2020-03-20 10623 瀏覽
近一、兩年開始熱石燒的熱潮,四處都能看到食石燒的店很受歡迎。堅石燒也不例外,即使現在石燒已經沒有從前那麼火熱,這裡還是要早一個月訂檯,很誇張。為了帶婆婆試試熱石,足足早一個月前訂了今個月的一個星期六晚來用餐。餐廳會發短訊給訂檯客人確認,同時也有提供餐牌給客人預先參考。1+++ 韓牛肉眼 200g ($258),拿了兩、三件去煎才記得影相肉的顏色和花紋都漂亮平均,才剛放上熱石燒一燒不用全熟已經可以食了。韓牛肉質軟食到牛味,但要說是不是很重牛味就不是。這個價錢這個份量,味道沒有令人覺得出色,餐廳推薦的但味道普通,起碼不值這個價錢,不值得點。美國大理石 300g ($108),我們點了這個入場費最平的top blade,200g是$78,我們四人分享的就點了300g。廚房輕輕燒過牛排就放上熱石出菜,客人可以燒到自己喜歡的程度。其實我們喜歡食五成熟,甚及更生,但如相片見到起碼已經七至八成熟🤦🏻‍♀️那是因為我們初嚐石燒,實在手忙腳亂😂熱石的溫度燒得非常高,令牛排很快已經變熟,又怕太熱某些部位會過熟燒焦,又忙著把牛肉切開,同時又不斷被彈油,真的很狼狽😂味道則有驚喜。大理石在幾款食燒牛裡面價錢為最低

1+++ 韓牛肉眼 200g

美國大理石 300g

味道則有驚喜。大理石在幾款食燒牛裡面價錢為最低的那款,沒有很大期望。想不到都幾有牛味,厚切的牛扒肉質厚實,只是有些筋,但有這個表現都是不錯的。
美國牛板翼 200g

美國牛板翼 200g ($128),我們早一天在網上買餐飲劵平$20。買餐飲劵都有些限制和要做的事,就是要在用餐前最少一天打電話來跟餐廳說將會使用劵,去到用餐下單時也要主動告訴店員,加一服務費就跟原價。

個人覺得牛板翼跟先前食的大理石不差太遠,好像滑少少,同樣有牛味,比大理石少一點筋。

另外我們還點了一個韓式豚肉石鍋飯($68)。相比起食扒的熱石,石鍋就沒有燒得那麼熱了,做不出婆婆喜歡食的飯焦,她有點失望。豚肉是帶皮的五花肉,所以較肥一點。裡面還有一些配料例如泡菜,不過泡菜的份量不算多,如果加多一點會好些,始終這叫韓式的石鍋飯。

我們加了$12食任食的沙律吧,若一人要食那全檯都要加的了。沙律盒有分可重用的或者即棄的,面對現在的疫情都有這個需要,不過我就環保一點拿了可重用的盒。沙律的樣子好像不多,但原來裡面的蔬菜是塞得滿滿的。沙律新鮮份量很多,有麻醬以及和風兩款醬汁可以取。

看到有一鍋白白的寫著雪濃湯就拿了一碗試試。這湯像牛骨湯,裡面有些白蘿蔔,都可以。

跟湯一樣基於衛生問題,意粉都是你跟店員說要幾多店員會拿給你。這個蒜香牛油意粉質感預計得到是港式的軟硬度,也就是很淋,不過味道都很有蒜香牛油味,偏油但是幾惹味的。

最後當然要來杯雪糕啦。是日的雪糕有兩種味道,分別是芒果和朱古力。我喜歡雪糕不會很甜,所以「允許」婆婆食一杯
香港製造,兩款味道都幾好,朱古力味不是很甜,芒果味也不是味道很假的那些。50ml的份量適合,食完油膩的牛排食杯冰凍的雪糕清新一下。

來之前打過電話查詢,覺得店員的服務態度幾好。可是去到來用餐前一天致電告知餐廳我要使用餐飲劵時,態度就不太好,語氣有點說教的說來用餐的規矩、限制等等,真是有點「巴閉」。不過,當天來到還沒有空檯讓我們入座時,負責門口接待的男職員有照顧到老人家的需要,所以整體來說服務普普通通吧,有改善空間。

