餐廳: 壹.01
資訊:

觀塘日升中心果到愈黎愈多餐廳,今次就去左樓上二樓食台灣野🇹🇼Openrice book定仲有9折👍🏻本身已經唔貴,仲要有折,真係幾抵食😋必試: 脆炸鮮奶卷•古早芋泥二文治🥪、芋泥肉鬆脆皮蛋餅 🌯、香蔥紫菜魯肉飯🍛是但總結: 性價比高,lunch dinner 都可以考慮下依間😍是但食評🌟💬✰環境😋 樸素小店😋裝修偏向小小文青風 樸素風格🎐小小既作畫點綴🖼️雖然無咩好特別既裝修但勝在環境乾乾淨淨 光猛明明staff都好熱情🧑🏻‍🍳會推介有咩好食✰脆炸鮮奶卷•古早芋泥二文治 ($48) 🥪鮮奶滑溜 二文治創新好食😍鮮奶卷入邊既鮮奶好滑溜 🥛好多時係街到既炸鮮奶 會實的的 好漿口但依個完全唔實 好香 仲要唔會太甜 超抵讚我地無打錯字 佢係叫二文治!我地專登同個staff verify 過嘎🤣佢話得2層 所以叫二文治 大家去到唔洗再問佢地🤭依個二文治唔係用麵包去做個面反而用左餅去夾住芋泥去炸炸完更加酥脆 又唔會有炸多士吸晒油果隻油感creative 得黎仲要好好食👍🏻芋泥好綿密 好滑 好香仲要都幾多下 咬落去脆軟果隻感覺真係好正😍✰邪惡蛋之戀 芋泥肉鬆脆皮蛋餅🌯($43) 酥脆 香滑 多重口感😍

是但食評🌟💬

鮮奶卷入邊既鮮奶好滑溜 🥛
好多時係街到既炸鮮奶 會實的的 好漿口
但依個完全唔實 好香
仲要唔會太甜 超抵讚
我地無打錯字 佢係叫二文治!
我地專登同個staff verify 過嘎🤣

側邊有d咸菜同紅色類似肉乾既野
配埋食又無咁膩 平衝得幾好
香蔥紫菜魯肉飯

✰台北夜市小食拼盤🍢 ($43) 豐盛😋
有台灣腸、花枝丸同鹽酥雞🐔
都俾得幾多下

台北夜市小食拼盤
芝•紅茶
  • 芋泥肉鬆脆皮蛋餅
2024-01-12 51 瀏覽
呢間觀塘台式小店人氣非常高,皆因好味又抵食;餐牌仲清楚列名“薑蔥唔一定要好多油”、“零鬆肉粉”、“利潤高,叫多啲”等…呢啲溫馨提示💪🥢壹.01芒果魯肉飯 $58金黃色嘅芒果配滷肉,視覺上已經無得輸;裡面有一舊舊好入味嘅滷肉,另外仲有肉燥;增加口感層次,肉汁濃而不咸,濃味滷肉配搭香甜芒果🥭,非常合拍,另外仲有菜脯, 椰菜及大量蔥做配菜,如果鍾意食蔥嘅朋友仲可以選擇多蔥添,成碗飯有肉有生果又有菜,好食又靚仔,果然係招牌菜😋🥢特盛椒蔥手撕雞 $77特盛果然超多手撕雞🐔, 肉質嫩滑,味道啱啱好唔會太鹹,話明椒蔥,當然有大量嘅京蔥及青辣椒仔,而且青椒都幾辣,啱哂嗜辣嘅我哋,配料亦非常豐富,有鵪鶉蛋、台式腸、紅豆絲、青瓜絲、西蘭花、菜脯粒及雪菜,面頭仲灑上大量脆卜卜嘅櫻花蝦,特盛飯果然係大滿足呀🥢拉絲芝士火腿蛋餅 $43外皮軟糯Q彈得嚟又香脆,中層蛋片蛋香味濃,再配合埋Q軟拉絲芝士及咸香火腿,越邪惡越好味🥢花雕雞翼(5隻)$38雞翼都幾大隻,酒味非常濃郁,而且都幾入味,質地爽彈有口感🥤爆珠馬蹄椰子水 $28清甜椰子水裏面浸泡咗片香葉,爆珠裏面包裹住馬蹄粒,所以有爆汁感同時亦有爽口質感,口感funn

