餐廳: 壹.01
資訊:

2023-08-25 26 瀏覽
今晚跟同事去搵食,到咗呢間位於中海日升中心2樓~壹.01。餐廳裝修得簡樸清新,食物價錢親民。邪惡蛋之戀~芋泥肉鬆脆皮蛋餅🥞,外層咬落香脆,內層芋泥厚身 creamy,肉鬆有鹹香,咬落層次豐富。辣椒大蔥手撕雞飯~手撕雞調味剛好,肉質有彈性亦唔錯,配料的大蔥、櫻花蝦份量足,拌勻一併食認真好吃。薑蔥牛肉飯~飯上鋪滿薑蔥,牛肉唔會過肥,肉質軟淋,同事說醬汁略為少,我就覺得咁樣幾好,冇咁肥🤣,但其實可以叫多汁的。魯肉汁肉燥蔬菜, 魯肉汁拌勻蔬菜一拼食,好惹味啊!飲品同事點左古早奶茶,說很順滑。我點了全手作芋頭鮮奶,芋泥控嘅我見到即心心眼, 芋泥十分之綿密,份量十足,跟鮮奶攪勻後更加香滑,亦唔會太甜。每日由2:30pm至晚市,仲有9折優惠,咁抵食經開便會再幫襯下☺️。
今晚跟同事去搵食,到咗呢間位於
中海日升中心2樓~壹.01。餐廳
裝修得簡樸清新,食物價錢親民。

魯肉汁肉燥蔬菜, 魯肉汁拌勻蔬菜一拼食,好惹味啊!

2023-08-25
2023-08-25 15 瀏覽
岩岩去完旅行但未食夠台灣美食🥹醒起觀塘有間既高質又具性價比嘅台式料理小店🇹🇼最近推出咗唔少新產品💥而且follow @1.01_ig 更有9折優惠🎉梗係即刻帶埋朋友嚟一嚐滋味🤟🏻🔸花雕雞翼($38/5隻)冷盤花雕雞翼充滿濃郁酒香味,食落嫩滑可口,夏天必食好開胃✅🔸脆炸鮮奶卷.古早芋泥二文治($48)新菜式之一,二文治以香脆鬆化嘅餅乾夾住幼滑厚身嘅芋泥,口感相當特別😋即叫即炸嘅鮮奶卷酥脆吸引,內裏則呈半流心狀態,誠意推介💕🔸芒果滷肉飯($58)份量十足,配料組合亦較為少見🙆🏻‍♀️滷肉肥瘦均勻,加入新鮮香甜嘅芒果後🥭有助中和肥膩感,滿有驚喜😽🔸薑蔥排骨飯($58)同樣份量豐富,酥炸排骨惹味可口🐽配以大量薑蔥,味道層次相當豐富,而且非常有飽肚感✨🔹全手作芋頭鮮奶(中)($24)➰加:特濃芝士奶蓋(+$8)奶蓋帶鹹香芝士味,底部有足料芋頭粒👍🏻連同滑順鮮奶飲用,令人一試難忘💋🔹黑糖珍珠鮮奶(大)($40)➰加:胚芽(+$5)黑糖同鮮奶一向都係最佳拍檔🧋前者味道突出,後者香滑順口💁🏻‍♀️再用上煙韌珍珠作點綴,富有口感🎖️

🔸花雕雞翼($38/5隻)
冷盤花雕雞翼充滿濃郁酒香味,食落嫩滑可口,夏天必食好開胃✅

🔸脆炸鮮奶卷.古早芋泥二文治($48)

🔸芒果滷肉飯($58)

🔸薑蔥排骨飯($58)

🔹全手作芋頭鮮奶(中)($24)
➰加:特濃芝士奶蓋(+$8)

