與同事放飯時間出來找好西,發現了有間湖水綠色面門的茶餐廳有很多人排隊,看到如此受歡迎,就想試一試。😆茶餐廳來說,裝修方面也挺光鮮,我發現它除了港式茶餐以外,還有其他西餐,可以說是種類繁多,看完餐牌之後,我就和同事選了以下菜式:🥩🍳🍚蜜汁叉燒滑蛋飯 $58 +🍋熱檸茶店員很快速已經遞上了蜜汁叉燒滑蛋飯,份量是比想像中多很多,鋪到密密麻麻的滑蛋上,放上份量很多的蜜汁叉燒,再加上叉燒汁以及蔥去提味,真的很美味😋!不得不讚,滑蛋🍳真的炒得很嫩滑,而叉燒就半肥瘦,不會太肥又不會太乾,味道剛剛好,性價比絕對很高😀。港式常餐B(招牌沙嗲牛肉公仔麵🐮🍲+嫩滑炒蛋🍳+丹麥牛油厚多士🍞+熱檸水🍋) $52首先丹麥牛油厚多士🍞很香甜鬆軟,加上份量很多的嫩滑炒蛋🍳,兩者是很搭配的!再加上招牌🐮沙嗲牛肉公仔麵,沙嗲味濃郁得來又不會太渴,而公仔麵也是即叫即整,感覺到麵沒有發脹,而且軟硬得宜。作為lunch,真的相當飽肚,下次一定要再試它其他招牌菜!🥰

🥩🍳🍚蜜汁叉燒滑蛋飯 $58 +🍋熱檸茶

• 蜜汁叉燒滑蛋飯
  • 沙嗲牛肉麵
2021-06-02 93 瀏覽
銅鑼灣哩間四寶食堂唔係一般嘅茶記,佢裝修得都幾靚,充滿少女風,用嚟打卡一流。但係對食物嘅質素一樣水準之上,睇得又食得。首先我同朋友點左一個茶記必備嘅滑蛋叉燒飯($58)。呢個飯真係冇呃你佢個蛋冇炒到熟晒,佢真係一個滑蛋。最驚出面啲餐廳吵到啲蛋熟晒老晒咁就變得唔好食,但餐廳處理得好好。而且叉燒都好好食,成個飯比我同朋友好快K.O.左。食完中式野就食西式嘢啦,今日打地仲叫咗個英式煙三文魚配egg Benedict ($88),佢真係整到同出邊嘅Cafe既質素有過之而無不及👍個蛋係溜心蛋而且一切開啲蛋漿流晒出嚟點埋個三文魚同埋個muffin食好正❤️除此之外我哋仲食咗個燒頂級封門柳($138),呢個係一個套餐黎,所以佢包埋湯/沙律,黑松露薯條。餐湯係忌廉湯,個湯不過不失比一般忌廉湯好飲啲。但係個扒同埋個薯條就好出色,牛扒唔會煎到好老搞到韌晒。入邊仲係滑嫩嘅粉紅色。而且配餐嘅黑松露薯條都整得好香口,抵讚呢度嘅跟餐嘢飲都整得好有心機,我哋叫咗個阿華田雪山同埋柚子氣泡茶。啱晒炎炎夏日飲😆

2021-05-31 93 瀏覽
出面落雨都唔想行太遠食晏😬近近地同同事就黎「四寶食堂」啦!門口排哂隊好彩等左陣就入得去開餐👍餐牌都幾多選擇🙆‍♀️見呢度個义燒滑蛋飯 $58 都幾出名👀一於就叫佢啦!呢個組合一向都好夾😜絕對無唔好食嘅理由🤣但其實要煮得出色都有啲難度🤣滑蛋算大份而且仲保持到好滑配搭肥瘦適中厚切叉燒撈埋d汁食唔錯🤤常餐 瑞士汁雞髀🍗撈公仔麵 $52 +炒蛋轉奶油豬 +8 奶油豬烘得好香脆😎奶油塗得好均勻同夠多練奶😍炒蛋幾大份帶有蛋香👍雞髀🍗大大隻好飽滿,雞肉仲保持到嫩滑🤪公仔麵軟硬適中索滿了瑞士汁🤗我喜歡加埋辣椒油一齊食為味蕾帶來另一種與別不同的享受🤤凍檸茶及凍鴛鴦 餐+$3 正正常常既茶餐廳味道😂

