24Nov2007 1337這間又係另一間我一直想試的,趁又入黎元朗搗亂時試味,大致上都唔難搵。入到來,緊係點了最豪邁的燒鵝脾瀨,唔記得叫佢免切,個侍應都再問要成50幾蚊,我話冇錯。雖則唔係新鮮出爐兼只係暖,肉嫩有少少脂肪,而皮還脆既,燒鵝還有本身的鮮味,出面可能同樣價錢,但食唔到皮脆有肉味,你地緊話又唔係乜驚天絕地鬼哭神泣黎仲乜鬼,我覺得望野要望遠的,食野要夠獨立,咁諗法富貴就唔會有我份,但絕境到戰爭或溫疫的地步,都唔會餓死,就算點好不能忘記好多人還/曾經活在水深火熱的環境,基本生活都成問題。
24Nov2007 1337

全相
靚脾 close up
2008-08-30 26 瀏覽
當係自己唔好彩啦夜晚七點半來到天鴻, 食最出名的燒鵝飯 $30, 另加 $8要了個例湯燒鵝飯來到, 覺得份量少左, 之前我來食, 食晒飯仲有兩三件燒鵝俾我慢慢食但今次, 燒鵝食晒, 仲有1/4的飯未食完而且今次的燒鵝, 唔係熱的, 雖然未算係凍, 但只係微微微暖例湯今日係 霸王花湯, 都係暖的, 唔夠熱, 還好的是夠多料環境 : ok啦, 但地板有少少滑, 要小心招呼 : ok啦, 唔好唔壞抵食 : 燒鵝份量少左, 又唔多熱, 一般般.希望下次再來幫襯, 無好彩返..
當係自己唔好彩啦
但今次, 燒鵝食晒, 仲有1/4的飯未食完
環境 : ok啦, 但地板有少少滑, 要小心
招呼 : ok啦, 唔好唔壞
抵食 : 燒鵝份量少左, 又唔多熱, 一般般.

希望下次再來幫襯, 無好彩返..
2008-08-28 23 瀏覽
有日我去左呢間咁多笑既飯店,其實早前都黎過兩次,係食燒鵝的,都不錯,可是今次就有的不滿了一入門口我搵位坐低,叫左個叉燒飯,飯黎後我一睇係勁多叉燒,但一食...好硬,硬得好西利..可能我唔識食,冇叫肥叉飯..唉,今次食得真係好唔happy好在服務都係咁好,笑容滿面的相係有的,不過本人不太懂如何放上,要看的話可留言給我
有日我去左呢間咁多笑既飯店

一入門口我搵位坐低,叫左個叉燒飯,飯黎後我一睇
係勁多叉燒,但一食...好硬,硬得好西利..

可能我唔識食,冇叫肥叉飯..

唉,今次食得真係好唔happy

好在服務都係咁好,笑容滿面的

相係有的,不過本人不太懂如何放上,要看的話可留言給我
(非會員)
天鴻燒鵝唔單只淨係得燒鵝好味,其他燒味都好鬼正架由其係叉燒呀(可能係我鐘意食啦^_^),呢樣真係好野味,口感超爽,你仲可以點瘦叉燒的,當然唔會比肥叉燒輸蝕啦!另外,燒鵝都係你不可不點既美食。你黎到天鴻唔點炖鵝黎食就不如唔好食喇
天鴻燒鵝唔單只淨係得燒鵝好味,其他燒味都好鬼正架

由其係叉燒呀(可能係我鐘意食啦^_^),
呢樣真係好野味,口感超爽,你仲可以點瘦叉燒的,
當然唔會比肥叉燒輸蝕啦!

另外,燒鵝都係你不可不點既美食。
你黎到天鴻唔點炖鵝黎食就不如唔好食喇
  • 叉燒,燒鵝
2008-08-17 44 瀏覽
話說這個食評也拖嚕好久才寫有陣子都不太想寫食評 工作太累嚕難得的週休2天 什麼地方也不都跑留在家裡看奧運所以有空寫寫食評在天鴻吃燒鵝肶也是第一次不 應該是第一次點燒鵝肶飯之前對燒鵝也沒那種執著 不過去過天鴻後每次經過都很想食食之前也有網友說過鵝肶不砍的話 有油紙給你拿著吃 (乾淨點拿起鵝肶才發覺 好重啊..還真是又大又重吃到最後 手都覺得有點酸..
話說這個食評也拖嚕好久才寫

之前對燒鵝也沒那種執著 不過去過天鴻後
每次經過都很想食食
之前也有網友說過
鵝肶不砍的話 有油紙給你拿著吃 (乾淨點
拿起鵝肶才發覺 好重啊..

