2016-04-06 1129 瀏覽
Kwai Tsing is my area and I have noticed this all you can eat Japanese buffet for a long while. And this time I was be invited by my friend to go to this restaurant.I arrived the restaurant around 7:15pm, I didn’t expect to be packed inside and there are some people waiting outside as well. We have waited a bit even we have reservation, we can finally get our seats after 10 mins.As we all know, there are plenty of menu sheets to fill in to order. It might seem like there are lots of choices, but
As we all know, there are plenty of menu sheets to fill in to order. It might seem like there are lots of choices, but I still think the variety is so-so
Snow Crab Legs & Oysters
Sashimi
Scallop Sashimi
There is no doubt that every all you can eat Japanese buffet should begin with some sashimi lol
and we have upgraded to order all you can eat Snow Crab Legs and Oysters too!! I can’t believe snow crab legs and oysters can be eating as much as I want haha
. Yet, the snow crab leg is just okay which you can tell is frozen snow crab. Oyster is better, it taste quite good with few drops of lemon juice and oyster sauce
Flame XO Sauce and Cattle Sushi & Flame Truffle Sushi Tape
Besides than sashimi, we also ordered some sushi because I really want to try the Flame XO Sauce and Cattle Sushi and Flame Truffle Sushi Tape. The first one is not too bad and the beef is sorts of tender, but the XO sauce is overshadow the beef flavor
. As for the truffle scallop sushi, I think the scallop on the sushi is better than the one in the sashimi lol
Hot Pot
There is something new compared to other Japanese buffet, which is hot pot lol. I think they try to involve some local elements to attract more customers (as the restaurant is located at some local district). We choose pork soup broth as the base and then we can order some raw meat like beef, chicken or some fish balls stuff. There isn’t much difference between this hot pot and the hot pot in Hong Kong style
Crab Congee
Clam with Sake
Tempura
Of course we ordered some hot dishes too, which there are Crab Congee, Clams with Sake, Tempura, etc. There isn’t much crab flavor in the congee as they just use some frozen fake crabmeat to make
. The clams are quite with slightly of sake to erase the fishy taste
. For the tempura, we ordered shrimps and sweet potatoes however they are not that crispy like an actual tempura
…..
Medium Cooked Egg
Undo with Medium Cooked Egg
Still feel a bit hungry but also don’t want to order too much noodles or rice. Thus, we ordered a bowl of Undo. The undo is a bit dull, so I put the medium cooked egg on it and mix them together
. It tastes so much better after combine with the egg or maybe I should have just put the undo in the hot pot like a regular Hong Kong style lol
Plum Wine
There are some Japanese alcohols we can also pick too, personally I think sake is too strong for me, so no thanks lol
. Instead of choosing sake, we chose Plum Wine at the end. The taste is about right, the alcohol didn’t taste too strong to drink
Mint Jelly
Last but not least, there are some desserts provided by the restaurant. I didn’t choose the tarts since they weren’t really cover by anything than just put inside the fridge. Just the color attracted me to pick this jelly and is the BIGGEST mistake that I made. The jelly is mint flavor, yet for me there is no different than eating toothpaste
Cola Shaved Ice
In order to freshen up that horrible flavor, I decided to go for some icecream. I picked this icecream with Korean packaging and turns out it is a cola shaved ice
. It was a bit complicated to open, but if you read the images on the packaging then you will know how. It can totally freshen up that toothpaste taste in my mouth and is quite good to end the meal
2016-03-30
10 分鐘 (堂食)
Sashimi
Clam with Sake
Medium Cooked Egg
Undo with Medium Cooked Egg
Plum Wine
Cola Shaved Ice
2016-04-02 1438 瀏覽
好耐無見朋友,約左去食放題,見地點方便,就去食想啦!book 左六點半,自己先到,入去食住等,叫左蠔同蟹腳,好大隻蠔,但唔好試純落檸檬食,一定要落醬,這個價錢都算可以!蟹腳就正常!刺身賣相普通,都新鮮,甜蟹尤其鮮甜!天婦羅蟹好好食!總結,熟食好食過生食!蠔真系唔洗加!
好耐無見朋友,約左去食放題,見地點方便,就去食想啦!

蟹腳就正常!

刺身賣相普通,都新鮮,甜蟹尤其鮮甜!

天婦羅蟹好好食!

