2016-03-08 813 瀏覽
今日好朋友生日 我地下午係葵芳行街 晚上就去食放題 地點好方便呀,係正地鐵旁邊,上電梯就到 行街街到腳斷 咁快搵到間餐廳真好 我地叫左好多野食呀! 等我慢慢介紹下先~我地Upgrade左~~~~~雙併升級有得食松葉蟹段同時令生蠔松葉蟹段 都幾左汁架~中間個折好厚肉 好清甜,我地叫左2 round 添呢 係咪好長 其實仲有蠔食架~ 不過我地唔食生蠔就冇叫到但見隔離枱d食得津津有味,應該都值得推介嘅 但淨係食蟹我地都ok架~~哈哈呢個蜆肉都幾好架~份量又岩岩好~唔夠食先再叫,唔做大哂鬼 好清甜,好有海鮮味,但又唔係腥 枝豆 呢個火炙蝦壽司 我地返check左n次佢用d芝士 燒得好香, 入口即溶的感覺 呢張相嘅重點其實唔係隻雞翼,而係佢後面較黃的波波 事關我點得太多野, 我都唔覺得咩打咩我就問我個fd 係咪叫左炸蝦球 點知冇呢個item, 咁我就咬左一口噢,冇咩感覺,唔知咩黎,就咬多啖噢噢oh my god! 原來係炸香芋波波 真的意想不到是如此好味 所以叫左好多粒其實佢仲有好多野食~但真係不能盡錄,但我覺得好味嘅都list左出來 比大
今日好朋友生日 我地下午係葵芳行街 晚上就去食放題

地點好方便呀,係正地鐵旁邊,上電梯就到

行街街到腳斷 咁快搵到間餐廳真好

我地叫左好多野食呀!
等我慢慢介紹下先~

我地Upgrade左~~~~~雙併升級
有得食松葉蟹段同時令生蠔

松葉蟹段

都幾左汁架~中間個折好厚肉

好清甜,我地叫左2 round 添呢

係咪好長
其實仲有蠔食架~ 不過我地唔食生蠔就冇叫到
但見隔離枱d食得津津有味,應該都值得推介嘅

但淨係食蟹我地都ok架~~哈哈

呢個蜆肉都幾好架~
份量又岩岩好~唔夠食先再叫,唔做大哂鬼

好清甜,好有海鮮味,但又唔係腥

枝豆

呢個火炙蝦壽司

我地返check左n次
佢用d芝士 燒得好香, 入口即溶的感覺

呢張相嘅重點其實唔係隻雞翼,而係佢後面較黃的波波
事關我點得太多野, 我都唔覺得咩打咩
我就問我個fd 係咪叫左炸蝦球

點知冇呢個item, 咁我就咬左一口
噢,冇咩感覺,唔知咩黎,就咬多啖
噢噢oh my god! 原來係炸香芋波波

真的意想不到是如此好味

所以叫左好多粒

其實佢仲有好多野食~但真係不能盡錄,
但我覺得好味嘅都list左出來 比大家參考~

btw, 呢度仲有得shabu shabu, 真係驚你唔夠飽

呢個係豬骨湯底,好白呀
未完,佢仲有甜品架,有雪糕,孔酪,蛋糕,豆腐花

生日月份仲有88折

食咁多野,又蟹 又蜆先$250左右

如果食埋蠔咪好抵呀~

下次有朋友就再來, 滿足自己
2016-03-05
  • 松葉蟹腳
2016-03-07 798 瀏覽
朋友提議lee間日式放題,話openrice 多數好評。竟然葵芳都有放題。我地食630,每人$158,朋友鍾意食生壕同蟹,每人加左$78食任食松葉蟹加生壕。坐位都算舒服。一睇餐牌,款式唔多。首先去攞野飲,野飲地方有小小污糟,都係飲支裝放心小小。野食出得算快,但好多時都會漏單,要不斷再叫。三文魚很肥美,肉質鮮甜,刺身略嚴細塊,但質素都ok. 枝豆仲係凍。蟹粥太咸,食一兩口,食不下去。其他食物不過不失,沒有太大驚喜。本人重點推介:炸香芋波。香芋波炸得剛剛好,外層香酥可口,內層香芋濃郁,甜度適中。encore 左3輪。到重頭戲:壕大大隻,都算新鮮。松葉蟹真係好大隻,但本人覺得蟹肉不太新鮮,仲幾咸。總括來說:食物款式太小,質素不過不失,衛生程度特別洗手間有改善空間。如果張抬可提供紙巾和濕紙巾會更好。但應該不會再去。