還真是又大又重
吃到最後 手都覺得有點酸..

• 燒鵝肶
2008-07-20 33 瀏覽
仲以為星期日lunch time會好多人~不過可能大家都飲茶去了好彩仲有位~二話不說當然order左燒鵝脾瀨免斬~~呀姐姐問我$58有無問題~當然。無。問。題。啦!!大比就要了叉油雞飯~$26坐係店內門口L位~望住老闆斬斬斬老闆見到我影佢~仲笑笑口~問我係咪放上網~佢話佢都識啦~開飯.com呀嘛~haha~仲特登為我將所有野另上~~(我無事先吩咐的啊.只係因為一路食都無再見過有人d野係另上的~)燒鵝脾到達~!!好大隻啊~~~~比左張臘紙我拎住食~hehe真係好強勁ge一隻脾~今次係小比第一次手執全脾食食食大大隻...閃令令..好吸引呢碗瀨粉已淪為小配角..不過佢都好'' Al Dente'' ga...老闆比左好多椰菜我墊底平時食燒味飯我唔會食呢d伴菜的..因為都很''梅dum dern''但這裡的菜每次只烚少少放出櫃台..好新鮮鵝脾皮脆肉嫩~老闆幫我切開幾刀等我易食d~皮下那層脂肪好充足~油份夠自然香~甚麼肥膏膽固醇~~~算了吧~我仲有Quota..haha老闆一路食一路講解比我聽燒鴨同燒鵝無得相比~因為養ge模式食ge料唔同~只有燒鵝脾全隻食先Good到痺~講講下~大比的叉油雞飯也
好彩仲有位~
二話不說當然order左燒鵝脾瀨免斬~~
呀姐姐問我$58有無問題~當然。無。問。題。啦!!
大比就要了叉油雞飯~$26

坐係店內門口L位~望住老闆斬斬斬
老闆見到我影佢~仲笑笑口~問我係咪放上網~
佢話佢都識啦~開飯.com呀嘛~haha~
仲特登為我將所有野另上~~

真係好強勁ge一隻脾~今次係小比第一次手執全脾食食食
大大隻...閃令令..好吸引呢

老闆比左好多椰菜我墊底
但這裡的菜每次只烚少少放出櫃台..好新鮮

鵝脾皮脆肉嫩~老闆幫我切開幾刀等我易食d~
皮下那層脂肪好充足~油份夠自然香~
甚麼肥膏膽固醇~~~算了吧~我仲有Quota..haha

老闆一路食一路講解比我聽燒鴨同燒鵝無得相比~
講講下~大比的叉油雞飯也上桌了~也是另上啊~
又用左好多菜墊底~仲排得好鬼靚~又比好鬼多薑蓉~
咁樣影相靚d嘛~hehehe...太開心了
叉燒半肥瘦~配上甜甜叉燒汁~愛死了~再厚切d就 perfect了~~
油雞又是滑一滑嫩一嫩的作品~

因為無諗過會有咁多菜墊底~仲叫左碟通菜tim~
$12的一碟可真不馬虎~腐乳下得夠又唔會過鹹
菜都算新鮮~~~菜ja ma~無問題~!清碟

見到好多人都叫例湯又忍唔住~是日的是冬瓜煲豬骨
要了四大洋的小碗~雖然點了小的~但冬瓜與豬骨也有各一
過兩日就係大暑~~~下一下火~無味精~~~無得彈!