🔹黑糖珍珠鮮奶(大)($40)
➰加:胚芽(+$5)
2023-08-24 83 瀏覽
星期六同老公黎多次觀塘壹.01食晚餐。今次黎到有新菜式,2:30pm後依然做緊follow 1.01_ig 9折優惠,大件夾抵食,唔怪得做到唔停手。脆炸鮮奶卷·古早芋泥二文治呢個係新產品,炸鮮奶係一個脆卷包住稠稠的鮮奶,而芋泥二文治係用餅乾夾住幼滑既芋泥。台北夜市小食拼盤有鹽酥雞、花枝丸、台灣腸,全部都好香口又惹味。蜜汁排骨便當塊排骨超大塊而且厚身,外皮炸得夠脆,配料相當多,有肉燥、鵪鶉蛋、蔬菜、榨菜、紅薑等,真係份量十足呀。香蔥紫菜牛肉飯唔駛講又係大大碗,絕對唔會有唔夠送白飯呢回事。飲品叫左全手作芋頭鮮奶加特濃奶蓋芝士(中)同珍珠奶茶(大),前者係將幼滑既芋泥加係鮮奶度,上面加層鹹鹹既芝士奶蓋。
星期六同老公黎多次觀塘壹.01食晚餐。
脆炸鮮奶卷·古早芋泥二文治
脆炸鮮奶卷·古早芋泥二文治
台北夜市小食拼盤
有鹽酥雞、花枝丸、台灣腸,全部都好香口又惹味。
台北夜市小食拼盤
蜜汁排骨便當
蜜汁排骨便當
香蔥紫菜牛肉飯
唔駛講又係大大碗,絕對唔會有唔夠送白飯呢回事。
香蔥紫菜牛肉飯
全手作芋頭鮮奶加特濃奶蓋芝士 & 珍珠奶茶
2023-08-19
$119.5 (晚餐)
2023-08-21 20 瀏覽
平時lunch成日食嘅台灣野,發現佢e家做緊2:30後follow 社交平台 有9折優惠😆所以決定相約朋友黎食🥰餐廳座位都幾多☺️,坐得都闊落🤭🌸脆炸鮮奶卷.古早芋泥三文治芋泥三文治🥪口感香脆嘅餅乾夾住香滑芋泥而成😋口感唔錯🤩另外炸鮮奶都好香奶味🥳🌸風琴豆腐牛肉飯,牛肉飯好香,唔會太肥,肥瘦岩岩好☺️,飯帶牛肉汁🤩風琴豆腐勁入味🥰🌸壹.01 芒果魯肉飯,e個第一次食😆,我覺得配搭得幾好😍芒果🥭酸酸甜甜加埋魯肉飯一齊食,口感同味道都更上一層😋🌸台北夜市小食拼盤入面有香脆鹽酥雞,台灣腸,同花枝丸🥰食落彈牙QQ☺️🌸全手作芋頭鮮奶,香滑嘅鮮奶帶芋泥香味☺️🌸珍珠奶茶,奶茶有香濃嘅茶香,配埋珍珠Q彈口感一流😍

🌸脆炸鮮奶卷.古早芋泥三文治

🌸全手作芋頭鮮奶,香滑嘅鮮奶帶芋泥香味☺️

🌸珍珠奶茶,奶茶有香濃嘅茶香,配埋珍珠Q彈口感一流😍
2023-08-21 21 瀏覽
話說早幾日突然好想食台灣野蛋餅之類既野,男人靈機一動醒起我地之前食過既壹.01(做到野👍🏻)搬屋後都冇落過去觀塘老母搵食喇😭鋪頭位置其實唔算太明顯,但3點幾去人流依然好多🤣證明真係好好食😌我地今次決定特登揀冇食過既😏椒蔥手撕雞飯▪(椒蔥勁多勁香餸飯真係好正👍🏻手撕雞都夠滑)蜜汁紫菜排骨飯▪(海量紫菜真係冇得輸🤣排骨亦炸得好好唔會乾身😍秒速咁清哂)脆炸鮮奶卷▪古早芋泥二文治▪(上次冇見過應該係新野🤫想講炸鮮奶卷勁好食勁香又唔會油👍🏻芋泥二文治口感超得意,餅乾夾住芋泥再炸?滿口芋泥真係好滿足)熔岩蛋之戀▪(上次已經想食🤭果然唔食唔得🤣火腿芝士蛋餅看似簡單但要好食到驚為天人都唔易,但佢做到😍)當然唔少得我最愛既芋泥鮮奶啦,今次加左奶蓋🤤多左咸香味個層次出哂黎🤤真心欣賞佢冇冰但又夠哂凍👍🏻丫...2點半後仲有折扣tim...真心又好食又抵食😍壹.01真係食台灣野既必食餐廳🤤私心希望多啲人去令到佢可以開多啲分店啦🤭🤭最好屋企附近都有🤣咁我就唔使特登出去食🤩🤩

我地今次決定特登揀冇食過既😏

椒蔥手撕雞飯▪
(椒蔥勁多勁香餸飯真係好正👍🏻手撕雞都夠滑)

