2016-02-12 1493 瀏覽
放題($148+78)最近既放題越嚟越走向華麗、高級路線,當然價錢都有返咁上下。司令最近就試左間非常抵食既放題,不但有基本既刺身、燒物、一品料理、熟食🍤、扒類等外,仲可以加$78,有生蠔、松葉蟹腳🦀任食,啤酒🍻、紅酒🍷、梅酒🍸同清酒🍶亦係任飲!生蠔非常之大隻,夠晒肉地,但可惜既係蠔味唔夠濃。而松葉蟹腳亦都夠肉地,啖啖肉,司令認為非常對得住個價! 另外飯後甜品有雪糕🍦、蛋糕🍰、啫哩,仲有最令司令驚喜嘅布丁,有港式奶茶同紅豆冰味,非常特別呀!😋星期一至四七點前入座收費最平,只需$148。佢地仲有生日優惠八折架,約齊朋友去慶生啦。
放題($148+78)

2016-02-07 1683 瀏覽
今日收工之後,約左個朋友去葵芳行街。成日都覺得葵芳好多食野既地方,但硬係好似冇咩放題或者好食既日本餐廳!於是同朋友就上OPEN RICE望望啦,咦?!開左間日本放題?見食評都好唔錯,於是就去試試啦 !一上到去,原來都幾爆場,好采間餐廳夠大,我地有位坐姐,哈哈!唔洗等好耐,就有一個超大卡位,可以坐得舒舒服服:) 值得一讚既係,呢D個場地好光猛之餘,位置格局好闊落,好怕去到一D餐廳好逼,連食野都食得唔開心!坐低之後,梗係睇睇有咩想食啦,呢度D放題選擇種類有好多,有酒類,手卷,刺身,一品料理,仲有火鍋!每位埋單都係200幾,抵到爛啦! 另外仲有D叫我最愛既生蠔!滿足哂我想試勁多野既慾望!首先我地就叫左中華沙律做前菜,叫左兩客,份量都好足,唔似得其他地方淨係比少少你!跟住我再叫左個忌廉湯,WA~十分CREAMY,好好飲!想再叫多一個! 跟住我地再叫左一客鹽燒秋刀魚,秋刀魚好新鮮:)好野味,又唔會燒得太燶~黎得食放題,當然就唔少得叫刺身啦~哈哈~我地叫左玉子,八爪魚同埋三文魚刺身。一上碟~WA裝飾得好令,完全可以引我地既食慾!!仲可以影下相擺上FB度吸下LIKE TIM~三文魚

跟住我地再叫左一客鹽燒秋刀魚,秋刀魚好新鮮:)好野味,又唔會燒得太燶~黎得食放題,當然就唔少得叫刺身啦~哈哈~我地叫左玉子,八爪魚同埋三文魚刺身。一上碟~WA裝飾得好令,完全可以引我地既食慾!!仲可以影下相擺上FB度吸下LIKE TIM~三文魚十分新鮮~而且切得大大塊,好有口感:)

跟住我地再叫左個花之戀。反而呢個就唔會太大舊,因為舊飯太大的話,就唔可以留肚食到其他美食LU~

食完花之戀,另一個必食之選一定係生蠔啦~我一口氣叫左6,7隻!嘩~比我想像中大得多,一咬落去,好JUICY,好甜!好新鮮!而且都唔會有太腥既感覺~啖啖肉~宜家諗起都想再食!

食左日本野之後,當然唔會錯過呢間餐廳既特色火鍋啦~有3隻湯底任簡,韓式豬骨湯,蕃茄湯,同普通湯豬骨湯簡!我地就簡左蕃茄湯底!細細鍋,岩哂二人份量!湯底好鮮甜,味道好濃郁~我地叫左D牛丸,豬肉丸同新鮮冬茹放落去~熱辣辣,岩哂宜家咁凍既天氣!

