2020-03-21 35 瀏覽
已經唔係第一次来呢间野,但呢间野几好食,咁就一定要试吓啦!所以經過一定要試吓。今日商务晚餐约咗Crytsal ,他這個人成日扮食神,和他相處感覺不良好,以後少啲同佢食飯。食物水平好唔好?其實睇相便知道,不用我吹噓,講事實係幾好。當然聽Order嘅流程係有點怪,求其啦,入鄉隨俗。但我睇到個下午茶都幾抵,食下次要試吓。叫到成枱都係,每人都係百零蚊重點在於其實呢一間係設計比文青類,消費不高又可以睇吓書。當然我哋呢類,係機不離手。都係講返食品水平唔係俾人鬧😂😂😂諗來諗去冇乜挑剔,由湯到飯,我覺得已經係盡善盡美,小食嘅雞翼嗰啲都非常之好,大家睇相便清楚。其实由于同靓女食饭,成餐饭整体都好食咗😂😂😂😂就系咁,Hong Kong Dollar(讲完)🤣🤣🤣呢间我推介嘅@causeway_bay_eat_god@hk_wine_market顺便按赞🙏🏻🙏🏻(看得到哟👀~) #causeway_bay_eat_god#hk_wine_marketcausewaybayeatgod@gmail.com差啲忘记赞下侍应,好鬼fit😉

食物水平好唔好?其實睇相便知道,不用我吹噓,講事實係幾好。

當然聽Order嘅流程係有點怪,求其啦,入鄉隨俗。

但我睇到個下午茶都幾抵,食下次要試吓。

叫到成枱都係,每人都係百零蚊

重點在於其實呢一間係設計比文青類,消費不高又可以睇吓書。

當然我哋呢類,係機不離手。

都係講返食品水平唔係俾人鬧😂😂😂

呢间我推介嘅

@causeway_bay_eat_god

@hk_wine_market

顺便按赞🙏🏻🙏🏻
(看得到哟👀~)

#causeway_bay_eat_god

#hk_wine_market

causewaybayeatgod@gmail.com

差啲忘记赞下侍应,好鬼fit😉

2020-03-21 642 瀏覽
放工跟左同事返將軍澳新都城屋企,諗住幫忙處理一點事情,點知佢老公已經做好,那我們就走左去商場食晚餐,同事帶我去左一間以台南風味作招徠的四季良晨,佢話食物質素不俗,價錢合理,讓我試試如何?店內裝飾擺設雅緻,有文青風格,我最喜歡牆上大大小小七彩繽紛的花朵,增添不少氣氛。餐廳採用半自助方式,入座後,客人需去收銀台購買食物,然後由店員遞餐。原盅燉湯上湯浸時菜鹽酥雞排(雞肉飯),每日限量的原盅燉湯足料夠火喉,味道鮮甜,上湯浸時菜林甜。鹽酥雞排大大塊,炸得酥脆可口,雞肉飯份量不少,鮮嫩的雞肉鋪滿飯面,美味又吃到飽。花枝丸水餃麵(清雞湯):花枝丸彈牙,水餃皮滑餡鮮,清雞湯底清甜,配台灣麵,幼滑香甜,加左滷水蛋,都好入味。台南手工餡餅:即煎餡餅的餡料有肉汁亦有鮮味。如果煎耐一點,令到兩面有香脆口感就最好。台灣烤香腸:台灣香腸出名外層脆口,鮮甜有肉汁。十勝紅豆奶茶:有點像紅豆冰,有奶茶味,十勝紅豆林甜。芝士奶蓋阿華田:普通阿華田飲得多,原來加左芝士奶蓋,味道更佳,甜度適中帶少許咸味,濃郁滑順好好飲。
台灣烤香腸:台灣香腸出名外層脆口,鮮甜有肉汁。
2020-03-11
5 分鐘 (堂食)
2020-03-19 34 瀏覽
呢日好想食下台灣野~見到四季D 野食又幾岩口味於是就黎試試~估唔到仲有燉湯飲! 一入到黎搵好位睇好食咩就自己去COUNTER 叫~ 岩岩入到黎大約7點鐘都未係好繁忙既時間, 咁揀好左食咩就去COUNTER俾錢啦!~ 我地揀左燉湯餐, 入面包飯、菜同燉湯, 另外各自加左2款小食, 同埋特飲~~圭單百零蚊一個人食到勁飽! 其實唔大食既一個餐都好夠飽haha 我地叫左三杯雞同鹽酥雞排, 叫雞排唔叫排骨係想有啖啖肉! 三杯雞勁入味! 鹽酥雞排勁酥脆! 好正! 個餐仲有一兜娃娃菜~ 夠哂健康! 同埋我真係好想讚下佢個燉湯… 餐牌寫住係燉足4個鐘… 我飲完第一啖就覺得勁好飲…. 同埋超足料! 我呢日款湯係淮山豬展… 超好飲! 三杯雞同鹽酥雞排都好惹味, 送飯食一流~ 而鹽酥雞排個餐係跟魯肉飯, D魯肉份量都OK~夠撈哂成碗飯, 同埋唔會好DRY! 小食加左個4款分別係青瓜,豆腐,木耳同埋茄子, 每樣都係帶酸勁醒胃! 兩款15$ 好抵加! 份量都唔少!!!! 飲品方面就叫左芝士奶蓋系列~ 桂花烏龍勁香桂花味, 阿里山金萱就完完全全有隻甘味! 正呀!!!