蜜汁紫菜排骨飯▪
(海量紫菜真係冇得輸🤣排骨亦炸得好好唔會乾身😍秒速咁清哂)

脆炸鮮奶卷▪古早芋泥二文治▪

熔岩蛋之戀▪

丫...2點半後仲有折扣tim...真心又好食又抵食😍

2023-08-21 31 瀏覽
🔹️位於觀塘 “壹.01” 台式食店, 環境簡潔, 主打少糖少盬無味精食物, 健康高質, 價錢親民💰店員親切有禮, 服務貼心🤵‍♂️👩‍💼🔹️外賣及每天2:30pm後可享9折優惠🤗📍外賣🛍🛍🔸️脆炸鮮奶卷配古早芋泥二文治 🫔🥪一盒裡能夠滿足晒兩個要求😁有香脆可口的炸鮮奶, 外型似春卷, 色澤金黃、外脆內绵👍古早芋泥二文治外層鬆脆、內裡滿滿的芋泥, 充滿芋香甜而不膩😋(必試)🫰🔸️花雕雞翼🐔嫩滑黑芝麻雞中翼原全能夠吸收濃濃的花雕酒香, 份量有3隻或5隻選擇🥢🔸️芒果魯肉飯🥭🍲很有心思把芒果切成芒果粒, 果肉香甜, 配上濃而不鹹的魯肉, 味道富有層次感Yummy🥭🔸️薑蔥排骨飯🥘大大盒香脆酥炸排骨, 香濃薑蓉和蔥花好香口開胃, 配飯一流👍🔸️香蔥紫菜牛肉飯🐮🍲滿滿紫菜牛肉, 十分惹味, 牛肉腍身唔韌, 好味到停唔到口😋🔸️全手作芋頭鮮奶 🥛濃郁芋頭香, 口感綿蜜, 鮮奶香滑, 兩者混合, 層次分明🤗(必試)
🔹️位於觀塘 “壹.01” 台式食店,

🔸️全手作芋頭鮮奶 🥛

下午茶
  • 芒果魯肉飯
  • 全手作芋頭鮮奶
【二訪大熱台食店💛 芋控必試!酥脆芋泥二文治+芋頭鮮奶🔥 】推薦程度:●●●●●抵食程度:●●●●●———之前推介過一次呢間習飲食、休息、上網於一身嘅台食店!今日再去觀塘,就決定再戰一次🫶🏻 除咗多咗新品,仲有新優惠💛 Follow佢地IG @1.01_ig 2:30後入座全單9折‼️ 本身已經抵食,依家仲要有折🤯〈推薦〉🥚 熔岩蛋之戀|$39有圖有真相‼️ 拉晒絲、勁犯規😍 芝士鹹香十足;蛋餅外脆內軟,火喉剛剛好🔥 不過蛋香少少被芝士搶過風頭,所以呢款適合芝士控多過雞蛋控😛〈推薦〉🫔 脆炸鮮奶卷・古早芋泥二文治|$48炸鮮奶外脆內軟——最外層係香脆,咬入少少帶煙韌感,最裡面嘅牛奶餡好creamy、好漿口✨ 3重口感,令人愛不釋手🥰 第一次試二文治,感覺好似夾餅咁,餅層酥脆可口、中層芋泥好綿密,口感相映成趣💛 兩款都好啱我呢個炸物王,所以私心推薦😝🍢 台北夜市小食拼盤(台灣腸/花枝丸/鹽酥雞)|$39係台灣夜市嘅風味呀🥹 台灣腸煎到香脆可口,配返個蜜糖,好似去咗BBQ咁,食落感覺都冇咁熱氣🤣花枝丸外層唔夠其他嘅脆口,但勝咗有花枝粒,丸團口感都好實在、密度較高~ 而鹽酥雞香脆可口,炸粉唔厚,

推薦程度:●●●●●
抵食程度:●●●●●

———

〈推薦〉🥚 熔岩蛋之戀|$39

〈推薦〉🫔 脆炸鮮奶卷・古早芋泥二文治|$48

🍢 台北夜市小食拼盤(台灣腸/花枝丸/鹽酥雞)|$39
花枝丸外層唔夠其他嘅脆口,但勝咗有花枝粒,丸團口感都好實在、密度較高~ 而鹽酥雞香脆可口,炸粉唔厚,用到嘅雞肉亦唔太過脂肪量,唔算好重膩感🙌🏻

