週末和朋友一行四人訂了Restaurant Week的五道佳餚晚餐套餐,$788+10%/人,特殊菜品選擇可以加錢,茶錢另計。埋單平均每位$970。ICC高層的地理位置,景色有天然優勢(不過自助餐那邊更好看)。食物水平以米芝蓮標準來說只能算是中等,沒有特別驚艷,也不難吃。服務態度就有些強差人意,不知道是不是因為叫了套餐?還是人手不足?侍應的態度傲慢。每次茶水見底都沒人斟,要叫好久才到,又不肯把茶壺放在桌上。上完甜品沒多久就自動送上帳單,趕人味濃。(相比之下,對面海龍景軒的服務要好很多)總體來說食物不算差,但套餐裡沒有特別矜貴的食材,也沒有特別驚艷的菜品(龍蝦湯還不錯),所以性價比不算高。如果約朋友賞景聊天的話還不錯。

開胃小食(送)
乳豬鱈魚/叉燒鮑魚(+$98)
鮮蟹肉球科  甲  冬瓜龍蝦湯
番茄脆餅煎帶子
天龍甜品薈萃
2020-10-10
開胃小食(送)
鮮蟹肉球科  甲  冬瓜龍蝦湯
鮑粒荷葉飯
這是 Menu,基本每位 $788,部分菜式需要加錢。餐前小食,是牛蒡和炸魚仔,魚仔很香脆。西班牙黑豚肉叉燒,是這裏的名物,非常好吃。冬瓜龍蝦湯,有很鮮味的蟹肉。煎帶子,賣相一般,但卻很好吃。荷葉飯,好吃,但份量則較少。好在,甜品也算豐富,否則可能會不夠飽,而且也很好吃。整體來説,每個菜式都好吃,但偏貴。
這是 Menu,基本每位 $788,部分菜式需要加錢。

餐前小食,是牛蒡和炸魚仔,魚仔很香脆。

西班牙黑豚肉叉燒,是這裏的名物,非常好吃。

冬瓜龍蝦湯,有很鮮味的蟹肉。

煎帶子,賣相一般,但卻很好吃。

荷葉飯,好吃,但份量則較少。

好在,甜品也算豐富,否則可能會不夠飽,而且也很好吃。

整體來説,每個菜式都好吃,但偏貴。
2020-10-19
  • 西班牙黑豚肉叉燒
2020-10-17 429 瀏覽
由於想一嚐名聞遐邇的蜜燒西班牙黑豚肉叉燒,是日午餐決定選擇在位於Ritz-Carlton 102樓,Michelin兩星⭐️⭐️推薦的「天龍軒」。無論是位置與佈局上,這家全球最高的中菜廳都極具氣派。裝潢主要以紅木為主,樓底高,光線充足,落地玻璃窗外的維港景色非常壯觀。食物方面這裡以傳統粵菜為主,全部採用優質食材, 這次除了提前預訂出名的叉燒外,還分別點了窩貼大蝦多士、鮑粒荷葉飯、三文魚子蛋白蟹肉餃、籚筍帶子腸粉、海膽青芥末鮮蝦春卷及瓜子仁冬蓉酥。先說一下這裡的招牌菜 - 蜜燒西班牙黑豚肉叉燒。菜如其名,他們用上頂級伊比利亞黑毛豬的豬肩,每只豬只有兩塊,因此要價不菲,但味道確實不同凡響,肉質鬆化,口感軟滑,肥瘦均勻另外窩貼大蝦多士也是這裡的名品,蝦肉口感扎實,吐司酥脆,蠻好吃的。食用時可沾一些甜酸醬,有去油解膩的效果。點心方面個人推薦三文魚子蛋白蟹肉餃,魚子是有經醃製,入口時爆出來的魚子汁加上蟹肉,咸鮮味十足,非常美味。至於其他菜品也保持一貫高水準,敬送的糯米糍及曲奇🍪味道洽到好處,服務人員的殷勤招待讓人倍感親切,整體用餐🍴體驗令人滿意👍🏼💯

