餐廳: 壹.01
資訊:

一年前小編就已經黎過🧐, 果時已經覺得佢地做得好出色, 最近ig上見到又推出新既產品🆕, 小編二話不說就黎試試佢!🌼 芒果魯肉飯 $58黎到必點既一定係招牌芒果🥭魯肉飯, 每次黎都覺得好好食, 芒果完全解左魯肉既油膩😋🌼 薑蔥排骨飯 $59依家排骨改左係酥炸🍗, 所以需要等10分鐘, 酥炸後既排骨更加香口, 增加左口感☺🌼 脆炸鮮奶卷‧古早芋泥二文治 $48呢款係店家出既新產品之一, 有2️⃣種款色, 第一種芋泥二文治🥪, 係用2塊炸過既餅乾中間夾住厚厚既芋頭, 一口落去餅乾既鬆脆感加上中間濃郁既芋泥, 😍第二種係鮮奶卷🐮, 岩岩炸起熱呼吁, 外脆內軟, 甜甜地👍🏻🌼 芝‧芋頭鮮奶 (小) $29鋪頭出既新飲品, 最頭果層芝士奶蓋🧀, 中間係鮮奶🫙, 最底係厚厚既芋泥, 飲落去先咸後甜, 完全係味感上既享受🥰🌼 爆珠馬蹄椰子水 (中) $28椰子水🥥本身就清清地既, 而個爆珠令我好大驚喜😯, 一咬爆甜甜既馬蹄汁溢出, 總有少少咬口, 小編好奇心作祟🧐, 拎左一粒出黎睇, 原來爆珠入面仲有馬蹄粒, 勁有創意💯🌟 follow同like『壹.01』既社交平台, 隨時可以睇到佢地既最新優惠,

🌼 芒果魯肉飯 $58
🌼 薑蔥排骨飯 $59
🌼 脆炸鮮奶卷‧古早芋泥二文治 $48
🌼 芝‧芋頭鮮奶 (小) $29
🌼 爆珠馬蹄椰子水 (中) $28
🌟 follow同like『壹.01』既社交平台, 隨時可以睇到佢地既最新優惠, 總等d咩呢‼️
🌟 依家2:30pm, 做緊全單有9折優惠添🤩
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

📍 壹.01One Point Zero One
地址:觀塘駿業街56號中海日升中心2樓D號舖

※※※※※※※※※※※※※※※※※※※※※※※※※※※
2023-11-23
  • 薑蔥排骨飯
足料用心💛 台式創意小店🎊性價比極高👍🏻 全單9折🔛2:30pm後包括晚市#sdm觀塘 #sdm台灣菜 #sdm小店 🥡 #sdm外賣 自取都有9折💎 蜜汁紫菜排骨飯 $60可以一試✅(😋:7/10)👍🏻:好足料!排骨份量超級多😂兩個女仔share都食唔晒🙈 酥炸排骨好脆,不過個炸皮好容易就會散開🤏🏻排骨可以再鎖多啲肉汁!👎🏿:如果加埋滷水蛋滷肉撈飯就會😍😍😍😍💎 邪惡蛋之戀 aka芋泥肉鬆芝士蛋餅 $39值得一試‼️ (😋:8/10)👍🏻:蛋餅超足料!每嚿都好大件!呢個芋泥肉鬆芝士配撘係咸咸甜甜有齊晒🍯🧀一次過滿足你兩個願望👎🏿:上次好食啲!今次個蛋餅皮煎得唔夠脆🙈🙊💎 蘇子青瓜手撕雞 $25 可以一試✅(😋:7.2/10)👍🏻:平時飲開麻辣手撕雞🌶️🙈呢個食落好Refreshing🌿一啲都唔Heavy之餘仲好似好健康咁🤭就算係細份,手撕雞份量都唔少🍗好啱做個開胃前菜🤤👎🏿:。💎 蜜汁台灣腸 $15必食💯💯(😋:9.5/10)👍🏻:我同朋友都勁鍾意食呢個台灣腸!會話台灣腸喺必食💯肥瘦啱啱好,真係似台灣味道😍😍😍我哋即刻encore叫多一碟!😎👎🏿:。💎 脆炸鮮奶卷•古早芋泥二文治 $48

#sdm觀塘 #sdm台灣菜 #sdm小店
🥡 #sdm外賣 自取都有9折

💎 蜜汁紫菜排骨飯 $60
可以一試✅(😋:7/10)
👎🏿:如果加埋滷水蛋滷肉撈飯就會😍😍😍😍

💎 邪惡蛋之戀 aka芋泥肉鬆芝士蛋餅 $39
值得一試‼️ (😋:8/10)
👎🏿:上次好食啲!今次個蛋餅皮煎得唔夠脆🙈🙊

💎 蘇子青瓜手撕雞 $25
可以一試✅(😋:7.2/10)