2020-03-18 436 瀏覽
今日放下晝,去左將軍澳新都城中心行街街,之後去食下午茶。喺商場行左一圈,見到這間台式食店「四季良晨」,看了門外餐牌,原來店舖是以台南風味作招徠,正合我倆心意,一於不作他想。雖然已經過了午市繁忙時間,但估唔到餐廳仍然非常旺場,幸好很快就已經可以入座。店內裝修非常特別,既休閒又不失時尚感,加上入面有好多打卡位,例如牆身鋪滿了花花裝飾,甚至連書櫃上嘅書本亦可以讓客人任睇,真係文青味十足,最適合邊食邊影。餐廳採半自助形式,客人要先記下檯號,然後到收銀處下單,之後侍應會將食物逐一送上。我哋揀左一個湯飯、兩份下午茶、幾款小食同飲品。先講下個士林胡椒豬肚湯飯 ($62),份量真係好足,豬肚湯同飯分開盛載,個湯飲落帶點胡椒辣香,但又唔會好嗆喉,十分暖胃。豬肚幾爽口,而且洗得夠乾淨,加上以酸菜及芹菜等提味,用來送飯一流!芝士醬酥排骨吐司 ($28):呢個係星期一至五,下午茶時段先有得叫。估唔到咁大份,麵包好厚身,入面塊豬扒炸得又香又酥脆,肉質不覺嚡,配埋芝士醬食,簡直是大滿足!另外呢款台式蛋餅 + 地瓜薯條 ($36)  味道亦唔錯,蛋餅有火腿同肉鬆兩款口味可供選擇,咁梗係揀我至愛嘅肉鬆啦!件蛋餅嘅外皮

另外呢款台式蛋餅 + 地瓜薯條 ($36)  味道亦唔錯,蛋餅有火腿同肉鬆兩款口味可供選擇,咁梗係揀我至愛嘅肉鬆啦!件蛋餅嘅外皮雖然唔算酥脆,不過啲肉鬆好香口,而且份量亦落得頗重手,配埋帶淡淡蕃薯甜香的地瓜薯條一齊食,口感豐富。

另外點左幾款小食,有涼拌黑醋茄子 (+$8)、蕃茄濃湯水餃同台灣烤香腸。茄子煮得夠腍,而且好入味,吃起來酸甜又帶點辣勁,很開胃。

蕃茄濃湯水餃 ($28/4隻):個湯底調校得唔錯,入口微酸微甜。水餃味道亦不俗,雖然係以肉為主,但入面嘅肥肉比例唔係好高,加上餃皮質感爽滑,很有麵筋的彈性,好吃!