常餐 瑞士汁雞髀🍗撈公仔麵 $52 +炒蛋轉奶油豬 +8

凍檸茶及凍鴛鴦 餐+$3
正正常常既茶餐廳味道😂
2021-05-27 79 瀏覽
係銅鑼灣搵食花多眼亂,最後選擇了新潮冰室☕️,貪佢有西餐廳的淡藍色花牆同新潮菜單。下午茶☕️餐有大大塊好厚的美式漢堡飽配薯條🍟,仲叫了豉油雞髀🍗配菠蘿包。漢堡包🍔新鮮熱辣辣出爐,唔會乾身亦唔輸其他西餐廳手工牛肉漢堡;豉油雞髀配招牌港式瑞士汁好入味,肉質鮮嫩多汁。平民價錢,性價比高。
平民價錢,性價比高。
美式漢堡
油髀菠蘿包
2021-05-20 86 瀏覽
今天路過銅鑼灣,想起附近有間四寶食堂,適逢晚飯時間,便來到了。帕爾馬火腿班尼迪醋沙律$88,火腿的鹹香味道十足,加上班尼迪蛋和麵包,增加味蕾的刺激。煙三文魚凱撒沙律$88,三文魚的煙燻味道濃郁,味道鮮甜,配上黑胡椒粒,味道層次更加豐富。叉燒滑蛋飯$58,蛋味十足,鮮嫩美味,配上肥瘦適中的叉燒,是香港經典的十大必點飯類之一。凍可樂跟餐加$7,檸檬有四片至多,加上可樂,非常解渴。西多士$30,厚厚的多士包裹的花生醬,外表香脆,蛋味十足,加上糖漿和牛油的味道,甜中帶醎,醎中帶甜是香港的特色小食之一。紅豆冰跟餐$9,紅豆煲煮得很腍,加花奶份量十足,甜度適中,非常美味。鴛鴦跟餐免費,咖啡和茶的比例適中,完全符合港式的標準。

凍可樂跟餐加$7,檸檬有四片至多,加上可樂,非常解渴。

鴛鴦跟餐免費,咖啡和茶的比例適中,完全符合港式的標準。
2021-05-17 244 瀏覽
打工仔食飯得一個鐘時間,所以平靚正之餘最緊要快,呢間餐廳門外排隊,不過又唔係等好耐,隔一陣就入咗去,餐廳晏晝冇乜嘢選擇,分別有精選午餐、港式常餐同招牌推介。點了「喜哥蔥油豬扒煎蛋飯」$60,可媲美餐牌上的圖片,因為一般出嚟嘅效果對比圖片要打些折扣,但呢個飯視覺效果同相片有得揮!!豬扒size確係重量級,好比我嘅手掌大小一樣,肉質稔而有咬口,煎得幾香,加多隻蛋同有我至愛嘅葱油組合令人「爬」多兩啖飯,唯一係豉油多咗啲,適量落番少些就good。茶餐廳點可以唔飲凍鴛鴦,沖得唔錯,為夏日解暑透心涼!餐廳嘅裝修唔駛太高要求,最緊要企企理理保持衛生就得,而呢間餐廳食物質素確係幾好,上菜唔會等得耐,印象唔錯!

茶餐廳點可以唔飲凍鴛鴦,沖得唔錯,為夏日解暑透心涼!