總結,熟食好食過生食!蠔真系唔洗加!
2010-01-02
2016-03-31 1283 瀏覽
十分抵食@夢工房放題去完葵芳探完朋友之後在附近搵食,路經新葵芳花園好爵中心看到夢工房的傳單,看到價錢頗便宜而且看到食評上的照片看起來不錯,便入去試試看~大約六時左右餐廳人流不太多,餐廳環境光猛舒適,空間感大,而且裝修挺別緻的~服務員服務親切有禮建議大家來食飯還是先訂桌/早一點來!開始時我還在想為何沒有客人~7點正的餐廳情況,超多人,都是年輕人和一家大小的客人為主,早一點來食飯,7時入席計,平日價一位才$148,真的很便宜~被安排坐在卡位位置,坐得更舒服,食放題最重要是款式多!想食什麼類的基本上都有,飲料,甜品包羅萬有加$78可以享用放題蠔和松葉蟹飲料是自助形式!都有十多款旱有地提供熱飲~有熱維他奶和檸檬茶非常貼心~自助形式的甜品櫃和雪糕櫃蟹子沙律和和風沙律~新鮮爽脆,非常清新的餐前食物黃金焗蠔和蒜泥焗蠔,不過不失,就是夠熱也沒有腥味升級的生蠔和松葉蟹,當然不可以和貴價貨比較,但就是點幾多來幾多,沒有自動CUT單,味道靠得住生蠔看起來都好生鮮,食落味道雖然偏淡,但口感爽口,帶點海水味,而且非常大只,也是抵食回本之選 一下子點了好幾個回合放題必食的刺身,款式頗多,不過不是樣樣好食,但三文魚

十分抵食@夢工房放題
被安排坐在卡位位置,坐得更舒服,
加$78可以享用放題蠔和松葉蟹
飲料是自助形式!都有十多款
旱有地提供熱飲~有熱維他奶和檸檬茶非常貼心~
自助形式的甜品櫃和雪糕櫃
蟹子沙律和和風沙律~

新鮮爽脆,非常清新的餐前食物
黃金焗蠔和蒜泥焗蠔,不過不失,就是夠熱也沒有腥味
 一下子點了好幾個回合
放題必食的刺身,款式頗多,不過不是樣樣好食,但三文魚和甜蝦都挺新鮮美味,這個價位好超值了
燒物以三文魚頭和雞軟骨最為出色,燒得外脆內軟~
火灸壽司,細細件一下子可以試上好多款
眼見好多人點上炸蝦天婦羅,於是也點上一件來試試,果然不錯,炸漿不厚,入面只蝦大大只的,上桌時熱辣辣,不過太飽了,只可以淺嘗好了
甜品也有好多款,意外地非常好食,最美味是芝士蛋糕,真的有酒店級質素,下次來食必然要留肚食甜品

2016-03-30 1219 瀏覽
山長水遠黎同個朋友食飯, 因為佢要OT, 所以我要就佢入葵涌...好遠其實放題大多數都係差唔多, 大家都係咁樣佢地個焗蠔唔係好夠熱...味道都唔差, 甜甜地同有D芝士味生蠔真係唔得, 雖然任點而且好多隻, 但又苦又澀又有SAN, 超級唔新鮮, 唔新鮮整熟佢咪好囉...點解要生...好安心地食既邊爐, 不過好食既料唔多, 湯底預左係味精好多冰粒既刺身, 新鮮度黎講真係麻麻, 味道都係一樣, 尤其帶子真係冇味, 好似食雪粒咁串燒幾好食, 雖然唔係咩靚料, 但佢用隻醬幾甜, 不過就太多濕得滯...YOGURT現成貨都算幾好呀, 甜甜酸酸咁, 食完飽滯感完全消失晒!

