一講到新加坡海南雞飯🐔,無論係新加坡本地人還是外國旅客,都會想到麥士威熟食中心既天天海南雞飯。😍 天天海南雞飯宜家喺香港已經有3間分店,香港人再唔洗專程去新加坡🇸🇬隨時隨地就可品嘗正宗嘅海南雞飯喇,真係好方便~😙銅鑼灣餐廳環境都幾舒服,設有戶外同室內用餐區,室內就有兩台大電視,而戶外自己每枱旁邊都有個電視📺,都幾貼心抵讚!👍🏻 餐牌上印咗唔少創意特色小菜,都好igable😍🥰,睇到我咩都想叫~😂☺️未叫野食就已經送咗碟小前菜,係哈密瓜🍈配百香果醬,酸酸甜甜幾開胃的。✨ 天天海南雞拼燒雞 $289天天海南雞特別之處係雞上淋有秘製醬汁,味道有d似好稀既蠔油,另外亦配有酸辣汁薑蔥及海鹽,我自己就比較喜歡點酸辣汁。海南雞係去左骨凍既,肉質非常嫩滑有汁,雞胸都夠滑!另一邊係燒雞,外皮燒得好香脆,但相比下海南雞既嫩滑程度同雞味就較為出色!👏🏻😊✨ 雞油飯(小煲)$39其實小煲都幾大煲,足夠二人份量。米飯粒粒分明帶油香,食落完全唔會油膩的,配埋海南雞一流!😚✨ 火焰原隻椰子八寶燉雞湯 $88原隻大椰子燉雞湯用火焰🔥轉盤形式上枱,非常吸睛!😍😂 熱辣辣出哂煙既燉湯燉足4小時,椰子味香濃🥥👏🏻,有雞肉、瘦

✨ 天天海南雞拼燒雞 $289

✨ 雞油飯(小煲)$39
其實小煲都幾大煲,足夠二人份量。米飯
粒粒分明帶油香,食落完全唔會油膩的,配埋海南雞一流!😚

✨ 火焰原隻椰子八寶燉雞湯 $88
原隻大椰子燉雞湯用火焰🔥轉盤形式上枱,非常吸睛!😍😂 熱辣辣出哂煙既燉湯燉足4小時,椰子味香濃🥥👏🏻,有雞肉、瘦肉、紅棗、准山等,美味又健康!☺️

✨ 煙燻香茅大蝦 $139
大蝦用鐵盒做器皿上碟,職員一打開蓋就煙燻四散。香茅唔係平時越南香茅雞翼既清新香茅味,呢個醬汁都幾辣,餐牌上冇註明,但味道都幾香濃惹味~👍🏻😋

味道:4.5/5
賣相:4.6/5
環境:4.5/5
性價比:4.3/5

💵 $586 for 2

🏠 天天海南雞飯 (Fashion Walk)
📍 銅鑼灣京士頓街9號Fashion Walk地下H2號舖

• 天天海南雞拼燒雞
  • 火焰原隻椰子八寶燉雞湯
  • 煙燻香茅大蝦
2023-02-23 29 瀏覽
今日係銅鑼灣灣sogo shopping 完,同姨甥女去左附近京士頓街嘅「天天海南雞飯」食晚飯,餐廳裝修優雅,坐位舒適,餐廳外重有outdoor 位。原來此餐廳大有來頭,人氣過江龍得到米芝連推介之外,更被新加坡旅遊局評選為3大雞飯之一。餐牌上亦多菜式選擇,店員服務周到。我哋一坐低時,店員就送上餐前小食,係哈蜜瓜加上百香果,食落酸甜爽脆令你即時好開胃,此碟小食是免費的但餐廳會收茶位每位10玩。天天海南雞拼燒雞$289 海南雞皮薄爽滑,雞肉份外軟滑,加埋餐廳秘製醬汁,味道濃郁且已去骨方便食用。 燒雞皮脆焦香,肉質嫩滑夠惹味,隨碟附上三款不同醬汁如薑蓉、甜辣醬、淮鹽等可提升層次。雞油飯(大窩)$59 份量足夠兩個人份量,雞油飯用石鍋上,可以保溫一段時間啲飯唔會咁快凍,飯身粒粒分明,油飯夠香,且不會覺得肥膩。煙燻香茅大蝦$149 一上枱就聞到好香嘅煙熏味,醬汁食落甜甜地帶少少辣,蝦肉鮮甜真係超級非常惹味,食到停唔到口,此蝦令人回味無窮!
天天海南雞拼燒雞