一路食~好多野都慢慢沽清了~
雖然有時叫普通版都會有脾位~但大小差得多啊~呵呵
下次夜晚黎食隻熱辣辣ge先得!
食燒味飯Lunch食過$100...不過好味過那些名店~~~夫復何求呢~~~
乾乾淨淨
皮脆油香肉嫩
配角也非常不錯
沒有味精非常Good
  • 燒鵝
休息日,朋友帶來一支「2001龍船紅酒」來訪!但我沒有佐酒佳餚!諗了很久!有什麼可以佐紅酒呢?老婆提議燒鵝!大家沒反對!食燒鵝梗係天鴻啦!於是電話預訂!七時多去到?已有很多人在等外賣!好彩訂!嘻嘻!等了十分鐘,熱辣辣的燒鵝已斬好照舊免切!番到屋企打開,香昧四溢!友人的口水直流已急不待拿起鵝狂咬!還大叫「壹支棒」他已很久沒有吃過這麼香滑幼的燒鵝!我就在品嚐那杯香醇的紅酒!你一句,我一句,說燒鵝好味?還是紅酒香醇?但都是分不了高低!都是老婆說了打完場的一句話《醇酒‧美人「老婆自稱」‧燒鵝‧好朋友,一起暢飲聊天?夫復何求呢!》好開心的一個晚上?原來燒鵝+紅酒是能刷出火花的!燒鵝我多謝你!天鴻我更多謝你們燒出這麼美味的鵝!繼續努力吧!
2008-07-09 7 瀏覽
自從上個月吃過天鴻後...我一直念念不忘那裡的叉燒和燒鵝;P今天與朋友們跑到這吃午餐!呵呵~在燒鵝瀨與叉燒飯之間徘徊........該怎麼取捨?!><最後決定..........叉燒飯!^^叉燒飯實在太美味了.....簡直是人間極品!尤其是淋上甜甜的叉燒汁後!肚子滿了還是忍不住把剩下的吃光去....=P女仔朋友S還誇張得要添飯.......可見我沒有騙大家!haha~而且送餐飲....老闊又健談又nice.......嘻嘻!;D下次要嚐嚐鵝頸頭!my favourite!^^
自從上個月吃過天鴻後...
我一直念念不忘那裡的叉燒和燒鵝;P
今天與朋友們跑到這吃午餐!呵呵~
在燒鵝瀨與叉燒飯之間徘徊........該怎麼取捨?!><
最後決定..........叉燒飯!^^
叉燒飯實在太美味了.....簡直是人間極品!
尤其是淋上甜甜的叉燒汁後!
肚子滿了還是忍不住把剩下的吃光去....=P
女仔朋友S還誇張得要添飯.......
可見我沒有騙大家!haha~

下次要嚐嚐鵝頸頭!my favourite!^^
  • 叉燒飯
2008-05-28 26 瀏覽
第一日係下晝六點幾去買外賣返屋企食,去到重有兩三隻掛左係度。買上裝($60)加一個鵝頭佢重送左隻亦俾我。返到屋企放入微波爐叮返熱嚟食,唔知係咪叮過所以D皮唔係太好食,但係D肉就好鬆化。話都冇咁快就食晒四分一,發覺碟底有乜油(平時係酒樓買返嚟嗰D叮完成碟底都係油)。第二日就試下堂食睇下有冇分別,中午點半去到就叫左個鵝胸飯($32)。我叫嗰碟已經係最後一碟,真係遲少少去都冇得食。個飯一嚟到,嘩好多鵝,食落D皮真係比攞返屋企食好好多,D肉就依然咁多食。
買上裝($60)加一個鵝頭佢重送左隻亦俾我。

2008-05-26 27 瀏覽
這次是第二次來, 因為這裡的鎮店之寶燒鵝脾實在太吸引!! 這次點了一碗燒鵝脾飯 ($58/碗)、普通燒鵝飯 ($38)、無味精例湯 ($8)。燒鵝脾飯 -- 賣相佳、鵝脾size 大、大大碗飯, 一定食得飽你! 58蚊好像有點貴, 但點都要試下! 因為鵝脾燒得脆, 肉也挺滑, 最重要是很大隻!! 見到簡直食指大動!!!普通燒鵝飯 -- 都不錯~! 這裡所有的燒味都幾好樣! 部位唔同, 當然唔夠鵝脾飯好吃啦!例湯 -- 真的沒有味精!!! 記得第一次來是霸王花, 好正!!!!! 今次是豬骨紅羅白湯, 都ok, 但沒有霸王花的好!!

