餐廳: 壹.01
資訊:

2023-12-04 15 瀏覽
平時都幾鐘意食台灣嘢😋 今次就試咗依間位於觀塘的壹。01💁🏻‍♀️ 夜晚6點左右去到,已經坐滿半場客,都幾旺場😳 餐廳樓底夠高,光猛又明亮,裝修簡單又舒服,感覺好好😚叫咗個幾特別嘅芒果滷肉飯🤭 芒果清新又鮮甜,正好中和滷肉嘅油溢感,食落無肥膩的感覺,非常唔錯🥴👍。另外點咗個辣椒大蔥手撕雞飯,手撕雞肉質鮮嫩,唔會太辣,都幾易入口,順帶一提大蔥香氣極濃,啱曬鍾意食蔥嘅人😍👍小食叫咗個炸花雕醉雞翼,食落連骨都有花雕酒香🤩🌟 甜品就㨂左古早芋泥三文治加埋脆炸鮮奶卷,綿密可口嘅芋泥夾在兩塊脆餅之間,口感一流😋❤️ 而鮮奶卷同樣超級正👍👍👍,奶香超濃超香口,值得推介🫶

小食叫咗個炸花雕醉雞翼,食落連骨都有花雕酒香🤩🌟

2023-12-04 31 瀏覽
台灣就去得多,喺香港食台灣嘢就比較少。今日下午去到觀塘嘅一間台式小店,地方唔算好大,但係光猛乾淨,坐得幾舒服,啱晒lunch time 或下午茶嚟食嘢🥢或飲野🧋我哋2個人叫咗幾樣野:✅香蔥紫菜魯肉飯📝可以customize👍🏻我叫咗多紫菜少飯,份量啱啱好。魯肉堅多,唔會話慳住俾你。食完係好飽的😌✅手作芋泥肉鬆蛋餅📝新鮮製作。咬落去係超熱🔥芋頭味好濃😋肉鬆嘅味道被芋頭味蓋過了,如果可以再多啲就perfect 😏✅台北夜市拼盤(台灣腸、花枝丸、鹽酥雞)📝如果幾個人嚟食驚唔夠飽,加埋呢個拼盤就啱啱好。份量唔係好多,不過一人幾粒好快就食晒😏佢哋仲有其他唔同款嘅小食,價錢都唔貴✅古早紅茶📝飲品都可以customize👍🏻呢杯走甜走冰嘅紅茶係M size,好大杯。好彩冇叫L size 😅清清地幾好飲😋✅爆珠馬碲椰子水📝D爆珠真係有馬碲味😮幾特別。M size 已經有好多粒爆珠,好抵飲🧋唔知點解冇得揀少冰,不過就揀咗少甜,有清新嘅椰青味可憐嘅鬼佬因為病咗嚟唔到,我哋就叫咗一樣野打包拎走俾佢食:✅香蔥紫菜手撕雞飯📝都係可以customize📝無骨的手撕雞,配搭好香嘅紫菜,清清地幾好👍🏻呢度本身已經唔洗

我哋2個人叫咗幾樣野:
✅香蔥紫菜魯肉飯
✅手作芋泥肉鬆蛋餅
✅台北夜市拼盤(台灣腸、花枝丸、鹽酥雞)
✅古早紅茶
✅爆珠馬碲椰子水

可憐嘅鬼佬因為病咗嚟唔到,我哋就叫咗一樣野打包拎走俾佢食:
✅香蔥紫菜手撕雞飯

呢度本身已經唔洗加一,我哋2:30pm後入座仲有9折。叫咗咁多嘢,折咗之後都只係$222.3,性價比不錯👍🏻
2023-11-25
用餐優惠
試食活動
2023-12-03 281 瀏覽
Recently, I came across numerous Instagram posts recommending a particular restaurant. Intrigued, I decided to give it a try. To my delight, the food turned out to be outstanding, and the prices were very reasonable. The staff members were incredibly friendly and accommodating. I am definitely planning to visit again in the future.The portion sizes depicted in the Instagram pictures appeared small, so my friend and I ordered a generous amount of food. However, we were pleasantly surprised to fin

The portion sizes depicted in the Instagram pictures appeared small, so my friend and I ordered a generous amount of food. However, we were pleasantly surprised to find that the portions were more filling than they appeared. Despite not being able to finish everything, we had no regrets as it allowed us to sample a variety of dishes. It was amusing to navigate the menu, as it was not available in English, and I did my best to translate it for you guys 😂

1️⃣ Crispy Milk Roll with Classic Taro Filling ‘Duoswich’ (Not a Sandwich) (7.03脆炸鮮奶卷•古早芋泥二文治,$48)
Imagine a perfect balance of crispiness and creamy taro filling, sandwiched between layers of goodness.

