2018-11-08 132 瀏覽
Headed to Tenkei for an early dinner before hitting the bars in LKF with my friends from the States. Unfortunately the food didn’t live ip to our expectations at all...Pretty sure the chicken nuggets from Mcds taste better than the fried chicken here... Way too greasy and the meat was really dry and chewy.The dessert below was simply terrible. Just like a few pieces of excessively sweet flour-ish thingy. 🤦🏻‍♀️

2018-11-03 4680 瀏覽
今日同Mary 慶祝生日🍾,正日係平日第二日要番工,再加上近期公司忙😩,大家都好遲放工,所以我就搵間近近地,又高級d嘅餐廳同佢食生日飯😊。中環呢間就好就腳了,我都係openrice 下附近嘅日本餐廳。上到去燈光比較暗,🥃柔和嘅燈光令大家疲憊嘅身軀都休息下來。除左食物外,呢到仲有bar,🍹可以叫酒飲。係咁嘅環境同朋友叫杯野飲,慢慢傾計,絕對係一件好舒服嘅事。👍🏼由於我地奴性強,😂今日唔係星期五,所以我地醉翁之意不在酒,而係好食物!😋餐牌係好似報紙咁,提供嘅款式都幾多。我地今次叫左嘅菜式全部都好味。食得出食材新鮮同廚房有心機整,係有水準嘅餐廳。👍🏼⭐️天慶軍艦天慶軍艦有4款唔同嘅壽司,😳一黎到俾我嘅感覺就係food art. 唔單只係佢係碟上嘅擺設同裝飾,佢本身個軍艦就同出面的軍艦壽司唔同。又脆又乾身嘅紫菜係底,壽司飯係已經有醬油、紫菜撈過,調味過。😍壽司上面嘅食材都係一d 新鮮,例如辣味吞拿魚、蟹籽蟹肉、海膽同三文魚籽帶子。👍🏼⭐️生吞拿魚牛油果他他塔😍呢個我超級喜歡,又係一個food art. 最頂插住嘅係紫色嘅薯片,有好濃嘅番薯味🍠。上面個層係牛油果,下面就係切碎左嘅吞拿魚粒。服務員教我

⭐️天慶軍艦

⭐️生吞拿魚牛油果他他塔😍
呢個我超級喜歡,又係一個food art. 最頂插住嘅係紫色嘅薯片,有好濃嘅番薯味🍠。上面個層係牛油果,下面就係切碎左嘅吞拿魚粒。服務員教我地可以將牛油果同吞拿魚粒放係薯片上面食。我鐘意佢個牛油果好fresh🥑,同埋d肉食落好有口感。本身吞拿魚粒都已經調味過,又脆又甜嘅薯片,feel 到誠意。👍🏼

⭐️燒肉串·素菜拼盤
呢個質素唔差,令我感到意外嘅係佢個小青椒幾好食。燒得香但又保留到適量嘅水份。又甜又好食。

⭐️神戶燒牛肉湯烏冬👍🏼
呢個係我見到張相就話要order 嘅。冇照騙,上到枱真係一模一樣。牛肉中心係紅紅地色,烏冬都唔係次貨。我都好欣賞佢個醬油湯底,甜甜咸咸的,望落都好清。
不過呢有幾舊牛肉食落有根,🙈咁又唔算多嘅,會扣少少分。😛

⭐️鮮蜆介魚湯拉麵👍🏼
有水準又足料!有成十幾隻蜆,個魚介湯底都好好味,又濃又甜。😋
慶祝紀念
生日
2018-11-01 138 瀏覽
趁星斯五晚,同男朋友去食餐好。佢之前同同事黎食過呢間天慶,話好好食,就專登帶我黎試下間餐廳好闊落,張張枱都好大,好舒適!我地叫左4道菜加一杯cocktail一齊share燒牛油果配蟹蛋黃醬賣相超正一見到就好開胃。牛油果好新鮮,配搭蟹蛋黃醬真係好驚喜,非常好味。開頭聽個名都覺得幾油,但係食落,好有蟹黃味而且一d都唔油,好特別。神戶燒牛肉湯烏冬好多塊牛肉呀!而且肉質無得彈👍🏻 個湯也好鮮好入味。北海道刺身帶子簿片.牛油果.青蘋果柚子醬帶子刺身好鮮甜,加上配上牛油果同青蘋果柚子醬比人感覺酸酸地,非常開胃Tuna Avocado呢道係成晚我最鐘意的!絕對值得推介同埋encore。首先外觀好精美,底部係吞拿魚粒,肉質好新鮮,上方就係牛油果,上下配搭好夾,而且配上幾塊紫薯片,味道一流!超有心思Suki呢杯cocktail 味道以日本清酒為主,飲落甜甜地,飲落都感覺幾refresh 😁

