2023-09-19 22 瀏覽
朋友知道我喜歡吃日本野,所以今晚訂了尖沙咀一間日式餐廳「大阪日本料理」同我慶祝生日。一進餐廳,覺得地方很大、很清潔乾淨,環境很舒服。極上刺身盛9點18切:時令刺身4款各2切、吞拿魚腩2切、三文魚2切、油甘魚2切、牡丹蝦2隻、海膽! 每款刺身都很新鮮、又厚切很肥美。而脆口的紫菜包海膽,海膽有淡淡海水味,不用配上醬油已相當有鮮味,簡直物超所值!自家醬免治雞串:雞肉質地嫩滑,口感多汁,搭配生蛋醬汁的獨特風味,簡直回味無窮,絕對值得一試。三文魚茶泡飯:泡飯柔軟,它帶有淡淡的茶葉香而充滿湯汁的口感。三文魚薄片擺在泡飯上,搭配紫菜和芥末,真心覺得這道料理不僅美味,還是一次視覺和味覺的雙重享受。

2023-09-15
慶祝紀念
生日
2023-09-18 33 瀏覽
老同學由英國來港, 住在尖東酒店,  决定請她吃日本餐,  在附近富豪酒店  1樓,  大阪日本料理,   餐廳門面夠體面.   老同學好喜歡這青松, 酒品也吸引, 餐廳面積大, 座位多, 有寿司枱, 梳化卡座和多間 VIP 房我們座位好闊落,  安坐後, 細細回憶舊事, 同時享受美食, 真不錯.   店員招呼好好, 送上綠茶和餐牌.  落單於壽司吧好快便送上.加州卷:  即叫即整的,  紫菜脆卜卜, 最得人鍾意喺佢面頭嘅沙律醬,  完全係用心製作. 沙律醬仲混合咗蟹子,  食落去口感非常豐富. 蟹籽沙律:   份量多, 顏色鮮明,  滿滿金黃色蟹籽, 很棒.  青瓜絲鮮甜爽脆, 配胡麻醬, 醒胃 . 飲品又到了.  荔枝梅酒梳打,  蘋果梅酒梳打,  冰冰凍, 味道不太濃有梅香, 微微甜口感清爽!極上剌身盛 9點18切.    好大個盤子, 非常新鮮. 看來好隆重,   擺設得體,   9 款剌身, 分別擺放.   厚切.日本元貝:  肥美柔軟, 肉質好味道,  咬落有口感.天使蝦 :   肉質軟綿, 膠質重, 鮮甜味突出.左口魚刺身:  色澤光滑, 口感綿軟, 柔中帶香.  要細嘗
蘆筍豬腩串
老同學好喜歡這青松,
酒品也吸引,
餐廳面積大, 座位多,
有寿司枱, 梳化卡座和多間 VIP 房
自家醬免治雞串
沙律醬仲混合咗蟹子,  食落去口感非常豐富.
極上剌身盛 9點18切.    好大個盤子, 非常新鮮.
海膽:
大拖羅
日本元貝:  肥美柔軟, 肉質好味道,  咬落有口感.
雜錦天婦羅
天使蝦 :   肉質軟綿, 膠質重, 鮮甜味突出.
左口魚刺身 色澤光滑, 口感綿軟, 柔中帶香.  要細嘗.
蜜柑鯛 :  外層輕輕炙燒過, 香氣甜味都獨特.
深海池魚刺身:   肥美, 夠口感, 魚油豐富, 鮮味甘香.
極上剌身盛 9點18切.
黑鯥魚 :  魚肉緊致香濃, 吃得出色.
大拖羅:  色澤紅得發亮, 充滿油潤感, 整件吃起好清新, 好正!
海膽:  甘甜, 入口即溶,  濃濃 嘅鮮甜海膽味,  確實令人回味無窮,
紫菜夾住一齊食, 口感滿分.
蘆筍豬腩串:  燒得好平均,  啖啖都是精品, 味濃不俗, 吾會太肥, 好滿意.自家醬免治雞串:  雞肉燒得吾乾, 外面有燒過的味道之餘還保留雞的嫩滑. 免治雞肉棒配上蛋黃漿一齊食, 蛋汁富香氣. 滑滑又好味.
網燒美國牛肉:  師傅先詢問我們需要燒牛的生熟度, 好窩心.
牛肉已切件, 色澤粉嫩, 脂肪均勻,  有肉汁,  牛肉味濃,  食得好滋味.
雜錦天婦羅 , 有蝦, 南瓜, 蕃薯, 茄瓜, 青椒, 冬菇, .....
