餐廳: 壹.01
資訊:

2022-08-16 660 瀏覽
最近不時到網店購物後再到觀塘一些工廠大廈取件,同時間也在搜尋這區的美食啦!觀塘食肆跟食物種類真的不少又多元化,收編待試的實在不少,這次就來到其中一間非常受歡迎,性價比也高的良心小店,來試試這裡幾款有名的招牌台灣菜芒果魯肉飯 $58蜜汁紫菜排骨飯 $60店家的兩款signature food:芒果魯肉飯跟蜜汁紫菜排骨飯,都是非常受歡迎的菜色之一!差不多每檯都會來一份~ 原來魯肉飯加上芒果會如此好吃!芒果香甜,搭配滷得正的五層肉丁粒,清新又減走原本吃魯肉飯的那種油膩感,配搭新鮮效果也很好!而蜜汁紫菜排骨飯中的排骨即叫即炸的,大大的一塊差不多覆蓋整個便當,肉厚而且香酥味美,大量紫菜鹹鮮味濃配飯很好吃!而且兩款都是份量十足夠飽肚,配菜又多,味道豐富,性價比很高呢!邪惡蛋之戀(芋泥肉鬆脆皮蛋餅)$39蛋餅絕對是近年在港大熱的美食之一,店家暫時只有兩款供應,其中一款就是不敗組合:芋泥肉鬆脆皮蛋卷芋泥跟肉鬆味道好份量多,每一口也吃到甜甜鹹鹹的味道!蛋餅比外邊吃到的更有雞蛋香,配上脆脆的口感這個真的很好吃~ 大推!台北夜市小食拼盤 $36台灣夜市的小食種類多又好吃,還未可以過去台灣吃這些小食但這個拼盤
芒果魯肉飯 $58
蜜汁紫菜排骨飯 $60

邪惡蛋之戀(芋泥肉鬆脆皮蛋餅)$39

台北夜市小食拼盤 $36

台灣夜市的小食種類多又好吃,還未可以過去台灣吃這些小食但這個拼盤絕對可以望梅止渴
一份有齊台灣香腸、鹽酥雞跟花枝丸,每款都是香口又好吃,花枝丸爽彈台灣腸香甜,最好吃是那個鹽酥雞,一口size吃得滋味過癮,酥香脆身又帶肉汁的口感實在讓人一試就愛上!
牛肉汁煮風琴豆腐 $10/串
平日吃台式火鍋絕對少不了吃風琴豆腐,在這裡也可以點一份來吃~
份量不少,風琴豆腐吸收了滿滿的牛肉醬汁,非常入味,但建議要邊吃飯邊吃這個,否則單吃的話會有點鹹啊!
白桃烏龍茶 $30
全手作芋頭鮮奶 $38(細支裝)$48(中支裝)

飲品種類不算多,不過重點是店家推出特飲半價優惠啊~ 實在非常吸引的!白桃烏龍茶屬正常發揮;而全手作芋頭鮮奶相信絕對滿足一眾芋泥粉絲!入口充滿奶香,芋頭味濃郁到不得了,除了幼滑的芋泥外,還加添不少芋頭粒粒,粉粉的夠綿密,但整杯沒有甜甜的感覺就只有食材自身的鮮味,好喝又美味!
店家位於觀塘工廠區的一橦商業大廈低層商場內,沒有太華麗的裝潢,簡約整潔但感覺溫馨,食客也只需將焦點放回食物本身就已經足夠
定價親民,性價比又相當高,再加上店家又會推出優惠吸引客人,所以這店經常爆滿,要來到訪前建議先致電留位會比較好
2022-07-30
10 分鐘 (堂食)
2022-08-15 136 瀏覽
妹妹話觀塘有間台式小店幾抵食,想帶我去試下。咁橋最近成日去觀塘,無理由唔去食吧😎去到門口乜咁多人既?原來下午2:30後做緊9折同特飲半價優惠😳 其實店內面積不大,裝修以簡潔為主,勝在夠企理光猛✨ 當中最搶眼非「觀塘除左塞車,重有壹.01」莫屬❣️ 曾經住喺觀塘區既我,感受相當深刻,成日收工返屋企都塞一大輪😩🍛 香蔥紫菜牛肉飯 $57紫菜跟牛肉份量很多❣️ 牛肉非常入味,加上酸菜,妹妹大讚好味✨🍛 壹.01芒果魯肉飯 $58邊個會諗到芒果同魯肉會match? 實情是異常地夾😳 芒果一睇顏色已經知道超甜,配搭上半肥瘦的魯肉,可中和肥膩感👍🏻 夠哂summer☀️☀️🍱 台北夜市小食拼盤 $36有齊台灣腸、花枝丸、鹽酥雞💓 性價比來說絕對無得輸,份量足! 蜜汁台灣腸夠juicy。最令我們欣賞是鹽酥雞是啖啖肉、不乾柴。🥤全手作芋頭鮮奶 (中) $24芋泥超足料,還食到有芋頭粒粒,加埋新鮮牛奶,飲落有口感又健康🫶🏻🥤雙檸冬瓜茶 $21清新檸檬加青檸,酸酸甜甜,解渴之選❤️ 咁大杯都只係$21!抵飲啦👍🏻👍🏻🌯 邪惡蛋之戀 $39其實係芋頭肉鬆脆皮麻糬蛋餅🤤 蛋餅煎得香脆帶蛋香,自家製芋泥超綿超好食,加上鹹