2008-05-24 11 瀏覽
琴日咁o岩要入元朗見客, 之前梗係上o黎望下入到去有咩好食. 就見到呢間0喊面o既舖頭. 要試下喇~~去到點半鐘左右, 幾多人. 但都搵到位. 叫o左個油雞鵝飯+支細五花茶. o野未到睇下D環境. 一定唔係靚裝修果D, 不過都算企企理理.飯到~! 鵝o既皮真係仲有D脆, 唔肥同好鮮味. 正~! 查實雞都幾嫩, 算係水準以上架喇~不過只係鵝對比之下顯得太出色o者...全程都唔夠半個鐘就消滅o左碗飯~雖然32蚊o係元朗食個雙拼燒味飯唔算平, 但如果係好食o既我覺得OK喎~另外順帶一提o既係雖然佢呢度只不過係燒臘飯店, 但唔代表佢地冇Service. 我琴日咩住個袋, 食飯果陣擺o係大髀上面, 佢地個姐姐一見到即刻拎o左張凳俾我擺o野. 同埋琴日Lunch整個過程, D Staff雖然係忙, 但佢地都係有笑容o既~做街坊生意做到咁, 仲想點呀~!?

2008-05-20 15 瀏覽
今日我地出左元朗, 去左響openrice好多人盛讚既 "天鴻" 食飯~上次因為我只係記得印地圖而唔記得抄低個名, 已經食左一次白果~今次我迫左男友記地圖記名, 去唔到就入晒佢數~可能未必個個都鍾意食燒味~ 但係我同男友兩個都好鍾意食~ 響呢個層面我地係好夾~尤其係燒鵝, 可能因為佢罕有, 而且唔會好似燒鴨咁有朕騷味, 我地兩個成日都叫黎食~好多燒味店就掛鵝頭, 賣鴨肉, 成本貴嘛~ 下下比鵝你食咩!但係今次去天鴻就好唔同~ 見到佢掛晒d鴨鴨鵝鵝出黎~ 証明兩樣野都有得賣~鴨飯就$23, 但係鵝飯都只不過$30~ 緊係叫鵝食啦~ 貴得果少少~貪心既我仲加左$5紅腸入去, 因為屋企好少食呢d野, 媽咪覺得製過既野唔健康~一路見到好多人賣外賣, 做到踢晒腳, 差不多八點都咁多人幫襯既?等左廿分鐘, 終於有飯食喇~ 入面d樓面都唔好意思~ 要我等咁耐~我地都明白既, 你地不停有人排隊買外賣, 個個都斬半隻鴨, 一隻鵝~ 完全做唔切~可能見我地等得耐~ 我同男友個飯全部都係比鵝脾~ 發達喇~唔好諗住佢地會將價就貨, d鵝好滑好香~ 皮脆肉嫩~ 同屋企買到果d完全唔同~ 可能夠晒新鮮~而且佢地比
今次我迫左男友記地圖記名, 去唔到就入晒佢數~

可能見我地等得耐~ 我同男友個飯全部都係比鵝脾~ 發達喇~
而且佢地比左好多件鵝~ 唔怪得d人話大件夾抵食啦~ 啖啖肉真係好爽~ 哈哈~
燒味好食, 入面d人都好好人~ 又有禮貌~ 而且仲好抵食~
當然大家唔好對燒味店既環境有咩要求~
我下次會再去~!
  • 燒鵝飯
2008-05-18 15 瀏覽
久久沒去天鴻開餐,是日剛好有時間,就跑到天鴻去解決晚餐5點半去到,發現已經不少人在店內.. (才5點半耶..因為肚子沒那麼餓,所以點嚕燒鵝瀨瀨粉很快就到,一來到就被碗裡的燒鵝量嚇了一跳..燒鵝差不多佔滿了整個碗面!量真的好多啊,我將大部分的燒鵝放在小碗上,小碗都快滿出來了,我還有幾塊鵝在瀨粉裡的耶 @0@沒看到蔥花,倒看到不少椰菜 (我不喜歡吃蔥湯沒多少油,而且燒鵝的精華都在瀨粉裡那些燒鵝就算沈過湯還是脆的  因為燒鵝量太多嚕,那些瀨粉我吃光嚕還是有幾塊燒鵝未吃完我想在加價風,30大元的這碗燒鵝瀨還是十分抵食 (菊花茶也很合胃口,不太甜,絕對是自家製品 XD)
久久沒去天鴻開餐,
是日剛好有時間,就跑到天鴻去解決晚餐
5點半去到,發現已經不少人在店內.. (才5點半耶..