天婦羅蝦炸得金黃色, 脆醬夠薄, 蝦肉 夠彈牙. 糖心蕃薯, 好甜美. 茄瓜, 青椒 , 吃得健康.  我們至愛.  大冬菇啡,  食材優質,  含香濃菇味.  南瓜稔滑, 入口不錯.  必食介紹 !
網燒美國牛肉
入口食材夠新鮮, 侍應不停加水換碟, 好窩心, 食物價錢合理, 物有所值,  要帶家人再來分享.
自家醬免治雞串
海膽:
雜錦天婦羅
極上剌身盛 9點18切.
網燒美國牛肉
  • 加州卷:
2023-09-17 397 瀏覽
想同朋友舒適地食日本菜,朋友介紹呢間位於富豪九龍酒店內的日本餐廳,坐得舒服之餘,性價比高 👍🏻餐廳門面佈置富有日本傳統風味,座位寬敞,一啲都唔迫,慢慢邊食邊傾都無問題,而且仲有鐵板燒吧枱,提供不同日本菜式。🥢蔥吞拿魚腩卷 好多吞拿魚蓉,腩位部位肥美軟滑,配上香蔥及芝麻,一小口的,美味👍🏻🥢日本厚燒蛋 厚厚的玉子燒,蛋味濃郁,而且鬆軟,食時好juicy。🥢鐵板燒南非四頭鮑魚(牛油黑松露醬) 鮑魚以切片方式上碟,依然爽口彈牙,但食時更方便,加上牛油黑松露醬汁,更加的香濃惹味。🥢串燒: 大蔥雞串/牛舌芯串/鹽燒白鰻串 因為點了清酒,所以點了一些串燒來配酒,牛舌芯軟腍香濃;而白鰻肥美厚實,燒得香脆;大蔥雞肉串,燒過的京蔥更加香甜,京蔥加雞肉一齊食更增加口感及香味。🥢雜錦天婦羅 雜錦天婦羅好豐富,有大蝦、青椒仔、日本南瓜及蕃薯,麵衣好脆又唔油膩😋🥢鹽燒鯖魚 日本的家常菜,也是我常點的熟食,喜歡鹽燒鯖魚的油香,而且肉質油滑,淡淡的鹽味帶出鯖魚的甜。🥢鐵板燒大蝦 鐵板燒大蝦新鮮彈牙,師傅將蝦拆得非常仔細,連蝦頭啲膏都食埋,正😋🥢鐵板炒麵 喜歡炒麵的質地,是拉麵的彈牙,而且有少少微辣,食落更惹味,加
🥢蔥吞拿魚腩卷
🥢日本厚燒蛋
厚厚的玉子燒,蛋味濃郁,而且鬆軟,食時好juicy。
🥢鐵板燒南非四頭鮑魚(牛油黑松露醬)
🥢串燒: 大蔥雞串/牛舌芯串/鹽燒白鰻串
🥢雜錦天婦羅
🥢鹽燒鯖魚
🥢鐵板燒大蝦
🥢鐵板炒麵
喜歡炒麵的質地,是拉麵的彈牙,而且有少少微辣,食落更惹味,加上牛肉,非常豐富😋
🥢燒芝士年糕
呢個好好味!軟腍,上枱時仲熱的,一啖咬落去芝士味爆燈,食到好飽都忍唔住繼續食😂
🍶清酒-匠
食日本菜當然要配清酒,店員推介這支京姫山田錦大吟釀,平實的吟釀香,是稍為辛口的清酒,作為飯餐配酒剛剛好。
  • 鐵板炒麵
  • 蔥吞拿魚腩卷
  • 鹽燒白鰻串
  • 鐵板大蝦
  • 燒芝士年糕
2023-09-16 15 瀏覽
與舊同事幾年冇見,今晚就約佢黎到位於尖東嘅「大阪日本料理」餐廳相聚一番餐廳源自1972年,故門口、以至店內嘅裝潢及佈置較為傳統,但食物種類卻應有盡有,有齊廚師發辦、刺身、鐵板燒、串燒、卷物、一品料理及鍋物等,加上店內環境寬敞,坐得舒適,好啱同朋友、同事來聚餐~七味魚翅 $78必點嘅佐酒前菜,惹味可口,香脆略帶嚼勁。點上沙律醬,啖啖滋味,食到停唔到口燒芝士年糕 $68外層呈金黃色,燒得好香口。而內裡則係熱辣辣又香濃嘅芝士,入口軟滑煙韌,外脆內軟嘅口感令人無法抗拒,係另一款必食嘅佐酒前菜極上刺身盛9點18切 $668賣相吸睛😍 共9款刺身,包括海膽、拖羅、牡丹蝦、帶子、蜜柑鯛、左口魚、深海池魚、油甘魚及三文魚,每款刺身各有兩件。整體刺身嘅質素都唔錯,特別係海膽及拖羅,新鮮甘甜,入口即化,令人再三回味軟殼蟹牛油果卷 (6pcs) $148比想像中大件得多🤣 將炸至外脆內軟嘅軟殼蟹加入卷物之中,配上清新幼滑嘅牛油果,一脆一軟嘅口感真係絕配👍 加上滋味嘅沙律醬,豐富滿足!炒野菜 $88份量十足😍 即叫即炒,野菜炒至爽脆多汁,而且成碟菜零油膩感,健康美味零負擔蟹粥 $108粥底軟綿細滑,加入蟹肉、

