2018-10-10 218 瀏覽
睇舊相就好想再食呢個沙翁😍😍絕對吸引!!!!#沙翁 $12沙翁新鮮即炸,金黃鬆化外層沾上了砂糖,入面好鬆化蛋香十足😍😍最欣賞係冇油淋淋之感❤️甜度剛好✨一個人食一個冇難度😛😛除左係呢度食過即炸沙翁外,好似未試過係市區食過即炸既🤤🤤聽人講好似已經結業,希望唔係真啦😣😣😣😣______________________________📸#大澳餅店地址:大澳吉慶街66號.
睇舊相就好想再食呢個沙翁😍😍

絕對吸引!!!!

#沙翁 $12

沙翁新鮮即炸,金黃鬆化
外層沾上了砂糖,入面好鬆化
蛋香十足😍😍
最欣賞係冇油淋淋之感❤️
甜度剛好✨
一個人食一個冇難度😛😛

除左係呢度食過即炸沙翁外,
好似未試過係市區食過即炸既🤤🤤

聽人講好似已經結業,希望唔係真啦😣😣😣😣
📸#大澳餅店
地址:大澳吉慶街66號
2018-07-16 522 瀏覽
講起大澳餅店,其實點只見一次食一次呢,有時我會專程入嚟,為嘅就係佢新鮮即炸嘅沙翁。因為我習慣早起,所以每次嚟到,佢都係剛開門或則在炸沙翁,所以次次嚟都有新鮮現炸沙翁食,誰說不是早起的鳥兒有蟲吃呢😁🤭。佢除左沙翁之外,其實椰撻同蝴蝶酥一樣都咁好味。平時我通常會買一兩包蝴蝶酥番屋企下午茶時用嚟配咖啡,超好味的!今次仲試埋佢地個合桃酥,都幾好味架。另外,大多數人都唔會為意,佢其實有杏仁朱古力同花生朱古力,超好味😋,不過我每次買完都唔記得影相就食哂😅,所以算係我嘅隱藏推介,唔怕肥嘅就去買嚟試下啦🤭。

佢除左沙翁之外,其實椰撻同蝴蝶酥一樣都咁好味。

今次仲試埋佢地個合桃酥,都幾好味架。

其他
  • 蝴蝶酥
2018-06-14 371 瀏覽
星期六入咗大澳行上次去買唔到這沙翁食今次見不用排隊所以即刻買了一個和老公分。兩個姐姐在近門的位置開檔一個電炸煱、一盤沙糖。一個姐姐在炸、一個姐姐將剛炸好出油煱倒入沙糖撈勻沙糖賣。買的時候姐姐用紙逐個裝住熱辣辣的沙翁給客人很多人一買完就站在店門旁邊吃一邊吃一邊大讚!沙翁用手很容易就可以分開入口先是甜然後吃到是蛋香味很容易就吃完一個。我吃完之後再叫老公去買多六個返東涌。香港真的很少地方可以再見有沙翁賣所以這個大澳沙翁絕對值得推介~
2018-05-02 371 瀏覽
生長水遠 來到大澳 點可以唔掃街呢 每次來到大澳 一定一定要食ge就係呢個沙翁!!!每次到大澳餅店 一定有人龍 仲要10個人以上我相信好野 自然會有人欣賞 不論所在地幾遠 好食自然好fans, 其實做沙翁ge 材料好簡單 但絕對要一對巧手及經驗 先可以將普通食材變成美食 呢個沙翁 每一啖都有砂糖包圍住 甜度啱啱好 仲有新鮮熱辣辣制作 食落唔算好油 好想再依家再食多個
每次到大澳餅店 一定有人龍 仲要10個人以上

2018-04-05 860 瀏覽
大澳可以欣賞一下水上村屋的風情,但也不忘街頭小食,其實是「大澳餅店」的人氣小食。就是「沙翁」,蛋之香,糖之甜,回味無窮。食完的確想講句,形容得好貼切,果然真材實料,用心製作。之所以話人氣,就係長期都是有人龍,不過別嚇怕,美食當前,加上人龍其實好快消散,因為不停製作,好快完成沙翁。沙翁是即炸,由一位店員炸,脹大熟透就放到隔油紙上,由另一位店員拿去沾滿砂糖,步驟順暢也乾淨衛生。我排左10分鐘到,前面大約10人,當然他們部份是買幾個幾個。即炸沙翁$12,有手掌般大,炸得熱速辣又脹得大,沾上的砂糖也平均。果然有蛋香,而且比起雞蛋仔/夾餅個類小食,呢款沙翁更富蛋香,砂糖睇落以為好多,但配合沙翁就甜而不膩,發脹夠鬆夠大,輕盈得來又帶點幾實在既質感,真的令我一食愛上,回味無窮。

就是「沙翁」,蛋之香,糖之甜,回味無窮。
食完的確想講句,形容得好貼切,果然真材實料,用心製作。

2018-03-10
2018-04-01 282 瀏覽
大澳不少小食都好出名,例如雞蛋仔、香妃卷、蝦豬餅等。。而大澳餅店係OpenRice大澳區排名第一位,所以一定要試下!今日係假日,所以大澳好多人,要買沙翁就要排長龍。而且店舖無設限買,所以有人一買就六七個,咁排隊時間就長左啦⋯不過店員都算炸得快,排左二十分鐘就有得食。熱辣辣既沙翁真係好好味,好彈,好重蛋味!雖然係炸,但一啲都唔覺油膩,食多幾個都得!不過價錢貴左少少,要十二蚊個,所以都係買一個夠啦,可以留肚食其他!