走之前要去那部「除味機」試下,其實不知道有沒有用🤣食完石燒身上還有幾大陣味,務必回家後全拿去洗。用餐時餐具都有點油,哥哥說他的從自助吧取的飲品表面有層油,那就是杯洗得不乾淨

初次嘗試熱石燒,不知道是否只是這裡的節奏很快,下單不久就上菜,熱石超熱不想全熟就逼你食得快一點,真的用餐時間限90分鐘都多給你😂意想不到的是最平的那種就質素都不錯,特意點韓牛個人認為不太值。有機會的話也會再來的
10 分鐘 (堂食)
  • 美國大理石
.呢個禮拜係我生日週,疫情又未過,本身都真係唔係好想出街食飯,但朋友們都好好,要冒着生命危險和我食生日飯🙇🏻‍♂️🙏🏻,一切在心中。除咗感動我還有少少要求,就係希望幫襯黃店,我都知道而家百業蕭條,好多嘅鋪頭唔單止黃店都開始頂唔順甚至結業,所以如果要出去食飯我都想盡量支持返黃店。所以今次我哋就揀咗位於旺角嘅堅石燒。無錯,呢間就係蕭生果間熱石燒,唔使講都知佢黃都發光啦。原來約夜晚都幾多人撐黃店,當我們去walk in攞位原來要仲要等成十幾個,起碼都等成半個鐘以上,下次可用app預先訂位唔使等,所以我就用呢半個鐘去咗買部GOpro, 突然覺得自己好似土豪,去到鋪頭都冇點問斬釘截鐵就極速買咗🤣點知我哋返到嚟都過咗兩個號,好好彩呢度嘅侍應都幾好即刻安排返俾我哋!人真好!🙇🏻‍♂️🙇🏻‍♂️🙏🏻入面嘅場地都幾大,有啲似韓國嘅燒烤場,但係第一個比我的感覺就係煙霧瀰漫,我好擔心我啲衫褲同背囊會吸晒啲煙呀😖。不過原來佢有部機係俾你走過嘅時候噴一噴就可以清除晒啲味,都真係幾貼心!☺️配套同服務好還不夠,還要食物方面要ok才過關,見到佢嘅肉類主要以牛為主,淨係牛都有六七種,會分別200g, 300g 和400g 作

配套同服務好還不夠,還要食物方面要ok才過關,見到佢嘅肉類主要以牛為主,淨係牛都有六七種,會分別200g, 300g 和400g 作售賣,再揀唔同嘅種類有唔同嘅價錢,另外仲有雞扒同埋豬扒價錢都好抵$78就有一大塊,但我哋今次來主要係食牛肉的,朋友知我大食,佢就分別點左美國牛板翼400g($218)和美國大理石400g($138), 即係我哋兩條友一共食800g😝😝, 200g大概就係我圖中一塊, 我諗一般人食200g 就夠了,但朋友仍怕我唔夠食,佢竟然再點了小食好似韓式炸雞($28)同埋韓式煎餅($28)。真係超豐富😍😍😍😍吃貨表示很高興!
其實佢都唔使怕我唔夠食,因為每人只需要加$12就可以任食出面自助吧嘅飯,意粉,沙律同埋雪糕,同埋任飲汽水。本身我對呢$12羞家嘅嘢都冇乜期望,因為我認為係薩莉亞嘅自助吧質素,點知樣樣野都好正,飯同沙律好正常,但佢嘅意粉係牛油蒜香撈意粉,意粉軟硬適中味道又超香,唔使配肉類就咁食都好好食,我食咗三大碗😍雪糕分別有芒果朱古力港式奶茶同埋椰子菠蘿四款口味,除咗椰子菠蘿其他三款都超正,我幫大家試晒了。

