,兩者味道正常。

成餐飯水準都算係咁,個別幾個點心略嫌普通,炸點&焗點比蒸點好。
會繼續Encore

服務方面比之前有點下降了
,可能太FULL,大多服務生都比較忙,普遍講野/行動有點急但有禮貌。

有時會添唔切水, 不過好在茶壺放得比較近,添唔切自己倒都okay,服務生見到都會急急腳黎幫手。
位於Ritz carlton天龍軒,有米芝蓮二星,之前其實一路都想嚟試,可惜冇乜機會。但見到MARRIOTT會藉白金以上有七折之後,就終於黎試咗啦!餐廳位於極優越嘅位置首先要搭升降機上103樓再落番一層,一入到去,超高樓底,氣派十足!喺102樓咁高望落去,有大地在我腳下嘅感覺,就算好高嘅樓都好似變得好渺小,除咗食景之外,啲嘢食都唔錯,首先呢個頭盤有免費嘅魚仔👍嚟得天龍軒就梗係要試下去過招牌菜西班牙黑豚肉叉燒喇💖💖其實味道火喉等緊控制得唔錯唯獨是就係肉本身唔夠好,比較瘦,如果半肥瘦就最理想啦😎鍋貼大蝦多士,外脆內軟有咬口得嚟又唔油膩,唔錯唔錯👍👍鹽酥田雞腿,田雞新鮮肉實、鹽酥食落好惹味,又唔會太鹹👍👍👍個鱔片無論睇落定食落有啲似京都骨,鳝片好實肉、好新鮮、口感好好👍👍👍辣味雞樅菌炒蟶子皇小小辣、好惹味,又唔會淨係畀辣搶曬蟶子嘅鮮味👍👍👍炸釀鮮蟹蓋外形就真係平平無奇,但係裏面啲蟹肉新鮮,好好味👍👍最後就係個片皮鴨啦 屬於bb鴨size,四個人食就啱啱好,燒得唔錯👍👍最後有個甜品送😎😎😎最後連埋 鮑粒荷葉飯,七折咗都要只係2100幾蚊😄😄😄
嚟得天龍軒就梗係要試下去過招牌菜西班牙黑豚肉叉燒喇💖💖
鍋貼大蝦多士,外脆內軟有咬口得嚟又唔油膩,唔錯唔錯👍👍
鹽酥田雞腿,田雞新鮮肉實、鹽酥食落好惹味,又唔會太鹹👍👍👍
最後有個甜品送😎😎😎
最後連埋 鮑粒荷葉飯,七折咗都要只係2100幾蚊😄😄😄
題外話/補充資料: 就算冇Marriott會籍,恆生卡好似都有八五折,都值得嚟試下💃💃💃
15 分鐘 (堂食)
  • 辣味雞樅菌炒蟶子皇
  • 鹽酥田雞腿
  • 西班牙黑豚肉叉燒
2020-10-27 2528 瀏覽
諗住滿心歡喜食天龍軒點知令我好失望開始六道菜餐單之前有道前菜味道算開胃 口感幾特別天龍獻粹皺皮泡椒凍螺片 桂花蜜汁叉燒 三文魚子松露煎帶子螺片凍食 有少少酸同辣 味道幾特別而令我最失望嘅係叉燒 睇相都睇到 完全冇肥嘅部分仲要好韌 真係咬極都咬唔開煎帶子就好普通 我自己覺得帶子熟得滯炸釀鮮蟹蓋呢個可以話係全個餐單算係最滿意嘅一道菜蟹蓋入面嘅餡料好creamy好豐富 蟹肉都好多瑪卡乾蘑菇鮑魚燉雞湯嘅味道好好 有老火湯嘅感覺見到餡料好似好豐富 但鮑魚又再一次好韌免治和牛炆釀遼參免治和牛炆同軟腍嘅遼參係唔錯嘅配搭而且算炆得入味魚湯大蜆蝦乾燴米線呢個略嫌唔夠誠意 魚湯味道係唔錯而且大蜆係幾爽口嘅但有少少夾硬擺落去嘅感覺米線就好普通下天龍甜品薈萃蜂蜜桃膠奶凍 瓜子仁冬蓉酥有哂四款甜品可以試哂都唔錯總括嚟講 所有野中規中矩但天龍軒黎計的話 我係失望嘅不過咁 環境服務就唔會差得去邊嘅
諗住滿心歡喜食天龍軒

