2020-03-20 1921 瀏覽
今天來到旺角的喜來稀肉。。食韓式烤肉呢~店舖暗暗的好有情調呀!岩晒情侶❤️店員在門口會先量度體溫和提供搓手液~有部分職員是正宗韓國人呢!一坐低就有各類韓式配菜食~仲係無限添加的呢!方便大家一口燒肉,一口韓式泡菜,可以中和油膩感。食韓式烤肉,最喜歡的就是烤爐旁邊的蛋漿喇!今次一邊是芝士口味煎蛋,另一邊是泡菜口味煎蛋😋😋兩款都夠晒好味呀!開爐了!有塊肥豬肉在鐵板表面,可以減少烤肉黏著鐵板!我們的壹頭豬 2人套餐來了!有護心肉、五花肉、豬頸肉、韓式烤豬大腸、韓式烤豬皮!招牌菜。。護心肉!是位於肝跟橫隔膜之間的肉~每一隻豬裡約有三百至四百克!好珍貴呢~護心肉好有口感!但又不會有過多筋,好好味呀!之後,有露比喜愛的五花肉!開始燒了!將燒好的五花肉剪成小件~好香好可口呀!另外又用生菜包著吃~爽脆的生菜配上微焦的五花肉,口感平衡得好好~令一款驚喜之作是。。豬頸肉!好爽好脆,味道好香口!燒豬頸肉的時間要把握得好好,因為會容易燒焦呢~豬皮!是有預先醃過的~食落就似鹹鹹的年糕!🙈🙈再沾上微微甜的黃豆粉,味道相當特別!豬大腸!平時就好喜歡吃的街頭小食!未試過燒這種食法~充滿肥肉的,好香好好味!另外還配上醋飯8
今天來到旺角的喜來稀肉。。
食韓式烤肉呢~
店舖暗暗的好有情調呀!
岩晒情侶❤️

一坐低就有各類韓式配菜食~
仲係無限添加的呢!
方便大家一口燒肉,
一口韓式泡菜,
可以中和油膩感。

食韓式烤肉,
最喜歡的就是烤爐旁邊的蛋漿喇!
今次一邊是芝士口味煎蛋,
另一邊是泡菜口味煎蛋😋😋
兩款都夠晒好味呀!

開爐了!
有塊肥豬肉在鐵板表面,
可以減少烤肉黏著鐵板!

我們的壹頭豬 2人套餐來了!
有護心肉、五花肉、豬頸肉、韓式烤豬大腸、韓式烤豬皮!

招牌菜。。護心肉!
是位於肝跟橫隔膜之間的肉~
每一隻豬裡約有三百至四百克!
好珍貴呢~
護心肉好有口感!
但又不會有過多筋,
好好味呀!

之後,有露比喜愛的五花肉!
開始燒了!
將燒好的五花肉剪成小件~
好香好可口呀!
另外又用生菜包著吃~
爽脆的生菜配上微焦的五花肉,
口感平衡得好好~

令一款驚喜之作是。。
豬頸肉!
好爽好脆,
味道好香口!
燒豬頸肉的時間要把握得好好,
因為會容易燒焦呢~

豬皮!
是有預先醃過的~
食落就似鹹鹹的年糕!🙈🙈
再沾上微微甜的黃豆粉,
味道相當特別!

豬大腸!
平時就好喜歡吃的街頭小食!
未試過燒這種食法~
充滿肥肉的,
好香好好味!