2️⃣ Organ Melody Tofu Beef Rice (301風琴豆腐牛肉飯, $57)
Tender beef and silky tofu come together in perfect harmony, creating a symphony of flavors that will make your taste buds sing.

3️⃣ Taipei Night Market Snack Platter
(台北夜市小食拼盤(台灣腸,花枝丸,鹽酥雞),$43)
Indulge in the authentic flavors of Taiwanese street food with this platter featuring Taiwanese Sausage, Squid Ball, and Salted Crispy Chicken. It's like taking a stroll through the vibrant night markets of Taipei.

4️⃣ 101 Mango Braised Pork Rice (101芒果魯肉飯, $58)
Brace yourself for a flavor explosion as succulent pork meets the sweetness of mango, all atop a bed of fluffy rice. It's a match made in culinary heaven.

5️⃣ Exploding Pearl Water Chestnut Coconut Drink (爆珠馬蹄椰子水,$36)
Sip on this refreshing blend of water chestnut and coconut, with delightful pearls that burst with every sip. It's a tropical paradise in a glass.

6️⃣ Cheese. Taro Fresh Milk (芝.芋頭鮮奶, $34)
Indulge your taste buds with the creamy goodness of fresh milk and the unique twist of taro, topped with a sprinkle of cheese for an added touch of indulgence.

💰total: $248, 10% off after 2:30pm + no service charge 👍
2023-12-01
  • 脆炸鮮奶卷・古早芋泥二文治
  • 壹.01芒果魯肉飯
  • 全手作芋頭鮮奶
2023-12-02 18 瀏覽
.⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯ ♡⋯⋯⋯♡⋯ 今次參加完個位於觀塘區嘅workshop,就近近地去左中海日升中心。原來入面都換左好多唔同嘅餐廳。朋友最鍾意食台灣嘢,於是乎就去咗位於2樓嘅台灣餐廳《壹.01》。芒果滷肉飯 $58第一次見台灣菜會用芒果呢個配搭,於是我就好奇所以點咗嚟試。酸甜嘅芒果中和滷肉嘅油膩感,食落真係好開胃。蜜汁紫菜排骨飯 $62至於我個朋友就係肉食獸,所以大大份嘅排骨飯就啱晒佢。薄薄嘅炸皮,香脆又可以鎖住水份,加上甜甜地嘅蜜汁餸飯一流呀。脆皮炸奶卷-古早芋泥二文治 $58炸奶卷夠濕潤,而芋泥又夠綿密。牛肉汁煮風琴豆腐 $20吸收晒牛肉汁,有牛肉嘅甜味,非常滋味。最後可以試問佢哋嘅嘢飲,我就試咗全手作芋頭鮮奶同埋珍珠奶茶,全手工嘅嘢飲好有誠意,非常值得一試。如果唔想錯過其他好介紹,記得follow我呀😘多謝大家!!!你嘅支持就係我嘅動力!記得點讚❤️⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯ ♡⋯⋯⋯♡⋯壹.01 (觀塘)觀塘駿業街56號中海日升中心2樓D號舖 ⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯ ♡⋯⋯⋯♡⋯

