2023-08-15 217 瀏覽
喺附近見到呢間串燒諗住試下啦,本身未食嘅時候都好期待,見到啲串燒都幾大串下,同埋好似都幾多好評,諗住唔會差得去邊。好啦咁開始食,食食吓見到個女店員執緊隔離枱,佢就咁將成個鐵盤塞入垃圾桶入面整走啲垃圾,然之後求其搵塊毛巾抹兩抹就準備重用,真係夠晒乾淨衛生啦,懷疑啲燒串燒嘅鐵盤全部都係咁樣處理就算,其實就算幾懶都好,都冇理由將會接觸到食物嘅野擺入垃圾桶,而且完全唔會諗住拎去洗。食完無耐之後即刻肚痛!!可以嘅話盡量避雷啦
2023-08-15 196 瀏覽
收工同朋友去食串燒,串燒上菜時會擺落燒烤盤加熱,擺上盤時女店員唔單止整跌咗啲幾次串燒,仲扮無事發生,我哋想開口要求換嘅時候佢已經放咗落其他串燒上面,咁都算數。食到一半有其他食客食完埋單走人,女店員執佢哋個燒烤盤嘅時候,係直接將烤盤成個塞入垃圾桶入面清理,拎返出嚟我以為佢至少會洗一洗,點知淨係拎條唔知抹過乜野嘅毛巾嚟抹烤盤,抹完就擺返好俾下一枱用,見到呢幕即刻想嘔!喺我哋面前都咁光明正大做唔衛生嘅事,不知所謂!絕對唔會有第二次,唔想肚痛或者腸胃炎就唔好幫襯啦!!
2023-08-15
早幾日約同事去尖東食飯,邊逛街邊覓食,見大家中午食得多,就決定食少少就夠,來到這間在天橋附近的串燒店,簡單食個飯傾下計。——————————🔸蒙古羊肉串 $25羊肉串加上大量孜然粉燒製,惹味香口。🔹炭燒雞肉串 $20選用嫩滑的雞腿肉,火候燒得剛好,肉汁非常豐富。🔸惹味五花腩 $22肥瘦相間,肉味香濃,油脂豐富,加上少許辣粉更有點睛作用,香而不膩。🔹翠玉瓜 $18外脆內juicy,食完肉類再食一口,相當清新。🔸蒜蓉娃娃菜 $42就好似燒烤食的蒜蓉金菇變奏版,同樣加入牛油及蒜茸製作,除了食到娃娃菜的甜香之餘,還充滿牛油香及蒜香,令人難以抗拒。🔹飄香鳳梨 $18食串燒必點之選!鳳梨灑上大量砂糖燒製,表面形成一層厚厚的脆糖,一口咬下,先食到糖的甜脆,再來就是鳳梨的清潤酸甜。值得一提的是,小店雖鋪頭細細,但勝在坐得舒服;每桌都有個小爐,串燒燒好上菜後就會放在爐上繼續保溫,就算同朋友傾耐左,都不怕食物變凍🔥
——————————
🔸蒙古羊肉串 $25
羊肉串加上大量孜然粉燒製,惹味香口。

🔹炭燒雞肉串 $20
選用嫩滑的雞腿肉,火候燒得剛好,肉汁非常豐富。

🔸惹味五花腩 $22

🔹翠玉瓜 $18
外脆內juicy,食完肉類再食一口,相當清新。

🔸蒜蓉娃娃菜 $42

🔹飄香鳳梨 $18

2023-08-10 131 瀏覽
店舖位於噴水池附近,紅噹噹的舖面十分容易見到!雖然座位不多,但都坐得舒服!仲有卡位提供但當日去到已經好多客人所以就坐普通位了冒菜選擇眾多,由毛肚到不同款式的菜也有自由配搭湯底更加有辣與不辣亦有不同程度!如果有選擇困難症也可以叫set當日我叫了6餸($58)有魚腐、萵筍、豬大腸、滑牛肉、滑雞麻辣番茄湯底配薯粉!份量十足!!菜式吸滿湯汁,非常滋味!除此之外,亦有叫串燒分別有羊肉、牛肉、豬腩肉、蜜糖芝士腸、韭菜、翠玉瓜、雞翼!配合唔同味料供使用最好的地方是有熱爐一直暖住d嘢食!值得一試!