💎 蜜汁台灣腸 $15
必食💯💯(😋:9.5/10)

💎 脆炸鮮奶卷•古早芋泥二文治 $48
值得一試‼️(😋:7.8/10)
👍🏻:係一過滿足你兩個願望嘅甜品🍮圓柱係脆炸鮮奶卷🍼真係做到外脆內軟,而且唔會好甜🤍另外係古早芋泥二文治,唔係夾麵包!係脆餅(?)口感變得脆卜卜咁,幾特別🥳
👎🏿:

💎全手工芋泥鮮奶(中) $24
加配 特濃芝士奶蓋+$8
必試💯 (😋:8.2/10)
👍🏻:店主冇加任何額外嘅糖或者冰粒🧊全部都係原材料,原汁原味,所以非常健康🌿今次仲加咗佢新出嘅🧀特濃芝士奶蓋😈超級邪惡😈

💎 黑糖珍珠鮮奶(中)$35
值得一試‼️ (😋:8/10)
👍🏻:我幾鍾意呢個黑糖鮮奶,因為佢唔算係超級甜🖤真係有黑糖香味,又飲到鮮奶味🍼 珍珠彈牙有口感🤤

環境:7.8/10
服務:7.5/10 (冇加一)
價錢:人均約$70-100 (以上價格係原價,未計9折)
性價比:8.3/10

📍 壹.01 (觀塘)
觀塘駿業街56號中海日升中心2樓D號舖

可以 follow @sikdmeh_foodie 支持下我哋😙 每星期都會更新唔同餐廳🍽📍帶大家喺香港周圍食💛
#香港 #香港好去處 #香港美食 #觀塘好去處 #觀塘美食 #觀塘cafe #觀塘黃店 #cafe #香港cafe #hkcafe #觀塘食咩好 #觀塘 #觀塘工廈 #壹01 #壹01台式料理 #壹01台灣
  • 蘇子青瓜手撕雞
平民價足料好食台菜,已encore的好西,波友可怒啪🤘!・・・・・・・・・・・・・・・・・・・・🐤 香蔥紫菜手撕雞飯 HK$59・味道:啲紫菜食到尾都係脆口的好L掂,同牛角紫菜味道差不多,有麻香嘅,係白飯小偷!手撕雞仲要係鹽水雞,幾好食欸唔係hea白切手撕雞。仲有好多台式醃菜,成個飯整甜甜鹹鹹的,幾開胃~・口感:紫菜脆,醃菜爽,雞彈口唔鞋,yum!🥭 壹.01芒果魯肉飯 HK$58・味道:夾!芒果完美化解魯肉嘅膩,專業芒果控肚波認證嘅呂宋芒,好甜0渣!魯肉好多好足料,肉粒有大有細,一定撈晒成個飯。仲有好多醃菜,整體好食~・口感:幾欣賞佢最主要食材芒果&魯肉都係多汁嘅食物,但成個飯唔會濕,有計過份量,啱啱好喎~🍳 手作芋泥肉鬆蛋餅 HK$43・味道:芋泥天然甜味好綿密,好爆餡食落好滿足的一個蛋餅!一個女仔淨係食呢個都飽XD・口感:蛋餅外皮煎到小小脆,但蛋餅皮本身微微煙韌,不錯喔。🍢 台北夜市小食拼盤 HK$43・味道:以為普通料,但有啲驚喜。台灣腸半肥瘦咬落好香口,仲有加蜜糖,好食。花枝丸都食到花枝粒,鹽酥雞都皮肉相連而且炸皮脆口,味道正常。・口感:份量足夠大份~🍠 全手作芋頭鮮奶 HK
平民價足料好食台菜,已encore的好西,波友可怒啪🤘!

🐤 香蔥紫菜手撕雞飯 HK$59
・口感:紫菜脆,醃菜爽,雞彈口唔鞋,yum!
香蔥紫菜手撕雞飯
🥭 壹.01芒果魯肉飯 HK$58
壹.01芒果魯肉飯
🍳 手作芋泥肉鬆蛋餅 HK$43
・口感:蛋餅外皮煎到小小脆,但蛋餅皮本身微微煙韌,不錯喔。
手作芋泥肉鬆蛋餅
🍢 台北夜市小食拼盤 HK$43
・口感:份量足夠大份~
台北夜市小食拼盤
🍠 全手作芋頭鮮奶 HK$24
・味道:已經飲過一次,今次係為佢而翻兜!exact7ly係自己喺屋企整好足料天然嘅味道。芋頭天然甜味好香,超綿密0顆粒感,配全脂肥肥奶,想像到但出色嘅好味!
・口感:綿密唔厚身,唔會好膩,好飲,飲勝!
全手作芋頭鮮奶

🤰性價比:高~
🤰9衝度:9衝~
🤰結論:已encore過嘅平民價足料好食台灣嘢,lunch time次次都要排隊不過好快入得,掂!

