-🦄壽司郎 @sushiro.hk-日本產魚翅 Hkd27Rating🌕🌕🌕🌘🌑生鮑魚 Hkd12Rating🌕🌕🌕🌑🌑三文魚三味 Hkd17Rating🌕🌕🌕🌕🌑酱烤帆立貝 Hkd22Rating🌕🌕🌕🌕🌕溫泉蛋烏冬 Hkd27Rating🌕🌕🌕🌕🌗吞拿魚蓉新香卷 Hkd12Rating🌕🌕🌕🌕🌑松葉蟹棒 Hkd17Rating🌕🌕🌕🌑🌑蝦三味 Hkd17Rating🌕🌕🌕🌘🌑-第五次去食壽司郎喇Haha🤣個人都係覺得佐敦分店比較好🙈🙈因為冇訂到位所以我地係11:00前去到架去到嗰陣已經排到No.19既飛 可想而知大家都好瘋狂不過朝早去又真係冇人好舒服既😌😌💕然後今次食左好多3月既新品😬😬-日本🇯🇵產魚翅既口感都唔錯👌🏻👌🏻入口會化開變成一絲一絲既魚翅佢既味道岩岩好唔會過分濃郁👀但其實我都係第一次食真既魚翅三文魚三味同蝦三味一樣都係咁抵食😋17蚊就有三件係可以一次過滿足晒大家既願望然後生鮑魚就冇咩特別 我個人覺得一般佢入口係比較爽口彈牙 同埋薄身🍃最後同大家介紹下我心目中既壽司郎單品排名第一名就一定係醬烤帆立貝啦❤️😈今次呢碟質素超高 帆立貝厚身 而且燒到賣相好靚金黃色🤤第二名就係溫泉
🦄壽司郎 @sushiro.hk

🥈溫泉蛋烏冬
🥉吞拿魚蓉新香卷
🎖榮螺//赤貝//松葉蟹軍艦
2020-03-04
10 分鐘 (堂食)
$100 (早餐)
  • 醬烤帆立貝
  • 溫泉蛋烏冬
2020-03-09 408 瀏覽
我本來是想在星期六晚上,光顧「スシロー」這間近期大熱的連鎖日本壽司店,可惜我去到「スシロー」,發現裡面有很多食客正在排隊等候,更令我失望的是,「スシロー」店員說已經派滿籌,我無奈下只好放棄。結果到了星期日,我再預早多一點時間,早一點來到佐敦,結果我今次終於在「スシロー」取得輪候籌號,只是我等候入座所需要的時間,還是不斷被預先以網上預約籌號的食客所拖誤延長。結果我無奈放棄原本在家裡面看韓國綜藝節目的計劃,一心一意留在「スシロー」通道裡面,等候「スシロー」店員不斷呼喚入座的號碼,直至輪到我為止。結果我跟大部分食客一樣,坐在「スシロー」通道,在櫃檯外面不斷苦苦等候,等候了差不多一百二十分鐘左右,「スシロー」店員終於都呼喚到我的輪候號碼,我才有機會入座和點餐。不過我在進入「スシロー」的卡位裡面之後,才發現一個人光顧「スシロー」,原來「スシロー」還有很多對單身食客極為不方便的地方。例如我選擇了一人自助任飲飲品套餐,而又自己一個人光顧「スシロー」的話,怎樣自己一個人去取汽水,又能夠確保座位財物安全,又不惹來「スシロー」店員誤會,原來也屬於一個很大很艱難的問題。而且「スシロー」飲品區裡面的自助汽水飲

而且「スシロー」飲品區裡面的自助汽水飲品機,飲品機裡面的汽水經常會被食客取用,至到消耗耗盡為止,「スシロー」店員經常來不及補充,令我多次只能取沒有味道的水,需要不斷轉換汽水口味。

所以我發現「スシロー」裡面的壽司,跟其他熟食食品種類雖然十分齊全,而且可以店舖裡面壽司輸送帶分開兩層,方便食客自己用平板電腦選擇食品的同時,也可以在輸送帶上自己揀選壽司小食食品。