野食出得算快,但好多時都會漏單,要不斷再叫。

2016-02-28
2016-03-07 657 瀏覽
 ˚*•✰。夢工房西日料理@葵芳抵食之選!。✰•*˚一間食店只要門口有長長人龍,自然會吸引到香港人排隊入座OT之後到葵芳行街,看到夢工房門前的人龍本身有點奇怪但當睇到餐牌同價錢,就明白人龍為何勁長!此店的裝潢乾淨而且傾向西餐廳的風格,卡位坐得舒服,頗有格調食客以女生和一家大小為主,亦有不少青年飯局放題質素,首推食物用料新鮮度以及選擇的款式多少每人只需$138就可入場,升級另加$78即可無限追加松葉蟹我和朋友自然選舉升級,一星期的加班勞累,以食來慰勞吧!松葉蟹用準備好的剪刀來對付,非常簡單蟹肉長長又香口,每啖都是重重海鮮味襲來,肉也厚厚的刺身是意想不到的放在閃燈盤上,鮮艷奪目我是味覺行先,鮑片、蟹棒、吞拿魚、墨魚片刺身都OK壽司更是細細件,容易入口,令人可以食多幾款而不會太飽為了滿足脆物的口癮,和朋友點了日式吉列蠔、蒜香雞中翼、米紙海鮮卷、日式炸餃子、鱆魚小丸子這裡揚物的款式也頗多,小朋友會中意食極好味之選,首推以下幾款:1.黃金燒蠔:香口惹味,有芝士與沙律醬,味覺誘惑2.蒜香燒蠔:蒜味出眾,吊出最佳海鮮「蠔味」3.紫心甜薯:每次點串燒必食,因為夠甜香4.燒菠蘿:鮮菠蘿夠香甜,中和熱氣的

˚*•✰。夢工房西日料理@葵芳抵食之選!。✰•*˚

一間食店只要門口有長長人龍,自然會吸引到香港人排隊入座

OT之後到葵芳行街,看到夢工房門前的人龍本身有點奇怪

但當睇到餐牌同價錢,就明白人龍為何勁長!
此店的裝潢乾淨而且傾向西餐廳的風格,卡位坐得舒服,頗有格調

食客以女生和一家大小為主,亦有不少青年飯局

放題質素,首推食物用料新鮮度以及選擇的款式多少
每人只需$138就可入場,升級另加$78即可無限追加松葉蟹

我和朋友自然選舉升級,一星期的加班勞累,以食來慰勞吧!
松葉蟹用準備好的剪刀來對付,非常簡單

蟹肉長長又香口,每啖都是重重海鮮味襲來,肉也厚厚的
刺身是意想不到的放在閃燈盤上,鮮艷奪目

我是味覺行先,鮑片、蟹棒、吞拿魚、墨魚片刺身都OK

壽司更是細細件,容易入口,令人可以食多幾款而不會太飽
為了滿足脆物的口癮,和朋友點了日式吉列蠔、蒜香雞中翼、

米紙海鮮卷、日式炸餃子、鱆魚小丸子

這裡揚物的款式也頗多,小朋友會中意食
極好味之選,首推以下幾款:

1.黃金燒蠔:香口惹味,有芝士與沙律醬,味覺誘惑

2.蒜香燒蠔:蒜味出眾,吊出最佳海鮮「蠔味」

3.紫心甜薯:每次點串燒必食,因為夠甜香

4.燒菠蘿:鮮菠蘿夠香甜,中和熱氣的串燒感,卻有大自然的水果香氣

5.羊架:夠大件,肉厚多汁,香口好味道

6.巴西牛舌:有咬口,肉質OK

7.清酒煮蜆:份量大,夠酒香,而且蜆肉亦有質素

8.鹽燒海蝦:鹽香撲鼻,大隻D更好!
自取的甜品蛋糕飲品選擇頗多,而且非常自助
點了一壺梅酒,送來2個小杯,好的式

想不到的是,梅酒勁道十足,看來是我酒量有增強的空間

還是喝最下火的菊花茶去 XD

以不需$240元的價位任食放題,絕對是大件夾抵食

2016-03-04
10 分鐘 (堂食)
2016-03-06 515 瀏覽
一早book左星期五夜晚食放題。呢間星期一至四138一個人,而且其他時間都有同月生日全單88折,可惜我地2個優惠都用唔到!最後7點前入座,158一個人。野食款式都可以,仲有火鍋,唔食生野嘅人都可以去,當然配料就唔算多。 燒蝦好新鮮,雞串味道唔錯,不過好多汁,唔係乾身果隻。 天婦羅蝦爽口新鮮炸的,要等約20分鐘,不過真係值。 炸雞翼係其中一樣最好味嘅野食,小丸子我無食,蕃薯丸好味好甜但唔算漏。 火鍋主要食菜,乾淨好食,仲有叫肥牛,半肥瘦的。 呢個都唔錯。 呢個牛舌味道ok但整到好細粒。只見到蘿蔔看不到牛舌。 洋蔥肥牛好味! 叫左好多雞翼。 芝士燒蠔毎芝士味幾好,但隻蠔好細粒。燒波蘿好難會唔好食啦! 刺身可以,但帶子麻麻。鮑片好甜好味。 刺身温度岩岩好。 壽司都好味。總括黎講,出食物快,好少漏單,服務好,飲品最基本的都有,仲有梅酒飲,有甜品雪糕雪條,前半個鐘會提你last order, 坐得好舒服。呢個價錢,好抵!

