其實放題真係通街通巷都有。我見有d放題得閒就會搞下新意思,整下磯燒呀,棉花糖機等等吸引客人。但貪新鮮既香港人其實都真係唔係咁易滿足,好快可能又會厭,之後就又要再諗過。其實計我話,放題要留住客人:1)食物質素,2)唔好真係迫到傾唔到計食唔到野,3)服務態度。我實在食過太多漏單既放題!又實在食過d食物係伏既放題,所以依家除左價錢,我都真係會好好考慮去邊間。兆萬出左名有平放題,去之前我fd已經係咁話,你小心,通常d食物都係伏。個人覺得,大本瀛最多只可以話係坐得逼左少少(不過再逼既我都坐過,所以其實都無咩野),但呢到既食物係正既!服務態度更係我見過既數一數二。真心讚!一坐底馬上就開始揭個疊厚厚既放題紙,由A至K,款都算幾多。不過食得多放題其實你就會通常都係點個d先上係大大盆刺身!夠新鮮,好好食。而且都真係叫幾多黎幾多。我最鍾意食蝦,佢又有甜蝦又有赤蝦,如果有埋玻璃蝦就perfect啦!媽媽大讚個赤貝,話好爽每次食放題我都一定會叫日本甜薯!厭佢細細粒容易食,又好甜!旁邊既係沙嗲雞肉串,正常味。好多人都唔鍾意放題食壽司,覺得唔抵。無法啦!我鍾意食火炙呀嘛,又鍾意花之戀,好彩都係細細舊。再燒耐多少少

好多人都唔鍾意放題壽司,覺得唔抵。無法啦!我鍾意食火炙呀嘛,又鍾意花之戀,好彩都係細細舊。再燒耐多少少就更好啦!

鯖魚係另一個我好喜歡既野食。佢其實本身有兩舊,俾我食左一舊放左個牛肉串上黎。因爲佢上菜速度真係太快,兩個人既枱都有d放唔落,所以要呢到執執個到執執。下次真係唔好一次過叫咁多。

個日真係好想食炸野,所以叫左好多。 榴槤炸彈係為媽媽叫既,真係好臭!
sorry我唔識欣賞。我都係繼續食我既紫芋波波就ok啦!佢有平時唔見既三杯雞食。都幾有台灣風味呀!

呢個焗蠔焗帶子好食!雖然蠔同帶子都唔係特别大,但芝士份量十足!加埋煙肉粟米真係好鬼香!

連生菜包都可!真係好有東南亞風味

叫左個冬蔭公湯,其實幾好飲,酸酸地好開胃,但兩個鐘黎講真係太大煲,食唔晒。

天婦羅正常水準

食到尾叫左呢個人參雞湯完全讓我喜出望多,encore 左2碗!好濃人參味!真心正!旁邊既清酒煮蜆,温泉蛋都好正!
大推!一定要叫呢三樣!

食到最尾佢就會俾甜品紙你,每人可以揀2樣。雖然無貴雪糕,但呢個價,我真係唔會再諗太多!上面d野已經好抵食!

最後要讚多次既係,佢埋單個時會問返你仲有無‘漏單or有野未到?會print張好似茶樓點心單俾你對,然後專人再拎埋俾你!我地完全無漏單,不過有2樣野剛點,未黎到佢都拎左俾我地先。d哥哥又會問下你d野好唔好食,好有人情味!
2017-09-28 58 瀏覽
今晚同朋友來大本瀛日式放題,因地點方便,就在旺角兆萬10樓,仲有日泰2式食物揀,價錢仲好經濟$218連加一,咁就可好好聚聚傾下計。這裏的刺身質優,環境都唔錯,卡位同卡位之間以竹簾分隔,日本feel重外,還增加私隱度,傾起計來都開心D。 快手快腳翻點菜單,嘩! A至I,9張咁多,過百款的選擇。食放題,基本我先點刺身,其間見其他枱訂的看上去質量,水準保持得唔錯。仲有足足14款刺身我揀,淨係蝦都有四款,刺身盤送上來各款都好新鮮,其中我最愛珍寶赤蝦同有頭甜蝦,味鮮甜。除蝦款外,我最推薦挪珍寶帶子、赤貝,質感正,味道佳。啊!這裏的鮑魚片,珍寶赤蝦真的唔錯,臨走都點了一round這裏的手握壽司,除剌身新鮮外,飯都做到綿綿又不鬆散的,吃得特别滋味。黑松露系列做得好,選用的黑松露味頗香濃,配特大珍寶帶子就更雙得益漳。吉列系列做得不油膩,其中帶子同蠔我較鐘愛。熟食中不能不提那岩鹽燒牛舌同有機菠蘿,牛舌燒得汁多肉脆,菠蘿就清甜多汁。哈哈這裏自家製的白雲鳳爪酸辣剛好,爽爽的美味。飲品選擇多,有果汁,茶,汽水,啤酒十多款,一頓晚飯下來,傾得起勁,飲了四款不同飲料。因太滿足,没有再加$10點生蠔來試,只好留待下