食客自己透過平板電腦選擇的食品,會被「スシロー」廚房安排,透過廚房窗口送上上層輸送帶,然後熟食食品通過上層的輸送帶,輸送熟食食品到食客的手上。

由於「スシロー」傳送熟食食品的輸送帶在上層,所以令到食客需要完全站起來,才能完全牢牢接穩輸送帶裡面的食品,過程裡面不會有任何意外發生。

我分別透過「スシロー」選擇熟食食品跟壽司的自助平板電腦,選擇了一客「牛肉烏冬」,跟一客「和風炸雞」小食食品,兩者都是「スシロー」廚房,透過上層輸送帶運送到我的手上。

「スシロー」裡面的「牛肉烏冬」,採用了正宗日本烏冬食品餐廳廚房,以有脂肪連着的肥牛肉,加上醬油鹹甜味道的湯底,製作出「スシロー」版本的日本牛肉醬油湯烏冬。

由於「スシロー」製作「牛肉烏冬」的廚房店員,還在「牛肉烏冬」的牛肉湯底裡面,加入了大量蔥花,所以令到「牛肉烏冬」湯底味道變得很濃很鮮甜,而且湯底溫度不是熱到燙手,可以即時飲完。

至於「牛肉烏冬」裡面的牛肉,雖然「牛肉烏冬」裡面的牛肉不是什麼厚切牛肉,也不是例如牛肋肉、牛腱、牛、牛腩等等部位的牛肉,所以起碼會有完整的牛肉口感,至少需要經過咀嚼才能吞嚥。

所以「スシロー」的「牛肉烏冬」,屬於有完整牛肉基本鮮嫩口感,而且牛肉裡面沒有筋,沒有妨礙咀嚼牛肉的過程,食完「牛肉烏冬」勉強感覺到食牛肉拉麵的感覺。

「スシロー」最後還在「牛肉烏冬」的表面上,加上一小塊口感尚算有彈牙感覺的切片「鳴門卷」,令「スシロー」「牛肉烏冬」整體味道口感感覺符合我的要求。

至於我在「スシロー」裡面點的「炸雞塊」,每塊「炸雞塊」實際製成品體積,都稱得上算是很大塊,很厚肉,炸雞表面的炸漿也不會造得太厚,炸漿口感感覺不算很厚很韌,所以勉強有啖啖肉的口感感覺。

不過我發現「スシロー」廚房,原來沒有為「炸雞塊」提供例如「沙律醬」的甜味調味醬料,只能依靠「スシロー」在檯櫈旁邊提供的鹹味醬油,跟「炸雞塊」旁邊的酸味檸檬擠出來的檸檬汁補救。

所以「スシロー」廚房製作出來的小食「炸雞塊」,欠缺甜味的沙律醬作為調味料,令享用「炸雞塊」實際過程得到的味道,感覺都稍為扣了分。

幸好「スシロー」「炸雞塊」的實際溫度感覺尚算有溫暖的感覺,確保「スシロー」廚房製作的「炸雞塊」,還算是新鮮製作出來的新鮮貨色。

至於我在「スシロー」裡面選擇的壽司食品裡面,我大部分都是選擇了「吞拿魚」壽司,「スシロー」裡面有很多不同部位,不同價位等級的「吞拿魚」壽司,而且價錢豐儉由人,我也食了很多碟「吞拿魚」壽司

另一方面,我覺得「スシロー」裡面的壽司種類頗為齊全,無論是放在輸送帶上面運行的壽司,抑或是需要食客在平板電腦上選擇過後,廚房製作完後送過來的壽司,「スシロー」也不缺少。
吞拿魚壽司

「スシロー」還有一些以曾經被廚房店員灸燒過,才拿出來供食客自行選擇的熟牛肉壽司,例如有甜味醬油調味的「壽喜燒牛排」壽司,我都曾經選擇享用過了,「壽喜燒牛排」味道有很濃厚的醬油甜味,牛肉口感也不算韌。