最後我地ORDER左一個燒菠蘿同燒蠔~味道都好唔錯,十分甜~哈哈,仲有好多食物都未試呢,可能因為我地兩個女仔,食量都唔算大啦!眼闊肚窄,所以下次黎個陣, 一定要叫埋成大班朋友黎,咁先有氣氛!!!:)
近來吃得太瘋狂,心廣体胖不少,自然想吃得清淡些少,食清d就一定會唸起食下日食啦,今夜吾卻一反其道,吃下放題去。鍾意黎夢工度食,理由好簡單,價錢同mk一帶差唔多,中等價格得來,地方大點,卡位亦坐得較舒服呀,加上食物選擇好多下,而且仲有唔少甜品旦糕自助形式咁去食,實在令甜妹子我能吃得份外開懷呢!例牌點的中華沙律份量不少,配上芝麻,更顯爽口,前菜不俗。蟹子沙律估唔到生菜有咁爽脆新鮮呀,而蟹子更食到啖啖的卜卜聲,無唸過放題質素有咁好。而沙律醬一點也不漏,量又適中,不會吃到整個口一pat一pat。刺身叫了好幾款其中最喜吞拿魚,肉質肥美,色澤佳,好友他說是所吃過的放題中的質高。而我點鮑魚刺身也可以,有點鮮甜美。三文魚橙白條理亦分明,切工也好,都是厚切來,吃起來更具口感。而元貝,蟹柳,八爪魚等亦合格。78升級後有松葉蟹腳和生蠔任食來到的生蠔好大隻,但鮮味普通,不太肥美,吃了半打但沒吃光。幸好蟹腳就很鮮甜,用了架撐易拆肉並不難,有肉食,可以狂吃真抵喔!!火炙芝士三文魚壽司我一個吃了半打,是這兒最好吃的壽司呢,今次是首叫,燒了一下的三文,格外肥美可口,香味撲鼻,入口即溶,就是這種,配上溶得美美的芝士,兩

例牌點的中華沙律
份量不少,配上芝麻,更顯爽口,前菜不俗。
蟹子沙律
刺身叫了好幾款
78升級後有松葉蟹腳和生蠔任食
火炙芝士三文魚壽司
我一個吃了半打,是這兒最好吃的壽司呢,今次是首叫,燒了一下的三文,格外肥美可口,香味撲鼻,入口即溶,就是這種,配上溶得美美的芝士,兩者完全相夾,超誘人囉!!!!飯就細細件,做得亦好,每粒飯亦不會散,十分易入口,不會好快飽肚,比往居酒屋吃過的壽司質高。

火炙鰻魚壽司
估不到鰻魚塊沒有超薄切,反而看上去超新鮮,鰻魚汁好香,不是死咸,鮮美無骨,魚肉完全蓋過壽司飯,賣相一流,兩件無難度,無得彈呀!!!

花之戀壽司
三文相當肥美,沙律醬沒下得重手,加入卜卜脆他蟹子粒,每啖都夠哂新鮮爽口,鮮味無窮,細細件,好滋味,一個人了輕鬆吃四件。

帶子壽司
不是薄切,帶子有光澤,壽司雖細舊,但肉質肥美呀,挺有鮮美,飯質軟硬適中,質素比九龍旺區好得要多呀!
Cheese cake
不過不失,cheese味不濃厚,但吃完兩件小巧的已有少少濟。
不得不說是竟然有多年沒吃而又好愛好想吃的朱古力冰呢,吃了五根,感覺已回本喇,實在滿足。
這夜來到,晚上七點許,人客剛好飽和,好彩不用等就有得入喇!!!而服務員上菜好快又無漏單,刺身擺盤有心機,工作亦沒有顯得不耐煩。最難得的是朋友坐的卡位說冷,店員就貼心的企高嘗試調較那中央冷氣呀,這份殷勤熱誠,放題少見,實在難得呀!!!

• 壽司
  • 松葉蟹腳
2016-02-04 1536 瀏覽
想不到葵芳也有不錯的放題,令人大開眼界,要不是今天朋友帶我來我也不知道$250,人頭費看似很貴,但有生蠔任食,立刻回本刺身相當新鮮,三文魚非常好吃,新鮮之餘,刺身獨有的油脂味相當明顯,一流的刺身蝦刺身相當鮮甜,抵吃!!串燒也是夢工房另一特點,雞肉肉味濃郁而最喜歡的還是雞軟骨,咬口一流又香脆,超級棒真的非常抵吃
$250,人頭費看似很貴,但有生蠔任食,立刻回本