🥢壹.01芒果魯肉飯 $58
壹.01 芒果魯肉飯

🥢特盛椒蔥手撕雞 $77
特盛椒蔥手撕雞

🥢拉絲芝士火腿蛋餅 $43

🥢花雕雞翼(5隻)$38
雞翼都幾大隻,酒味非常濃郁,而且都幾入味,質地爽彈有口感

🥤爆珠馬蹄椰子水 $28
清甜椰子水裏面浸泡咗片香葉,爆珠裏面包裹住馬蹄粒,所以有爆汁感同時亦有爽口質感,口感funny

🧉生薑桂圓紅棗茶 $15
好多紅棗响杯茶入面,清香少甜,非常暖身,感覺滋補養生

飲品優惠部份底至半價,下午茶時段14:30 – 17:45落單有九折🤩,堂食仲免收加一添😍,以上食品及飲品價格皆為原價,所以9折後超抵食🤑

壹.01 芒果魯肉飯
特盛椒蔥手撕雞
  • 壹.01芒果魯肉飯
2024-01-12 47 瀏覽
收工去觀塘搵好姐妹食飯😛想食台灣野,見到呢間食物種類比較多,價錢又相宜,所以試吓呢間餐廳,果然冇令我哋失望🥰❤️辣椒大蔥手撕雞飯份量超級大,我加左幾樣小配菜令到成個飯好豐富小小辣開胃之餘又唔會搶左手撕雞嘅味道鮮嫩嘅雞配埋醬準好好味😋❤️拉絲芝士火腿蛋餅好出色👍🏻芝士超拉絲😍超濃郁嘅醬汁配埋火腿蛋好豐富❤️台北夜市小食拼盤有炸雞粒/台灣腸/花枝丸一個小食拼盤滿足曬咁多個願望❤️炸鮮奶·芋泥二文治冇打錯字,真係二文治😆必試!好特別嘅甜品,喜歡芋頭嘅吃貨一定唔可以錯過👍🏻外皮有糖加餅乾炸到好酥脆,配埋好rich嘅芋泥,真係好好味🤤炸鮮奶,要襯熱食,奶香十足👍🏻❤️爆珠馬蹄椰子水❤️芝·芋頭鮮奶好fresh嘅椰子水,配爆珠又幾特別😛好濃香芝士配埋芋泥真係絕配👍🏻超級正14:30後入座follow佢地IG仲有9折優惠,好抵🤭
收工去觀塘搵好姐妹食飯😛

❤️台北夜市小食拼盤
炸雞粒/台灣腸/花枝丸
一個小食拼盤滿足曬咁多個願望

❤️炸鮮奶·芋泥二文治
冇打錯字,真係二文治😆必試!
炸鮮奶,要襯熱食,奶香十足👍🏻

❤️爆珠馬蹄椰子水
❤️芝·芋頭鮮奶
好fresh嘅椰子水,配爆珠又幾特別😛
好濃香芝士配埋芋泥真係絕配👍🏻超級正

14:30後入座follow佢地IG仲有9折優惠,好抵🤭

2024-01-08 28 瀏覽
午飯時間想吃台式料理,跟朋友去了觀塘駿業街的中海日升中心,有一間「壹.01」,主打新派台式料理,人氣度十分高!餐廳裝修文青,素素的風格很有家族感,環境乾淨整齊。餐牌選擇豐富,主打滷肉、排骨,有台式小吃,特盛便當,台式飲品等,以傳統台灣菜式作基礎,加入創意轉化成新派台式料理!台北夜市小食拼盤 - 小食是台灣烤香腸,花枝丸和鹽酥雞,台灣腸外皮烤得香脆煙韌,油香十足;花枝丸有驚喜,外層微焦金黃色,爽口中帶甜,口感爽滑;鹽酥雞細粒一口,酥脆惹味!熔岩蛋之戀(拉絲芝士火腿蛋餅) - 台灣小食必食,經典的古早味味道,蛋香味濃,餅皮口感煙韌,裡面火腿、玉米、起司材料十足,口感層次豐富。香蔥紫菜手撕雞飯 - 份量大碗,雞肉幼滑,配上燒汁及大量香蔥及紫菜,層次十足!脆炸鮮奶卷•古早芋泥二文治 - 炸鮮奶卷奶味十足,即叫即炸;芋泥二文治材料豐富,芋泥份量奇多,每一口盡是芋泥,比例及甜度剛好,十分推介!芝•芋鮮奶 - 芋頭味濃郁突出,自選甜度恰到好處,加入鮮奶比例完美,口感爽滑!仙草雙檸冬瓜茶 - 幽香甘甜,清熱之選,十分醒胃,冬瓜微甜加上檸檬微酸好喝!總括來說很滿意這餐,整體食物水準很好,環境不錯,食品賣

總括來說很滿意這餐,整體食物水準很好,環境不錯,食品賣相吸引,感受得到餐廳用心去製作餐牌及食物,在文青的地方吃著台灣的美食,很像置身在台灣的感覺!
  • 香蔥紫菜手撕雞飯
  • 脆炸鮮奶卷•古早芋泥二文治
  • 芝•芋鮮奶
2024-01-03 45 瀏覽
*台北夜市拼盤 $43包括有鹽酥雞、花枝丸和台灣腸,台灣腸加了蜜糖去焗, 甜甜地, 小小脆, 鹽酥雞就炸到乾身和香口,不油膩,花枝丸經過適當地炸過, 彈牙又惹味~*蜜汁紫菜排骨飯 $62原先想食手撕鷄, 不過賣哂, 轉叫紫菜排骨飯, 酥炸排骨需時約十分鐘, 即叫即炸, 所以要耐心等侯呀! 排骨好大塊, 厚切分開幾塊放係飯面, 下面就係紫菜同伴有蔥和配菜, 排骨炸粉不會很厚, 外脆內軟, 啖啖肉, 混合埋蜜汁紫菜飯一齊食, 多種唔同口感, 同埋都好大碗, 要黎share食就岩哂~*炸鮮奶 · 芋泥二文字 $48呢到既signature~炸鮮奶 · 芋泥二文字, 芋泥二文字呢個名都好特別, 原來係餅乾炸到脆脆的, 中間夾埋芋泥食, 好有層次又脆口, 做甜品一流.至於炸鮮奶入面就有牛奶醬, 好香滑, 所以食時要小心啲醬跌出黎呀, 食到佢香脆和creamy兩種味道, 好味, 讚!*芝•芋頭鮮奶 $34面層的芝士奶蓋有一定既厚度, 加埋綿密香滑的芋泥一齊飲, 感覺雙重味道, 好順滑, 不會太甜, 我再加了珍珠, 喜歡食, 哈哈, 唔錯唔錯!*珍珠奶茶$25珍珠奶茶茶香濃郁,加上弹弹的珍珠,我朋友
*台北夜市拼盤 $43