快手快腳翻點菜單,嘩! A至I,9張咁多,過百款的選擇。

啊!這裏的鮑魚片,珍寶赤蝦真的唔錯,臨走都點了一round

吉列系列做得不油膩,其中帶子同蠔我較鐘愛。

哈哈這裏自家製的白雲鳳爪酸辣剛好,爽爽的美味。

因太滿足,没有再加$10點生蠔來試,只好留待下次來再試了。

2017-09-20
  • 黑松露系列壽司
  • 燒菠蘿
2017-09-27 38 瀏覽
放假同屋企去左食久違既放題。平時翻工既辛苦,一次過放肆一下。經朋友介紹之下黎左依間。繁忙時間去所以都要等位,但唔太耐,若十五分鐘左右就有位。環境同服務都一般。但食物既性價比真係高。價錢平,但野食一啲都唔一般。魚生刺身甚至小食唔同種類都齊。每一款都十分讚。可以的話一試無妨。
可以的話一試無妨。
2017-09-27 39 瀏覽
放題時間又到了,今次出色嘅食材都唔少,亦有幾樣值得推介,此外,放題最講究嘅服務都係上菜速度同份量,依然維持應有水準。燒羊架平時放題店食開,雖大家都夠熱,但肉質都比較實,感覺再食就好快飽,不過呢間又做得唔錯喎,肉嫩又無乜羊騷味,燒得又夠熱夠香,而且再番叫都係呢個質素,值得推介。炸貓山王榴蓮波喺放題店第一次食,喜歡食榴蓮嘅人一定要試,榴蓮流心極香濃,加埋鬆化外皮,最重要都係夠熱,消除肥膩感覺。刺身方面本人喜歡食蝦刺身,大蝦刺身彈牙爽口,而甜蝦亦保持甘香,而呢喥嘅赤貝亦唔會切得好細塊,份量係平時壽司上嘅大細,仲有八爪魚都帶比我驚喜,平時又係食開好似擦紙膠咁,好難先趙得開,但呢個顯然不同,鮮甜肉嫩,容易就咬開,值得一讚。炒蜆有兩款,我覺得豉椒炒比清酒煮較為出色,炒得竟然有大排檔風味。芝士焗蠔之前食開個味道都係帶酸,而呢個就好唔同,無酸之外仲好香白汁忌廉味,蠔肉亦都滑嫩。牛油粟米咪睇個樣咁普通,唔只牛油味咁簡單,做到好似KXC個種獨特香味,好鬼正。好多雪糕口味可供選擇整體比我感覺極有新鮮感,好多食材做得比其他較有特色,部份仲帶出驚喜。
放題時間又到了

燒羊架

炸貓山王榴蓮波

刺身方面

芝士焗蠔

牛油粟米

好多雪糕口味可供選擇

2017-09-24 98 瀏覽
放題晚餐吃得多,午餐則是第一次吃。原來食物與晚餐無異,價錢更便一截。位於兆萬的這間放題主打日式與泰式,冬陰公,生菜包應有盡有,坊間實在找不到由於友人與我都不太愛刺身,所以輕輕點了幾款。玉子賣相不太討好,可是入口甜甜的。鮑片和八爪魚有咬口,味道不錯 壽司款式眾多,有卷物也有特色食材,當中燒和牛卷十分嫩口!所以encore了幾次。燒左口魚夠香夠油,個人很喜歡呢 飛天通菜與外面泰式餐廳味道一樣,惹味爽口,值得一試來到炸物部份,炸春卷蝦有越式風味,亦有炸紫薯和最愛的榴槤炸彈當然必點的焗廣島蠔和焗帶子,前者配上沙律醬口感豐富,後者配上大量蒜蓉和煙肉,一口吃下十分滿足炒蜆味道與大排檔大同小異,絕對停不了口,encore了三碟,沒有沙,很入味!串燒雞肉有點鞋,紫薯燒得不夠脆,燒蝦雖大隻但過了火,太乾身,有點失色。看到有生菜包,即點了一份,原來是肉碎鋪上生菜,肉碎帶辣味,調味夠,但有點乾最後要碗人參雞湯,喝完沒有口渴感覺,相信足料。兩人埋單414元,正常價錢