雞油飯(大窩)
煙燻香茅大蝦

2023-02-23 20 瀏覽
去過星加坡都會聽過天天海南雞飯,規模越來越大,仲擴充海外市場。銅鑼灣嘅分店坐落喺名店坊。平日晚上7:30嚟到座無虛席,不過服務質素依然維持到,上菜速度亦冇延誤,唔會出現冇人理嘅情況。前菜送上熱情果哈密瓜,酸酸甜甜好醒胃。天天海南雞皮薄肉嫩,完全唔會見到肥膏,整體肉質一致,唔會出現特別鞋嘅情況。三種沾醬味道濃郁,各有風味,可隨個人喜好互相配搭。油飯同埋咖喱都係用石鍋送上,食到最後依然能夠保持溫度,十分抵讚。油飯粒粒分明,帶有雞嘅精華,絕對食唔停口。牛肋肉淋身有肉香,薯仔外脆內軟,咖喱帶少少椰香夠杰身,超級好送飯。除咗招牌菜海南雞,各款菜式選擇十足,肉類小菜主食小食都有份量足料,味道賣相都對得住價錢。設有室內同戶外用餐區,氣氛幾好。推薦俾想食好味南洋菜,追求環境舒適雅致嘅朋友。

前菜送上熱情果哈密瓜,酸酸甜甜好醒胃。

2023-02-09 47 瀏覽
相信好多人心目中都會有自己嘅comfort food,而咁多年黎我嘅comfort food一直都係海南雞飯。海南雞飯好多地方都有得食,但我自從食過米芝蓮推薦嘅「天天海南雞」之後,就返唔到轉頭。呢一日去開銅鑼灣,見到呢度都有「天天海南雞」,就二話不說入去食!銅鑼灣店有戶外同室內用餐區,裝修好chill好舒服,門口仲擺曬啲獎牌!主角海南雞($188)係去骨嘅,所以食起來好方便。雞肉好嫩滑,醬汁好惹味,配埋雞油飯食落去真係滿滿嘅幸福感。見隔離檯order左呢個香茅蝦好似好靚,就一於叫埋啦。啲醬汁好惹味,蝦肉係好爽同鮮甜嘅,值得推薦!甜品方面,天天海南雞嘅三色芒果糯米飯係非常出色嘅!雖然$89黎講份量唔算好大份,但佢嘅芒果好甜,糯米飯嘅椰香十足,賣相一流。特別推薦粉紅色嘅糯米飯:店員話係用左火龍果去整,唔怪之得味道咁有趣啦!總結:天天海南雞作為我嘅comfort food之選當之無愧,期待下次再來!

