餐廳: 壹.01
資訊:

平時好日都唔出一次觀塘,今日難得要過嚟呢邊做嘢,一於嚟探訪下近排好紅嘅觀塘工廈美食🤪咁啱就比我見到IG廣告話呢間台灣菜14:30後全單9折☺️最近銀包有啲空虛嘅我即刻狗衝咗🥹一場嚟到梗係要試下佢哋個芒果魯肉飯 ($58)🥭魯肉肥瘦適中,估唔到加埋芒果同蔥會有咁清新嘅chemistry🌿 薑蔥手撕雞飯($55)手撕雞份量比得好足🫶🏻同埋啲薑蔥成座山咁食落去好惹味,撈飯食一流🤤 除咗主食,呢到嘅小食都好出色✨熔岩蛋之戀 ($49 ☞ $39)其實就係拉絲芝士火腿蛋餅,即叫即整嚟到熱辣辣,入面真係勁多餡料,芝士做到名副其實既拉絲,蛋餅餅皮煎得好香脆,加埋千島醬真心冇得輸🥰 牛肉汁煮風琴豆腐 ($20/2) 個牛肉汁勁香,風琴豆腐炸完再索晒啲牛肉汁精華真心好有特色🤪 台北夜市小食拼盤 ($36) 有台灣腸、炸花枝丸同鹽酥雞,樣樣香口又豐富,MVP係有蜜糖烤過嘅juicy香腸😛最黐線嘅係呢度特飲竟然半價😱朋友嗌嘅古早奶茶 ($31 ☞ $15)同自己嗌嘅特濃0冰芋泥鮮奶 ($48☞$24)折咗之後真係平絕全港咁滯,但係份量一樣咁足料👍🏻 而且甜度適中,飲完真係十二分飽🥹總括嚟講,呢間台灣菜價錢非常

總括嚟講,呢間台灣菜價錢非常親民,性價比高,如果係附近塞緊車,不如入嚟食嘢醫一醫肚先🤰🏻🫃🏻

❃注意❃
估唔到呢度夜晚都會爆場,呢個優惠真係吸到唔少客源🥸如果上嚟食嘅話最好早少少🤏🏻
  • 熔岩蛋之戀
  • 0冰手作芋頭鮮奶
  • 101芒果魯肉飯
  • 壹.01芒果魯肉飯
2022-08-02 31 瀏覽
[ 壹.01 ]✿ 辣椒大蔥魯肉飯 (櫻花蝦) $58飯嘅份量都幾多,好多尖椒同大蔥,食落好香蔥味,但真係有d辣👅👅因為用咗新鮮嘅尖椒,食得辣先好叫阿🤣🤣魯肉肥瘦均勻,送飯一流。面頭仲配咗d櫻花蝦,好香口🦐🦐✿ 台北夜市小食拼盤 $36小食拼盤有台灣腸、花枝丸、鹽酥雞。 $36嚟講幾抵食。台灣腸大大舊,一咬落去爆汁💦花枝丸同埋鹽酥雞炸到好脆身👍🏻✿ 黑糖鮮奶紅茶L size $33茶底濃郁,大大杯。黑糖好掛杯,飲落去唔會好甜,剛剛好,但飲前記得搖勻阿!總結🫦價錢嚟講都幾抵食,食物質素都唔錯👍🏻係觀塘番工嘅朋友可以試下,外賣自取仲有9折,抵食之選😗😗✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿壹.01地址: 觀塘駿業街56號中海日升中心2樓D號舖電話: 53697868✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿
[ 壹.01 ]