飛天通菜與外面泰式餐廳味道一樣,惹味爽口,值得一試

最後要碗人參雞湯,喝完沒有口渴感覺,相信足料。
兩人埋單414元,正常價錢

2017-09-23 131 瀏覽
Foodpigss🐷🐷前日去開旺角行街 經過就去挑戰下兆萬呢個俾人話係劣食之塔嘅其中一間放題😂 首先🐷🐷就點左食放題不可缺少嘅刺身食 其實一開始都好不安 驚中伏 點知一上枱見到呢啲挪威三文魚嘅顏色好光澤😍 幾新鮮🤤 仲厚厚的! 一大啖大啖咁食真係好爽🤗而泰式生蝦都唔錯 同出面啲泰國料理有得揮🤡 相對地 鮑片就冇咁吸引 事關佢望落冇咁新鮮 不過食落都係可接受範圍😂 另外北寄貝同玉子都唔錯喔!壽司方面 🐷🐷就叫左花之戀、粟米沙律軍艦、火炙三文魚壽司、蒲燒饅魚壽司、帝皇蟹棒壽司、香葱和牛卷&海膽一口手卷 當中火炙三文魚係最惹味 事關佢燒得岩岩好😜 值得一試!而呢個和風芝士焗廣島蠔都真心正!同d醬勁match😀而全晚最好食嘅 🐷🐷覺得係岩鹽燒牛舌😍 好有口感 忍唔住再encore😜炸物方面 貓山王榴連炸彈勁有榴連味 流心芝士年糕都幾流心 日本吉列蠔又幾大隻😇 至於香茅燒豬頸肉 本身睇個樣覺得頹頹地 有啲似白灼 但食落肉質竟然會咁嫩😧 真係估佢唔到甜品方面 呢個3.6牛乳奶凍滑得黎又幾重奶味 同木槺布甸食落都有啲似最後食到咁飽就緊係要飲返罐道地消消滯解個渴亦都為呢晚放題之夜畫上完美句號!不得不提

而呢個和風芝士焗廣島蠔都真心正!同d醬勁match😀

最後食到咁飽就緊係要飲返罐道地消消滯解個渴
亦都為呢晚放題之夜畫上完美句號!不得不提佢呢個價錢有呢個質素 實在係難得! 值得一去!
2017-09-21
2017-09-23 87 瀏覽
順道去旺角買game ,於是就唸起佢大本瀛日式放題 ,相隔半年有多再去食一次放題,中午時間去舒服食足120分鐘食每位$188午市放題12:30-3pm+10% 服務費。 刺身、壽司、手卷、炸物、料理 大部我都食既野都有 甜品就在門口位大雪櫃 座位寬闊舒適,大部分都是卡位 差不多lunch 時間人流滿滿,你叫我又叫 一定要提提店員真的忙過不停,來來回回收點菜紙及收起食完碟子, 點了很多次都沒有漏單,而且很快便來一碟 來到先去雪櫃飲品、 有很多款 韓國飲品、有汽水及茶類都可以選擇還 green tea 每次食放題點少得有刺身,有泰式生蝦真係比較少見,必點之物入口好好食酸辣汁非常之入味,蝦就真係好爽口夠新鮮。角螺口感好似象拔蚌食落非常爽口 蟹籽沙律鮮卜卜脆蟹籽爽脆青瓜絲一起吃很開胃 貓山王榴連炸彈本身我唔食榴連,食落去又冇想像中禁強烈既味道,熱食落去好香口,炭燒雞翼燒得脆入口肉質嫩滑。 惹味豉椒炒蜆記得上次好像沒有,今次太有驚喜了。味道豐富好開胃口感煙韌不油膩。 炸雞軟骨一點兒肉又有軟骨一入口就知脆,讓層次口感充滿口中。 泰式蝦餅連同酸甜醬特別惹味外皮炸得酥脆美