2023-02-09 765 瀏覽
呢間新加坡過江龍想試好耐,今日終於有機會喇!前菜 🍈 哈密瓜配百香果醬,酸酸甜甜夠開胃~🥰天天海南雞 🐔 用上白雞所以食得出皮薄肉嫩,淋上帶小小鮮甜味嘅雞汁,點埋伴碟嘅3隻醬汁真係好豐富嘅層次。食得多怕膩就可以點下青檸汁,或者食下伴碟青瓜,隔住隔住咁食就啱啱好~🥰油飯 🍚 油飯以石鍋上再用木蓋蓋住,可以保溫就唔怕食到最後啲飯凍晒!至於個飯,飯粒分明,油分剛好,帶淡淡香茅香氣,配上海南雞食真係一流~🤩肉骨茶🍲用砂鍋再點蠟燭上枱,同樣保溫~ 肉骨有4大條,配埋黑醬油同酸菜,加多一啖充滿胡椒味嘅湯,真係好滿足~入面仲有枝竹同豆卜索晒湯汁好正,另外仲有豬肚都好出色~😋飲到底嗰時店員仲幫我托住個鍋等我易啲𢳂湯,服務真係好貼心~👍🏻蟹肉蛋白西蘭花🥦🦀擺盤真係好靚,啱晒打卡呀!蟹肉好鮮甜,加埋西蘭花清清地一齊食,可以更好品嚐蟹嘅鮮味~😍手打香水檸檬茶🍋佢比平時嘅檸檬茶無咁甜,仲多咗香葉嘅香味,份量大大杯,要2個人先飲得晒呀!
呢間新加坡過江龍想試好耐,今日終於有機會喇!

前菜 🍈

哈密瓜配百香果醬,酸酸甜甜夠開胃~🥰

天天海南雞 🐔

油飯 🍚

肉骨茶🍲

蟹肉蛋白西蘭花🥦🦀

手打香水檸檬茶🍋

2023-02-08
  • 雞油飯
2023-02-03 126 瀏覽
ordered a hiananese chicken set lunch takeout. when i got home I was shocked at what was given... a few slices of chicken with no skin. oil rice was dry and in clumbsThis order was $109! It is worth $20.Also, it was during lunch hour and there were 3 tables.
2023-01-30
10 分鐘 (外賣自取)
2023-02-01 60 瀏覽
牌匾寫住人氣雞飯王。相信海南雞🐔一定好鬼正😛。店舖有三款雞🐔。分別係正宗海南雞。天天海南雞。天天燒雞。即係全部都係雞🐔🐔🐔。✨正宗海南雞(中份)有雞味肉質鮮嫩d。啖啖肉冇骨。三色醬料分別係薑蓉。蒜蓉辣椒醬。黑甜醬油。配上傳統三色醬料。味道更上一層樓😮‍💨。✨雞油飯(1-2人)小煲份量都好多。飯粒粒分明。滲出淡淡油香。忍唔住一啖接一啖🤤。✨古法肉骨茶上枱用火Keep住溫度。非常窩心❤️。天寒地凍飲啖肉骨茶好暖胃🥰。肉骨炆得非常軟腍。豆卜豬肚份量慷慨。抵食又好食😋。✨芒果三色糯米椰漿甜飯三色分別係火龍果。斑蘭。原味。賣相精美。芒果香甜。✨蜜桃手打香水檸檬散發陣陣蜜桃香氣。大大杯兩個人share冇難度👍🏿。
牌匾寫住人氣雞飯王。相信海南雞🐔一定好鬼正😛。

✨正宗海南雞(中份)

✨雞油飯(1-2人)

✨古法肉骨茶

✨芒果三色糯米椰漿甜飯
三色分別係火龍果。斑蘭。原味。賣相精美。芒果香甜。

✨蜜桃手打香水檸檬
散發陣陣蜜桃香氣。大大杯兩個人share冇難度👍🏿。
2023-01-28 47 瀏覽
🐔天天海南雞🐔再一次去天天海南雞晚餐,今天選擇了銅鑼灣名店坊Fashion Walk的分店,新加坡的品牌😄餐廳最近新裝修環境精美😃我們一坐低的時候,店員即刻送上餐前小食😋這次是💛百香果蜜瓜非常開胃,酸酸甜甜😎💛古法肉骨茶$159材料分別有豆卜/枝竹/肉骨有淡淡的胡椒豬肚味用個小爐仔㷫住可以慢慢食,不用擔心放了長時間會變💛天天海南雞(大份)$189果然是主打海南雞🐔每一塊雞皮都夾着啫喱林喺面上嘅雞醬汁也很香當然不少得點海南雞的三款醬汁😊薑蓉,辣醬和黑醬油
🐔天天海南雞🐔
再一次去天天海南雞晚餐,今天選擇了銅鑼灣名店坊
Fashion Walk的分店,新加坡的品牌😄
餐廳最近新裝修環境精美😃