地址: 觀塘駿業街56號中海日升中心2樓D號舖
電話: 53697868
✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿
2022-08-02 16 瀏覽
由幾個廿幾歲青年經營嘅「壹.01 台式料理」位於觀塘駿業街,岩哂果邊番工嘅人。餐廳裝潢簡約,主打台式便當、小食外賣仲全單九折!堂食都免加一!黑糖鮮奶紅茶:黑糖同鮮奶比例剛好,紅茶則可以減低甜膩感,夏天飲好消暑。蜜汁紫菜排骨飯:即叫即做。排骨大塊又好多肉,仲係0鬆肉粉,老闆話係每日人手揼鬆,認真唔話得!炸得非常香脆好吃,加上蜜汁非常配搭,紫菜好多亦好味道。整體創意滿分!鵪鶉蛋:我最愛,共4粒,好香口,必叫小食!呢度嘅蛋餅同滷肉都好受歡迎,下次我都試試佢🌐壹.01 (觀塘)觀塘駿業街56號中海日升中心2樓D號舖#hkfoodie#beautifulcuisines#kolhk#foodstagram#nomnom#lifestyle#finedining#香港好去處#打卡#吃貨#美食日記#香港美食#美食推薦#相機食先#hkfoodblogger#hongkongrestaurant#hkfoodshare#hkfood#hkig#igfood#hkkol#fotd#hkfoodporn#amazing#相機食先#香港#吃貨#photooftheday#l4l#f4f

鵪鶉蛋:我最愛,共4粒,好香口,必叫小食!

呢度嘅蛋餅同滷肉都好受歡迎,下次我都試試佢

🌐壹.01 (觀塘)
觀塘駿業街56號中海日升中心2樓D號舖

[ #caloriefoodie觀塘 ]• 壹 . 0 1 •🐿-觀塘有間由幾個20幾歲後生仔經營嘅台式料理餐廳主打健康無味精 而且都打破傳統 自創新派菜式重點係性價比高 大大份又抵食 而且味道唔差添-🥭 芒果魯肉飯 💰$58餐廳特色招牌菜 用咗時令芒果配上台式魯肉飯 呢個配搭味道新奇有趣 係鹹既魯肉飯中食到酸甜味道而且芒果同魯肉嘅份量都好多 足以食哂成個便當-🍯 蜜汁紫菜排骨飯 💰$60排骨大大塊 炸得酥脆 而且真係食到有甜甜嘅蜜糖味而排骨下舖滿紫菜 覺得比芒果魯肉飯好食!!-🍢 台北夜市小食拼盤 💰$36拼盤一共三款小食 有鹽酥雞、炸花枝丸、台灣香腸三款小食調味惹味 外皮香脆 而且份量唔小!!炸花枝丸同台灣香腸各三粒 適合2-3個人share🥳-🍳 芋泥肉鬆蛋餅 💰$39係外皮超脆嘅蛋餅!!!對上一次食到脆蛋餅係喺台灣蛋餅內既餡都好豐富 芋泥口感綿密 加埋大量肉鬆超夾個人嚟講 都幾推薦大家試下個蛋餅-🍼 手作芋頭鮮奶 💰$24同蛋餅餡同一款芋泥 同樣都係好綿密順滑可以飲幾啖 會有幾下啜到芋頭粒粒 正呀-📍觀塘駿業街56號中海日升中心2樓D號舖-#caloriefoodie
[ #caloriefoodie觀塘 ]