芒果滷肉飯 $58

蜜汁紫菜排骨飯 $62

脆皮炸奶卷-古早芋泥二文治 $58
炸奶卷夠濕潤,而芋泥又夠綿密。

牛肉汁煮風琴豆腐 $20
吸收晒牛肉汁,有牛肉嘅甜味,非常滋味。

你嘅支持就係我嘅動力!記得點讚❤️

⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯ ♡⋯⋯⋯♡⋯

壹.01 (觀塘)
觀塘駿業街56號中海日升中心2樓D號舖

2023-12-02 23 瀏覽
同同事見完客去咗食台式料理😋夜經濟要等位呀。。。 等幾張唔緊要啦💯香蔥紫菜牛肉飯, 走咗香蔥😅就即係紫菜牛肉飯💯大大碗啲牛肉汁勁多呀👍每一啖都有紫菜同埋牛肉呢個飯好正💯💯加錢呢就會有嘢飲添😍🧀拉絲芝士火腿蛋餅唔講得少,🧀真係拉絲㗎😋大大塊好抵食呀💯手作芋泥肉鬆蛋餅,最鍾意就係食芋泥㗎,芋泥同肉鬆真係好夾㗎好好味👍👍下次一定要再encore呀❤️勁多芋泥㗎😋😋花雕醉雞唔係周圍都有得食㗎😉呢度嘅花雕醉雞翼花雕味唔係好濃,但係就好入味啲肉仲好爽口添呀💯💯台式料理就一定係食呢個鹽酥雞㗎啦👍鹽酥味啱啱好炸到脆卜卜好正呀❤️牛肉汁風琴豆腐,牛肉汁好濃又好香啲豆腐好好味㗎💯珍珠奶茶加杯芽份量好足,仲有呀呢度嘅珍珠奶茶係茶濃d架好啱我口味,而且d珍珠仲係彈牙唔黏口㗎👍👍雙檸冬瓜茶1.01 臺料理駿業街56號海日升中心2D鋪

🧀拉絲芝士火腿蛋餅唔講得少,🧀真係拉絲㗎😋大大塊好抵食呀💯

牛肉汁風琴豆腐,牛肉汁好濃又好香啲豆腐好好味㗎💯

雙檸冬瓜茶

1.01 臺料理
駿業街56號海日升中心2D鋪

風琴豆腐牛肉飯的確係好味既牛肉飯·尤其個風琴豆腐索哂牛肉汁🤤啖啖咬落滿滿醬汁撈埋個飯不得了😍牛肉份量唔留手~滿滿牛肉好豐富👍洋蔥都係好淋😄鐘意食肉既朋友仔小編見議你會一會佢🫵薑蔥魯肉飯口感同視覺都好豐富😂薑味唔會太重接受唔到~魯肉嚟炆到好淋配搭作黎撈飯簡直不二之選·用料多但唔會各自搶味·配菜夠令到唔會啖啖油膩感~越食越想食🤤🤤脆炸鮮奶卷+古早芋泥二文治炸鮮奶唔會外表炸過火😍而鮮奶又唔會唔夠熱·外皮香脆陣陣奶香好好味🤤個二文治更加不得了😍超級邪惡的組合x意外的驚喜😂😂好似酥脆餅夾住好香芋泥~超正勁推薦👍仲要凍左都係咁脆口🤤配搭順滑芋泥~入口口感非常好🤤而且唔會好甜😍😍蜜汁台灣腸+酥炸花枝丸+花雕雞翼花枝丸又一意外驚喜地夠哂彈牙·小篇都詞窮😂唔識形容🫵總之推薦一試~台灣腸外皮唔會太硬有一層蜜糖味😍食落唔會太乾👍👍雞翼花椒味夠入味👍只略嫌可能雪得太耐·令到肉質有少少硬🥲但整體而言不錯~配菜青瓜絲入口清爽·無青瓜個種澀味·食完大量肉食之後食少少青瓜絲立即中和返👍手作芝士奶蓋芋泥鮮奶+珍珠奶茶鮮奶味濃·芋蓉順滑·唔會有搞唔爛仲有一粒粒芋頭😍無冰設計唔會令到出現溶冰後令飲品變淡的情況👍所以放耐少少

風琴豆腐牛肉飯

薑蔥魯肉飯

脆炸鮮奶卷+古早芋泥二文治

蜜汁台灣腸+酥炸花枝丸+花雕雞翼

手作芝士奶蓋芋泥鮮奶+珍珠奶茶
鮮奶味濃·芋蓉順滑·唔會有搞唔爛仲有一粒粒芋頭😍無冰設計唔會令到出現溶冰後令飲品變淡的情況👍所以放耐少少都唔會變味🤡但由於無冰飲品就會較杰身🤭🤭珍珠奶茶正常操作😍但珍珠煙韌令到口感唔錯😜由於黑糖珍珠本身夠甜所以叫少甜就剛剛好😉