🍛 香蔥紫菜牛肉飯 $57

🍛 壹.01芒果魯肉飯 $58

🍱 台北夜市小食拼盤 $36

🥤全手作芋頭鮮奶 (中) $24

🥤雙檸冬瓜茶 $21

🌯 邪惡蛋之戀 $39
其實係芋頭肉鬆脆皮麻糬蛋餅🤤 蛋餅煎得香脆帶蛋香,自家製芋泥超綿超好食,加上鹹鹹甜甜的肉鬆(個人覺得再多啲肉鬆更好😛)好味唔會膩👍🏻

食完終於明點解咁多人食,因為真係價格親民 (仲免收加一) 食物質素我地都很滿意,亦很滿足💓 是值得支持的小店! 如果你係芋泥控,一定要到訪試吓✨
2022-08-13
下午茶
  • 邪惡蛋之戀
  • 全手作芋頭鮮奶
2022-08-15 39 瀏覽
🍳 邪惡蛋之戀 ($39)呢個芋泥肉鬆蛋餅組合幾特別😍係其他地方冇食過芋泥好棉棉 帶點甜同奶香💜蛋皮有點厚度 口感QQ個人覺得芋頭味可以再出D🙌🏻🥭 壹.01 芒果魯肉飯 ($58)又係冇見過ge配搭芒果一粒粒幾甜😋仲有菜脯同麵筋多重口感特別👍🏻另外主角魯肉比芒果中和左油膩感所以其他係幾夾🍢 台北夜市小食拼盤 ($36)好鐘意呢個小食platter每一款都唔錯 好想去台灣掃街🥹台灣腸仔脆皮甜甜地 入面juicy花枝丸同鹽酥雞都調味剛好 🤤都係好酥脆 炸粉薄薄地 唔錯😍🐥 蘇子手撕雞 ($25) 鐘意食雞脾ge 表示成碟都係雞脾好開心🍗好香麻油味 雞肉幾滑 配埋青瓜 口感唔錯🥒 🥩 秘製牛肉 ($25)甜甜地燒汁配肥牛洋蔥好岩送飯啊👍🏻🥛 0冰手作芋頭鮮奶 ($48) 好多軟棉棉芋泥係底底同鮮奶一齊飲 好香🤤
🍳 邪惡蛋之戀 ($39)

呢個芋泥肉鬆蛋餅組合幾特別😍
係其他地方冇食過
芋泥好棉棉 帶點甜同奶香💜
蛋皮有點厚度 口感QQ
個人覺得芋頭味可以再出D🙌🏻

🥭 壹.01 芒果魯肉飯 ($58)

又係冇見過ge配搭
芒果一粒粒幾甜😋
仲有菜脯同麵筋
多重口感特別👍🏻
另外主角魯肉比芒果中和左油膩感
所以其他係幾夾

🍢 台北夜市小食拼盤 ($36)

好鐘意呢個小食platter
每一款都唔錯 好想去台灣掃街🥹
台灣腸仔脆皮甜甜地 入面juicy
花枝丸同鹽酥雞都調味剛好 🤤
都係好酥脆 炸粉薄薄地 唔錯😍

🐥 蘇子手撕雞 ($25)

鐘意食雞脾ge 表示成碟都係雞脾好開心🍗
好香麻油味
雞肉幾滑 配埋青瓜 口感唔錯🥒

🥩 秘製牛肉 ($25)

甜甜地燒汁配肥牛洋蔥
好岩送飯啊👍🏻

🥛 0冰手作芋頭鮮奶 ($48)

