2017-10-21
個個都知要食放題就會來兆萬中心,呢度係放題嘅集中地。今日晚上,喺登打士街附近H&M行街,大約八點多,都諗住要同朋友去醫下肚。所以就到咗附近嘅兆萬中心食個放題,輕鬆坐下。見到唔少人流都上去10樓嘅呢一間大本瀛,咁我哋兩個女仔都唔執輸,就跟住佢哋一齊上去。好彩今天是平日的夜晚,等了一會兒,便可入座。放題必先要點的一定是刺身,所以就先來一個刺身拼盤!三文魚,甜蝦,泰國生蝦都是我必定的選擇。三文魚很肥美,還有魚油香味。它是厚切的,所以食落口會好滿足,有口感。甜蝦好新鮮,好爽口彈牙,沒有腥味。另外,泰國生蝦亦同樣,配上他們袐製的泰式醬,酸酸甜甜,濃郁蒜香味,充滿泰國風味。再來就是壽司拼盤。花之戀壽司好正,用三文魚包住壽司,並在上面加上蟹籽和沙律醬,非常惹味。黑松露帶子壽司,帶子很大隻,好彈牙。只是配少少芥辣和醬油就足夠。食日式放題怎能不吃一些日式小食呢!拍青瓜,胡麻豆腐和螺肉都一定要叫下。手拍青瓜酸酸甜甜,很清爽,帶有蒜香味,好開胃。胡麻豆腐配上麻醬,好惹味。螺肉有很多醬汁,帶有少少辣。溫泉蛋好流心,好香蛋黃香味,好滑,一下就能夠吸進喉嚨!燒菠蘿有好多水份,加了小小蜜糖,好sweet and j
放題必先要點的一定是刺身,所以就先來一個刺身拼盤!
溫泉蛋好流心,好香蛋黃香味,好滑,一下就能夠吸進喉嚨!
燒菠蘿有好多水份,加了小小蜜糖,好sweet and juicy.
炸豬軟骨好脆身,如果能夠加多些炸蒜或者調味粉,會更加惹味。
鐵板牛舌,將牛舌切成條狀,配上青椒,紅椒,帶有少少辣。加上醬油,好味!另外燒牛舌就原片上,有焦香味,牛味重。
泰式冬陰公裏面有蝦,有蔬菜,有蟹柳。這似係日式嘅做法。帶有些少辣味,好濃郁,熱辣辣,好暖胃。
叉燒烏冬,烏冬好滑。有兩片叉燒,不過配料都幾多,有粟米,紫菜,魚片等等。
日本甜薯好好味,好香甜。有些少蜜糖味,我食完一串又一串。
一口豆腐,原來係將一小口豆腐炸過再配上日本醬油,上面加紫菜和蔥花,外脆內軟,另外香蔥非常香。
炸榴槤波波都幾重榴槤味,仲有少少奶香。
炸芝士年糕同樣外脆內軟,裏面嘅芝士可以拉絲。
我哋最後每人$188 加一,食得非常之飽。大本瀛的確係幾高質素嘅放題,must encore