我們一坐低的時候,店員即刻送上餐前小食😋這次是
💛百香果蜜瓜非常開胃,酸酸甜甜😎
💛古法肉骨茶$159

材料分別有豆卜/枝竹/肉骨
有淡淡的胡椒豬肚味
用個小爐仔㷫住可以慢慢食,不用擔心放了長時間會變
💛天天海南雞(大份)$189

果然是主打海南雞🐔每一塊雞皮都夾着啫喱
林喺面上嘅雞醬汁也很香
當然不少得點海南雞的三款醬汁😊薑蓉,辣醬和黑醬油

• 雞油飯
2023-01-21 52 瀏覽
一直都有聽過呢間天天海南雞好多次,係過江龍餐廳入邊超有名嘅其中一間餐廳,所以今次就專登同朋友一齊過咗嚟試下銅鑼灣呢間。首先叫左個天天海南雞大份,個雞真係好嫩好滑,而且配上d醬料真係好match,除咗平時嘅海南雞醬之外仲會有佢嘅一種特別嘅雞汁醬,加落去特別好食,而且感覺都好健康因為好少油。另外叫咗一份古法秘製嘅肉骨茶,非常足料,啲湯都好好飲,飲完唔會頸渴,說明係真材實料,而且入邊真係會有一嚿大大塊嘅肉骨,都算唔錯。

2023-01-20 53 瀏覽
🎀天天海南雞飯⭐黑椒鵝肝醬花膠⭐新加坡麥片大蝦⭐原味豆花一直好鐘意食天天海南雞飯嘅新加坡小菜, 咁啱呢排新年, 決定約埋朋友一齊去天天食餐好味嘅團年飯。新年一定要食好d , 見到佢有炆花膠同大蝦食, 忍唔住各叫左一份。首先係黑椒鵝肝醬花膠, 花膠炆到好入味, 大片得黎都唔少件。花膠充滿膠質, 但係又有d 彈牙, 最啱添飯一齊食。新加坡麥片大蝦都係一流, 大蝦質素好高, 蝦膏係橙紅色, 蝦肉夠爽口, 微微裹上牛奶同麵粉炸完之後, 真係連殼食埋都得。食完2個充滿滿足感嘅主菜之後, 最後叫左份原味豆花做甜品。一直覺得新加坡嘅豆花特別美味, 而呢份天天整嘅豆花一樣咁好食, 入口嫩滑又重豆香, 口感似係比較凝固嘅豆漿, 鐘意豆腐產品嘅人真係唔可以錯過。Address:#food #foodie #foodhk #foodiehk #尖沙咀 #美食 #尖沙咀美食 #沙田 #沙田美食 # #hkrestaurant #hongkong #foodlover #香港
🎀天天海南雞飯

⭐黑椒鵝肝醬花膠
⭐新加坡麥片大蝦
⭐原味豆花

Address:

Have been a big fan of Tian Tian Hainan Chicken since I first tried it at Singapore! Juicy chicken and irresistable chicken oil rice. But their menu in Hong Kong is totally different - with a greater variety of food and more fancy And their menu at Causeway Bay is to the next level attractive! Seems like they even have another name exclusive for the CWB branch call Tian Tian Authentic XDThey re-opened on 12/12 last month. From the vibe of the restaurant to their exclusive choice of dishes, chick

They re-opened on 12/12 last month. From the vibe of the restaurant to their exclusive choice of dishes, chicken is no longer the main character of this restaurant - all dishes are equally delicious and I strongly recommend you to try them!! Fashion Walk is really a cool place for dinner.
most crazy part they even have free appetizer😂😂 like a chinese restaurant

My favourite this time is their smoked rosemary chasiu. The pork is nicely seasoned and fatty, when they serve the dish, alcohol is poured around the chasiu and then lit up. Not only delicious, it looks sooo cool!