刺身相當鮮甜,抵吃!!
串燒也是夢工房另一特點,雞肉肉味濃郁

而最喜歡的還是雞軟骨,咬口一流又香脆,超級棒

真的非常抵吃

2016-02-03 1750 瀏覽
同女友行完葵通廣場 ,搵地方填肚~~新都會開黎開去都係連鎖食店,於是行埋街坊商場,係地鐵A出口一上電梯就見到日式放題 ,仲有埋打邊爐入去全場爆完 ⋯侍應仲叫我地行多半個鐘先黎。。。我地行左成日啦!。。最尾都等左你廿分鐘先有位野食款好多。。。。先黎當然係生野先。。。仲有加70幾蚊有蠔同松葉蟹~~~少少地試下水溫先呢盤野。。味就好鮮,但個盤下面有個燈。。係咁閃。。。眼都盲~~~蠔超大隻同好甜呀。。。。不過帶子就太細粒。。大粒D口感會好D之後當然係雞翼啦同炸三文魚。。雞翼個味好夠。。炸三文魚脆到D骨都食埋。。好香口清酒煮蜆我說覺得蜆太細隻。。女友鐘意到連D湯都飲埋-__-!小食都好多款。。燒波羅/雞軟骨/燒三文魚腩/燒牛肉。。。。仲有埋打邊爐。。打邊爐D料足到。。。諗到咩都有得食。。仲有3款湯底真心唔明。。。食到咁飽女友都仲可以拆多碗麵-__-最後當然係甜品雖然唔係名牌雪糕,但勝在款式多。。連百福豆腐都有。。飽到飛起埋單都係520 2個人。。。。真係一間物超所值既餐廳
入去全場爆完 ⋯

野食款好多。。。。

之後當然係雞翼啦同炸三文魚。。
雞翼個味好夠。。炸三文魚脆到D骨都食埋。。好香口
小食都好多款。。燒波羅/雞軟骨/燒三文魚腩/燒牛肉。。。。
真心唔明。。。食到咁飽女友都仲可以拆多碗麵-__-
最後當然係甜品
雖然唔係名牌雪糕,但勝在款式多。。
連百福豆腐都有。。
飽到飛起埋單都係520 2個人。。。。
真係一間物超所值既餐廳

2016-01-31
30 分鐘 (堂食)
2016-01-31 1364 瀏覽
聽聞這裡的放題性價比高, 愛吃放題的我便來試試。餐廳頗寬敞, 有不少舒適的梳化位, 非常舒適。來吃放題, 當然要先來一盆刺身!! 刺身意外地新鮮, 稔滑無渣, 不會一陣雪味, 帶有鮮味, 吃得出不要劣等貨色。最愛的是三文魚, 肥瘦適中的三文魚脂香迷人, 入口即化, 令人吃得停不了口。這裡竟還有生蠔和長腳蟹! 生蠔雖較細小, 但尚算新鮮, 這個價位絕對收貨了! 長腳蟹相當好吃, 肉厚而鮮, 又不過鹹, 多吃不飽, 是回本之選!清酒煮蜆蜆肉雖然細小, 但鮮味無沙, 隻隻都可以吃, 不錯!燒西冷和羊架稔滑不韌, 入口鬆軟, 雖不是十分鮮味, 配上調味得好的醬汁, 依然不錯, 最適合食肉獸! 雞串燒燒得恰到好處, 雞肉嫩滑多汁, 啖啖肉, 配上甜甜的惹味的燒汁, 令人吃不停口。芝士燒蠔芝士味香濃, 連同酸甜沙律醬, 十分開胃; 蒜蓉燒蠔沒有芝士酸香, 卻多了份蒜蓉香, 比芝士燒蠔更惹味。這裡更令人驚喜的是甜品, 有小盒裝的百福豆腐花、芝士蛋糕、紅豆草餅、泡芙, 還有滿櫃的雪糕、雪條和意大利雪糕球!! 最愛的是軟滑濃郁的芝士蛋糕, 和粒粒紅豆的紅豆雪糕!! 最後發覺還有乳酪呢!! 愛吃yogur
聽聞這裡的放題性價比高, 愛吃放題的我便來試試。

餐廳頗寬敞, 有不少舒適的梳化位, 非常舒適。
這裡更令人驚喜的是甜品, 有小盒裝的百福豆腐花、芝士蛋糕、紅豆草餅、泡芙, 還有滿櫃的雪糕、雪條和意大利雪糕球!! 最愛的是軟滑濃郁的芝士蛋糕, 和粒粒紅豆的紅豆雪糕!! 最後發覺還有乳酪呢!! 愛吃yogurt的我吃了4杯才願收口😂😂😂

飲品方面, 除了啤酒、汽水、朱古力、咖啡等, 竟然還有暖烘烘的維他奶!! 吃得再飽也喝了一盒, 滿足非常!

