2009-06-14 31 瀏覽
腸胃似乎對內地食油敏感,本週一頓油膩外賣後,一直微微絞痛不太舒服。適逢媽咪旅行未歸,晚餐就在元朗搞掂,幸而也有龍陪伴。 時間尚早,2人終於成功首嗜這間有名燒鵝店。名氣可以人龍度及價位見稱,小店七點開始就會出現人龍,八時許就會沽清食物;而燒鵝價位是$258隻,比同區燒味店都要貴。胃口不佳的couple分享了燒鵝油雞飯,難得好人的阿姐未有黑面,又會窩心奉上小碗筷子等。約5分鐘時間,塞得滿滿的燒鵝油雞飯($32)上場了,燒鵝與油雞各至少有十件,份量十分慷慨。燒鵝皮香肉嫩、味帶鮮甜,的確沒失禮店方;油雞就較乾身無甚特別。而白飯亦軟硬適中,加上不太油的薑蔥也是好吃。 可能狀態影響心情,但覺天鴻是水準不差可未值長龍等待,而且個人認為元朗的齒留香味道比它更吸引。不過始終所試不多,找天胃口轉好後要試多幾款燒味、小菜,才可作定奪。

2009-06-12
  • 燒鵝飯
特別事故要往屯門走一趟,所以事後便往選擇較多元朗食飯,行行重行行間見到天鴻兩字閃閃吓,咁就入咗呢間細小嘅店舖。燒鵝例牌﹝要下庄﹞跟碟油菜和冰凍啤酒,燒鵝真係做到皮脆肉嫩,一手拿起鵝肶往口送...痛快,皮下脂肪不多肉味又夠....好!

2009-05-13
  • 燒鵝肶
2009-05-11 44 瀏覽
前日(9-5-2009 Sat)同男友離開外婆家諗食咩?佢話o係屯門市中心搵,我答o係商場內o既都只係o個啲咩集團式食店,冇特別,於是諗起前年同女友人R o係元朗呢間燒味店, http://www.openrice.com/restaurant/reviews.htm?shopid=8771&page=3.男友答應,就特登坐西鐵入o黎.o黎到,都只係就o黎7:00pm,出邊已有人排隊買外賣,出邊有一,兩枱客,入面仍未有,男友揀坐入面,今次我點都要試出名o既燒鵝髀o架喇,所以心急地問亞姐有冇燒鵝髀?亞姐答有.嗯好好我要燒鵝髀瀨,切開.男友睇到鵝胸雙拼飯係$42.00,就叫鵝胸燒肉飯,我叫多一個$12.00o既油菜,要菜心.亞姐仍會問要豉油家蠔油,我答豉油.然後睇返單,原來我o既鵝髀瀨要成$62.00,真係貴.之後男友又要多個$10.00o既青檸七喜.好快,o野食到o黎,好彩啲燒味會分開上,重有椰菜墊底,幾好喎.而鵝髀真係好大隻.影完相就食喇,我先試燒肉,燒肉皮唔太脆,半肥瘦,略鹹.而鵝髀o既皮冇想像中咁脆,點會咁o架?有啲失望,而肉係正常軟,唔太肥,OK.咁又試吓男友o既鵝胸,呢個o既皮
男友答應,就特登坐西鐵入o黎.

然後睇返單,原來我o既鵝髀瀨要成$62.00,
真係貴.之後男友又要多個$10.00o既青檸七喜.

而鵝髀o既皮冇想像中咁脆,
點會咁o架?有啲失望,而肉係正常軟,唔太肥,OK.

咁又試吓男友o既鵝胸,
呢個o既皮脆啲喎,唔通呢隻新鮮啲?

而瀨粉OK,接近腍,湯仍好味.原來呢o度有米粉同米線,不過唔知點解會覺得食飯或瀨粉會夾啲.

菜心都到o黎喇,男友話好好,油菜係熱o既,因出面好多都係放涼o左,唔錯喎.

而青檸七喜我都好奇地試吓,都冇咩特別吖.

我又睇吓張單,點解男友o既雙拼飯會係$45.00 o既?又唔係用碟上,我諗,因為拼燒肉係貴啲,男友o岩o岩睇到燒腩鵝胸飯係$45.00.啊,原來係咁.

服務:
太忙,完全唔記得畀茶我o地.
老闆娘收錢都唔得閒數,佢只有信客人,好彩我冇計錯數啫.

衛生:
地下有啲跣,因為啲燒鵝由自己工場攞出o黎時,會令到地面有油.,所以要小心.