因為肚子沒那麼餓,所以點嚕燒鵝瀨
瀨粉很快就到,一來到就被碗裡的燒鵝量嚇了一跳..
燒鵝差不多佔滿了整個碗面!

量真的好多啊,我將大部分的燒鵝放在小碗上,
小碗都快滿出來了,我還有幾塊鵝在瀨粉裡的耶 @0@
沒看到蔥花,倒看到不少椰菜 (我不喜歡吃蔥
湯沒多少油,而且燒鵝的精華都在瀨粉裡
那些燒鵝就算沈過湯還是脆的

因為燒鵝量太多嚕,那些瀨粉我吃光嚕還是有幾塊燒鵝未吃完
我想在加價風,30大元的這碗燒鵝瀨還是十分抵食

(菊花茶也很合胃口,不太甜,絕對是自家製品 XD)
2008-05-06 8 瀏覽
第一千個食評,選擇咗呢間貌不驚人嘅燒味小店...好幾次都過門而不入,唔係嚟到就收咗檔就係燒鵝沽清。是日又落嚟,望吓隻錶,兩點半,仲差半小時就午市收爐,馬上飛奔而至,最後終於趕得切...一聽到仲有燒鴨,儘管冇最想叫嘅鵝胸,都馬上即叫...望見燒鴨皮嗰層光澤,已饞相畢露。雖然出爐已久,但好些皮仍然微脆。可以想像出爐即食時係何等滋味...雖冇特別要求,但師傅竟然切隻鴨脾嚟,啖啖肉,而且絕不肥膩,肉質又夠實淨,實在有食神...水準絕對拍得住外面嗰D燒臘名店,仲要大大碗飯只賣二十三大洋,絕對不貴...
第一千個食評,選擇咗呢間貌不驚人嘅燒味小店...

一聽到仲有燒鴨,儘管冇最想叫嘅鵝胸,都馬上即叫...

2008-04-30 17 瀏覽
21-02-08 Thur Dinner點選了一個燒鵝飯$30五花茶$6燒鵝甘香而不膩的原因, 在牆上的雜誌介紹可以看到:'師傅切鵝時會片走多餘的脂肪, 只留下少許......'鵝皮真的非常香脆, 在口內咀嚼時, 仔細一點聽可以聽到鵝皮被牙齒咬破的卜卜聲肉雖然不算很嫩滑, 但亦很易咬肉味濃郁, 牙齒之間留着鮮甜的肉汁想清熱者, 有五花茶即時解毒那份照顧周全的心意, 試問是否每一間燒味店也能做到?之後再有一次光顧那次沒有刻意選鵝脾, 但師傅卻給了鵝脾肉, 實在興奮因為鵝脾飯是好像貴十多元的!?
21-02-08 Thur Dinner

點選了一個燒鵝飯$30
五花茶$6

燒鵝甘香而不膩的原因, 在牆上的雜誌介紹可以看到:
'師傅切鵝時會片走多餘的脂肪, 只留下少許......'
鵝皮真的非常香脆, 在口內咀嚼時, 仔細一點聽可以聽到
鵝皮被牙齒咬破的卜卜聲
肉雖然不算很嫩滑, 但亦很易咬
肉味濃郁, 牙齒之間留着鮮甜的肉汁

想清熱者, 有五花茶即時解毒
那份照顧周全的心意, 試問是否每一間燒味店也能做到?

之後再有一次光顧
那次沒有刻意選鵝脾, 但師傅卻給了鵝脾肉, 實在興奮
因為鵝脾飯是好像貴十多元的!?