燒牛油果配蟹蛋黃醬

賣相超正

神戶燒牛肉湯烏冬

好多塊牛肉呀!而且肉質無得彈👍🏻 個湯也好鮮好入味。

北海道刺身帶子簿片.牛油果.青蘋果柚子醬

Tuna Avocado

Suki

早前約咗表姐食晚飯,黎到呢間位於中環嘅高級日本餐廳。 餐廳嘅裝修充滿日本風情,而且好有格調,有一種好chill嘅感覺,仲設有長吧枱,可以畀客人品嚐美酒。餐廳提供多款清酒同雞尾酒,食客可以小嚼一杯~ 我哋兩個人總共叫咗四道菜。 北海道帶子刺身薄片配牛油果青蘋果柚子醬、 軍艦壽司、牛面頰肉同埋鰻魚蛋包飯。 帶子刺身好鮮甜,配上牛油果蓉一齊食感覺好新鮮, 味道清新。 軍艦壽司有四款口味分別係海膽 吞拿魚蓉、蟹肉同帶子。 我哋覺得四款都好好味,因為食材好新鮮,唔會有腥味而且每款軍艦壽司都配上唔同嘅配料,廚師別出心裁嘅配搭,令到軍艦壽司食起上嚟味道好和諧。 牛面頰肉煮得好腍好入味, 食起上嚟有啲似牛,醬汁香濃得嚟又唔會蓋過牛味~ 鰻魚蛋包飯嘅份量好多,鰻魚大大份;蛋煮得夠香滑,炒飯粒粒分明,每粒飯都有醬汁包住,好好味!值得一讚嘅係每道菜嘅賣相都好靚,好似一件藝術品咁,可以話係色香味俱全。 想食日本菜,又想搵個地方飲番杯,呢間餐廳可以一次過滿足你兩個願望~

2018-10-22
2018-10-30 118 瀏覽
今晚慶祝哥哥升職,知佢鍾意食日本菜。上網搵到依間日式餐廳,口啤、環境及食物都不錯。所以就book 左台黎慶祝。-因為過幾天就是萬聖節🎃,餐廳佈置有氣氛。這間餐廳集酒吧及日本居酒屋於一身。雖然是酒吧,但一點也不嘈雜亦沒有陣陣煙味。裝修走高檔格調路線,環境十分寬敞乾淨,而且一點逼狹感都沒有。室內有軟綿綿的沙發坐得舒服,還有戶外露天座位,聚會好選擇。-❤️生吞拿魚牛油果他他塔 $148這是一份多層次感的 Cold appetitzer 初時以為是蔬菜葉,原來是香脆的紫薯脆片,賣相有驚喜。還有香脆可口的炸洋蔥絲。新鮮Tuna蓉魚香味濃,而且份量多還有粒粒香滑軟熟牛油果🥑口感層次豐富、食材質素上盛-❤️北海道刺身帶子薄片 $128一向愛吃帶子刺身又愛吃牛油果的我,對這份前菜難以抗拒。頂層有嫩綠的溫室芽菜苗,片片雪白帶子整齊排列著, 鮮甜軟身;配上香滑無比的牛油果蓉食材新鮮,原汁原味已經夠鮮美。還可選擇點上伴點的青蘋果柚子醬。-❤️真.蠔 $138生蠔係無法令人抗拒既美食蠔肉色帶淺,蠔味軟濃甘甜,口感爽脆鮮香的海水味與蠔肉鮮甜味非常突出 Size 接近手掌✋這麼大Aftertaste,口腔有陣陣的回甘餘

室內有軟綿綿的沙發坐得舒服,還有戶外露天座位,聚會好選擇。

❤️生吞拿魚牛油果他他塔 $148

這是一份多層次感的 Cold appetitzer
新鮮Tuna蓉魚香味濃,而且份量多
還有粒粒香滑軟熟牛油果🥑
口感層次豐富、食材質素上盛
❤️北海道刺身帶子薄片 $128