🍚 401香蔥紫菜手撕雞飯|$57
手撕雞就係啖啖肉,夠晒滋味!肉質嫩滑,大大件,份量都多🙌🏻 配料同飯底同樣夠多,男仔食都夠晒飽(想試埋小食/小鳥胃嘅建議少飯🙌🏻) 香蔥同紫菜配埋飯食,夠鹹香之餘,多份爽脆感~ 覺得呢款比起著名嘅魯肉飯冇咁膩🥰

〈推薦〉🥛 全手作芋頭鮮奶(小)|$38 (特濃芝士奶蓋另+$8)
芋泥好綿密,份量夠晒多,配合鮮奶攪拌口感更加細滑🫶🏻✨ 少飲全脂牛奶嘅我,覺得個奶底好濃郁,程度尤如玻璃樽嘅鮮奶咁,仲略帶少少奶羶味香🤏🏻 奶蓋鹹度適中,吊返個芋泥味✨ 整體唔錯~ 不過如果唔係樽仔設計,可以先淺嚐到奶蓋層就更好🥹
  • 拉絲芝士火腿蛋餅
  • 脆炸鮮奶卷·古早芋泥二文治
  • 0冰手作芋頭鮮奶
二訪壹01台式料理仍然足料又抵食🤤最愛當然係芋泥鮮奶💜🌊喜歡就記得CLS 再加Bookmark🔖🙂#小胖遊觀塘🐠 ————————————————🔹熔岩蛋之戀 $39邪惡到極😈灑滿千島醬嘅芝士火腿蛋餅,外脆內軟綿綿,半融芝士輕鬆拉絲🧀,加上火腿咸香,爆發滿足嘅味道🌋🔹炸鮮奶卷+古早芋泥二文治 $48熱辣辣炸好,二文治用上炸餅乾夾住滿滿綿密芋泥,味道香濃又厚厚質感🥰一口size甜度剛好,鮮奶卷脆卜卜,包住嫩滑奶漿,奶香又唔油膩!🔹特盛紫菜牛肉硬當 $77肥牛、鵪鶉蛋、台灣腸、蔬菜、酸菜等各種配料超多,全部都好香又好送飯🍚滿足貪心嘅小朋友,份量多到男生都未必食得晒🔹蘇子青瓜手撕雞 $25雞肉嫩滑,芝麻同麻油味都超香,加上青瓜絲,十分清爽,適合夏天食🐔🔹古早紅茶(大) $16 (原價 $33)仙草 +$5 特濃艺士奶蓋 +$8芝士奶蓋唔會好漏,有少少似乳酪,仙草偏軟又滑溜,無糖紅茶中和膩感,不經意就飲晒😂🔹全手作芋頭鮮奶(中) $24 (原價 $38)Always Favorite💜價錢咁平但勁足料,超多芋泥綿綿中有粒粒小芋頭💜同牛奶融為一體🥛,兩者平衡⚖️口感豐富✨—————————————
二訪壹01台式料理仍然足料又抵食🤤最愛當然係芋泥鮮奶💜