而且「牛肉烏冬」裡面的烏冬麵,已經完全吸收來自牛肉醬油湯底裡面的鹹味,所以烏冬麵整體味道很濃,屬於連湯底都可以直接喝光的日式湯烏冬食品,配炸雞一起食也是一個好選擇。
牛肉烏冬

至於「スシロー」裡面的「吞拿魚」壽司裡面,我發現原來「スシロー」預備了很多款,不同部位和不同等級的「吞拿魚」壽司,「吞拿魚」壽司的實際價錢,亦因應「吞拿魚」實際級數而有所差別。

「スシロー」下層的壽司輸送帶裡面,不斷有不同部位,不同等級的「吞拿魚」壽司源源不絕地透過輸送帶送出來,我足足食了很多碟口感肥美,又有油脂脂肪的中上等「吞拿魚」壽司

「スシロー」裡面的「中吞拿魚魚腩」壽司,價錢雖然未算是最昂貴等級的「吞拿魚」壽司,但是我覺得「中吞拿魚魚腩」裡面的口感,已經是食過口感感覺很肥美的新鮮「吞拿魚」。

當然,「スシロー」裡面還有一款,一次過能夠同時食到三款不同口感,不同製作方法的「蝦三味」壽司,包括有蝦壽司、甜蝦壽司,還有活蝦刺身壽司
炸雞塊

「スシロー」盛載「蝦三味」的壽司碟裡面,分別有三款不同製作方法,製作出來的蝦壽司,包括不同生熟程度的蝦壽司,但是生熟不同程度的蝦壽司又不同互相纏在一起。

所以,即使我選擇了「スシロー」「蝦三味」系列壽司,也可以選擇分開輪流先後享用,確保「蝦三味」壽司裡面的蝦肉,都是在獨立情況之下享用。

「スシロー」唯一可以肯定的是,沒有安排食客跟其他食客搭檯,所以在現在香港今時今日的處境,享用「スシロー」過程期間還可以保證能夠獨自用餐,在個人衞生不被騷擾情況下進行。

但是「スシロー」很矛盾地,始終還是不太適合一個人光顧享用壽司的食店場所。相反兩個人一起光顧「スシロー」的話,一個人去取汽水,至少還有同伴看管座位,確保不會有任何誤會發生。
2020-02-02
120 分鐘 (堂食)
吞拿魚壽司
牛肉烏冬
  • 炸雞塊
2020-03-07 366 瀏覽
以前排隊要排好耐既壽司郎,而家開多左分店,唔洗排咁耐,今次終於食到。佐敦店大概等一小時就可以入座。壽司可以用檯上既平版電腦點,然後壽司會用運輸帶送黎,或者係回轉壽司帶拎。壽司郎出名食吞拿魚,有好多唔同部位,間唔中有店員會拎餐牌無既吞拿魚壽司,見到岩就即刻要,手快有手慢無。推介壽司:醬油吞拿魚:餐牌無得點,超級肥美,女友食完大叫左幾次好好味,第二次去食已經無緣再見鰻魚壽司同各款魚既魚腩壽司:非常肥美,食完成口都係魚既脂肪呢度有提供柚子醋點壽司,酸酸地,唔一定要點醬油食壽司。壽司郎一定係會同元氣做比較,香港壽司連鎖店選擇唔多,壽司郎絕對係可以取代元氣,壽司既味道、價錢同環境我都覺得比元氣好。食完之後仲可以儲印仔換好得意既壽司公仔。