My second favourite will be the fried cod fish with pandan coconut sauce.
I love cod a lot so I gave it a try and it turned out really nice. Never expect the coconut sauce and deep fried cod matched so nice.

Lastly, the chicken was still above standard delicious but I think other dishes are even more attractice hahahaha

PLEASE TRY

•餸菜好味必試黑松露墨魚蝦多士,香脆鮮味。冬蔭功湯整煲連爐上枱,鮮蝦同埋香料更會幫你即時煮,口味濃淡隨你話事。天天招牌無骨海南雞比較有咬口...而雙併的燒雞就嫩滑好多。•環境適合小班飯聚店面不大,多數四人方枱,環境比較密集背貼背。但由於平日晚市無設限時,小班朋友可以慢慢食住開心傾偈👍•服務有禮由於朋友不能吃太辣,待應細心禮貌講解可以調節口味濃淡👍。枱面會有一壺熱茶。如有需要,待應亦樂意斟水👍。**餐廳內竟不設洗手間,要行出餐廳外,再行一段路。天氣唔好/落雨/天氣凍,就好唔方便了。
•餸菜好味

•環境適合小班飯聚

•服務有禮
由於朋友不能吃太辣,待應細心禮貌講解可以調節口味濃淡👍。
枱面會有一壺熱茶。如有需要,待應亦樂意斟水👍。

雙併:天天招牌無骨海南雞/燒雞
串燒
青咖喱
大蝦冬蔭功
  • 黑松露蝦多士
肉骨茶+迷你海南雞飯午餐. $139+$10茶錢再加壹雞冇味,飯冇雞油味,嗰兜湯似都唔似肉骨茶嘅味道,連嚿肉都未腍!不過叫肉骨茶係我死蠢,星加坡天天跟本冇肉骨茶。唔係難食但味道絕對係侮辱咗星加坡本店米芝蓮推介嘅光環。仲有,餐嘢一百六十幾蚊,星加坡GDP 高過香港但當地天天海南雞飯套餐只係5蚊坡紙!香港仲有乜嘢競爭力?憑乜吸引非內地遊客?旅發局仲好意思叫呢個城市美食天堂?🤦🏾‍♂️好多食評都讚不絕口,係咪我有問題?
肉骨茶+迷你海南雞飯午餐. $139+$10茶錢再加壹

好多食評都讚不絕口,係咪我有問題?
2023-01-14
早幾日去銅鑼灣睇戲,睇戲之前去咗Fashion Walk附近晚飯🥣依家新加坡嘅海南雞飯🐓係米芝蓮一星聽講好出名😎今次特登試吓先雖然新加坡嘅天天海南雞飯比較傳統,有啲大排檔嘅風格,但係呢間一啲都唔似環境有格調而且坐得好舒服😌除咗海南雞飯之外仲有海鮮、咖喱、肉骨茶、蔬菜等等選擇今次品嚐一下天天燒雞 $189大份賣相擺盤好靚,半隻燒雞切開,外皮色澤金黃色雞皮口感香脆,口感唔會太油膩,食落都冇乜負擔皮同肉中間帶少少啫喱狀,係精華所在😆雞肉肉質嫩滑,沾秘製辣醬真係無得頂😎另外沾鹽會較好突出,味道層次豐富🤤南洋黃咖哩配羊肉 $159咖哩有驚喜😋味道少甜,撈飯一流原來唔係羊肉,而係三大件羊架😋羊架啖啖肉,唔會太”蘇”,只有少少脂肪,好滋味咖喱微辣,唔食得辣嘅朋友都可以接受到呢個程度✌🏻雞油飯 $39/小 $59/大用石鍋上枱,保證熱辣辣份量好多夠晒四至六個人share雞油飯唔會太油膩,配埋天天燒雞食就一流啦🤤天天海南雞飯 銅鑼灣京士頓街9號Fashion Walk地下H2號舖
依家新加坡嘅海南雞飯🐓係米芝蓮一星
聽講好出名😎今次特登試吓先
環境有格調而且坐得好舒服😌