刺身壽司、手卷、炸物、料理
大部我都食既野都有
甜品就在門口位大雪櫃

座位寬闊舒適,大部分都是卡位
差不多lunch 時間人流滿滿,你叫我又叫

點了很多次都沒有漏單,而且很快便來一碟

來到先去雪櫃飲品、 有很多款
韓國飲品、有汽水及茶類都可以選擇還

green tea

蟹籽沙律鮮卜卜脆蟹籽爽脆青瓜絲一起吃很開胃

炸雞軟骨一點兒肉又有軟骨一入口就知脆,讓層次口感充滿口中。

泰式蝦餅連同酸甜醬特別惹味外皮炸得酥脆美味
花枝丸都燒得剛好,又彈牙
燒大蝦用竹籤穿着好香肉炭燒味道,厚厚既實肉

點了一份牛油炒雜菌,想像不到原來那麼大份點一份夠兩人吃,
很香蒜蓉爆香香氣。
芝士焗蠔很多洋蔥粒廣島蠔肉質飽滿芝士香味邊食邊飄出來。

人參雞飲落即時解喝又有回甘味,熱飲真係一流。

海膽一口手卷,迷你版好精緻飯少少要幾多食幾多不會浪費
紫菜脆口所以最好來到食吃呀

食到飽飽不例外要食甜品,我最欣賞是木糠布丁及迷你心太軟
可能我偏心特別愛吃呢兩款

木糠布丁口感很滑,陣陣忌廉奶香感覺味道比較淡,無禁甜

點菜單圖片已夠吸引,來到中間仍是流心我已經想一口吃
香濃朱古力味甜度適中不會過甜,我至愛吃好滿足。

自助雪糕櫃有多款不同味道雀巢雪糕
  • 泰式生蝦
2017-09-23 61 瀏覽
平時出面都係做緊日韓放題,而呢間個賣點係日泰放題,好特別,所以就帶朋友去試下!大家去食之前一定要玩下呢部機!!!我等位個陣諗住食完先玩,最後冇左件事之前有食評話過呢間唔係太衛生,但我去到見到員工帶晒口罩手套同埋帽去處理食材,感覺都幾乾淨!第一次放題叫壽司😂😂細細舊飯,唔會好易飽!!泰式串燒既醬汁好惹味!大推牛舌!!!真係好好食!我平時都唔係好敢食呢啲野,不過朋友話勁好食,食落又真係幾好,唔會好um,又香口羊架唔羶,食落有油脂同香草既香味,仲要唔會好難咬開,必叫!所有炸物拎上枱都熱辣辣。蝦餅彈牙,真材實料,而最吸引係炸榴槤波,真係外脆內軟,入面有榴槤蓉,凍凍地,幾正個職員話通菜係即叫即炒,所以等左一陣先上台。食落去有啲似大排檔嘅風味,又幾好食喎我覺得呢到既熟食係仲出色過日本菜,牛肉個啲都煮得好好食,大家可以集中火力叫P.s 食到好飽個陣叫個燒波羅,可以解下滯,甜甜地幾開胃

第一次放題壽司😂😂
細細舊飯,唔會好易飽!!

泰式串燒既醬汁好惹味!

羊架唔羶,食落有油脂同香草既香味,仲要唔會好難咬開,必叫!

P.s 食到好飽個陣叫個燒波羅,可以解下滯,甜甜地幾開胃
  • 羊架
2017-09-23 325 瀏覽
今日同男朋友一齊Day off又系我地嘅紀念日,又到左周圍搵野食嘅時候啦!今個月承繼上個月嘅活動 - 放題。我地好似對兆萬有一種情意結,今次又系兆萬啦haha😝我地今次揀左大本瀛日式放題。覺得有個瀛字都好pro咁,一於去試下!我地今次系平日嘅中午時段去嘅,所以比較少人。但呢種人少少,好靜好舒服嘅感覺真係好正!傾計時都傾得舒服啲!而且座位寬闊度適中,非常適合滿意。我地第一round叫左刺身、壽司同天婦羅。刺身方面,我地叫左鮑魚片、三文魚、螺片、玉子、馬刀背、北寄貝同埋帶子。因為我地極愛玉子,冇可能唔叫嫁啦!另外,三文魚用左厚切嘅方式,我覺得都ok wo..因為平時試開薄切,驚厚切個種感覺似食肥豬肉,但原來系接受到嫁!我幾欣賞螺肉,我覺得食起來好有口感。而其他就不過不失啦!系宏宏壽司當中,我覺得蒲燒鰻魚同蟹棒系依然能夠保持水準。而最令我欣賞嘅一定系象拔蚌壽司,因為佢嘅口感太爽脆,好新鮮好好味。壽司飯我覺得可以再少啲,不過都系可接受嘅範圍。而八爪魚壽司可能因為芥末味太嗆,我覺得難以入口。但男朋友話好好味,特別系雖然佢多醬汁,但紫菜依然好脆,非常抵讚!天婦羅嘅花枝丸同榴蓮炸彈真係我嘅大愛。榴蓮
我地好似對兆萬有一種情意結,今次又系兆萬啦haha😝

我地第一round叫左刺身壽司同天婦羅。
刺身

因為我地極愛玉子,冇可能唔叫嫁啦!
我幾欣賞螺肉,我覺得食起來好有口感。而其他就不過不失啦!

