2020-10-31 3197 瀏覽
隔左大半年無黎,連電梯邊面都唔記得,落左去Tosca先識去返另一條電梯。一坐低會有小食琥珀合桃,好食,脆口唔過甜,重點係無油膱味先黎前菜蝦多士,幾乎一點完菜唔夠幾分鐘已經上枱。蝦膠新鮮彈牙,多士唔油夠香脆,不錯XO醬花膠蘿蔔糕味道尚可,XO醬辣味太出Over,左,而且唔係幾食得出有花膠,蘿蔔糕本身食落係幾清甜。蟹皇墨魚釀魚肚,雖則睇落去顏色幾黃但蟹皇味淡,最好食係塊魚肚,個人覺得整體還好。黑蒜牛肝菌水晶角,正常唔特出。雪山叉燒包幾好食,有唔少餡,叉燒粒香濃軟腍蟹子蝦腸粉,腸粉皮滑算薄,蝦大大隻夠爽,少量蟹子放左係蝦既上面。味道正常,食一條已經好夠。葡汁螺肉芋角芋角外層鬆化,內裡葡汁螺肉,微微辛香,螺肉切得比較細碎,整體搭配幾有特色。但又未去到會再encore既味道⋯仲有無影到既龍鳳燒賣,其實就係比較大粒同比一般中餐廳好食既帶子燒賣+蝦肉燒賣。想叫星斑燒賣但售㷫吉品鮑魚撻,鮑魚雖然唔大粒但香濃彈牙,中間有燒鵝汁,底層撻皮有陣油香。我先桔一粒仔既鮑魚食,再將成個撻放落口。坦白講成個撻咁食係有陣次,味道夠哂豐富,不過我更鐘意就咁食粒鮑魚,雖則我都知我叫既係鮑魚撻每逢食中餐多數都會食釀蟹蓋,貪

一坐低會有小食琥珀合桃,好食,脆口唔過甜,重點係無油膱味

先黎前菜蝦多士,幾乎一點完菜唔夠幾分鐘已經上枱。
蝦膠新鮮彈牙,多士唔油夠香脆,不錯

黑蒜牛肝菌水晶角,正常唔特出。

雪山叉燒包幾好食,有唔少餡,叉燒粒香濃軟腍

葡汁螺肉芋角

想叫星斑燒賣但售㷫

吉品鮑魚撻
我先桔一粒仔既鮑魚食,再將成個撻放落口。
,雖則我都知我叫既係鮑魚撻

每逢食中餐多數都會食釀蟹蓋,貪佢啖啖肉又唔洗自己拆。呢個炸衣薄,無炸過火,幾好。

有花心機放2件炸薑,唔知係咪用黎for祛寒定單純解膩,不過唔好薑既我無食到⋯
其實成件食哂有點漏,食到尾有點單調,如果同人Share/有第二種口味選擇應該會唔錯。
個人比較唔滿意係蟹蓋下用黎擺盤既小豆苗,佢呢青味我唔好
甚至討厭

因為太飽無叫甜品,下面係奉送既美點雙輝,糯米糍係蓮蓉餡,兩者味道正常。

成餐飯水準都算係咁,個別幾個點心略嫌普通,炸點&焗點比蒸點好。
會繼續Encore

服務方面比之前有點下降了
,可能太FULL,大多服務生都比較忙,普遍講野/行動有點急但有禮貌。

有時會添唔切水, 不過好在茶壺放得比較近,添唔切自己倒都okay,服務生見到都會急急腳黎幫手。