台灣烤香腸 ($28):香腸的表皮烤得很脆,食落煙煙韌韌,好有咬口,而且味道不會太鹹、也不會太甜,加上肥瘦比例剛好,入口完全沒有油膩感,多汁又彈牙,正。

天氣有點凍,大家都想喝點熱飲暖暖身,杯黑糖珍珠鮮奶 ($29)  相當足料,珍珠份量下得很慷慨,鮮奶奶味超濃郁,完美組合。另外黑糖生薑茶 ($24) 功效亦唔錯,內有數片生薑,醒胃驅寒,特別適合這種天氣飲用!
下午茶
2020-03-18 49 瀏覽
股市大起大落,吾多吾少影響我食野心情,食物就是最好治療。今次約了內地朋友食台灣菜。出街食好多人怕不健康,但尼度有健康既選擇。原盅燉湯都幾健康架少鹽,又不失火喉,上湯浸時菜煲不油膩。仔。頭先食的都系三杯雞定食套餐包埋,性價比高。三杯🐔比較需要時間烹調,上菜時香噴噴。雞肉嫩滑,份量足。這套餐好豐富。台灣野,點少得鹽酥雞,叫了雞排排麵(蕃茄湯),有四款湯選,雞排份量都多喔。鍾意食餃子的我叫了煎餃子(4隻),一咬皮不厚,餡肉也不亁。重視健康的我地叫了黑糖生姜茶和白桃烏龍茶(熱)。對了,喜歡閱讀的朋友可以來這本書找書看,但當然要非繁忙

股市大起大落,吾多吾少影響我食野心情,
食物就是最好治療。

原盅燉湯都幾健康架少鹽,又不失火喉,上湯浸時菜煲不油膩。
仔。

鍾意食餃子的我叫了煎餃子(4隻),一咬皮不厚,餡肉也不亁。

重視健康的我地叫了黑糖生姜茶和白桃烏龍茶(熱)。

對了,喜歡閱讀的朋友可以來這本書找書看,但當然要非繁忙
2020-03-17 39 瀏覽
最近也有一段時間沒有嘗試台灣菜。因此我們決定到訪了寶琳的四季良辰享用我們的午餐。而該餐廳作為台灣菜依然相當吸引我。首先從環境格局方面,該餐廳在店舖中貼上了不同的字句也是與正能量有關的。希望你能夠以幸福的心情享用膳食 。其次從食物方面而言,我也相當滿意。當日我點選了炸豬扒配上雞飯作為我的定食,然後從小食方面我點選了湯雲吞煎餃子以及桂花雞翼,也令我覺得相當特別。是我近數次內最出色的台灣菜。首先他的價錢並不貴,其次他的食物質素也有一定的保證,絕對推介大家來嘗試,保證這間餐廳會成為你的日常飯堂。誠意向大家推介。
呢排好多鋪頭都好早收,難得平時要等好耐位,而家真係大把位,任你坐。四季良晨,係需要出去點餐比錢,之後佢有人黎送餐比你。古早味滷水拼盤 $63好好食,都好入味,但係個拼盤份量唔算好多,而且價錢比較貴小小,CP值唔係好高,但都值得一試。108鹽酥雞排麵 (養生牛肉湯底) $58湯底好唔錯,雞排都好好食,份量好多而且都好嫩。但係唔知點解芫荽係極多,對於一個唔太抗拒芫荽既人黎講,都唔太好。但overall個麵好好食。鹽酥雞排滷肉飯 $58又係雞排,因為真係好好食,滷肉飯都好唔錯。台灣烤香腸 $28CP值唔太高,因為28蚊得好小,但係味道相當唔錯,而且台灣腸D油真係好正。芝士奶蓋玫瑰茶 $23好好飲仙氣柚子茶 $21好fresh

