2018-10-25 71 瀏覽
好友帶我去中環食好東西-天慶,佔全層面積,有個大大bar枱,又有個類似DJ位,可惜今晚冇表演。近入口處仲有show stage,大螢幕,仲有露天茶座。當中最大特色係,餐廳座位間距離寬敞,座位張張都係梳化椅,私隱度高,又坐得舒服。餐牌選擇以居酒屋小食為主,有前菜、刺身、生蠔,有幾款fusion菜&飯/熱烏冬。另外仲有好多款signature cocktails 🍹,可惜最近飲唔到酒精飲品,唯有下次再黎品味下,因為見openrice 好多post都有講cocktails 好好飲。天慶軍艦壽司共有四款spicy tuna、scallops、sea urchin & crab meat。四款軍艦咖單只賣相吸引,而且製作精緻,同一艦軍艦被紫菜圍住,但呢度軍艦係紫菜在底,粒粒壽司飯都係炒飯,好特別又好味。北海道刺身帶子簿片+牛油果+青蘋果柚子醬一款好特別fusion菜,呢種combination真係第一次試,牛油果搞碎再砌成長條形,配埋帶子,非一般特別。蟹.明太子繪飯店員教撈均蟹肉&明太子食,的確飯夠香,又好味。

天慶軍艦壽司

北海道刺身帶子簿片+牛油果+青蘋果柚子醬

蟹.明太子繪飯
店員教撈均蟹肉&明太子食,的確飯夠香,又好味。