招聘中
$16,500-$18,000
月薪
應徵
29天前
熟食中心文化係🇸🇬新加坡的一大特色, 但我本身並唔係話太鍾意FOOD COURT既氣氛, 節奏同販賣模式, 所以之前去新加坡旅行, 都只係安排左其中一餐去佢地既熟食中心湊下熱鬧, 感受一下。不過嗰次我地都唔係幫襯天天海南雞, 一黎網上話佢地係排隊名店, 二黎我有個唔好海鮮既家人, FOOD COURT係呢個時候就發揮出佢既優勢, 就係可以揀返自己鍾意食既野, 所以我嗰次係熟食中心食左個炒🦀蟹, 老公就幫襯其他舖頭食🍢串燒。天天海南雞黎到香港, 走出熟食中心, 變成一間型格餐酒館, 仲唔只得海南雞飯賣, 各式各樣既豬牛海鮮小菜小食燉湯咩都有, 可以一次嗌多幾款同家人朋友SHARE黎食。我地點左輕量版海南雞飯套餐, 超好海鮮喇沙粉絲套餐, +$38千絲萬縷, 金牌☕️咖啡, 桃之柚柚。輕量版海南雞飯 - 可能係近年好多人飲食習慣改變, 追求健康, 為左迎合大眾口味, 天天海南雞唔係選用肥美既嗰種雞肉, 食落唔油膩之餘卻又能做到頗滑嫩JUICY同入味。佢地既油飯粒粒分明, 煮得偏乾身, 帶一點點雞油香, 不錯。海鮮喇沙 - 推介比可以食到少辣既朋友。湯底味道香濃椰香味足。唔知有冇人同我一樣覺得

海鮮喇沙

海鮮喇沙 - 推介比可以食到少辣既朋友。湯底味道香濃椰香味足。唔知有冇人同我一樣覺得佢既味道同百勝廚喇沙好似呢

千絲萬縷 - 麻麻地, 外皮唔脆又無蝦肉味。
金牌咖啡 - 入口偏甜沒甚苦澀味道, 香滑濃郁奶味重, 唔似香港飲開既咖啡味道, 我估係加左煉奶既關係。啱曬我呢D飲咖啡一定要加奶加糖既人, 好飲。
桃之柚柚 - $38, 一隻手拎唔起既嗰種大杯。味道正常, 但我睇返其他食評, 見人地杯野飲起碼都有塊🍋檸檬或者薄荷葉做裝飾, 我呢杯.....呃....., 希望店家明白食物賣相都好重要。

總拮黎講, 天天海南雞飯食物不錯, 座位舒適, 會為左個海鮮喇沙再去幫襯。
海鮮喇沙
2021-04-29 0 瀏覽
今日同朋友行完山想食海南雞, 就諗起銅鑼灣有間過江龍!天天海南雞!😆😆之前睇youtube,勁多youtuber話勁長人龍好多人介紹, 成日都想試,見今日六點幾就喺銅鑼灣應該冇乜人,就行去嗰邊唔使等位😎😎嚟到呢度梗係叫咗個天天海南雞中份 佢個碟擺盤非常之靚, 佢個三個醬汁都非常好味,其中之甜酸嗰隻醬汁我覺得最正佢啲雞嗰個層啫喱做得好好另外我哋再叫咗個海南印象, 呢個呢其實係類似雜菜煲 雞湯相信係用整海南雞嘅雞骨淆出嚟,所以飲落有啲膠質, 超正呢個好好食跟住再叫咗個海鮮喇沙, 佢個擺款超特色呀個面同埋湯分開上! 佢個湯仲要用啲火一路熱住,好正個豆卜!超邪惡隻蝦亦都勁彈牙最後仲有一個椰子殼包住雞油炒飯, 佢個炒飯係用咗椰子肉啲搞到個炒飯非常之清新一啲都唔油膩!!佢啲座位好寬闊,枱面亦都好大,服務員嘅質素都好好, 成件事食得好舒服
今日同朋友行完山想食海南雞