❤️真.蠔 $138

生蠔係無法令人抗拒既美食
蠔肉色帶淺,蠔味軟濃甘甜,口感爽脆
鮮香的海水味與蠔肉鮮甜味非常突出
Size 接近手掌✋這麼大
Aftertaste,口腔有陣陣的回甘餘韻
❤️自家製煎和牛餃子薄脆片 $128

煎和牛餃子薄脆片

喜歡吃和牛又愛吃餃子🥟,但兩者合併,還是第一次品嚐。 賣相相當精美, 煎至金黃色的薄脆片,夠脆夠香,但不沾油膩感。一口咬下,有熱騰騰的和牛汁,夠Juicy🤤 和牛入口融化,綻放甘香食味,餃子皮薄睡軟熟,一份有功架的美食,吃得滋味。
❤️蟹明太子炒飯 $248

這是介乎炒飯與Risotto 的質感
飯粒炒得金黃分明,但同時又有Risotto 的濕潤軟熟,但又不是creamy 口感。
明太子有獨特既咸香
用黎炒飯味道不錯;還加入埋絲絲蟹肉粒粒爽口蟹籽👍🏻
環境及食物都很有水準,兩兄妹過了一個愉快晚上。餐廳還有很多特色的cocktail , 黎緊好姊妹聚會再黎過❤️
煎和牛餃子薄脆片
係中環返工通常都係成功人士,尤其是做金融醫生嘅朋友,壓力特別大,放咗工一定要輕輕鬆鬆飲番杯啤酒或者sake, 休息一下享受下人生,咁先過到work life balance嘅生活。位於中環安慶臺嘅(天慶) 主打日式居酒屋,加上大量酒吧元素,大量戶外露天座位,以西方加日式元素的風格配合,互相輝映之下,滲透「潮」味。睇香港有優質嘅環境唔難,但係都要同「錢」扯上關係。和暖的微微燈光,配上淺木色調橫紋木板,締造柔和舒適的氣氛。神戶燒牛肉烏冬$158, 牛肉達上盛級數, 肉味香濃,肉質幼嫩,半生熟的牛肉顔色粉紅佳艷。Saga Klnboshi Pork $268, 肉類湯鍋通常比較鹹,但這個湯底充滿各種蔬菜,微滲蔬果甜香味,其厚切豚肉經久煮肉質也不柴,非常索湯,雙重的豚肉鮮味。蟹, 明太子燴飯$248, i banker的一天盡是勞累,明太子有大量蛋白質,可補充身體能量,加上鮮嫩蟹肉,極富鮮香!

睇香港有優質嘅環境唔難,但係都要同「錢」扯上關係。

和暖的微微燈光,配上淺木色調橫紋木板,締造柔和舒適的氣氛。

2018-10-28 66 瀏覽
這兩日非常忙,今晚要唞一唞飲杯酒,朋友介紹呢間天慶,位置是要專門想去嗰隻,這間餐廳比較西化,有濃厚日本元素,食物方面幾有創意。先來的蟹黃燒牛油果,中西合璧創意設計,因為有蟹黃的關係,味道的確唔錯,有蟹黃 賣$128一客,變得唔算太過分。見到紅嫩的牛肉,這款日本和牛烏冬未食已經滿意,何況烏冬同湯都好。最後的蒲燒鰻魚炒飯最矜貴,記憶中未食過$498客的鰻魚飯,勉強都可以算是物有所值,因為鰻魚有質素,與別不同,有機會來自日本。食完已經好飽。

食完已經好飽。

2018-10-24
2018-10-26 88 瀏覽
一年見2次既朋友仔peggy 姐生日,梗係要帶佢去食好D 但食得好都要睇住個荷包仔做人俾我左搵右搵,居然係中環搵到間唔貴既日本菜不過地方就比較吊腳TENKEI GUNKAN有海膽,帶子,TUNA,細細粒,但超鮮味~流口水中~~peggy 指定要飲湯,點左個清清地既mushroom 用料十足Scallop Crudo ,帶子真係勁鮮甜,配source 味道一流Hot Tea ,好香Ginger Lemongrass Pepper ,我都唔太好,朋友peggy 一個人食晒,佢份人比較健康呢個牛肉udon 無得頂,D牛靚到飛起,又滑又軟,日本靚牛烏冬好滑,又彈牙多角庿影魚生飯,太多魚生全部都好新鮮!!
一年見2次既朋友仔peggy 姐生日,梗係要帶佢去食好D
但食得好都要睇住個荷包仔做人
俾我左搵右搵,居然係中環搵到間唔貴既日本菜
不過地方就比較吊腳
TENKEI GUNKAN
有海膽,帶子,TUNA,
細細粒,但超鮮味~
流口水中~~