• 喜哥蔥油豬扒煎蛋飯
2021-05-12 306 瀏覽
呢間茶記既裝修充滿少女心💘,座位舒服,而且好乾淨,仲有一幅打卡花花牆🌸。以茶記黎講,都幾有特色!餐牌上見到菜式都幾多選擇,港式、西式、fusion菜都有,都幾多元化,最後揀左佢其中兩款招牌菜去試下。-🍳蜜汁叉燒滑蛋飯 $58-首先個賣相係唔錯,顏色好鮮艷,叉燒都幾大塊,肥瘦適中,蛋都炒得幾滑。但都只係不過不失既水準,未去到話真係好好食既地步,所以今次比左yellow signal🟡,唔會好食到特登走去食,不過呢個價錢算係唔錯既選擇!之後會介紹下一啲好食、值得encore既叉燒滑蛋飯📣-🍖香煎喜哥蔥油豬扒(配招牌炒蛋、冰火菠蘿油、蔥油撈公仔麵) $72-呢個價錢食到咁多野都算幾抵,當中最好食既係菠蘿油!佢地既冰火菠蘿油,其實同其他茶記既味差不多,不過佢既牛油係冰鎮另上,口感唔錯。佢既蔥油做得好香,豬扒都幾厚,食落去就無乜驚喜,係穩陣之選!-📌四寶食堂地址:銅鑼灣謝斐道482號兆安廣場地下1-3號舖分數:6.5/10

🍳蜜汁叉燒滑蛋飯 $58
蜜汁叉燒滑蛋飯

香煎喜哥蔥油豬扒(配招牌炒蛋、冰火菠蘿油、蔥油撈公仔麵)

📌四寶食堂
地址:銅鑼灣謝斐道482號兆安廣場地下1-3號舖
分數:6.5/10
蜜汁叉燒滑蛋飯
香煎喜哥蔥油豬扒(配招牌炒蛋、冰火菠蘿油、蔥油撈公仔麵)
2021-05-08 89 瀏覽
由第一次食四寶食堂到依家,已經開到第四間分店,抵食又好味,可以話已經係我嘅飯堂,而銅鑼灣呢間分店就未嚟過,見到餐牌有啲都未食過,所以再戰!呢間分店同樣秉承住佢哋特色嘅Tiffany Blue設計,少女得來又好清新。《巴馬臣芝士水牛城雞翼》$62雞翼有四寸,每串有兩隻,味道辣辣地,即炸所以外皮好香脆,而且唔油膩,亦都唔會好乾身。《未來牛肉漢堡配薯條》$88未來漢堡推出咗好耐,今次係第一次食,因為唔係漢堡專門店,所以對佢嘅期望都唔係太高,不過漢堡有齊晒應有嘅配料份量好足,牛肉漢堡有肉汁,薯條表面有薯皮,比一般薯條好食。《鹹蛋醬蘆筍蝦忌廉意粉》$98四寶嘅意粉係我最欣賞嘅,因為食過幾次都覺得好食,今次試新野,係邪惡嘅鹹蛋黃。鹹蛋黃整得嘅嘢一定冇死,預料之中好好食😋,每一條意粉都掛到忌廉同埋鹹蛋醬,味道濃郁,蘆筍爽脆,蝦肉厚肉爽彈,好出色。《燒極級牛板腱》$128呢個係推薦菜,牛肉愛好者當然要食牛!七成熟對我來講都有少少過熟,所以唔夠稔,下次要叫生少少,哈哈,整體都唔差。 總括嚟講,食過幾間分店嘅我,都覺得質素相若,會繼續幫襯!

《巴馬臣芝士水牛城雞翼》$62

《未來牛肉漢堡配薯條》$88

《鹹蛋醬蘆筍蝦忌廉意粉》$98

《燒極級牛板腱》$128

總括嚟講,食過幾間分店嘅我,都覺得質素相若,會繼續幫襯!