另外還配上醋飯8粒~
醋的分量剛剛好,
味道不會過酸~

飲品我們就點了。。
藍莓特飲!
芒果特飲!
好冰涼,好滋味~
仲有果肉係入邊tim🥭🥭

好滿足好美味的一餐呀~
2020-03-20 1096 瀏覽
位於㕵角廣華街3號百利達廣場地庫的喜來稀肉 (Seorae) ,主打韓式烤肉。烤肉店的環境頗有情調,頗適合情侶約會。入座前,店員會先量度體溫和提供酒精潔手液。餐廳的職員大部分也是正宗韓國oppa,身型高大。各類韓式配菜是免費添加的,個人最喜愛吃泡菜,辣度不會太強勁,同時能吃到大白菜的甜味。吃過燒肉後,再吃一口韓式泡菜,能中和油膩感。店員在烤爐旁邊加上蛋漿,一邊是芝士口味煎蛋,另一邊是泡菜口味煎蛋。個人較為喜歡前者,半溶的芝士配上煎雞蛋,味道鹹鹹香香的。開動爐子後,可以用肥豬肉輕輕塗抹鐵板表面,減少烤肉黏板的情況。點了 壹頭豬 2人套餐 (Pork Set For 2 person),一共有五款豬的食材:護心肉、五花肉、豬頸肉、韓式烤豬大腸、韓式烤豬皮(Pork Skirtmeat, Pork Belly, Pork Jowl, Pork Large Intestine, Pork Rinds)約十分鐘後,食材來到了。喜來的招牌菜是 「護心肉」,是位於肝跟橫隔膜之間的肉,每一隻豬裡約有三百至四百克,頗為珍貴。護心肉的口感有嚼勁,但不會有過多筋,味道相當不錯。另外,當然不少得吃有名的五花肉

約十分鐘後,食材來到了。

另外,當然不少得吃有名的五花肉。

每張桌子都提供了烤肉鉗和剪刀,可以把五花肉剪成小件,肥瘦相間的五花肉相當香口。除了直接吃,還可以用生菜包裹同吃;爽脆的生菜配上微焦的五花肉,口感更加豐富。

朋友則相當喜歡吃豬頸肉條,質感爽脆,味道又香口。燒豬頸肉條的時間最短,若不留神,很容易燒焦。

豬皮有預先醃過,燒過後,質感有點像啫喱,味道鹹鹹的。侍應同時奉上了微甜的黃豆粉,沾過黃豆粉的豬皮味道又鹹又甜,相當特別。所以,可按個人喜好沾黃豆粉。

豬大腸的味道則不算太突出,所以不算十分喜愛這款配料。

壹頭豬套餐還包括 醋飯8件 (Vinegar rice),能嚐到醋的酸味和白飯的甜味,味道不會過酸,剛剛好。

兩杯飲品則點了 藍莓特飲 Blueberry Soda 和 芒果特飲 Mango Soda,味道冰爽解渴,而且還有粒粒果肉。

和朋友二人來到,吃掉所以燒肉和不少泡菜,滿足得捧著肚子離開。
2020-03-17
  • 喜來烤肉
  • 護心肉
  • 壹頭豬
2020-03-19 29 瀏覽
同朋友慶祝生日,去左呢間喜來稀肉食韓燒~以前食既韓燒比較多係好似以前yahoo線上遊戲玩果隻燒肉game既爐,呢種爐我真係第一次試,好有新鮮感!佢爐邊有蛋漿,仲有調味,一邊係原味,一邊有啲辣咁,超吸引!其實唔係朋友講我都唔知係咩黎同埋要點食法哈哈開爐後,要先用上面個肥膏整到成個爐面都係油,咁一陣燒肉先唔會痴曬底~因為好多肉,但又花多眼亂,而且每樣都好多咁,所以唔散叫了,叫個二人set最穩陣,可以試多啲唔同既肉,又唔會太多。擺盤好有心思,比想像中多肉,啲飯整到個波咁我都第一次見哈哈。啲牛肉好好味,我地無升級做韓牛,但呢碟既肉質我已經覺得幾好,調味都做得好好,放上爐都好快熟,唔洗捱咁耐肚餓!食蛋環節勁精彩~原來係等佢熟左後起出黎~唔知係打過定點,個蛋質好似蛋糕咁,食落好鬆軟,有啲位仲未熟曬,有蒸水蛋既口感!超正呀!!食完我地兩個都超飽,兩個人黎叫個二人餐真係啱啱好~
同朋友慶祝生日,去左呢間喜來稀肉食韓燒~

食完我地兩個都超飽,兩個人黎叫個二人餐真係啱啱好~
好耐無食韓燒,見有人推薦喜來稀肉,就去左旺角煙廠街呢頭既分店。店內裝飾幾有feel,一入去已經聞到好大陣燒肉味,好彩今日都算輕裝,唔怕吸曬味會難洗~原來呢度大部分店員都真係韓國人黎,但佢地會盡量講廣東話,勁正!我地叫左個二人餐,牛肉set,個盤超得得意,係牛既樣,賣相勁吸引。本來仲驚唔夠飽,但其實肉量勁多,又有啲side dish 好似泡菜醬沙律呀,醋飯球,仲有爐邊既蛋,其實超豐富,好夠飽。特別想highlight 牛五花,肉質嫩滑,調味又好正,包住醋飯食真係一流!排骨都好正,好多肉,唔會好un,都好好咬,又醃得好味,用生菜包住食好好口感,又爽又甜又鹹咁。呢個卷到好靚好似花咁既牛肉份量好多,不過我就覺得醃既汁唔太岩我口味~整體上呢碟牛又足料又好味!推薦!下次黎既話,等我試下佢既韓牛先,相信會更正~

整體上呢碟牛又足料又好味!推薦!