佐敦店大概等一小時就可以入座。

推介壽司
鰻魚壽司同各款魚既魚腩壽司:非常肥美,食完成口都係魚既脂肪
各款吞拿魚壽司

呢度有提供柚子醋點壽司,酸酸地,唔一定要點醬油食壽司

食完之後仲可以儲印仔換好得意既壽司公仔。
各款吞拿魚壽司
2020-03-02 5448 瀏覽
今日真係好彩,同事臨時唔去食壽司郎,讓左個時間比我,造就左我第一次食壽司郎既經驗。話說壽司郎book位都要成個月,仲要好難book到靚時間。真係多謝晒好同事。我地係預約左既時間到店鋪,店鋪walk in 人山人海,逼到一個點。不過預約左既,就會make sure你15分鐘內入到去食野。等左無耐就入得,會有店員為你帶位。我地被編到迴轉壽司帶側邊既其中一個卡位。注意,用餐時間得一個鐘,要同時間競賽了~點餐可以用tablet叫或者係壽司帶上面拎。店員係你臨走時會點番唔同顏色碟既數目,再埋單。我地今次試左唔同壽司,壽司可以係迴轉帶上就咁拎。例如大拖依類,都幾好食,可能turnover rate高,好新鮮。而都有試下熟食,如烏冬,係tablet叫完後會係你個位上面既輸送帶送上,好似有架專車送黎既感覺🤣,幾過癮。但佢既麵食比較似即食麵feel,可免則免。好似即食麵咁焗熟甜品方面,佢既千層蛋糕相當出色,值得一試👍🏿最後我地食到好飽,食左成粒鐘要成四舊水埋單,不過如果唔食咁多,下次都唔知幾時先約到期食呢。總結:幾好既日式迴轉壽司經驗,自助服務方面,坐低自己可以拎黎食。唯用餐時間過短,期望可加長。

注意,用餐時間得一個鐘,要同時間競賽了~

我地今次試左唔同壽司壽司可以係迴轉帶上就咁拎。例如大拖依類,都幾好食,可能turnover rate高,好新鮮。
大拖

好似即食麵咁焗熟
烏冬+薯條

甜品方面,佢既千層蛋糕相當出色,值得一試👍🏿
千層蛋糕

大拖
烏冬+薯條
千層蛋糕
2020-03-02 4681 瀏覽
太太在兩個月前經app訂檯,於壽司郎預約了晚上6時45分 。當我們準時到達的時候,真的很誇張,在武漢肺炎疫情之下,門口仍有數十人在等位。我多手在取了一張即時輪候的票,但到我們7時45分食完,都仍未排到的取票的號碼,看來要食壽司郎真的不容易。壽喜燒牛排---牛肉是肥牛,一塊裡有一半都是脂肪,但牛肉上有很香濃的壽喜燒味茶碗蒸---滑溜溜的蒸蛋內有帶子, 很好食炸蝦天婦羅---新鮮炸起,好食,但隻蝦的SIZE比較細帝皇蟹柳天婦羅---新鮮炸起,香脆好食卡達拉娜---太太的至愛,細食凡太太要求ENCORE再叫,質感和味道似硬身的雪糕,好味吞拿魚---新鮮好味,有淡淡的魚味,以紅碟價錢$12食到兩件吞拿魚,算抵食炸吞拿魚---新鮮炸起,但味道普普通通鹽味牛柳---表面有少許鹽巴增加鹹味,其實味道普普通通黃金薯條---新鮮炸起,香脆好食朱古力卡菲---雪糕有牛奶味,質地都算軟和滑,32元一杯叫了23碟食品,只是368元,抵食!壽喜燒牛排吞拿魚蟹子軍艦帝皇蟹柳天婦羅炸蝦天婦羅鹽味牛柳炸吞拿魚茶碗蒸黃金薯條朱古力卡菲卡達拉娜

茶碗蒸---滑溜溜的蒸蛋內有帶子, 很好食
炸蝦天婦羅---新鮮炸起,好食,但隻蝦的SIZE比較細
帝皇蟹柳天婦羅---新鮮炸起,香脆好食
炸吞拿魚---新鮮炸起,但味道普普通通
鹽味牛柳---表面有少許鹽巴增加鹹味,其實味道普普通通
黃金薯條---新鮮炸起,香脆好食
朱古力卡菲---雪糕有牛奶味,質地都算軟和滑,32元一杯
叫了23碟食品,只是368元,抵食!