燒蝦好新鮮,雞串味道唔錯,不過好多汁,唔係乾身果隻。

天婦羅蝦爽口新鮮炸的,要等約20分鐘,不過真係值。

火鍋主要食菜,乾淨好食,仲有叫肥牛,半肥瘦的。

呢個都唔錯。

呢個牛舌味道ok但整到好細粒。只見到蘿蔔看不到牛舌。

洋蔥肥牛好味!

叫左好多雞翼。

芝士燒蠔毎芝士味幾好,但隻蠔好細粒。燒波蘿好難會唔好食啦!

刺身可以,但帶子麻麻。鮑片好甜好味。

刺身温度岩岩好。

壽司都好味。

2016-02-28
  • 天婦羅
2016-03-06 602 瀏覽
港人喜歡任食,近年愈開愈多放題餐廳,主打提供任食但價錢較自助餐平宜的市場。今晚跟朋友慶生,便在葵芳找到這間夢工房試試。 周日七點前每位$158,「升級」要任食蠔+ 蟹再多$78,由於生日享有全單八八折優惠,所以每人總數$230左右,算抵食! 先叫一堆刺身跟海鮮做前菜,大大盤刺身擺設精美亮麗,再配以乾冰點綴,非常吸睛。刺身有三文魚、吞拿魚、蟹棒等,再配有兩隻大蠔跟松葉蟹腳。三文魚新鮮肥美,油脂分佈均勻,入口即溶,未食完已經要加單。生蠔大大隻同樣潤滑鮮彈,鮮味入口香氣澎湃,沒有腥味。松葉蟹蟹腳香甜,可惜要到第二回才有大大件蟹鉗,肉質厚實,鮮甜無窮,心想單是食蠔蟹兩樣已值回票價。其他值得一試的還有多款天婦羅,炸油夠新,溫度夠熱,令天婦羅乾身不油膩。至愛蝦天婦羅肉質爽口,炸漿夠薄身。

夢工房西日料理葵芳葵義路2-10號新葵芳花園好爵中心商場1樓其實我都好少去葵芳,今日好友生日,當然在Openrice找家近佢既好野食,據聞夢工房放題性價比高,請來試試佢吧!其礎收費兩小時放題$168+升級版$78生蠔松葉蟹每人$168, 當然有人生日梗有大食大啦,加上…這個價錢又真係唔貴嘛! 這裡有分入面同出面兩大庭,我早book就有出面個梳化靚位,環境真的好舒服!飲品任叫,除了有常見的康師傅外,驚喜位還有暖既康師傅在一個暖既維他奶櫃內,認真夠窩心!甜品櫃也夠豐富,有牛奶公司雪榚同百福豆腐花,但更窩心的是佢有埋Yogurt,仲有幾隻味,呢牌晚晚出街食,一陣食翻兩個乳酪先! 食品種類非常豐富,當然二話不說就先叫刺身,基本上所有紙上既都想試…三文魚甜蝦Tuna墨魚片立魚蟹腳甜蝦無走雞,佢上檯既原來連埋升級版既生蠔松葉蟹放在一起…勁吸晴呀!當然先滿足手機先啦…佢肚餓嘛!哈哈!刺身就正正常常,Tuna同三文魚都屬中上,不過就要講下那幾隻美國生蠔,真係足手掌咁大隻,味道好鮮,不是超腥味那種,比好多酒店步飛的小蠔更正,如有朋友好少食生蠔的就一定會喜歡這款較易入口的,美國大蠔算是這晚其中一個驚喜。
夢工房西日料理
葵芳葵義路2-10號新葵芳花園好爵中心商場1樓