講開自助吧就忍唔住講咗落去添,講返我哋嘅主菜嗰個2款牛嚟到嘅時候真係俾佢嘅份量嚇親, 原來400g真係好多, 每款足足有兩大件,每個人佢會比一塊燒到超熱嘅石版俾你,仲有牛油等你唔使癡底。我急不及待要食貴啲嘅牛板翼先,牛扒真係唔適宜煎得太熟,手腳要夠快唔係就好快變咗全熟會好韌,不過好在佢的牛味非常之濃郁,當我燒第二塊嘅時候大概五成熟就冇咁韌,加上黑椒同埋海鹽最正,鍾意牛味濃嘅朋友可以試吓牛板翼。

不過我就鍾意肉質林新一啲的美國大理石,唔好問我點解佢叫大理石我都唔知道,可能佢真係好似一舊石頭勁厚身,點左400g即係兩大舊, 佢算係性價比非常之高因為200g都係$78,我諗一般人食200g都應該飽到上心口, 因為佢太厚嘅關係一定要切開來再燒,而且我大概燒到五成熟左右就食了,佢嘅肉質比較鮮嫩同埋林身,但牛肉嘅味道的確冇牛版翼咁濃烈,不過我呢啲冇牙嘅阿伯始終都係鍾意食軟身啲嘅食物,同埋呢個價錢真係抵到爛!

另外值得推介嘅係佢嘅小食,雖然$28但係一啲都唔Hea,好似韓式炸雞咁佢有四件分别兩件雞球同埋兩件雞中翼,放咗一陣嘅外皮都仲係好脆,嗰個韓式辣醬好夠味!韓式煎餅我就覺得佢煎得唔係好夠香,不過味道唔錯!

整體來講呢間堅石燒質素的確好高,朋友都覺得佢人如其名好堅,最緊要係我哋食得超滿足之餘又去懲罰到黃店,我真係幾推介大家去試👍👍希望大家都繼續去支持呢啲有心嘅黃店。
吃貨提提你👉如果提早一日上OpenRice預訂座位仲有八五折,又更加抵了😝
———————————————————
店名:堅石燒
環境🏝:7/10
服務💁🏼‍♀️:8.5/10
價錢💰:8/10
食物質素🍝: 8/10
整體🙆🏻‍♂️:8.2/10 (吃貨推薦👍😋)
地址:
旺角彌敦道565-567號銀座廣場LG樓
2020-03-04
慶祝紀念
生日
2020-03-04 4725 瀏覽
朋友話呢間野要支持.....話好多人食,好多人排隊.....好喇,咁就去試一試喇!去到門口,唔知係咪太多人定係點...的職員好似唔係好理人....叫極都冇人應機...想問下野都好似無人理你咁...最後等左差唔多5分鐘終於有人理我!問完就再等一陣入得....佢收10點,我地9點鐘坐低,唔知係咪真係太夜...佢個沙律雪櫃咩都冇....問完佢先拿幾個沙律菜出黎,我地7個人一人都分唔到一個.....好喇,叫主菜喇.....大家都叫牛...我諗住就叫個羊試下.....點知就出事....大家睇相應該都會見...份量真係小到呢.....老老實實....真係3啖就食完.....味道冇特別....只係唔係大熱.....暖住出黎...或者因為唔係牛...佢冇舊石你燒....但係都可以熱的掛.....氣水雪糕係任飲任食....但真係冇咩心情食....成晚都唔知自己食左咩...唯一....真係唯一.......好好食...係蒜蓉意粉....唔係因為我餓而咁講..而係真係好好食...好香牛油同蒜的味道...但又唔會太過份!!!!食左兩碗.....係咁先......中伏...唔會再去....
問完就再等一陣入得....

佢收10點,我地9點鐘坐低,唔知係咪真係太夜...

好喇,叫主菜喇.....
大家都叫牛...我諗住就叫個羊試下.....
點知就出事....

味道冇特別....只係唔係大熱.....暖住出黎...

食左兩碗.....

係咁先......中伏...唔會再去....