環境:
有幾部冷凍機同風扇,但我坐o既死角位,會被坐門口o既客人擋o左冷氣,所以會熱啲.當佢走o左就回復正常.

其他:
我o地由未夠7點坐低,至食完差唔多7:30pm,就睇到有幾隻燒鵝拎出去,客人源源不絕,舖內店外都已經坐滿人,外賣人龍都未斷過.師傅斬到唔停手.

燒鵝價錢:
全隻應該係$265.00
半隻$135.00
上裝$65.00
下裝$80.00
燒鵝髀$60.00
鵝頭$10.00
唔記得例牌幾多.

PS: 上次R飲o既涼茶,原來係佢o地自家製o既五花茶.
燒鵝髀,燒肉同鵝胸
瀨粉
菜心
燒肉特寫
菜心
(非會員)
2009-05-07 36 瀏覽
Hi, Im alice . all the way from Malaysia to hong kong. two of us take a journey come here to take the 燒鵝 and char siew. on 01.05.09. Price mad: soup. good leSo tasty . thank you open rice members give us the information so that we can find a good taste food. Love hong kong, will come back again
mad: soup
. good le
2009-05-06 34 瀏覽
天鴻燒鵝,係openrice名氣頗大,睇食評好似幾唔錯咁。想試好耐。今日終於買左盒燒鵝飯返屋企食。由買完到返屋企車程約30分鐘。返到屋企,影返張相先。打開睇睇:份量--燒味飯盒來講,份量偏大,飯好多,女仔或細食者,未必食得晒,鵝肉份量都唔小。今次部位是上裝位,有胸肉+上脾肉。味道--摸下個袋,除左筷子同匙,冇醬ge,先扣幾分。白飯不過不失,燒鵝不太滑,有點”偕”口。價錢-- $33對於首次食天鴻燒鵝的感覺,就是不覺得那麼好食,可能在我食過的燒鵝之中,還是被比下去。但還是幫她找找藉口,可能是個飯盒焗左有30分鐘以上的原因吧。下次會去試下堂食和一定要試脾位。

返到屋企,影返張相先。打開睇睇:
滑,有點”偕”口。
價錢-- $33

下次會去試下堂食和一定要試脾位。
2009-05-06
2009-05-03 35 瀏覽
叫了半隻燒鵝 , 賣相好好.望見燒鵝皮嗰層光澤,已經好想食啦。雖然出爐已久,但好些皮仍然微脆。因為鵝身只是微暖.啖啖肉,又唔太肥膩,肉質又夠實淨,good.不過可能我地已經太夜啦 , 冇晒燒肉啦 , 老闆話2個鐘就出爐一次 .
叫了半隻燒鵝 , 賣相好好.

啖啖肉,又唔太肥膩,肉質又夠實淨,good.

2009-04-18
2009-04-07 18 瀏覽
星期六, 下午一點半來到天鴻見到, 燒鵝賣剩半隻, 而燒鴨剛剛拎左一隻新鮮的出來, 就轉呔叫燒鴨了但上到台, 原來唔係剛才新出個隻, (因為係凍的)算啦, 反正都唔可能指定的有半隻鴨脾+半份鴨胸細味之下, 其實燒鴨都醃得有味道, 只係鴨無鵝甘大, 肉身單薄點但燒鴨飯只係 $23 (燒鵝飯 $31)相差30%, 足夠抵銷了例湯細的 $3, 今日碗係節瓜紅蘿卜湯, 真係唔錯的下次想食新鮮出爐的燒鵝燒鴨, 都係十二點好來到了
星期六, 下午一點半來到天鴻
但上到台, 原來唔係剛才新出個隻, (因為係凍的)
算啦, 反正都唔可能指定的
有半隻鴨脾+半份鴨胸
但燒鴨飯只係 $23 (燒鵝飯 $31)
相差30%, 足夠抵銷了
例湯細的 $3, 今日碗係節瓜紅蘿卜湯, 真係唔錯的

下次想食新鮮出爐的燒鵝燒鴨, 都係十二點好來到了
2009-02-21 21 瀏覽
最後來到天鴻燒鵝飯店,來得已經很晚,只得切雞和燒鴨而且,其他都沽清了!未能一試燒鵝肶有點失望,但是燒鴨素質都很好很高兩個人已經食了七八成飽,再來只叫了一份,二人共享!叫了免切原隻燒鴨肶的飯,先咬了一口最精華的燒鴨皮,鴨的白色油脂四射,皮脆肉嫩,一口鴨肉一口飯,把鴨的油脂融入飯中,濃郁的鴨油香味,令人難忘!女生的我都已忘記了儀態,大口大口的咬,都顧不了儀態了!想著要把那個味道好好記住,下次要再來一試燒鵝肶!
未能一試燒鵝肶有點失望,但是燒鴨素質都很好很高
兩個人已經食了七八成飽,再來只叫了一份,二人共享!
女生的我都已忘記了儀態,大口大口的咬,都顧不了儀態了!