壽司
系宏宏壽司當中,我覺得蒲燒鰻魚同蟹棒系依然能夠保持水準。
壽司飯我覺得可以再少啲,不過都系可接受嘅範圍。
天婦羅

天婦羅嘅花枝丸同榴蓮炸彈真係我嘅大愛。榴蓮炸彈內嘅榴蓮甜甜地又好重榴蓮味好香。而花枝丸外層炸得很脆,內裡好有彈性,好好食,好爽口。
不過我略嫌炸物有點厚粉,如果可以再少點,相信會更加出色。
第二round啦!我地叫一啲小菜黎食!

首先系和風料理嘅清酒煮蜆。雖然,唔係好重清酒味,但我真係勁中意佢個種清清地嘅湯味,好香啊!而且啲蜆冇沙嫁!好正啊!
另外,我地都叫左炒蜆、牛柳粒、焗蠔、焗帆立貝、焗雞球。

炒蜆
因為太愛食蜆,所以叫左唔同食法嘅蜆。但我覺得炒蜆嘅味道略為淡左啲,如果重味少少就好了。
焗物
而焗嘅食物都好好味好香,冇邊個較好嘅差別。全部都非常好!
和風芥末醬炒安格斯牛柳粒
牛柳粒嘅味道好入味,好香!
到第三round時,我地首先叫左燒菠蘿、一口甜薯、燒雞翼、燒牛舌、肥牛串、燒羊架同燒牛仔骨。
燒物

燒菠蘿燒得好香。菠蘿汁好多而且菠蘿好甜,唔係加左焦糖或者其他糖個種甜,系真係菠蘿本身嘅甜。愛吃菠蘿嘅我真係覺得好幸福啊!
而燒羊架都好香,一啲都唔騷,肉質好嫩滑,又唔油膩!
燒物

牛仔骨、牛舌同肥牛都冇得輸。因為極度愛吃牛肉,而佢嘅牛肉嘅肉質又系好嫩滑,牛舌就燒到好爽口,好好味啊!同埋肥牛嘅汁好好味好香。完全系食過再想食。雞翼又系我嘅最愛。而甜薯真系好甜啊!食落去細細粒,食完都唔覺濟啊!
另外,佢嘅飲品同甜品系任飲任食嫁!我就叫左我最愛嘅烏龍茶,因為可以消濟!男朋友飲左幾支蘆薈haha!應該真係好好飲,如果唔系佢唔會飲完再飲!
飲品

甜品櫃系門口外,我地都系冇食到,因為我唔食得,所以男朋友都陪我唔食啦!
總括反今次嘅放題之旅系非常嘅滿意。下次絕對會再黎啊!呢種價錢食到咁高質素嘅食物真係物有所值啦!
清酒煮蜆
2017-09-22
3 分鐘 (堂食)
慶祝紀念
和風芥末醬炒安格斯牛柳粒
清酒煮蜆
  • 雞串
2017-09-22 44 瀏覽
放題!日式放題!我嘀至愛!😜早前己常在此兆萬中心多間餐館樂享放題的我們,這回,我們還是再選了此兆萬中心10樓的一一"大本瀛"曰式放題!來來再再樂享此的美食放題的呀!👍😁😁無論海鮮刺身,還是壽司,手卷等都多不勝數的呀!👍👍👍只是想成為更是名美人兒的我,只好才省點少點此的美食而己的啊!😜三文魚及元貝刺身如此厚切的肥美的三文魚,進入口中,感有魚油的味道,肥美滑嫩的呀!👍👍👍元貝,也是嫩,滑也甜美的呀!👍👏👏油甘魚及曰本帶子刺身油甘魚肉貭夠口感非常的,實實厚厚也嫩的!就是魚味稍淡了些而己的!😜 帶子夠大隻,滑滑極溜口的啦!👍😁😁還有許多海鮮可樂享的,只是嘛,本小姐要瘦身美的而己,才沒敢點得放肆的呵!😜火山温泉蛋及清酒煮蜆温泉蛋都是那樣地滑嫩,一溜烟就滑進口中的呵!還有韓式嘅人蔘雞湯,参味也濃的!👍煮蜆,可聞到那清酒的酒香味,要是吃上口同有清酒香味咁更加好!😍枝豆及禾風叉燒拉麵,禾風叉燒烏冬,叻沙海鮮米線,此是新品種!枝豆新鮮甜兼極之嫩的呀!👍😁😁我可是點多了2份呀!好吃得不可松手的,再來一份啦!👍😁蔬菜類,還有手拍青瓜,蟹籽沙律,中華沙律,等等⋯⋯榴槤炸彈,芝士年糕,程芋炸彈榴槤,香芋炸彈及芝