就諗起銅鑼灣有間過江龍!天天海南雞!😆😆
見今日六點幾就喺銅鑼灣應該冇乜人,
就行去嗰邊唔使等位😎😎
嚟到呢度梗係叫咗個天天海南雞中份

佢啲雞嗰個層啫喱做得好好

2021-04-29
沒有錢去旅遊氣泡,都想好好食個海南雞,過江龍海南雞,品嚐一下海南雞原味。因為選擇困難,所以就揀左個二人餐,其實相當之豐富。先來個涼瓜鳳梨,其實係個中湯,鳳梨加涼瓜再加上肉排製作,湯好清好香,沒有什麼油,反而好重湯料鮮味,味道令人好舒服,涼瓜更可起清熱既作用為晚餐打開序幕。脆爽海哲原來係炒過既海哲,加入荀,馬蹄粒等等,其實幾清新開胃,加上其實海哲相當有咬口,馬蹄等配料亦相當爽脆。辣子金玉其實係香蒜,辣椒煮粟米,粟米用黎燒就食得多,但係咁樣食原來好惹味,粟米變得又香又辣,粟米本身亦相當吸味。黃金軟骨,這是二人餐另外再散叫的,這個真係必食,蛋黃之香,完全滲入軟骨裡面,軟骨又比肉排好,因為每口先係外層脆粉,再黎既係裡面既軟骨,每咬一下都好脆。加上一口就食完。回味無窮。天天海南雞,終於到主角天天海南雞,新加坡海南雞,鮮味,嫩滑,再加上海南雞既醬,真吾錯。不能去新加坡食海南雞,至少香港都可以食得到先,比起本地既白切雞,海南雞又是另一番風味。海南雞當然要配油飯,飯是另外配的,而且有個名叫天天石鍋雞飯,正呀,飯配海南雞再加小菜食。而且飯雖然說一至兩人份量,其實係超多超大份,大胃王都夠食呀。花好月圓豆腐
沒有錢去旅遊氣泡,
都想好好食個海南雞,
過江龍海南雞,品嚐一下海南雞原味。
因為選擇困難,所以就揀左個二人餐,其實相當之豐富。

先來個
涼瓜鳳梨,
其實係個中湯,鳳梨加涼瓜再加上肉排製作,
涼瓜鳳梨

原來係炒過既海哲,
加入荀,馬蹄粒等等,其實幾清新開胃,
加上其實海哲相當有咬口,馬蹄等配料亦相當爽脆。

辣子金玉
其實係香蒜,辣椒煮粟米,
辣子金玉

黃金軟骨,這是二人餐另外再散叫的,
這個真係必食,
蛋黃之香,完全滲入軟骨裡面,

天天海南雞,
終於到主角天天海南雞,
新加坡海南雞,鮮味,嫩滑,
再加上海南雞既醬,真吾錯。
不能去新加坡食海南雞,至少香港都可以食得到先,
比起本地既白切雞,海南雞又是另一番風味。
天天海南雞

海南雞當然要配油飯,
飯是另外配的,而且有個名叫天天石鍋雞飯,

花好月圓
豆腐花,相當滑,而且欣賞佢甜度適中,不會太甜。
作為一個甜品作結,相當吾錯架。
涼瓜鳳梨
2021-04-27 26 瀏覽
天天海南雞既裝修同其他新加坡餐廳好唔同有點浪漫 有點型格 但又帶點古樸鹽磚和牛和牛粒大小適中 底下墊左炸蒜 面頭鋪上木魚碎和牛粒好香口 略脆芥末花螺辣酒花螺食得多 芥末花螺真係第一次食器皿放左乾冰 做成煙霧既效果螺肉唔會太辛辣 又不失芥末既味道螺肉下鋪左青瓜 感覺清新酸菜石斑估唔到新加坡餐廳會有酸菜魚😍石斑魚大大舊 肉滑配埋酸菜、菇、芋絲等既配料 好開胃 三色小籠包分別係原味、麻辣、黑松露上菜既時間用左三層高既蒸籠 好特別小籠包上面都會有支放左醋既吸筒一吱 d醋就入左去小籠包度咁就冇咁容易因為點醋而夾爛個皮由原味、麻辣、黑松露咁食落去皮簿 入面juicy 又夠特別👍🏻整體來講 係銅鑼灣地區都係人均200幾食物有創意、擺盤有心思、味道好👍🏻性價比十分高

天天海南雞既裝修同其他新加坡餐廳好唔同

螺肉下鋪左青瓜 感覺清新

酸菜石斑
估唔到新加坡餐廳會有酸菜魚😍
石斑魚大大舊 肉滑
配埋酸菜、菇、芋絲等既配料
好開胃

三色小籠包
分別係原味、麻辣、黑松露
上菜既時間用左三層高既蒸籠 好特別
小籠包上面都會有支放左醋既吸筒
一吱 d醋就入左去小籠包度
咁就冇咁容易因為點醋而夾爛個皮
由原味、麻辣、黑松露咁食落去
皮簿 入面juicy 又夠特別👍🏻