peggy 指定要飲湯,點左個清清地既mushroom
用料十足
Scallop Crudo ,
帶子真係勁鮮甜,配source 味道一流

Hot Tea ,好香Ginger Lemongrass
Pepper ,我都唔太好,朋友peggy 一個人食晒,
佢份人比較健康

呢個牛肉udon 無得頂,
D牛靚到飛起,又滑又軟,日本靚牛
烏冬好滑,又彈牙

多角庿影魚生飯,太多魚生
全部都好新鮮!!
2018-10-25 71 瀏覽
好友帶我去中環食好東西-天慶,佔全層面積,有個大大bar枱,又有個類似DJ位,可惜今晚冇表演。近入口處仲有show stage,大螢幕,仲有露天茶座。當中最大特色係,餐廳座位間距離寬敞,座位張張都係梳化椅,私隱度高,又坐得舒服。餐牌選擇以居酒屋小食為主,有前菜、刺身、生蠔,有幾款fusion菜&飯/熱烏冬。另外仲有好多款signature cocktails 🍹,可惜最近飲唔到酒精飲品,唯有下次再黎品味下,因為見openrice 好多post都有講cocktails 好好飲。天慶軍艦壽司共有四款spicy tuna、scallops、sea urchin & crab meat。四款軍艦咖單只賣相吸引,而且製作精緻,同一艦軍艦被紫菜圍住,但呢度軍艦係紫菜在底,粒粒壽司飯都係炒飯,好特別又好味。北海道刺身帶子簿片+牛油果+青蘋果柚子醬一款好特別fusion菜,呢種combination真係第一次試,牛油果搞碎再砌成長條形,配埋帶子,非一般特別。蟹.明太子繪飯店員教撈均蟹肉&明太子食,的確飯夠香,又好味。

北海道刺身帶子簿片+牛油果+青蘋果柚子醬

蟹.明太子繪飯
店員教撈均蟹肉&明太子食,的確飯夠香,又好味。
2018-10-23 57 瀏覽
辛苦搵來食今日好姊妹帶我出來蒲,黎到中環靚靚日式酒吧一出lift,就見到個店鋪大名,要行條走廊入去,環境暗暗,帶點神秘感!入到去,環境好有情調,燈光偏暗,十分適合情侶拍拖由於五想好似大鄉里出城甘,所以五敢影個場地。。只影左呢個酒吧位!有好多cocktail 選擇,花多眼亂 Tenkei Gunkan. 有4件壽司,分別係吞拿魚,海膽,蟹肉同元貝壽司!海膽好好味!好鮮甜!沒腥味!配上青瓜好fresh!吞拿魚都好好味!Tuna Avocado! 身為牛油果fans,點會放過任何牛油果的菜式!果然無令我失望!最上層係紫薯脆片,好脆!然後係牛油果牛油果熟度剛岩岩好!食落好香滑,再配上下層既吞拿魚,無得頂!最下層有d青瓜片,真係口感好豐富Carb Mantalko Risotto! 有蟹肉係表層Tempura Platter,有炸蝦,蟹棒,南瓜同小辣椒仔。個炸蝦好有驚喜!!連我朋友五好蝦既,都話好好食!Monchi,鍾意食煙um野既你,必嗌!配上醬汁甜甜地!正
辛苦搵來食
今日好姊妹帶我出來蒲,黎到中環靚靚日式酒吧

入到去,環境好有情調,燈光偏暗,十分適合情侶拍拖

有好多cocktail 選擇,花多眼亂

Tuna Avocado!