三文魚及元貝刺身
元貝,也是嫩,滑也甜美的呀!👍👏👏

油甘魚及曰本帶子刺身
帶子夠大隻,滑滑極溜口的啦!👍😁😁

火山温泉蛋及清酒煮蜆
温泉蛋都是那樣地滑嫩,一溜烟就滑進口中的呵!
還有韓式嘅人蔘雞湯,参味也濃的!👍

蔬菜類,還有
手拍青瓜,蟹籽沙律,中華沙律,等等⋯⋯

榴槤炸彈,芝士年糕,程芋炸彈
榴槤,香芋炸彈及芝士年糕,內里餡料真為味儿極濃郁,外脆內軟,香口非凡的呀!👍👍👍捧!

還有,吉烈炸虾卷,香葱和牛卷及海天婦羅⋯⋯
同是好吃得不得了及都是外脆內嫩滑爽的呀!👏

黑松露油甘魚,章紅魚,甜虾等寿司多得很,

蒲燒鰻魚,火炙三文魚,帝皇蟹棒壽司等等

花之戀,三文魚,象拔蚌壽司
還另有芥末八爪魚軍艦,辣味三文魚軍艦,粟米沙律軍艦,此為新品種,真是品種各種各樣的呀👍

板燒類也凡多的,有鐵板燒紐西蘭羊架,板燒牛仔骨,鹽燒活海蝦,日式一口甜薯,是我至愛的!
2017-09-22 2338 瀏覽
吃過無數旺角的日式放題,質素參差,我和朋友獨愛這間旺中帶靜,環境舒適的餐廳,毫不嘈雜擠迫,適合與朋友放鬆聊天,細味美食。門外還有隻可愛龍貓歡迎客人呢~刺身拼盤, 有十多款刺身供選擇,挪威三文魚肥美,甜蝦鮮甜,珍寶帶子軟嫩,油甘魚甘香醇厚, 連鮑片也可點選,高質味美,值回票價~手握壽司,同樣色香鮮美,其中黑松露系列壽司味道最為矜貴,黑松露味濃郁,刺身肥美,飯粒軟硬適中,滿口黑松露香氣不散~壽喜燒牛肉鍋,即叫即做,香氣撲鼻,牛肉肉質紮實,豆腐及娃娃菜等配料也盡收壽喜燒汁香,最特別是温泉蛋漿融入湯底,令食材除了鹹中帶甜,更添一份馥郁的鮮蛋香,令人回味~鐵板燒紐西蘭羊架,肉汁飽滿,有少許肥膏但毫無羶味,加上香草調味更香口滋味~金菇肥牛串/汁燒冬菇串/牛油炒雜菌,菇菌香濃,配搭不同醬料,風味甚佳; 自家製手打炸蝦餅,香口彈牙,酸辣醒胃。 芝士焗廣島蠔/ 黑蒜煙肉焗北海道帆立貝/芝士茄醬烤雞球,濃香芝士醬混合沙律醬及酸瓜醬,令食材更濃郁香口~3.6 牛乳奶凍,口感香滑,奶味濃郁,甜度適中; 迷你心太軟,流心朱古力味道香甜,一口一個,不會覺膩; 還有多款口味的雀巢雪糕及雪米糍選擇。個人覺得自家製甜品

門外還有隻可愛龍貓歡迎客人呢~

刺身拼盤

手握壽司

壽喜燒牛肉鍋

鐵板燒紐西蘭羊架

金菇肥牛串/汁燒冬菇串/牛油炒雜菌

芝士焗廣島蠔/ 黑蒜煙肉焗北海道帆立貝/芝士茄醬烤雞球

3.6 牛乳奶凍/迷你心太軟

紅豆雪糕
3.6 牛乳奶凍,口感香滑,奶味濃郁,甜度適中; 迷你心太軟,流心朱古力味道香甜,一口一個,不會覺膩; 還有多款口味的雀巢雪糕及雪米糍選擇。個人覺得自家製甜品比雪糕更勝一籌,下次一定要留肚吃多點!