窩貼大蝦多士

三文魚子蛋白蟹肉餃

2020-09-25
窩貼大蝦多士
三文魚子蛋白蟹肉餃
2020-10-04 865 瀏覽
天龍軒-米芝連2星🌟🌟鮑魚酥 10/10👍🏻最出名西班牙黑豚肉叉燒 8/10👍🏻 帶子三文魚子餃7/10👍🏻上湯蘆筍6/10👍🏻慶生會送糯米糍同曲奇2/10👍🏻其實係咁的,天龍軒的超超超級好味鮑魚酥我想recall下memory~~絕對係食過最最最好味的😚諗起都興奮!好野要講3次👍🏻👍🏻👍🏻西班牙黑豚肉叉燒係要提早預訂啊,肉質好好味,肥同瘦分配一流,同平時的叉燒味道完全唔同,值得一試,不過我鍾意中環國金軒的叉燒多啲啲🙈帶子三文魚子餃好鮮甜上湯蘆筍就standard,性價比唔高,差少少就貴過鮑魚酥,不過想點個菜食下,所以ok la~Portion:喜歡天龍軒同龍景軒一樣可以叫人頭portion, 解決少人食點心要食曬一籠的最大的concern。環境:對於食飯都睇環境的朋友呢間102樓睇住景食會加分哦!今次我由落雨坐到停下睇返靚景,一次感受曬2種感覺☺️
天龍軒-米芝連2星🌟🌟
鮑魚酥 10/10👍🏻
最出名西班牙黑豚肉叉燒 8/10👍🏻
帶子三文魚子餃7/10👍🏻
上湯蘆筍6/10👍🏻
慶生會送糯米糍同曲奇2/10👍🏻

帶子三文魚子餃好鮮甜

天龍軒,米之連二星加上全香港最高中菜廳,享負勝銘。我有機會今次可以試吓佢哋個窮人lunch Menu,唔試由此可一試就把幾火。如果大家冇錢就真係冇事,五百幾蚊一個人食lunch係唔會有啲咩好嘢俾你食㗎。首先嚟㗎最出名嘅叉燒同埋XO醬蘿蔔糕,叉燒完全食唔出係叉燒,絕對似係用糖漿浸出嚟嘅豬肉,肉質係十分之林,但係一啲燒嘅效果都冇,有幾點黑色嘅燒焦點似係用火槍辣出來啊,十分失望。XO醬一啲試味都冇,只有辣未,蘿蔔糕耐心係辣嘴嘅,明白師傅想用溫度保持食物質素,溫度實在是有點高。如果呢個級數嘅餐廳,呢個頭盤絕對係唔合格。跟住上嘅係一個湯用日月魚無花果豬展燉嘅,他本身好濃味,味道也十分好。但可怕嘅事即將發生,湯裏面竟然發現咗一條蟲,一間五星級酒店,米之蓮二星級餐廳,湯裏面竟然有條蟲,有圖有真相。之後叫個侍應過嚟睇睇,個侍應竟然同我講呢一條係日月魚嘅邊。我入廚多年一睇就知呢一條係無花果裏面嘅蟲,因為無花果本身好甜所以係好容易有蟲,酒店堅持用原粒無花果燉湯,咁就真係捉蟲啦。我要求幫我換咗碗湯之後侍應再出嚟交代,廚房師傅確認那是一條無花果我的錯。其實是應該去廚房尋求一下增山先至好喺客人面前解釋,如果唔係

跟住上嘅係一個湯用日月魚無花果豬展燉嘅,他本身好濃味,味道也十分好。但可怕嘅事即將發生,湯裏面竟然發現咗一條蟲,一間五星級酒店,米之蓮二星級餐廳,湯裏面竟然有條蟲,有圖有真相。之後叫個侍應過嚟睇睇,個侍應竟然同我講呢一條係日月魚嘅邊。我入廚多年一睇就知呢一條係無花果裏面嘅蟲,因為無花果本身好甜所以係好容易有蟲,酒店堅持用原粒無花果燉湯,咁就真係捉蟲啦。我要求幫我換咗碗湯之後侍應再出嚟交代,廚房師傅確認那是一條無花果我的錯。其實是應該去廚房尋求一下增山先至好喺客人面前解釋,如果唔係真係攞假黎調。一間五星級酒店米之蓮二星級嘅餐廳我痴線,竟然會發生呢啲事,我只可以歸咎於因為我食咗一個窮人lunch Menu。