盛惠$2xx
💰💰💰💰💰

好味指數🫵 5️⃣最佳
🍻🍻🍻🍻🍻

☻非專業食評·純個人口味☻

🗣️仲有咩想講
01係觀塘區食台灣菜都略為出名~睇唔小食評都大致好評~今日一試真係堅👍每樣都用心處理~雖然雞翼略為有略失色😅但整體都超抵食又好味🤤心機野一D都唔Hea👍好推介必試古早芋泥二文治😋但如果問小編….真係好多都推介一試~會再黎·一定😉
呢間冇食一排,食物質素keep 到水準啊🥰價錢好抵食🥹古早芋泥三文治同手撕雞飯都係必食‼️之前食過芒果魯肉飯,今次試吓椒蔥櫻花蝦手撕雞飯🍚超級有驚喜😍椒蔥超級惹味🥹 辣到剛剛好🌶️櫻花蝦好加分🦐 而手撕雞份量好多之餘亦都幾嫩滑啊~仲有飯素同椒蔥每啖口感都好豐富🥰 食落一啲都唔膩!大胃王仲可以揀特盛😆 另外蛋餅之前都食過,試吓新品古早芋泥三文治🥪 初初仲以為會好膩,點知原來唔係一個包嚟~係用兩塊餅夾住芋泥💜 食落去濃郁得來幾輕盈!好正!完全喜出望外❣️鮮奶卷食落香濃creamy~炸得香脆🍼 仲叫左蜜汁台灣腸,食落皮脆肉香🤤香甜味突出🥰 花雕雞翼淡淡酒香味,食落都夠入味👍🏻肉質如果再嫩滑啲就更好啦✌🏻飲品同樣都係大大杯😝 珍珠豆奶幾特別,平時飲奶茶多,估唔到豆奶都夾到😆 雙檸冬瓜茶清甜解渴🍋仲加左寒天口感更豐富🤓Menu脆炸鮮奶卷•古早芋泥二文治 $48椒蔥櫻花蝦手撕雞飯 $55蜜汁台灣腸 $15花雕雞翼 $28珍珠豆奶 $21雙檸冬瓜茶 $21

仲叫左蜜汁台灣腸,食落皮脆肉香🤤香甜味突出🥰

Menu
2023-10-19
  • 脆炸鮮奶卷·古早芋泥二文治
  • 蜜汁台灣腸
  • 椒葱櫻花蝦手撕雞飯
念念不忘的芋泥鮮奶同小食(´▽`)健康低油鹽 不會重口味的台式食物🔸全手作芋頭鮮奶+特濃芝士奶蓋 $24+7 (加配價)我最愛嘅芋泥鮮奶(´▽`)每次嚟到必點真材實料 大量滑嘟嘟芋泥 天然芋頭的味道 近乎微糖鮮奶亦都無額外加糖 口感醇厚(不是稀稀的那種鮮奶喔( ̀⌄ ́))加上濃厚嘅奶蓋好滿足(*¯︶¯*)🔸脆炸鮮奶卷•古早芋泥二文字 $48必嗌嘅滑嘟嘟炸鮮奶(´▽`)外脆內軟 炸皮好薄 一咬即碎裏面嘅鮮奶係好滑嘅奶凍狀重奶香(´▽`)炸物完全唔油膩芋泥二文字 似係脆脆嘅餅乾夾住厚厚實淨嘅芋泥最欣賞係芋泥全部冇點加糖食到最原始嘅芋頭香( ̀⌄ ́)🔸壹.01芒果魯肉飯 $58好大碗份量超足(´▽`)建議share食滿滿的配料 加半肥瘦魯肉香口入味將配料同甜甜嘅芒果撈埋出奇地夾又香口♪(´ε` ) 仲可以減少魯肉嘅油膩感哦🔸蘇子手撕雞 $25淡淡嘅調味 手撕雞好香 加埋青瓜絲 唔會過咸顯油膩(´▽`)好快就食晒一份~~🔸拉絲芝士火腿蛋餅 $39拉絲嘅芝士同火腿係絕配(´▽`)芝士量多好足料~咸香咸香 🔸蜜汁台灣腸 $15甜甜地嘅蜜糖味 一條的份量~🔸 雙檸冬瓜茶+寒天(大) $21+4
念念不忘的芋泥鮮奶同小食(´▽`)
健康低油鹽 不會重口味的台式食物

全手作芋頭鮮奶+特濃芝士奶蓋

🔸全手作芋頭鮮奶+特濃芝士奶蓋
$24+7 (加配價)

我最愛嘅芋泥鮮奶(´▽`)每次嚟到必點
真材實料 大量滑嘟嘟芋泥
天然芋頭的味道 近乎微糖

鮮奶亦都無額外加糖 口感醇厚
(不是稀稀的那種鮮奶喔( ̀⌄ ́))
加上濃厚嘅奶蓋好滿足(*¯︶¯*)