七味魚翅 $78
燒芝士年糕 $68
極上刺身盛9點18切 $668
軟殼蟹牛油果卷 (6pcs) $148
炒野菜 $88
蟹粥 $108
粥底軟綿細滑,加入蟹肉、紅蘿蔔絲、冬菇絲、紫菜及香蔥等,蟹肉嘅美味與粥底完美融合,味道很是鮮甜
提子味乳酸梳打 $32
清甜爽口,甜度適中,而且夠冰凍,飲完透心涼

菠蘿味乳酸梳打 $32
味道清新,酸酸甜甜的,解膩一流

最後食埋黑芝麻雪糕及咖啡雪糕,過咗個圓滿嘅晚上。
臨走先發現餐廳做緊個限定優惠<澳洲龍蝦配清酒300ml>$388,咁抵即刻book枱同朋友下次再黎食過
2023-09-16 25 瀏覽
從前响亞士厘道嘅大阪日本料理原來租約滿咗,已經搬咗去尖東嘅富豪九龍酒店一樓。其實尖東都幾方便,而且舖頭仲比以前大咗好多,坐得更加舒服,仲有提供鐵板燒,又有VIP房,好多選擇不過就算唔係坐鐵板燒枱,都可以order鐵板食物,今次我哋叫咗鐵板燒南非鮑魚大蝦同帆立貝:鮑魚選用南非鮑魚,新鮮响魚缸攞出嚟,鐵板烹調切薄片,再加上黑松露汁,非常惹味大蝦就煎到九成熟,非常爽口,另外師傅非常細心將蝦頭蝦腳壓平再煎到非常脆口,好似食緊蝦條咁,好特別帆立貝鐵板燒,新鮮嘅日本帆立貝其實可以做刺身,所以鐵板燒都唔需要煮到好熟,食到半生熟嘅口感,另外配咗炒雜菇,小小嘅牛油豉油已經吊出咗帆立貝嘅鮮甜味日本蛋卷裏面加咗明太子,蛋卷煎到好濕潤,蛋漿好有蛋味,明太子少少鹹香混合一齊食好夾跟住叫咗啲餐廳都出名嘅串燒包括有牛舌芯,選用最嫩嘅部位,燒烤同調味都唔錯大蔥雞串,甜甜嘅燒汁加上蔥白嘅甜味,雞肉都燒到好嫩口日本雞翼,選用雞全翼,外皮燒到好脆,但亦都保持到肉汁免治雞肉串,點日本蛋一齊食,嫩滑加香口,雞肉仲混合咗一啲雞軟骨,特別有咬口紐西蘭羊鞍,燒到七成熟,羊騷味唔重,而且選用係細隻嘅羊仔,啲肉特別嫩汁煮鯛魚頭,用日式甜
仲有提供鐵板燒,又有VIP房,好多選擇

大蔥雞串,甜甜嘅燒汁加上蔥白嘅甜味,雞肉都燒到好嫩口
日本雞翼,選用雞全翼,外皮燒到好脆,但亦都保持到肉汁

汁煮鯛魚頭,用日式甜豉油煮魚頭,魚鮫嘅位置特別多肉,其他位置就好似食啫喱咁滑,啲甜豉油嘅鹹甜味道適中,食到只剩下魚骨
這間大阪日本料理餐廳雖然隱藏於富豪九龍酒店商場之中,但價位卻是親民價,餐牌選擇多,環境頗大,闊落舒服,更設有鐵板燒座位,但沒有很重的油煙味。極上刺身盛9點18切,大大盤都只是$668,  賣相已經很吸睛。當中有時令刺身4款(薄切魚,黑鯥,帶子及蜜柑鯛)另有吞拿魚腩,三文魚,油甘魚,牡丹蝦及海膽,款款都新鮮肥美,厚切。我比較鐘意時令的薄切魚,黑鯥及蜜柑鯛,比較少食,薄切魚真是薄得透光,沾上醋汁食很開胃。黑鯥的肉質比較結實。而蜜柑鯛的飼料中加入了蜜柑皮,所以會食到淡淡的蜜柑味,沒有魚腥味,十分易入口。點了三款串燒,自家醬免治雞串$38, 日本雞翼$42/隻及牛舌芯串$58, 三款串燒的價錢,賣相及味道都十分讚,雞串沾上蛋汁食,肉質更滑。雞翼是雞全翼,醃得入味,燒得皮脆肉嫩。食牛舌一定食食牛舌芯,比較矜貴,是一條牛舌中心的位置,嫩滑無筋,燒得惹味。另外點了鐵板燒南非四頭鮑及鐵板大蝦,鮑魚用牛油黑松露醬去燒,燒完切片上,好香好惹味,質感軟腍。而大蝦就爽口彈牙,好味。湊點米氣便點了個三文魚茶漬飯$72, 清清地都不錯。最後還有雪糕送,整餐飯十分滿足。餐廳的服務及員工的有禮都要給一個讚👍