壽喜燒牛排

朱古力卡菲

卡達拉娜

2020-03-01
2020-02-28 373 瀏覽
相信大家都知道壽司郎係要早兩個月左右係App預約。就算黃埔新開咗間分店,似乎都係要咁早預訂,可能想預留多啲位置比Walk in。係兩個月前,我就已經期待住今日,終於比我等到啦!呢間壽司又係一間性價比高嘅壽司店。壽司嘅價錢合理,最平都只係$12一碟有兩件。另外,壽司係肥美,壽司飯亦都唔會太酸,配搭埋檯面鹹同甜豉油一齊食就完美。不得不提嘅係,茶碗蒸都幾多料,以$19嘅價錢實在係抵食!記得睇住佢個YouTube Live派籌現況,同埋上到去就算預訂咗都要先係部機確認。大概10分鐘後就會被安排到座位。

係兩個月前,我就已經期待住今日,終於比我等到啦!

記得睇住佢個YouTube Live派籌現況
  • 茶碗蒸
2020-02-27 745 瀏覽
上次黎食過冇寫評語,今次再黎試多次,首先上次同朋友早黎11:00a.m左右,就唔係好多人唔洗等好耐,感覺係幾好,今次就食晚餐時間6:00拎飛到8:00先入得去,等成2個鐘@_@ 值唔值得呢?咁就講下食物先啦~鯖魚押壽司:係幾特別,魚味濃,上面嘅菜係有個對比感,值得一試鰈魚鰭邊壽司:油脂豐富配上紫蘇葉嘅清香,解膩之餘又多左份清爽感,比其他連鎖式壽司店做得好炙燒帶子壽司:炙燒面頭嘅部份比起鮮帶子多一份口感上嘅紮實,亦都突出左帶子嘅甜味茶碗蒸:非常足料,有帶子,蝦,香菇等等,蛋又夠滑,必食之選今次黎都想試多d甜品,揀左心太軟同奶茶味卡達拉娜,心太軟就係一般嘅超市出品,唔洗再試..反而卡達拉娜就完全係我杯茶,有啲似雪糕同木槺布甸嘅混合質地,好細滑,加上面有層焦糖好夾好好味,可一再encore 😋總結:如果唔洗排隊係可以再食,但排兩個鐘就唔太值得啦⋯⋯完

咁就講下食物先啦~

茶碗蒸:非常足料,有帶子,蝦,香菇等等,蛋又夠滑,必食之選

總結:如果唔洗排隊係可以再食,但排兩個鐘就唔太值得啦⋯⋯完
鯖魚押壽司
2020-02-24
120 分鐘 (堂食)
鯖魚押壽司
2020-02-26 478 瀏覽
朋友介紹,這個在逆境中仍能排長龍的壽司店,聽完之後實在十分感興趣。去日本那麼多次,都不知道原來它在那邊是那麼出名,沒有試過。平日的中午,諗住這個時間,社會氣氛咁緊張,應該不用排隊,點知12:45去到,有差不多30多人在等候,我仍然攞了飛,看看要等幾耐,好彩店內面積都幾大,叫飛速度快,我一個人,等了35分鐘,終於到我。驚喜的是,一個人也安排二人座位, 十分體貼,不用坐得那麼迫。回轉中的壽司,已經見到好吸引,還有電腦屏幕,可以選擇,電腦屏幕點餐,壽司會自動由迴轉帶機送在面前,等候時間合理。壽司選擇雖然不算太多,但是質量都非常好,有在日本食壽司的感覺,特別是價錢,中拖羅和大拖羅只售17和27 ,比起其他壽司店,便宜!質量也十分好。海鰻更加驚喜,大條到要分三次食。總共食了八碟一人包括大拖羅中拖羅海鰻赤貝只是$155。十分相宜!食完第二天,已經念念不忘,想再去光顧。

