2023-08-07
食辣嘢真係好開心,最近又俾我搵到一間樓上食四川菜嘅餐廳🌶️幾有驚喜,仲要佢免開瓶費同免+1😀價錢就劃一$360,因應人數去決定有幾多個前菜同埋主食~我哋嗰日兩個人去食就有兩個前菜同兩個主食🤓青椒皮蛋呢個真係顛覆咗我對呢個菜式嘅印象😆佢唔係出邊咁擺到好整齊之後淋醬汁上去,而係撈埋一齊🤓啲醬汁都幾特別,有蒜、青椒同香料,醬汁比較杰,撈埋皮蛋一齊食嘅口感好綿滑㗎😙招牌四川涼粉呢個其實唔係涼粉,而係四川幼麵。麵唔會太淋,幾啱我口味👍上面勁多蔥,個醬汁麻辣亦都有少少酸味,因為係涼拌,所以唔會好辣😙作為前菜來講,佢份量都真係幾大🫣招牌重慶水煮魚真係必食菜式😌份量非常滿足,材料除咗魚,仲有寛粉、芽菜、蔥等等👍如果有萵筍就好啦🤭啲魚好滑好大塊,幾高質😌但我個人覺得唔係好夠辣,下次再食嘅話應該會問佢可唔可以加辣🤣川式椒鹽蝦呢個就係唔辣嘅菜式😉個人覺得做比起辣嘅菜式有啲失色😝但蝦肉都係夠爽夠實,鋪滿左椒鹽味道好夠,如果有碗白飯嘅話應該好好送飯😊
青椒皮蛋
招牌四川涼粉