🌊喜歡就記得CLS 再加Bookmark🔖🙂

#小胖遊觀塘🐠
————————————————
🔹熔岩蛋之戀 $39

🔹炸鮮奶卷+古早芋泥二文治 $48

🔹特盛紫菜牛肉硬當 $77

🔹蘇子青瓜手撕雞 $25

🔹古早紅茶(大) $16 (原價 $33)
仙草 +$5 特濃艺士奶蓋 +$8

🔹全手作芋頭鮮奶(中) $24 (原價 $38)
兩者平衡⚖️口感豐富✨

—————————————————
🧜🏻‍♂️口水度:🌕🌕🌕🌕🌘
🤑性價比:🌕🌕🌕🌕🌖
🧚🏻‍♀️打卡值:🌕🌕🌕🌘🌑
🥰舒適度:🌕🌕🌕🌘🌑
👅回頭率:🌕🌕🌕🌕🌖
♟Overall♟
後生仔緊係要支持後生仔,又平又抵食,大家去開觀塘一定要食🤭
2023-08-18 16 瀏覽
今次我哋第三次去觀塘嘅1.01記得之前一直都好鍾意食佢嘅芋泥蛋餅,今次見佢新出左菜單,有一個叫二文字的新野,咁啱係芋泥做,就冇食到蛋餅😏二文字本身就會配有三條鮮奶卷,二文字就係餅乾再夾芋泥,都幾脆幾好食,個餅底好鬆化,一啲都唔硬,幾有驚喜😊😊照舊叫咗個小食拼盤,入邊有鹽酥雞花枝丸台灣腸,夠晒三心兩意嘅人☺️而且佢嘅份量都算多,我哋三個人都夠食😃次次都必叫芒果滷肉飯,今次滷肉個醬汁有啲唔同咗,我比較鍾意食之前嗰隻,講唔出有咩唔同?不過份量真係好大,仲可以自己揀多飯,真係好多😄😄我哋叫咗個手撕雞飯,都係叫咗多飯,大大兜,雞嘅份量都幾多,再配啲紅色一條條嘅嘢,唔知咩嚟,不過幾好食☺️☺️兩個飯我哋都叫咗多飯,三個人食,真係好飽好飽,仲多到食唔晒😅😅😅店家真係好慷慨….然後我的叫咗三杯嘢飲朋友飲咗個黑糖紅茶鮮奶,佢話味道都唔錯😀而我就試芝士奶蓋芋泥鮮奶,芋泥鮮奶上面加埋個芝士奶蓋都幾特別,佢嘅芝士奶蓋偏鹹少少,鹹香嘅芝士味😗😗佢芋泥一向都保持水準,特別佢嘅芋泥好似係佢哋自己做😙另外我哋叫咗杯古早奶茶,杯奶茶都幾有驚喜,價錢都幾平,味道出奇地好飲,真係唔錯😙😙😙最尾我哋三個人食咗二百幾蚊,勁飽咁走,仲
今次我哋第三次去觀塘嘅1.01

然後我的叫咗三杯嘢飲
朋友飲咗個黑糖紅茶鮮奶,佢話味道都唔錯😀

最尾我哋三個人食咗二百幾蚊,勁飽咁走,仲食淨少少嘢添😝真係好抵食⋯⋯

將來有機會再encore😙😙😙

2023-08-18 24 瀏覽
呢間台灣菜已經第三次去食了🤗餐廳下午茶同晚餐只要follow ig 就可以有9折優惠🫶🏻本身已經唔貴真係幾抵食吓😙以下嘅價錢係已經有折扣👇🏻👇🏻🔺脆炸鮮奶卷和古早芋泥二文治 $43餐廳新推出小食😬第一次食芋泥二文治係兩塊餅夾住芋泥再炸🥪餅炸得脆都唔會好厚,而芋泥份量都有好多但餅嘅味道就有啲搶過咗芋泥🫢而鮮奶卷真係半流心狀態,奶味唔係好重🥛外皮都炸得好脆~🔺邪惡拉絲芝士火腿蛋餅 $35同之前食嘅都係好好食🤭蛋餅有超多芝士可以超拉絲🧀而火腿份量都頗多,蛋餅皮好薄再加上千島醬好夾🤩但就唔係好似台灣蛋餅~🔺台北夜市小食拼盤 $35拼盤包括有台灣腸,花枝丸,鹽酥雞🇹🇼炸物都炸得好脆🤟🏻花枝丸同台灣腸就正常而鹽酥雞表面有好多椒鹽粉🧂炸雞係好食嘅炸雞但就唔太似鹽酥雞🍗🔺薑蔥排骨飯 $52排骨係蜜汁排骨,炸得好脆同好大塊🐷炸皮唔會好厚,排骨都好淋好食😍而飯有大量薑蔥同埋其他配料好豐富🙌🏻但冇咩汁就少乾身🔺薑蔥魯肉飯 $52魯肉係半肥瘦豬肉都不錯🥰而同樣有超多配料飯就有好多汁🤲🏻同樣有大量薑蔥但薑蔥就有少少蓋過咗魯肉味🤌🏻🔺雙檸冬瓜茶(中) $17冬瓜茶叫咗少甜就唔會好甜而且感覺好清新💦適合夏天飲!!🔺

🔺脆炸鮮奶卷和古早芋泥二文治 $43

🔺邪惡拉絲芝士火腿蛋餅 $35
邪惡拉絲芝士火腿蛋餅
邪惡拉絲芝士火腿蛋餅

🔺台北夜市小食拼盤 $35
🔺薑蔥排骨飯 $52

🔺薑蔥魯肉飯 $52

🔺雙檸冬瓜茶(中) $17
冬瓜茶叫咗少甜就唔會好甜而且感覺好清新💦適合夏天飲!!