海曼
2020-02-24
35 分鐘 (堂食)
海曼
  • 大拖羅
2020-02-24 495 瀏覽
話說我身邊嘅朋友個個都話要排隊同上網預訂定幾個月之後嘅枱,仲話一定要試咁。令我都想去試下,於是我咪訂下枱咁,咁岩就book到今日6點枱。去到已經有好多就係樓下等,一到6點就有得即刻入。入到去咪即刻叫,試左好多款,我覺得三文魚令人有啲失望,肉有啲硬同埋有少少腥。但講到食完難忘,我覺得係冷或熱蒸碗。入而唔係淨係冬菇絲蒸蛋,係好足海鮮料。總括,我覺得咁嘅價錢來講算係OK嘅,真係要試。
去到已經有好多就係樓下等,一到6點就有得即刻入。
總括,我覺得咁嘅價錢來講算係OK嘅,真係要試。
冷蒸碗
壽司燒牛壽司
綠茶芭菲
冷蒸碗
壽司燒牛壽司
綠茶芭菲
2020-02-20 594 瀏覽
第3次walk-in, 終於俾我排到兼食到😭😭 真心壽司郎既捧場客實在有好多,上app預約起碼要1-3個月,如果想即刻可以食到,建議晏就黎食,又或者平日夜晚。今次我係平日5點7,8個字黎拎飛,最後8點鐘先入到座,用餐時間60分鐘😂 好彩可以用youtube睇live嗌到幾多號,唔洗坐係到等到發霉。-實在等到肚都扁,坐低見到迴轉bar上面有咩野食就拎🤣唔知有冇人同我一樣好鐘意食玉子壽司😆,玉子微甜,厚實,食2碟都唔過份😌。另外仲拎左帶子,三文魚,蝦,依d基本既壽司,要讚既係大蝦壽司,咬落啖啖肉,爽口彈牙,值得一試😋!-餐廳仲可以ipad點餐,一d火炙,熟食個人認為點餐會好d,起碼係即整,尤其是有芝士係面既壽司,特長鰻魚壽司係必點,鰻魚油脂分布平均,食落冇細骨,而家蒲燒得岩岩好,好好味☺️☺️☺️-最後就緊係要食埋甜品先完滿架啦,分別點左奶茶味卡達拉娜同抹茶芭菲🍨!有驚喜既係卡達拉娜依款甜品😍😍😍,開頭以為係類似芝士蛋糕,但係食落似雪糕既質地,凍冰冰,面頭就係燒過既焦糖,奶茶味濃郁,會令人食上癮🤤 忍唔住上網search先發現卡達拉娜(Catalana)是源自義大利的高級甜點, 以君度澄酒、新鮮
實在等到肚都扁,坐低見到迴轉bar上面有咩野食就拎🤣

最後就緊係要食埋甜品先完滿架啦,分別點左奶茶味卡達拉娜同抹茶芭菲🍨!有驚喜既係卡達拉娜依款甜品😍😍😍,開頭以為係類似芝士蛋糕,但係食落似雪糕既質地,凍冰冰,面頭就係燒過既焦糖,奶茶味濃郁,會令人食上癮🤤 忍唔住上網search先發現卡達拉娜(Catalana)是源自義大利的高級甜點, 以君度澄酒、新鮮蛋黃與鮮奶油為主要原料低溫烘烤, 再灑上黃金砂糖(Cassonade), 以高溫火焰將表面淬化成深褐色的焦糖後冷凍製成既甜品🍮。

2個人食左廿幾碟,大約5百蚊,以質素,身材黎講,都算性價比高,可以encore,不過唔洗排咁耐就perfect喇😊
  • 卡達拉娜
2020-02-20 281 瀏覽
Ever since we came back from Japan, we didn’t want to eat at any sushi restaurants other than Sushiro. Besides the fact that they’re less expensive than most of the sushi restaurants here in hkg, they’re also oishi (delicious)! The only down side of Sushiro is that they don’t have any sashimi in the menu. Also, the desserts are not that special.