松葉蟹腳
餐廳一早已放了兩套開蟹剪同點蟹茄醬,用來比我地拆松葉蟹腳,蟹腳都幾多肉,蟹蚶肉也好易起,蟹肉感覺新鮮。
天婦羅都食得出是新鮮新油炸出,香脆好味!我地了天婦羅蝦南瓜番薯等。
燒蠔同蒜蓉燒扇貝都幾好,但省嫌細隻少少,不過任食既又有乜所謂呢?!
黑松露帶子壽司夠香又好味道,估唔到放題都會入黑松露黎上碟! 至於其他壽司就正正常常喇!
我見這裡個個枱面都有一個台小火鍋,我哋當然也唔執輸啦,簡單點左幾樣丸粒冬菇肥牛海蝦同燒賣,一次倒晒落個火鍋裡,放題就是要這任性嘛!
炸三文魚頭非常香脆!
我們也有叫到梅酒及清酒,清酒正正常常,但梅酒就非常之甜,懷疑是餐廳自己浸的,梅味十足!
生蠔唔夠喉,就額外再叫多四大隻先夠盡興嘛!
清酒煮蜆酒味濃,肉質可以,份量都幾多喎!
羊架
最後進入甜品階段,先試下咖啡布甸,非常香濃咖啡味也相對好味道!
近來差唔多每晚都出去食得晚飯,難得這裡有提供牛奶公司的乳酪,我一口氣就吃掉兩杯了!哈哈!
榴槤雪條

另外還有一個驚喜,就是外邊都買不到的榴槤雪條,相信是來自泰國或印尼的,你們要相信我,放題臨尾一定要食這條雪條,唔知點解非常之有貓山王的榴槤味道,我朋友一口氣就吃掉兩支!如果你哋知道邊度有這款賣就請話俾我知!一定要再買來食!這餐放題也因為這條小小的榴槤雪條變得好滿足!味道 4/5環境 3/5服務 3/5衛生 4/5抵食 4/5總評分 7.5/10
餐廳Menu / 其他柯打紙:-
2016-02-18
松葉蟹腳
  • 三文魚刺身
  • 黑松露帶子壽司
葵芳這個地方,我不太熟悉,平時行街最主要都在旺角、尖沙咀。今日就去下葵芳搵食。晚上七時左右,約了舊同事在葵芳吃飯。夢工房西日料理原來正正在地鐵站一出左手邊的電梯上一層,路痴的我們還經過巴士站,走了過對面的馬路😂人大了覺得放題一點都不抵食,因為吃的沒那麼多;不過放題亦有其好處,就是每樣都能淺嘗一下;而這裡的放題比的想像中多很多選擇。 因為胃口其實沒那麼大,我同朋友都點得非常保守,不想浪費食物。第一碗上枱的便是蟹粥,看到點餐紙上煮著必食,當然要試試何方神聖。這碗微暖的日式蟹粥,用粥珍珠米、蛋花同日式蟹柳煮成,帶有少許咸味,米都煮得好軟,但略嫌比軟水汪汪,因為平時吃粥我就比較喜愛綿密的口感。第二款吃到的,便是黃金燒蠔和蒜香燒蠔。黃金其實那是芝士,我個人喜歡芝士多一點,因為蒜香的比較咸;而友人則覺得蒜香比較好,因為濃味一點,所以口味這回事,真的很因人而異。不過我和她都認為蠔太細,不夠肥美。 食完熟蠔,當然要試一下要加錢才有得吃的生蠔。生蠔比我們想像中好多了,有手心那樣大,很肥美,雖然味淡,沒有海水味,但以二百蚊的放題來說,是超班的了。再來是清酒煮蜆。我們本來正豫疑要不要,最後還

再來是清酒煮蜆。我們本來正豫疑要不要,最後還是點了一個。小小的一碗,加上蜆肉不會飽肚,正好乎合淺嘗的原則。每一隻蜆都完全打開,蜆肉一向都是偏小的,還可以吃得出蜆的鮮味,雖談不上有口感,不過如果清酒的味可以再濃一點就好了。
之後便是一輪的壽司。我們主要點火灸類的,芝士火灸三文魚、黑松露帶子、鰻魚、和牛。加了芝士的三文魚絕對是一個不錯的選擇,火燒過的三文魚油滲了出來好香;黑松露帶子的帶子雖然是比較細,但燒過的帶子,配上松露,更加揮發到松露的香氣;鰻魚則太薄,燒過後比較乾,吃不到鰻魚應有的口感,不試也可。

接下來就是反卷類:火焰三文魚、火焰芝士蝦和玉子鰻魚。三文魚反卷上包了火灸三文魚再加上少少蛋黃醬,為原來單調的三文魚味點綴一下,其實跟火炙三文魚壽司差不多味道;芝士蝦中間反卷包了炸蝦,炸蝦上枱時仍然脆口,上面鋪了芝士和加了蛋黃醬,蛋黃醬似乎和什麼食材都異常地配合;玉子鰻魚亦是可以不試,因為鰻魚很少,基本上吃不到,就只有甜的玉子加壽司飯。