吃得肚滿腸肥, 結帳每人才$230, 如果不升級吃生蠔和長腳蟹, 每人$150也不用, 不禁大嘆: 太抵了!! 以後和大食朋友聚會又多一個好選擇!😆
2016-01-31 903 瀏覽
今日天氣寒冷,朋友提議食火鍋,而我則想食日本菜,所以揀了屋企附近的“夢工房”。要數葵芳平靚正的西日放題相信只有這間“夢工房”的了。雖然今次是第二次食,不但沒有令人失望,還有少少驚喜添!估不到平日也坐滿9成枱,想必是抵食兼好食之故吧! 日式放題種類較多,有刺身,卷物,壽司,串燒,火鍋,天婦羅及一品料理。刺身當然少不了叫至愛的三文魚,吞拿魚,墨魚片及甜蝦,裝飾別緻,材料新鮮,尤其是甜蝦晶瑩剔透,一口一啖,一下子便吃了十多隻! 今次沒有點壽司和手卷,因為想試吓其他新嘢,除了有放題必吃的南瓜,蕃薯天婦羅,七味溫泉蛋,日式蟹籽沙律外,還點了較為特別的“流心芝士通粉”及“鱆魚小丸子”。再來一個火鍋,肥牛意料之外地好有牛肉味,滑雞亦真的又嫩又滑。全都用料新鮮,份量精緻,可以盡量試多幾款食物。 西式扒類則只點了羊架,羊肉不乾身,肉質鮮味不太羶。除了任食,亦是任飲…餐廳特設自助飲品區,最窩心的是在這寒冷天居然提供熱的紙包飲品如維他奶,麥精等,夠細心!另外,清酒,紅酒,梅酒,生啤,啤酒亦是任飲,我地點了梅酒,原來是每人一小瓶,賣相可愛,味道亦不錯,相比一般放題較落足料!

甜品有各式奶凍,芝士蛋糕,百福豆腐花,芒果布丁等,雖然水準都不錯,不過最驚喜的是居然有我至愛的榴槤雪糕球,雖然已很飽,但仍一口氣吃了兩個,因為第一次食放題有榴槤雪糕,what a surprise!!😋😋

2016-01-22
 傍晚同友人一齊去葵廣shopping,行完見差唔多夠鐘食飯,於是去地鐵站隔離嘅好爵中心商場食晚餐。20:00入座,可能過左一開始嘅夜晚時段,好好彩還有數張空枱,所以不用等位。  一坐下抬頭一望,全場爆滿!真是好生意呢。  事不宜遲,立即拿出所有點餐紙物色自己喜歡食的料理。夢工房西日料理的食物款式是我看過最多的!只需要加$78,便可以任食新鮮的松葉蟹以及時令生蠔。無論是這個價格或是這個食品,都是十分吸引呢!除此之外,它還提供火鍋!不僅是魚生刺身,熱食都應有盡有,單是食物的多樣性已經可說是抵食!  趁著食物還未端上,出去逛逛自助區。自助區大概分為三個部分:甜點、雪糕、飲料。甜點分別有:盒裝豆腐花、盒裝啫喱、西餅、蛋糕,等等。當雪櫃開始空空如也的時候,服務會立即補充,速度相當快。雪糕分別有:雀巢各味盒裝雪糕、牛奶樂雪條、榴槤雪條、曲奇雪條、POTONG雪條、雪米糍。這些都是手快有手慢無的。飲料分別有:康師傅、菓然系、維他。值得一題的是,維他奶是設有熱飲櫃,很溫暖吧。飲料方面還設有茶包和熱水,方便客人解滯,十分窩心。  說時遲那時快,回到桌子食物已經陸續端上,上碟速度真是很快呢
 一坐下抬頭一望,全場爆滿!真是好生意呢。
 事不宜遲,立即拿出所有點餐紙物色自己喜歡食的料理。
夢工房西日料理的食物款式是我看過最多的!
除此之外,它還提供火鍋
甜點,雪糕,飲料
飲料方面還設有茶包和熱水,方便客人解滯,十分窩心。
魚生刺生拼盤
 說時遲那時快,回到桌子食物已經陸續端上,上碟速度真是很快呢。
 第一道菜是我最期待食的魚生刺身拼盤、生蠔、松葉蟹!
三文魚刺身相當肥美、甜蝦不會有霉的感覺、柱貝刺身很新鮮很爽。
 真的沒想到生蠔是令我最驚喜的食物!
生蠔每一隻都十分肥美、飽滿,而且完全不腥,擠出幾滴檸檬汁更可以提升其鮮味呢!
另外,松葉蟹的肉質尚算結實,食落還有陣陣鹹水味,頗有新鮮的風味。
壽司
 這裡的壽司也令我眼前一亮!火焰蟹棒壽司、火焰黑松露帶子壽司、花之戀壽司,都是我的最愛!
使用火槍燒過的壽司特別惹味,令食物的味道更突出呢!
梅酒
 有酒類的放題真是很吸引!我點了一瓶梅酒,你別說,它的味道還真是有梅子果香味,但是不會嗆喉,梅酒伴著魚生刺身壽司食,真是相輔相成。
炸物
 接著到炸物,大蝦天婦羅、松葉蟹棒天婦羅、日式吉列蠔、日式炸蝦餅、米紙海鮮卷。
天婦羅脆漿不會太厚,蝦肉還算大隻。日式吉列蠔雖然不及生蠔大,但還算脹卜卜。
燒物
 燒物隨即來了,燒菠蘿很甜脆、黃金燒蠔芝士味濃、蒜香燒蠔的香辣十分惹味。
紅酒燴牛舌和羊架很淋身,配上紅酒醬汁,味道好像懷舊餐廳的風味。
炭燒雞肉串的肉很嫩滑,焦焦的味道加上燒汁十分夾!
火鍋配料
 這麼冷的天氣,食火鍋最好不過了!這兒的放題剛好可以滿足你的願望。