想著要把那個味道好好記住,下次要再來一試燒鵝肶!
2009-02-20 29 瀏覽
weekend off 到元朗一遊, 未到前已和友人決心去食之前去到食不到的燒鵝比!! 終於我們一早起身入去...未訓醒的狀態的我幸得友人輕易地找到這店~ 可能太早, 人家還在準備中...不過, 我們今次肯定有燒鵝比食!!閑逛了一會回到小店, 想了不久就點了燒鵝比反/瀨~ 雖老闆說未有叉燒, 但未損期待吃燒鵝比的心情當燒鵝比serve出來時, 勁熱勁香~ 我咁大個女都未見過/食過咁熱的燒鵝比! 友人說可能之前我食的未必是燒鵝比, 可能是duck比也不定. 影完一輪相...就急不及待想吃...then店員即給我們紙來拿燒鵝比食~ 真体貼哩... 燒鵝比的熱力和香氣四溢~ 令平時不停談笑的我和友人都只顧吃吃吃, 只在吃飯/瀨時表示好好味的表情!! 每次我們無言的時候都是食到好野時頭啖燒鵝比, 真的很envy住元朗的人, 尤其是在附近做野的...lunch可以食咁好味的燒味... 諗起又想食架哩##

新鮮hot的燒鵝比@@
有紙比你用手拿著燒鵝比~ sweet
新鮮hot的燒鵝比@@
有紙比你用手拿著燒鵝比~ sweet
  • 燒鵝比
2009-02-17 24 瀏覽
二月十五日﹙日﹚元朗一向以食聞名,老字號餅家的老婆餅;全港的拳頭壽司以及食神主理的農村菜大酒樓……等均馳名全港。其中又新街一條後巷的一角,就有這間大獲好評的燒鵝飯店。自從踏出城巿工作後,很少時間留在屯門元朗一帶覓食,對上一次到訪已經是至少三年前的事。今天難得清閒又不想走到老遠,就過來與燒鵝有個約會吧。星期天的中午,以為會人頭湧湧,怎料還可以有數個座位任君選擇。二話不說要了個燒鵝髀飯,主要是吃燒鵝,加上不太餓,飯一點便夠,要了少飯。店員事先確認「燒鵝髀飯$62一碗,有沒有問題?」……一場來到,當然是沒問題。只見師傅手勢熟練,拿起大刀,手起刀落便把鵝髀碎開一段段,然後鋪在飯面上,這刻滿心期待。鵝髀有一隻碗般大,看到那些凝固在皮與肉之間白色的脂肪﹗﹗縱使肥膩也顧不了,先吃中間一件,皮脆是必然的事;皮下肉質燒得柔嫩,脂肪豐富而且充滿鵝油香味,火候掌握得剛剛好,鵝味道豐富。鵝汁鵝油流到飯上,伴飯一起吃十分相襯,不消一會便把飯底完全清了。雖然60多元一碗燒味飯有點兒貴,但當享受著滿足高質素的燒鵝髀時,也忘記了這個價錢了。店家稱燒鵝每天從飼養場中直接新鮮入貨,在廚房即日燒製不斷出爐,所以賣完又有賣完
二月十五日﹙日﹚