好多軟棉棉芋泥係底底
同鮮奶一齊飲 好香🤤
  • 蘇子青瓜手撕雞
💥觀塘除咗塞車仲有咩🤣📍壹.01|觀塘📍人均消費 $ 1 X X#CL觀塘 #CL四圍食 #CL台灣野⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️行完街睇下附近有咩食,呢間 @1.01_ig 幾抵,做緊優惠😍特飲半價➕全單九折‼️估唔到weekend都咁多人,好在岩岩入埋去唔洗等😝1️⃣邪惡蛋之戀 / 熔岩蛋之戀 $ 3 9新品特色蛋餅,分別係火腿芝士同埋芋泥肉鬆,兩個都咁吸引梗係叫晒嚟試啦😛一碟有成8舊,蛋餅皮偏向博新同埋煙韌,芋泥口感綿密,肉鬆咸香鬆脆,一齊食超夾😍 另外嘅火腿芝士芝士可以拉絲🧀同千島醬超夾喔2️⃣夜市小食拼盤 $ 3 6拼盤有齊台灣腸、花枝丸同埋鹽酥雞,全部新鮮炸起香脆可口😚唔會有油益味,完全同台灣食嘅一樣呀👍🏻3️⃣蘇子手撕雞 $ 2 5調味啱啱好就咁食都唔會過鹹🧏🏻‍♀️ 手撕雞啖啖肉唔會痴身,連埋青瓜一齊食,非常清新開胃💫4️⃣香蔥紫菜滷肉飯 $ 6 0好似台式便當咁,飯面鋪上不同小食,有齊紫菜、菜寶、香蔥、同酸菜,連埋滷肉飯一齊食,口感一流💗5️⃣手作芋頭鮮奶 $ 2 4接近一半都係芋泥,加上鮮奶冇溝水無加冰,所以味道好濃郁,基本上每台都會叫🤣6️⃣雙檸冬瓜茶 $ 2 1叫咗少甜少冰味道啱啱好,檸檬茶嘅比
💥觀塘除咗塞車仲有咩🤣

3️⃣蘇子手撕雞 $ 2 5

4️⃣香蔥紫菜滷肉飯 $ 6 0

5️⃣手作芋頭鮮奶 $ 2 4

6️⃣雙檸冬瓜茶 $ 2 1
叫咗少甜少冰味道啱啱好,檸檬茶嘅比例較冬瓜茶多,但又唔會飲咗冬瓜茶嘅香味,值得一試😊

🤟🏻不負責任點評
好味道🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌑🌑🌑
性價比🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌑🌑🌑
回頭率🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌖🌑🌑🌑
(十粒為滿分)

⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️
唔係特登入黎兜個圈都唔知原來日升中心咁多餐廳😮 其實呢棟大廈離apm 都好近,係正熟食中心對面,但晚市人流又唔係幾多🙈 不過呢間台灣野都算係最熱鬧果間,一於就試一試😆入到去座位間隔都幾寬敞,唔會好逼,裝修簡簡單單,睇menu價錢仲超抵😮😮晚市仲有9折😮😮😮🥭芒果魯肉飯 $58呢個配搭超新鮮😮除左魯肉同芒果粒外,仲有雪菜同菜甫做配菜,撈埋一齊食口感又咸又甜又爽又林,口感超得意,出奇地好食,芒果又可以中和魯肉既油膩感🐷 呢款果然不愧係招牌菜🤤香蔥紫菜手撕雞飯 $57其實呢個雞飯都幾好食(但比芒果魯肉飯搶晒鏡😆)我order果陣叫左多紫菜,所以啖啖都係紫菜撈飯😆手撕雞肉質幾滑,同埋都好大舊,有好輕微既沙薑味,唔算濃味,食完魯肉飯食呢個其實都幾夾,一濃一淡👍🏻熔岩蛋之戀(拉絲芝士火腿蛋餅)$35真.拉絲🤣雖然芝士火腿係好普通既料,不過蛋餅加埋千島醬又好野味😋小食拼盤 $36拼盤有台灣腸,花枝丸同埋鹽酥雞樣樣都有啲,岩晒選擇困難症既我😆炸物炸得好酥脆,鹽酥雞都唔會炸到乾晒,台灣腸有少少蜜糖味,甜甜地幾好食雙檸冬瓜茶(中)$17黑糖珍珠奶茶(中)$35今次叫左中size都咁大杯,如果叫大size咪

🥭芒果魯肉飯 $58

香蔥紫菜手撕雞飯 $57

(拉絲芝士火腿蛋餅)$35

小食拼盤 $36
拼盤有台灣腸,花枝丸同埋鹽酥雞

雙檸冬瓜茶(中)$17
黑糖珍珠奶茶(中)$35
今次叫左中size都咁大杯,如果叫大size咪一定飲唔晒?🤣🤣🤣🤣
我叫左黑糖珍奶少甜,真係做到少甜,珍珠係細細粒果款,份量好多,啖啖都有珍珠🤣 反而朋友飲果杯話似偏甜既檸水🙈冬瓜茶味就唔算太突出🙈