提子汁
提子汁,帶香甜的巨峰提子味,碳酸飲料有助消滯,可口怡人~

食物滋味,環境舒適,一邊細聽陳奕迅的歌,一邊與好友細味美食,在旺角實屬難得的大滿足!
2017-09-17
  • 手握刺身
  • 羊架
  • 壽司
2017-09-20 1184 瀏覽
今日同朋友行完旺角中心,又唔知食咩好,但想搵個地方唔使俾人趕又可以坐低傾吓計食下野兆萬中心嘅放題就一定係最理想嘅選擇。之前已經試過一次大本瀛日式放題,食物質素唔錯,所以今次再返嚟食過。黎到八點鐘左右,其實已經好多人等緊,可見佢都幾受大眾歡迎!呢度嘅飲品選擇非常多,有我最鍾意嘅烏龍茶,可以解膩之餘,又可以等陣食多啲野。一坐低就當然要叫刺身啦!三文魚就係我嘅最愛!挪威三文魚令人驚喜,魚油的味道濃郁,間肥間瘦,係厚切的哦!有頭甜蝦爽甜,好新鮮,肉質嫩,好爽,因為出面有陣時食到嘅係會太諗。另外泰式生蝦配上佢特別嘅醬汁,好清新,酸酸甜甜,食到好開胃!北寄貝亦好爽,好有口感,唔會話太un。黑松露三文魚壽司,配上黑松露,口感非常豐富,松露味同三文魚感覺好平衡,唔會話一邊味道太重。黑松露帶子和海膽手卷都幾新鮮~喜歡吃羊的人一定不可以錯過鐵板燒紐西蘭羊架!有羊騷味但不過份!燒得啱啱好,好諗身,唔使點任何醬汁已經夠味!壽喜燒牛肉鍋,牛味好重,湯底亦都好濃郁。裏面有唔少蔬菜,熱辣辣,一鍋上,好暖胃。食放題當然不少得炸物,日本吉列蠔,紫心香芋丸都係我嘅最愛!炸得啱啱好,香芋丸裏面香甜,一啲都唔油膩。吉列蠔裏面
兆萬中心嘅放題就一定係最理想嘅選擇。

黎到八點鐘左右,其實已經好多人等緊,可見佢都幾受大眾歡迎!

挪威三文魚,有頭甜蝦,泰式生蝦

北寄貝亦好爽,好有口感,唔會話太un。
壽司拼盤

黑松露三文魚壽司,海膽手卷

壽喜燒牛肉喎

放題當然不少得炸物,日本吉列蠔,紫心香芋丸都係我嘅最愛!炸得啱啱好,香芋丸裏面香甜,一啲都唔油膩。吉列蠔裏面好滑,炸份亦都唔多,幾香脆。

日本吉列廣島蠔,紫心香芋丸

另外見到有貓山王榴槤炸彈,覺得好得意,所以都叫咗試吓。感覺唔錯,如果榴槤味再重啲就好啦!

估唔到日式放題都有啲韓國嘢食,竟然有好高級嘅人蔘雞湯!裏面都幾多人蔘,但唔會話太濃,但係都幾好飲,清清淡淡,都幾潤喉!
人蔘雞湯

放題少不免就會有雪糕,雀巢雪糕任攞唔嬲,最後都食咗兩三杯先走!
雀巢雪糕

每人最後大約$240 ,但就食到捧住個肚走,亦食到有質素嘅食物,唔錯。
2017-09-14
日本吉列廣島蠔,紫心香芋丸
人蔘雞湯
雀巢雪糕
2017-09-19 100 瀏覽
行經旺角,見呢個商場有好多餐廳食放題,就想起已經有一段時間無食放題,因為次次食完都覺得食物質素麻麻,今次就揀一間貴嘅嚟食。餐廳室内算寬敞,燈光柔和。由於第一次幫襯,所以每款食物落單先要少量,覺得好食再order,以免做成浪費。食物好快送到,因為一般放題都有限時,延長送食物時間等你食少D,呢度就真係very good。上菜好快,食完再叫都一樣咁快,抵讚前菜細細碟,食完再叫,不會做成浪費。刺身非常新鮮,尤其珍寶赤蝦、帶子是首選。章紅魚、三文魚都很鮮甜肥美,其他剌身都比坊間一般放題優勝。壽司味道唔錯,壽司飯亦不會鬆散,合格。炸物不油膩,吉列香口,花枝丸好彈牙。鹽燒活海蝦大大隻,好吸引, 有機燒菠蘿香甜多汁。鐵板牛舌、牛仔骨和羊架都做得到嫩滑多汁。香蒜烟肉焗凡立貝和芝士焗廣島蠔,味道濃郁。除食物以外,餐廳亦供應多款罐裝飲品及雪糕以供享用,不過如果有無糖飲品選擇就更好了。總括來說,此餐廳食物質素甚高,尤其刺身,是回本必吃食物。午市放題收費$188,看似略高,但考慮食物質量之後,我覺得仍是抵食之選。