2021-05-07 109 瀏覽
今次試兒時頹飯 「薑蔥豬扒蛋飯」上枱毫無頹意,眼前一亮一如既往上碟好靚每次都眼福肚福滿意離開豬扒大大頂,少少肥邊,配上薑蔥汁,忍不到不吃個飯仲有甜豉油汁加上荷包蛋汁🤤好味!真係平靚正要諗定下次食乜✌🏻
今次試兒時頹飯 「薑蔥豬扒蛋飯」
上枱毫無頹意,眼前一亮
一如既往上碟好靚
每次都眼福肚福滿意離開
豬扒大大頂,少少肥邊,配上薑蔥汁,忍不到不吃
個飯仲有甜豉油汁加上荷包蛋汁🤤好味!
真係平靚正
要諗定下次食乜✌🏻
薑蔥豬扒蛋飯
薑蔥豬扒蛋飯
2021-05-02 96 瀏覽
銅鑼灣謝斐道美食林立,這間四寶食堂的外牆是極吸引眼球的湖水藍色,於是決定在這裡吃晚餐。看到店內人山人海的環境,質素應該有相當水準。嫩滑炒蛋+香煎火腿+丹麥牛油厚多士常餐是冰室必備的菜式,炒蛋嫩滑香濃,蛋汁豐富有層次,多士很厚身烘得香脆。招牌沙嗲牛肉公仔麵沙嗲牛肉的味道很香濃,花生碎份量充足,令口感層次提昇了不少,牛肉亦很嫩滑有嚼勁。燒美國頂級封門柳想不到在冰室也可以吃到性價比高的優質靚牛,點了五成熟的封門柳,牛香味濃,肉汁都鎖在裡面。黑松露海鹽薯條這個價錢還可以配上薯條,真是一大驚喜,而且薯條很粗身很有口感。水牛城雞翼串雞翼串性價比高份量極多,雞皮炸至香脆金黃色,雞肉仍能保持嫩滑多汁,沾上醬汁來食,香辣的味道更加吸引。秋葵南瓜大蝦沙律伴自家製醬汁沙律盤設計精美,很有田園氣息,沙律菜都很新鮮翠綠,大蝦尺寸很大,蝦肉爽彈鮮甜,配上清新的南瓜味道更能提昇了不少。凍檸茶凍檸水茶底很香濃,檸檬新鮮清新,味道酸而不澀。
看到店內人山人海的環境,質素應該有相當水準。
嫩滑炒蛋+香煎火腿+丹麥牛油厚多士
招牌沙嗲牛肉公仔麵
燒美國頂級封門柳
黑松露海鹽薯條
水牛城雞翼串
秋葵南瓜大蝦沙律伴自家製醬汁

凍檸茶凍檸水
茶底很香濃,檸檬新鮮清新,味道酸而不澀。
2021-04-29 2484 瀏覽
諗起對上一次食銅鑼灣四寶,已經差唔多兩年前,當時食到好飽,唔係好記得食物質素係點,今次經過都係諗住頹頹地食餐晚餐算見啲飲食grp成日介紹沙嗲牛麵,有一排冇食呢樣嘢嘅大胃,忽然心血來潮食返一次先。就咁睇落,好似好齋咁,之但係用支叉撈勻佢,又幾夠汁,起碼湯底變深咗兩度色先,每塊牛肉總算有啲汁啦!麵呢,合格嘅,唔糊唔泡跟餐仲有炒蛋、丹麥多士同火腿,炒蛋幾juicy,又冇乜出油。丹麥多士係就唔算太厚,不過算係有誠意,始終成本都貴幾蚊去冰室一定要飲奶茶,試吓水吧功力,大胃覺得茶味足,奶剛好睇嚟師傅應該係有返咁上下經驗同場加映大啡菇,呢味小食幾有驚喜,諗住茶記應該會hea hea地,但菇入面又真係塞滿晒蟹肉,飛魚子都幾多下如果卡邦尼同沙嗲牛麵比,當然係沙嗲牛肉勝,不過唔夠飽,嗌多碟意粉,比起一般嘅冰室,呢度嘅意粉算係above the average邊食飯邊望街景,完全唔頹