*蜜汁紫菜排骨飯 $62

*炸鮮奶 · 芋泥二文字 $48

*芝•芋頭鮮奶 $34

*珍珠奶茶$25

珍珠奶茶茶香濃郁,加上弹弹的珍珠,我朋友喜歡仙草, 加埋落去, 好飲~
黎到都好多人, 都要等一陣, 呢到不設加一服務費, 下午茶同外賣, 2點半後follow 社交平台仲有全單9折優惠, 真係好抵食, 唔怪得知仲好多人叫外賣, 性價比高的一間台灣好味食店, 會再黎試下手撕鷄, 今次食唔到~
2023-12-28
15 分鐘 (堂食)
$120.5 (晚餐)
  • 炸鮮奶 · 芋泥二文字
2024-01-03 179 瀏覽
佢地主打芒果滷肉飯,蛋餅,仲有吾同台式小食,而脆炸鮮奶卷x古早芋泥二文治特別受歡迎,但今次我去到賣曬就食吾到😢🍑蜜汁酥炸排骨便當便當裡面有酸菜,菜鋪,鵪鶉蛋,椰菜同香腸依幾個配菜,每一項都幾好食,但可惜嘅係芋泥球賣曬無得換。而蜜汁排骨炸得幾酥脆,味道甜甜地,但有少少扣分,就喺個飯偏硬🍑台北夜市拼盤(花枝丸,香腸,鹽酥雞)鹽酥雞有啲似出面會食到既炸雞粒,炸衣吾會好厚,雞肉幾滑,幾好食,而花枝丸同香腸都正常味,烤得啱啱好,吾錯🍑拉絲芝士火腿蛋餅依款係佢招牌手作之一,蛋餅外皮好脆,有啲似春捲皮,而裡面好煙韌,夾左火腿,蛋同芝士,芝士喺會拉絲,放耐左都仲拉到,而上面有個千島醬,甜甜地,推薦Menu welocome follow

🍑蜜汁酥炸排骨便當
蜜汁酥炸排骨便當

🍑台北夜市拼盤(花枝丸,香腸,鹽酥雞)
台北夜市拼盤(花枝丸,香腸,鹽酥雞)

🍑拉絲芝士火腿蛋餅
拉絲芝士火腿蛋餅

Menu

welocome follow

2023-12-30
下午茶
台北夜市拼盤(花枝丸,香腸,鹽酥雞)
拉絲芝士火腿蛋餅
  • 台北夜市小食拼盤
​同事講開觀塘🙌🏼除左老母之外仲有工廈區美食💁🏻‍♀️真正既隱世餐廳通常都係深藏不露㊙️即使週末都值得一去🚗今次就同大家介紹藏身於APM不遠之處既貼地🇹🇼台灣料理🧋✨壹.01✨簡直係所有打工人工既救星🌟套一句台灣人成日講既👉🏼價錢超佛心💰食一餐好很正宗台味🇹🇼晚市時間仲見到有一家大細特登前來捧場👨‍👩‍👧‍👦一齊睇睇✨壹.01✨既過人之處💁🏻‍♀️特此前來絕對無悔呀💓⋯✨壹.01✨貼地價錢優質台灣味料理 打工仔福音一齊睇下窮煮婦食左D咩💁🏻‍♀🔸芒果魯肉飯🥭🐖$58魯肉肥瘦比例7分肥3分瘦🥰配上甜甜芒果意外地超夾💛清甜既果肉食落解油💦整體味道無咁肥膩✨飯汁份量亦啱啱好🍚唔會太乾💦甜鹹適中💯🔸特盛椒蔥酥排骨便當🌶️🍱$79超大件排骨先炸後滷係正宗台式便當排骨既做法㊙️很滿意👍🏼炸粉夠脆💥滷過之後亦唔會過軟🔥食落夠juicy💦椒蔥給料多🌶️嗆辣過癮🔥大盛配料🈵🈵一啖飯+一啖排骨+一啖配料=超正宗台味滿足🇹🇼🔸台北夜市拼盤🔥$43有花枝丸﹑鹽酥雞﹑台灣腸🇹🇼講真$43全都要~真係夠晒佛心🎉花枝丸同鹽酥雞炸得啱啱好🥰唔會太乾身,依然彈牙有肉汁💦台灣腸加咗蜜糖甜甜的🍯外脆內軟夠晒惹味🔸手作芋泥肉鬆蛋餅💜🌯$
​同事講開觀塘🙌🏼除左老母之外仲有工廈區美食💁🏻‍♀️