下次黎既話,等我試下佢既韓牛先,相信會更正~
2020-03-18 115 瀏覽
【喜來稀肉Seorae】『香港篇-油尖旺區』朋友生日又難得多人,當然要有大食大。加上天氣凍既關係,所以一定係揀D熱辣辣食到爽YY既野。萬變不離其中,一定係打邊爐/BBQ/韓燒揀一樣。今次我地就選擇左一間幾出名既韓國燒烤-喜來稀肉Seorae。呢間燒肉黎講睇IG就成日都見到好多人打卡,可能係韓流既關係會有OPPA撐場。而我本身聽就聽得多呢間餐廳,食就從來未食過,今次就真係First Blood。我地今次就有Book位Book左8點半。一黎到而家見到好多人係門口等位,我地大概等左20分鐘左右(因為有Book位)。咁我就利用呢20分鐘去睇下D Poster 同埋Menu 啦。見佢啤酒有買一送一真係唔洗諗,又黎『露營必須酒』系列。再睇埋Menu,見佢D肉同埋D韓國菜都咁上下價錢喎,心裹面就開始有種奇待同埋最終幻想,質素應該唔會差得去邊既。我地一行十一人分左兩張長台,OPPA一黎就幫我地係爐邊到加左泡菜蛋/芝士蛋同埋蒜片,仲比左幾碟配菜包括有泡菜同埋芽菜仲有一盤生菜夾肉。入正題先,韓燒食物方面我地一黎就叫左兩頭豬同埋兩頭牛既套餐,每份套餐包括左一盤唔同部位既肉,飲品兩杯及醋飯八粒,五花肉一碟及辣
【喜來稀肉Seorae】
『香港篇-油尖旺區』

入正題先,韓燒食物方面我地一黎就叫左兩頭豬同埋兩頭牛既套餐,每份套餐包括左一盤唔同部位既肉,飲品兩杯及醋飯八粒,五花肉一碟及辣魷魚一碟。
套餐既肉份量就認真麻麻,每人兩三塊就無得再添,好似上左雪山咁款。肉既質素真係好一般,應該好過平價任食邊爐小小。魷魚方面,我以為自己去左BBQ場,再睇一睇個價錢真係眼都突埋,係差唔多任食BBQ既一人價錢。咁唯有食番D爐邊蛋等條氣順番啦,食完爐邊蛋之後先知原來呢間餐廳CP值最高既一定係爐邊蛋。唔緊要啦,唯有寄望下D道地韓國菜。

韓國菜方面,我地就點左水冷麵、參雞湯、海鮮泡菜餅、豬肉泡菜湯及炸醬麵。先講番D麵同埋飯先,個味道就同我去開既一間連鎖韓國菜快餐店略為差點,個價錢竟然貴韓國菜快餐店大慨50%,呢鋪真係唔荒唔錢的迫降。之後再黎果個豬肉泡菜湯仲要Mini 到得一人一匙左右,我又以為自己上左雪山。最後個海鮮泡菜餅同埋參雞湯就叫左中規中距,D雞又浸到幾林幾入口,叫左加番小小分。最後我地一行人既平均消費都$320,個價錢應該可以食高質燒肉放題

服務真係要認真講講,人手不足不在話下,仲要D OPPA搵極都唔黎講兩句都無咩耐性,好似趕住走咁款,點菜點左一半佢已經走左,之後又要搵番佢番黎叫埋其他果D。呢方面真係有待進步,可能呢D就係OPPA咁樣Style。

小小題外話,係打呢篇食評前,我上網Search 餐廳既店名已經見到一篇由名食評家係報張對呢間餐廳既食評,我表示十分認同。
如果大家想食燒肉既話,不妨考慮下個價錢夠唔夠食燒肉放題
CP值爆燈食物推薦:爐邊蛋。