招牌沙嗲牛肉公仔麵配嫩滑炒蛋+香煎火腿+丹麥牛油厚多士

熱奶茶

去冰室一定要飲奶茶,試吓水吧功力,大胃覺得茶味足,奶剛好

凍檸茶

睇嚟師傅應該係有返咁上下經驗

飛魚子忌廉蟹肉焗大啡菇伴忌廉牛油薯蓉

70°C溫泉蛋煙肉雜菌卡邦尼意大利粉

邊食飯邊望街景,完全唔頹
2021-04-28
招牌沙嗲牛肉公仔麵配嫩滑炒蛋+香煎火腿+丹麥牛油厚多士
熱奶茶
飛魚子忌廉蟹肉焗大啡菇伴忌廉牛油薯蓉
70°C溫泉蛋煙肉雜菌卡邦尼意大利粉
  • 沙嗲牛肉麵
  • 飛魚子忌廉蟹肉焗大啡菇
2021-04-25 1628 瀏覽
呢間茶記銅鑼灣、北角、旺角都有;湖水綠門面,入面有靚靚玫瑰花牆,已經好令人出乎意料之外。打開menu仲驚喜,勁多選擇,我哋研究咗勁耐,耐到侍應都問我哋落得單未,我哋話樣樣都好吸引,店員仲識趣地叫我地每日嚟試曬佢😆🍳經典蜜汁叉燒滑蛋飯 $58呢度嘅招牌菜式係我最愛嘅叉燒,梗係要試吓啦!蜜汁份量剛剛好,叉燒大大件,肥瘦均勻,有啲仲有燶邊㗎!個蛋都好香滑,送飯一流😋🍔瀑布芝士未來牛肉漢堡 配美式炸薯條 $88完全無諗過茶記有burger食,仲要連素burger都有,啱曬我同行嘅素食朋友!Burger應該落咗千島醬,加埋新鮮蕃茄、生菜、芝士,以及食落好有真肉質感嘅漢堡,味道唔錯🤩🦀飛魚子忌廉蟹肉焗大啡菇配忌廉牛油薯蓉 $78爆多脆卜卜嘅魚子,加埋落啖喺蟹肉同埋多汁嘅大啡菇度,口感層次分明!薯蓉都好重牛油香味,夠曬滑溜,味道同媽咪整嘅一樣咁好味😝🍨雪糕紅豆冰 $25都係呢間店嘅招牌,唔係唔試呀嘛!雪糕嘅奶香濃郁,紅豆又勁多勁大粒,唔會太硬又唔會太爛,呢杯紅豆冰確係高質🥰

🍳經典蜜汁叉燒滑蛋飯 $58

🍔瀑布芝士未來牛肉漢堡 配美式炸薯條 $88

🦀飛魚子忌廉蟹肉焗大啡菇配忌廉牛油薯蓉 $78

🍨雪糕紅豆冰 $25
2021-04-21
之前食過四寶覺得唔錯今晚途經銅鑼灣又諗唔到食咩就一於再幫襯一下四寶食堂發現佢同上次Menu唔同左定期轉下Menu都幾有新意燒極級牛板腱叫左五成熟牛肉肉味幾濃,唔會過火配埋沙律,食落都健康啲意式羅勒蕃茄醬炒蜆,啲醬幾香細細隻幾易食,唔會有沙飛魚子忌廉蟹肉焗大啡菇底層仲有薯蓉,好滿足沙嗲牛肉公仔麵配丹麥厚多士、火腿、炒滑蛋沙嗲湯底幾出色,滑蛋都幾creamy仲一人叫左一杯柚子氣泡茶同雪糕紅豆冰,好大杯幾抵飲最後叫左個甜品法式蘋果批伴雪糕蘋果批即叫即焗熱辣辣配埋雲尼拿雪糕好好食!
之前食過四寶覺得唔錯
今晚途經銅鑼灣又諗唔到食咩
就一於再幫襯一下四寶食堂
發現佢同上次Menu唔同左
定期轉下Menu都幾有新意
燒極級牛板腱叫左五成熟
牛肉肉味幾濃,唔會過火
配埋沙律,食落都健康啲
意式羅勒蕃茄醬炒蜆,啲醬幾香
細細隻幾易食,唔會有沙
飛魚子忌廉蟹肉焗大啡菇
底層仲有薯蓉,好滿足
沙嗲牛肉公仔麵配
丹麥厚多士、火腿、炒滑蛋
沙嗲湯底幾出色,滑蛋都幾creamy
仲一人叫左一杯柚子氣泡茶
同雪糕紅豆冰,好大杯幾抵飲
最後叫左個甜品法式蘋果批伴雪糕
蘋果批即叫即焗熱辣辣
配埋雲尼拿雪糕好好食!
燒極級牛板腱
沙嗲牛肉麵
法式蘋果批伴雪糕
2021-04-18
燒極級牛板腱
沙嗲牛肉麵
法式蘋果批伴雪糕
2021-04-20 155 瀏覽
瑞士汁雞髀飯見下午茶39$好抵食,又好耐冇食雞髀🍗wow~舊雞髀成個「拳頭」咁大~😀😀😀好失望呀,d肉好鞋😫😫😫瑞士汁偏少,而且得個甜字!成隻雞髀係*成隻*都好鞋... 難食到爆!!瑞士雞髀配菠蘿油睇落好似冇左一忽咁,散散收收。。一打開就胃口返哂黎!😍😍😍菠蘿包正常味道,但唔熱既;塊牛油夠大舊夠厚,仲要夠凍,正😋😋😋如果菠蘿包係熱既再配上凍既牛油會比較好。兩杯都無茶味😅😅😅飲品唔掂⋯但檸檬有五塊咁多!