古早味滷水拼盤 $63
108鹽酥雞排麵 (養生牛肉湯底) $58
鹽酥雞排滷肉飯 $58
又係雞排,因為真係好好食,滷肉飯都好唔錯。
台灣烤香腸 $28
芝士奶蓋玫瑰茶 $23
好好飲
仙氣柚子茶 $21
好fresh
2020-03-03
2020-03-11 29 瀏覽
來這裏用膳,侍應生會先給你枱號,選定好食物 就到櫃檯,說出枱號,點餐,付款,然後安於座位等食物送上來🙂。 如要清水可以自己斟,水有熱有室溫,但試過幾次熱水只剩很少,甚至已沒有了! 這點侍應生要留意一下。試過他的滷蛋滷肉飯,又試過他的餃子米線,今次試下定食。 叫了這個台式雞肉飯定食。嘩! 很豐富😋!雞肉份量足,飯量也有一碗多些。 面頭有些蔥花及脆脆,令雞肉飯更加惹味。蔥油時菜通常都是用奶白菜,入味卻不鹹。涼菜有三款,雲耳、拍青瓜及茄子。三款涼菜各有各味道,茄子很夠味,如果切開兩、三片會更好,一大件吃了好像不夠😁。紫菜魚丸湯比較清淡,魚丸不是爽口彈牙那類,口感一般,味道尚可。 湯就不夠熱。這個餐$63 ,我覺得很豐富,很飽足😋! 沒有單叫一個飯或一個米線那麼單調。只可惜定食只限堂食,不設外賣。在這裏用膳需要搭枱,而枱與枱之間距離很近。試過有位女士原本已坐下來,付款後回來見到我這個搭枱客,突然覺得不高興就轉為外賣了😅! 因為她有一、兩袋物件不知放在哪裏,嫌地方太淺窄了😑! 但她的態度及反應連隔離枱的爺孫都覺得奇怪😶。所以如果想有多些私人空間的話,就要揀人少的時候來惠顧,不然的話可考慮外賣。

試過他的滷蛋滷肉飯,又試過他的餃子米線,今次試下定食。
台式雞肉飯定食

叫了這個台式雞肉飯定食。

嘩! 很豐富😋!

蔥油時菜通常都是用奶白菜,入味卻不鹹。
涼菜有三款,雲耳、拍青瓜及茄子。

這個餐$63 ,我覺得很豐富,很飽足😋!
沒有單叫一個飯或一個米線那麼單調。
只可惜定食只限堂食,不設外賣。

在這裏用膳需要搭枱,而枱與枱之間距離很近。

2019-12-21
午餐
  • 台式雞肉飯定食
2020-03-06 34 瀏覽
將軍澳不嬲都出野食 但今次幫屋企人買完野順便去醫下肚 見到依間台式餐廳唔算好多人就入左去食喇 感覺上幾文青 而且佢門口仲有外賣手調飲品 我同朋友分別叫左個set lunch 湯飯 小食 仲有飲品蟲草花杞子豬肚雞湯飯依個湯飯係白飯另上 咁樣嘅話啲飯就唔會吸哂啲湯 個湯聞落好香蟲草花嘅味 個湯好足料 飲落又唔會好咸鹽酥雞排滷肉飯份量都好大 雞排炸得外脆內軟 肉質鮮嫩 仲有啲肉汁 配合埋個滷肉飯黎食絕配😋 個飯就咁食都OK好岩送飯麻辣豬肚好開胃 少少麻 又唔會好辣 唔太食得辣都可以試下桂花雞翼同我相象中嘅唔同 原來個雞翼係炸嫁 雞翼炸得香脆可口 點上桂花蜜食落好清新 而且食落仲有炸雞翼香口 幾高質台南手工餡餅本身以為好細件 估唔到都幾大件 煎得好香口 個皮唔會太厚 唔會好油膩 入面嘅餡料有豬肉同菜 有啲似菜肉包個啲feel 黑糖珍奶 黑白配珍珠豆乳 好耐冇飲手調飲品 今次就飲返啲珍珠系列嘅野飲 同平時飲個啲冇太大分別 係之前飲開嘅珍珠奶茶嘅味道🤤