整體來講 係銅鑼灣地區都係人均200幾
食物有創意、擺盤有心思、味道好👍🏻
性價比十分高

2021-04-27
2021-04-24 66 瀏覽
The restaurant staff have no idea what they are doing. We ordered appetizers, cocktails and main course. The main course was served before everything else. Also at 8pm on Saturday, all the signature dishes are sold out. Is this restaurant a joke?
天天海南雞喺新加坡好出名🤩香港就未食過 今次終於同男朋友黎試下~銅鑼灣分店既位置好近維園平時行街就比較少行入黎 不過都好容易搵到入面既環境好有feel呀 💕每張枱都有個小蠟燭 增添浪漫感🌹有茶飲 可以慢慢嘆茶☕️(這個很重要!!因為我好中意飲茶)本menu有d似雜誌咁 好有趣🤣落左單後 大約10分鐘左右就上菜lu仲要係差唔多所有菜同時間上 可以幫d食物打卡影相😋💓文昌雙拼(中份天天文昌雞+中份天天燒雞)💓呢個一定要試✅平時好少食文昌雞 原來係咁好味😋雞肉好滑 多肉 而且唔會膩配埋個汁好入味🤤(有幾款汁/調味料選擇)燒雞個皮都幾脆 同樣好滑燒雞+文昌雞mix埋就唔會悶😆💓油飯💓個人覺得食海南/文昌雞一定要配油飯🤩個飯不但好香~~仲有驚喜:勁大碗!建議同男朋友/朋友仔share一個人未必食得晒🤣值得一提既係 用左石鍋裝住d飯 仲有蓋 可以保溫 d飯唔會好快凍晒 (呢個安排好有心思😆)💓芥末和牛💓想食和牛 見佢幾特別 所以叫左🤣同menu入面一樣 上菜時會起煙🤩(好適合打卡)芥末味好重 但又唔會覆蓋和牛既味道和牛好香 咬感亦不錯 唔會好un👍中意食芥末既人一定要試下啊!!💓水果菜💓勁大杯!!感
天天海南雞喺新加坡好出名🤩
香港就未食過 今次終於同男朋友黎試下~
銅鑼灣分店既位置好近維園
平時行街就比較少行入黎 不過都好容易搵到

入面既環境好有feel呀 💕
每張枱都有個小蠟燭 增添浪漫感🌹

有茶飲 可以慢慢嘆茶☕️(這個很重要!!因為我好中意飲茶)

本menu有d似雜誌咁 好有趣🤣

落左單後 大約10分鐘左右就上菜lu
仲要係差唔多所有菜同時間上 可以幫d食物打卡影相😋

💓文昌雙拼(中份天天文昌雞+中份天天燒雞)💓
呢個一定要試✅
平時好少食文昌雞 原來係咁好味😋
雞肉好滑 多肉 而且唔會膩
配埋個汁好入味🤤(有幾款汁/調味料選擇)
燒雞個皮都幾脆 同樣好滑
燒雞+文昌雞mix埋就唔會悶😆

💓油飯💓
個人覺得食海南/文昌雞一定要配油飯🤩
個飯不但好香~~仲有驚喜:勁大碗!
建議同男朋友/朋友仔share
一個人未必食得晒🤣

💓芥末和牛💓
想食和牛 見佢幾特別 所以叫左🤣
同menu入面一樣 上菜時會起煙🤩(好適合打卡)
芥末味好重 但又唔會覆蓋和牛既味道
和牛好香 咬感亦不錯 唔會好un👍
中意食芥末既人一定要試下啊!!