2023-11-15
午餐
香蔥紫菜手撕雞飯
壹.01芒果魯肉飯
手作芋泥肉鬆蛋餅
台北夜市小食拼盤
全手作芋頭鮮奶
2023-12-13 103 瀏覽
比我搵到一間好出色既台式餐廳,價錢好平民。✨脆炸鮮奶卷。古早芋泥二文治($48)炸鮮奶卷好好食,奶味很重。二文治外形都好特別,裏面塞滿芋泥大滿足。✨芋泥肉鬆脆皮蛋餅($39)整個配搭都好正,肉鬆、雞蛋、芋泥都係我喜歡既食物。✨蜜汁紫菜排骨飯($60)酥炸排骨夠曬大舊,配上其他配料一齊食既,會減輕膩既感覺,整體嚟講不錯。✨拉絲芝士火腿蛋餅($39)火腿芝士都出色,而且芝士仲可以拉絲,啱曬我呢個芝士控!✨全手作芋頭鮮奶(中,$24)芋頭泥既比例都算多,佔了三分之一,飲用之前建議先用吸管攪拌均勻,夠鮮甜。✨黑糖珍珠鮮奶(大,$40)大大杯既黑糖珍珠鮮奶,珍珠Q彈,甜度剛剛好。
比我搵到一間好出色既台式餐廳,價錢好平民。

✨脆炸鮮奶卷。古早芋泥二文治($48)

✨芋泥肉鬆脆皮蛋餅($39)
整個配搭都好正,肉鬆、雞蛋、芋泥都係我喜歡既食物。

✨蜜汁紫菜排骨飯($60)

✨拉絲芝士火腿蛋餅($39)
火腿芝士都出色,而且芝士仲可以拉絲,啱曬我呢個芝士控!

✨全手作芋頭鮮奶(中,$24)

✨黑糖珍珠鮮奶(大,$40)
大大杯既黑糖珍珠鮮奶,珍珠Q彈,甜度剛剛好。
蜜汁紫菜排骨飯
芋泥肉鬆脆皮蛋餅
拉絲芝士火腿蛋餅
  • 脆炸鮮奶卷古早芋泥二文治
  • 黑糖珍珠鮮奶
壹.01 One Point Zero One📍觀塘駿業街56號中海日升中心2樓D號舖 💰$58壹.01芒果魯肉飯 🥭🍛喺網上分享食評後,我發現自己嘅口味有好明顯嘅變化,比起以前好似多咗嘗試新嘢,甚至乎有時會試一啲睇落好奇怪嘅配搭。今次嚟到呢間人氣台式小店都唔例外,我一睇餐牌就決定叫呢個招牌芒果魯肉飯,一試嘗呢個新奇有趣嘅組合。佢哋盒飯容器唔算好高身,但可以喺自助點餐落單時自選飯量,令唔同食量嘅人可以按自己能力揀選飯量,減少浪費。呢個飯最大特色就係喺傳統魯肉飯上鋪滿芒果粒,香香甜甜嘅芒果能夠中和魯肉嘅油膩感,加埋爽口嘅榨菜粒同大量香蔥,食落滿滿層次感。呢個配搭不單唔奇怪,甚至令平時較heavy嘅魯肉飯變得輕盈,推介大家同朋友叫返碗嚟share! 💰$43拉絲芝士火腿蛋餅 🧀呢道嘅蛋餅同我喺台灣食過嘅蛋餅唔同,佢哋嘅蛋餅質感好煙韌,食落有少少麻糬嘅,煙煙韌韌。中間夾住嘅蛋好薄,煎火腿夠香,芝士仲可以拉到絲!湯有別於一般嘅醬油膏,呢度嘅蛋餅係配千島醬食嘅,味道夠晒新穎。 💰$48炸鮮奶・芋泥二文治炸鮮奶由吐司麵包捲住內餡炸成,雖然鮮奶味唔太出,但夠熱夠滑溜,同外層嘅炸麵包對比鮮明,可以嘅想
壹.01 One Point Zero One
📍觀塘駿業街56號中海日升中心2樓D號舖

💰$58
壹.01芒果魯肉飯 🥭🍛

💰$43
拉絲芝士火腿蛋餅 🧀

💰$48
炸鮮奶・芋泥二文治
炸鮮奶由吐司麵包捲住內餡炸成,雖然鮮奶味唔太出,但夠熱夠滑溜,同外層嘅炸麵包對比鮮明,可以嘅想食多件!