我同朋友分別叫左個set lunch 湯飯 小食 仲有飲品

• 桂花雞翼
  • 鹽酥雞排滷肉飯
  • 煎手工餡餅
  • 蟲草花杞子豬肚雞湯飯
約左朋友喺寶琳食野, 不約而同都想食台灣菜, 牛肉麵湯底yummy. 又食百佳隔離嘅四季良晨啦, 個menu實在太多野揀了, 心多嘅我地例牌一人一個餐加小食share.•滷水豬手麵 x 地獄湯 (HKD67)一碟四大件充滿骨膠原嘅豬手, 一咬就離骨之餘豬皮仲好厚身呢, 台灣麵口感夠滑, 地獄湯夠辣. •鹽酥雞排麵 x 麻辣牛肉湯 (HKD63)現炸鹽酥雞排外脆內熱, 雞肉嫩而juicy, 我最鐘意佢薄薄嘅鹽酥炸皮, 脆口而唔熱氣. 原本味道濃郁嘅牛肉湯加上辣油, 嗜辣嘅我表示想一飲而盡的.•煲仔塔香三杯雞 (HKD52)放滿件件嫩雞🐓, 原粒蒜頭🧄, 大大片洋蔥🧅, 勁多九層塔🌱, 陣陣三杯雞酒氣味嘅煲仔每次黎都要食, 調味豐富又足料, 每次啲雞肉都好嫩又唔dry👍🏻. •涼拌黑醋茄子x 涼拌貓耳朵 (+HKD15)一碟3件超厚切涼拌黑醋茄子🍆非常入味, 細細粒雲耳勁開胃呢.•幸福紅豆與豆乳 (HKD24)乍暖還寒嘅天氣, 我都係來杯熱豆漿, 加入腍軟細豆甜啲好味啲. •芝士奶蓋桂花烏龍茶 (HKD23)芝士奶蓋足足有個杯1/3咁厚!! 原個茶包沖茶味香濃, 唔怪得成日都咁多人食啦👍🏻