湊點米氣便點了個三文魚茶漬飯$72, 清清地都不錯。

2023-09-15
2023-09-16 14 瀏覽
環境💡:餐廳位於富豪九龍酒店1樓,一睇門口的裝潢已經好有日本feel🎎店內環境好大,台與台之間有充足既空間,坐得好舒適👍🏻呢度仲有獨立房及吧台,一個就私隱度高,一個就可以一邊食一邊睇大廚表演,岩晒吾同既食客要求😬氛圍💡:餐廳空間感大,所以就算客人多都吾會嘈👍🏻好多朋友相聚食飯傾計,氣氛輕鬆服務💡:要大讚餐廳員工既服務態度❤️❤️佢地好留意客人既需要,只要行過都會睇下客人是否需要添茶👍🏻客人食完野又會好有禮貌咁收走d碗碟,感覺到佢地既親切有禮👍🏻食物💡:食物有水準,特別鍾意佢地既鐵板燒環節🤩當晚食左個牛油黑松露四頭鮑魚,好少食到鐵板燒既鮑魚係咁嫩架,好好味🤤鐵板大蝦爽口彈牙,都好好食🤤當然除左鐵板燒,其他野食都非常吾錯,連一個簡簡單單既湯烏冬都食得好滋味😋

2023-09-15 9 瀏覽
老板最近心情大好,請大夥兒去食日本菜,去了公司附近一間新開日本餐廳,裝潢設計正宗日式感覺,真的好似去了日本那處。極上剌身盛時令刺身鯛魚,牡丹蝦,油甘魚,吞拿魚腩,三文魚,帶子,拖羅,海膽。紫菜夾海膽,味道濃厚,滋味!油甘魚厚切,十分肥美有口感!牡丹蝦漿口無比,正!帶子鮮嫰!鐵板蠔蠔隻雖然不大,勝在蠔膏豐腴,還有豆腐伴吃,減底油膩感。蒲燒鰻魚滋味十足!鰻魚肥美,啖啖肉,燒汁惹味。蟹粥粥底綿滑軟糯,有鮮香,清清地,好味。

極上剌身盛
紫菜夾海膽,味道濃厚,滋味!
油甘魚厚切,十分肥美有口感!
牡丹蝦漿口無比,正!
帶子鮮嫰!