2022-08-12
  • 芒果魯肉飯
90s👦🐥情侶吃貨|😚飲食著數|🇭🇰hkfoodie🍽️(👦)自稱三星米芝蓮食評家(🐥)自稱拉麵沾麵專家👉 主打不專業食評🍽️👉 快閃飲食著數🤑____________👉 不專業食評🍽️.【香蔥紫菜魯飯】 HK$60【蜜汁排骨便當】 HK$65【台北夜市小食拼盤】 HK$36【芋泥肉鬆蛋餅】 HK$39【拉絲芝士火腿蛋餅】 HK$39【0冰手作芋頭鮮奶】 HK$24.(👦)  食台灣嘢就梗係要食台式蛋餅同小食拼盤😃😃 👦比較喜歡拉絲芝士火腿蛋餅😋😋 主要係芝士拉絲非常之邪惡,記得趁熱食🌟🌟 夾起一小件蛋餅嘅時候會有長長嘅芝士拉絲👍👍 可以睇到非常之足料🤭🤭 👦咁耐都冇去過台灣最掛住就係台灣香腸...鹽酥雞...花枝丸...太多一日不能盡錄,唯有點一個台北夜市小食拼盤回味一下🙈🙈. 店家係飲品方面亦主推0冰手作芋頭鮮奶👍👍 芋泥跟鮮奶呢個組合非常之夾,加上店舖0冰嘅方法會令到整個芋頭鮮奶味道更加突出,一大啖鮮奶加芋泥飲落口後滿足感非常之強烈😋😋 整體食物價錢適中,可以話非常之親民,如果係下午茶時段的話性價比更加吸引,有興趣的朋友可以一試🤭🤭.👦總分評價:⭐⭐⭐(3/5)--- 食物:⭐⭐⭐(3
90s👦🐥情侶吃貨|😚飲食著數|🇭🇰hkfoodie🍽️

【台北夜市小食拼盤】 HK$36
【芋泥肉鬆蛋餅】 HK$39
【拉絲芝士火腿蛋餅】 HK$39
【0冰手作芋頭鮮奶】 HK$24

👦總分評價:⭐⭐⭐(3/5)
--- 食物:⭐⭐⭐(3/5)
--- 性價比:⭐⭐⭐⭐(4/5)
--- 服務:⭐⭐⭐⭐(4/5)
--- 環境:⭐⭐⭐(3/5)
____________
2022-08-10 45 瀏覽
今日試咗一間充滿驚喜嘅小店🤩 位於觀塘中海日昇中心 , 離港鐵站都係幾分鐘路程 , 係我近排覺得最用心製作嘅一間小店🫶🏻 而且味道好好, 價錢非常實惠 , 食到勁飽加埋都係二百零蚊😍😍 呢間就係‘’壹.01‘’啦😋餐廳以白色為主調 , 牆上寫著 <觀塘除咗塞車,仲有壹.01>, 不禁有同感及會心微笑左🥰餐廳用QR code落單, 非常方便, 今日叫咗好多嘢食,想將美味一一同大家分享下🫶🏻🌟蘇子青瓜手撕雞餐廳可以揀一份或者兩份嘅份量, 味道唔錯, 叫咗一份,二人食剛剛好👍🌟酥炸花之丸三粒即叫即炸,熱辣辣,應該係台灣入貨並非坊間嘅墨魚丸, 撒上少少椒鹽,非常惹味👍🌟滷肉汁肉燥蔬菜蔬菜唔止一款, 配香濃嘅肉燥汁 ,呢個配搭好台灣呀😆🌟牛肉汁煮風琴豆腐香甜牛肉汁配咗類似豆卜嘅風琴豆腐, 意外地美味, 一人一寸啱啱好。🌟香蔥紫菜牛肉飯牛肉飯配咗大量海苔🤩 仲配有台灣嘅酸菜, 牛肉分量唔少, 成個配搭滿分, 個飯仲配咗適量嘅蔬菜,又好味又健康👏🌟辣椒大蔥排骨飯配櫻花蝦好味到痴咗線😂 香酥排骨份量好多, 熱辣辣。 最正係啲京蔥,炒到好香分量又多,簡直係成個飯嘅靈魂🤩 仲有櫻花蝦嘅香味同口感作點綴,

🌟蘇子青瓜手撕雞

🌟酥炸花之丸三粒

🌟滷肉汁肉燥蔬菜
蔬菜唔止一款, 配香濃嘅肉燥汁 ,呢個配搭好台灣呀😆

🌟牛肉汁煮風琴豆腐

🌟香蔥紫菜牛肉飯

🌟辣椒大蔥排骨飯配櫻花蝦
好味到痴咗線😂 香酥排骨份量好多, 熱辣辣。 最正係啲京蔥,炒到好香分量又多,簡直係成個飯嘅靈魂🤩 仲有櫻花蝦嘅香味同口感作點綴, 完美嘅配搭, 食到我有少少感動🥹

🌟芋泥肉鬆蛋餅
係我食過最好食嘅蛋餅😍 非一般傳統做法, 餅皮脆同較薄, 肉鬆同芋泥分量多,味道好, 仲有一層蛋,食到裏面嘅蛋香😍 呢個價錢食到咁好味嘅蛋餅, 絕對係冇得頂😋