脆炸鮮奶卷•古早芋泥二文字

🔸脆炸鮮奶卷•古早芋泥二文字 $48
必嗌嘅滑嘟嘟炸鮮奶(´▽`)
外脆內軟 炸皮好薄 一咬即碎

裏面嘅鮮奶係好滑嘅奶凍狀
重奶香(´▽`)炸物完全唔油膩

芋泥二文字 似係脆脆嘅餅乾
夾住厚厚實淨嘅芋泥
最欣賞係芋泥全部冇點加糖
食到最原始嘅芋頭香( ̀⌄ ́)

🔸壹.01芒果魯肉飯 $58
好大碗份量超足(´▽`)建議share食
滿滿的配料 加半肥瘦魯肉香口入味

將配料同甜甜嘅芒果撈埋
出奇地夾又香口♪(´ε` )
仲可以減少魯肉嘅油膩感哦

蘇子手撕雞

🔸蘇子手撕雞 $25
淡淡嘅調味 手撕雞好香
加埋青瓜絲 唔會過咸顯油膩(´▽`)
好快就食晒一份~~

🔸拉絲芝士火腿蛋餅 $39
拉絲嘅芝士同火腿係絕配(´▽`)
芝士量多好足料~咸香咸香

🔸蜜汁台灣腸 $15

甜甜地嘅蜜糖味 一條的份量~

🔸 雙檸冬瓜茶+寒天(大) $21+4.5 (加配價)
少甜剛剛好 有檸檬香同淡淡冬瓜茶味
同出面超甜的冬瓜茶不同喔(●°u°●)​
茶底好清香 係淡淡的但又有重茶香 啱我口味(´▽`)

寒天較硬身 似蒟蒻口感
用飲管有點難吸(´・_・`)
希望會有小匙羹提供會方便點~

推介手作芋頭鮮奶同炸鮮奶
下午茶同晚市仲有九折 好抵食(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)
份量好足 食到好飽飽
全手作芋頭鮮奶+特濃芝士奶蓋
脆炸鮮奶卷•古早芋泥二文字
蘇子手撕雞
2023-11-20 35 瀏覽
這間台式餐廳真心超推薦,十級好食😍食飯質素很高,雖然餐不算大,但也吸引了很多人到訪.最近還做2:30後9折,勁抵食🤩💠脆炸鮮奶卷・古早芋泥三文治 $48.00三文治餅乾樣式,有酥脆的外層和綿密的芋泥內餡,超美味.鮮奶卷餡加了加上鮮奶的香甜,很重的奶香味🥰💠拉絲芝士火腿蛋餅 $43有豐富的口感和濃郁的味道,蛋餅外層酥脆,芝士和火腿帶來咸香.💠特盛薑蔥魯肉便當 $78有香濃的味道,魯肉帶有微甜的口感,有豬肉的鮮味.肉質鮮嫩多汁,入口即化.薑絲和蔥帶來香濃的味道🤤🤤💠蘇子青瓜手撕雞 $48.00口感清脆爽口,手撕雞夠鮮嫩,而精粹是醬汁,味道大增.💠鹽酥雞球 $18.00外酥內嫩,外層酥脆,鹽酥調味帶來了濃郁的口味.💠爆珠馬蹄椰子水(大)$36.00爆珠帶來了嚼勁,馬蹄和椰子水帶來清涼和甜美的口感☺️☺️💠芋頭鮮奶 $24有濃郁的芋頭味和香甜的鮮奶味,有絲滑和綿密的質感😝

💠脆炸鮮奶卷・古早芋泥三文治 $48.00

💠拉絲芝士火腿蛋餅 $43

💠特盛薑蔥魯肉便當 $78

💠蘇子青瓜手撕雞 $48.00
口感清脆爽口,手撕雞夠鮮嫩,而精粹是醬汁,味道大增.

💠鹽酥雞球 $18.00
外酥內嫩,外層酥脆,鹽酥調味帶來了濃郁的口味.