炸粉夠脆💥滷過之後亦唔會過軟🔥食落夠juicy💦
椒蔥給料多🌶️嗆辣過癮🔥
大盛配料🈵🈵一啖飯+一啖排骨+一啖配料=超正宗台味滿足🇹🇼

🔸台北夜市拼盤🔥$43
花枝丸同鹽酥雞炸得啱啱好🥰唔會太乾身,依然彈牙有肉汁💦
台灣腸加咗蜜糖甜甜的🍯外脆內軟夠晒惹味

醬汁用左千島醬令味道更突出🧡比起醬油同芝士味更夾👍🏼
喜歡芝士既G友必點side dish🧀🧀🧀

🔸爆珠馬蹄椰子水(L)🥥$36
清新又唔太甜✨解渴解油滿分💦負擔少👍🏼
爆珠馬蹄超正💥外層QQ,咬穿之後有爽口馬蹄肉~新奇又好味㊙️

🔸雙檸冬瓜茶(L)🍋$21
檸檬加上淡淡冬瓜茶🍋酸甜平衡,時酸時清新🌱
食完油炸食物絕對需要解油解燥🔥檸檬解油,冬瓜解燥👍🏼
絕對係食完台式既My Cup of Tea🥰

窮煮婦食到飽一飽😆埋單9折後都只係HK$295
2023-12-01
  • 芒果魯肉飯
  • 邪惡蛋之戀
  • 芋泥肉鬆蛋餅
觀塘CP值唔錯嘅台灣料理小店,幾年前新開時食過一次,早排回訪睇下而家質素如何😎依然係全日唔使加一,而家下午茶230pm後同晚市只要follow餐廳IG仲有全單九折優惠🌟-👍🏻拉絲芝士火腿蛋餅(9折後) $39必食🤪!個人覺得呢度做得最出色係佢地個蛋餅即叫即整要等15分鐘左右,上枱熱辣辣最外層好似春卷皮咁薄脆,夾住煙韌餅皮,內餡大量拉絲芝士同雙層火腿芝士味唔算濃但有鹹香,一定要趁熱拉絲!凍咗芝士會硬晒痴埋一舊😬加上千島醬同餅碎,隻味有啲似夏威夷風情pizza咁-👍🏻特盛紫菜排骨便當(9折後) $73排骨即係豬扒,豬肉味都幾香幾突出,雖然偏瘦但唔乾柴,口感鬆軟,但唔算好厚切外層脆漿類似鹽酥雞嗰隻,脆漿唔會太厚,酥脆香口面頭大量紫菜碎,係本身已經有鹽調味嗰種,落單時可以嗌多紫菜便當配料有台灣腸、滷水鵪鶉蛋、辣菜脯、雪菜、甜麵筋、西蘭花、椰菜特盛都真係幾大碗,男士們都夠飽肚🫃🏻-👍🏻芒果魯肉飯(9折後) $52可以話係呢度招牌,應該係其他台灣菜鋪頭唔會食到,好有創意😂聽落好九唔搭八,但食落又唔算好怪芒果夠熟夠甜,同滷肉一齊食甜甜鹹鹹,有啲冰火口感,貪得意可以一試但魯肉較瘦唔多肥膏,肉粒size
👍🏻拉絲芝士火腿蛋餅(9折後) $39
必食🤪!個人覺得呢度做得最出色係佢地個蛋餅
即叫即整要等15分鐘左右,上枱熱辣辣
加上千島醬同餅碎,隻味有啲似夏威夷風情pizza咁

👍🏻特盛紫菜排骨便當(9折後) $73
外層脆漿類似鹽酥雞嗰隻,脆漿唔會太厚,酥脆香口
面頭大量紫菜碎,係本身已經有鹽調味嗰種,落單時可以嗌多紫菜
特盛都真係幾大碗,男士們都夠飽肚🫃🏻

👍🏻芒果魯肉飯(9折後) $52
可以話係呢度招牌,應該係其他台灣菜鋪頭唔會食到,好有創意😂
聽落好九唔搭八,但食落又唔算好怪
但魯肉較瘦唔多肥膏,肉粒size不一,有啲一大舊,有啲好碎,有啲又成條肉絲咁🤔
不過整體味道同份量都OK,多汁夠撈飯,係啲飯比較硬

👍🏻炸鮮奶拼古早芋泥二文治(9折後) $43
幾有特色,用雙層餅乾夾住芋泥再脆炸,芋泥綿滑,甜度適中,外脆內軟口感
炸鮮奶同樣外脆內軟滑 ,內裏鮮奶半流質狀,入口有少少爆餡嘅感覺