之後個脆餅帶子根本上唔知點解可以放埋一齊,脆餅有啲脆少少甜味冇乜特別,帶子上粉炸過略嫌薄左少少但係味道可以,但係唔知點解呢就係佢嘅放埋一齊,完全唔夾。薑汁芥蘭其實係薑粒芥蘭,汁係完全冇薑味你要連埋粒薑粒石先至會有㗎嘛,其實叫薑粒㗎啦咪好地地囉。

之後牛肉正常,雲耳正常,所以炒埋一齊就好正常,冇咩特別。荷葉飯夠熱,味道亦都係冇咩特別,正正常常。

反而甜品幾好,因為嗰條無花果蟲所以送咗一碟共2件蛋撻,整體甜品質素唔錯。

講真如果你要來食呢個餐,我建議你不如慳返啦。呢個餐絕對唔抵食亦都唔好食。我對天龍軒叉燒十分失望,俾人吹捧到天上有地下無,除咗肉質覺得比較林,完全睇唔出亦食唔出係一舊叉燒。可能你要試吓食貴一倍Tasting Menu會比較好但係呢個平價lunch Menu就千祈唔好食,慳得$500得$500。

最後對天龍軒嘅服務10分失望,如果佢自己唔確定係唔係蟲,就唔好亂咁覆過客。搵一搵廚房先,真係好難接受到日月魚條邊會係咁,好明顯好多集腳,所以員工嘅訓練真係十分不足,從今次經驗我覺得我以後都唔會再嚟,呢個機會十分唔值。得罪講句,如果你好鬼有$想食風景,請隨便。但對食物有要求,我覺得天龍軒完全係唔合
格,因為唔認真,各取所需吧。

叉燒,XO醬蘿蔔糕
2020-09-16 1476 瀏覽
氣氛很好👍🏼  的晚餐 米芝蓮二星🌟🌟中餐終於食度全港最高既中餐廳🍴前菜辣椒🌶️凍螺片 -(我果隻好辣,友人果隻唔辣)蜜汁叉燒 - 好厚既叉燒三文魚魚子黑松露帶子 - 魚子同帶子加埋好夾炸釀鮮蟹🦀蓋 - 啖啖蟹肉,唔洗用手開,成件事lady🧜🏼‍♀️曬瑪卡乾蘑茹🍄鮑魚🐟燉雞🐔 - 比起平時出邊既餐廳足料好多始於一分錢一分貨😋免治和牛炆釀遼參 - 和牛食唔出和牛既味道魚🐟湯大蜆蝦🦐乾燴米線 - 濕濕地都幾好味服務水平另人🈵️意,待應會不停為客人加茶.過左一個愉快既晚上🌃#最後一日兩人限聚令#顧客質素都好高
氣氛很好👍🏼  的晚餐