20 分鐘 (外賣自取)
2018-03-22 248 瀏覽
黎到大澳平時唔食甜點既bf居然話要食沙翁😳其實呢樣野我係未食過Tim,只係知道係有白砂糖係面頭。離遠己經見到keep住長龍,見到師博即炸即碌砂糖,好新鮮咁👀終於買到喇,熱辣辣食落去外脆內軟,有好香蛋味,外頭砂糖分佈得都均勻,唔會太甜。開頭仲驚咁多砂糖會好甜,食過先知原來唔係個回事😳👍🏻原來呢種懷舊小食都真係幾好食,而家已經唔係好多地方有得買,所以經過呢邊都推薦大家試一試既😋確係長龍得有理

開頭仲驚咁多砂糖會好甜,食過先知原來唔係個回事😳👍🏻
2018-01-01
8 分鐘 (外賣自取)
其他
2018-03-08 257 瀏覽
難得入到大澳一日遊,梗係試下呢度出名嘅沙翁! 因為早去到嘅關係,店舖外面無咩人排隊。 (中午嘅時候已經大排長龍)而且好幸運地一去到就有新鮮炸起嘅沙翁,店主係到將沙翁滾緊沙糖,當然二話不說買左兩個食!因為新鮮炸起立刻入袋,一拎上手熱到差啲燙親手,但已經想放入口中!沙翁充滿住蛋香味,入口軟綿綿,外脆鬆軟,雖然沾滿左白糖,但甜度適中,只係拎住食嘅時候要小心一點,因為啲糖碎會掉到身上。值得一提係,油炸沙翁並無油益味,同埋炸到好乾身,怕食油炸嘢嘅朋友可以一試!

2017-10-18
2018-01-16 379 瀏覽
病都去玩嘅😋琴日去左大澳 果然好多好野食原本想食炭燒雞蛋仔點知排排下就話賣哂😢_________________________唯有食住對面大澳餅店嘅沙翁即叫即炸嘅沙翁雖然好熱氣 但熱食真係好正😋仲食到成條頸巾都係砂糖🤦🏽‍♀️________________________裝修環境:✨✨✨服務態度:✨✨✨✨食物質素:✨✨✨✨(5個✨為滿分)價錢:$10________________________唔信我嘅可以自己去試試😂
病都去玩嘅😋
________________________
裝修環境:✨✨✨
服務態度:✨✨✨✨
食物質素:✨✨✨✨
(5個✨為滿分)
價錢:$10
________________________
唔信我嘅可以自己去試試😂
沙翁
20 分鐘 (堂食)
$10 (其他)
2017-12-27 410 瀏覽
今日同屋企人一家大細嚟到大澳一日遊,食完中午飯之後,周圍行一行,見到呢間鋪頭大排長龍,上前望一望,原來係即炸沙翁,咁我梗係立即排隊試試佢啦。排左大約一個鐘左右,終於到我啦,難得排咗咁耐我梗係唔會只係買一兩個咁簡單啦,我一口氣就買咗8個,雖然唔知係咪真係咁好食,但我諗咁多人排隊唔會唔好食掛。由於佢係即叫即炸,所以平均每一個客人都需要等幾分鐘,炸完之後立即再點上糖,在立刻入袋。說真的,呢一個沙翁係我咁大個仔以來食過最好食嘅,即叫即炸熱辣辣,入邊仲要係軟身的好香牛奶味。強烈建議,入大澳玩嘅朋友們一定要去呢間沙翁試一試。

沙翁

強烈建議,入大澳玩嘅朋友們一定要去呢間沙翁試一試。
2017-12-25
2017-12-26 241 瀏覽
帶住3隻馬騮閒逛大澳,當然搵定啲美食,呢間在大澳人氣其中一款嘅小食,去到5點幾,好平民嘅小店,門外放咗枱,上面有透明膠罩蓋住食物,剛剛到同家人講呢間冬甩好味,我前面有對情侶剛買完行開,老闆娘就同我講今日冬甩剛剛賣完😱,咁都無辦法!點知嗰對情侶聽到,居然分咗一個比我,我要比番錢佢哋都唔肯!人間有情呀~~~❤️💛💚💙💜雖然只係一個小食!好滾動!多謝佢地無令我失望(馬騮們其實無乜所謂)冬甩($10)一個啡紙袋仔袋住(細個啲小食都係用呢款紙袋)熱辣辣金黃色,剛炸好唔會油膩,外面脆入面好鬆軟,灑上砂糖,啖啖甜美!好好味(可能加上大量人情味)老闆娘都好可愛,見到嗰對情侶嘅無私舉動,都會心微笑!佢同我講賣晒都有禮嘅!好窩心的冬甩(如嗰對情侶睇到呢篇食評,多謝晒)