鐵板蠔
蠔隻雖然不大,勝在蠔膏豐腴,還有豆腐伴吃,減底油膩感。

蒲燒鰻魚
滋味十足!鰻魚肥美,啖啖肉,燒汁惹味。

蟹粥
粥底綿滑軟糯,有鮮香,清清地,好味。

2023-08-28
2023-09-14 12 瀏覽
歷史悠久嘅大阪日本料理於九龍酒店重開,主打正宗日本料理,今日同朋友們專程到訪。有鐵板燒,刺身,壽司,串燒,宜家做緊澳洲龍蝦🦞刺身連清酒都只係$388,勁抵,不過因有人唔飲清酒,唯有下次再試🥹極上刺身盛合 $668包括了吞拿魚腩、油甘魚、三文魚、海膽、帶子、牡丹蝦以及三款魚生,共有九點十八切,新鮮好味,最愛呑拿魚腩,油脂滿滿,入口即化,海膽甘甜鮮美,令人食指大動!軟殼蟹牛油果卷 $148共有六件,每一口都充滿了濃郁的蟹肉和牛油果的香味。雜錦天婦羅 $168包括了大蝦、蟹棒、三文魚、南瓜、冬菇、青椒仔和茄子,每一種食材都炸得金黃酥脆,外酥內軟,口感正!炒野菜 $88。這道野菜炒得剛好入味,蔬菜的原汁原味保留得很好,少油炒,食落唔油膩,每一口都散發著自然的清香。蟹粥 $108這碗蟹粥裡面滿滿的蟹肉,搭配著濃郁的湯汁和香氣四溢的米飯,一口下去,暖暖的感覺瞬間充斥著整個口腔。燒芝士年糕 $68芝士年糕烤得金黃色,加了點鹹豉油一齊烤,幾特別,外層酥脆,內裡融化的芝士與彈性的年糕完美結合,讓人回味無窮。乳酸梳打,一杯是提子味的,另一杯是菠蘿味的 @$32呢兩杯梳打清涼又爽口,提子味的帶有微酸的果香,
有鐵板燒,刺身壽司,串燒,宜家做緊澳洲龍蝦🦞刺身連清酒都只係$388,勁抵,不過因有人唔飲清酒,唯有下次再試🥹
極上刺身盛合 $668
軟殼蟹牛油果卷 $148
共有六件,每一口都充滿了濃郁的蟹肉和牛油果的香味。
雜錦天婦羅 $168
炒野菜 $88。
蟹粥 $108
燒芝士年糕 $68
乳酸梳打,一杯是提子味的,另一杯是菠蘿味的 @$32
呢兩杯梳打清涼又爽口,提子味的帶有微酸的果香,菠蘿味則帶有濃郁的熱帶水果風味,正!
餐廳仲送左雪糕比我地做甜品,芝麻雪糕和咖啡雪糕。芝麻雪糕有濃郁的芝麻風味,口感香滑,而咖啡雪糕則帶有濃郁的咖啡香氣,苦甜交織,令人回味無窮。
2023-09-13 164 瀏覽
一直想試的「大阪日本料理」在尖沙咀麼地道富豪九龍酒店內,方便易找,門面有松樹的日式裝飾,雅致的木系裝潢,有日本的格調感。餐廳主打刺身、串燒、海鮮、手卷、壽司、鍋物及清酒等。極上刺身盛9點18切🌟賣相精緻新鮮,打卡一流。赤蝦口感爽滑鮮味。帆立貝爽甜,彈牙厚實原汁原味。大拖羅,魚味豐富,肉質滑溜。油甘魚肥大厚切,甘甜清香。三文魚含豐富魚油,肉質會較為軟淋。海膽,紫菜包著一起吃,鮮甜味道佈滿口腔內,互相暉映。日本厚燒蛋日本蛋香濃厚,燒至半溶化的口感,綿滑有層次,師父功力十足。軟殼蟹牛油果卷軟殼蟹香口酥脆,餡料內有軟滑牛油果,加上蟹子粒,口感豐富。牛舌芯串肉汁滿滿,厚厚口感爽脆彈牙,牛味濃郁。日本青椒串燒過後表面脆身內裡保留豐富水份,十分解膩。燒油甘魚頭+鮫魚頭表面燒至均勻金黃色,香脆可口,魚肉嫩滑帶香味,保留肉汁魚香十足。炒野菜多款雜菜及菇類,滿滿牛油香氣。鐵板炒麵炒麵軟韌適中,牛肉用上大阪燒醬汁,惹味有鑊氣。提子味乳酸梳打乳酸濃度剛好,氣泡十足,提子味道酸甜醒胃整體而言,食物質素有水準,擺盆精緻吃得出製作認真與心思,氣氛很好,店員服務貼心,值得一試再試,可以一解思鄉之愁!😋😋