店舖位於噴水池附近,
紅噹噹的舖面十分容易見到!

雖然座位不多,

湯底更加有辣與不辣
亦有不同程度!

如果有選擇困難症
也可以叫set

當日我叫了6餸($58)
有魚腐、萵筍、豬大腸、滑牛肉、滑雞
麻辣番茄湯底
配薯粉!
份量十足!!
菜式吸滿湯汁,非常滋味!

除此之外,
亦有叫串燒
分別有
羊肉、牛肉、豬腩肉、蜜糖芝士腸、韭菜、翠玉瓜、雞翼!
配合唔同味料供使用
最好的地方是有熱爐一直暖住d嘢食!

值得一試!

2023-08-10 118 瀏覽
朋友係尖東返工,今日嚟搵佢食晚飯,見到呢間串燒店之前冇食過就試下😆我地叫咗好多嘢,以下淨係介紹我覺得特別推薦嘅比大家做個參考👇🏻👍🏻麻辣鴨血粉絲 ($58) 4/5鴨血同粉絲既份量都超多,食都得有,粉絲完全吸曬啲辣湯,我同朋友都覺得好辣,但係越辣越上癮,一路覺得好辣一路食唔停口🔥👍🏻五花腩肉 ($20) 4/5有兩大舊,燒到好香口,肥瘦相間比例均勻,肉質柔軟🥰👍🏻雞中翼 ($21) 4/5雞翼外層充滿蜜糖,仲灑滿芝麻粒🤩咬落外皮香脆肉質嫩滑👍🏻焦糖燒菠蘿 ($38) 4.5/5菠蘿用焦糖燒到金黃色,焦糖外層脆卜卜,菠蘿又甜又多汁,切到一舊舊咁食得好方便。呢度嘅串燒都會用個爐仔熱住啲串燒,咁就唔驚一邊食得慢會凍哂,幾貼心🥺爐仔隔離仲有四種調味粉,分別有香辣、椒鹽、麻辣同孜然粉,可以按個人口味添加,不過我覺得本身啲串燒已經夠惹味,唔洗再加粉都好夠味!Overall rating (5粒⭐️為滿分)味道:⭐️⭐️⭐️⭐️服務:⭐️⭐️⭐️️️⭐環境:⭐️⭐️⭐️⭐️性價比:⭐️⭐️⭐️⭐️

👍🏻麻辣鴨血粉絲 ($58) 4/5

👍🏻五花腩肉 ($20) 4/5
有兩大舊,燒到好香口,肥瘦相間比例均勻,肉質柔軟🥰

👍🏻雞中翼 ($21) 4/5
雞翼外層充滿蜜糖,仲灑滿芝麻粒🤩咬落外皮香脆肉質嫩滑

👍🏻焦糖燒菠蘿 ($38) 4.5/5

Overall rating (5粒⭐️為滿分)
味道:⭐️⭐️⭐️⭐️
服務:⭐️⭐️⭐️️️⭐
環境:⭐️⭐️⭐️⭐️
性價比:⭐️⭐️⭐️⭐️
2023-08-07 145 瀏覽
今日就同朋友係去咗嘆炭燒食宵夜餐廳出名重慶燒烤, 串燒全部即叫即燒, 上枱後仲可以放上個小鐵板到保持住個溫度, 真係幾嘆🤣我就叫左新疆牛肉串, 都幾入味, 上面有d 麻辣粉, 小小辣, 幾過癮🤣蒙古羊肉串, 會有少少羊羶味, 肉質爽口炭燒豬頸肉, 面頭燒到脆脆地, 好有炭烤風味除咗啲肉類, 蔬菜類都幾出色燒冬菇, 好香口燒翠玉瓜, 仍然保留左濕潤嘅感覺牛油娃娃菜, 超香牛油味蒜蓉燒扇貝面頭超多蒜蓉, 粉絲撈埋扇貝燒出嚟嘅精華, 好惹味仲有春卷, 炸得好鬆脆, 點埋辣汁岩岩好
今日就同朋友係去咗嘆炭燒食宵夜