2020-02-20
30 分鐘 (堂食)
2020-02-23 1507 瀏覽
1. 今次是我第一次去堅石燒,因蕭先生在網上大力呼籲才去的,但只此一次,絕不回頭。2. 去之前已知道堅石燒服務態度被多人詬病,果然熟實。3. 蕭生大力呼籲都無用,再平都無用,不要賴疫情,只因無反省自己員工態度差,質素低,咎由自取。4. 什麼是最大問題? 員工態度傲慢,極無禮貌,毫無笑容,諸多規矩。5. 什麼是諸多規矩?你網上訂位,就算得知網上確認也無用,一定要再致電確認,否則便無位。如想要用團購券,最少一天前購買,以及致電問准才可用,否則不可用。同時,落單時要主動出示並讓店員掃描,否則埋單時也不准用。規矩由店訂,否則肉隨砧板上。還有,記住訂了位不可遲到1分鐘,否則要輪籌排隊。6. 如用$108牛扒券,其實連加一及飲品要$140埋單,但食物質素只一般,在旺角實有大把更佳選擇。7. 如知你用券,雞扒事前已全炸熟了,跟本不用石燒,燒了反而過熟。牛扒也事先煎好一邊。無他,想你快快吃完,快快走。8. 鬼屋永遠有人慕名而去。你不信,自己去試試吧。
2. 去之前已知道堅石燒服務態度被多人詬病,果然熟實。
8. 鬼屋永遠有人慕名而去。你不信,自己去試試吧。
2020-02-22 590 瀏覽
1. 今次是我第一次去堅石燒,因蕭先生在網上大力呼籲才去的,但只會去一次,絕不回頭。2. 去之前已知道服務態度被多人詬病,果然屬實。3. 蕭生大力呼籲都無用,再平都無用,不要賴疫情,只因無反省自己員工態度差,質素低,咎由自取。4. 什麼是最大問題? 員工態度傲慢,極無禮貌,毫無笑容,諸多規矩。5.食物質素只是一般,也不見得特別平,就算用牛扒卷連加一服務費也要$140一位,在旺角用$140好多選擇也較佳。6. 同時,如果用卷,公司為求人流快會ㅡ早把食物煮好了,如雞扒會炸至9成熟,牛扒燒熟了一面,放在石板上反而會過熟,用鐵板好過。7. 總結,去一次拍拍照無妨。
2. 去之前已知道服務態度被多人詬病,果然屬實。
7. 總結,去一次拍拍照無妨。
2020-02-20 799 瀏覽
燒豬肉 🤩呢個鐵板係唔錯嘅 保持熱度 又俾你燒下玩下 🤣但要留意 熱石太熱 好容易會過左火位🤭燒牛肉 😉買優惠卷嘅 不過上到菜都太熟啦🤭堅石燒仲有自助沙律巴🥳有沙律 飯 意粉雪糕同野飲 🥳呢個價錢呢個質素都唔錯 😍記得訂枱 因為 太 多人🤣🤣🤣🤣🤣