各位鍊金術士有興趣都可以試下,歡迎PM 交流下。

識食‧你都會係食の鍊金術士
爐邊蛋
配菜
辣魷魚
MAX BEER
題外話/補充資料: 下單食物包括: 1.壹頭豬套餐 x 2($420/盤,餐包:飲品2杯及醋飯8粒) 2.壹頭牛套餐 x 2($520/盤,餐包:飲品2杯及醋飯8粒) 3.海鮮泡菜餅($90) 4.參雞湯($125) 5.水冷麵x 2($85) 6.豬肉泡菜湯($80) 7.石鍋拌飯($85) 8炸醬麵($95) 9.辣魷魚($150) 10.五花肉($123) 下單飲品包括: 1.燈汁($20) 2.葡萄汁($20) 3.檸檬汽水x 2(餐+$8/杯) 4.芒果汽水(餐+$8/杯) 5.西柚汽水(餐+$8/杯) 6.柚子汽水(餐+$8/杯) 7.藍莓汽水(餐+$8/杯) 8.MAX BEER x 10($60/杯)*買一送一 評分 💯 (5分為滿分) 味道 : 👍👍(質素一般,可以更好) 性價比 : 💲(食物質素與價錢完全不付) 環境:🌴🌴(場地麻麻,由其洗手間) 服務態度:🗿(人手明顯不足及缺乏耐性) 敗北地方:燒肉來講可以有更多更好的餐廳,純韓式菜來講尖沙咀韓國街相信會更出色,兩種菜式都是好麻麻。 喜來稀肉Seorae 地址: 港鐵旺角站 E 出口, 步行約7分鐘 電話: 21046882
2020-03-08
20 分鐘 (堂食)
慶祝紀念
生日
爐邊蛋
  • 泡菜
2020-03-15 18 瀏覽
又來了!喜來稀肉一向係我同寶寶係香港最愛嘅韓燒,爐邊泡菜同芝士蛋係我地一去再去嘅最大誘因🤩由尖沙咀元祖店去到銅鑼灣,今次揀間近屋企少少嘅旺角店,水準一樣好冇令我地失望!一開始爭扎左一陣叫二人餐定散叫,最終為左必食嘅豬大腸同韓牛放棄左餐(其實之前食餐性價比都超高)。韓牛肉眼 見到都流口水🤤 韓牛最大嘅吸引之處就係香濃嘅肉味同咬口。用豬油糕塗滿鐵板,快快煎好上碟,咩醬都唔洗落擺入口已經好好味!豬大腸唔洗多講,燒起後金黃脆口,沾紅色辣醬最夾!最緊要係佢地洗得好乾淨,食落冇內臟嘅怪味,讚👍🏻!護心肉係喜來烤肉之後嘅No.1招牌,點醬包生菜🥬+蛋一齊食🤤但明明記得之前係砌到靚靚上碟架噃~每次韓燒都必點嘅水冷面,佢地嘅水冷面極幼又彈牙,配有雞蛋同埋青瓜,可以自由加酸醋同芥末,消解下熱氣油膩又飽肚,用佢黎結尾非常圓滿😋

10 分鐘 (堂食)
今日收工好想食燒肉,一路都好想食呢間嘅燒肉,今晚終於有機會食到啦。佢係離旺角站幾條街路程,到左要落地庫,一落到去就有聽到好熱鬧嘅聲音,個場都好爆,入座之前就要量一量體溫。侍應安排左一個角落俾我哋,坐幾都好舒服。枱面已經放好左前菜四小碟,泡菜蛋漿同芝士蛋漿,仲有生菜同醬,呢啲都係可以任添嘅。我哋睇左餐牌,因為好想食牛嘅關係,我地叫左個一頭牛套餐,餐飲就加八蚊分別要左柚子汽水同西柚汽水。個餐有唔同部位嘅牛,一上枱都好大份架,仲有八個醋飯添。我特別推薦喜來烤肉同牛肋骨肉,呢兩款燒烤之後好好食,又juicy。而侍應都好快手好有禮貌,一見我無菜就會自動幫手指換。佢有限時90分鐘,啱啱好食晒就夠鐘,埋單唔駛600蚊,有咁嘅質素同服務,都好抵食!我哋9點走果時,出面都仲有人等位。如果要嚟,記得先訂位啦!