米芝蓮二星🌟🌟中餐

終於食度全港最高既中餐廳🍴

前菜

辣椒🌶️凍螺片 -(我果隻好辣,友人果隻唔辣)
蜜汁叉燒 - 好厚既叉燒
三文魚魚子黑松露帶子 - 魚子同帶子加埋好夾

瑪卡乾蘑茹🍄鮑魚🐟燉雞🐔 - 比起平時出邊既餐廳足料好多

始於一分錢一分貨😋

免治和牛炆釀遼參 - 和牛食唔出和牛既味道

魚🐟湯大蜆蝦🦐乾燴米線 - 濕濕地都幾好味

服務水平
另人🈵️意,待應會不停為客人加茶
過左一個愉快既晚上🌃
#最後一日兩人限聚令
#顧客質素都好高
2020-09-10
紀念日
優惠券
2020-09-07 1610 瀏覽
屋企人好鐘意食中菜!😚😚😚加上有節日慶祝一於就諗住食豪d😛😛Book mark左喱間好耐今次有機會試試佢🤪因為訂枱既時候有要求要靠窗位所以就可以嘆住靚景食好野😍😍😍可惜果日去好大霧😢😢能見度好低唔係好睇到景😭唯有希望d食物補返數🤩🤩訂枱既時候都已經order左半份叉燒😋😋🌟🌟🌟叉燒要預先order嫁!!🌟🌟🌟一定要必試個叉燒!同燒味舖既叉燒好唔同!!真係燒得好好味!!食落去真係嘩嘩聲😍😍停唔到口!必食推薦!!其次就係個花膠湯!個花膠湯雖然有少少貴,但飲得出係真材實料!D花膠絕對係靚花膠來🤩同普通出面果d花膠差好遠🤪而且職員都好好人😂會提我地叫得太多建議我地叫半份或者食完先再叫🙈俾佢發現我眼寬肚窄🤣🤣🤣
屋企人好鐘意食中菜!😚😚😚
能見度好低唔係好睇到景😭
唯有希望d食物補返數🤩🤩
訂枱既時候都已經order左半份叉燒😋😋
🌟🌟🌟叉燒要預先order嫁!!🌟🌟🌟
一定要必試個叉燒!
同燒味舖既叉燒好唔同!!
真係燒得好好味!!食落去真係嘩嘩聲😍😍
停唔到口!必食推薦!!
其次就係個花膠湯!
個花膠湯雖然有少少貴,但飲得出係真材實料!
D花膠絕對係靚花膠來🤩
同普通出面果d花膠差好遠🤪
而且職員都好好人😂
會提我地叫得太多建議我地叫半份
或者食完先再叫🙈
俾佢發現我眼寬肚窄🤣🤣🤣

• 蜜燒西班牙黑豚肉叉燒
  • 原個椰皇花膠燉雞
[🇭🇰香港- 尖沙咀].🔻好興奮,因為好耐冇食過點心啦😎當然係呢度食點心嘅價錢會比平時貴,但勝在每款點心最少可以淨係叫兩件,咁就算依加限聚令,兩個人都可以食到好多款點心👍🏻必食”蒜香銀雪魚腸粉”同”龍蝦汁魚肚"😍可惜招牌”蜜燒西班牙黑豚肉叉燒”比之前差左好多,有啲位偏乾身🙈.🔻🍽 天龍軒📌 地址: 尖沙咀柯士甸道西1號環球貿易廣場(ICC)香港麗思卡爾頓酒店102樓.#tummysready #tummysreadytoeat #tummysreadyinhongkong #tummysreadyattsimshatsui #tummysreadyforchinese #tummysreadyfordimsum #tummysreadyformichelin
[🇭🇰香港- 尖沙咀]
🔻
🔻
🍽 天龍軒
特別推薦大家✅蜜燒西班牙黑豚肉叉燒Barbecued Iberian pork with honey✅炸釀蟹蓋Deep-fried crab shell filled with crab meat and onion✅花雕蛋白蒸蟹拑Steamed crab claw with egg white in Huadiao wine✅黑豚肉煎鵝肝盒Pan-fried Kurobuta pork filled with foie gras and onion《蜜燒西班牙黑豚肉叉燒》用上西班牙黑豚肉整嘅叉燒入口軟林綿滑,配合埋燒到焦香鋪滿蜜糖嘅外皮好好食🍯 💰$376《炸釀蟹蓋》🦀依道係其中一道招牌菜,上面有層薄薄微脆既炸衣,入面塞滿左一疏疏嘅蟹肉加埋少少洋蔥,食落好滿足😌另外陪碟有炸酸薑可以解油膩感💰$288《花雕蛋白蒸蟹拑》蛋白蒸到非一般滑溜,好似bb肌膚咁👶🏻,配合埋微微嘅花雕酒好夾🤭蟹鉗食落細嫩鮮甜又爽口💰$328《黑豚肉煎鵝肝盒》菜式首先用黑豚肉包住洋蔥同鵝肝煎香先,再淋上鮑汁再炆一陣,食落好有脂香感配合埋香噴噴嘅鮑汁好正☺️💰$168*夜晚嘅話可以r
特別推薦大家