燒豬肉 🤩

呢個價錢呢個質素都唔錯 😍
記得訂枱
因為

🤣🤣🤣🤣🤣
試蕭生堅石燒,下午茶仍有午餐,可叫豬或雞扒加$12 有任吃湯、飯、意粉、沙律前菜、雪糕和飲品。叫了豬扒加煙肉燒,先到自助區叫意粉和湯,然後取沙律和汽水。豬扒整到成個心型,不覺石板有熱力。手機app 做會員有coupon 減$10。豬扒質素一般,但加埋自助區一定食飽飽。
2020-02-18
用餐優惠
優惠券
平日鋸扒次數非常少,知道係朋友推介嘅黃店就嚟一試的確有良心,抵食好味﹗落咗一層後,有一排凳仔俾坐嘅人等位,唔算多,大概10張左右啦,聽講有時會大排長龍﹗落到去位置都幾闊落,先會見到自助bar,入到去見雖然有少少油煙,但唔會令人覺得唔舒服,因為枱同枱之間唔算密,有一定距離,唔會為坐多啲人而影響環境。另外值得一提係,因為我都好晏先食,見到店員會於準備關店時用熱水抹每張枱,感覺都關注衛生。先介紹自助吧,有:沙律:有分細同大,細嘅會用玻璃樽裝,感覺都幾環保,如果大嘅都可以用玻璃就好)湯(當日係大醬湯)白飯、意粉(當日啲意粉都會有輕輕調味,食落唔會覺得係就咁白烚,值得一讚)不同醬料,如燒汁、胡麻醬等雪糕:有雲呢拿、朱古力、芒果(味道都正正常常,唔算好大驚喜)兩個人嘅晚餐就叫咗美國大理石300G($108),同美國豬鞍扒200G($88)以呢個價錢,合理嘅質素,再加 $12 蚊就有咁多嘢揀嘅自助吧,個人認為好抵食﹗先講大理石,啱岩黎到雖叫五成,但仲有少少生,要等多一陣慢慢煮。切開唔難,燒嘅時候溫度夠,鎖到肉汁,食落唔錯而豬鞍扒呢,賣相相當吸引,色澤幾授,有幾舊蔬菜墊住以防太熟會太老,開頭熱食都唔錯
平日鋸扒次數非常少,知道係朋友推介嘅黃店就嚟一試
的確有良心,抵食好味﹗

先介紹自助吧,有:
沙律:有分細同大
湯(當日係大醬湯)
不同醬料,如燒汁、胡麻醬等

美國大理石300G
唔會好「鞋」,不過凍咗少少食就有少少「鞋」都在所難免~
美國豬鞍扒
墊係豬鞍扒底嘅蔬菜
雪糕
沙律
2020-02-04
美國大理石300G
美國豬鞍扒
2020-02-08 354 瀏覽
平日出旺角,彌敦道是必經之路,每次晚飯時間的銀座廣場中的《堅石燒》都很長龍。先沿樓梯到下層取飛,樓梯都坐了等侯入座的客人,約等侯了45分鐘便入座了。 點了一份美國牛板翼 200g HKD 154 上菜時牛肉約3成熟,紋理分明,己加上配料。放在熱石上煮出個人生烹程度喜好,甚為有趣。 把牛肉切開不算太容易,但幸好肉與肉之間不會太多根而咀嚼不了。 牛肉味道不重,被配料完全覆蓋了。 加 HKD 12 自助餐,有飯、意粉、麵豉湯及沙津供應。 餐具自取。可能有點晚,沙津看不見。 然而,職員服務態度尚可,由入座、落單、上菜也快手。

點了一份美國牛板翼 200g HKD 154

然而,職員服務態度尚可,由入座、落單、上菜也快手。
2020-02-01 519 瀏覽
食石板燒就唔一定夜晚先去食,lunch食都冇問題!佢係按牛品種同gram數去厘定價錢,最正就係加$12就有沙律吧放題,野飲、湯、沙律、意粉、雪糕任食!美國大理石 (200g)🐮:一擺上枱係好滋滋滋既!按你自己喜好煎到幾成熟啦,佢有鹽胡椒比你調味~牛味食落唔錯🥰 -蒜蓉牛油意粉:個意粉幾出色!蒜蓉味極香,我一個人食左兩碗🙃-玄米茶雪糕🍦:一食落去感覺比較奶,食耐左個茶味先再出d!同場有vanilla 同 chocolate ice cream 🍨

蒜蓉牛油意粉:個意粉幾出色!蒜蓉味極香,我一個人食左兩碗🙃
2020-02-01 620 瀏覽
朋友要求非黃店不吃,要黎呢間燒山既堅石燒食,我地7:00 去到都大排長龍喇,排到8:00 左右終於可以入座 。 呢個時候韓牛已經賣晒喇,於是我地點左美國大理石同牛小排.... 點知漏單!於是差唔多8:40先有野食.. 我朋友已經冇聲出。之後黎左大理石先既,唔知點解睇其他人既相係有切好先,但我地既係成件上既~ 我個人覺得大理石都ok,算抵食,但未去到好好食好有牛味,大約平時街外級數,醫肚用既;牛小排我就覺得好食好多,牛味重,juicy D,但都係同其他人講既咁,好多筋同肥膏呀!我朋友最後放棄左差唔多三分一舊冇食(唔係佢比錢佢唔心痛)。比較驚喜同好味既係個意粉,任食,冇餸但係好香蒜味!我同朋友兩個都好評,不過冇餸就好似小家左D~希望燒山培訓好D員工,因為漏單,同埋冇問我地就收走我地食到一半既野食,個陣我地都係坐位傾緊計等上肉,就收左我地D意粉同醬😅😅😅 上野食個陣又唔講係咩,我同朋友都係食完估估下先知自己食緊咩。