💓水果菜💓
勁大杯!!感覺好抵🤣
兩個人飲一杯都冇問題啊!
味道好fruity解渴 推介👍👍

💓花好月圓(原味豆花+燕窩)💓
呢盒豆花外表比較簡單🤣
但唔好睇少佢 好 好 味!!
豆花味濃 唔會太甜 香滑
好適合做飯後甜品

Overall,餐廳環境令人動心(!!)
有高級感覺、比較寧靜
可以同伴侶、閨密黎呢度談心 輕鬆下
staff既服務態度都不錯 有效率
而食物質素亦有水準 值得推介啊

2021-04-21
2021-04-17 206 瀏覽
預先經openrice app 落單外賣自取,按既定時間準時去到餐廳,職員叫我等一陣,等了又等,等足半個鐘先有,咁應該一早叫我半個鐘番來取,而唔係隔一陣就話就快有囉!講番招牌海南雞飯,個飯dry 到隔夜飯咁,又硬,一點油味都無,而無跟湯,想用湯浸番軟都唔得個雞就淡而無味,很差

個雞就淡而無味,很差

30 分鐘 (外賣自取)
2021-04-09 351 瀏覽
食幾多次都覺得好好食嘅餐廳,仲要價錢一啲都唔貴,其他餐廳都取代唔到嘅質素,真係買少見少!呢一間喺銅鑼灣嘅天天海南雞餐廳,係同四間餐廳一齊合夥開嘅。呢度嘅餐牌會定期轉,所以有啲菜式想食嘅就快啲一定要食咗佢先啦!呢度而家除咗有普通嘅海南雞之外,仲有燒雞選擇,就算加埋都唔使$300。無論係海南雞定係燒雞,全部都係冇骨,全部肉質好滑身,啲皮唔會好肥好多脂肪,而且啲肉食落口真係滑脫脫咁。而佢哋嘅黃金雞軟骨真係超好食,上次嚟呢間餐廳都有食過,鹹蛋味好出,但係食落口又唔會好鹹好油,而且啲雞園骨食落口口感好好,真係會想一啖接一啖咁食。小籠包10幾蚊一隻,呢種質素來講真係算抵食,啲汁簡直爆曬出嚟,但又唔會好鹹,小籠包嘅皮好薄身。無骨醉雞酒味超級重,而且無骨食落口,真係一啖食落口咁好鬼爽!尤其係佢嘅雞翼尖,酒味都仲係好重!

2021-04-05 262 瀏覽
海南雞係貴過新加坡好多,但真係好味wor~~~~ 同埋食物多好多其他選擇🐥天天海南雞(例)$158 嫩,點汁好味雞🍚油飯 (1-2位)$38好入味唔油膩米飯粒粒分明🥒黃金苦瓜 $68 外脆鹹香,苦瓜夠厚身同鮮味

🐥天天海南雞(例)$158
嫩,點汁好味

雞🍚油飯 (1-2位)$38
好入味唔油膩米飯粒粒分明

🥒黃金苦瓜 $68
外脆鹹香,苦瓜夠厚身同鮮味
2021-02-20 398 瀏覽
35 mins 前經 OpenRice 落單,去到侍應反問「吓,咩單呀冇喎」。我把落單明細給他看,他還是説,「OpenRice? 冇喎!」之後響部機按按下,發現訂單,沒有道歉,也沒有解釋, 只是問「係咪呢張呀?坐埋一邊等等。」等咗大約十分鐘,有個女仔一路講住電話一路放了一袋外賣響吧枱,方才的男侍應當睇唔到,我想問嗰個女仔,她已轉身繼續講電話,好彩 bar 枱有人,我自己對一對張單,拿走。如果新年唔想有遇到不禮貌對待,建議不要去比錢受罪。

2021-02-15
外賣自取
2021-02-16 352 瀏覽
好耐以前係圓方食過dinner,印象中食物味道不俗,但定價高,份量少。今次就叫左set lunch,包左酸木耳同雞湯-天天海南雞飯套餐$78加左$18蚊轉雞髀🍗同加左$5轉雞油飯。雞肉嫩滑無骨,雞皮食落唔油膩,無痴住肥膏👍🏼雞肉本身澆上蠔油汁,但都仲有跟薑蓉、辣醬同黑醬油。三種之中,我覺得沾辣醬最好食,但大多數都係只食番佢本身嘅汁,已經好夠味。雞油飯粒粒分明,食落唔會油膩,屬偏硬口感。食完係幾飽嘅😎-埋單先發現原來茶芥係$9,所以大家去到飲多兩杯喇🍵我淨係飲左一杯真係蝕抵晒🤦🏼‍♀️😂
天天海南雞飯套餐