💰$328

黑豚肉煎鵝肝盒

《黑豚肉煎鵝肝盒》
💰$168

*夜晚嘅話可以request waiter拎琥珀合桃食,勁香脆❗️食lunch就一坐底就會自動送上😋😋
**推薦另外叫XO醬🌶係佢自家製鎮店之寶好多瑤柱好好食
***有一個打卡位,係女廁🚽出面,兩邊都好閃🍾😍

炸釀蟹蓋
花雕蛋白蒸蟹拑
黑豚肉煎鵝肝盒
2020-08-20 1226 瀏覽
已經三星期完全無外吃, 儲下來的午餐零用錢就投資在我最愛之一的餐廳天龍軒😆😆幸運地可以安排窗口位而且天氣很不錯☀️☀️其實今次來之前已看過 menu 及 食評, 我們最後都係食了一個超值的 Set lunch, 包來萬有⋯⋯大大滿足,以下圖片及一點點意見...另外, 用𣾀豐白金卡竟然有8 折但這個優惠唔知做到幾時
2020-08-18 909 瀏覽
米芝蓮系列蝦餃上面有金箔,成個覺高貴哂,皮薄又新鮮青蔥瑤柱雞肉雲吞,好清新嘅感覺,同平時食果d好唔同鮑魚酥超好食超入味,最鍾意食呢個XO醬蘿蔔糕,好香口,佢個XO醬好好味椰皇花膠燉雞湯,未入飲已經聞到好香好香,好入味,好清甜每一口都係滿滿的椰子味,仲環配埋養顏花膠,飲一碗真係唔夠喉芝麻海蜇凍飽絲,好爽口杏片雪影焗叉燒包,外層好香杏仁味,但略為偏甜蜜汁叉燒有d失望,因為好乾.天龍軒Ritz Carlton 102 /F
米芝蓮系列

蝦餃上面有金箔,成個覺高貴哂,皮薄又新鮮
青蔥瑤柱雞肉雲吞,好清新嘅感覺,同平時食果d好唔同

鮑魚酥超好食超入味,最鍾意食呢個

XO醬蘿蔔糕,好香口,佢個XO醬好好味

芝麻海蜇凍飽絲,好爽口

杏片雪影焗叉燒包,外層好香杏仁味,但略為偏甜

蜜汁叉燒有d失望,因為好乾.

天龍軒
Ritz Carlton 102 /F
外賣自取
2020-08-03 1203 瀏覽
首次光顧天龍軒,當然要黎試下佢既招牌菜啦!齋係間餐廳既裝修同埋風景已經好有氣派。揀左白牡丹王,茶味吾算濃,每次飲都有陣陣淡雅香味。琥珀合桃好好食,我好快食完再黎多個😆1️⃣龍鳳燒賣,分量十足。一舊係層層疊住爽脆既蝦肉,另一舊係鮮味既帶子。2️⃣蝦多士炸得脆而上面塊蝦肉係剛剛好熟,配埋甜酸醬,特別開胃。3️⃣鮑魚酥呀⋯⋯一定要叫。果件乾鮑Q彈到我用叉係篤吾入。篤左幾次,最後用匙羹食😂好彩餐廳貼心地一早切開成三舊。淋多d用鮑魚製成既醬汁,停番係口中既味道濃郁又香醇。4️⃣花雕蛋白煎蟹鉗,又係一款必叫菜式。蟹鉗好巨形!蛋白滑溜,加上薄薄既花雕芡汁。我非常喜歡。5️⃣天龍軒既叉燒最終出場,要早一日預訂。佢係我成世人第一次遇到甘軟熟既叉燒!由於太軟熟既關係,我食前錄片用筷子係甘夾下佢🤣真係好好食,當堂以後吾食其他既叉燒。6️⃣甜品叫左蛋撻,朋友介紹係必食架喎。雖然我吾係好好甜品,舊蛋撻塊酥皮係鬆軟,蛋汁係岩岩好熟,有動L既效果。埋單朋友有折扣優惠🥳食物質素好好,服務質素就普通啦,因為我去廁所冇人指示係邊,我迷左路,去完廁所返黎張餐巾冇摺成三角形放係枱面,仲話米芝連兩星喎⋯⋯人地TATE一星都有依種服務啦!
首次光顧天龍軒,當然要黎試下佢既招牌菜啦!
齋係間餐廳既裝修同埋風景已經好有氣派。
揀左白牡丹王,茶味吾算濃,每次飲都有陣陣淡雅香味。
琥珀合桃好好食,我好快食完再黎多個😆