至於睇名都唔知係咩嘅芋泥二文治,原來係用餅乾夾住芋泥整食,賣相同口感都夠晒特別。少少哋,試到101嘅招牌芋泥之餘,又唔會過份飽濟,未食過嘅朋友不妨試試。

💰$43
台北夜市拼盤
食台灣嘢又點少得小食拼盤?我哋叫嘅呢份台北夜市拼盤齊集夜市經典小食:台灣腸、花枝丸、鹽酥雞。

台灣腸比較一般台灣腸嘅粗,味道鹹中帶甜,唔會有太多肥肉。花枝丸好彈牙,裏面真係有一粒粒嘅花枝㗎。鹽酥雞粒炸得恰好,調味唔會死鹹,加上無骨,食起上嚟非常方便。

💰$26
芝・紅茶
原價$40一杯嘅大size台式手搖,依家居然只係$26就飲到,真係好抵飲。芝士奶蓋奶味比芝士味濃,質感雖厚重,但淨食都唔會覺得好膩。紅茶茶底茶夠香醇,同奶蓋一齊飲,似飲緊變奏版、帶少少芝士味嘅台式奶茶,同我飲過嘅奶蓋茶唔同,都幾特別喎。
  • 熔岩蛋之戀
  • 拉絲芝士火腿蛋餅
  • 壹.01芒果魯肉飯
2023-12-11 23 瀏覽
📍觀塘 壹.01觀塘工廈好多正嘢食就大家都知,今日就黎左呢一間台式料理。佢嘅裝修係行簡約木系風,感覺好舒服。餐單選擇都好多,有台式飯、蛋餅、同小食等等。٩(˃̶͈̀௰˂̶͈́)و• 芒果滷肉飯 $52佢嘅芒果超級香甜,加上佢嘅配菜,口感非常豐富。滷肉嘅份量都好足夠,再加上佢特調嘅醬汁,每一啖個飯都食到滿滿嘅肉汁。• 蜜汁紫菜排骨飯 $60佢嘅排骨飯夠排骨超級大嚿,而且啱啱炸蠔非常之香脆,加上紫菜飯上面,每一啖口感都十足。• 手作芋泥肉鬆蛋餅 $43呢度菜式非常有特色,污泥味道好濃郁,加上芝士呢個配搭,真係好Perfect。• 花雕雞翼 $38雞翼好濃烈嘅花雕味,而且每一隻都超級大隻,咬落去啖啖肉。• 鹽酥雞球 $18雞球係啱啱乍起,佢嘅炸粉唔會好厚身,而且調味啱啱好,食落去好香口🩵。• 芋頭鮮奶 $24佢嘅芋頭份量超多,而且唔會過甜配合得非常之好。• 仙草豆奶 $18佢嘅豆奶好濃烈豆味,而且唔甜,加上仙草,每一啖咬落去都好爽好有質感。٩(˃̶͈̀௰˂̶͈́)و
📍觀塘 壹.01