👍🏻芝芋頭鮮奶(9折後) $31/L
👌🏻黑糖珍珠鮮奶(9折後) $36/L
鮮奶奶香重又唔太甜,加上大量足料芋泥蓉,口感幼滑,芋泥fans會鍾意😜
黑糖鮮奶就正常發揮,始終係黑糖珍珠,嗌咗少甜都係偏甜😵‍💫

🔸圖中其他款式價錢參考
牛肉便當(9折後) $60

酥炸花枝丸(9折後) $13.5/3粒

味道:7/10
性價比:8/10
📍#壹.01 @1.01_ig
觀塘駿業街56號中海日升中心2樓D號舖
觀塘超抵食台式料理✨壹0.1💛ʕ๑'ㅅ'๑ʔ‧˚ ꔛ ꔛ ꔛ ꔛ ꔛ ꔛ ꔛ ꔛ ꔛ ⸝⸝‪⸝♡已經第二次嚟到呢間位於觀塘嘅壹0.1✨比上一次嚟出咗好多新嘅小食 但價錢同樣超抵食( •̀ᴗ•́ ) ̖́-開店咁耐人氣度有增無減 睇得出佢哋好用心經營🫶🏻❤️蜜汁排骨便當💲6️⃣8️⃣超大塊嘅蜜汁排骨真係好吸引( °‪꒳​° ).ᐟ‪‪‪.ᐟ‪‪‪已經佔滿晒成個碗!蜜汁排骨係即叫即炸✨炸到好香脆!而且唔油膩 炸粉份量岩岩好~有香脆嘅外皮又食到啖啖肉🫶🏻🫶🏻🫶🏻蜜汁甜甜鹹鹹 好好味~ 配料仲相當豐富!有紅薑、酸菜、菜脯、台灣腸、鵪鶉蛋等等!💛手撕雞便當💲6️⃣7️⃣手撕雞都夠嫩滑 瘦得嚟又唔會好乾(´・ω・`)味道方面 仲有少少麻油嘅香味 ~由於同頭先嘅便當一樣有唔同嘅配料~所以無論食落口感同味道都相當豐富✨💜脆炸鮮奶卷 •古早芋泥二文治💲4️⃣8️⃣好鍾意食佢哋呢到嘅芋泥 ( ´͈ ᵕ `͈ )♡因為佢哋嘅芋泥係好綿密 仲要唔會太甜!有個種天然嘅芋泥甜味 夾住係香脆嘅餅乾之中✨以為冇乜特別嘅鮮奶卷好有驚喜👍🏻勁香濃奶味 仲要有啲煙煙韌韌 正!🩷熔岩蛋之戀(拉絲芝士火腿蛋餅)💲4️⃣3️⃣台灣嘢又點可以唔食蛋餅(
觀塘超抵食台式料理✨壹0.1💛
已經第二次嚟到呢間位於觀塘嘅壹0.1✨
開店咁耐人氣度有增無減 睇得出佢哋好用心經營🫶🏻

❤️蜜汁排骨便當💲6️⃣8️⃣
已經佔滿晒成個碗!蜜汁排骨係即叫即炸✨
炸到好香脆!而且唔油膩 炸粉份量岩岩好~
有香脆嘅外皮又食到啖啖肉🫶🏻🫶🏻🫶🏻
蜜汁甜甜鹹鹹 好好味~ 配料仲相當豐富!
有紅薑、酸菜、菜脯、台灣腸、鵪鶉蛋等等!

💛手撕雞便當💲6️⃣7️⃣
手撕雞都夠嫩滑 瘦得嚟又唔會好乾(´・ω・`)
味道方面 仲有少少麻油嘅香味 ~
由於同頭先嘅便當一樣有唔同嘅配料~
所以無論食落口感同味道都相當豐富✨

💜脆炸鮮奶卷 •古早芋泥二文治💲4️⃣8️⃣
好鍾意食佢哋呢到嘅芋泥 ( ´͈ ᵕ `͈ )♡
因為佢哋嘅芋泥係好綿密 仲要唔會太甜!
有個種天然嘅芋泥甜味 夾住係香脆嘅餅乾之中✨
以為冇乜特別嘅鮮奶卷好有驚喜👍🏻
勁香濃奶味 仲要有啲煙煙韌韌 正!

🩷熔岩蛋之戀(拉絲芝士火腿蛋餅)💲4️⃣3️⃣
台灣嘢又點可以唔食蛋餅( •̀ᴗ•́ ) ̖́-?
芝士同火腿嘅配搭係最經典配搭!
趁熱食芝士仲會有拉絲tim 芝士鹹香味十足!
蛋皮夠薄 加上滿滿千島醬 真係夠哂惹味呀✨

🤎花雕雞翼💲2️⃣8️⃣
一份有三隻 雞翼食到酒香 酒味都唔會太over👍🏻

💚爆珠馬蹄椰子水*加寒天*💲4️⃣1️⃣
呢杯馬蹄椰子水都幾清甜 消滯解口渴唔錯✨
加上滿滿配料爆珠、馬蹄同寒天 口感豐富!