呢個配搭味道新奇有趣 係鹹既魯肉飯中食到酸甜味道
而且芒果同魯肉嘅份量都好多 足以食哂成個便當
🍯 蜜汁紫菜排骨飯 💰$60

排骨大大塊 炸得酥脆 而且真係食到有甜甜嘅蜜糖味
而排骨下舖滿紫菜 覺得比芒果魯肉飯好食!!
🍢 台北夜市小食拼盤 💰$36

拼盤一共三款小食 有鹽酥雞、炸花枝丸、台灣香腸
三款小食調味惹味 外皮香脆 而且份量唔小!!
炸花枝丸同台灣香腸各三粒 適合2-3個人share🥳

📍觀塘駿業街56號中海日升中心2樓D號舖
#caloriefoodie
  • 芋泥肉鬆蛋餅
2022-07-29 27 瀏覽
成日都見到好多人嚟呢一度食超特別嘅芒果滷肉飯 個人覺得應該唔太夾~所以就去咗試吓😂滷肉係半肥瘦 嫩滑甘香🐷芒果好鮮甜🥭估唔到兩者味道都夾 仲可以中和油膩感✨再加埋旁邊嘅配菜 口感好豐富!!
2022-07-29 30 瀏覽
😝觀塘隱藏式台灣美食👍🏻------------------------------💛芒果魯肉飯-💵58一開始見到芒果同魯肉飯撘配好似好奇怪🤔結果一食落口驚為天人🤩飯入面有芒果 榨菜同魯肉醬👍🏻好足料 魯肉好大舊😚三樣野mix埋嘅口感意外地好夾😝係一個新奇嘅撘配😄推薦大家去試下👍🏻💛蜜汁紫菜排骨飯-💵60見到個飯嘅時候好驚喜 件排骨同手掌一樣大🤩排骨好酥脆 食到最後口感都仲好脆👍🏻飯裏面嘅紫菜同榨菜中和咗炸物嘅油膩感 食到最後都唔會膩😄💛古早奶茶-💵18相比起泰奶 呢杯奶味更加重🤩但係都可以飲到佢嘅茶香👍🏻💛雙檸冬瓜茶-💵21檸檬同冬瓜嘅味道中和得啱啱好🤤唔會太酸又唔會太甜😚------------------------------🤤好味度:9/10🧚🏻回頭率:8.5/10(2.30後入座有9折 推薦大家試下👍🏻)壹.01 (觀塘)🇭🇰觀塘駿業街56號中海日升中心2樓D號舖#觀塘美食 #觀塘 #魯肉飯 #奶茶#便當 #排骨 #芒果 #台灣菜 #美食 #人氣美食 #情侶好去處 #台灣 #香港 #美食 #香港美食 #吃貨 #觀塘好去處 #食好西 #香港好去處 #香港美食指南 #hongk
😝觀塘隱藏式台灣美食👍🏻
💛芒果魯肉飯-💵58

💛蜜汁紫菜排骨飯-💵60

💛古早奶茶-💵18
相比起泰奶 呢杯奶味更加重🤩但係都可以飲到佢嘅茶香👍🏻

💛雙檸冬瓜茶-💵21
檸檬同冬瓜嘅味道中和得啱啱好🤤唔會太酸又唔會太甜😚
🤤好味度:9/10

壹.01 (觀塘)
🇭🇰觀塘駿業街56號中海日升中心2樓D號舖

#觀塘美食 #觀塘 #魯肉飯 #奶茶#便當 #排骨 #芒果 #台灣菜 #美食 #人氣美食 #情侶好去處 #台灣 #香港 #美食 #香港美食 #吃貨 #觀塘好去處 #食好西 #香港好去處 #香港美食指南 #hongkong #foodie #hkfoodie #hkig #hkfoodblogger #hkfoodblog
大份兼抵食,CP值高!星期一至六2:30pm後仲有9折同埋特飲半價,好抵呀!有提供 WiFi 比你邊上網邊食野添!今次我地就係特價時段黎食嘅:熔岩蛋之戀 👍🏻 $39 (原價: $49)係拉絲芝士火腿蛋餅,上面配有蛋黃沙律醬同炸蒜碎,超香!話明拉絲,實測真係拉到絲架!證明真足料!個皮做到薄皮脆口,抵讚呀!!台北夜市小食拼盤 👍🏻 $36 呢個小食拼盤包括台灣腸、花枝丸、鹽酥雞,好抵食!花枝丸正常發揮~ 鹽酥雞幾夠味!台式香腸附上少許蜜糖,都幾香!101芒果魯肉飯 👌🏻 $58芒果一啲都唔會酸,好甜呀!甜味令魯肉飯冇咁油膩,都係一個幾特別幾創新嘅組合~全手作芋頭鮮奶 👍🏻 $24 (原價 $48)芋奶幾香,飲品當中仲有碎芋粒添,幾有口感!真材實料呀!雙檸冬瓜茶 👍🏻 $21 (原價 $42)呢個凍飲係自動走左冰嘅,對於唔飲太凍野嘅我黎講真係啱啱好!而且冇冰就唔會溝淡飲品!不過如果中意飲品超凍超多冰嘅人,就要落單時問下店員有冇得加冰啦~ 冬瓜茶有冬瓜嘅香甜,又有檸香,好fresh好好飲!