其實放題大多數都係差唔多, 大家都係咁樣
佢地個焗蠔唔係好夠熱...味道都唔差, 甜甜地同有D芝士味
好安心地食既邊爐, 不過好食既料唔多, 湯底預左係味精

最近工作很忙碌,連食評都寫少了 T_T工作壓力很大,所以想到任飲任食的主題餐廳到盡情放肆自己任食,以舒發壓力。於是友人便邀請我到葵芳一間放題餐廳,起初一聽到「夢工房西日料理」,還以為是一間普通的料理餐廳。到達餐廳門口才發現是放題。哈哈~而且這間餐廳的位置很方便,一出葵芳地鐵站A出口,隔離便是葵芳花園好爵中心商場,一上地梯就已經是夢工房西日料理餐廳,3分鐘都不用。餐廳的裝潢是以西式為主,店鋪面積很大,所以位子都很寬敞。在選擇放題的時候,我個人覺得不單要追求食物的質素同時,還要重視環境的寬敞度。試想想,如果桌子不夠大,不能把所點的滿滿食物放在桌子上,慢慢挑選及品嚐,根本是有違放題的原意呢!日西式 X 火鍋放題你試過嗎?我從來都沒有在香港試過這麼多選擇的放題餐廳,而且這裡最大的特色可以每人只需加多$78,就可享用生蠔同松葉蟹任食,由於這裡的平日晚上八點半後放題都是 $138一位,十分抵食,於是我和友人都決定每位再加上$78 ,以享用生蠔同松葉蟹任食。這裡的服務很貼心,店務員會提供茄汁和2把剪刀,方便我們進食生蠔和松葉蟹。「夢工房西日料理」的食物種類很多,有傳統的日式放題食品、拉麵、西式扒類等
最近工作很忙碌,連食評都寫少了 T_T

「夢工房西日料理」的食物種類很多,有傳統的日式放題食品、拉麵、西式扒類等等⋯⋯ 最令我意想不到的是竟然是會提供各種酒精飲品
,而且絕不收取額外收費,當然還會有自助式甜品和飲料吧,$138的價錢能享用以上各種的食品,實在是太難得。
不單有汽水機、還是熱茶、很多不同的罐裝汽水,還有熱的飲品櫃
呢!我以為熱的維他奶只可以在便利店找到,有誰能猜到在這間餐廳都是提供呢!女孩子們有時候不方便飲凍飲,這裡卻很窩心提供不同種類的熱飲,真的設想周到啊
點的食物很快就來了,生蠔不單很大隻,最重要的是新鮮肥美,當你食了10隻過後,你就會覺得只是另加$78 便是值回票價。松葉蟹的SIZE正常,也很鮮甜,沒有雪藏味道,十分讚賞。另外,這裡的刺身份量很足,基本上每片都是厚切,有圖有真相。
其他的食品都不過不失,而火焰黑松露帶子壽司和火焰芝士三文魚壽司都是做到很出色。從圖片就可以看得出壽司飯SIZE不是很大,但上面的配料就十足。火焰黑松露帶子壽司上的黑松露份量不少,而它的味道十分香口,而且整個壽司都很好味,絕不遜色於一般的壽司店。
最後,我和友人都忍不住點了中式火鍋,選的是韓風豬骨湯底,味道像極韓式炒年糕,惹味極了!
當然火鍋配料選擇不會比起出面的任食火鍋店多,但都有新鮮的青口及海蝦,$138這個價錢,不單包括了日西式放題、免費酒水供應,更有中式火鍋任食,重點是食物質素不錯⋯ 絕對是值回票價

很久沒有試過擁有這樣的滿足一個晚餐了
2016-03-09
2016-03-29 886 瀏覽
與一班影友一同拍攝過後,有影友提議吃放題,資料搜尋過後,最近的就是坐落於葵芳的此店。雖然到達時間尚早,仍有很多坐位,可是已有不少食客,是否大家也被食物的質素而吸引前來?問及價錢後,原來可以加上另一個費用,也可以無限任吃生蠔及松葉蟹,因大家也很期待,所以也選擇加收費用。當坐下後,當然是立即點上生蠔及松葉蟹,希望一嚐滋味。而飲品及甜品則是自助形式,也有清酒等供應,則是需要點選的。不用多久已經為我們送上生蠔及松葉蟹。生蠔附上檸檬,吃生蠔必需的調味,以及吃松葉蟹的剪刀,已預先送上,這點很是貼心。生蠔非常新鮮,沒有任何腥味,大大的,珍珠白的,鮮甜的,軟滑滑的,蠔的鮮香以及海水味極為濃郁,非常地吸引,結果一眾影友也異口同聲需要再添加。松葉蟹也非常吸引,蟹肉爽滑,有點入口即溶的感覺,新鮮的蟹肉自然彈滑無比,蟹的鮮甜度不比生蠔差。隨之送上自然是刺身。有著假花及乾冰作裝飾,外觀也非常精緻。多種刺身中,個人最喜愛仍是三文魚,脂肪及魚肉比例剛好,入口有脂肪的香味及香滑,又有魚肉的鮮味,兩者的配合剛好,至於當中的帶子及八爪魚也非常吸引,新鮮鮮甜,口感非常,也值得推薦。壽司送來,已經眼前一亮,單是顏色已經豐富及
不用多久已經為我們送上生蠔及松葉蟹。