生的壽司我就只試了虎蝦。虎蝦新鮮,有蝦味,而且肉是彈牙的。
最後我們各點了一個咸一個甜的薄餅。薄餅配咖哩就見得多了,配朱古力還是第一次,亦是其中一個甜品好選擇。薄餅不蘇化,所以不會太油;但是我還是喜歡點咖哩食。咖哩汁有紅蘿蔔同薯仔粒,咖哩味唔太重,略嫌太咸,如果可以減低咸度會更好。
燒紫心甜薯比想像中小小小小很多,超級迷你,好可愛,雖然很迷你,但真的很甜,而且外皮不會燒到又乾又硬,中間的甜薯肉亦很軟綿。
最後就是壓軸,松葉蟹腳😍一剪開,入面的海水已經流到我全手都是,大家真的要準備好紙巾先好剪開蟹腳!蟹腳好有鮮蟹味,海水味濃,所以都頗咸的,但這是嫌食蟹很麻煩的我也會翻點的!
飲品其實有酒類可點,但不好酒的可以在雪櫃自行拿,維他奶,菊花茶都有,更有一邊是暖櫃,想飲熱或者凍都可以。

甜品除了有自家製的蛋糕,亦有百凍豆腐花、雀巢雪糕等。

二百多元的放題有松葉蟹吃已經是超值了!
  • 松葉蟹腳
  • 壽司
係葵芳行完街想食日本野, 一search就見到呢間放題, 又日式又西式仲要生蠔長腳蟹任食, 聽落已經夠吸引! 最重要是生日月份全單有88折! 我朋友正是三月份寶寶, 太好了! 即去! 地點在地鐵站附近, 不用5分鐘就到, 周四晚8點時間, 餐廳還是差不多滿座, 看來有一定捧場客! 店內環境像日式夢幻咖啡室, 多以卡位為主, 坐得舒服而且唔會太嘈, 適合同朋友傾計。食物種類比我想像中多, 除了一般壽司刺身炸物外, 還有火煱串燒及梅酒清酒紅酒(!!)任點!  加$78就有生蠔同長腳蟹任食, 生蠔係美國生蠔, 超肥大! 入口略欠鮮甜, 但口感又肥又滑, 值得一試。 長腳蟹啖啖蟹肉, 原條蟹肉撕出, 與食指長度相若! 而家放題既壽司絕對不輸單點的日式餐廳, 我全晚最鐘意食既就係火焰黑松露帶子壽司, 小小一顆, 但松露味超香! 入口後依然食到濃濃松露味, 配搭帶子好夾呀! 炸物紙中竟然有一道流心芝士通心粉!? 甘特別, 我一定會試, 但炸物上台後我都找不到它的蹤影。食到最後先發覺是這個像咖哩角的三角物體! 雖然放太久已經沒有流心效果了, 但味道依然很出色, 芝士味

長腳蟹啖啖蟹肉, 原條蟹肉撕出, 與食指長度相若!

而家放題壽司絕對不輸單點的日式餐廳, 我全晚最鐘意食既就係火焰黑松露帶子壽司, 小小一顆, 但松露味超香! 入口後依然食到濃濃松露味, 配搭帶子好夾呀!

食到最後先發覺是這個像咖哩角的三角物體! 雖然放太久已經沒有流心效果了, 但味道依然很出色, 芝士味好香濃, 炸漿皮又簿!

飲品甜品都是自助形式的, 餐廳很貼心, 竟然有暖飲櫃! 食生冷刺身時, 就是想喝暖飲, 而我就選了「暖」的「冰」紅茶! 你試過未!?😂

仲有最後驚喜「牛奶樂」雪條! 細個好鐘意食, 又平又好味, 朱古力味超濃! 而家買唔番, 竟然係放題到食到。

整個晚飯, 心情都好好, 因為整個氣氛都好親切。當日側邊卡位坐了一對著校服的小情侶,甜甜蜜蜜。前面坐了兩母子加外婆,3婆孫天倫樂。遠處還有一台街坊喝著酒慶祝生日, 慶高采烈。用少少價錢, 吃到一份親切感, 我也很想自己住的地方有一間這樣的「夢工房」。

2016-03-02
  • 流心芝士通心粉
  • 火焰黑松露壽司
夢工房我已經來過好幾次了, 質素同衛生都一次比一次做得好! 因為今日有朋友生日, 所以今晚就相約黎呢度食放題慶祝壽星仔生日^^今次原來又推出左新野啦~ 人均消費只係收$200左右, 除左晚上8:30後任食之外, 仲可以任食我最中意食既生蠔同埋松葉蟹~ 食過咁多間放題都無一間可以做到咁便宜, 仲要衛生質素做得咁好~~ 除此之外, 生日係有優惠的^^ 可以全單88折, 越多朋友一齊食計番起黎真係非常非常抵食! 唔知係咪因為生日既關係, 所以可以俾我地一班人舒舒服服咁坐係出面既沙發聚會, 特別高級既享受呢^^ - 牛油炒栗米我每次黎都會嗌一碟黎做我既頭盤小吃, 牛油味很出, 吃一小粒一小粒既栗米, 是很好吃的小食^^ 一邊吃一邊傾下計, 差不多魚生刺身也會隨之而來~ >_< 刺身好快就黎啦~ 好開心啊! 個盤做得好有心思, 除左有裝飾配搭, 仲有燈光係下面閃閃發光, 令生日既氣氛錦上添花^^ 除左又平又衛生, 更係有心思^^ - 三文魚刺身脂肪分佈得好平均而且切得好厚👍咬落去啖啖肉,好肥美😍 好爽口又新鮮,嗌左廿塊都唔夠食👍👍正❤️- 甜蝦刺身甜蝦很乾淨, 看得出衛