熔岩蛋之戀 👍🏻 $39 (原價: $49)

台北夜市小食拼盤 👍🏻 $36

101芒果魯肉飯 👌🏻 $58

全手作芋頭鮮奶 👍🏻 $24 (原價 $48)
芋奶幾香,飲品當中仲有碎芋粒添,幾有口感!真材實料呀!

雙檸冬瓜茶 👍🏻 $21 (原價 $42)

• 熔岩蛋之戀
  • 全手作芋頭鮮奶
  • 雙檸冬瓜茶
2022-07-28 45 瀏覽
今日個人太hea,唔想親自煮飯🤫所以決定晚餐都係出面搞掂算啦🤭🤭好耐冇喺觀塘區捐窿捐罅,原來而家多咗好多唔同嘅美食☺️☺️呢間都好值得推薦🙌🙌我哋點咗勁多嘢先$260幾蚊😱原來係因為佢哋每日2:30之後所有食品有九折,飲品半價🤩🤩風琴豆腐牛肉飯 風琴豆腐真係好正,勁入味👍而且佢哋d牛肉份量好多,又勁香牛味🤤🤤好食蜜汁紫菜排骨飯 排骨炸到好香脆,而且超級大塊🫣🫣勁飽肚😎😎而且飯底有加入紫菜碎及菜脯,可以減少炸排骨既油膩感👍101芒果滷肉飯 呢個係我至愛🥰🥰首先一見到佢嘅擺盤已經覺得好吸引😍芒果🥭勁鮮甜開胃,滷肉又係好多,好似唔使本🤭🤭佢跟飯都加左菜脯及椰菜,提升滷肉飯嘅層次😋😋必叫小食拼盤 哇~~呢個小拼盤有齊台灣出名嘅小食,包括台灣腸、鹽酥雞、花枝丸😍為食人士一定要order🤤🤤芋泥肉鬆蛋餅 我本身對芋頭既製成品都欠缺抵抗力,見到呢個又點可以唔點呢🫣🤣蛋餅入面超多芋泥❤️😍入口勁滿足0冰手作芋頭鮮奶 呢個飲品意外驚喜👍首先唔會好甜,而且真係用新鮮牛奶整☺️☺️芋泥入口又有口感🥰🥰🤭豆漿勁新鮮嘅豆漿👍👍👍10個推薦又係唔會整到好甜,而且飲落好香豆味,半價左幾蚊咋🤩🤩🤩🤩🤩📌 壹.01 (觀塘)觀塘

風琴豆腐牛肉飯

蛋餅入面超多芋泥❤️😍入口勁滿足

0冰手作芋頭鮮奶

豆漿
勁新鮮嘅豆漿👍👍👍10個推薦
又係唔會整到好甜,而且飲落好香豆味,半價左幾蚊咋🤩🤩🤩🤩🤩

📌 壹.01 (觀塘)
觀塘駿業街56號中海日升中心2樓D號舖

#必試台式美食 #美食推介 #觀塘美食 #用心小店 #蛋餅 #芋泥蛋餅 #台灣夜市小食 #yummy #foodie #豆漿 #芋頭鮮奶 #滷肉飯 #鹽酥雞 #hkblogger #globaleats #101 #抵食之選 #抵食推介 #台灣控必試
2022-07-28
  • 芋泥肉鬆蛋餅
  • 0冰手作芋頭鮮奶
  • 豆漿
  • 101芒果魯肉飯
  • 風琴豆腐牛肉飯
🍋壹. 01芒果魯肉飯店員同餐牌都好有心機,姨姨熱情咁介紹啲特色菜式,個芒果飯caption係「睇落小奇怪,食落好和諧!」有吸引人試試佢咩料嘅威力,結果⋯我食唔出佢和諧喺邊😂魯肉唔太肥太膩,芒果都甜,所以絕對唔係啲魯肉同芒果嘅問題,而係唔洗夾埋一齊食😂😂.🍱酥炸紫菜排骨飯海量紫菜撈埋啲薑蔥汁同肉躁味道好濃好豐富,令人不自覺地chur飯,佢又有「秘制排骨,0鬆肉粉」嘅caption,對佢塊大排骨期待感upppp,脆係幾酥脆,但略嫌太肥,肥膏好似比肉仲多,有啲太油膩了。.🥙芋泥肉鬆麻糬蛋餅期待值最高!就係好膚淺咁比佢啲相吸引左專登黎食!芋泥同肉鬆同麻糬同芝士嘅比例幾恰到好處,食落煙煙韌韌,個皮薄薄地咁食落都唔會太濟,好彩都冇令我失望😌.🥛0冰手作芋頭鮮奶店員力推話個個女仔黎到都會叫一杯,因為佢凍得黎係0冰,其實就係鮮奶+芋泥😂