好窩心的冬甩(如嗰對情侶睇到呢篇食評,多謝晒)

2017-08-11
外賣自取
慶祝紀念
聖誕節
2017-12-02 292 瀏覽
近排天氣涼爽,weekend不妨試吓由東涌沿海邊山路走去大澳,既可慳番巴士丶纜車車費,又可強身健體. 路程約3小時,沿途算平坦,消耗完卡路里後正好俾個機會我喺大澳盡情掃街! 到達大澳第一站當然係去食我小時候最鍾意嘅沙翁(冰花蛋球)啦!!每逢假日都大排長龍,今次我哋都排咗15分鐘,不過係值得嘅,因為實在太好味!! 呢度嘅油夠新鮮,食落唔會一陣老油味. 外層金黃鬆脆,由於新鮮炸起,裡面熱辣辣,超除咗沙翁,呢度嘅蝴蝶餅都值得一試

沙翁

除咗沙翁,呢度嘅蝴蝶餅都值得一試
15 分鐘 (堂食)
$10 (其他)
2017-10-18 422 瀏覽
年尾要清大假,難得放平日,而且今日天氣又唔錯,所以即興同老婆去大澳行下輕鬆下,同另一目的係食…食…食… 所以坐船時,上 Openrice 做定功課。未食 lunch ,所以一落車就向目標出發。。誰不知目標雞蛋仔竟然無開門。失望之際,見對面有沙翁甩賣,老闆娘話啱啱新鮮出爐熱辣辣,於是買黎試試。沙翁$10/個 - 價錢唔算平,但熱辣辣沙翁又真係第一次食,又幾有驚喜喎。而家市面嘅麵包店賣嘅都係放左好耐。沙翁入口口感軟綿綿,有蛋香,仲好鬆軟。沙翁甜度啱啱好,十分好食。

2017-10-12
2017-10-18 290 瀏覽
喺朋友推波助瀾嘅情況底下,就去左大澳嘅虎山行山,未行之前經過呢間大澳餅店,其實原先已經食咗早餐入去準備出發,點知經過呢間餅店門口,有個朋友大嗌話大澳好出名呢個沙翁一定要試老實講啱啱食完早餐飽到毆,真係唔想試,不過朋友話咁難得冇人排隊真係未見過。就係因為呢一句我哋一行六人就買咗一個試食,唔係講笑唔知係唔係少食多滋味,我覺得真係好好食,又鬆軟,又唔係好甜,感覺又唔係好油,食完果一下,我決定行完山返落嚟要買多一個食,結果我真係買多咗個,仲要係食完晏先至經過果一度,我買咗一個返屋企先食,凍左都係咁好味不過$10對我來講係有少少貴

不過$10對我來講係有少少貴
2017-10-07
5 分鐘 (堂食)
2017-10-05 202 瀏覽
聽朋友講去大澳一定要試雞蛋仔同埋沙翁但今日就見唔到雞蛋仔唯有去搵沙翁所以十蚊一粒就唔算好平但係即叫即炸真係超好味!都係值得既❤️個日唔算好多人排隊等咗3-4分鐘就有得食佢炸好會等一陣之後點啲糖 又會獨立一個一個咁樣包好俾你食!又香又炸又熱辣辣真係好好味個牌大大個 好容易就搵到㗎喇!佢除咗沙翁都有見到啲人會嗌其他野食可惜個日食咗lunch 先去搞到都無肚再食其他野唯有下次再有機會先再黎過啦!支持小店好重要呀!如果唔係下次去唔知會唔會唔見咗🤔🤔
聽朋友講去大澳一定要試雞蛋仔同埋沙翁
但今日就見唔到雞蛋仔

唯有去搵沙翁
所以十蚊一粒就唔算好平
但係即叫即炸真係超好味!

都係值得既❤️
個日唔算好多人排隊
等咗3-4分鐘就有得食
佢炸好會等一陣之後點啲糖
又會獨立一個一個咁樣包好俾你食!
又香又炸又熱辣辣真係好好味

個牌大大個 好容易就搵到㗎喇!

佢除咗沙翁都有見到啲人會嗌其他野食
可惜個日食咗lunch 先去
搞到都無肚再食其他野
唯有下次再有機會先再黎過啦!

支持小店好重要呀!
如果唔係下次去唔知會唔會唔見咗🤔🤔
2017-10-02
4 分鐘 (堂食)