🔺珍珠奶茶(中)$22
叫咗少甜就真係冇咩甜味🤣茶味較重,奶味就相對弱啲🍵而珍珠係偏細粒嘅黑糖味都幾重下🖤

• 拉絲芝士火腿蛋餅
2023-08-17 21 瀏覽
二訪依然咁出色❤️台北夜市小食拼盤😋有台灣腸、花枝丸、鹽酥雞🐓我最鍾意都係鹽酥雞,炸得超級香口😋脆炸鮮奶卷+古早芋泥二文治🌟🌟🌟🌟係新出架‼️細細嚿幾得意,超香口!每一啖都係勁多芋泥🤭香蔥紫菜手撕雞飯🍚多紫菜!手撕雞份量勁多🐓全手作芋頭鮮奶🥛加芝士奶蓋🧀🌟🌟🌟🌟飲落係勁Creamy同埋好香滑🥛芋頭味都幾重,仲會飲到少少芋頭碎✅另外仲點咗一杯🍋雙檸冬瓜茶🍋🌟🌟🌟🌟必點之選❤️
二訪依然咁出色❤️

香蔥紫菜手撕雞飯🍚多紫菜!手撕雞份量勁多🐓
另外仲點咗一杯🍋雙檸冬瓜茶🍋🌟🌟🌟🌟必點之選❤️
  • 台北夜市小食拼盤
  • 雙檸冬瓜茶
  • 香蔥紫菜手撕雞飯
2023-08-17 28 瀏覽
較早前在觀塘嘗試過,的確有回味位,今日專登過嚟買,佢吸引我回味的是香蔥,當年真心超正,但依家睇到都唔想再嗌。同無蔥無分別。奶茶有啡味,難飲咗。極之失望,企响到等咁耐嘅外賣,令我完全唔會再回頭。多謝。
外賣自取
2023-08-16 22 瀏覽
朋友介紹過,難得今日去開觀塘,就決定要試下,地點雖然唔近地鐵站,但一d都唔難搵。放工時間去到,已經差唔多爆滿,真係估佢唔到。🐷芒果魯肉飯🐷$58配搭好新穎,芒果好甜好新鮮,魯肉好冧好入味,2樣一齊食一d都唔覺油膩。🐷蜜汁紫菜排骨飯🐷$60排骨炸粉唔厚,肉質鬆軟,滿滿紫菜配上唔同配菜,好味道。🐥小食拼盤🐥$39有鹽酥雞、蜜糖腸同花枝丸,鹽酥雞啖啖肉,炸得夠香脆,蜜糖腸夠正宗,花枝丸零麵粉感,每啖都食到花枝粒。🫔芋泥肉鬆蛋餅🫔$39份量好夠,芋泥好滑身,而且唔會過甜,芋泥控必試高質之選。🥤雙檸冬瓜茶🥤🥤特濃芝士奶蓋配全手作芋頭鮮奶🥤2款飲品味道都好正宗,唔會過甜,芋泥份量好多,同牛奶好夾,飲落仲有粒粒芋泥。而冬瓜茶味道好真,夠哂香濃。🐵推介🍌🍌🍌🍌🍌(5🍌為滿分)📌 壹.01地址:觀塘駿業街56號中海日昇中心2樓D號鋪#Monkey#foodie#hongkong#kwuntong#觀塘#美食#食評#外食#知己相聚#享受食物#台灣#正宗#芋泥#魯肉#排骨#抵食#高性價比#冬瓜茶#奶蓋#蛋餅#鹽酥雞#蜜糖腸#花枝丸

🐷芒果魯肉飯🐷$58

🐷蜜汁紫菜排骨飯🐷$60
排骨炸粉唔厚,肉質鬆軟,滿滿紫菜配上唔同配菜,好味道。

🐥小食拼盤🐥$39

🫔芋泥肉鬆蛋餅🫔$39
份量好夠,芋泥好滑身,而且唔會過甜,芋泥控必試高質之選。

🥤雙檸冬瓜茶🥤
🥤特濃芝士奶蓋配全手作芋頭鮮奶🥤

🐵推介🍌🍌🍌🍌🍌(5🍌為滿分)