2019-12-28
90 分鐘 (堂食)
2020-01-31 348 瀏覽
今天第一次到貴店用餐,只有一個請求,希望汽水機的汽水都能夠帶氣。謝謝。First time experience at your restaurant this evening. Just one simple request, if I may. It would be good if you would ensure the pop that comes out from your pop fountain is fizzy. Many thanks!
  • 美國頂級牛小排
2020-01-25 527 瀏覽
朋友話韓牛幾好食,所以一於去試下。 堅石燒都幾難book位, 平日walk in食lunch,就不用等很久。叫左一平一貴既牛試試,韓牛1++肉眼同埋美國牛大理石兩款牛質素都好高,每位加12蚊,沙律/意粉/湯/汽水/雪糕任飲任食, 沙律獨立一罐罐包裝,新鮮好味,我食咗兩盒,雪糕一小盒,有三款味道供應,兩個人食咗三盒,CP值極高, 牛既價錢好似同人民超市買差唔多, 一路食一路懷疑燒山係點樣賺錢呢。雪龍湯好味今個月講暗語有雞翼送

叫左一平一貴既牛試試,韓牛1++肉眼

同埋美國牛大理石

雪龍湯好味

今個月講暗語有雞翼送

2020-01-23
15 分鐘 (堂食)
2020-01-19 366 瀏覽
為咗慶賀下好耐冇見嘅朋友就嚟結婚,特登嚟到呢一間石燒店食個lunch,我哋都排左陣隊先有得入去食。本身自己對食牛冇咩要求,最後揀咗最平嘅美國大理石200g牛扒試吓($78)。有朋友都叫咗塊美國大理石300g 牛扒,望落去真係厚好多,相對上燒嘅技巧要高啲xdd由於石板好熱,塊牛扒其實好快熟,之前都食過一次呢一種石板燒,因為控制得唔好,最後燒咗十成熟。今次醒目左,加上餐廳另外俾咗個碟,加咗牛油後燒到咁上下就一度切一度食一度放落碟。食落去牛扒好Juicy,原來師傅會將牛扒燒咗一成熟先俾我哋,咁樣做就可以鎖住肉汁。另外可以加$12要埋飯、牛油意粉、湯、沙律、飲品同埋雪糕。餐廳要求若同一張單有一個人加,其他人都要加,咁樣就可以防止有人混水摸魚享用小食吧。牛油意粉超級好食,忍唔住食咗兩三碗。雪糕亦都可以揀唔同味,我揀咗港式奶茶味,都幾特別!餐廳好貼心地為每個客人預備一條圍裙,以防整污糟。臨走前,亦有部蒸氣機比客人除味,雖然用完都係有陣味haha 如果講出暗號嘅話,聽講仲可以獲得一份小食!

2020-01-17 289 瀏覽
menu有三款但得返一款...叫兩個set又有個漏咗..不過真係好厚味道同質感唔錯不過凍得好快... 介紹下 +$12 嘅小食bar: 有沙律、雪濃湯、白飯、蒜蓉牛油意粉、醬料、飲品、雪糕要地下落樓梯: 有電視有部機係有special effects嘅好多侍應...不過舉手好耐冇人應...每人有條圍裙樣嘅嘢墊住,有齊餐具不過匙羹同叉就一般乾淨啦... 另收加一服務費
menu有三款但得返一款...叫兩個set又有個漏咗..
不過真係好厚

好多侍應...不過舉手好耐冇人應...
石燒厚切豬扒拼煙肉腸
石燒巨型雞扒