餐廳主打刺身、串燒、海鮮、手卷、壽司、鍋物及清酒等。

極上刺身盛9點18切🌟

日本厚燒蛋
日本蛋香濃厚,燒至半溶化的口感,綿滑有層次,師父功力十足。

軟殼蟹牛油果卷
軟殼蟹香口酥脆,餡料內有軟滑牛油果,加上蟹子粒,口感豐富。

牛舌芯串
肉汁滿滿,厚厚口感爽脆彈牙,牛味濃郁。

日本青椒串
燒過後表面脆身內裡保留豐富水份,十分解膩。

燒油甘魚頭+鮫

炒野菜
多款雜菜及菇類,滿滿牛油香氣。

鐵板炒麵
炒麵軟韌適中,牛肉用上大阪燒醬汁,惹味有鑊氣。

提子味乳酸梳打
乳酸濃度剛好,氣泡十足,提子味道酸甜醒胃

• 極上刺身盛9點18切
2023-09-12 21 瀏覽
位於🏩九龍富豪酒店入的大阪日本料理務實地以新鮮食材屹立半個世紀食物好味、份量大絕對對得住價錢!難怪連明星都嚟食餐廳於今年喬遷到九龍酒店內環境非常有傳統日式風空間及桌椅都好夠闊落可以喺度好好享受美食~🩷🔸極上刺身盛9點8切($668)超大盤刺身,有三文魚、牡丹蝦、池魚、油甘魚、帆立貝、拖羅、鯛魚、海膽等9款刺身,每款2大件,海膽份量滿滿一杯,全部鮮甜十足,推介!🔸蔥吞拿魚腩卷($128/6pcs)每件都有油香滿滿的吞拿魚蓉,無論係醋飯、紫菜,夾埋一齊都好好食!驚喜!👍🏻🔸炸豆腐($78)我最愛嘅土佐豆腐!又大件又滑嘅豆腐沾上木魚碎去咋,配埋木魚醬汁,好味💯!🔸吉列日本黑豚($168)炸得好juicy、食到肉香、炸皮厚薄適中,好好味,而且好大塊!🔸三文魚燒飯團($48)🔸明太子燒飯團($48)飯桶一定要有飯落肚,飯團燒到香脆,米飯飽滿煙韌,中間包滿餡料,幸福感up🩷🔸雜錦天婦羅($168)🔸砂肝(雞腎)串($42)🔸生舌芯串($58)🔸Highball($88)🔸Suntory生啤($78)
位於🏩九龍富豪酒店入的大阪日本料理
務實地以新鮮食材屹立半個世紀
食物好味、份量大
絕對對得住價錢!
難怪連明星都嚟食
餐廳於今年喬遷到九龍酒店內
環境非常有傳統日式風
空間及桌椅都好夠闊落
可以喺度好好享受美食~🩷

🔸極上刺身盛9點8切($668)

🔸蔥吞拿魚腩卷($128/6pcs)

🔸炸豆腐($78)

🔸吉列日本黑豚($168)

🔸三文魚燒飯團($48)
🔸明太子燒飯團($48)

🔸雜錦天婦羅($168)
🔸砂肝(雞腎)串($42)
🔸生舌芯串($58)