💠爆珠馬蹄椰子水(大)$36.00
爆珠帶來了嚼勁,馬蹄和椰子水帶來清涼和甜美的口感☺️☺️

💠芋頭鮮奶 $24
有濃郁的芋頭味和香甜的鮮奶味,有絲滑和綿密的質感😝

2023-11-18 65 瀏覽
由一班後生仔打理 店員好友善 食物又抵食 係好值得支持既一間小店芋泥肉鬆脆皮蛋餅 $43肉鬆配上綿香既芋泥 蛋餅薄薄地包住好好食 佢另外有個名叫邪惡蛋之戀 食到停唔到 真係好邪惡 拉絲芝士火腿蛋餅 $43別名熔岩蛋之戀 除左熱辣辣既芝士火腿之外 個千島醬提升哂個味道同口感 真係好似熔岩呢秘製厚切蜜汁豬扒 $38熱辣辣又香口又厚肉 最緊要係大大份 真心推介蘇子青瓜手撕雞 $28雞肉份量唔少 抵食脆炸鮮奶卷古早芋泥二文治 $48好鐘意呢個小食 脆炸鮮奶外脆內軟 二文治係小店自創好特別 厚厚既芋泥又綿又香台北夜市小食拼盤 $43有花枝丸 鹽酥雞同台灣腸 炸到剛剛好全手作芋頭鮮奶 $24啖啖芋頭粒好有咬口 唔會太甜 鮮奶味濃雙檸冬瓜茶 $17本身都好鐘意冬瓜茶 清涼解渴 加上青檸同檸檬酸酸地仲好飲值得一提佢地又唔加一仲要下午茶同晚市做緊9折優惠 真係糧尾救星
芋泥肉鬆脆皮蛋餅 $43

啖啖芋頭粒好有咬口 唔會太甜 鮮奶味濃
雙檸冬瓜茶 $17
本身都好鐘意冬瓜茶 清涼解渴 加上青檸同檸檬酸酸地仲好飲

2023-11-17 31 瀏覽
壹.01真係好抵食🤣👍🏻👍🏻 菜品選擇非常豐富多樣,真係眼花撩亂。餐廳的裝修風格簡約,營造出輕鬆舒適的用餐環境。✪ 風琴豆腐牛肉飯 ⌫ 💲57用了風琴豆腐好特別,質地綿密,咬勁十足,比一般的豆腐更能吸收醬汁。牛肉鮮嫩多汁。✪ 特盛紫菜排骨飯 ⌫ 💲81加咗做特盛,入面有好多配料,份量好多。排骨炸得香脆,肉質嫩滑。加上大量的紫菜,味道好香。✪ 拉絲芝士火腿蛋餅 ⌫ 💲43見到拉絲好吸引!食落有濃郁的芝士味道,蛋餅軟嫩可口。✪ 炸鮮奶•芋泥二文治 ⌫ 💲48芋泥二文治外層酥脆,夾住香甜的芋泥,口感好好。炸鮮奶外脆內軟,充滿奶香。✪ 蜜汁台灣腸 ⌫ 💲15台灣腸經過炸製後,表面酥脆,內部多汁。【 壹.01 】📌 觀塘駿業街56號中海日升中心2樓D號舖

✪ 風琴豆腐牛肉飯 ⌫ 💲57

✪ 特盛紫菜排骨飯 ⌫ 💲81

✪ 拉絲芝士火腿蛋餅 ⌫ 💲43
見到拉絲好吸引!食落有濃郁的芝士味道,蛋餅軟嫩可口。

✪ 炸鮮奶•芋泥二文治 ⌫ 💲48

✪ 蜜汁台灣腸 ⌫ 💲15
台灣腸經過炸製後,表面酥脆,內部多汁。

【 壹.01 】
📌 觀塘駿業街56號中海日升中心2樓D號舖
2023-11-17 35 瀏覽
📍 @1.01_ig in Kwun TongTaiwaneseFood: 💛💛💛💛🤍Décor: 💛💛💛💛🤍Service:💛💛💛💛🤍Price Value: 💛💛💛💛💛Price :💰 $300Favourite:💖 Fried taro sandwiches —————————————————————✅ Located at Tsun Yip Street, takes only 3 minutes walk from Kwun Tong MTR station. Super convenient.✅ The menu offers a wide variety of mouth-watering Taiwanese street food, dessert and drinksIe Lu Rou Rice, shredded chicken, fried chicken, etc.✅Super recommended their innovative fried taro sandwiches. Not too sweet but very crispy!✅ Food is f
📍 @1.01_ig in Kwun Tong
Taiwanese

Food: 💛💛💛💛🤍
Décor: 💛💛💛💛🤍
Service:💛💛💛💛🤍
Price Value: 💛💛💛💛💛
Price :💰 $300
—————————————————————

✅ Food is flavourful and delicious. The food quality is comparable with those that I had in Taiwan.
✅ Good value for money
✅ Portions are generous
✅ Good food at affordable prices, a wide range of choices
✅Nice place for a quick meal
✅Can’t wait to return and wouldn’t hesitate to recommend to anyone looking for somewhere to eat in Taiwanese
✅Servers are also great and always efficient, happy, and polite