滷水豬手麵 x 地獄湯 (HKD67)
滷水豬手麵 x 地獄湯
滷水豬手

鹽酥雞排麵 x 麻辣牛肉湯 (HKD63)
鹽酥雞排麵 x 麻辣牛肉湯
台灣麵

煲仔塔香三杯雞 (HKD52)
煲仔塔香三杯雞

涼拌黑醋茄子x 涼拌貓耳朵 (+HKD15)
涼拌黑醋茄子
涼拌貓耳朵

幸福紅豆與豆乳 (HKD24)
幸福紅豆與豆乳

芝士奶蓋桂花烏龍茶 (HKD23)
芝士奶蓋桂花烏龍茶

芝士奶蓋足足有個杯1/3咁厚!! 原個茶包沖茶味香濃, 唔怪得成日都咁多人食啦👍🏻.
2020-03-05
涼拌貓耳朵
幸福紅豆與豆乳
芝士奶蓋桂花烏龍茶
2020-03-03 292 瀏覽
今晚應朋友邀約, 去左寶琳一間台灣小店開餐。餐廳內面積不大, 裝修什有文青風, 自己去櫃檯落order比錢, 返回座位, 食物由待應送上, 斟水亦係自助, 全日無加一服務費, 非常合理又抵食!Menu上除左有多款食材配搭既台灣麵, 更有飯、台式小食, 仲有大量餐廳調製既台式飲品, 款式令人花多眼亂。【芝士奶蓋阿華田】HK$30阿華田味道濃郁, 經面層芝士奶蓋飲用時, 增添香滑口感, 芝士不會過於鹹, 整體味道很match!【遇見珍珠可可】HK$22珍珠配可可非常少見, 可可甜度岩好, 珍珠煮得很透, 中心位不會有生麵粉口感, 唔錯~【特濃蕃茄雞排麵】HK$62雞排炸起香脆不油膩, keep到些少肉汁, 醃得入味; 麵質很林很滑, 蕃茄湯底甜甜帶微酸, 有唔少林蕃茄+莞茜, 整體食起上黎多一份清新香味, 愈食愈開胃~【麻辣牛肉雞翼米線套餐】HK$69套餐原來指多一碟涼伴青瓜, 青瓜爽脆清新, 加左白醋, 食起黎酸尾尾;本意為湯底是麻辣, 但原來湯底還是牛肉麵的湯底, 味道清清地, 而旁邊會有一碟豆瓣醬, 少少辣, 這算是他們所說的"麻辣"吧; 還有兩隻好林又入味既鹵水雞翼, 同埋好幾片牛

【芝士奶蓋阿華田】HK$30

【遇見珍珠可可】HK$22
芝士奶蓋阿華田

【特濃蕃茄雞排麵】HK$62
特濃蕃茄雞排麵

【麻辣牛肉雞翼米線套餐】HK$69
本意為湯底是麻辣, 但原來湯底還是牛肉麵的湯底, 味道清清地, 而旁邊會有一碟豆瓣醬, 少少辣, 這算是他們所說的"麻辣"吧; 還有兩隻好林又入味既鹵水雞翼, 同埋好幾片牛腱, 牛腱質地很林很滑, 沾上了湯汁, 牛味更加出~
麻辣牛肉雞翼米線套餐

麵類可以加錢追加小食
+$12 涼伴貓耳朵: 雲耳很爽, 不過酸度可以淡少少會更好
+$8 鹵水蛋: 很林很入味

【煲仔 塔香三杯雞】HK$48
煲仔有手掌般大, 熱辣辣上檯, 每件雞件細細件, 炒得好香, 但嫌唔少碎骨, 食既時候要小心
煲仔 塔香三杯雞

2020-03-02
芝士奶蓋阿華田
特濃蕃茄雞排麵
2020-03-02 33 瀏覽
抵食大份台式野呢間台式店,食了幾次都係咁好食,上星期收工同另一半又去食。我哋叫左兩個主食,一個小食。原盅燉湯上湯時菜鹽酥雞排滷肉飯男友食的,送原盅燉湯仲有last一個,呢個跟餐燉湯入面非常足料,有香港人鐘意既老火湯既味道。鹽酥雞排炸得鬆軟香脆,多肉汁。成個餐個分量大份,滷肉飯好耐都無食,都有台灣既口味。滷水流心蛋我最鍾意就係要個心有流質感,正呀~滷水豆腐色澤夠深但係味道唔會好咸。士林胡椒豬肚湯飯這個我叫的,湯連餸同飯分開,大兜餸,胡椒重,辣口但夠養生,撈埋飯味道剛剛。桂花雞翼有五隻,都大隻,以為炸到乾晒,但係原來入面好JUICY,甜桂花蜜,吾驚好熱氣。熱蒿麥茶煎茶味十足,好香既蒿麥青新味。凍蜜桃烏龍蘆薈簡左5分糖,有蘆薈夠晒SWEET,原來蜜桃味既烏龍荼都好出色。
抵食大份台式野