美國生蠔
松葉蟹
壽司送來,已經眼前一亮,單是顏色已經豐富及吸引,三文魚及凡立貝自然吸引,新鮮程度,單是看已經知道,不用多說,最為吸引的是韓牛壽司,還是第一次品嚐。牛肉大約六成熟,入口香滑,肉質軟滑,肉香濃郁,肉汁很多並不乾,非常地給我驚喜。
剛吃過生蠔,送上的是蒜香焗蠔,看上去比生蠔細很多,原以為是普通貨色,可是入口又再給我驚喜。熟的自然沒有那麼重的海水味,可是蠔的鮮香,卻被蒜蓉的香味帶出,雖然比生蠔為細少,可是香滑程度與生蠔可謂不相伯仲,大家也為焗蠔叫好,後來也追加多次。
蒜香焗蠔
多位愛羊肉的影友,當羊扒送上時,已經被吸引著。表面上看來是全熟的,當咬下時卻非常軟滑,羊肉的香味從口中透入鼻腔,可是卻沒有羊膻,肉汁之多從口中流出。有一位影友並不愛羊肉,因為怕羊肉的膻味,經大家的稱讚,也試上一口,也覺得很吸引,給其一改羊膻之感。
羊扒
個人喜愛梅酒,是被香味吸引,我點選了梅酒助餐。小小的玻璃酒瓶,細細的酒杯,很別緻。這裡的梅酒很香,沒有太重酒味,而且又不太甜,容易入口,非常喜愛。
梅酒
燒牛肉,清酒煮蜆,蟹粥,都是這裡的推介,自然也叫上一份試試。
燒牛肉+清酒煮蜆+蟹粥
燒牛肉,一口一塊,容易入口,牛肉肉香味濃,若配上清酒應該更好。清酒煮蜆,蜆非常新鮮,被清酒帶出的鮮甜味,則更上一層樓,只可稱一份的份量較少,喜歡清酒煮蜆的我,也追加了兩次。蟹粥卻異常地吸引,粥底香,蟹肉新鮮的關係,令整個蟹粥非常甜美,結果也被多影友追加。

有位影友非常喜愛烏冬,於是叫上一客這店推介的豬柳,而我也叫一份印度薄餅助梅酒。
豬柳烏冬 + 印度薄餅
烏冬配木耳及豬柳,沒有什麼特別,可是豬柳的確值得一讚,影友說豬柳香滑,並沒有難以咀嚼之感,雖然已切成小塊,卻仍是肉汁豐富,味道剛好,果然是推介之一。
至於印度薄餅,每份四小塊,入口酥軟,配上咖哩汁,也非常美味。雖不及正宗的印度薄餅的乾及香,以此店也可有這個程度的美味,大家也一讚,也追加多份。

甜品並不多,卻有雪糕及雪條等,只選了幾個,雖沒什麼突出,但已經很不錯。
此店價錢並不太貴,也不算什麼高級食店,卻以相宜價格,做出多個不同驚喜,難怪假使時間尚早,也有食客到訪,似乎是店主對食物的品質要求,而吸引大家的到來。

美國生蠔
  • 清酒煮蜆
  • 蟹粥
  • 韓牛壽司
2016-03-24 1096 瀏覽
同家人與好友來到葵芳夢工房放題進旅,地點非常就腳,葵芳站一出既張商場上電梯就到,有老人家或小孩既一家就最適合,夠哂方便食物多樣化,放題必備刺身,壽司,燒物揚物,一品料理,天婦羅......通通有齊連火鍋都有,唔中意食生冷野既,都多一個選擇另外走廊有多款飲品,甜品,雪糕提供,refill 得十分快 抵讚芝士蛋糕味道唔錯,唔會好甜,都有芝士味另加錢升級左任食蟹腳同生蠔生蠔又幾新鮮wor,有海水味,又有鮮甜味,又大隻,食多幾隻都真係回本了蟹腳大大隻又多肉,不過就唔係話好鮮甜,算係咁啦白酒煮蜆好食,蜆肉大大粒,無砂勁多醬螺肉八爪魚羊架惹味,腍身,少少so味,唔會好肥燒蠔分芝士同蒜泥兩味,蒜泥真係無得輸,蒜味香噴噴,忍唔住食完一隻又一隻燒菠蘿好甜,不過唔好食咁多好濕熱(阿媽話)總結埋單每位$250左右,有生蠔有蟹腳任食,食物質素唔錯,係抵食既
食物多樣化,放題必備刺身壽司,燒物揚物,一品料理,天婦羅......通通有齊
火鍋都有,唔中意食生冷野既,都多一個選擇
芝士蛋糕味道唔錯,唔會好甜,都有芝士味
另加錢升級左任食蟹腳同生蠔