—————————————————————
𝙿𝚕𝚎𝚊𝚜𝚞𝚛𝚎 𝚘𝚗 𝚝𝚑𝚎 𝚕𝚒𝚙𝚜, 𝚕𝚒𝚏𝚎𝚝𝚒𝚖𝚎 𝚘𝚗 𝚝𝚑𝚎 𝚑𝚒𝚙𝚜 🐰

𝙻𝚒𝚙𝚜 𝚏𝚘𝚕𝚕𝚘𝚠 : @eatwithbunny_ ✨
H𝚒𝚙𝚜 𝚏𝚘𝚕𝚕𝚘𝚠 : @workoutwithbunny 🏃‍♀️
#globaleats #eatwithfoodiez
觀塘好多隱世小店而且性價比高,依間台式小食唔係位處觀塘嘅核心地帶,但估唔到平日放工去都full house。職員笑容滿面,有小店嘅親切感覺。食物唔錯,本身價錢已經唔貴,仲要兩點半後入座有九折😳同朋友兩個都大食,叫左一個飯、四款小食、兩杯飲品,埋單唔洗$250但最後爭啲食唔哂,真心好抵食👍🏻下次會再去試其他款式!🥭🍚 芒果魯肉飯  $𝟝𝟠 (𝟡.𝟝/𝟙𝟘)芒果配魯肉真係一個完全幻想唔到嘅組合,雖然我覺得一齊食唔係太夾,但兩樣分開一啖一啖隔住食又出奇地好食!芒果甜嘅程度係滿分💯魯肉肥瘦適中,同飯嘅比例剛剛好唔會太鹹,加埋咸菜、蔥花等配搭,口感好豐富,係驚喜之作!🍳🥓 熔岩蛋之戀 $𝟜𝟛 (𝟡.𝟝/𝟙𝟘)蛋餅餅皮好薄, 半溶嘅芝士充滿拉絲感,睇相都感受到有幾膨湃,要趁熱食!沙律醬份量好多,超邪惡但好好食,如果比個option可以揀低脂沙律醬就更好🙈🥪 脆炸鮮奶卷 x 古早芋泥二文治 $𝟜𝟠 (𝟡/𝟙𝟘)炸鮮奶外面好脆,牛奶饀甜度適中。芋泥二文治用左夾心餅,食落啖啖芋泥,芋泥愛好者一定滿足!🌭🍗 台北夜市小食拼盤 $𝟜𝟛 (𝟡/𝟙𝟘)花枝丸本身彈牙,炸得夠乾身同唔油,台灣腸香脆同加左蜜糖甜甜地

🥭🍚 芒果魯肉飯  $𝟝𝟠 (𝟡.𝟝/𝟙𝟘)

芒果魯肉飯
🍳🥓 熔岩蛋之戀 $𝟜𝟛 (𝟡.𝟝/𝟙𝟘)
熔岩蛋之戀
🥪 脆炸鮮奶卷 x 古早芋泥二文治 $𝟜𝟠 (𝟡/𝟙𝟘)
脆炸鮮奶卷 x 古早芋泥二文治
🌭🍗 台北夜市小食拼盤 $𝟜𝟛 (𝟡/𝟙𝟘)
花枝丸本身彈牙,炸得夠乾身同唔油,台灣腸香脆同加左蜜糖甜甜地,兩款都好好食😋相較之下鹽酥雞較為失色,炸得未夠脆,但以依個價錢來講合格。
台北夜市小食拼盤
🥚 鵪鶉蛋 $𝟙𝟚 (𝟡/𝟙𝟘)
我同朋友都好鍾意鵪鶉蛋所以叫左,花雕好香!

🧀🍠🥛 芝士奶蓋芋頭鮮奶 $𝟛𝟛 (𝟠/𝟙𝟘)
標榜全手工製作,芋泥好綿密,唔會太甜,飲得出個種手工感,但芝士奶蓋可以多啲。
2023-11-02
10 分鐘 (堂食)
熔岩蛋之戀
台北夜市小食拼盤
無錯,小編又食台灣嘢喇!(⁠ ⁠ꈍ⁠ᴗ⁠ꈍ⁠) 今次推薦大家嚟食呢間「壹.01」!$67 手撕雞便當手撕雞嘅份量適中,有好多配料譬如台灣腸、西蘭花、榨菜、椰菜等,味道唔會太單一,再配爽脆嘅青瓜絲令到手撕雞嘅口感更加豐富~$43 手作芋泥肉鬆蛋餅邪惡之選(⁠ ⁠ꈍ⁠ᴗ⁠ꈍ⁠)估唔到蛋餅同埋肉鬆係咁夾嘅,芋泥甜糯加埋咸甜嘅肉鬆,大大舊擺落個口度真係好滿足🥹🙏🏻芋泥控必食!另外嘢飲就30蚊至40蚊不等,同出面手搖店嘅價錢差唔多,所以就唔特別講啦,而且質素都係差唔多,正正常常冇乜特別出彩嘅地方。賣相:⭐⭐⭐⭐味道:⭐⭐⭐⭐⭐CP值:⭐⭐⭐⭐⭐總括而言如果係想食高質嘅蛋餅就可以同啲friend一齊去食呢一間~其他小食同埋主食都值得一試㗎,用openrice book枱仲有九折添!#Foodporn #Foodie #平民 #小資 #觀塘美食 #觀塘 #蛋餅 #芋泥控必食