最上層係紫薯脆片,好脆!然後係牛油果

Carb Mantalko Risotto! 有蟹肉係表層

Monchi,鍾意食煙um野既你,必嗌!配上醬汁甜甜地!正

2018-10-23 54 瀏覽
happy Friday 要去happy! 揀左去中環高级既日本酒吧餐度放鬆下,傾下計!😊😊餐廳就係蘭桂坊附近唔難搵。 上到去真係俾佢個環境吸引住,好靚好高级!一入餐廳門口就是調酒吧同酒池,好大個空間俾啲人企係度傾計飲酒。餐廳有好多種類既酒提供,清酒,梅酒,cocktail, 啤酒……咩都有!😍環境好舒服,長長既梳化,坐得好舒服!好正。氣氣昏暗,餐廳唔會好嘈吵,傾計一流!🍸🍷食物方面,通常酒吧都是食西餐。呢間好特別,是食日本菜!食物質素仲好好!真係意想不到的驚喜!😋開胃前菜:🍏北海道刺身帶子牛油果青蘋果柚子醬 🥑鐘意食牛油果既就岩哂!溶溶的牛油果,食落會有青蘋果蓉粒的口感,味道好 fresh 好清甜!!連埋鮮甜既帶子 一齊食,估唔到咁match!而且加上酸酸甜甜既柚子醬 很開胃!這道菜新穎有創意 😃😳自家製煎 和牛餃子薄脆片 !😋好味!賣相好特別,難度有點高!脆卜卜的薄脆片將餃子連成一起!餃子煎得好靚,金黃色好香脆!皮夠薄,又多料。一咬很多和牛肉汁!😋和牛相當重牛味!建議將蘿蔔落加落酸醋(有少少辣味),再沾少少落餃子,又惹味又開胃!😋👍🐮燒牛肉湯烏冬🐮也是推薦菜!湯底好濃郁,加了很多

環境好舒服,長長既梳化,坐得好舒服!好正。
氣氣昏暗,餐廳唔會好嘈吵,傾計一流!🍸🍷

開胃前菜:

🍏北海道刺身帶子牛油果青蘋果柚子醬 🥑
連埋鮮甜既帶子 一齊食,估唔到咁match!

而且加上酸酸甜甜既柚子醬 很開胃!
這道菜新穎有創意 😃

😳自家製煎 和牛餃子薄脆片 !😋好味!

賣相好特別,難度有點高!
脆卜卜的薄脆片將餃子連成一起!
餃子煎得好靚,金黃色好香脆!皮夠薄,又多料。
一咬很多和牛肉汁!😋和牛相當重牛味!

🐮燒牛肉湯烏冬🐮也是推薦菜!

湯底好濃郁,加了很多昆布 葱 菜等等調味!
令到個烏冬好好味!烏冬麵質好好,唔會話好腍, 幼身的 ,口感好煙韌!🍜🍜

燒到半熟既牛肉,口感好嫩肉,有入口溶化既感覺。有好多舊,好好味😻

食左咁多肉,想食啲菜。
叫左呢個:佐賀金星豚肉白菜鍋 😁

以為呢個湯底會好清淡,點知豚肉令到個湯都好濃味好香。
日本既豚肉果然係好味d,帶少少肥肉,唔會好瘦好鞋。好有嚼勁😋好滋味。

除左有白菜之外仲有豆腐,清清地解油膩!
白菜煮到好腍,吸收哂個湯,又幾好味!