接近30款的火鍋配料,真是十分豐富啊!
而湯底分別有三款:豬骨湯底、韓風豬骨湯底、番茄湯底。
最後選了番茄湯底,沒有真番茄作湯底,清清地就當作暖下胃吧!
 總的來說,這是一個性價比超級高的日式放題!味道、服務、衛生方面都超出預期。食物的多樣性又高。一次過有得食生蠔、松葉蟹、火鍋放題,真是令客人大快朵頤呢!
2016-01-17
  • 生蠔
  • 松葉蟹
  • 三文魚刺身
  • 紅酒燴牛舌
  • 火焰黑松露帶子壽司
2016-01-23 1002 瀏覽
在葵芳通常都會去食葵涌廣場食米線或者去葵芳新都會食野, 今次相約舊同事懷緬一番, 响以前成日LUNCH都去的好爵中心食野, 但已改變咗好多, 見到呢間夢工房西日料理, 外面見到都好多人幫襯, 而且價錢非常抵食, $168 /人日式放題, 食物種類真係超多款,店員推界可加$78 升級有生蠔及松葉蟹, 咁多然加埋啦, 還點了好多刺身, 上菜時好美觀, 有乾冰伴住, 三文魚, 蟹棒及長脚松葉蟹好鮮甜, 仲有甜蝦, 帶子任叫,先叫了前菜, 有中華沙律, 螺肉,蟹籽沙律, 另外叫了黑松露帶子壽司-好香黑松露味, 冇諗過咁夾帶子, 仲有XO醬和牛壽司, 好惹味呀, 還有北寄貝, 鰻魚壽司同火炙芝士三文魚, 呢個好特別, 芝士黏住三文魚, 好有漿口感,熟食都有好多種類, 有香蒜燒蠔, 好香口呀; 還有羊架, 好稔身; 還有炸章魚小丸子, 炸蠔,炸海鮮卷, 好脆口呀!飲品方便, 係自助型式, 任取, 有紙包及罐裝飲品, 我地就叫了梅酒, 加啲冰, 好醒胃呀!埋單每人都係$231, 食到咁多刺身同野食, 真係超值,好滿足呀!
升級有生蠔及松葉蟹
先叫了前菜, 有中華沙律, 螺肉,蟹籽沙律,
前菜
黑松露帶子,XO醬和牛壽司
北寄貝, 芝士三文魚, 鰻魚
香蒜燒蠔
羊架
炸章魚小丸子, 炸蠔,炸海鮮卷
梅酒
2016-01-17
5 分鐘 (堂食)
升級有生蠔及松葉蟹
黑松露帶子,XO醬和牛壽司
  • 香蒜燒蠔
  • 黑松露帶子壽司
  • XO醬和牛壽司
  • 梅酒
2016-01-23 768 瀏覽
昨天和同事在葵芳收工, 行近地鐡站, 看到間餐廳 "夢工房西日料理", 門口放了好幾個廣告牌, 於7:00pm入座成人才$148 (西日式放題, 2小時任飲任食), 我2位同事馬上拉了我入去!看到地方清潔, 裝修尚可, 不過卡坐略為狹窄少少, 但我地3個大男人坐下後又算OK.事不宜遅, 立即找回剛才帶位的店長, 介紹一下餐廳優惠, 如在本月份生日出席的食客和朋友享可以8.8折優惠! 見佢咁低, 我們每人另加$78食埋 "雙并升級" (時令生蠔、長腳蟹) 任食.其實剛才都未睇清楚包什麼東東, 哈哈哈..! 