2022-02-23
大埔超級城呢間新開的日式喫茶店都係人龍店, 往往都要排長龍, 呢日趁lunch早少少去, 好彩等左15分鐘左右就入座. 餐廳以日式café店裝潢, 連服務員的制服都似管家LOOK, 好似去左日本咁呀. 食物種類很和風, 而且每款擺盆都好心好精緻, 真係好吸晴, 打卡一流. 細緻度就同日本喫茶屋一樣. 食物方面: 南蠻炸雞 (小) $85 日本南蠻炸雞的特色係佢地炸漿用左日本麵粉, 脆炸漿鬆脆而不油, 再加特色蜜糖醬汁, 更添滋味, 一件入口雞肉軟滑, 絕對無雪藏味. 配埋薯仔沙律倍添濃厚風味. 日式紅酒燉牛肉蛋包飯$98 鎮店之選, 蛋包飯滑溜無瑕的面, 睇到都覺得滑. 最治癒的畫面係服務員切開蛋的一刻, 蛋仲留住蛋漿, 內面的飯充滿滿滿的蛋漿, 再淋上紅酒汁, 賣相極之吸引. 飯是珍珠米, 蛋包飯啖啖蛋香, 真係回味無窮. 燉牛肉超入味, 軟腍熟度剛好, 整體是有水準之作. 芫茜青醬蝦意粉 $92 大蝦飽滿大隻, 豐厚實淨的肉, 味道鮮味爽彈. 特別喜歡用芫茜整的青醬, 好香好鮮味, 令整個意粉味道提升. 用上闊身意粉, 口感double u
食物方面:
日式紅酒燉牛肉蛋包飯$98
芫茜青醬蝦意粉 $92
大蝦飽滿大隻, 豐厚實淨的肉, 味道鮮味爽彈. 特別喜歡用芫茜整的青醬, 好香好鮮味, 令整個意粉味道提升. 用上闊身意粉, 口感double up. 超推介的一款.
草莓法式多士$66
食左呢個多士, 更加想念日本, 因為在日本吃過類似的, 法式厚多士烤至外脆內軟, 牛油酥香再配日本士多啤梨醬, 是清香甜味, 不是死甜.
日式布甸 $36
奶味香濃, 打到好幼滑, 是傳統的布甸, 加上焦糖醬, 更重日式味道! Yummy~
榛子鮮奶 $42
好香濃榛子味, 如唔飲咖啡, 呢個係好選擇, 奶香不甜, 入口香醇.
草莓沙冰$48
另一特色之選, 賣相精緻, 粉紅沙冰加埋忌廉, 車厘子擺面, 女士及小朋友會特別喜愛, 味道鮮香士多啤梨味, 冰是超滑的. 一定要試.
吃過呢餐日本喫茶店, 解了日本鄉愁, 無論味道, 配搭都好講究, 見到心思, 性價比高, 我會再來食.