🌟古早紅茶及雙檸冬瓜茶
餐廳都有台式飲品選擇,甜度都可以選擇, 實有一杯啱你嘅😆

我特別鍾意小店, 因為每間都有佢自己煮嘢食嘅態度同拿手小菜😎 壹.01絕對會畀到你哋驚喜🤩而且價錢真係實惠, 食物都可以選擇多蔥,多牛肉汁等等,非常細心。希望大家經過觀塘都支持下用心製作嘅小店啦🫶🏻

2022-07-29
  • 芋泥肉鬆蛋餅
  • 蘇子青瓜手撕雞
  • 香蔥紫菜牛肉飯
  • 特盛薑蔥排骨便當
台北夜市小食拼盤$36有腸仔、花枝丸、鹽酥雞全部都好好食👍🏻腸仔唔粉,真係同係台灣食到嘅冇咩分別,花枝丸炸得夠香口而且彈牙鹽酥雞份量好多~炸得好脆,而且雞肉肉質彈牙👍🏻全部炸物都唔會有油溢味~火喉亦都控制得好好,唔會油淋淋😎芋泥肉鬆蛋餅 $39芋泥多到溢出黎~係真材實料嘅芋泥,仲好幼滑😋甜度啱啱好,配上肉鬆鹹鹹甜甜,唔會覺得膩風琴豆腐牛肉飯 $55肉嘅份量超多~肥牛全部都沾滿醬汁,好惹味~ 風琴豆腐好巨大,而且索滿醬汁~食落好滿足😽薑蔥排骨飯 $58即叫即炸,所以製作需時~炸起熱辣辣,超級大塊‼️仲要係厚切‼️肉質嫩滑多肉汁!仲可以揀多蔥😈真心比蔥山嚇親😂真心正👍🏻全手作芋頭鮮奶 M $24超正😍芋頭份量俾得好多~有芋泥+芋頭粒,口感好正~而且完全唔加水/冰,所以係超濃郁👍🏻黑糖鮮奶 L $33好少何有得揀甜度,揀咗少甜啱啱好‼️黑糖味濃郁,奶味重 👍🏻壹.01 (觀塘)觀塘駿業街56號中海日升中心2樓D號舖

台北夜市小食拼盤$36
有腸仔、花枝丸、鹽酥雞

芋泥肉鬆蛋餅 $39

風琴豆腐牛肉飯 $55
肉嘅份量超多~肥牛全部都沾滿醬汁,好惹味~
風琴豆腐好巨大,而且索滿醬汁~食落好滿足😽

薑蔥排骨飯 $58
即叫即炸,所以製作需時~
炸起熱辣辣,超級大塊‼️仲要係厚切‼️
肉質嫩滑多肉汁!仲可以揀多蔥😈真心比蔥山嚇親😂真心正👍🏻

全手作芋頭鮮奶 M $24

黑糖鮮奶 L $33
好少何有得揀甜度,揀咗少甜啱啱好‼️
黑糖味濃郁,奶味重 👍🏻

壹.01 (觀塘)
觀塘駿業街56號中海日升中心2樓D號舖
2022-08-10 70 瀏覽
香港嘅台灣小食越開越多,今次去咗觀塘哩間好評都幾多嘅壹.01😝。店內嘅裝修比較簡單,勝在食物份量多而且抵食,嗌幾多都唔會肉痛。自助落單等大概等5到10分鐘野食已經上齊曬,而且都係新鮮熱辣,哩個價錢Cp值極高!✏️芒果魯肉飯 $58 🍎8/10聽落去怪怪地,但食落又出奇地好夾,芒果份量超多又大粒,配埋足料魯肉同酸菜非常開胃😝,除咗棉密嘅肉碎仲食到肥豬肉粒,不過重口味星人就覺得可以再鹹啲,但都係瑕不掩瑜,抵食之選。✏️台北夜市小食拼盤 $36 🍎9/10單論個台灣腸真係要俾一萬分🥹,外脆內軟,咬開超juicy爆汁漏油,好食到想再嗌多份🥹。花枝丸都係啱啱炸起,如果椒鹽味再重啲就更好。鹽酥雞係炸細雞粒,雖然唔係啖啖肉但一樣咁好味😍。✏️魯肉汁蔬菜 $14 🍎8/10想食下菜所以嗌咗份,有啲雜菜同西蘭花,上面加咗肉燥汁,正正常常冇咩特別。✏️芋頭肉鬆脆皮麻糬蛋餅 $49 🍎8/10蛋餅皮厚薄適中,外微脆有嚼勁,芋泥口感綿密,配埋肉鬆入口好飽滿,如果可以加啲沙律醬就更好啦🤫。✏️手作芋頭鮮奶 $22 🍎9/10終於飲到足料又好飲嘅芋頭奶!芋泥綿密之餘唔會過稀溶曬入啲牛奶到,偶爾仲可以食到啲芋頭粒,哩個價錢抵

