2019-03-11
今日情人節, 諗住 好開心咁黎左中環食情人節晚餐黎到個陣其實唔係好肚餓,我地大約用左15分鐘決定左大部分食咩好,先落左單,之後再加單再叫左兩個小食.其實主要黎我地係黎食野,唔係好似其他人咁過黎飲酒/食水煙不過一黎到既時候帶位個個已經帶左我地出露天位,隔離個枱正正係到食緊水煙,經常噴到過黎同吹哂過黎不過我見佢地都就黎走,所以忍一陣都唔係好介意,不過最令人失望既係等左成粒鐘先黎第一樣野,食左成個鐘頭西北風,你眼望我眼,望埋人地,全部人成個鐘都無野食,完全人都顛埋眼見有幾張枱既人都等唔到,走埋,我發覺自己都幾好耐性無即時走到,不過之後我覺得人地走係完全正確!!!第一樣黎到既野食係南蠻炸雞,炸粉好厚,不過黎到已經好過無黎。之後隨即到既係海膽剌身,我真係唔明點解刺身都可以搞成個鐘都未上到碟囉,刺身都幾新鮮,可以一試有幾種不同既品種擺埋一齊。之後仲有黎到既係羊架同軟殼蟹,軟殼蟹我真係唔明點解要拎條竹籤插住黎上碟,不過一擺入口超級鹹,上面仲有勁多胡椒粉,將貨就價,無咩可能要求咁多啦。羊架既質數真係同ikea快餐買到既無咩分別,食唔食都無所謂。跟住黎野時間都夠正常,仲有個烤魚荼漬飯,份量都夠兩個人食既
先落左單,之後再加單再叫左兩個小食.
其實主要黎我地係黎食野,唔係好似其他人咁過黎飲酒/食水煙
不過一黎到既時候帶位個個已經帶左我地出露天位,
隔離個枱正正係到食緊水煙,經常噴到過黎同吹哂過黎
不過我見佢地都就黎走,所以忍一陣都唔係好介意,
不過最令人失望既係
刺身都幾新鮮,可以一試有幾種不同既品種擺埋一齊。
跟住黎野時間都夠正常,仲有個烤魚荼漬飯,份量都夠兩個人食既,魚碎都幾多,
仲有兩條蟹腳,係我覺得依個都值得食既野。
之後仲有兩件烤生蠔,不過係無拆殼,我真係唔知可以點拆黎食,
佢話烤過,我真係唔知佢烤過d咩,完全無咩味同白烚無分別。
話說食哂以上既黎等再加埋食大約用左1.5小時。
之後就無之後啦,因為等左成粒鐘吹左2次都無野食再黎過,
中間佢再比過兩次炸雞我,我地已經講明已經係食左,我地叫既係雞腿肉同刺生卷
係第3次再吹既時候,佢居然問我落左d咩,再幫我睇睇,
係15分鐘後,我等到既係一個帆立貝手卷,都幾新鮮,不過唔知點解佢地擺埋檸檬葉係入面
搞到d味好怪,因為佢仲有落埋d沙律醬落去。
佢同時間再比多次炸雞比我,真係頭都暈埋,我同佢講我地叫既係蝴蝶雞腿肉
之後d待應話你仲要唔要,我就同佢講唔洗等好耐就要囉,其實我無講過唔要囉?
再經過多15分鐘左右,我等到我最後一個小食
我終於完成依個歷時3小時既大餐,不過當中有2小時係食西北風同雨粉食飽囉!