happy hour 叫酒飲仲有優惠!🍺

當然要叫番杯 expresso stout🍻飲下,開心下!🍻

呢餐真係好滿意呀!😃
2018年10月22日。晴。中環。呢日搵食到中環,晚餐嘅地方係天慶,喺Play上面兩層一出𨋢就會見到科幻風嘅隧道入口入到去侍應安排咗我哋坐近門口嘅梳化位梳化好舒服,位置仲可以望晒成間餐廳裝修主要用咗清水模設計,再用上大量木傢俬感覺好raw,又modern加埋微弱嘅燈光,氣氛舒服浪漫餐廳嘅food menu造型似報紙另外drink menu介紹星期一至五8點前有happy hour好抵飲後面幾頁仲有其他特色飲品cocktail睇落都非常吸引!食物方面呢~北海道刺身帶子薄片,$128成個菜有三層,帶子切咗薄片,鋪喺中間,非常鮮甜,入口即融面有啲微甘嘅苜蓿芽沙律菜底就有調咗味嘅牛油果蓉,伴碟有青蘋果柚子醬做前菜啱晒,酸酸咁,好開胃燒肉串、蔬菜拼盤,$178見到呢碟上枱,心中有啲驚訝一來係上面有我最驚嘅椒二來係~啲串燒未免擺得太靚了吧!串燒有四款,非常非常抵食!必點!首先要消滅咗個椒先,為咗唔好令男友咁辛苦一人食四椒,所以我食一啖試試先咦,ok喎!驚青椒怪味嘅臘筆小新朋友,可以正常食用~唔會有好勁嘅椒味,而且細細隻,易入口另外仲有牛肉蘆筍卷x4(燒得恰到好處,蘆筍爽嫩,牛肉多汁)、牛脷x4(牛
2018年10月22日。晴。中環。
呢日搵食到中環,晚餐嘅地方係天慶,喺Play上面兩層
一出𨋢就會見到科幻風嘅隧道入口
入到去侍應安排咗我哋坐近門口嘅梳化位
梳化好舒服,位置仲可以望晒成間餐廳
裝修主要用咗清水模設計,再用上大量木傢俬
感覺好raw,又modern
加埋微弱嘅燈光,氣氛舒服浪漫
餐廳嘅food menu造型似報紙
好抵飲
後面幾頁仲有其他特色飲品
cocktail睇落都非常吸引!
食物方面呢~
北海道刺身帶子薄片,$128
成個菜有三層,帶子切咗薄片,鋪喺中間,非常鮮甜,入口即融
面有啲微甘嘅苜蓿芽沙律菜
底就有調咗味嘅牛油果蓉,伴碟有青蘋果柚子醬
做前菜啱晒,酸酸咁,好開胃
燒肉串、蔬菜拼盤
燒肉串、蔬菜拼盤,$178
見到呢碟上枱,心中有啲驚訝
一來係上面有我最驚嘅椒
二來係~啲串燒未免擺得太靚了吧!
串燒有四款,非常非常抵食!必點!
咦,ok喎!驚青椒怪味嘅臘筆小新朋友,可以正常食用~
唔會有好勁嘅椒味,而且細細隻,易入口
另外仲有牛肉蘆筍卷x4(燒得恰到好處,蘆筍爽嫩,牛肉多汁)、牛脷x4(牛脷亦係我嘅敵人,但呢個牛脷唔羶,煙韌彈牙)同埋雞翼x2
好滿足~
海膽雞白湯煮菠菜
海膽雞白湯煮菠菜,$138
呢個菜都係有三層,面鋪咗洋蔥絲
中間就係勁好味嘅海膽,鮮甜,creamy,份量仲有成半板(目測)
呢層仲加咗啲炸蒜片,增加口感。
底嘅就係菠菜啦~菠菜似係用雞白湯燴過
有湯底嘅鮮味,再滲透住濃郁嘅海膽味
可能係我食過最美味嘅菠菜~
神戶燒牛肉湯烏冬,$158
呢個又係勁抵!建議必點!
出品同menu張相如出一徹
牛肉嘅芯仲係粉紅色嘅~睇相都知係幾咁嫩滑
一碗有好多塊,唔驚食唔飽
用料除咗牛肉外,仲有昆布、菠菜同蘿蔔蓉
湯底只係最簡單嘅醬油湯底,但真係好好味~
蟹,明太子燴飯

蟹,明太子燴飯,$248
擺盤好靚,配合返餐廳環境
蟹肉多到過分嘅地步!
面仲有啲脆米,豐富燴飯嘅口感
2018-10-22
10 分鐘 (堂食)
燒肉串、蔬菜拼盤
海膽雞白湯煮菠菜
2018-10-22 97 瀏覽
今日放工來到中環,不是去蘭桂芳,而是一街之隔的安慶臺「天慶」吃晚飯,位於安慶大廈3樓的天慶並不是傳統充滿和風的居酒屋,而是充滿時尚感的酒吧餐廳,餐廳燈光幽暗,以深沈的黑色作為主調,不會太吵,感覺很舒服。北海道刺身帶子薄片.牛油果.青蘋果柚子醬 一片片帶子刺身薄片通透潤澤,入口鮮甜美味,口感嫩滑。牛油果果肉香濃細膩,吃起来感覺很新鮮,拌著吃很不錯!天慶軍艦壽司 四款軍艦壽司包括:辣味吞拿魚、海膽、帆立貝及蟹肉壽司。吞拿魚入口軟滑脂香,細緻滑溜。海膽甘甜軟綿,餘韻帶甘甜,沒有失望。蟹甲羅燒將蟹膏、蟹肉、魚籽、帆立貝灌進蟹蓋上,再鋪滿一大件海膽。海膽甘甜軟綿,帶些少海水鹹香,一口一口都滑溜溜。入口蟹膏味不重,反而嚐到啖啖的蟹肉,蟹的鮮味滲透在甲羅燒中,每一啖都吃到新鮮的帆立貝,口感更加豐富,香味四溢。神戶燒牛肉烏冬烏冬的質感滑溜煙韌,口感彈牙,也特別軟滑。湯頭濃郁甘甜,不會死鹹。而神戶牛入口很香,牛肉呈粉紅香嫩、半生熟的牛牛味很突出,肉味很夠,但略嫌多筋。

