2018-03-31
老公話復活節假期同我去行吓食好嘢,帶咗我去鯉魚門三家村。原本我以為係去食海鮮,佢最後同我去三家村碼頭搭船去西灣河,原來佢一早訂咗枱,喺西灣河碼頭隔離間日本餐廳食晚飯😆之前經過,覺得間餐廳好神秘,好特別裡面環境一流,全海景,睇到d船泊岸整個環境其實好舒適,d音樂好柔和,好有日本寧靜舒服既感覺主要係食串燒,亦有前菜、沙律、湯同熱食都好多選擇串燒 (由左至右) - 白鱔、廣島蠔、日本豚五花、香菇和月見紫蘇免治雞棒(自家製)全部都好好味呀白鱔好香脆可口,廣島蠔好肥美,豚五花好淋身好好味,冬菇一向都係我至愛,自家製雞棒既月見紫蘇味好清香,配埋個雞蛋醬油食,正d串燒係由廚房師傅燒好,再用個裝有熱石既盒上菜,等客人可以慢慢享受串燒既同時唔怕d食物會好快凍左,讚帶子雞翼我最鍾意食呢個,超好味雞翼個皮好香脆,雞翼包住粒帶子,一啖咬落去裡面好juicy,好好味美國安格斯肉眼老公最鍾意呢個,7成熟左右,好有牛味好淋身,好食前菜 - 燒明太子賣相精緻,微辣既明太子配爽脆清新既青瓜,好好既配搭,好味熱食 - 芝士年糕呢個老公都好鍾意食,仲encore左一次熱辣辣既年糕,咬落去裏面係流心芝士,好香滑熱食 - 鍋燒
之前經過,覺得間餐廳好神秘,好特別
裡面環境一流,全海景,睇到d船泊岸
整個環境其實好舒適,d音樂好柔和,好有日本寧靜舒服既感覺
主要係食串燒,亦有前菜、沙律、湯同熱食
都好多選擇
全部都好好味呀
帶子雞翼
我最鍾意食呢個,超好味
美國安格斯肉眼
老公最鍾意呢個,7成熟左右,好有牛味好淋身,好食
前菜 - 燒明太子
賣相精緻,微辣既明太子配爽脆清新既青瓜,好好既配搭,好味
熱食 - 芝士年糕
呢個老公都好鍾意食,仲encore左一次
熱辣辣既年糕,咬落去裏面係流心芝士,好香滑
熱食 - 鍋燒烏冬
食完串燒都要食返啲粉麵
係日本手打烏冬,仲有一塊甜腐皮
一人分一小碗剛剛好
因為好好味,所以我地再encore左串燒同叫甜品
京都絹豆腐
外脆內嫩,外層掃上甜甜地醬油,好味
之後再encore左廣島蠔
日本蕨餅
甜品為呢一餐畫上完美既句號,今晚食得非常開心同超級滿足
P.S. 可以喺油塘三家村碼頭搭船到西灣河碼頭,可以欣賞埋日落🌄