✏️芒果魯肉飯 $58 🍎8/10

✏️台北夜市小食拼盤 $36 🍎9/10

✏️魯肉汁蔬菜 $14 🍎8/10

芋頭肉鬆脆皮麻糬蛋餅

✏️芋頭肉鬆脆皮麻糬蛋餅 $49 🍎8/10

✏️手作芋頭鮮奶 $22 🍎9/10
終於飲到足料又好飲嘅芋頭奶!芋泥綿密之餘唔會過稀溶曬入啲牛奶到,偶爾仲可以食到啲芋頭粒,哩個價錢抵到爛!😍

✏️古早奶茶 $16 🍎8.5/10
朋友覺得味道較淡,但自己又幾鍾意😝,有啲似豆漿味913,飲到茶葉嘅澀味。

哩個價錢可以舒舒服服堂食到台灣野真係好抵,特別係啲小食飲品,全部都好平,必試爆汁台灣腸同芋頭牛奶。宜加兩點半之後仲做9折同特飲半價,成班frd去食就真係唔洗睇價錢瘋狂嗌,抵到哭!😍😍

芋頭肉鬆脆皮麻糬蛋餅
唔知你地第一站最想去邊度旅行呢?✈️其實真係好難諗,如果要揀可能近近地飛轉台灣先都好🥰早排竟然發現原來觀塘中海日升中心新開左間係食台灣料理的,主打各式各樣的便當同台式蛋餅~咁近當然要黎試下啦😙😙-🎈熔岩蛋之戀 - 拉絲芝士火腿蛋餅 $35好抵食!真係食到勁飽🤰🏻仲輕易有拉芝效果🧀基本上芝士+火腿+千島醬呢個餡料組合完全係世一喔❤️-🎈蜜汁紫菜排骨飯 $60超厚切既排骨而且炸得非常酥脆🤤份量太多自己一個真係食唔哂呢~最鍾意係佢既醬汁甜甜地咁再加埋巨量紫菜碎撈飯好加分💯-🎈全手作芋頭鮮奶 (小) +$19全天然的味道,仲有啲芋頭粒粒好有口感!-🔸壹.01📍觀塘駿業街56號中海日升中心2樓D號舖

🎈熔岩蛋之戀 - 拉絲芝士火腿蛋餅 $35

🎈蜜汁紫菜排骨飯 $60
🎈全手作芋頭鮮奶 (小) +$19
全天然的味道,仲有啲芋頭粒粒好有口感!
🔸壹.01
📍觀塘駿業街56號中海日升中心2樓D號舖
2022-04-30
午餐
  • 熔岩蛋之戀-拉絲芝士火腿蛋餅
這小店 經常都坐無虛席 很多擁躉我還是外賣自取吃吧 還有全單九折添.《0冰手作芋頭鮮奶》到場拎外賣時發現每一枱都有order這個 是必點的好重牛奶味🥛🥛🥛朱古力味冇埞企一d糖都無落 全部都係牛奶同芋頭本尊嘅自然味道名乎其實無落冰溝到淡晒🧊🆓.《邪惡蛋之戀》即叫即煎既芋泥肉鬆脆皮蛋餅賣相已經帶你返左台灣一樣 好吸引外皮入口酥脆 包住薄薄一層蛋🍳中中心係綿密香甜既芋泥 還有少少肉鬆外脆內軟 食到我好滿足💜.《秘製厚切排骨》酥炸蜜汁排骨都係呢到名物佢既脆皮 唔係吉列個隻 亦唔係炸魚個種脆漿係薄薄一層炸粉再上芝麻 脆得黎唔會好炸入面豬排質地鬆軟彈牙.《特盛薑蔥手撕雞便當》大量薑蓉同蔥粒 香噴噴手撕雞可以再幼細啲 但質地都幾嫩配料有蜜汁、台灣腸、鵪鶉蛋、雜菜 好豐富 勁飽.《特盛紫菜牛肉便當》成個面頭都鋪滿紫菜醉 🈵🈵der 翻一翻就會見到下邊既料 惹味唔會太肥既肥牛同樣有蜜汁台灣腸 鵪鶉蛋 雜菜 榨菜