2018-10-18
2018-10-21 67 瀏覽
今天是公衆假期,很多地方的餐廳都會人山人海,不想和人爭,自然選擇了中環,因為假日中環比較靜的。在網路上看過介紹這間新派日式居酒屋,便訂了位。這裡的裝修不像傳統的居酒屋,反而似高級酒吧或的士高。而座位舒適,適合好友相聚。燒魷魚筒$98,大大隻的魷魚🦑燒得外表焦香,內𥚃鬆軟,是送酒佳品。伊賀金星豚肉白菜鍋$268,豚肉煎香,帶起肉的味道,加上豆腐、冬菇、白菜、津白和濃郁的湯底,就成了一道美味的豚肉鍋。神戶燒牛肉湯烏冬$158, 神戶牛肉肉質肥美,帶點嚼勁,烏冬麵份量十足,是二人份量。清酒煮蜆$168,清酒始終沒有白酒這麼夾煮蜆,不過味道也不錯,蜆的肉質鮮甜,份量亦多。

在網路上看過介紹這間新派日式居酒屋,便訂了位。

2018-10-21 260 瀏覽
平日工作壓力大,下班後都想吃好一點調劑一下,所以就和朋友到中環這間TENKEI。這裡就像日式的BAR & RESTAURANT,一進門口就看見一張很大的BAR枱,很寬敞,空間感很強,而且裝橫滿有格調的,讓人感覺舒服自在。由於是第一次來,店員都蠻耐心的介紹一下菜單,抵讚!我們先點了些冷盤: SCALLOP CRUDO ($128)賣相像甜品似的,頗為特別,但其實它是由一片片帶子和牛油果所組成的,十分足料,確有點意想不到。帶子爽口嫩滑,配合牛油果,感覺很清新很健康,且很有層次感,作為頭盤實在不錯。TENKEI GUNKAN ($138)據聞是必點菜式之一,果然,賣相既簡單又精美,四款軍艦壽司包括海膽、吞拿魚、帶子和蟹肉。本身我對海膽並無好感的,因每次吃都感覺怪怪的,但是這件海膽軍艦沒有我以往吃的怪味,反之,相當鮮甜,分量適中,很好!帶子也是很爽很嫩很滑很新鮮,搭配魚子,層次分明!吞拿魚帶點辣,但絕不過分,十分惹味開胃,加上入口即溶,正!最後還有蟹肉,味道也很不錯。OYSTER ($138)生蠔是挺大隻的,食得出有一點海水味,但不會很重,少少鹹,還蠻鮮甜肥美,口感順滑。加上檸檬汁和特定的配料

由於是第一次來,店員都蠻耐心的介紹一下菜單,抵讚!

SCALLOP CRUDO

TENKEI GUNKAN ($138)

TENKEI GUNKAN
帶子也是很爽很嫩很滑很新鮮,搭配魚子,層次分明!
吞拿魚帶點辣,但絕不過分,十分惹味開胃,加上入口即溶,正!
最後還有蟹肉,味道也很不錯。

OYSTER ($138)

OYSTER
生蠔是挺大隻的,食得出有一點海水味,但不會很重,少少鹹,還蠻鮮甜肥美,口感順滑。加上檸檬汁和特定的配料醬汁,值得一試!

HOMEMADE WAGYU DUMPLINGS($128)

HOMEMADE WAGYU DUMPLINGS
賣相也很特別,是將煎到金黃色的餃子調轉放的,好有神秘感。餃子以和牛作餡,吃下去也十分多汁美味。

KOBE BEEF UDON ($158)

KOBE BEEF UDON
這是我個人最愛,雖然賣相不算精緻,但內有乾坤!烏冬上是一片片神戶牛肉,十分鮮嫩,充滿香濃的牛肉味,配合豐富的配料,口感多元,絕對要一試!

CRAB MANTAIKO RISOTTO ($248)

CRAB MANTAIKO RISOTTO
RISOTTO與其他比較就稍稍遜色了,味道OK,但不算特出。
2018-10-03
SCALLOP CRUDO