蟹腳大大隻又多肉,不過就唔係話好鮮甜,算係咁啦
白酒煮蜆好食,蜆肉大大粒,無砂
勁多醬螺肉八爪魚
羊架惹味,腍身,少少so味,唔會好肥

燒菠蘿好甜,不過唔好食咁多好濕熱(阿媽話)

2016-03-23 1293 瀏覽
本身對放題不大喜好,但每逢家庭/朋友/同學聚會,都逃不過吃放題既命運,伏中過,不過偶爾也有意外驚喜,今次呢間放題黎講,算係好有誠意。價錢,$148一位,另每位加$78可任食蟹腳+生蠔,價錢可以話係十分平。一入到去環境都幾嘈,不過放題係咁架啦,首首經過一個自助飲品甜品bar,飲品有熱水,茶包,各式罐裝飲品,最驚喜係有維他紙包飲品(維他奶/麥精/檸檬茶/菊花茶...)放題少有既飲品,甜品有各式切餅,水晶果子,泡芙,百福豆腐花,奶凍,雪條有牛奶/朱古力/榴槤味等等,選擇非常多加$78任食既生蠔同蟹腳質素一啲都唔差,生蠔隻隻肥美肉厚,鮮甜~menu食物款式同一般放題店相若,無乜特別驚喜,但食物質素不錯,刺身色澤光鮮,新鮮好吃燒蠔,燒菠蘿,紫薯bb,呢三樣都係安歌多次既好味之選,菠蘿酸酸甜甜好開胃,食野到咁上下再食幾片清清口腔又可再搏殺手卷,壽司,細細件,飯很少,肉大片,可以試哂咁多款火炙壽司最得我心!燒蝦,爽口彈牙,新鮮貨色燒三文魚頭,油脂豐富,甘香肉滑,放題必吃之選!價錢平,食物質素唔錯,漏單情況極少,值得再光顧。

手卷,壽司,細細件,飯很少,肉大片,可以試哂咁多款
火炙壽司最得我心!
燒蝦,爽口彈牙,新鮮貨色
燒三文魚頭,油脂豐富,甘香肉滑,放題必吃之選!

價錢平,食物質素唔錯,漏單情況極少,值得再光顧。

2016-03-20 1460 瀏覽
想食夢工房好耐架啦 今晚終於有時間可以食lu要食當然要盡佢啦 加$78任食埋蟹同蠔😋都幾多人食 坐無虛席😏😏😏廢話少講 一坐底立馬order刺身 生蠔同松葉蟹甜蝦大大隻 肉質鮮甜 三文魚亦算肥美👍🏼生蠔有海水味 鮮味無窮 岩晒愛食蠔我😙 相比下 松葉蟹有點失色 略嫌有點瘦弱⋯蒜蓉燒蠔 蒜香味十足 好食👍🏼 甜品款式多多 竟然有盒裝豆腐花😂重有榴槤雪條 夠晒特色👍🏼
想食夢工房好耐架啦 今晚終於有時間可以食lu

