2023-09-02
呢間位於尖東嘅日式料理店1972年開始營業,經營超過半世紀原來大有來頭,喺當年嚟講,佢算係少有嘅日式餐廳有日本師傅坐陣,所以成日都吸引唔少名人、巨星幫襯,連一代巨星李小龍都嚟過你就知佢幾犀利。 不過好景不長,佢哋3年前由亞士厘道搬到嚟富豪九龍酒店,今年6 月仲因為租金問題而結束營業添。好彩一個月後,餐廳決定重開,今次換上新管理,換過啲裝修,同一個選址繼續為大家帶嚟最傳統嘅日式美食。 阿叔一早都有聽聞過呢間餐廳,不過幫襯都係第一次。呢度地方好大,俾我感覺好傳統,有少少好似番咗去以前友和、水車屋嘅感覺。食物方面,賣相一啲都唔花巧,屬於實幹型,講求穩打穩紮,加上份量夠大,絕對CP值夠高。 🐟極上刺身盛 9點18切 ($668)極豐富嘅刺身拼盤,一大盤有齊三文魚、牡丹蝦、池魚、油甘魚、帆立貝、拖羅、鯛魚、海膽等9款刺身,款款唔單止肉質鮮嫩,而且味道鮮甜,除番開平均每片嘅價錢都唔使$40,真心超抵食! 🍣蔥吞拿魚腩卷 ($128)咪睇一客只有6件嘅小卷,但每件都有滿滿嘅吞拿魚蓉,食嘅時候滿口油香,絕對係阿叔另一私心推介! 🥢炸豆腐 ($78)一向以嚟都好鍾意食呢款日式揚出炸豆腐,以柴魚片取代麵包
🐟極上刺身盛 9點18切 ($668)
🍣蔥吞拿魚腩卷 ($128)
🥢炸豆腐 ($78)
一向以嚟都好鍾意食呢款日式揚出炸豆腐,以柴魚片取代麵包糠包住豆腐拎去炸,沾埋鰹魚汁好好味。