🍋壹. 01芒果魯肉飯

🍱酥炸紫菜排骨飯

🥙芋泥肉鬆麻糬蛋餅

🥛0冰手作芋頭鮮奶
2022-07-26
午餐
  • 芋泥肉鬆麻糬蛋餅
👉🏻小食拼盤大致上都唔錯,但係個人覺得台灣腸嚟講呢個鹹咗少少,不過如果蘸返少少側邊嘅蜜糖,成件事就balance返啦!至於啲炸雞覺得啲粉可以均勻啲,有啲炸雞好多粉,有啲反而冇乜🥲👉🏻芒果滷肉飯我都係prefer普通嘅滷肉飯多啲!加咗芒果之後冇話成件事加咗分,反而有少少減分添!成個配搭唔會話好突兀,但係絕對唔會話好夾🥲好神奇地,我同朋友都覺得個配搭夾埋好似有陣魚生嘅味👉🏻芋泥肉鬆蛋餅相對其他台式店,呢間蛋餅呢個口味真係麻麻哋,可能因為其他餐廳會加多啲煉奶(?)個蛋餅皮同其他餐廳質地唔同,如果認真食嘅話會食到少少翻用油味? 🥲呢個菜式真係僅僅及格如果為飽肚呢間都OK,但係以味道性價比嚟講就低,但係以成本嚟講cp 值都高!(兩個人都飽,同食咗三樣菜式九折後都只係每人食咗$60!)

👉🏻小食拼盤

👉🏻芒果滷肉飯

👉🏻芋泥肉鬆蛋餅

2022-07-26 25 瀏覽
第一次聽到芒果配上魯肉飯呢個組合,抱有獵奇心態一試,芒果唔會酸,滑滑地嘅口感可當係肥膏,唔會話令人覺得好唔夾或好奇怪,配番肥肥地同偏咸嘅魯肉同汁,仲俾到人清新嘅感覺唯獨係個紙碗好淺,雖然好闊身,但飯嘅份量唔多,唔知叫多飯嘅話其他配料嘅份量會唔會相應減少

外賣自取
2022-07-25 46 瀏覽
觀塘除咗塞車仲有咩呢?原仲有間小店,疫情冇得去旅行,又好掛住台灣,唯有去食台灣野當去咗🤓下午茶時間,入面都坐左一半人,呢度用QR code入單,方便快捷又環保👍🏻1️⃣ 邪惡蛋之戀 $39芋泥肉鬆脆皮蛋餅,滿滿的芋泥,口感綿密,啱哂一班芋泥控😍蛋餅即叫即整,黎到嘅時候仲有少少脆,一定要襯熱食。2️⃣ 台北夜市小食拼盤 $36諗起台灣,必定要去夜市,呢度仲提供拼盤,包括有:台灣腸、花枝丸、鹽酥雞,蜜汁台灣腸完全係台灣嘅味道,最驚喜嘅係花枝丸,墨魚🦑非常爽口彈牙👍🏻3️⃣ 全手作芋頭鮮奶 (小) $19小店真係好貼心,仲有size可以揀,啱晒胃口細細嘅小妹,用上長方形透明樽仔,可以清楚見到厚厚嘅芋泥,配上香滑嘅鮮奶,亦都唔會太甜💯4️⃣ 黑糖鮮奶🥛 (中) $28經典台式飲品,黑糖掛杯好靚靚❤️濃郁嘅鮮奶香味,配上黑糖,一點也不膩口。總的來說,價錢非常親民,而且足料,性價比高。#foodie_couple_hk_sm816