見平就直沖入來, 原來各類飲品都係任飲 (青酒、紅酒、啤酒、汽水和熱飲都有)真係無得輸!先來各式各樣刺生, 三文魚肉質通透、吞拿魚也色調均勻, 兩者鮮味十足, 甜蚸清鮮甜美, 還有鮑魚片刺生味帶幽香, 口感滿足.., 不過點都要食些少壽司才算日式放題肥美生蠔又到了, 隻隻飽滿豐盈的生蠔加上了檸檬汁及茄汁調味, 特別帶出了生蠔獨有的鮮、香、滑. 再食埋這長腳蟹, 肉質香稔軟嫩, 同事們已經急急再次加單…吃過各式刺生、生蠔、長腳蟹, 又係時候吃熟食, 當然唔少得最愛的 (羊架 @味美又不油
事不宜遅, 立即找回剛才帶位的店長
, 介紹一下餐廳優惠, 如在本月份生日
吃過各式刺生、生蠔、長腳蟹, 又係時候吃熟食, 當然唔少得最愛的 (羊架 @味美又不油膩和不韌、紅酒燴牛舌 @稔香軟彈, 可以一試、清酒煮蜆 @酒香肉甜, 必吃), 還有送酒拍當 "串燒" 非常可口
羊架
美食當前, 同事門大吃大喝了好幾轉, 還要再來個Shabu Shabu, 豐富的火鍋菜料, 簡直係挑戰我們食量, 薄切肥牛、超滑雞件、餃子也是必食、各式集丸, 加上一些蔬菜已經好滿足!!
眼見旁邊食客拿回來些甜品, 再次刺激我的食欲, 原來食甜品真的有第二個胃
! 馬上又動手又動口, 芝士蛋糕, 蛋糕帶濃郁了芝士味, 餅底軟硬剛好; 係係係.. 要讚的是榴槤味雪條, 味濃又不太甜, 一食就食了2大支! 真的停不了口, 下次必定留肚再戰....
甜品
2016-01-19
甜品
在葵芳生活,看著夢工房裝潢、開業卻一直沒有嘗試,為什麼?因為很多放題質素參差,實在不敢貿貿然去嘗試直到近期,2015年尾時,無論是我的朋友或是媽媽的好友都推介我們試這放題,尤其是媽媽級的食客,給夢工房的評語是又好食又抵食,引得家慈牙癢癢的,讓我務必要跟她一起吃放題去雖然夢工房是街坊放題,但他的座位比較寬闊,沒有像尖沙咀的放題一樣,把人擠得緊緊的食物種類繁多,我們亦+$78 升級生蠔及松葉蟹第一輪,先來點熟食吧!羊架煎得香脆,厚肉部份剪開來煮,令到生熟程度平均值得一提的是,夢工房所有食品都不會醃得過鹹,能夠食到食材本身的味道,亦很適合我們的口味溫泉蛋入口蛋黃香味濃郁,生熟度完美,心機之作天婦羅夠薄身,炸得金黃可口再來一些小吃、壽司及炸物牛吞燉得夠淋及入味壽司只叫了極少,留肚食剌身咖哩酥餅不夠酥,志在過過口癮炸物,十分推介,雞翼夠入味而且外層香脆炸蠔同樣外脆內滑,而且不會因為是熟的蠔而忽略了蠔的新鮮度很多放題都有的香芋丸也不能錯過,喜歡這裡的夠熱,不像是翻炸多次的另一驚喜之處是酒類也是放題的~選了平常比較少飲到的梅酒,是凍的,幾開胃,飲完又可以再食了 來到重頭戲生蠔及松葉蟹上碟絕不馬虎,