埋單朋友有折扣優惠🥳
2020-07-27 842 瀏覽
Made reservation two months ahead to secure window table to celebrate birthday despite dim sum here is pricey. Ambience undoubtedly is exceptional with high ceiling and gorgeous view. We were impressed with the fried crab cake & prawn 🍤 toast. Lastly, we were offered complimentary bun and Chinese desserts to end my birthday lunch
2020-07-26
信用卡優惠
  • 窩貼大蝦多士
  • 龍軒東坡肉
  • 炸讓蟹蓋
2020-07-27 755 瀏覽
印象深刻有1)蝦多士 - 蝦鮮味,多士炸得乾身,size岩岩好2)鮑魚酥-鮑味十足,聽講係用吉品鮑,好味過係鮑魚專門店食3)西班牙叉燒 -招牌菜 (其實叉燒好難整得難食)4)鱈魚腸粉 - 貴野係唔同d,魚肉係一塊塊之餘仲要有魚味,成舊腸粉一野啪入口,除左挑剔下腸粉皮之外都冇咩其他野好講5)東坡肉-係高質既,入口個肥膏溶溶地之後配埋個瘦肉加個醬汁,冇得彈(注:要配🍚食)6)牛面肉配蓮子(人地個名改得好靚,但我記唔起😂)通常西餐先叫,中式煮法黎講算幾好,炆得岩岩好(但唔講會以為食緊淋身既牛展)個牛味落哂去個汁度,同東坡肉一樣要配白飯食其他可以慳番既item有xo醬羅白糕(因為係賽馬會都食到e個味), 荷葉飯唔夠福臨門 好味,龍(帶子)鳳(蝦)燒賣(逸東軒帶子燒賣性價比高好多)同招牌既椰皇花膠湯唔值e個價,杏仁露配鴿蛋唔係我杯茶(佢果隻偏糊狀)總結:天龍軒小菜係好味過點心既,佢既價錢應該係一半比野食,一半環境加service (service黎講可以更好/醒目,例如可以分菜或者主動換碟,不過最估唔到係佢地都好似一般酒樓咁唔記得野,叫左拎碗好耐都冇黎,要叫多一次😂🤔)不過都有主動斟茶既,但若果
2)鮑魚酥-鮑味十足,聽講係用吉品鮑,好味過係鮑魚專門店食
3)西班牙叉燒 -招牌菜 (其實叉燒好難整得難食)

總結:天龍軒小菜係好味過點心既,佢既價錢應該係一半比野食,一半環境加service (service黎講可以更好/醒目,例如可以分菜或者主動換碟,不過最估唔到係佢地都好似一般酒樓咁唔記得野,叫左拎碗好耐都冇黎,要叫多一次😂🤔)不過都有主動斟茶既,但若果用服務同四季比真係差左d
  • 蝦多士
  • 龍軒東坡肉
2020-07-19 713 瀏覽
第一次來天龍軒,正值疫情嚴重期間,不愧是米芝蓮兩星的高級中餐廳,提前兩星期訂位,才有窗邊位。餐廳播放的中樂加上瑰麗的裝修風格,營造出一流的格調。我們點的是午市套餐,每位乘惠差不多$600港幣,包兩杯餐酒。我們要了兩杯白酒。餐廳的服務一流,我們的餐單馬上打印出來。招牌菜鮑魚酥是我們另加的。極力推薦,一定要試。套餐裏的叉燒及鮑魚荷葉飯也是令人驚喜的。最為女士,極力推薦套餐的甜品-黑松露燉奶。一整片的黑松露,令整個燉奶齒頰留香。其他菜品也保持高水準。打卡位一定要拍照哦!

餐廳播放的中樂加上瑰麗的裝修風格,營造出一流的格調。
餐廳的服務一流,我們的餐單馬上打印出來。

招牌菜鮑魚酥是我們另加的。極力推薦,一定要試。

套餐裏的叉燒及鮑魚荷葉飯也是令人驚喜的。