٩(˃̶͈̀௰˂̶͈́)و
• 芒果滷肉飯 $52

• 蜜汁紫菜排骨飯 $60

• 手作芋泥肉鬆蛋餅 $43

• 花雕雞翼 $38
雞翼好濃烈嘅花雕味,而且每一隻都超級大隻,咬落去啖啖肉。

• 鹽酥雞球 $18

• 芋頭鮮奶 $24
佢嘅芋頭份量超多,而且唔會過甜配合得非常之好。

• 仙草豆奶 $18

٩(˃̶͈̀௰˂̶͈́)و
  • 蜜汁紫菜排骨飯
今次點了紫菜滷肉飯&蜜汁炸排骨飯&小食拼盤,滷肉有點太咸配紫菜味道唔夾,排骨酥脆甜甜地配紫菜好味,小食拼盤有鹽酥雞+3粒花枝丸+3粒台灣腸,都幾好味,晚間時段只有單點沒有套餐,飲品大約$13-40/杯,有奶茶、豆奶、芋泥奶等選擇,價錢合理,今次試了仙草豆奶,仙草口感和平時食的不一樣,口感比較爛鬆散,配飲品無咩所謂,兩人去食的話點1個飯就好了,另外可以點小食或蛋餅,食兩個飯太飽;店員很年輕友善好笑容,用openrice訂座有9折。
2023-12-08
10 分鐘 (堂食)
用餐優惠
優惠券
  • 蜜汁紫菜排骨飯
2023-12-08 30 瀏覽
🇭🇰觀塘-壹.01難得去開咁遠既觀塘整相機🥶就去咗呢間觀塘名物到食台菜~~見IG成日都有人去食🫣觀塘真係好多野食啊!!!⍗ ┈ ┈ ┈ ┈ ┈ ┈ ┈ ┈ ┈ ┈ ┈ ┈ ┈ ┈ ┈ ┈ ┈ ┈ ┈⍗☑️整體方面:送餐整度快,即叫即整,全部熱辣辣上枱,價錢中等,食物飲品都算多選擇👍🏻如果有埋麵食揀就好啦~👅 辣椒大蔥手撕雞飯(⭐7/10)$57係有勁多配料嘅手撕雞飯,而大概食咗嘅配料有櫻花蝦,京蔥,食唔到辣嘅朋友仔都唔使驚,因為佢唔係好辣,反而有少少辣味可以將個飯整得更加惹味😍手撕雞肉都幾滑嫩㗎~👅 辣椒大蔥排骨飯(⭐8/10)$59排骨大大份,同手撕雞飯一樣唔係太辣,係有個惹味係到~~而且排骨食落唔會柴,配料大量,食落好飽肚~👅 熔岩蛋之戀(⭐8/10) $43係熱辣辣新鮮出爐嘅芝士火腿蛋餅,外皮香脆,芝士軟糯 仲可以做到拉絲既效果,有啲似食腿蛋治既感覺 但係蛋餅整得好薄脆 食落好好味~~👅 酥炸花枝丸(⭐9/10) $15花枝丸正常發揮~好似喺台灣食到嗰啲咁😆簡簡單單就係會想添食!!👅 黑糖珍珠鮮奶(⭐9/10) $35珍珠有咬口,我叫咗少甜~所以啱啱好唔會話太甜👍🏻👅 芝·芋頭鮮奶
🇭🇰觀塘-壹.01

👅 辣椒大蔥手撕雞飯(⭐7/10)$57

👅 辣椒大蔥排骨飯(⭐8/10)$59

👅 熔岩蛋之戀(⭐8/10) $43

👅 酥炸花枝丸(⭐9/10) $15

👅 黑糖珍珠鮮奶(⭐9/10) $35
珍珠有咬口,我叫咗少甜~所以啱啱好唔會話太甜👍🏻

👅 芝·芋頭鮮奶(⭐9/10) $34
一上枱~朋友仔已經話見到超級多料,一飲係勁多芋泥,記得一定要攪勻啲飲,超足料啊 而且奶香味充足😍

🎏地址: 壹.01 (觀塘)
2023-12-07 20 瀏覽
值得回訪嘅小店位於觀塘的人氣台式餐廳壹.01價錢親民,而且食物有質素水準對佢哋嘅蛋餅同滷肉飯,一直念念不忘➿熔岩蛋之戀($43)即係拉絲芝士火腿蛋餅真係做到拉絲架,係我鍾意既香脆蛋餅系列上面灑左花生碎同沙律醬,加埋拉絲芝士,超邪惡➿台北夜市小食拼盤($43)台灣腸、花枝丸、鹽酥雞小食拼盤好豐富,鹽酥雞炸到外脆內嫩,size岩岩好,唔會剩食炸皮;花枝丸彈牙而台灣腸有小爆汁➿芒果滷肉飯($58)上次一試愛上,今次再encore芒果同滷肉份量好多,滷肉唔會好肥,肥瘦適中配上香甜芒果,兩者真係意外地夾,食落亦無咁膩➿特盛薑蔥牛肉便當($77)同樣再encore系列,最鍾意落單可以叫多牛肉汁薑蔥堆食小山,如果鍾意蔥香真係必叫蔥絲同牛肉一齊食,風味即時提升!➿爆珠馬蹄椰子水($28)➿酸檸冬瓜茶($21)兩杯飲品都幾好,水準同手搖店有得揮記得2點半後有9折優惠!
值得回訪嘅小店
位於觀塘的人氣台式餐廳
壹.01
價錢親民,而且食物有質素水準
對佢哋嘅蛋餅同滷肉飯,一直念念不忘

➿熔岩蛋之戀($43)
即係拉絲芝士火腿蛋餅
真係做到拉絲架,係我鍾意既香脆蛋餅系列
上面灑左花生碎同沙律醬,加埋拉絲芝士,超邪惡

➿台北夜市小食拼盤($43)
台灣腸、花枝丸、鹽酥雞

➿芒果滷肉飯($58)
上次一試愛上,今次再encore
芒果同滷肉份量好多,滷肉唔會好肥,肥瘦適中
配上香甜芒果,兩者真係意外地夾,食落亦無咁膩

➿特盛薑蔥牛肉便當($77)
同樣再encore系列,最鍾意落單可以叫多牛肉汁
薑蔥堆食小山,如果鍾意蔥香真係必叫
蔥絲同牛肉一齊食,風味即時提升!

