2018-02-02
天氣咁凍,當然要食下辣野暖下個胃啦,所以今次我就嗌左麻辣卜卜蜆鍋。我友人唔係好食得辣,所以嗌左個小辣 但一上枱極多辣椒,自己都比佢嚇親,不過其實個辣度都唔係好勁,係個樣誇張左啲姐。裡面其實有勁多蜆,食緊都仲有,蜆大隻有肉地,不過就要襯早食喇,煮耐左就會縮水得好勁。講番野食,係自家整既黑松露蟹肉餃,聞落去係有一陣好濃既黑松露味既,不過就食唔多出,但皮薄蟹肉鮮甜,成件事已經好正。豬頸肉肥瘦岩岩好,不過整體普通鮮淮山好新鮮,係完全可以見到啲淮山獨有既黏液,而且出奇地吸味,必點!手打黑松露墨魚滑,又係黑松露,不過呢個既黑松露係更香更多,食落去有陣陣既黑松露香,但又唔搶墨魚既鮮味。酒香花雕浸牛肉,好少火鍋店會見到。食落去酒香味好出,烚完都有明顯既酒,不過略嫌啲牛肉太過靭即炸黃金響鈴真心必試!有兩隻響鈴簡,而我簡呢個係落左蛋黃,蛋黃味係超級出,用比正常響鈴烚既時間短啲,食到既蛋黃香會更出。絕對係食過最好食既響鈴之一。另外,嗌左個雜菇拼盤,有齊曬林林總總既菇類,鍾意咩菇都有。
豬頸肉肥瘦岩岩好,不過整體普通
另外,嗌左個雜菇拼盤,有齊曬林林總總既菇類,鍾意咩菇都有。