1️⃣ 邪惡蛋之戀 $39

2️⃣ 台北夜市小食拼盤 $36

3️⃣ 全手作芋頭鮮奶 (小) $19

4️⃣ 黑糖鮮奶🥛 (中) $28

總的來說,價錢非常親民,而且足料,性價比高。

#foodie_couple_hk_sm816

邪惡蛋之戀
台北夜市小食拼盤
2022-07-25 28 瀏覽
份量超大,又好食1️⃣特盛紫菜手撕雞便當嘩😻咁豐盛呀,超大碗,堆到好高。佢有得比你揀多少飯,多少紫菜👍🏻👍🏻真係一d都唔孤寒呀。手撕雞都幾淋,仲有鵪鶉蛋,腸仔,面根,西蘭花,菜。好健康又好食😋😋💰HKD$772️⃣ 香蔥紫菜魯肉飯好香😍😍魯肉好淋,油油地配埋個汁撈飯一流呀👍🏻💰HKD$603️⃣芝士火腿蛋餅好多芝士🤩配埋醬汁好味,依個記得要趁熱食💰HKD$394️⃣手作芋頭鮮奶勁足料,見到好多芋泥,飲落都好濃味😋💰HKD$245️⃣豆奶質素同出面支裝牌子差不多👍🏻💰HKD$13
份量超大,又好食
1️⃣特盛紫菜手撕雞便當
💰HKD$77

2️⃣ 香蔥紫菜魯肉飯
好香😍😍魯肉好淋,油油地配埋個汁撈飯一流呀👍🏻
💰HKD$60

3️⃣芝士火腿蛋餅
好多芝士🤩配埋醬汁好味,依個記得要趁熱食
💰HKD$39

4️⃣手作芋頭鮮奶
勁足料,見到好多芋泥,飲落都好濃味😋
💰HKD$24

5️⃣豆奶
質素同出面支裝牌子差不多👍🏻
💰HKD$13

🔻 一諗起台灣就諗起台灣嘅便當🥰、滷肉飯、蛋餅、鹽酥雞呢啲名物😆台灣同日本便當嘅分別,日本嘅便當係凍嘅,而台灣嘅便當係熱嘅😋,去九份搭火車一定要買個熱辣辣又豐富嘅火車便當🍱,真係好懷念旅行嘅日子!相信大家都係😆所以上星期放工即刻去咗觀塘壹.01回味一下🌕壹.01芒果🥭魯肉飯💲58🌟壹.01介紹[睇落小奇怪·食落好和諧]具特色嘅魯肉飯相信係店舖嘅王牌!魯肉飯一上枱,有啲懷疑自己究竟可唔可以KO 咁巨型嘅魯肉飯🤩🧐食落口甜甜酸酸嘅芒果配上醬油香濃嘅魯肉飯,真係好和諧酸甜嘅芒果配上魯肉飯特別開胃,不知不覺就全部食完😝,感受到壹.01嘅用心配搭🥰大推⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️🌕特盛椒蔥排骨便當💲75🌟上枱酥炸排骨比巨量嘅椒蔥蓋滿晒,[特盛]真係排骨同埋飯都特別多‼️每一口都啖啖嘅香蔥味,排骨味道亦都唔會俾蔥香搶咗,排骨濃郁有口感,juicy得嚟唔會油膩!🌕熔岩蛋之戀芝士火腿蛋餅💲39(加配)🌟必點蛋餅‼️一口份量嘅蛋餅,一拉長長芝士連住蛋餅一啲都唔浮誇😍😍絕對係誠意之作。看似簡單嘅蛋餅,一層芝士一層火腿,味道非常有嚼勁有層次,一啲都唔簡單😋🌕鹽酥雞球💲16🌟啖啖肉嘅肉雞球,係我嘅至愛☺️肉質嫰滑,一d都唔會鞋口,一
🔻