呢間台式店,食了幾次都係咁好食,上星期收工同另一半又去食。

我哋叫左兩個主食,一個小食。

原盅燉湯上湯時菜鹽酥雞排滷肉飯

滷水流心蛋
我最鍾意就係要個心有流質感,正呀~

滷水豆腐
色澤夠深但係味道唔會好咸。

士林胡椒豬肚湯飯

桂花雞翼

熱蒿麥茶
煎茶味十足,好香既蒿麥青新味。

凍蜜桃烏龍蘆薈
2020-02-26
5 分鐘 (堂食)
  • 桂花雞翼
  • 蜜桃烏龍蘆薈
  • 鹽酥雞排滷肉飯
2020-03-01 29 瀏覽
平日好日都唔出將軍澳今日同個朋友過去有少少野做,朋友就介紹呢一間餐廳叫做四季良晨,聽個名初頭以為係飲嘢嘅原來係做台灣嘢食,首先叫咗個酥炸排骨麵拼滷水豆腐,再加咗個滷水豬手,另外朋友就叫咗個滷肉蛋飯我哋額外仲叫咗個炸餃子,飲品方便叫咗個生薑奶茶同埋黑糖生薑茶,個排骨叫咗養生湯有一啲酒味非常暖胃,豬手非常入味餃子餡都非常足料,個人非常推介黑糖薑茶,辣味十足,女仕非常適合,整體來講都係一間好出色嘅餐廳非常推介!
2020-02-29 46 瀏覽
人多的時候,在門口取票,等一會侍應就會給你枱號,可以立刻在櫃檯點餐及付款,又可以先坐下,看餐牌,然後行出櫃檯點餐及付款,又或者可以安坐,用手機點餐及付款。第一次來想試他的餃子,所以叫了這番茄水餃米線。 米線軟硬度適中,份量足,蕃茄湯濃度適中,酸中帶甜,挺鮮味。 第一次吃餃子的時候,餃子皮是比較薄,這次 之後再吃餃子時,餃子皮再沒有第一次那麼薄。 我個人就喜歡比較薄些少的皮。肉餡份量適中,伴著番茄湯吃就吃不出餃子原本的味道😛。第二次惠顧,就試他的滷肉飯。很大碗,份量充足, 一般女士可能會吃不完😀。滷肉大部分都是瘦肉,只有少許肥膏,很適合我的口味,只不過嫌太油膩,在飯底明顯見到油😅,吃到一半已有飽滯的感覺。 煎餃子同樣是較油膩,餃子皮厚,還有點韌。有一隻餃子的皮還破開了😕!還是湯餃清淡些,比較適合我。 煎餃試了一次就沒有下次了!這個配搭是油上加油😆😆! 應該配湯餃中和那油膩感。

番茄水餃米線

肉餡份量適中,伴著番茄湯吃就吃不出餃子原本的味道😛。

滷蛋滷肉飯

第二次惠顧,就試他的滷肉飯。

很大碗,份量充足, 一般女士可能會吃不完😀。

煎餃子

煎餃子同樣是較油膩,餃子皮厚,還有點韌。
有一隻餃子的皮還破開了😕!
還是湯餃清淡些,比較適合我。 煎餃試了一次就沒有下次了!

這個配搭是油上加油😆😆! 應該配湯餃中和那油膩感。

2019-11-23
午餐
  • 番茄水餃米線
2020-02-28 35 瀏覽
老公放假,同佢去佢最鍾意食嘅台灣菜食個tea。位於新都城商場嘅四季良晨, 一向都好受歡迎,經常坐滿要等位。好彩今日嚟到,都係等一陣就入座。老公點了鹽酥雞扒滷肉飯,另外追加黑醋茄子,同上湯浸時蔬。我就試下新嘢,叫肉鬆蛋捲配地瓜薯條,另外再叫咗一啲小食share。鹽酥豬扒炸得夠香脆,水準好高。滷肉飯嘅滷肉份量都好多,又香又好餸飯。小食我最鍾意台式烤香腸,烤得香口。餐廳環境佈置得好優美,有文青感覺,好似去咗台灣咁,坐得舒適。餐廳價錢唔貴,唔怪之得咁受歡迎,好想再嚟。

2020-02-28