2020-03-13
2020-03-13 28 瀏覽
之前係IG見朋友食過幾次,見到佢哋食燒肉好吸引。今次中午係旺角工作完,見到餐廳門口放咗lunch menu,價錢都幾公道,終於都有機會試吓啦!餐廳位於地牢,一落到去好似去咗韓國咁,啲裝修真係同韓國好似!店面都好乾淨,而且唔會有一陣陣燒烤味,抵讚!Lunch主要係飯/麵/湯選擇配飲品,如果想食烤肉就要a la carte。不過午餐選擇有好多,都有10幾樣,冷熱都有。老公就揀咗烤肉水冷麵,我就揀咗石鍋拌飯。飲品就有幾款味道的汽水,仲有啲韓國特色飲品。點完餐店員就送上4款餐前小食加一包紫菜,餐前小食份量都唔少,小食係無限供應,店員話如果需要添加同佢講就可以。我最鍾意食嘅就係個麻油芽菜😍食咗2碟😛之後主食來了,石頭鍋飯上枱時勁夠熱,個飯仲係鍋入面滾緊,配上辣醬撈埋一齊,攤一陣先食到😂因為真係好熱。味道唔錯,唔會太鹹太濃味,調味剛好。之前係其他地方試過個辣醬鹹到開眼,但今次唔會!而且唔算好辣,好食!太陽蛋煎得好靚,篤開個黃流落個飯到食,一流。牛肉份量正常,但味道偏淡。食完個飯唔會好口乾,感覺無乜味精👍🏻之後老公嘅烤肉水冷麵,個烤肉好好食,剛剛烤好仲好熱,質地有𡁻口唔會太淋,調味醃料恰到好處,唔需

前菜

韓式牛肉拌飯

之後老公嘅烤肉水冷麵,個烤肉好好食,剛剛烤好仲好熱,質地有𡁻口唔會太淋,調味醃料恰到好處,唔需要點醬汁都好夠味。
而個水冷麵味道就偏淡,但可以根據自己喜好加醋或者麻醬。我哋鍾意食酸啲,落少少醋就啱啱好!個冷麵份量唔算好多,女仕就剛好。
烤肉水冷麵

我哋食1點,受疫情影響店內無乜人,我覺得質素真係唔差,大家可以試吓。
前菜
韓式牛肉拌飯
烤肉水冷麵
2020-03-10 39 瀏覽
都有一段日子冇理黎過喜來稀肉食韓式燒烤,而家唔使成日等位可以嚟食下。呢度肉嘅品質依然好出色,無論係牛肉豬肉或者雞肉都好。每一隻肉唔同嘅部位都有佢嘅特色,要試晒真係要來多幾次先得!呢一款係豬腸,雖然個賣相就麻麻哋但係笑起上嚟都好好食!呢一隻牛油份比較高,燒起上嚟好易熟而且食落去好好食! 其實去哩到除咗肉之外都好鍾意食燒烤爐隔離嗰啲免費燒蛋,我自己就鍾意食加咗泡菜粒嗰款。每次都要encore再encore,鍾意食蛋嘅朋友唔可以錯過。

呢一款係豬腸,雖然個賣相就麻麻哋但係笑起上嚟都好好食!

呢一隻牛油份比較高,燒起上嚟好易熟而且食落去好好食!

2020-03-09 882 瀏覽
早年韓劇韓星文化盛行,韓國美食也順著潮流打入香港。記得此店當年開業時盛況空前,排隊、訂座都得等上不少時間,在網上看到爐邊蛋的照片是如斯吸引,多年後的今天終能一嚐。 店內裝潢如同進入韓劇場景,中間有一大棵人造樹夾上合照,磚牆配上烏絲燈,燈光氾黃,添上一份浪漫情懷。 前菜/爐邊蛋(Complimentary) 泡菜、醃菜、蘿蔔以及爐邊蛋皆是任添,光是吃這些已飽了一截。護心肉 $158 第一次到來必點其招牌菜,外觀不算討好,豬肉肉質爽彈,不肥不柴,醃得入味,用生菜包著泡菜同吃好惹味。喜來烤肉 $138 卷成一朵玫瑰花狀的牛肉雪花分佈均勻,放上鐵板上每邊快烤十數秒,嫩滑又有肉香。牛舌 $148 薄切牛舌排滿一個八吋碟,油香十足。 石頭鍋飯 $85 上桌時仍滋滋作響,用辣醬拌著紅蘿蔔、芽菜、雞蛋、碎肉、紫菜等配料,再夾一塊燒肉同吃令人滿足。 剛好前一晚要請小鳳姐,人人可以獲得免費飲品一杯,皆大歡喜!