前菜細細碟,食完再叫,不會做成浪費。

炸物不油膩,吉列香口,花枝丸好彈牙。

鹽燒活海蝦大大隻,好吸引, 有機燒菠蘿香甜多汁。

鐵板牛舌、牛仔骨和羊架都做得到嫩滑多汁。

香蒜烟肉焗凡立貝和芝士焗廣島蠔,味道濃郁。

2017-09-19 103 瀏覽
很久沒食過放題,路過兆萬中心,見到有很多放題的食店,於是揀了這間...... 多人等候的食店,再看看價錢,每人大約 $200,都頗合理。等了一會兒便可入座。地方不太大,座位大多是卡位,而且有竹簾與鄰座相隔,可自成一角,盡情與友人談天 ^_^飲品任飲之餘,放題的食物種類有十頁紙這麼多!當然有刺身、壽司、卷物、小食、炸物、鍋物和燒物,但意想不到會有泰式食物!首先點了三文魚刺身,很鮮甜美味!接著是幾款火炙壽司,暖暖的,燒得剛剛好!仲有鹽燒活海蝦,有少許鹽味,燒得很香口!當然要食下泰式食品啦......肉碎生菜包,一人份量,味道不錯!居然有叻沙食,很驚喜!海鮮叻沙米線,材料豐富,米線滲透了叻沙湯,味道恰到好處。最後一定會點的燒菠蘿,酸酸甜甜,幫助消化 ^_<再食埋雪糕及雪米糍,很滿足呢!
很久沒食過放題,路過兆萬中心,見到有很多放題的食店,
等了一會兒便可入座。

飲品任飲之餘,放題的食物種類有十頁紙這麼多!
當然有刺身壽司、卷物、小食、炸物、鍋物和燒物,但意想不到會有泰式食物!

首先點了三文魚刺身,很鮮甜美味!
三文魚刺身

接著是幾款火炙壽司,暖暖的,燒得剛剛好!
火炙壽司

仲有鹽燒活海蝦,有少許鹽味,燒得很香口!
鹽燒活海蝦

當然要食下泰式食品啦......

肉碎生菜包
肉碎生菜包,一人份量,味道不錯!

海鮮叻沙米線
居然有叻沙食,很驚喜!
海鮮叻沙米線,材料豐富,米線滲透了叻沙湯,味道恰到好處。

最後一定會點的燒菠蘿,酸酸甜甜,幫助消化 ^_<
燒菠蘿

再食埋雪糕及雪米糍,很滿足呢!
雪糕及雪米糍
三文魚刺身
火炙壽司
鹽燒活海蝦
海鮮叻沙米線
燒菠蘿
2017-09-15 66 瀏覽
放工後同友人去左食旺角的一間放題,雖無預先訂位,但一入到去就已經好快安排到座位,限時兩個鐘,開始!擺係檯面既已經係超大疊既點餐紙,由英文字母A到I,從刺身類,壽司類,小食,前菜,炸物,鍋物都任君選擇。當然一黎就叫曬所有鍾意食既嘢啦,叫曬全部都係一個價錢包曬,呢個就係食放題既好處,唔使就住就住叫。叫完嘢食梗係即刻囉嘢飲啦,好多款果汁汽水酒任囉!先黎前菜,有花雕雞翼同胡麻豆腐,個人覺得胡麻豆腐好正,豆腐係超級滑身,即刻order左幾個。等左一陣,刺身壽司通通黎到。刺身方面叫左章紅魚,玉子,三文魚,甜蝦等等,都覺得新鮮清甜。壽司方面叫左比較特別,龍蝦沙拉加州卷,火焰蟹棒壽司,左口魚壽司等,口感獨特,不過壽司飯size係一口就可以放入嘴裡,方便至極。到熟食方面,個人比較大推岩鹽燒牛舌,味道一流。除此之外,仲有,芝士煙肉焗帆立貝,一共叫左四碟,新鮮燒焗。另外炸物都相當吸引,叫左花枝丸,吉列廣島蠔,吉列帶子同炸芝心年糕,當然仲有其他金菇肥牛串,鐵板牛舌,烤雞球等等。到鍋物部分,叫左牛肉壽喜燒同三文魚炒飯,個人偏好炒飯,做得香口。牛肉鍋味道濃郁,如果配合拉麵烏冬相信好好食。最後,當然唔少得雪糕櫃同雪

最後,當然唔少得雪糕櫃同雪米磁任食啦!超級滿足!
2017-09-13