- 牛油炒栗米

- 三文魚刺身

- 甜蝦刺身

甜蝦很乾淨, 看得出衛生做得很好! 甜蝦擺放得不錯, 賣相可觀^^ 味道也是鮮鮮甜甜的, 很好吃~

- 時令生蠔

我好中意食生蠔~ 今次呢度食既係很大size 的生蠔, 睇到已經想一啖就食入口了~ 不過, 影番張沙龍先xd… 生蠔做得很衛生也很乾淨, 沒有沙石~ 肉質十分滑嫩, 又腥味又不會太重, 不用加檸檬汁或者辣椒仔都已經很好吃了^^~~~ 任食當然係無得彈啦

- 松葉蟹段

蟹段就是蟹的腿部了, 一只腿已經有2隻食指咁長, 仲要係任叫, 真係好抵食!! 蟹腳剪開見到有好大條肉, 吃入口感覺非常鮮味, 肉質又非常的肥美~ 來這麼多次也是第一次食!! 真係食過番尋味^^

- 炭燒雞肉串

燒汁好惹味😍肉質好嫩,不過有啲淋身,食完一串會食上癮😍燒汁配咩真係無敵👍👍雞肉串必食👍

- 鹽燒雞軟骨串

鹽燒真係好好食👍咬落去好爽口,個面燒到好似炸過一樣,雖然得鹽味但都好好食,不過食得多就會有啲鹹😂

呢度有我中意飲既忌廉溝鮮奶^^ Happy Happy….~~

最後, 我地為環保著想, 把東西全都吃光光了^^ 滿足了, 便搖一搖尾巴就離去咯XD

2016-02-29 480 瀏覽
很久沒有吃放題了,今晚與母親在這晚餐吃個夠。 平日的七時半已經坐滿了人,幸好有訂枱。我們升級加了生蠔及松葉蟹放題(都只是二百多元),枱面的架上還有各式日式刺身、壽司、炸物、串燒、煮物、西式肉類,更有梅酒清酒等。已很餓的我們吃了很多款食物:冷盤類:- 生蠔:有掌心大及爽口,蠔味不重但吃得出是新鮮的(另外送上的是一小碗茄醬非cocktail sauce)- 松葉蟹腳:長度正常,沒有雪藏味,附上剪刀頗方便- 迷你壽司:款式當然不及連鎖壽司店多,但勝在一口一粒不會太濟。個人最喜歡的為火灸壽司系列-黑松露火灸帶子﹑芝士火灸三文魚﹑XO醬火灸和牛。當然三文魚及帶子刺身類壽司也新鮮- 刺身:刺身當然也是放題的主打,三文魚﹑吞拿魚及帶子都不錯,三文魚最肥美。甜蝦則不太甜- 前菜類:母親點的枝豆跟中華沙律,正常- 溫泉蛋:比想像中大隻是一小碗的,如果混烏冬吃應該不錯,蛋味不太重熟食類:- 羊肋扒:很軟及不騷,跟燒汁味道配合- 西式煮牛舌:是以一整塊厚牛舌切成方粒煮成的,有爽的筋部也有腍的厚肉粒,伴雜菜煮成有點羅宋湯味- 燒物:推介椒鹽雞軟骨(惹味)﹑燒三文魚頭(香口)與炭燒雞肉串(跟外面買到的一樣),另
我們升級加了生蠔及松葉蟹放題(都只是二百多元),枱面的架上還有各式日式刺身壽司、炸物、串燒、煮物、西式肉類,更有梅酒清酒等。已很餓的我們吃了很多款食物:

冷盤類:
- 松葉蟹腳:長度正常,沒有雪藏味,附上剪刀頗方便
- 迷你壽司:款式當然不及連鎖壽司店多,但勝在一口一粒不會太濟。個人最喜歡的為火灸壽司系列-黑松露火灸帶子﹑芝士火灸三文魚﹑XO醬火灸和牛。當然三文魚及帶子刺身壽司也新鮮
- 刺身刺身當然也是放題的主打,三文魚﹑吞拿魚及帶子都不錯,三文魚最肥美。甜蝦則不太甜
- 前菜類:母親點的枝豆跟中華沙律,正常