🤍全手作芋頭鮮奶💲2️⃣4️⃣
本身都好鐘意佢哋嘅芋泥系列 芋頭控必試!
奶味濃厚 芋泥綿密又帶點甜 好滿足(˶' ᵕ ' ˶)
另外想邪惡啲仲可以試埋芝士奶蓋芋泥鮮奶

⸝⸝‪⸝♡ ꔛ ꔛ ꔛ ꔛ ꔛ ꔛ ꔛ ꔛ ꔛ ʕ´•ᴥ•`ʔ ‧˚
📍壹0.1
觀塘駿業街56號中海日升中心2樓D號舖

2023-12-22 82 瀏覽
講起觀塘,除左觀塘老母,你仲會諗起d咩?今次同大家介紹既系一間位於觀塘中海日升中心,由幾個2x歲年輕人主理既台式料理店 一 壹.01身為一個澱粉控,除左鐘意食包餅,其實我仲好鐘意食小食☺尤其身為一個疫情前經常飛台灣,去各大夜市踡窿踡罅覓食既「為食怪」,對於台式料理,別有一番「思鄉情」觀塘,知名既台式料理不在少數,如果你問我點解要幫襯「壹.01」?當然,我吾會話佢地食物水平足以同老字號平起平座,咁樣比較亦吾公平,「壹.01」先岩岩起步,我覺得一班2x歲既年輕人柴娃娃,抱有一腔熱誠,信念,毅然投身飲食業,絕對吾容易,絕對值得支持鼓勵下。🌟脆炸鮮奶卷 x 古早芋泥二文治 $48無諗過會系台式料理店食到順德名產 一 炸鮮奶外表炸得金黃,鮮奶餡帶有奶香,不會過甜芋泥二文治,以薄脆餅夾芋泥,諗法幾創新,滿滿既芋泥,澱粉控/芋泥控一定鐘意🌟熔岩蛋之戀 (拉絲芝士火腿蛋餅) $43蛋餅作為台灣每間早餐店既招牌,蛋皮包住煙韌既餅皮,再夾埋拉芝士同火腿,再淋上醬汁,吃好吃滿,滿足🌟風琴豆腐牛肉飯 $57經典既牛肉飯味,估吾到連風琴豆腐都有牛肉汁味重點系多飯都吾洗加錢,咁既價錢CP值極高🌟花雕雞翼 $38
講起觀塘,除左觀塘老母,你仲會諗起d咩?

身為一個澱粉控,除左鐘意食包餅,其實我仲好鐘意食小食☺

🌟脆炸鮮奶卷 x 古早芋泥二文治 $48
無諗過會系台式料理店食到順德名產 一 炸鮮奶
外表炸得金黃,鮮奶餡帶有奶香,不會過甜

🌟熔岩蛋之戀 (拉絲芝士火腿蛋餅) $43

🌟風琴豆腐牛肉飯 $57
經典既牛肉飯味,估吾到連風琴豆腐都有牛肉汁味
重點系多飯都吾洗加錢,咁既價錢CP值極高

🌟花雕雞翼 $38/5隻
好濃既花雕味,鐘意花雕雞既人會好愛,如果放幾粒子系面裝飾會更似樣,咁既價錢,真心抵到爛

🌟芝.芋頭鮮奶 $34
咸香既芝士奶蓋+厚重芋泥+鮮奶 一杯滿足🤤👍

📍壹.01
地址: 觀塘駿業街56號中海日升中心2樓D號舖

#觀塘 #壹01 #蛋餅 #奶蓋 #芋泥 #芋頭控 #澱粉 #台式料理 #觀塘老母 #覓食觀塘 #良心小店💛 #花雕雞翼 #芋頭鮮奶 #觀塘美食 #觀塘食乜好 #觀塘貼地遊 #熔岩蛋之戀 #脆炸鮮奶卷 #拉絲火腿蛋餅 #芝芋頭鮮奶 #古早芋泥二文治 #澱粉控表示滿足🤤 #CP值極高既小店👍
#ʜᴋɪɢ #ʜᴋɪɢᴇʀ #ʜᴏɴɢᴋᴏɴɢғᴏᴏᴅɪᴇ
脆炸鮮奶卷 x 古早芋泥二文治

花雕雞翼

熔岩蛋之戀 (拉絲芝士火腿蛋餅)