食物種類繁多,我們亦+$78 升級生蠔及松葉蟹
第一輪,先來點熟食吧!
羊架煎得香脆,厚肉部份剪開來煮,令到生熟程度平均
溫泉蛋入口蛋黃香味濃郁,生熟度完美,心機之作
天婦羅夠薄身,炸得金黃可口
再來一些小吃、壽司及炸物
牛吞燉得夠淋及入味
壽司只叫了極少,留肚食剌身
咖哩酥餅不夠酥,志在過過口癮
炸物,十分推介,雞翼夠入味而且外層香脆
炸蠔同樣外脆內滑,而且不會因為是熟的蠔而忽略了蠔的新鮮度
另一驚喜之處是酒類也是放題的~
選了平常比較少飲到的梅酒,是凍的,幾開胃,飲完又可以再食了
來到重頭戲生蠔及松葉蟹
上碟絕不馬虎,用碎冰墊底,保持安全的食物溫度,令我對此放題再度加分
(因從事食品業,故對餐廳的食品安全比較重視!)
生蠔真的算不錯,亦是回本之選,size中上,加上檸檬汁,吃下去又滑,蠔的鮮甜味和海水味都好充實!
松葉蟹就是我的最愛,平時都是要放題自助餐才有機會品嚐。
做(扮?)乖乖女的,當然要先把蟹殼剝好,當是小禮物
蟹肉結實,橙紅色的蟹肉十分吸引,一段段的蟹柳吃得非常過癮!
放近咀邊已聞到蟹香味,吃下去十分鮮甜,完全沒有腥味,品質控制得很好呢
於我來說,不用醬料配合,吃松葉蟹的鮮味就已經很濃,很夠味了
已經忘了當晚叫了多少次呢!
放題點可以漏咗刺身
除左我剝好蟹肉做小禮物,原來刺身盤才是大禮物呢,光是吃這個心機,都不得了!
原來生日除了88折,還有這份大禮嗎?
除了排得好靚,好整齊之外,所有刺身都好新鮮,亦沒有我曾在其他放題遇過的刺身結冰問題
三文魚的油脂分佈一流,入口沒有根,好軟滑呢
蝦亦十分新鮮,仍有彈牙口感
以為到這裡便完了嗎?還有一大個甜品區呢
令我最開心的是有小杯裝的百福豆腐花
因為比較著重食物安全,很多放題的一大桶豆腐花實灰在不敢恭維
但這裡提供的百福豆腐花是獨立包裝的,吃得很放心
飲品也可隨意選擇,比較貼心的是有一暖櫃,暖的飲品是女生的恩物呢
今日我們選了最抵食的8:30後時段,還有88折呢
原來正價時段提早訂亦有9折,難怪附近的朋友常常來開餐啦
2016-01-14
慶祝紀念
生日
2016-01-11 1624 瀏覽
聖誕前周圍都好多人,行晒葵涌廣埸都只係得小食,見到附近見到呢間放題好似唔錯,就入左去試了。初初覺得咁平都未必有好多野食提供,點知原來選擇都幾多,有日式炸物,刺身,SUSHI,天婦羅,西式同中式打邊爐都有!價錢方面平日成人只係約$148,小童$108@兩小時任飲任食價錢非常合理,比係旺角食放題平好多XD生蠔,蜆,栗米粒生蠔都OK鮮甜同新鮮,蜆都幾入味,食唔出雪味。栗米粒配上牛油,香甜得黎口感唔錯。焗熟蠔配芝士,芝士加埋蠔配搭新奇。三文魚刺身同其他刺身食落三文魚都算新鮮,上菜個陣夠冰凍,唔會放得太耐,而且切得都幾厚,食落啖啖魚。炸蝦同蓮藕天婦羅天婦羅外皮金香鬆脆,蝦肉新鮮入味。蓮藕天婦羅係獨家炸物,非常特別,冇乜油益味,炸得都算香脆甘香芝士蛋糕水準都OK,唔會太濟,而紅豆麻糬煙煙UNUN,好有口感。牛扒食落煮得唔太熟同太生,黑椒醬汁都幾入味。雞串好好食,炸波羅都燒得OK,夠甜。蝦都算水準OK。下次再黎呢區應該都會再食過。
價錢非常合理,比係旺角食放題平好多XD
生蠔,蜆,栗米粒
生蠔都OK鮮甜同新鮮,蜆都幾入味,食唔出雪味。
栗米粒配上牛油,香甜得黎口感唔錯。
焗熟蠔配芝士,芝士加埋蠔配搭新奇。
三文魚刺身同其他刺身
炸蝦同蓮藕天婦羅
天婦羅外皮金香鬆脆,蝦肉新鮮入味。
牛扒食落煮得唔太熟同太生,黑椒醬汁都幾入味。
雞串好好食,炸波羅都燒得OK,夠甜。
蝦都算水準OK。