熟食類:
- 羊肋扒:很軟及不騷,跟燒汁味道配合
- 燒物:推介椒鹽雞軟骨(惹味)﹑燒三文魚頭(香口)與炭燒雞肉串(跟外面買到的一樣),另外燒迷你紫薯也很甜
- 燒巴西牛舌:一大塊心形牛舌切片,燒得底面脆邊,中間位置很腍,沒有淋在面的燒汁已經很好吃(很想再吃)
- 燒西冷牛排:比心目中小(是切成一條的),有點硬像茶餐廳的牛排
- 天婦羅:有一般的蝦及蔬果類,口感正常脆熱
- 燒章魚丸子:外皮是脆的,內裡是剛燒好的燙熱,當然不能與日本的比較
- 紫芋丸子:也是外脆內燙的
- 日式蝦餅:是軟的較像泰式薄蝦餅
- 印度薄餅配煉奶:是從小時候喜歡吃的薄餅,配煉奶作甜品不錯,如果煎得更金黃些更香口(雖然更熱氣)
- 日式蟹粥:就是日式蒸蛋味的粥
- 火鍋:母親貪心點的,我已經飽到不能動了。一小鍋的沒有很多配料選擇,但非主打所以也非常足夠了

飲品:
母競點了梅酒,說易入口及好喝的,一送上來時我也嗅到很香梅味。
我則喝了Blue Ice啤酒及蜜瓜味Milkis,很解渴。
甜品種類不算多,最吸引是榴槤雪條!!! 這雪條應該留住了不少客人。

整體來說,一二百的價錢,每款食物試試已經飽了,還可以吃生蠔。抵吃之選難怪平日也坐滿了街坊。
2016-02-24
  • 牛舌
  • 刺身
  • 雞軟骨
這不是日式放題,而是充滿港式活力的放題。何為港式活力?香港人很喜歡把不同國家特色的東西混合一起創造成新東西,此餐廳亦然。西餐廳打扮卻是日本自助餐,除了基本日菜,還有暖維他奶,百福豆腐甜品,港式邊爐甚至有生蠔同松葉蟹,價錢很平易近人,但有這些選擇而且質素係ok,match the price,食物款式其實特別之餘其他地方難找得到,我真心覺得唔錯。唯一美中不足係見到紅肉類係差少少,但我無所謂,有生蠔窩。我覺得呢度好適合中同柴娃娃黎搞美食gathering。
生蠔和刺身
唯一美中不足係見到紅肉類係差少少,但我無所謂,有生蠔窩。
此圖食物質素正常水準
我覺得呢度好適合中同柴娃娃黎搞美食gathering。
不是很多放題有印度薄餅,還有朱古力和煉奶味,我很喜歡
火鍋選了蕃茄湯底,自己加了點海鮮熬湯,所以變了成碗海鮮菜湯好好喝
乳酪和豆腐花
豆腐花等甜品
2016-02-26
生蠔和刺身
豆腐花等甜品
  • 甜品
2016-02-26 496 瀏覽
夢工房我聽過不少次,但今次第一次吃。吸引我的是價錢和食物的種種選擇。 餐廳的裝修不錯,方便走路卡位好坐。除了有一般放題的壽司刺身小食等等外,今次還有火鍋,達致多重享受😂 不過火鍋的配料較少。 我加了78元的雙併升級,有長腳蟹段和生蠔😍😍長腳蟹蟹肉鮮甜多肉,但生蠔卻欠缺口感,而且吃不岀海水味。 我最喜歡的還是刺身和壽司,水準比旺角很多的放題餐廳都高,刺身很新鮮,尤其是三文魚和劍魚!壽司的種類多,軍艦壽司一流! 小食串燒方面,個人認為天婦羅一般,炸後沒甚麼味道,只吃到粉味,雞軟骨串燒過硬,很難咬開,而且鹽和胡椒粉落太多,非常鹹!總括而言,放題的價錢算抵食!八點半後一人升級後都只需221元。
餐廳的裝修不錯,方便走路卡位好坐。

除了有一般放題壽司刺身小食等等外,今次還有火鍋,達致多重享受😂 不過火鍋的配料較少。
我最喜歡的還是刺身壽司,水準比旺角很多的放題餐廳都高,刺身很新鮮,尤其是三文魚和劍魚!壽司的種類多,軍艦壽司一流!