天天海南雞飯套餐$78
天天海南雞飯套餐
2020-11-29 446 瀏覽
星期六中午,到銅鑼灣店, 沒有太多人 不像疫情之前要排隊,等候 45分鐘以上 很快便有位入坐,店鋪裝潢新派,光潔干淨,, 餐牌上還算多選擇要一點時間才能看完 ,之後因肚餓所以馬上order了半隻海南雞及一碟炒麵,餸菜算上得快,海南雞用上白雞,外相可以,有着星加玻當地的感覺,味道及質感就 一般, 另一樣是炒麵, 面条上帶有光澤可清晰看到每條麵錯綜交集 頂上覆蓋了一層薄薄的蔥絲, 至於炒麵質感及味道很好,炒得個面乾身 ,但是多了點油。
,炒得個面乾身
,但是多了點油。
2020-11-29 409 瀏覽
Never eat more than you can life等到頸都長既天天海南雞終於係香港開啦話說今次我係第二次去食 (因為好食所以先encore)佢個裝修 好摩登同埋好舒適今次點左一份海南雞同埋一個飯食佢既雞好鮮甜 啲雞肉好嫩滑 唔會好老最重點係 佢係無骨 岩哂一班唔鐘意食野有骨既朋友仔同埋份量都好大份 兩個人happy share食就岩岩好Location: Causeway BayPrice (10 is expensive): 6/10Yummy (10 is delicious): 7.5/10

等到頸都長既天天海南雞終於係香港開啦
話說今次我係第二次去食 (因為好食所以先encore)

佢個裝修 好摩登同埋好舒適
今次點左一份海南雞同埋一個飯食
佢既雞好鮮甜 啲雞肉好嫩滑 唔會好老
最重點係 佢係無骨 岩哂一班唔鐘意食野有骨既朋友仔

同埋份量都好大份 兩個人happy share食就岩岩好

Location: Causeway Bay
Price (10 is expensive): 6/10
2020-11-28 315 瀏覽
間野耐唔耐都同同事食,但有次午飯我叫正常份量海南雞飯,同事叫輕量版海南雞飯。上到嚟個輕量版仲多肉過我個正常版。雞肉份量少都算,仲要好多骨,雞翼尖都俾埋,食開都唔係咁!!!同侍應反映都無用,淨係話可以師傅手勢唔同,師傅可能覺得你啲雞靚啲(咁多骨都靚?!)未理我反應就走左去。再同第二個friendly啲既同事反映多次,佢就解釋正常份量既件數,轉頭就話收返我輕量版既錢,咁我諗好過無啦,佢加返啲肉俾你都唔敢食啦。睇件數都要睇埋質素架嘛?你俾啲骨同皮我又計一件?咁你唔好擺埋雞頭雞頸落去湊數?但最後即使收我輕量版錢,我都係唔滿意,因為個正常海南雞食到既等於平時既肉一件左右!成餐飯好似冇肉落過肚,我係女仔都搞唔掂,食完唯有去Ikea 買小食填肚。呢間野完全可以入黑名單其實認真聽下個客既意見,望下我碟飯真係咁難咩?再問多次我想點既話,我會要求佢退餐,我俾返茶芥錢,然後過隔離食第間算。好耐無打過食評嘢,但見到comment 完全被無視真係好嬲。大家評評理。

正常份量海南雞飯
正常份量海南雞
輕量版海南雞飯

其實認真聽下個客既意見,望下我碟飯真係咁難咩?

2020-11-27
2020-11-16 230 瀏覽
天天海南雞飯 .〔 輕量版天天海南雞飯套餐 〕 $58 .前菜會配送涼拌木耳同湯, 海南雞飯既油飯不油膩, 雞連皮冇骨很滑, 雞配辣醬味道更好, 如果唔食辣可以同時用講要姜蓉同豉油膏, 配搭不同的醬料都會有唔同嘅風味.〔 讓燻蛋飛 〕 +$28 .冇咩讓燻味, 似日本的半熟蛋, 味道不錯.〔 千絲萬縷 〕 +$38 .蝦炸得好脆口, 唔會流失蝦嘅味.(好味指數: 7/10)
天天海南雞飯 .

〔 輕量版天天海南雞飯套餐 〕 $58 .

〔 讓燻蛋飛 〕 +$28 .
冇咩讓燻味, 似日本的半熟蛋, 味道不錯.

〔 千絲萬縷 〕 +$38 .
蝦炸得好脆口, 唔會流失蝦嘅味.

(好味指數: 7/10)
2020-10-28