2020-02-11
慶祝紀念
情人節
  • 三文魚
  • 厚切三文魚
2020-02-20 728 瀏覽
終於等到這一天了 用apps拿兩個月以後的籌號 預約了1145 報到後便可直入 1-2位為迴轉位 3-4位為卡位 迴轉位有電子下單 水杯醬油碟豉油鰻魚醬筷子隨手可及 挺方便的《茶碗蒸》滑溜溜的蒸蛋內當然有配料 當中重點提及是帶子連裙邊 蒸蛋亦帶海鮮味 很好《特選大吞拿魚腩》$27 來說已算不錯 色澤紅潤 十分新鮮《醬烤日本產帆立貝》醬烤味不算濃 幸好帆立貝鮮味搭救 又大又肥美 正《炙燒芝士三文魚》融化了的芝士覆蓋了三文魚 愛芝士的朋友 必定要試一下《極上鰻魚》啖啖肉 啖啖鰻魚味充斥口腔 滿足《蟹膏軍艦》蟹膏比較水狀 但味道十分濃 真的可吃青瓜清新一下《三文魚腩配三文魚籽》大大顆的三文魚籽 比較鹹 但三文魚腩十分好吃《厚切長鰭腩肉》第一次吃 吃下去肉質十分像蓉一樣 軟軟的 挺特別 《赤貝》光澤的表面 咬下去十分爽口 $17/2件 性價比高《雪花和牛》看似薄薄的一片 但挺有口感 牛味香濃 加蔥增添了清新感十分滿足的一餐 每人吃了各十件 最後$310/2人 午餐來說不便宜 但勝在食材超新鮮的 值得😋

茶蒸碗

雪花和牛
  • 茶碗蒸
  • 帆立貝
2020-02-19 264 瀏覽
I rarely leave bad reviews for restaurants but I was quite disappointed today by Sushiro HK. I am actually a fan of the business having been here once before and think the food quality is really great for the price. I’ve tried to come to the restaurant quite a few times after without any luck because of the popularity and how complicated the booking system is. However, I got off work late today and dropped in to Sushiro thinking I would give it another shot. I was excited to hear from the hostes

However, I got off work late today and dropped in to Sushiro thinking I would give it another shot. I was excited to hear from the hostess that they would actually accept walk-ins and that walk-in seating would start in 20 min at 9:30pm exactly. I was told to stand to the side and that someone would announce when walk-in customers should start to line up. So instead of leaving, I decided to wait the 20 min. At 9:35pm, I returned to the hostess stand to inquire where I should line up as I was not further notified.

At this point, the same hostess tells me that they are no longer accepting walk-ins anymore today. I was quite confused as she was the same person who told me that I can get a walk-in seat at 9:30 and asked me to wait on the side, and after I patiently waited, she changed the seating system without explaining why. After inquiring further about what happened and why they asked me to wait, she brushed me off and asked another colleague to speak to me. The other colleague then told me that there are too many people unseated so they can’t seat me anymore. Beyond the frustration I felt, I was also quite angry that I was not given any proper explanation for this mistake and was brushed off quite rudely by two of their staff.

While I understand the pressure restaurants and their staff have to accommodate all their bookings, I am quite disappointed in how Sushiro HK chose to handle this situation. It’s not about not being able to eat, but about being mislead and having my time wasted. As a solo diner, I felt they could have more easily remedied their mistake in having me wait unnecessarily, by either honoring the time they told me or at least trying to be more helpful. .

I choose to support the restaurants I like, as HK and the F&B industry are going through a tough time. However, I will think twice about coming back to Sushiro.
2020-02-19
25 分鐘 (堂食)
宵夜
2020-02-18 300 瀏覽
已經第3次食壽司郎了對比起剛開鋪既時候款式多左,維持到一貫水準。客人數目都無少到,我中午到都要等一個半鐘先有位😓 夜晚直頭唔洗講......坐得舒服,食物黎得快。呢個價錢食到咁多款拖羅壽司真唔錯,仲有個甜品都好好味!
已經第3次食壽司郎了

對比起剛開鋪既時候款式多左,維持到一貫水準。
坐得舒服,食物黎得快。
呢個價錢食到咁多款拖羅壽司真唔錯,仲有個甜品都好好味!
2020-02-14 273 瀏覽
日本過江龍壽司朗,終於嚟到香港🇭🇰想試好耐,熱情過後終於唔使點排隊🤣🤣縱觀質素唔錯拖羅最好味,帶子都好新鮮,$200左右食到好飽啦,座位就迫少少,CP值都算高!如果唔使排隊不失為一個好選擇🤣🤣