➿爆珠馬蹄椰子水($28)
➿酸檸冬瓜茶($21)
兩杯飲品都幾好,水準同手搖店有得揮

記得2點半後有9折優惠!
2023-12-04 21 瀏覽
Duck哥🦆今日約咗個中同食lunch,但係由於之後大家都有嘢做🥲,所以只能夠嚟個快食,最後揀咗係佢公司附近嘅壹.01😆。店舖位於中海日升中心2️⃣樓,小店地方唔算好大,食物選擇亦唔算多,但排隊嘅人就好多🫢。正如頭先所講,餐牌📔選擇唔多,但就非常吸引,中同第一時間望到芒果🥭滷肉飯,我就俾個二文治吸引住,大家最後決定開心share😋。壹.01芒果魯肉飯 $58呢個飯嘅特色係有大量香甜嘅芒果粒🥭,香甜嘅芒果🥭可以中和油脂感較重嘅魯肉🥰,令個飯無咁油膩。抵讚嘅地方係佢有加入適量嘅榨菜粒🥰,除咗令味道變得更有層次,口感亦得以昇華😋。熔岩蛋之戀(拉絲芝士火腿蛋餅) $43(原價$49)同正宗台式蛋餅🫔有些少分別,蛋餅嘅質感似麻糬,煙煙韌韌。內裏嘅蛋好薄身,夾埋會拉絲嘅芝士🧀、煎火腿🥓,再唧上千島醬,食落確有另一番風味😋。脆炸炸鮮奶・古早芋泥二文治 $48炸鮮奶🥛炸得香脆,一咬即爆漿,奶味濃香。用餅乾夾芋泥🍠製成嘅二文治,賣相新奇有趣,芋泥🍠口感滑溜,味道獨一無二😋。台北夜市小食拼盤 $43有齊台北夜市嘅經典小食 -台灣腸、花枝丸、鹽酥雞。台灣腸較一般嘅粗身,香甜嘅腸仔不失鹹香🥰,容易令人食得

壹.01芒果魯肉飯 $58

熔岩蛋之戀(拉絲芝士火腿蛋餅) $43(原價$49)

脆炸炸鮮奶・古早芋泥二文治 $48

台北夜

市小食拼盤 $43
有齊台北夜市嘅經典小食 -台灣腸、花枝丸、鹽酥雞。台灣腸較一般嘅粗身,香甜嘅腸仔不失鹹香🥰,容易令人食得一啖接一啖;花枝丸非常彈牙,可以食到粒粒嘅花枝,味道好香😋;鹽酥雞粒炸得好香口,唔會有太重手嘅調味👍,雞粒無骨唔會鞋,讚😋!

芝・紅茶(大) $26
綿密嘅芝士🧀奶蓋帶著甜甜鹹鹹嘅口感,與淡淡嘅紅茶🫖交織出獨有嘅味道,非常好飲😋。

雙檸冬瓜茶(大) $21(原價$42)
檸檬🍋同理青檸嘅酸,正好中和了冬瓜嘅甜,飲落清涼爽口😋。

總括而言,價錢經濟實惠又好食,難怪大排長龍,Duck哥下次行開觀塘一定會再次幫襯。
2023-11-17
5 分鐘 (堂食)
2023-12-04 15 瀏覽
平時都幾鐘意食台灣嘢😋 今次就試咗依間位於觀塘的壹。01💁🏻‍♀️ 夜晚6點左右去到,已經坐滿半場客,都幾旺場😳 餐廳樓底夠高,光猛又明亮,裝修簡單又舒服,感覺好好😚叫咗個幾特別嘅芒果滷肉飯🤭 芒果清新又鮮甜,正好中和滷肉嘅油溢感,食落無肥膩的感覺,非常唔錯🥴👍。另外點咗個辣椒大蔥手撕雞飯,手撕雞肉質鮮嫩,唔會太辣,都幾易入口,順帶一提大蔥香氣極濃,啱曬鍾意食蔥嘅人😍👍小食叫咗個炸花雕醉雞翼,食落連骨都有花雕酒香🤩🌟 甜品就㨂左古早芋泥三文治加埋脆炸鮮奶卷,綿密可口嘅芋泥夾在兩塊脆餅之間,口感一流😋❤️ 而鮮奶卷同樣超級正👍👍👍,奶香超濃超香口,值得推介🫶