見下午茶39$好抵食,又好耐冇食雞髀🍗
wow~舊雞髀成個「拳頭」咁大~😀😀😀

瑞士汁雞髀飯

好失望呀,d肉好鞋😫😫😫
瑞士汁偏少,而且得個甜字!
成隻雞髀係*成隻*都好鞋... 難食到爆!!

瑞士汁雞髀配菠蘿油

瑞士雞髀配菠蘿油
睇落好似冇左一忽咁,散散收收。。

菠蘿油

一打開就胃口返哂黎!😍😍😍
菠蘿包正常味道,但唔熱既;
塊牛油夠大舊夠厚,仲要夠凍,正😋😋😋
如果菠蘿包係熱既再配上凍既牛油會比較好。

兩杯都無茶味😅😅😅飲品唔掂⋯

凍檸茶

但檸檬有五塊咁多!

2021-04-20
下午茶
瑞士汁雞髀配菠蘿油
菠蘿油
2021-04-19 101 瀏覽
上完落同朋友仔黎食野~~~估唔到茶市時段都咁多人要等位!!不過受歡迎都係有原因既:以冰室黎講,呢度既裝修格局,環境同整潔度都拍得著唔少西餐廳,甚至更高分!!!加上食物多元化,整体味道不錯,價格都好合理添:)好推薦大家來試下呢度嘅滑蛋叉燒飯炒蛋嫩滑,叉燒軟淋,份量又夠多茶餐嘅厚切咸牛脷意粉,份量都唔少!!有三大片厚切嘅鹹牛脷,食落都幾香,仲一啲都唔韌意粉嘅生熟度都幾好,唔會淋滋滋朋友話佢呢一杯柚子氣泡茶好清爽又好解渴炸魚薯條雖然邪惡但真係香口又惹味不過最邪惡都係呢個港女西多士(西多士配雪糕)仲要飲埋雪糕紅豆冰,好肥但好正,真係要跑多兩個圈先得呀xppp
上完落同朋友仔黎食野~~~

估唔到茶市時段都咁多人要等位!!

不過受歡迎都係有原因既:

加上食物多元化,整体味道不錯,價格都好合理添:)

好推薦大家來試下呢度嘅滑蛋叉燒飯

炒蛋嫩滑,叉燒軟淋,份量又夠多

茶餐嘅厚切咸牛脷意粉,份量都唔少!!

有三大片厚切嘅鹹牛脷,食落都幾香,仲一啲都唔韌

意粉嘅生熟度都幾好,唔會淋滋滋

朋友話佢呢一杯柚子氣泡茶好清爽又好解渴

炸魚薯條雖然邪惡但真係香口又惹味

不過最邪惡都係呢個港女西多士(西多士配雪糕)