📌 壹.01
地址:觀塘駿業街56號中海日昇中心2樓D號鋪

問你官塘區印象除咗塞車人又多仲有啲乜嘢?突然間咁問又好似無咩諗法,淨係諗起工廠大廈,美食兩個字一定唔會係頭五位,不過既然係人流暢旺嘅地段,唔多唔少點都會有幾間俾人忽略嘅小店,今次我要介紹一間「隱世」台灣料理CP值極高!香港鋪租咁貴都唔係一日兩日嘅事,好多小店都轉戰樓上鋪或者工業大廈舖,如果唔係返開附近工都都幾難搵,今次有朋友試過呢間台灣嘢話平靚正一定要試!食完真係無吹水,而家推介埋比大家!小食類「熔岩蛋之戀」大推!👍🏻 係超級好食嘅蛋餅!有拉絲嘅芝士、蛋同火腿做夾心,煎到少少燶嘅餅皮加上千島醬汁,好食到癲咗!😋😋必食「台北夜市小食拼盤」有齊台灣腸、花枝丸、鹽酥雞,鹹味控制得啱啱好,大大碟份量都夠2-3人分,鹽酥雞唔會炸到硬骨骨。主菜「辣椒大蔥手撕雞飯」有櫻花蝦🦐 配菜都幾多,有淋上醬汁嘅辣椒同埋大蔥、少少鹹酸菜、手撕雞撈得入味,再配埋炸咗嘅櫻花蝦,每一樣都令你食慾提高!「蜜汁紫菜排骨飯」嘩!鍾意食紫菜飯嘅福音,紫菜碎鋪滿白飯表面,加埋蜜汁,然後酥炸排骨超大塊鋪面!真係一啲都唔慳料!飽!飲品類「全手作芋頭鮮奶」嘢食好滿意,飲品都冇令我失望!店員向我推介呢款新飲品,再加個手打奶蓋,芋泥好味

小食類
「熔岩蛋之戀」大推!👍🏻

「台北夜市小食拼盤」

主菜
「辣椒大蔥手撕雞飯」有櫻花蝦🦐
每一樣都令你食慾提高!

「蜜汁紫菜排骨飯」

飲品類
「全手作芋頭鮮奶」
嘢食好滿意,飲品都冇令我失望!店員向我推介呢款新飲品,再加個手打奶蓋,芋泥好味,總之就係好飲!
「雙檸冬瓜茶」
初頭諗住冬瓜茶普普通通,估唔到加咗青檸同埋檸檬🍋會咁好飲!夏天個人燥燥地飲完包你gur 晒!😆然後我(見到有奶蓋option又手痕加咗😂)
蜜汁紫菜排骨飯
台北夜市,小食拼盤
辣椒大蔥手撕雞飯
芋頭鮮奶、雙檸冬瓜茶
熔岩蛋之戀
5 分鐘 (堂食)
$117.5 (晚餐)
蜜汁紫菜排骨飯
台北夜市,小食拼盤
辣椒大蔥手撕雞飯
芋頭鮮奶、雙檸冬瓜茶
熔岩蛋之戀
📍壹.01 觀塘駿業街56號中海日升中心2樓D號舖再一次encore呢一間壹.01再次回訪都冇令我失望!價錢親民! 性價比高嘅台灣菜!🔹拉絲芝士火腿蛋餅 $39配上千島醬汁,再加上拉絲芝士!成件事就係正👍🏻🔸101芒果魯肉飯 $58今次試左芒果滷肉飯,聽個名以為好伏但係食落去幾有驚喜,味道唔錯!原來兩者都幾夾架🩷🔹蘇子青瓜手撕雞 $25手撕雞調味剛剛好!咬落去啖啖肉🔸蜜汁台灣腸 $15台灣香腸真係特別好食😋🔹魯肉汁肉燥蔬菜 $15滷肉汁配菜一齊食都幾好味🧋黑糖珍珠鮮奶 $35珍珠煙靭有咬口!👍🏻提提大家下午茶/晚市仲有九折優惠!😉
📍壹.01
觀塘駿業街56號中海日升中心2樓D號舖

再一次encore呢一間壹.01
再次回訪都冇令我失望!
價錢親民! 性價比高嘅台灣菜!

🔹拉絲芝士火腿蛋餅 $39
配上千島醬汁,再加上拉絲芝士!成件事就係正👍🏻

🔸101芒果魯肉飯 $58
今次試左芒果滷肉飯,聽個名以為好伏
但係食落去幾有驚喜,味道唔錯!
原來兩者都幾夾架🩷

🔹蘇子青瓜手撕雞 $25