風琴豆腐牛肉飯

芝.芋頭鮮奶
2023-12-14
用餐優惠
試食活動
脆炸鮮奶卷 x 古早芋泥二文治
花雕雞翼
熔岩蛋之戀 (拉絲芝士火腿蛋餅)
風琴豆腐牛肉飯
芝.芋頭鮮奶
  • 熔岩蛋之戀(拉絲芝士火腿蛋餅)
  • 脆炸鮮奶卷x古早芋泥二文治
2023-12-21 35 瀏覽
老細食鱔日記🪱1 財務嘅工作,成日要受人氣。通常埋數時候,啲人先CC然將自己的數交過來,尤其係食鱔老細🪱,“啊邊個邊個,幫我Claim埋佢,一陣過埋數俾我,我宜家趕住要搵人食鱔啦”。月尾d數大堆頭,我都要搵間餐廳食啲嘢大堆頭嘅先得。 🍖 星期六OT完,差唔多3點,個商場的餐廳都冇咩人,尼間台式鋪頭竟然仲有5,6枱,坐低我就知點解。我地叫左滷肉飯,同蜜汁豬扒紫菜飯,少飯。上到枱,仲係滿滿的(要用普通話讀),滷肉飯既魯肉好正,d肉唔會切到好大舊,但每舊都有皮,肥肉,瘦肉,比例好好,再加上肉茉同埋鹹淡得宜鹵肉汁,配合埋白飯一齊食,幸福。但喺個飯其實唔止滷肉,仲有鹹菜,肉絲,葱花同埋芒果,雖然好多嘢,但喺整齊咁排列,我真心希望我個班食鱔嘅同事🪱,俾資料我嘅時候,都可以整整齊齊。而且鹹菜處理得非常之好,唔係果種買完現成即刻喺嗰罌度囉出來咁hea。最重要係個芒果,非常新鮮,完全冇酸味,又冇根,啱啱好中和左滷肉既腻感。 🍖蜜汁豬扒紫菜飯,豬扒炸得太好味喇,新鮮炸起,外面脆卜卜,裡面夠鬆化,仲要加埋又係好脆嘅紫菜,雙重脆味。而且又唔怕乾爭爭,因為豬扒有少量比例既肥膏,配合埋蜜糖汁,同埋一樣滿滿(要用普
老細食鱔日記🪱1

月尾d數大堆頭,我都要搵間餐廳食啲嘢大堆頭嘅先得。

🍖蜜汁豬扒紫菜飯,豬扒炸得太好味喇,新鮮炸起,外面脆卜卜,裡面夠鬆化,仲要加埋又係好脆嘅紫菜,雙重脆味。而且又唔怕乾爭爭,因為豬扒有少量比例既肥膏,配合埋蜜糖汁,同埋一樣滿滿(要用普通話讀)的少飯,又係另一心水推介。

🍖小食方面,我地叫左咸既醉雞翼,同埋甜既古早二文治。雞翼處理嘅時間啱啱好,要知道浸花雕浸得太短時間會冇味,浸的太長會變苦。二文治即係芋泥夾餅而且仲會跟炸鮮奶,炸嘅時間又係相當得宜,表皮夠脆又唔會燶。食鱔老細🪱唔識得體諒我,好彩仲有呢間店夠窩心。

🍺✨️飲品我地揀左芝。芋頭鮮奶,同埋檸檬山楂薄荷茶。建議芋頭鮮奶要開蓋飲,咁先至可以飲埋啲芝士,相反薄荷茶要冚蓋飲,焗多d薄荷味出來,好香架。

我決定帶埋老細同啲同事再嚟呢度一次,希望以我真心打動佢地。

觀塘一向出名多工商廈食肆😋,由於租金相宜,好多初創小店都隱藏係呢到等大家發掘🤗,今次想介紹嘅小店係由幾個年輕人初創經營,食物款式多樣化🤩,有傳統台式菜🇹🇼之餘又有各種創意菜式👍🏻,聽幾個朋友食過口碑唔錯,於是就嚟咗壹.01試下,店內鋪頭面積雖然唔大,但座位算係寬敞,燈光💡光猛又舒適,坐得舒服,難得好耐都無食過台灣野,今次就決定叫多幾樣食返夠本!🥳-熔岩蛋之戀🫔 (拉絲芝士火腿蛋餅) - HKD 43講起台灣菜,都會諗起蛋餅🫔,我地就緊係叫返個嚟做開胃菜先啦😆!依款拉絲芝士🧀火腿蛋餅聽聞係招牌人氣小食之一,蛋皮🥚表面脆脆地又煙韌,咬到入面有大量芝士,多到可以拉絲添😍!如果係芝士控嘅真係會幾驚喜,食到入面仲有火腿,夾埋表面嘅千島醬,口感層次相當豐富,係一道好吸引嘅邪惡小食呀😋-脆炸鮮奶卷🌯‧古早芋泥二文治🥪 - HKD 48見到餐牌寫二文治🥪,好奇係咩嚟就叫咗試下😆,原來係兩塊剛炸嘅餅乾🫓夾住芋泥, 餅乾外層食落好脆🤤,中間芋泥比想像中厚😋,咬落濃郁,香芋味充斥整個口腔,好有滿足感!鮮奶卷🌯外層都好鬆脆,內層就有香濃嘅鮮奶🥛係口腔爆發,多重口感令人回味🤩-芒果魯肉飯🥭🍚 - HKD 58見
熔岩蛋之戀🫔 (拉絲芝士火腿蛋餅) - HKD 43
熔岩蛋之戀

脆炸鮮奶卷🌯‧古早芋泥二文治🥪 - HKD 48
脆炸鮮奶卷‧古早芋泥二文治

芒果魯肉飯🥭🍚 - HKD 58
見到芒果🥭加魯肉依個咁有創意嘅配搭,忍唔住叫嚟試下先😋!第二度真係未見過😆,芒果食落好新鮮甜😍,魯肉煮得幾入味,份量又唔少,雖然依個配搭睇落好怪🙈,但食落去又意外地夾👍🏻,芒果嘅清新微甜用嚟解魯肉嘅油膩真係啱啱好😗,又惹味, 食到停唔到口呀🤤
芒果魯肉飯