下次再黎呢區應該都會再食過。

2015-12-22
5 分鐘 (堂食)
2016-01-08 1280 瀏覽
用團購價$115+$58 可食五小時放題, 去到門口見到$128 食兩小時, 當日Book左6:00 一入門口非常吵鬧, 全店已坐滿人( 老人家 ) 後來先發現係一日團!點野食先! 食物出得非常快, 開始食 , 發現原來全部凍的 (包括串燒), 職員行過來…… 三文魚頭,秋刀魚,三文魚骨…… 全部賣曬 多口問左句現在先6 0, 職員話今日預備三文魚唔多, 所以冇頭,無骨,(咁秋刀魚呢?心諗!!!) 食放題最主菜剌生, 得幾樣選擇, 帶子刺生 應該要影相留念, 因為我覺得此生無機會再食到,個size同指甲一樣大 好 糕糯米糍 ,雪糕櫃搵唔 無晒!!!😧……真係無話可說……!忘記講罐裝飲品一樣,飲得一罐就無晒!職員未到2小時已比單我地結帳,唔係食5小時咩???不過職員都啱,因為我他跟本無諗住坐落去……!!!
) 後來先發現係一日團!
點野食先!
多口問左句現在先6

糕糯米糍
,雪糕櫃搵唔
2016-01-03
用餐優惠
團購
2016-01-03 2007 瀏覽
難得放假,梗係約同學聚下。大家都唔想多花錢,於是搵到呢間價廉物美既地方食放題。呢度環境都幾舒服,一黎到店員就安排左卡位俾我地坐。呢度食物選擇好多,有刺身、揚物、壽司、串燒,西日扒等等,非常豐富。刺身都有好多選擇,包括三文魚、鮑片、鮮柱貝、甜蝦、松葉蟹棒等。三文魚肥美厚切,非常鮮甜。甜蝦雖然細隻,但係新鮮入味,都幾彈牙。論口感一定鮮柱貝最正,爽口得黎又有嚼勁。天婦羅都唔錯,內軟外脆,炸漿不會太厚,甘香得黎又冇油益味。佢重有出面食唔到既蓮藕天婦羅添,加埋醬汁更加惹味。加58蚊重有松葉蟹食。雖然蟹殼比較難剝開,但係餐廳有提供剪刀開蟹,都幾方便。 蟹肉冰涼新鮮,又唔太鹹。燒物點左鹽燒海蝦、炭燒雞肉串、燒菠蘿等。雞肉串燒得香口,啖啖肉得黎又多汁。另外點左芝士焗蠔,賣相金金黃黃,芝士味濃。飲品方面,我㨂左蘆薈汁,雖然幾甜,但一粒粒蘆薈令口感更佳。甜品都幾令人驚喜,除左雀巢雪糕,重有其他餐廳冇既乳酪、泡芙、cheese cake同菓子。呢間餐廳最正既地方係質素好之餘非常平,一個人平日7:00前入座只係148蚊,加埋松葉蟹都只係2百幾,好抵食。

另外點左芝士焗蠔,賣相金金黃黃,芝士味濃。

飲品方面,我㨂左蘆薈汁,雖然幾甜,但一粒粒蘆薈令口感更佳。
2015-12-18 2793 瀏覽
朋友12月生日,今次黎到呢間夢工房西日料理慶祝。地理位置佳餐廳位置好近葵芳港鐵站,A出口轉左望見爵好中心,上一樓就到!食物種類多餐廳環境寛敞,仲特設一個地方,放咗各式各樣嘅甜品、冷熱飲等等。一坐入去,我同朋友即刻準備叫野食,我地發現呢度有好多款唔同嘅食物,就連酒類飲品都有,而且唔駛加錢!重點係,仲有時令生蠔同松葉蟹腳!食物質素好食物質素一定要講!刺生: 選擇多得黎又新鮮!生蠔: 雖然未到好頂級,但一定唔會差過現時香港既放題餐廳!松葉蟹腳:鮮味十足!除左以上之外,我地仲食左好多好野!另外,特別值得一提既食物仲有蓮藕天婦羅同埋蟹粥,前者係因為比較少食到,後者係因為味道唔錯!性價比高 物超所值成餐飯每人都係只需要二百幾十蚊港紙,生日仲有88折,街坊價!
朋友12月生日,今次黎到呢間夢工房西日料理慶祝。

地理位置佳
食物種類多
食物質素好
食物質素一定要講!
刺身/ 時令生蠔/ 松葉蟹腳
刺身
刺生: 選擇多得黎又新鮮!
生蠔: 雖然未到好頂級,但一定唔會差過現時香港既放題餐廳!
松葉蟹腳:鮮味十足!

除左以上之外,我地仲食左好多好野!
天婦羅
蟹粥
性價比高 物超所值
2015-12-08
$239.50 (晚餐)
慶祝紀念
生日