蒙古羊肉串, 會有少少羊羶味, 肉質爽口

炭燒豬頸肉, 面頭燒到脆脆地, 好有炭烤風味

除咗啲肉類, 蔬菜類都幾出色
燒冬菇, 好香口
燒翠玉瓜, 仍然保留左濕潤嘅感覺

牛油娃娃菜, 超香牛油味

蒜蓉燒扇貝
面頭超多蒜蓉, 粉絲撈埋扇貝燒出嚟嘅精華, 好惹味

仲有春卷, 炸得好鬆脆, 點埋辣汁岩岩好

2023-08-06 71 瀏覽
尖東又多一間串燒好地方🤩!店內乾淨企理,地方闊落,坐得舒服。總共叫左七串串燒,炸芝士年糕同蒜茸燒扇貝。叫左嘢食之後店員會比個爐暖住啲串燒,唔驚食食下會凍咗,相當貼心👍🥰⁂⁂⁂蒜蓉燒扇貝$38炸芝士年糕$38炭燒牛肉串$23炭燒牛舌$28蒙古羊肉串$25五花腩肉$20雞腎串$20雞中翼$21炭燒雞肉串$18⁂⁂⁂私心最鍾意蒜茸燒扇貝,超級多蒜,扇貝亦非常有鮮味,果然係主打👍芝士年糕香脆可口,咬到中間有流心芝士,相當惹味~同埋肉黎講最鍾意五花腩串,啖啖肉燒得金黃,少少脆邊,肉同脂肪比例剛好,滲出油香味超正!
⁂⁂⁂
炭燒雞肉串$18

⁂⁂⁂

2023-08-06
2023-08-06 29 瀏覽
朋友介紹到這間嘆炭燒食四川特色風味串燒。一看個門面,全部都是紅色,感覺已相當辣!餐牌很多選擇,有串燒類、海鮮類、蔬菜類、炸小食、涼拌小食,還有涼拌粉麵。我們點了一客鹽酥雞,雞炸得甘香酥脆,配上濃厚的孜然粉,十分惹味。蒜蓉牛油燒雜菌的蒜味濃郁,牛油味很香濃。之後我們點了不同的串燒,有翠玉瓜、韭菜、蒙古羊肉串、極上燒牛舌、雞全翼串、香辣雞軟骨和惹味五花腩肉。全部串燒都很惹味,放在爐上烘熱,熱騰騰的,十分好味!枱旁邊還有不少調味粉,有香辣、椒鹽、麻辣、孜然粉。可隨個人口味調節,非常細心。原本我們還想點一些涼拌小食,但是肚子脹卜卜,吃不下了。吃飽所有串燒後,來一罐汽水。為這一餐惹味又滿足的串燒畫上完美句號!
好少見串燒店會咁貼心有嗰爐仔”興”住啲串燒😆咁就唔怕食得慢會凍哂😛呢點值得一讚👍🏻🐙風味墨魚頭比較似避風塘既口味,有好多炸蒜、少量辣椒🌶️墨魚頭好似粒魚蛋咁大😂好爽口😆🍲香辣鴨血粉絲呢個鴨血既份量多到鋪滿哂成個面😆滿滿既粉絲同菇完全吸收哂啲湯 辣得過癮🤭🐑孜然羊架唔會好韌,孜然夠惹味🤩🦪蒜蓉燒生蠔超多蒜蓉,生蠔好大粒又飽滿,唔會燒到好乾☺️🍢串燒😍爽脆雞腎 推薦!可能搽左蜜糖🤔有啲甜甜地又好爽口😆🐓香烤雞全翼/中翼 兩款都夠哂大隻😝🐄新彊牛肉串 燒食啱啱好 唔會太燶又香口😇🥒翠玉瓜 燒到夠爽脆👍🏻🍍甜品 焦糖菠蘿焦糖卜卜脆😇好甜好多汁🤩食完串燒食夠哂解渴同辣😋