這小店 經常都坐無虛席 很多擁躉

入面豬排質地鬆軟彈牙

《特盛薑蔥手撕雞便當》
大量薑蓉同蔥粒 香噴噴
手撕雞可以再幼細啲 但質地都幾嫩
配料有蜜汁、台灣腸、鵪鶉蛋、雜菜
好豐富 勁飽

《特盛紫菜牛肉便當》
成個面頭都鋪滿紫菜醉 🈵🈵der
翻一翻就會見到下邊既料
惹味唔會太肥既肥牛
同樣有蜜汁台灣腸 鵪鶉蛋 雜菜 榨菜
觀塘呢區真係好多食肆,食過咁多間,呢間性價比極高,食物好味.超抵食,忍唔住試咗好多款小食「香蔥紫菜魯肉飯」每次食台灣野必揀 魯肉飯,皆因夠多汁又惹味,呢度嘅魯肉大粒有口感,份量夠「椒蔥牛肉飯」牛肉好嫩.加上櫻花蝦味道更香,加咗芝麻洋蔥同辣椒,辣辣地好正。邪惡蛋之戀:「芋泥肉鬆蛋餅」薄薄嘅蛋餅皮,包裹著芋泥同肉鬆,口感軟綿綿,甜甜地,口感唔會好乾,估唔到呢個配搭咁好食台北小食拼盤:「蜜汁台灣腸.酥炸花枝丸.鹽酥雞」台灣腸肥嘟嘟.花枝丸同鹽酥雞,即叫即炸熱辣辣脆卜卜,炸粉唔厚,面層嘅味粉好香口,一粒一粒食唔停口「滷肉汁蔬菜」西蘭花.椰菜煮得夠爽口,配搭滷肉汁調味,連平日唔食菜嘅,都話好好味「蘇子手撕雞」喜歡手撕雞條條嫩滑又無骨,加入醬汁 送飯一流「風琴豆腐」呢款外表同風琴一樣 串連住嘅豆腐,唔多台式餐廳食得到,口感似豆卜,加埋個汁完全唔乾身,有驚喜「0冰手作芋頭鮮奶」飲品半價超抵 , 芋泥+芋頭粒粒,好有口感,而且唔太甜,注入香滑濃郁嘅鮮奶,飲完已有飽肚感。價錢咁抵,外賣都仲有9折,買返公司食嘅最佳選擇

「香蔥紫菜魯肉飯」

「椒蔥牛肉飯」

牛肉好嫩.加上櫻花蝦味道更香,
加咗芝麻洋蔥同辣椒,辣辣地好正。

邪惡蛋之戀:
「芋泥肉鬆蛋餅」

台北小食拼盤:
「蜜汁台灣腸.酥炸花枝丸.鹽酥雞」

「滷肉汁蔬菜」

「蘇子手撕雞」

喜歡手撕雞條條嫩滑又無骨,
加入醬汁 送飯一流

「風琴豆腐」

呢款外表同風琴一樣 串連住嘅豆腐,
唔多台式餐廳食得到,口感似豆卜,
加埋個汁完全唔乾身,有驚喜

「0冰手作芋頭鮮奶」

價錢咁抵,外賣都仲有9折,買返公司食嘅最佳選擇
2022-08-09
外賣自取
下午茶
  • 0冰手作芋頭鮮奶
  • 牛肉汁煮風琴豆腐
2022-08-09 56 瀏覽
🍽 壹.01📍地址: 觀塘駿業街56號中海日升中心2樓D號舖 💰只供參考💰人均$50-$100😋全部野食即叫即整 勁新鮮芝士派(me)同芋泥派(友人)之爭 睇黎冇咁易結束 咁就唯有叫曬2樣👉🏻 邪惡蛋之戀 = 芋泥肉鬆脆皮蛋餅 $39必叫!芋泥大大pat之餘仲被我食到有粒粒芋頭 好有咬口 match埋肉鬆 個蛋餅仲要外脆內軟 簡直一流👉🏻 熔岩蛋之戀 = 拉絲芝士火腿蛋餅 $39必叫!私心推介 唔係講笑 個拉絲可以無限拉長 作為一個芝士狂迷 即刻忍唔住比個👍🏻 愈拉愈興奮😆食落知真香 再加上芝士火腿呢個配搭認真咁出色👉🏻 202蜜汁紫菜酥炸排骨飯 $60炸排骨同飯之間用左紫菜隔住 令到排骨食落去嗰陣脆卜卜 再加埋陣陣紫菜味 搞到忍唔住食多塊排骨 好邪惡啊 極度建議紫菜同飯撈一撈再食 想講淨係個飯可以唔使配餸都可以食2碗👉🏻 全手作芋泥鮮奶 跟餐+$19身為一個小小既芋泥魔人 點可以唔試埋一份 甜度較到啱啱好 唔會甜到漏 仲食到粒粒芋頭蓉 天啊 簡直係絕配👉🏻 502(蘇子)手撕雞便當🍱 $65初頭以為好似出邊啲手撕雞一樣得雞同飯 估唔到配菜竟然有台式香腸同滷水鵪鶉蛋 佢嘅伴醬撈飯一齊
🍽 壹.01