小食叫咗個炸花雕醉雞翼,食落連骨都有花雕酒香🤩🌟

2023-12-04 31 瀏覽
台灣就去得多,喺香港食台灣嘢就比較少。今日下午去到觀塘嘅一間台式小店,地方唔算好大,但係光猛乾淨,坐得幾舒服,啱晒lunch time 或下午茶嚟食嘢🥢或飲野🧋我哋2個人叫咗幾樣野:✅香蔥紫菜魯肉飯📝可以customize👍🏻我叫咗多紫菜少飯,份量啱啱好。魯肉堅多,唔會話慳住俾你。食完係好飽的😌✅手作芋泥肉鬆蛋餅📝新鮮製作。咬落去係超熱🔥芋頭味好濃😋肉鬆嘅味道被芋頭味蓋過了,如果可以再多啲就perfect 😏✅台北夜市拼盤(台灣腸、花枝丸、鹽酥雞)📝如果幾個人嚟食驚唔夠飽,加埋呢個拼盤就啱啱好。份量唔係好多,不過一人幾粒好快就食晒😏佢哋仲有其他唔同款嘅小食,價錢都唔貴✅古早紅茶📝飲品都可以customize👍🏻呢杯走甜走冰嘅紅茶係M size,好大杯。好彩冇叫L size 😅清清地幾好飲😋✅爆珠馬碲椰子水📝D爆珠真係有馬碲味😮幾特別。M size 已經有好多粒爆珠,好抵飲🧋唔知點解冇得揀少冰,不過就揀咗少甜,有清新嘅椰青味可憐嘅鬼佬因為病咗嚟唔到,我哋就叫咗一樣野打包拎走俾佢食:✅香蔥紫菜手撕雞飯📝都係可以customize📝無骨的手撕雞,配搭好香嘅紫菜,清清地幾好👍🏻呢度本身已經唔洗

我哋2個人叫咗幾樣野:
✅香蔥紫菜魯肉飯
✅手作芋泥肉鬆蛋餅
✅台北夜市拼盤(台灣腸、花枝丸、鹽酥雞)
✅古早紅茶
✅爆珠馬碲椰子水

可憐嘅鬼佬因為病咗嚟唔到,我哋就叫咗一樣野打包拎走俾佢食:
✅香蔥紫菜手撕雞飯

呢度本身已經唔洗加一,我哋2:30pm後入座仲有9折。叫咗咁多嘢,折咗之後都只係$222.3,性價比不錯👍🏻
2023-11-25
用餐優惠
試食活動
2023-12-03 279 瀏覽
Recently, I came across numerous Instagram posts recommending a particular restaurant. Intrigued, I decided to give it a try. To my delight, the food turned out to be outstanding, and the prices were very reasonable. The staff members were incredibly friendly and accommodating. I am definitely planning to visit again in the future.The portion sizes depicted in the Instagram pictures appeared small, so my friend and I ordered a generous amount of food. However, we were pleasantly surprised to fin

The portion sizes depicted in the Instagram pictures appeared small, so my friend and I ordered a generous amount of food. However, we were pleasantly surprised to find that the portions were more filling than they appeared. Despite not being able to finish everything, we had no regrets as it allowed us to sample a variety of dishes. It was amusing to navigate the menu, as it was not available in English, and I did my best to translate it for you guys 😂

1️⃣ Crispy Milk Roll with Classic Taro Filling ‘Duoswich’ (Not a Sandwich) (7.03脆炸鮮奶卷•古早芋泥二文治,$48)
Imagine a perfect balance of crispiness and creamy taro filling, sandwiched between layers of goodness.

2️⃣ Organ Melody Tofu Beef Rice (301風琴豆腐牛肉飯, $57)
Tender beef and silky tofu come together in perfect harmony, creating a symphony of flavors that will make your taste buds sing.

3️⃣ Taipei Night Market Snack Platter
(台北夜市小食拼盤(台灣腸,花枝丸,鹽酥雞),$43)
Indulge in the authentic flavors of Taiwanese street food with this platter featuring Taiwanese Sausage, Squid Ball, and Salted Crispy Chicken. It's like taking a stroll through the vibrant night markets of Taipei.

