2020-03-21 630 瀏覽
放工跟左同事返將軍澳新都城屋企,諗住幫忙處理一點事情,點知佢老公已經做好,那我們就走左去商場食晚餐,同事帶我去左一間以台南風味作招徠的四季良晨,佢話食物質素不俗,價錢合理,讓我試試如何?店內裝飾擺設雅緻,有文青風格,我最喜歡牆上大大小小七彩繽紛的花朵,增添不少氣氛。餐廳採用半自助方式,入座後,客人需去收銀台購買食物,然後由店員遞餐。原盅燉湯上湯浸時菜鹽酥雞排(雞肉飯),每日限量的原盅燉湯足料夠火喉,味道鮮甜,上湯浸時菜林甜。鹽酥雞排大大塊,炸得酥脆可口,雞肉飯份量不少,鮮嫩的雞肉鋪滿飯面,美味又吃到飽。花枝丸水餃麵(清雞湯):花枝丸彈牙,水餃皮滑餡鮮,清雞湯底清甜,配台灣麵,幼滑香甜,加左滷水蛋,都好入味。台南手工餡餅:即煎餡餅的餡料有肉汁亦有鮮味。如果煎耐一點,令到兩面有香脆口感就最好。台灣烤香腸:台灣香腸出名外層脆口,鮮甜有肉汁。十勝紅豆奶茶:有點像紅豆冰,有奶茶味,十勝紅豆林甜。芝士奶蓋阿華田:普通阿華田飲得多,原來加左芝士奶蓋,味道更佳,甜度適中帶少許咸味,濃郁滑順好好飲。
台灣烤香腸:台灣香腸出名外層脆口,鮮甜有肉汁。
2020-03-11