🔸Highball($88)
🔸Suntory生啤($78)
用餐優惠
優惠券
2023-09-07 51 瀏覽
尖沙嘴|大阪日本料理 .大阪日本料理可以說是香港早期居酒屋前身位卡亞士理位置, 現搬往尖東九龍豪富酒店新址地方比以往更加寬恕舒適,設有vip 房,壽司及鐵板吧酒,應有盡有,來這裡準沒錯😎.食物種類都非常多選擇, 隨意點些也非常精彩👍🏻.🔺鐵板燒南非四頭鮑魚 $198新鮮原隻鮑魚切片,配上牛油黑松露醬,鮑魚新鮮,口感爽彈,再加醬汁提升味道,味道可口😎.🔺蔥吞拿魚腩卷 $128吞拿魚腩肥美,面頭放上香蔥,再放上少許白芝麻,入口味道更提升😎.🔺雜錦天婦羅 $168有大蝦🍤茄子🍆冬菇、南瓜🎃等,香脆可口,食時沾點蘿蔔茸醬汁,味道一流😌.🔺大蝦 $268鐵板大蝦,大蝦非常新鮮,鐵板後顏色鮮嫩,入口彈牙,蝦膏入口甘香肥美😋.🔺鐵板炒麵 $138鐵板炒麵麵質陣牙,配上牛肉、椰菜🥬菇菌等,口感豐富,醬汁濃郁可口😌.🔺鹽燒鯖魚 $108鯖魚有豐富的油脂,經鹽燒後逼出天然魚油,令魚肉入口又更細滑,肉質結實,食時可沾上醬汁,味道一流😎.串燒🔺大蔥雞串🔺牛舌芯串🔺鹽燒白鰻串大蔥雞串,燒過後大蔥味道帶甜,雞肉嫩滑、牛舌芯爽口彈牙、白鰻肉質爽彈鮮甜🫶🏻.🔺日本厚燒蛋 $88蛋味香濃,蛋皮疊起來,除了蛋香濃郁,帶有
尖沙嘴|大阪日本料理
大阪日本料理可以說是香港早期居酒屋
前身位卡亞士理位置, 現搬往尖東九龍豪富酒店
食物種類都非常多選擇, 隨意點些也非常精彩👍🏻
🔺鐵板燒南非四頭鮑魚 $198
🔺大蔥雞串
🔺牛舌芯串
🔺鹽燒白鰻串
🔺日本厚燒蛋 $88
蛋味香濃,蛋皮疊起來,除了蛋香濃郁,帶有甜味,口感亦富有層次,吃完感覺非常滿足😌
🔺燒芝士年糕 $68
上枱時熱辣辣,兩邊燒得剛剛好,中間芝士溶溶地,入口煙韌,好正😘
2023-09-06
2023-09-06 22 瀏覽
各有各忙碌😘但朋友係要見架😘終於夾到fd子一齊去享受美食!揀咗呢間高級感十足🇯🇵且味道正宗嘅日本料理店chill番晚❤️❤️. ✨極上刺身盛 (9點18切) $668有時令刺身四款(深海池魚, 帶子, 蜜柑鯛,太刀魚)吞拿魚腩, 三文魚, 油甘魚, 牡丹蝦, 海膽(附紫菜)😍😍每一口都是美味的享受!.✨日式炸豆腐 $78外酥內軟😚😚豆腐的鮮味同醬汁嘅香氣相融合!口感絕佳👌.✨牛舌芯串 $58@肉質鮮嫩多汁💦搭配醬汁更係美味無比!一口咬下!回味無窮💯💯.✨吉列炸蠔 $48@外酥內嫩!蠔肉嘅鮮甜配合酥脆嘅外層相得益彰!口感層次豐富🔥.✨香葱吞拿魚腩丼 $288新鮮嘅吞拿魚腩搭配香蔥&醬汁!魚脂入口即溶感滿滿!絕對深得Be心😋😋.✨乳酸提子乳酸 $38✨提子汽水 $28兩杯均有清新酸甜嘅口感!絕對解渴又好飲👌🏻. ✨雪糕🍨 (芋頭味) 口感滑順!美味嘅餐後甜品!.✨加一服務費
✨極上刺身盛 (9點18切) $668
✨香葱吞拿魚腩丼 $288
✨乳酸提子乳酸 $38
✨提子汽水 $28
兩杯均有清新酸甜嘅口感!絕對解渴又好飲👌🏻
✨雪糕🍨 (芋頭味)
口感滑順!美味嘅餐後甜品
✨加一服務費
2023-09-05 140 瀏覽
今晚朋友請食日本餐 , 選擇了 大阪日本料理, 設於尖東富豪酒店  1樓, 門面設計, 日式裝修 好吸引. 步入餐廳, 先經過日式酒吧,  酒櫃放滿了數十種日本清酒及名釀, 酒客至愛.壽司檯,  闊落整齊.再到餐廳大堂,  面積大, 樓底高, 大伙兒聚餐,  還可以預訂 VIP 房. 服務員招呼勤快, 有效率地送上熱茶及餐牌.  我們不是飲酒精英,   只叫了  蘋果梅酒梳打, 及荔枝梅酒梳打,  夠冰凍, 清涼!  Cheers !!蟹籽沙律 ~  面上舖滿金黃色蟹籽,   粒粒渾圓晶瑩, 咬開脆卜卜, 在口中大爆發.  青瓜絲好爽甜, 混入胡麻醬,  這沙律頂開胃 !! 加州卷  ~   一客六件, 即叫即制,  賣相滿分.  內餡有蟹柳, 牛油果, 青瓜, 蛋.  外面鋪滿蟹籽,  口感好豐富.極上剌身盛 9點18切.   時令刺身拼盤, 擺設好靚,  色澤鮮明,  9款剌身,  每款有兩件.  天使蝦 大大隻 ~  既爽口又彈牙, 軟糯, 沾上豉油, 令人回味.   日本元貝 ~  厚身肥美. 鮮嫩無比, 味濃鬱, 入口鮮甜. 黑鯥魚 ~ 肉色鮮亮, 魚味濃,左口魚刺身 ~ 薄