🌕壹.01芒果🥭魯肉飯💲58🌟

🌕特盛椒蔥排骨便當💲75🌟

🌕熔岩蛋之戀芝士火腿蛋餅💲39(加配)🌟

🌕鹽酥雞球💲16🌟

啖啖肉嘅肉雞球,係我嘅至愛☺️肉質嫰滑,一d都唔會鞋口,一路食都有少少嘅肉汁流出😍真係不禁講一句YUMMY YUMMY☺️😋😋😋

酥炸花枝丸[3粒]🌕💲15🌟

必備胡椒鹽‼️ 爽口又彈牙嘅花枝丸,新鮮炸起,食嘅時候小心辣到‼️配合埋胡椒鹽,食完三日即刻想叫多set😋

Q冰手作竽頭鮮奶(小杯)🌕💲19(跟餐)🌟

拿拿拿,有中杯同大杯揀,我飲咗第一啖之後,我有啲後悔唔叫[大杯]🙈 輕輕的芋泥綿滑香口,配合香滑嘅鮮奶,份量比例恰到好處,提升芋香獨特嘅味道☺️🧋

🌕雙檸冬瓜茶(中杯)💲17(跟餐)🌟

大大杯,夏天清涼解渴解暑🥳冬瓜茶除了清熱解暑外 好似仲可有助減重架😆😆😆😝😝😝

💡🥚🅃🄸🄿🅂 🛎
ツ觀塘地鐵站🚇B2出口步行6分鐘🥰
ツ壹.01除咗食物高質·性價比高,真係有一種返咗家鄉嘅親切感 ,大家可以得閒就去一去[台灣]
ツ晚市時間真係會坐滿人,時間許可嘅話可以早少少去啊☺️
2022-07-23 35 瀏覽
❣️觀塘足料台式便當再訪觀塘台式便當店, 餐廳平日晚18:45已滿座,幸好早一步到才不用等位。餐廳採用自助下單方式點餐,下單後店員會提供送餐服務。 📍雙檸冬瓜茶 $21 筆者喝的是雙檸冬瓜茶,酸酸甜甜又可暑解膩,最適合夏天享用。📍零冰全手作芋頭鮮奶 $24朋友點的芋頭鮮奶有大量芋泥沉底,一看便知是真材實料。📍芒果魯肉飯 $58魯肉飯飯量十足,2個女生去吃的話可點一客飯加點小食,都絕對足夠。魯肉飯加入芒果可中和肥膩之感,更大大提升了便當的鮮甜味。可惜珍珠米煮得太淋太濕,大大打了折扣,這方面希望稍作改善。魯肉飯更配有酸菜,以肉汁拌飯,滿是滋味。配以酸菜拌飯,開胃可口。📍邪惡蛋之戀(蛋餅) $39芋泥肉鬆脆皮蛋餅蛋,蛋餅內頗多芋泥的,芋泥香甜綿密的味道上加上咸香的肉鬆,味道真不賴,建議要襯熱享用才能保持酥酥的口感。台北夜市小食拼盤 $36拼盤有3款小食,包括台灣腸、花枝丸和鹽酥雞,花枝丸炸得外金黃,香脆彈牙,十分抵食。鹽酥雞和香腸都非常惹味,配搭魯肉飯剛好。🔸小總結:餐廳乾淨有條理,隔局光亮,食物量足,味道亦不錯,難怪長期店舖長期人氣滿滿。🐮 #cowing吃在觀塘 👅 味道:4.7/5💰CP
❣️觀塘足料台式便當

📍雙檸冬瓜茶 $21
筆者喝的是雙檸冬瓜茶,酸酸甜甜又可暑解膩,最適合夏天享用。

📍零冰全手作芋頭鮮奶 $24
朋友點的芋頭鮮奶有大量芋泥沉底,一看便知是真材實料。

📍芒果魯肉飯 $58

🔰餐廳環境:4.7/5
👀回頭率:4.8/5
🍽 餐廳: 壹.01
🌐地址: 觀塘駿業街56號中海日升中心D號舖

#foodie #hkfoodie #hongkongfoodie #852food #852foodie #foodstagram #hkfood #hkfoodblogger #foodbloggerhk #foodblogger #hkfoodlover #foodig #hkigfood #igfood #觀塘美食 #相機食先 #吃貨 #食好西 #觀塘美食 #壹01❣️ 觀塘足料台式便當