有哂四款甜品可以試哂都唔錯
總括嚟講 所有野中規中矩
但天龍軒黎計的話 我係失望嘅
不過咁 環境服務就唔會差得去邊嘅

週末和朋友一行四人訂了Restaurant Week的五道佳餚晚餐套餐,$788+10%/人,特殊菜品選擇可以加錢,茶錢另計。埋單平均每位$970。ICC高層的地理位置,景色有天然優勢(不過自助餐那邊更好看)。食物水平以米芝蓮標準來說只能算是中等,沒有特別驚艷,也不難吃。服務態度就有些強差人意,不知道是不是因為叫了套餐?還是人手不足?侍應的態度傲慢。每次茶水見底都沒人斟,要叫好久才到,又不肯把茶壺放在桌上。上完甜品沒多久就自動送上帳單,趕人味濃。(相比之下,對面海龍景軒的服務要好很多)總體來說食物不算差,但套餐裡沒有特別矜貴的食材,也沒有特別驚艷的菜品(龍蝦湯還不錯),所以性價比不算高。如果約朋友賞景聊天的話還不錯。

開胃小食(送)
乳豬鱈魚/叉燒鮑魚(+$98)
鮮蟹肉球科  甲  冬瓜龍蝦湯
番茄脆餅煎帶子
天龍甜品薈萃
2020-10-10
開胃小食(送)
鮮蟹肉球科  甲  冬瓜龍蝦湯
鮑粒荷葉飯
這是 Menu,基本每位 $788,部分菜式需要加錢。餐前小食,是牛蒡和炸魚仔,魚仔很香脆。西班牙黑豚肉叉燒,是這裏的名物,非常好吃。冬瓜龍蝦湯,有很鮮味的蟹肉。煎帶子,賣相一般,但卻很好吃。荷葉飯,好吃,但份量則較少。好在,甜品也算豐富,否則可能會不夠飽,而且也很好吃。整體來説,每個菜式都好吃,但偏貴。
這是 Menu,基本每位 $788,部分菜式需要加錢。

餐前小食,是牛蒡和炸魚仔,魚仔很香脆。

西班牙黑豚肉叉燒,是這裏的名物,非常好吃。

冬瓜龍蝦湯,有很鮮味的蟹肉。

煎帶子,賣相一般,但卻很好吃。

荷葉飯,好吃,但份量則較少。

好在,甜品也算豐富,否則可能會不夠飽,而且也很好吃。

整體來説,每個菜式都好吃,但偏貴。
2020-10-19
  • 西班牙黑豚肉叉燒
2020-10-17 2363 瀏覽
由於想一嚐名聞遐邇的蜜燒西班牙黑豚肉叉燒,是日午餐決定選擇在位於Ritz-Carlton 102樓,Michelin兩星⭐️⭐️推薦的「天龍軒」。無論是位置與佈局上,這家全球最高的中菜廳都極具氣派。裝潢主要以紅木為主,樓底高,光線充足,落地玻璃窗外的維港景色非常壯觀。食物方面這裡以傳統粵菜為主,全部採用優質食材, 這次除了提前預訂出名的叉燒外,還分別點了窩貼大蝦多士、鮑粒荷葉飯、三文魚子蛋白蟹肉餃、籚筍帶子腸粉、海膽青芥末鮮蝦春卷及瓜子仁冬蓉酥。先說一下這裡的招牌菜 - 蜜燒西班牙黑豚肉叉燒。菜如其名,他們用上頂級伊比利亞黑毛豬的豬肩,每只豬只有兩塊,因此要價不菲,但味道確實不同凡響,肉質鬆化,口感軟滑,肥瘦均勻另外窩貼大蝦多士也是這裡的名品,蝦肉口感扎實,吐司酥脆,蠻好吃的。食用時可沾一些甜酸醬,有去油解膩的效果。點心方面個人推薦三文魚子蛋白蟹肉餃,魚子是有經醃製,入口時爆出來的魚子汁加上蟹肉,咸鮮味十足,非常美味。至於其他菜品也保持一貫高水準,敬送的糯米糍及曲奇🍪味道洽到好處,服務人員的殷勤招待讓人倍感親切,整體用餐🍴體驗令人滿意👍🏼💯

三文魚子蛋白蟹肉餃

2020-09-25
三文魚子蛋白蟹肉餃
2020-10-04 2165 瀏覽
天龍軒-米芝連2星🌟🌟鮑魚酥 10/10👍🏻最出名西班牙黑豚肉叉燒 8/10👍🏻 帶子三文魚子餃7/10👍🏻上湯蘆筍6/10👍🏻慶生會送糯米糍同曲奇2/10👍🏻其實係咁的,天龍軒的超超超級好味鮑魚酥我想recall下memory~~絕對係食過最最最好味的😚諗起都興奮!好野要講3次👍🏻👍🏻👍🏻西班牙黑豚肉叉燒係要提早預訂啊,肉質好好味,肥同瘦分配一流,同平時的叉燒味道完全唔同,值得一試,不過我鍾意中環國金軒的叉燒多啲啲🙈帶子三文魚子餃好鮮甜上湯蘆筍就standard,性價比唔高,差少少就貴過鮑魚酥,不過想點個菜食下,所以ok la~Portion:喜歡天龍軒同龍景軒一樣可以叫人頭portion, 解決少人食點心要食曬一籠的最大的concern。環境:對於食飯都睇環境的朋友呢間102樓睇住景食會加分哦!今次我由落雨坐到停下睇返靚景,一次感受曬2種感覺☺️
天龍軒-米芝連2星🌟🌟
鮑魚酥 10/10👍🏻
最出名西班牙黑豚肉叉燒 8/10👍🏻
帶子三文魚子餃7/10👍🏻
上湯蘆筍6/10👍🏻
慶生會送糯米糍同曲奇2/10👍🏻