今晚朋友請食日本餐 , 選擇了 大阪日本料理, 設於尖東
富豪酒店  1樓, 門面設計, 日式裝修 好吸引.
壽司檯,  闊落整齊.
再到餐廳大堂,  面積大, 樓底高,
大伙兒聚餐,  還可以預訂 VIP 房.
服務員招呼勤快, 有效率地送上熱茶及餐牌.
我們不是飲酒精英,   只叫了  蘋果梅酒梳打, 荔枝梅酒梳打,  夠冰凍, 清涼!  Cheers !!
蟹籽沙律
加州卷  ~   一客六件, 即叫即制,  賣相滿分.
加州卷
極上剌身盛 9點18切. 時令刺身拼盤
黑鯥魚 ~ 肉色鮮亮, 魚味濃,
左口魚刺身薄切剔透的左口魚片, 透明嫰紅, 細緻整齊的放在碟上, 師傅的刀工可見一斑!
左口魚片
左口魚片入口鮮嫰無比, 爽脆的口感乃非一般, 鮮香魚味中帶點像蔥絲的調味, 完美的提鮮, 令人回味!  再沾上特製的酸汁, 令人胃口大開.
深海池魚刺身 ~ 味道清新鮮美.
深海池魚刺身
蜜柑鯛 ~ 外層輕輕炙燒過, 香氣甜味都獨特.
大拖羅 ~ 光澤亮麗, 重魚脂香, 入口肥美即化, 滿口甘香.
三文魚 ~  一般好吃.
大拖羅
海膽, 海膽夠鮮甜, 紫菜非常脆,
海膽
雜錦天婦羅 ~ 有齊我們喜歡的海老天婦羅, 三文魚, 蟹柳, 南瓜, 茄子, 青椒, 冬菇.
款款炸至金黃香脆, 炸粉薄, 非常好食.
雜錦天婦羅
自家醬免治雞串 ~ 配蛋汁,  免治雞肉混合雞軟骨, 有點咬口, 微甜的醬汁,  加上溫泉蛋汁, 口感極豐富.
自家醬免治雞串 ~ 配蛋汁
蘆筍豬腩串 ~ 燒得好平均,  啖啖都是精品, 味濃不俗, 吾會太肥, 好滿意.
蘆筍豬腩串
網燒美國牛肉, 伴有沙律菜和燒烤汁   ~  燒牛肉, 火侯控制得好好, 已切件.
網燒美國牛肉, 伴有沙律菜和燒烤汁
優良的肉質和口感,  鮮嫩多汁, 有豐富的牛味, 脂肪分佈平均,   食得滿意.
大阪日本料理, 廚師廚藝很有水準,  食材新鮮有質素, 價錢非常合理, 店員服務態度殷勤, 使人感覺良好. 餐廳環境舒適, 我們一定會再來.
蟹籽沙律
自家醬免治雞串 ~ 配蛋汁
網燒美國牛肉, 伴有沙律菜和燒烤汁
  • 網燒美國牛肉
  • 伴有沙律菜和燒烤汁
位於尖沙咀富豪九龍酒店嘅大阪日本料理🇯🇵有半世紀歷史,最近原址重開🤩新店保留原有師傅班底,再沿用日本創辦人食譜,味道正宗👍🏻 以「傳統味.新演繹」嘅概念再次呈現比大家👏🏻餐廳食物選擇種類多,好似有爐端燒 、鐵板燒、Omakase、鍋物、刺身、壽司、一品料理、主食等等😍🔴極上刺身盛9點18切超級豐盛嘅極上刺身盛🤩有9款刺身,分別有海膽、吞拿魚腩、三文魚、油甘魚、牡丹蝦、鰹魚、立魚薄切、帆立貝、銀鱈魚😍每款都好吸引😚海膽味道甘甜,質感細膩,入口即溶🤤會跟埋紫菜比大家包住海膽一齊食🥳立魚薄切肉質爽口、鮮美,食落煙韌有咬口,充滿立魚香氣🐟點埋個汁一齊食,更會食到獨特嘅清爽口感😛其他刺身亦厚切、鮮甜同肥美🤤🟠大阪燒每一啖都相當足料,加埋大阪燒醬、沙律醬、木魚絲,口感豐富滋味😛好有大阪風味🎌🟡燒芝士年糕年糕煙煙韌韌,外層燒焦呈現金黃色,咬落香脆 👍🏻而入面係熱辣辣同柔軟嘅芝士,流心芝士濃郁🧀啖啖拉絲,外脆內軟😛🟢蟹籽沙律清新開胃嘅蟹籽沙律🥗有好多蟹籽呀🤩加埋蟹柳絲、青瓜絲、沙律醬,口感爽脆😚🔵清酒煮蜆蜆肉大大粒,味道鮮甜😝清酒經過煮熱後味道更加香濃🍶令到蜆肉非常入味,每一啖都散發陣陣清酒香味😚🟣吉
位於尖沙咀富豪九龍酒店嘅大阪日本料理🇯🇵有半世紀歷史,最近原址重開🤩新店保留原有師傅班底,再沿用日本創辦人食譜,味道正宗👍🏻 以「傳統味.新演繹」嘅概念再次呈現比大家👏🏻餐廳食物選擇種類多,好似有爐端燒 、鐵板燒、Omakase、鍋物、刺身壽司、一品料理、主食等等😍

🔴極上刺身盛9點18切

🟠大阪燒

🟡燒芝士年糕

🟢蟹籽沙律

🔵清酒煮蜆

🟣吉列炸蠔
大大件嘅吉列炸蠔🦪外層酥脆,一口咬下鮮嫩多汁,蠔肉味道鮮甜😛點埋醬汁一齊食口感更豐富☺️

🟤日式炸豆腐
餐廳單係豆腐都有多種不同煮法,好似關西豆腐、冷豆腐、清湯豆腐等,我地試咗日式炸豆腐😛金黃色嘅炸豆腐,外層酥脆,內裡豆腐嫩滑😚加入醬汁、蔥花、蘿蔔泥同紅蘿蔔蓉,令到豆腐味道更豐富🥳