🐙風味墨魚頭
風味墨魚頭

🍲香辣鴨血粉絲
香辣鴨血粉絲

🐑孜然羊架
唔會好韌,孜然夠惹味🤩
孜然羊架

🦪蒜蓉燒生蠔
超多蒜蓉,生蠔好大粒又飽滿,唔會燒到好乾☺️

🍢串燒

香辣鴨血粉絲
香烤雞全翼/中翼
焦糖菠蘿
2023-08-04 42 瀏覽
早幾日行街嘅時候經過呢間主打川味串燒嘅小店☺️ 俾紅噹噹嘅門面所吸引住 門口有涼拌粉麵🍝 啱哂依家熱辣辣嘅天氣🌞 收工經過都可以同朋友仔食吓串燒🍢而我們試了一個人的火鍋川味冒菜🍲 先點選自己想要的餸菜 有分肉類和素菜類🥬 選擇都幾多 我們試了滑牛肉✧豬肉片✧鴨血✧肥牛✧豬大腸✧娃娃菜✧五花腩片✧萵荀☺️ 再揀自己想要嘅麵條和湯底😙 有酸辣湯|鮮茄濃湯|清雞湯|香辣湯和麻辣湯等🌶 麵條就點了紅薯粉 很Q彈😆 滿滿的一碗四川冒菜 湯底帶點麻辣 挺惹味的🤪

2023-08-04 42 瀏覽
冒菜是一種成都小吃。位於尖沙咀新文華中心的嘆炭燒,除了有串燒吃之外,還有「一個人的火煱」川味冒菜呢!餐廳供應不同的冒菜套餐,亦可自行選擇不同配菜,而湯底我和友人分別選擇了酸菜湯及酸辣湯,主食除了米線外,還有比較特別的火煱麵及番薯粉。職員主動問我是否吃得辣,我答只能吃微辣,於是建議我吃BB辣,果然辣度啱啱好!配菜比較特別的有黑毛肚及牛皇喉,真的爽脆!而其中萵筍及冰豆腐也很出色,加上份量不算少,性價比高!

2023-08-03 35 瀏覽
今日午鈑時間叫了一碗番茄湯底,湯底超濃,蕃茄味濃,叫餸牛丸及涓牛好滑,會在Encore.-食難忘,下次試酸菜味,意外驚喜。它有冷麵,好吸引,同事介紹,冒菜店,無介紹錯
  • 湯麵
  • 蒜蓉娃娃菜
2023-08-02 45 瀏覽
來到尖沙咀發現有不少的小店,前幾天在朋友的推薦下走入一間四川風味的餐廳。餐廳有不同食品選擇,包括涼拌主食、涼拌小食、串燒等,每類食品都充滿特色。涼拌系列肉類分別選擇了雞腎及豬耳,看似以為好油膩,但與配菜一起入口感覺有清新嘅感覺。配菜有大豆芽、木耳及青瓜絲,口感好配搭和爽脆。辣度酸度適中,遷就了香港人口味,如果喜歡食辣的朋友可以要求辣一些。小吃系列吉列炸帶子外表金黃色配上沙律醬,吃時熱辣辣的。串燒系列吃完涼拌和小吃後,串燒都陸續上菜。由於與朋友的食量不大,因此沒有試很多款式。串燒選擇包括雞翼、雞腎、羊肉、牛肉、翠玉瓜串。羊肉味道層次分明,有瘦有肥。另外推介開邊雞翼,上面撒了芝麻令口感減少了油膩感,完美的配搭。枱面上也備了幾種調味粉,客人可以根據自己口味添加。