2016-02-16 1880 瀏覽
豬豬生日,聽朋友講話有間放題好抵,生日有折,見出開來葵芳,於是就去左食啦。呢度都幾大,好多卡位坐落算幾寬敞舒適。野食同飲品方面都好多選擇,估唔到有扒食仲有紅酒飲,類別都幾多元化。我地加$78 upgrate,可以任食蠔同松葉蟹。 呢個價錢真係唔知邊度搵,有得食蠔已經覺得好抵。哇!生蠔勁大隻啊!豬豬好鍾意食生蠔,d蠔一來到就雙眼發嘥光。長脚蟹d肉幾實淨,但味道唔太平均肉身淡少少,但腳中間d位都唔錯,算幾鮮味。估唔到有榴槤雪條啊!好驚喜甜品除左雪糕同雪條之外,仲有和菓子、cake、泡芙、yogurt、豆腐花等等等。(掛住食其他野,甜品只係食左雪條咋)野飲勁多款,最窩心係有熱飲(有個熱飲櫃)d刺身同壽司都好新鮮天婦羅需要改善,粉比較厚身雞軟骨好爽口,而且唔多油。烤物overall烤得香口唔乾身,但蝦略嫌細隻左dd整體來講,係超級抵食,食物種類多元化,而且上菜快,無漏過單。生日有生日優惠88折,真係抵上加抵,遲d會再來。

呢度都幾大,好多卡位

坐落算幾寬敞舒適。

野食同飲品方面都好多選擇,估唔到有扒食仲有紅酒飲,
類別都幾多元化。

長脚蟹d肉幾實淨,但味道唔太平均
肉身淡少少,但腳中間d位都唔錯,算幾鮮味。
估唔到有榴槤雪條啊!好驚喜
(掛住食其他野,甜品只係食左雪條咋)
野飲勁多款,最窩心係有熱飲(有個熱飲櫃)
d刺身壽司都好新鮮
天婦羅需要改善,粉比較厚身
雞軟骨好爽口,而且唔多油。

烤物overall烤得香口唔乾身,但蝦略嫌細隻左dd
生日有生日優惠88折,真係抵上加抵,遲d會再來。
2016-02-01
  • 蒜蓉包
  • 日式炸蝦餅
  • 紫心香芋丸
  • 刺身
2016-02-15 1483 瀏覽
早幾個月同朋友黎呢到食過,覺得幾抵,食物質素又唔差,於是又再黎幫親了! 今次星期日食,三個人除開就$240一位,算係合理。由於早食放題既關係,都係陪朋友食,自己冇食得太多。我試左溫泉蛋,食落都幾滑,入口蛋漿流出,口感唔錯。芝麻醬沙律就幾Fresh, 份量都算ok。放題刺身方面,例牌必點係三文魚刺身啦!三文魚水準都keep到,夠大舊同新鮮,冇乜雪味。其他刺身都中上水準。松葉蟹最吸引,雪凍左食蟹更加鮮味,特別鐘意自己diy 拆蟹殼,好食又好玩。好多時食生蠔都怕唔新鮮,但呢度生蠔質素有保證,於是盡情咁叫左幾客。最後甜品都係食左幾杯雪糕同Yogurt~今次食得幾滿意。呢度店鋪唔太大,但食物種類真係算多,下次食厭放題仲可叫火鍋食tim
芝麻醬沙律就幾Fresh, 份量都算ok。
最後甜品都係食左幾杯雪糕同Yogurt~今次食得幾滿意。
2016-02-15 1249 瀏覽
上次同朋友黎過呢到食放題,隔左一排又有放題癮!今次行完街就決定再戰放題,哈哈。食物同上次差唔多,一樣有中西日式食物,但多左少少新選擇。好窩心,冬天有熱既飲品提供。當然唔少得最愛既粟米,溝左牛油食落好香。蝦同蜆都好新鮮。炸紫薯球幾香口,一咬開啖啖紫薯餡,近期大熱。唔少得三文魚刺身,最鐘意切得厚同冇雪味既刺身。唔需要點太多豉油己經夠味。生蠔朋友食左唔少,自己就麻麻地食生蠔,鐘意食熟既多d。松葉蟹必點~雪凍左特別好食。天婦羅炸得香口,粉同餡既比例唔錯。成台都係甜品XD 最鐘意任食雪糕同Yogurt!除返開一人$240左右,星期日夜晚放題呢個價錢算平。
上次同朋友黎過呢到食放題,隔左一排又有放題癮!
今次行完街就決定再戰放題,哈哈。
食物同上次差唔多,一樣有中西日式食物,但多左少少新選擇。
好窩心,冬天有熱既飲品提供。
當然唔少得最愛既粟米,溝左牛油食落好香。
蝦同蜆都好新鮮。
炸紫薯球幾香口,一咬開啖啖紫薯餡,近期大熱。
生蠔朋友食左唔少,自己就麻麻地食生蠔,鐘意食熟既多d。

松葉蟹必點~雪凍左特別好食。
天婦羅炸得香口,粉同餡既比例唔錯。
成台都係甜品XD 最鐘意任食雪糕同Yogurt!
除返開一人$240左右,星期日夜晚放題呢個價錢算平。
2016-01-31
10 分鐘 (堂食)