2022-10-21
平時係沙田返工成日都聽同事講去食天天海南雞,今晚收工終於到我去試下啦!坐低後店員已經好迅速甘斟茶,仲係earl grey嚟㗎!睇咗個餐牌一轉,真係好多嘢食可以叫,作為懶人嘅我唔洗諗叫二人餐($499)實抵食!前菜蝦皮素肉鬆凍豆腐凍豆腐配上咸鮮嘅醬汁,更能夠突出豆腐嘅原味!小食斑斕汁椰香鱈魚鱈魚岩岩炸出嚟,外面好酥脆,裏面魚肉好嫩,夾埋斑斕椰汁好香好好食,椰奶味濃濃!燉湯鳳梨凉瓜干貝燉龍骨湯一定要夠熱先好飲,原盅上keep到溫度,湯料都好足量!海南雞天天海南雞主角當然就係海南雞啦,我揀左無骨嘅,啖啖肉先夠爽架嘛!雞肉好嫩好滑,雞皮中間做到啫喱狀,點埋啲醬既提鮮又惹味!蔬菜參巴辣椒炒通菜味道剛好,唔會過辣,而且炒得色香味俱全!主食雞油飯 食海南雞點可以唔配雞油飯,每一粒飯都充滿雞油香味,飯粒硬度適中!飲品恐龍美祿:好有兒時回憶,依然同以前甘好飲!酸柑桔蜜:飲完第一啖諗起細個喉嚨痛飲既咸柑桔,酸酸甜甜好易入口!
前菜
蝦皮素肉鬆凍豆腐
凍豆腐配上咸鮮嘅醬汁,更能夠突出豆腐嘅原味!
小食
斑斕汁椰香鱈魚
燉湯
鳳梨凉瓜干貝燉龍骨
湯一定要夠熱先好飲,原盅上keep到溫度,湯料都好足量!
海南雞
天天海南雞
蔬菜
參巴辣椒炒通菜
味道剛好,唔會過辣,而且炒得色香味俱全!
主食
雞油飯
飲品
恐龍美祿:好有兒時回憶,依然同以前甘好飲!