涼拌系列

小吃系列
吉列炸帶子外表金黃色配上沙律醬,吃時熱辣辣的。

串燒系列
今日行完科學館之後係附近既新文華中心發現一間專食串燒同成都冒菜既嘆炭燒,見都幾肚餓,就叫左兩碗冒菜同朋友醫下肚仔!$68可以簡8餸,外加$6有主食一份1. 重慶麻辣湯 - 配土豆粉,豆卜、蟹柳、肥牛、滑牛、牛皇喉、墨魚丸、黑毛肚、豆皮首先,湯底係佢既獨特之處。它選用左各種香料同秘製配方,烹煮出濃郁既川味湯底。呢個湯底既有麻辣既辣椒香氣,又有鮮美既雞骨香味,令人回味!每一啖都可以感受到濃郁既口感,深入骨髓,令人胃口大開。 其次,食材種類繁多,真係豐富多樣。你可以選擇各種蔬菜、豆製品同肉類,例如豆皮、毛肚、金針菇等等。呢啲食材新鮮、口感豐富,同湯底相互融合,令人欲罷不能。$56可以簡6餸,外加$6有主食一份2.酸辣湯 - 番薯粉,鵪鶉蛋、午餐肉、鮮冬菇、牛皇喉、肥牛、豬大腸酸辣湯佢既魅力所在。酸辣湯底醬料令成個菜品更加豐富多樣。可以增添菜品的香氣和口感,每一啖都有驚喜!無論你喜歡辣、麻定係清淡口味,成都冒菜都可以滿足你的口味需求!

$68可以簡8餸,外加$6有主食一份

每一啖都可以感受到濃郁既口感,深入骨髓,令人胃口大開。

$56可以簡6餸,外加$6有主食一份

2023-07-30 17 瀏覽
𝕀𝔾: 𝕙𝕜𝕡𝕝𝕒𝕪𝕝𝕚𝕤𝕥 📍嘆炭燒 (新文華中心)菜式: 川菜 (四川) / 串燒地址: 尖沙咀科學館道14號新文華中心地下17-19號舖紅磡不嬲都係美食天堂,估唔到呢邊仲有開到凌晨2點半嘅川菜鋪,簡直係宵夜好去處~主打串燒和麻辣燙~串燒仲有個小鐵板熱住幾貼心💕🔹蒜蓉燒平口 💰52蒜蓉辣椒蔥都好多~好惹味食材都新鮮🔹酸辣無骨鳳爪💰38無骨且帶有酸辣的調味,口感嫩滑,爽口彈牙🔹惹味五花腩 💰22有特別醃製過,肉質鮮嫩多汁,外皮酥脆!🔹蒙古羊肉串💰25肉質鮮嫩,外焦內嫩,醃製過味道唔會太騷🔹燒冬菇質地韌實,散發著濃郁的香氣,口感鮮嫩🔹串燒翠玉瓜外皮微焦帶有焦香,保持脆嫩的口感,帶著淡淡的甜味
𝕀𝔾: 𝕙𝕜𝕡𝕝𝕒𝕪𝕝𝕚𝕤𝕥
📍嘆炭燒 (新文華中心)
菜式: 川菜 (四川) / 串燒
地址: 尖沙咀科學館道14號新文華中心地下17-19號舖

🔹蒜蓉燒平口 💰52
蒜蓉辣椒蔥都好多~好惹味食材都新鮮

🔹酸辣無骨鳳爪💰38
無骨且帶有酸辣的調味,口感嫩滑,爽口彈牙

🔹惹味五花腩 💰22
有特別醃製過,肉質鮮嫩多汁,外皮酥脆!

🔹蒙古羊肉串💰25
肉質鮮嫩,外焦內嫩,醃製過味道唔會太騷

🔹燒冬菇
質地韌實,散發著濃郁的香氣,口感鮮嫩

🔹串燒翠玉瓜
外皮微焦帶有焦香,保持脆嫩的口感,帶著淡淡的甜味