牛肉便當🍱 - HKD 67
肥牛🐮加牛肉汁一齊食,入味之餘又保留到牛肉嘅味道,份量都唔少,幾有誠意👍🏻,而牛肉飯嘅靈魂—洋蔥🧅都有香濃嘅牛肉香味,令人胃口大開😋
牛肉便當

雙檸冬瓜茶🧋 - HKD 17
冬瓜茶🧋係著名嘅台式飲品之一,清熱又解渴,依度嘅冬瓜茶加埋檸檬🍋落去,飲落唔會好似平時冬瓜茶咁甜,有微微嘅檸檬酸味,增添咗幾份清新感,飲完更開胃😆,有咗依杯就算食多幾嚿魯肉🐷同芝士🧀都唔覺得油膩呀!
雙檸冬瓜茶

熱豆奶🥛 - HKD 10
暖暖嘅豆奶飲落好舒服,平凡好飲得嚟又健康🤓,食飽之後飲一杯真係不自覺地發出「嗝」的感覺🙈
熱豆奶

總括而言壹.01嘅味道係唔錯😊,餐牌選擇多之餘又不失創新😎,而且價錢實惠,食物配搭比較健康無咁油膩~而且職員服務態度都唔錯,令人坐得舒服,仲有WIFI提供,俾大家係都市繁忙中休閒一下😗,如果再經過觀塘嘅話都會想再嚟一次👍🏻
2023-12-16
15 分鐘 (堂食)
$121.5 (晚餐)
熔岩蛋之戀
脆炸鮮奶卷‧古早芋泥二文治
芒果魯肉飯
牛肉便當
雙檸冬瓜茶
熱豆奶
2023-12-20 34 瀏覽
觀塘市區中一間不錯的台式餐廳,雖然地方不大但食物質素有驚喜,價錢合理。如你是一位係芋泥控的話,佢地嘅芋泥較為遜色,我試了0冰手作芋泥鮮奶,邪惡蛋之戀,芋泥味道唔太濃郁。反而魯肉飯配上芒果看似不太夾,但食落真係佢餐牌中所寫的咁和諧。
2023-12-16
用餐優惠
優惠券
  • 拉絲芝士火腿蛋餅
  • 壹.01芒果魯肉飯
呢系香港🇭🇰一定要飲嘅檸檬茶,一定要試佢哋屋企嘅黃皮金蛋檸檬茶,好清爽!好解耨!直拮我個心巴,而且CP值仲巨高,出品好驚豔。【黃皮金蛋檸檬茶】茶底真系入口就畀驚豔到,黃皮同檸檬嘅撈超級醒神,仲可以吸到黃皮真實嘅果肉,好啱我嘅口味,酸酸甜甜哋一大杯飲埋好順啊!直頭笠我心,檸檬茶粉絲一定都唔錯過一款酸飲品🧃重有朋友冇飲過佢哋屋企嘅檸檬茶嗎?快D都嚟試哦!

【黃皮金蛋檸檬茶】

重有朋友冇飲過佢哋屋企嘅檸檬茶嗎?快D都嚟試哦!
2023-12-19 27 瀏覽
今日收工俾我發現一間隱世台式地道美食😚而且價錢好抵食😆好耐冇見嗰啲又抵食又好味嘅餐廳👍啲小食真心勁好食🤤好推介脆炸鮮奶卷x古早芋泥二文冶$48鮮奶卷咬落蓬鬆軟柔,鮮奶純滑濃福,甜度適中👏好食🤤芋泥二文治外皮鬆鬆脆脆,入邊仲有濃郁嘅芋奶內餡🤩芋泥非常香滑好好食😋必食小食!芝士奶蓋芋泥鮮奶 $29滿滿嘅芋頭風味,再加鮮奶同芝士奶蓋簡直至match組合👅必推介飲品爆珠馬蹄椰子水$28健康清新飲品,清清甜甜Fresh嘅感覺小拼盤 $43小拼盤入邊有台灣腸、花枝丸、鹽酥雞👍欣賞用咗好少油去炸都好好食,同埋調味適中蘇子青瓜手撕雞$28醃得好入味,而且手撕雞嫩滑多汁芒果滷肉飯$58滷肉非常鮮嫩,再加上芒果清新,芒果滷肉飯非常獨特好食價錢夠平民會再翻撻

脆炸鮮奶卷x古早芋泥二文冶$48

芝士奶蓋芋泥鮮奶 $29

爆珠馬蹄椰子水$28
健康清新飲品,清清甜甜Fresh嘅感覺

小拼盤 $43

蘇子青瓜手撕雞$28
醃得好入味,而且手撕雞嫩滑多汁

芒果滷肉飯$58
滷肉非常鮮嫩,再加上芒果清新,芒果滷肉飯非常獨特

好食價錢夠平民會再翻撻
  • 蘇子青瓜手撕雞