$67 手撕雞便當

$43 手作芋泥肉鬆蛋餅

賣相:⭐⭐⭐⭐
味道:⭐⭐⭐⭐⭐
CP值:⭐⭐⭐⭐⭐

🔹「觀塘除左塞車,重有壹.01」由2022年第一次幫襯就印象深刻的口號。今日行過觀塘又過黎支持下😋,有食過的朋友都知佢份量多又抵食🫢。🔹一年前有做緊九折到今時今日仲做緊,實屬難得!《星期一至六,下午2:30後全單九折,飲品半價。》今次除左點番食完又食都覺得好味必點的💯,都試左幾款新野🆕。➰➰➰➰➰➰➰➰➰➰➰➰➰🌟回頭必點之選🆕新產品🥢初嘗試➰➰➰➰➰➰➰➰➰➰➰➰➰🆕脆炸鮮奶巻・古早芋泥二文治🥪聽到個名就知幾吸引🤩,炸鮮奶卷入邊係流心嘅,奶香味濃帶少許甜。而二文治就係炸餅乾夾住芋泥,非常有創意,食落香脆又帶啖啖芋泥。芋泥控必試。🥢香蔥紫菜牛肉飯🍱最上嗰層鋪滿牛肉,中間鋪滿勁多紫菜,最底下係巨量飯。成個飯好香口。🌟台北夜市小食拼盤🍢小食拼盤入面有台灣腸、花枝丸、同鹽酥雞。全部都新鮮炸起勁香口😋。成個拼盤真係再次食都仲好正💯保持住水準!🌟薑蔥手撕雞飯 🍱飯面頭依然係有勁多配菜,仲有大量嘅菜鋪粒、蔥絲、青瓜🥒絲、紅豆絲等等。啲配菜全部都好爽口又唔會太鹹🫢。飯上面有薑蓉,刨得好幼細,手撕雞同飯嘅份量都仲係好足🫢。🥢古早紅茶(大)🥤同喺台灣飲嘅味道一樣。係台式紅茶的味道👅。唔會太甜又唔會太澀,

今次除左點番食完又食都覺得好味必點的💯,都試左幾款新野🆕。

➰➰➰➰➰➰➰➰➰➰➰➰➰
🌟回頭必點之選
🆕新產品
🥢初嘗試
➰➰➰➰➰➰➰➰➰➰➰➰➰

🆕脆炸鮮奶巻・古早芋泥二文治🥪

🥢香蔥紫菜牛肉飯🍱

🌟台北夜市小食拼盤🍢
小食拼盤入面有台灣腸、花枝丸、同鹽酥雞。

🌟薑蔥手撕雞飯 🍱

🥢古早紅茶(大)🥤
同喺台灣飲嘅味道一樣。係台式紅茶的味道👅。唔會太甜又唔會太澀,飲落又有陣陣清香紅茶味☕️。

🌟零冰手作芋頭鮮奶🥛(小)
本身好糾結要點雙檸冬瓜茶定全手作芋頭鮮奶,因為呢兩杯都係我的最愛😍。最後為咗想要同奶蓋鮮奶作對比所以都係叫返芋頭鮮奶。

味道依然係保持水準💯,濃郁嘅鮮奶加啖啖芋頭粒,好飲又有口感!而且成杯唔會覺得好甜。果然係我最愛的飲品🥤。

🆕特濃芝士奶蓋芋頭鮮奶🧀(中)
除左繼承手作芋頭鮮奶的好味道之外,仲多左層濃郁奶蓋味。大推👍👍👍👍👍!
5 分鐘 (堂食)
午餐
  • 台北夜市小食拼盤