相比下 松葉蟹有點失色 略嫌有點瘦弱⋯
蒜蓉燒蠔 蒜香味十足 好食👍🏼
甜品款式多多 竟然有盒裝豆腐花😂

重有榴槤雪條 夠晒特色👍🏼
最近既工作每日問題天天多,不斷更改既規條令人感到煩厭,每日番工就好似去受刑,負面既情緒日積月累,決定放工要去食放題放肆一番好在一早book定位,最初我地早去到未坐滿人,我仲諗住平日坐滿2/3都算好多人,點知之後係滿坐滿哂人,出面仲要等位飲品 甜品係自取飲品有罐裝汽水,紙包飲品,汽水機,熱茶,酒類飲品就係畫紙,有紅酒,清酒同啤酒甜品有各式各樣雪糕雪條,連榴槤味都有,另外有泡芙,旦糕,豆腐花一開始我地叫左個刺身併盤甜蝦最鮮甜新鮮,而且每隻都大隻過食指,唔似平時出面個d放題細隻過手指尾,所以我地不停加單甜蝦,每次黎都係咁大隻我地加左$68有得任食生蠔同長腳蟹,每隻生蠔都好大隻好鮮味,加配茄汁就更完美,長腳蟹鮮甜實肉,加上海水既咸味秋刀魚即燒,完全沒有腥味清酒煮蜆蜆味清甜無沙,但清酒味略為淡除左平時放題,仲有任食邊爐,有基本配料,可以滿足哂女人既小肚又多心叫左韓式蕃茄湯底,微辣配料有肥牛,雞肉,蝦,青口,丸類,麵類整體既放題都很滿意,無漏單既情況出現,而且出菜快,收野都快,一有需要,職員就馬上趕來,不過因為多人既關係,所以去拎野飲就有d迫,總數每人$231,有咁多野食,物有所值為明天既工作補滿
飲品 甜品係自取