除咗海南雞飯之外仲有海鮮、咖喱、肉骨茶、蔬菜等等選擇

今次品嚐一下天天燒雞 $189大份
賣相擺盤好靚,半隻燒雞切開,外皮色澤金黃色
雞皮口感香脆,口感唔會太油膩,食落都冇乜負擔
皮同肉中間帶少少啫喱狀,係精華所在😆
雞肉肉質嫩滑,沾秘製辣醬真係無得頂😎
另外沾鹽會較好突出,味道層次豐富🤤

南洋黃咖哩配羊肉 $159
咖哩有驚喜😋味道少甜,撈飯一流
原來唔係羊肉,而係三大件羊架😋
羊架啖啖肉,唔會太”蘇”,只有少少脂肪,好滋味
咖喱微辣,唔食得辣嘅朋友都可以接受到呢個程度✌🏻

雞油飯 $39/小 $59/大
用石鍋上枱,保證熱辣辣
份量好多夠晒四至六個人share
雞油飯唔會太油膩,配埋天天燒雞食就一流啦🤤

天天海南雞飯
銅鑼灣京士頓街9號Fashion Walk地下H2號舖

2023-01-12 697 瀏覽
海南雞是大眾化食品 ,周圍都有得食, 價錢也不貴, 但多數食到的是皮厚肉林 的行貨, 睇開飯網介紹 ,天天海南雞 是星加坡老字號 ,米芝蓮品牌 ,今日終有機會一試。 餐廳裝修得非常精美, 餐具酒杯都是精心挑選, 餐牌更是印得美輪美奐 ,菜色品種繁多, 而且好多都是創意菜式, 叉燒都與別不同 。來到海南雞品牌餐廳 ,當然要試招牌菜海南雞, 見到餐牌有肉骨茶, 都幾吸引, 心諗天氣凍飲個熱湯都係一個好嘅選擇。 於是又叫咗肉骨茶, 有肉有雞當然要有菜,鴛鴦菜花都幾特別 ,於是葷素搭配, 營養健康。當我們坐低時,店員就送上清新果品, 百香果蜜瓜, 真是創意非凡 ,印象滿分。 清香酸甜的百香果加埋蜜瓜, 是非常好的果品前菜, 令人精神一振,眼前一亮, 胃口大開 ,自然就會叫多啲菜, 大快朵頤, 餐廳的手法確是高明。👍👍鴛鴦菜花先到,椰菜苗椰菜花 ,配搭銀魚仔炒得香口清甜。 跟住到肉骨茶上枱,用一個大嘅燉盅盛載,有火興住 ,材料非常豐富,份量十足 ,搭配咗豆卜同腐竹,仲有豬肚 ,滾熱辣食到暖笠笠。 海南雞🐔 最後上台, 精緻的擺盤如一幅美麗的食物畫, 雪白的海南雞🐔🐣🐥皮薄肉爽, 伴碟有翠綠的青瓜

當我們坐低時,店員就送上清新果品, 百香果蜜瓜,

鴛鴦菜花先到,椰菜苗椰菜花 ,配搭銀魚仔炒得香口清甜。

海南雞🐔 最後上台, 精緻的擺盤如一幅美麗的食物畫, 雪白的海南雞🐔🐣🐥皮薄肉爽, 伴碟有翠綠的青瓜🥒, 青檸🍋 ,芫茜🍃, 仲有幾種唔同嘅醬汁 ,海南雞是完全冇調味,但係清淡中食出雞嘅鮮味, 點少少薑汁, 就已經係人間美味,
真是海南雞中的極品 。完全冇調味的海南雞是第一次食,真的很新鮮, 最高級的食材方能面對如此制作考驗, 沒有調味, 但卻是非常美味, 在咀嚼中食出最好味的雞🐔。 以後要食海南雞不作他選。
  • 鴛鴦菜花