雖然60多元一碗燒味飯有點兒貴,但當享受著滿足高質素的燒鵝髀時,也忘記了這個價錢了。店家稱燒鵝每天從飼養場中直接新鮮入貨,在廚房即日燒製不斷出爐,所以賣完又有賣完又有,保證新鮮。也不知還可說甚麼,就是好吃,期望這個質素可以維持下去,一定會繼續支持。
鵝髀巨型有份量
普通不過的醬料
燒鵝皮脆肉嫩,賣相吸引
厚厚的一層鵝脂肪,是極級的誘惑
  • 燒鵝,鵝髀飯
2009-01-01 15 瀏覽
好食得沒話可說, 食到人家都認得我了店裡的人很friendly, 那天我要求少飯過了不久還走來問我飯會不會太少~哈哈~ 這個米飯的分量對我來說蠻多啊說回燒鵝, 好多時人家都說燒鵝一放涼了皮就不脆口但這家的即使放涼了, 皮放入口中還很鬆化, 讚!薰蹄又是我喜歡的食物之一, 這裡的不會皮肉分離入口涼涼的~ 如果是夏天吃的話就爽了
好食得沒話可說, 食到人家都認得我了
店裡的人很friendly, 那天我要求少飯
過了不久還走來問我飯會不會太少~
哈哈~ 這個米飯的分量對我來說蠻多啊
說回燒鵝, 好多時人家都說燒鵝一放涼了皮就不脆口
但這家的即使放涼了, 皮放入口中還很鬆化, 讚!
薰蹄又是我喜歡的食物之一, 這裡的不會皮肉分離
入口涼涼的~ 如果是夏天吃的話就爽了
點都唔落味精系列
燒鵝+薰蹄
點都唔落味精系列
燒鵝+薰蹄
2008-12-26 33 瀏覽
聖誕日, 被友人邀請到他家耍樂. 大家攻打四方城前, 先來醫醫肚. 第一次到來, 真來有眼不識泰山. 此店乃元朗名物. 不少人專誠到來朝聖.本想叫燒鵝脾飯, 但立見 $68元, 有點嚇壞了, 這麼貴嗎? 只是一小小燒臘店而已. 反正我對脾不是十分鍾情, 算吧! 要叉燒燒鵝飯吧! 一大湯碗, 裝了滿滿的送, 未食己感極大滿足. 先試一件燒鵝, 皮的確燒得幾脆喎! 而皮下沒有任何脂肪, 讓我把一片一片的皮, 全部幹掉. 好可惡呀! 鵝肉一點羶味也沒有. 多肉汁, 蘸上甜酸醬, yummy yummy! 叉燒, 半肥瘦, 蜜味非常. 再加上那甜甜的豉油和軟綿綿的香飯, 我竟把整個飯在十五分鐘內完整的幹掉. Oh, 多久沒吃完整整的一碟飯, 還那麼極速! 店員服務親切, 要多加其他醬料, 絶無黑面. 吃過一餐好的, 要開始進入戰場了!

• 叉燒燒鵝飯
2008-11-09 41 瀏覽
心思思又嚟食燒鵝脾, 今日嚟到雖然係1點幾, 但裡面已坐爆, 出面已有幾張枱燒鵝脾瀨粉 -鵝脾分開上, 皮脆肉嫩, 伴碟的椰菜又甜, 瀨粉都幾好(HKD58)燒鴨燒肉飯 - 燒肉皮脆, 半肥瘦...ok呀加HKD3要了杯凍啡我哋一路食, d人一路嚟, 到咗2pm已经無燒鵝/鴨買, 只剩下油雞&义燒jar.....下次想食就記住要早d喇

燒鴨燒肉飯 - 燒肉皮脆, 半肥瘦...ok呀

加HKD3要了杯凍啡

• 燒鵝
2008-11-07 30 瀏覽
見有咁多好嘅食評, 都好想試吓天鴻嘅燒鵝係唔係真係咁好味? 因為去咗New York Cafe 食咗lunch關係, 好飽所以係天鴻買燒鵝下裝, 不過返到屋企有啲後悔, 因為除咗個脾,下裝無咩肉食, 而且仲好肥吓, 味道只是一般, 不是特別好味, 並沒有一試難忘的感覺我諗堂食會好味啲, 又或者下次試吓買燒鵝飯, 可能會覺得平啲又好味啲, 至少一盒燒鵝下裝可以買到兩盒半燒鵝飯, 就算如果唔好食都起碼填得飽個肚先, 係唔係?!

不過不失的燒鵝下裝($75)
2008-10-12 19 瀏覽
今日同波波點幾鐘落街揾嘢食....幾經辛苦先揾到佢.因為唔記得location係邊,好揾揾吓都嚟到...原來係綿綿冰附近.嚟到亞姐話得返燒鵝鴨同熏蹄, 無問題....一碗燒鵝肶飯 - 見到d鵝皮脆脆, 咬落微暖, 有肉味, d肉又滑...正ar.HKD58都抵一碗燒鴨熏蹄飯 - d鴨都唔差,皮脆, 熏蹄都好入味另要一杯涷啡一罐汽水, 埋單HKD102.雖然係貴咗d, 但真係同廿蚊個燒鴨飯無得比嗰喎, 要食好嘢更係要付出多d嘅

嚟到亞姐話得返燒鵝鴨同熏蹄, 無問題....

一碗燒鴨熏蹄飯 - d鴨都唔差,皮脆, 熏蹄都好入味

另要一杯涷啡一罐汽水, 埋單HKD102.

• 燒鵝