一開始我地叫左個刺身併盤
秋刀魚即燒,完全沒有腥味
清酒煮蜆
蜆味清甜無沙,但清酒味略為淡

叫左韓式蕃茄湯底,微辣
配料有肥牛,雞肉,蝦,青口,丸類,麵類

為明天既工作補滿能量

2016-03-16
2016-03-15 1310 瀏覽
早前約朋友預祝生日, 朋友仔想食日式刺身, 而自己就想食暖笠笠的火鍋. 好在在大家都煩惱的情況底下, 有人介紹我地黎到呢間西日式放題. 平民的價錢既可以食到刺身, 又可以滿足到我打邊爐的欲望, 而且原來同枱有一人係當月生日的話, 全單仲有88折. 一舉三得! 由於呢間餐廳的四周都比較多屋苑, 所以當日都有很多是一家大細黎開餐, 樂也融融, 現場氣氛熱閙.除了刺身, 火鍋外, 當然仲有: 沙律,壽司,卷物,燒物,天婦羅, 西式扒類等等. 加78蚊仲可以升級至生蠔 & 松葉蟹腳任食. 今次係預祝生日當然要食好D啦, 所以我地諗都冇諗, 選擇左升級食生蠔 同 松葉蟹 啦! 刺身ORDER 左 三文魚,墨魚片, 甜蝦, 帶子, 八爪魚等等…材料都好新鮮同肥美, 當然最喜歡的依然係我至愛的三文魚啦.松葉蟹腳有手指公咁粗身, 肉質飽滿. 食落有少少鹹水味 同 鮮甜味.生蠔就每一隻都肥美飽滿, 口感CREAMY. 加上幾滴檸檬汁& 茄汁, 更為提味.除了生蠔, 還叫了 蒜香燒蠔 & 黃金燒蠔. 蒜香燒蠔: 惹味. 黃金燒蠔: 有濃郁的芝士味呢到啲天婦羅原來都幾出色.南瓜 & 蕃薯切的厚度都適中,
材料都好新鮮同肥美, 當然最喜歡的依然係我至愛的三文魚啦.
除了生蠔, 還叫了 蒜香燒蠔 & 黃金燒蠔.
蒜香燒蠔: 惹味.
黃金燒蠔: 有濃郁的芝士味
呢到啲天婦羅原來都幾出色.
南瓜 & 蕃薯切的厚度都適中, 有0.5CM厚左右. 裹上薄薄的粉漿, 炸得金黃又不會太油, 食落內軟外脆, 非常香甜.
食左咁多生冷野, 當然最後要叫一鍋湯底打邊爐, 食下D熱野啦. 細細一鍋蕃茄湯底, 雖然火鍋配料選擇不算多, 但質數都算OK. 蔬菜菇類好新鮮, 丸類彈牙. 特別係豚肉丸, 我地認唔住叫了兩轉.
打埋個邊爐, 兩個人都真係飽到上心口, 連平日必會食的甜品雪糕, 我地都只能望望下,因為實在食唔落啦!!
自助區有許多唔同款的甜品、雪糕同飲品. 而令我覺得驚訝的係, 飲品除左有冰凍的汽水,
竟有少見的熱飲柜. 雖然只有熱維他奶 同 朱古力, 但都算係貼心地照顧到一啲忌凍飲的人士.
食物的質素 對得住 這樣的價錢!
慶祝紀念
生日
2016-03-14 1823 瀏覽
食店位置十分方便, 位於葵芳地鐵站, 星期一 ~ 四任食2小時只須 $148, 另加$78可升級任食松葉蟹及生蠔。我同朋友2人坐四人卡位, 闊落, 坐得舒服。跟一般日式放題運作一樣, order 紙分門別類, 喜歡吃什麼剔什麼。飲品、雪糕及甜品自取, 仲有濃味榴槤雪條呀, 最窩心是有熱櫃, 放了維他奶, 菊花茶及汽水等, 不用被迫凍飲。魚生拼盤三文魚、鮑片、蟹肉、吞拿魚、墨魚、甜蝦等刺身, 以$148價位日式放題論, 刺身合格有餘, 三文魚色澤油光, 亦算肥美, 甜蝦新鮮, 略嫌蝦肉不夠爽口, 其他食味可接受。生蠔生蠔賬卜卜, 很肥美, 亦新鮮, 只是沒有海水的鹹鮮味道, 但以追加價錢黎講十分不錯, 跟酒店食的質素差不多, 當然不可以用數十元一隻的高質貨比較。松葉蟹有點失望, 蟹腳肉不爽口, 鮮味欠奉, 之後食蟹鉗就好好多, 蟹鉗肉較實且爽口鮮甜, 可惜無得淨叫蟹鉗部份, 所以只叫了一轉便收口。羊架羊架煎得香口, 有羊的羶香, 味道適中, 自食2件。梅酒及日本清酒沒期望下叫的, 一箱情願諗住只是一小杯, 便叫來試試, 誰不知瓶上, 梅酒夠凍, 出乎意料好飲, 有梅香, 酒沒梅的苦澀味,
我同朋友2人坐四人卡位, 闊落, 坐得舒服。
魚生拼盤
魚生拼盤
生蠔
生蠔
羊架
羊架煎得香口, 有羊的羶香, 味道適中, 自食2件。
羊架
梅酒及日本清酒
沒期望下叫的, 一箱情願諗住只是一小杯, 便叫來試試, 誰不知瓶上, 梅酒夠凍, 出乎意料好飲, 有梅香, 酒沒梅的苦澀味, 加冰飲更好飲, 另日本清酒亦有米香, 順滑不搶喉。
梅酒及日本清酒
壽司
自助餐, 壽司及天婦羅我是從不霑口的, 大大舊飯, 吃幾件己飽2成, 天婦羅又油膩, NO WAY, 今次卻例外, 佢地既壽司係細細件, 壽司飯仲好好味, 黑松露及饅魚最好味。
壽司
另一亮點 : 藍梅芝士蛋糕, 芝士味香濃, 甜度適中, 又獨食了2件。
藍梅芝士蛋糕
這裡食物不算上乘, 勝在交通方便加上價錢進取, 當晚所見, 人流暢旺, 每檯埋單即有人客番檯, 如果你不是蠔客/蟹客, 可以不升級任食松葉蟹及生蠔, 以under $150 便可食一個日式放題, 食壽司、食羊架、 飲酒及食甜品都抵番。
2016-02-24
藍梅芝士蛋糕
2016-03-13 1197 瀏覽
今日有FD生日,唱完Lunch K之後 夜晚就黎左食放題。 我地坐左係很軟的沙發,環境好舒服,乾淨👍🏻 我地前菜點左中華沙律同枝豆,食完中華沙律好開胃,而枝豆就只係食入面D豆,咬落去好有口感,甜甜地😋 之後梗係點三文魚刺身!仲點左甜蝦,鮑魚片刺身,三文魚刺身好厚片,而且紋理分明,睇到相到流哂口水😍,一啖食落去,好想講"愛sit"🙊可能我中意食三文魚啦!真係好爽。而呢到最特別係俾左普通放題價約$2xx一個人,仲可以食埋生蠔同蟹腳 生蠔原隻新鮮,又勁大隻😋食落去好滑好清甜 識食既可以落番茄醬同檸些少檸檬汁👍🏻👍🏻😆 蟹腳全部都係肉,肉質鮮甜,呢個價仲可以食呢兩種食物,超抵啊!我地點完再點😈成條蟹肉😂 之後我地就點咗串燒,點咗兩款個名勁吸引的串燒👉🏻👉🏻👉🏻炭燒雞肉串&鹽燒雞軟骨串😋😋首先講下炭燒雞肉串,佢睇落去有啲燒焦,但係佢lon得黎又有啲香,味道偏向甜味,肉質咬落去都有啲好有嚼口,食過返尋味,我食完一串又一串,食到停唔到口。😋😋😋😍 而鹽燒雞軟骨串的口感就大有不同,因為佢係軟骨,食落去好爽口又唔會太硬,所以啱曬大人小朋友食。 之後再點咗火焰鰻魚壽司
今日有FD生日,唱完Lunch K之後 夜晚就黎左食放題