👉🏻 202蜜汁紫菜酥炸排骨飯 $60
炸排骨同飯之間用左紫菜隔住 令

👉🏻 全手作芋泥鮮奶 跟餐+$19

👉🏻 502(蘇子)手撕雞便當🍱 $65
初頭以為好似出邊啲手撕雞一樣得雞同飯 估唔到配菜竟然有台式香腸同滷水鵪鶉蛋 佢嘅伴醬撈飯一齊食 再一次食個唔停

👉🏻 台北夜市小食拼盤(台灣腸、花枝丸、鹽酥雞)$36
估唔到比足料 條台灣腸勁大條🤭花枝丸同鹽酥雞都好好味 炸粉夠薄身 成個小食拼盤落足胡椒鹽係面頭 怕重口味既記得落單前講一聲啦

👉🏻 壹.01特製牛肉 $25
好味又抵食 大半碗既牛汁連滿滿既牛肉 用黎送飯一流啊 即刻勁羨慕果邊反工既人 可以日日加餸都得🥺🥺

好味指數: 5/5
性價比: 5/5 超抵食 (2:30pm後9折+飲品半價) 3個人食都係$250左右 仲要食唔曬🤰🏼
環境: 4/5 裝修充滿台灣休閑文青風格

• 芋泥肉鬆蛋餅
  • 蜜汁紫菜排骨飯
  • 拉絲芝士火腿蛋餅
  • 全手作芋頭鮮奶
2022-08-09 41 瀏覽
觀塘可以話係台灣菜嘅集中地,有好多台式餐廳隱身係唔同工廈。今次就發掘到呢間壹.01台式料理,平日晚市都幾旺場。呢度主打台式便當,2點之後有9折,平均都係50幾蚊一個便當,都幾抵食😆😆壹.01 芒果魯肉飯招牌菜式,芒果同魯肉嘅配搭好特別,兩者唔算十分夾,但勝在🥭超甜,魯肉肥瘦均勻調味適中,佢嘅便當仲有唔少雜菜同鹹菜,一個飯已經夠食😗😗薑蔥排骨飯呢個幾好食😍😍勁多薑蓉鋪係面,排骨好大塊夠厚,啖啖肉,滷得入味,炸皮夠薄夠香脆,配惹味嘅薑蔥食好正😋椒蔥手撕雞飯呢個都唔錯👍🏻👍🏻雞肉份量超多,用上雞髀肉幾嫩滑,辣度低但帶少許刺激感,青辣椒辣勁好強🌶🤣好惹味。芋泥肉鬆蛋餅蛋餅皮Q彈,芋泥好香滑,幾乎湧出蛋餅,如果多啲肉鬆令味道更香會更好😆0冰手作芋頭鮮奶芋頭好有口感,既有綿密芋泥,亦有芋頭粒粒,唔錯😛人均消費:$80推介指數(10分為滿分):8分

壹.01 芒果魯肉飯

薑蔥排骨飯

椒蔥手撕雞飯

芋泥肉鬆蛋餅

0冰手作芋頭鮮奶
芋頭好有口感,既有綿密芋泥,亦有芋頭粒粒,唔錯😛

人均消費:$80
推介指數(10分為滿分):8分

2022-08-05
10 分鐘 (外賣自取)
觀塘除左塞車,仲有好多美食等著大家探索😋 壹.01位於中海日升中心,小店經營感覺很溫馨,價錢親民更不收加一,食物方面亦令人非常滿意 ☻︎ 🔸熔岩蛋之戀🍳吃台灣料理必點的蛋餅,現點現做製作需時,不過值得等待~ 蛋餅皮烤得脆脆的,口感一流,內餡是拉絲芝士火腿🧀 超級惹味🔹台北夜市小食拼盤拼盤有齊台灣腸、花枝丸和鹽酥雞,最喜歡的是烤蜜汁香腸,很有台灣夜市風味🔸芒果魯肉飯這個菜的tag是睇落小奇怪,食落好和諧,初初覺得又鹹又甜這個配搭真的很獵奇🤣🤣 不過看到很多人推薦就挑戰一下,一試又真的岀奇地很夾,難怪成了招牌菜。芒果香甜多汁,中和了魯肉飯的膩感,吃起來清新開胃,大家一定要試試🥭🔹蜜汁紫菜排骨飯🍖袐製排骨很酥香,多蔥多紫菜✨ 超下飯的🔸飲品當初是被這裡的手作芋頭鮮奶吸引到~ 全手作芋泥絕對真材實料,賣相和味道都很讚😋 另一杯點了經典的黑糖鮮奶🧋散發著黑糖的香氣

🔸熔岩蛋之戀🍳

台北夜市小食拼盤

🔹台北夜市小食拼盤

🔸芒果魯肉飯

🔹蜜汁紫菜排骨飯🍖
袐製排骨很酥香,多蔥多紫菜✨ 超下飯的
全手作芋頭鮮奶

🔸飲品