帶子三文魚子餃好鮮甜

天龍軒,米之連二星加上全香港最高中菜廳,享負勝銘。我有機會今次可以試吓佢哋個窮人lunch Menu,唔試由此可一試就把幾火。如果大家冇錢就真係冇事,五百幾蚊一個人食lunch係唔會有啲咩好嘢俾你食㗎。首先嚟㗎最出名嘅叉燒同埋XO醬蘿蔔糕,叉燒完全食唔出係叉燒,絕對似係用糖漿浸出嚟嘅豬肉,肉質係十分之林,但係一啲燒嘅效果都冇,有幾點黑色嘅燒焦點似係用火槍辣出來啊,十分失望。XO醬一啲試味都冇,只有辣未,蘿蔔糕耐心係辣嘴嘅,明白師傅想用溫度保持食物質素,溫度實在是有點高。如果呢個級數嘅餐廳,呢個頭盤絕對係唔合格。跟住上嘅係一個湯用日月魚無花果豬展燉嘅,他本身好濃味,味道也十分好。但可怕嘅事即將發生,湯裏面竟然發現咗一條蟲,一間五星級酒店,米之蓮二星級餐廳,湯裏面竟然有條蟲,有圖有真相。之後叫個侍應過嚟睇睇,個侍應竟然同我講呢一條係日月魚嘅邊。我入廚多年一睇就知呢一條係無花果裏面嘅蟲,因為無花果本身好甜所以係好容易有蟲,酒店堅持用原粒無花果燉湯,咁就真係捉蟲啦。我要求幫我換咗碗湯之後侍應再出嚟交代,廚房師傅確認那是一條無花果我的錯。其實是應該去廚房尋求一下增山先至好喺客人面前解釋,如果唔係

跟住上嘅係一個湯用日月魚無花果豬展燉嘅,他本身好濃味,味道也十分好。但可怕嘅事即將發生,湯裏面竟然發現咗一條蟲,一間五星級酒店,米之蓮二星級餐廳,湯裏面竟然有條蟲,有圖有真相。之後叫個侍應過嚟睇睇,個侍應竟然同我講呢一條係日月魚嘅邊。我入廚多年一睇就知呢一條係無花果裏面嘅蟲,因為無花果本身好甜所以係好容易有蟲,酒店堅持用原粒無花果燉湯,咁就真係捉蟲啦。我要求幫我換咗碗湯之後侍應再出嚟交代,廚房師傅確認那是一條無花果我的錯。其實是應該去廚房尋求一下增山先至好喺客人面前解釋,如果唔係真係攞假黎調。一間五星級酒店米之蓮二星級嘅餐廳我痴線,竟然會發生呢啲事,我只可以歸咎於因為我食咗一個窮人lunch Menu。

之後個脆餅帶子根本上唔知點解可以放埋一齊,脆餅有啲脆少少甜味冇乜特別,帶子上粉炸過略嫌薄左少少但係味道可以,但係唔知點解呢就係佢嘅放埋一齊,完全唔夾。薑汁芥蘭其實係薑粒芥蘭,汁係完全冇薑味你要連埋粒薑粒石先至會有㗎嘛,其實叫薑粒㗎啦咪好地地囉。

之後牛肉正常,雲耳正常,所以炒埋一齊就好正常,冇咩特別。荷葉飯夠熱,味道亦都係冇咩特別,正正常常。

反而甜品幾好,因為嗰條無花果蟲所以送咗一碟共2件蛋撻,整體甜品質素唔錯。

講真如果你要來食呢個餐,我建議你不如慳返啦。呢個餐絕對唔抵食亦都唔好食。我對天龍軒叉燒十分失望,俾人吹捧到天上有地下無,除咗肉質覺得比較林,完全睇唔出亦食唔出係一舊叉燒。可能你要試吓食貴一倍Tasting Menu會比較好但係呢個平價lunch Menu就千祈唔好食,慳得$500得$500。

最後對天龍軒嘅服務10分失望,如果佢自己唔確定係唔係蟲,就唔好亂咁覆過客。搵一搵廚房先,真係好難接受到日月魚條邊會係咁,好明顯好多集腳,所以員工嘅訓練真係十分不足,從今次經驗我覺得我以後都唔會再嚟,呢個機會十分唔值。得罪講句,如果你好鬼有$想食風景,請隨便。但對食物有要求,我覺得天龍軒完全係唔合
格,因為唔認真,各取所需吧。

叉燒,XO醬蘿蔔糕