4️⃣ 101 Mango Braised Pork Rice (101芒果魯肉飯, $58)
Brace yourself for a flavor explosion as succulent pork meets the sweetness of mango, all atop a bed of fluffy rice. It's a match made in culinary heaven.

5️⃣ Exploding Pearl Water Chestnut Coconut Drink (爆珠馬蹄椰子水,$36)
Sip on this refreshing blend of water chestnut and coconut, with delightful pearls that burst with every sip. It's a tropical paradise in a glass.

6️⃣ Cheese. Taro Fresh Milk (芝.芋頭鮮奶, $34)
Indulge your taste buds with the creamy goodness of fresh milk and the unique twist of taro, topped with a sprinkle of cheese for an added touch of indulgence.

💰total: $248, 10% off after 2:30pm + no service charge 👍
2023-12-01
  • 壹.01芒果魯肉飯
2023-12-02 18 瀏覽
.⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯ ♡⋯⋯⋯♡⋯ 今次參加完個位於觀塘區嘅workshop,就近近地去左中海日升中心。原來入面都換左好多唔同嘅餐廳。朋友最鍾意食台灣嘢,於是乎就去咗位於2樓嘅台灣餐廳《壹.01》。芒果滷肉飯 $58第一次見台灣菜會用芒果呢個配搭,於是我就好奇所以點咗嚟試。酸甜嘅芒果中和滷肉嘅油膩感,食落真係好開胃。蜜汁紫菜排骨飯 $62至於我個朋友就係肉食獸,所以大大份嘅排骨飯就啱晒佢。薄薄嘅炸皮,香脆又可以鎖住水份,加上甜甜地嘅蜜汁餸飯一流呀。脆皮炸奶卷-古早芋泥二文治 $58炸奶卷夠濕潤,而芋泥又夠綿密。牛肉汁煮風琴豆腐 $20吸收晒牛肉汁,有牛肉嘅甜味,非常滋味。最後可以試問佢哋嘅嘢飲,我就試咗全手作芋頭鮮奶同埋珍珠奶茶,全手工嘅嘢飲好有誠意,非常值得一試。如果唔想錯過其他好介紹,記得follow我呀😘多謝大家!!!你嘅支持就係我嘅動力!記得點讚❤️⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯ ♡⋯⋯⋯♡⋯壹.01 (觀塘)觀塘駿業街56號中海日升中心2樓D號舖 ⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯ ♡⋯⋯⋯♡⋯

芒果滷肉飯 $58

蜜汁紫菜排骨飯 $62

脆皮炸奶卷-古早芋泥二文治 $58
炸奶卷夠濕潤,而芋泥又夠綿密。

牛肉汁煮風琴豆腐 $20
吸收晒牛肉汁,有牛肉嘅甜味,非常滋味。

你嘅支持就係我嘅動力!記得點讚❤️

⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯ ♡⋯⋯⋯♡⋯

壹.01 (觀塘)

2023-12-02 23 瀏覽
同同事見完客去咗食台式料理😋夜經濟要等位呀。。。 等幾張唔緊要啦💯香蔥紫菜牛肉飯, 走咗香蔥😅就即係紫菜牛肉飯💯大大碗啲牛肉汁勁多呀👍每一啖都有紫菜同埋牛肉呢個飯好正💯💯加錢呢就會有嘢飲添😍🧀拉絲芝士火腿蛋餅唔講得少,🧀真係拉絲㗎😋大大塊好抵食呀💯手作芋泥肉鬆蛋餅,最鍾意就係食芋泥㗎,芋泥同肉鬆真係好夾㗎好好味👍👍下次一定要再encore呀❤️勁多芋泥㗎😋😋花雕醉雞唔係周圍都有得食㗎😉呢度嘅花雕醉雞翼花雕味唔係好濃,但係就好入味啲肉仲好爽口添呀💯💯台式料理就一定係食呢個鹽酥雞㗎啦👍鹽酥味啱啱好炸到脆卜卜好正呀❤️牛肉汁風琴豆腐,牛肉汁好濃又好香啲豆腐好好味㗎💯珍珠奶茶加杯芽份量好足,仲有呀呢度嘅珍珠奶茶係茶濃d架好啱我口味,而且d珍珠仲係彈牙唔黏口㗎👍👍雙檸冬瓜茶1.01 臺料理駿業街56號海日升中心2D鋪

🧀拉絲芝士火腿蛋餅唔講得少,🧀真係拉絲㗎😋大大塊好抵食呀💯

牛肉汁風琴豆腐,牛肉汁好濃又好香啲豆腐好好味㗎💯

雙檸冬瓜茶

1.01 臺料理