我地坐左係很軟的沙發,環境好舒服,乾淨👍🏻

而呢到最特別係俾左普通放題價約$2xx一個人

,仲可以食埋生蠔同蟹腳

生蠔原隻新鮮,又勁大隻😋食落去好滑好清甜

識食既可以落番茄醬同檸些少檸檬汁👍🏻👍🏻😆

成條蟹肉😂

之後再點咗火焰鰻魚壽司同火焰芝士三文魚壽司🍣🍣🍣,火焰鰻魚壽司上面啲汁勁好食,再配埋佢的飯,醋唔會落太多亦都唔會落得太少,而且佢啲飯唔會整好多,唔會拎你有飽肚感,整體嚟講都幾好食。

而火焰芝士三文魚壽司嘅芝士會比火燒溶,再喺上邊落少少沙律醬,配合得完美無瑕,真係依之棒啊!👍🏻👍🏻👍🏻

最後食左條石板街雪條做甜品,石板街係朱古力味,口感好似食濃味朱古力綿花糖🍦🍫都幾好味,好快就食完。所以再去拎芝士蛋糕,啫喱,朱古力布丁😆😆😆

仲有,原來有人生日全單可以88折😂,正,四個人埋單都係$600幾😆
2016-03-02
5 分鐘 (堂食)
  • 壽司
  • 生蠔
  • 長腳蟹
  • 松葉蟹腳
2016-03-11 1087 瀏覽
我地一行16人,想搵間平平地又可以坐得耐既放題,幾經辛苦先搵到間可以坐足5個鐘,又可以一間房坐晒既餐廳! 最緊要係任飲任食,就唔怕食唔飽啦食物泥講唔算好特色 不過勝在可以行泥行去,斟下野飲,拎下甜品!最值得推介就係佢地既蒜蓉包啦 蒜蓉包岩岩烤起, 好鬆脆, 牛油又夠, 真係好好食 ,之後叫左個羊架, 一碗湯, 一個甜品, 可以自己配搭到一個西餐set 至於最好食就係花之戀啦, 比起其他店, 佢既花之戀算係大嫁啦, 同埋d飯都夠黏既如果下次都係咁大班人,都會考慮再去食

食物泥講唔算好特色
蒜蓉包岩岩烤起, 好鬆脆, 牛油又夠, 真係好好食

如果下次都係咁大班人,都會考慮再去食
2015-12-30
15 分鐘 (堂食)
2016-03-09 1168 瀏覽
之前有朋友介紹過葵芳有間抵食既西日放題,於是約左今個月生日既同事一齊去試試,因為生日仲有😄八八折㖭!加$78便可升級有生蠔長腳蟹任食賣相好吸引呀!啲長腳蟹唔會咸到死,都鮮味,冇雪味推介焗生蠔,又香又多汁,日本紫薯仔好甜我地食左好多天婦羅呀!炸得好脆,但一啲都唔覺油膩!最後我們以一杯芝麻雪糕作個完美Ending 第一次見放題有梅酒飲
加$78便可升級有生蠔
長腳蟹任食
賣相好吸引呀!啲長腳蟹唔會咸到死,都鮮味,冇雪味
推介焗生蠔,又香又多汁
,日本紫薯仔好甜
我地食左好多天婦羅呀!炸得好脆,但一啲都唔覺油膩!
最後我們以一杯芝麻雪糕作個完美Ending
第一次見放題有梅酒飲