前菜/爐邊蛋(Complimentary)
泡菜、醃菜、蘿蔔以及爐邊蛋皆是任添,光是吃這些已飽了一截。

護心肉 $158

喜來烤肉 $138

牛舌 $148
薄切牛舌排滿一個八吋碟,油香十足。

石頭鍋飯 $85

剛好前一晚要請小鳳姐,人人可以獲得免費飲品一杯,皆大歡喜!
2020-02-21
2020-03-07 25 瀏覽
同朋友決定晚上DINNER食烤肉因為唔可以打邊爐,所以臨時去咗喜來稀肉,貪佢價錢OK,爐邊蛋,KICHI真的齊曬,仲要系任食,食到包唔系難事,護心肉喜來烤肉牛舌同埋點左海鮮湯護心肉真的好好食,肉味足夠,加上有埋生菜同埋KICHI包埋一齊,真的好美味,又健康喜來烤肉喜來烤肉系佢地最出名的,食落真的好滑,牛味都好足,牛舌真的好爽口,又唔會太UN,咬一口好容易,真的唔少得海鮮湯有埋豆腐,瓜,同埋海鮮,加埋白飯真的一流,燒肉都要飲下,真的好爽,
同朋友決定晚上DINNER食烤肉

因為唔可以打邊爐,所以臨時去咗喜來稀肉,貪佢價錢OK,
爐邊蛋,KICHI真的齊曬,仲要系任食,食到包唔系難事,
護心肉
喜來烤肉
牛舌同埋點左海鮮湯

喜來烤肉

喜來烤肉系佢地最出名的,食落真的好滑,牛味都好足,

牛舌真的好爽口,又唔會太UN,咬一口好容易,真的唔少得

2020-02-26
究竟是燒肉的魅力,還是韓式瑞士降落傘燒旺個場?可能兩樣都係!無諗過咁嘅時勢去旺角喜來稀肉竟然會爆滿,埋單離開時仲有人等緊位。食飯都要先探熱、再俾消毒洗手液你搓手,起碼令人感覺上幾安全。食左韓燒咁多年,喜來稀肉從來都是穩陣之選,人多自然無問題,少人都有得揀。壹頭豬和壹頭牛拼盤套餐,睇落好似好少,其實啱啱好,夠晒兩個人食。我同朋友叫左壹頭豬,偷睇到隔離叫的壹頭牛仲大份,心諗兩個人可能會食唔晒添,份量+1分。一坐低就有韓式小食kimchi、醃蘿蔔和洋蔥等四小碟,大大碟仲要食完可以添,不過kimchi太辣,推介醃洋蔥(好似係)好好食!壹頭豬拼盤有護心肉(靚嘢)、豬頸肉、五花腩、豬大腸、豬皮、大菇、翠肉瓜和飯團,內外兼備,生菜和爐邊蛋都係任添,叫一個拼盤但係好多嘢食!款式+1分。拼盤幾款不同嘅肉層次分明,而且口感不同。護心肉睇落紅當當似牛肉,但係食落好特別,比一般豬肉嫩滑多汁,口感好有份量。相反,豬頸肉薄薄地無咁full,但係好爽,好香口。五花腩就係「驚你唔飽」之選,味道不突出但勝在穩陣夠份量,本來怕五花腩會好肥,但係韓燒就預左啦,一塊半塊就算啦。最驚喜是豬大腸,真係好香口,一邊食一邊擔心膽固醇

拼盤幾款不同嘅肉層次分明,而且口感不同。護心肉睇落紅當當似牛肉,但係食落好特別,比一般豬肉嫩滑多汁,口感好有份量。相反,豬頸肉薄薄地無咁full,但係好爽,好香口。五花腩就係「驚你唔飽」之選,味道不突出但勝在穩陣夠份量,本來怕五花腩會好肥,但係韓燒就預左啦,一塊半塊就算啦。最驚喜是豬大腸,真係好香口,一邊食一邊擔心膽固醇,但係又停唔到。味道+1分。

換鐵板、加菜、加醃菜、加蛋都爽手反應快,隔離枱唔知係大火得濟定點,差唔多燒一轉換一次板,佢哋都無出過聲,服務又+1分。難過全場手足撐場爆滿,自己人又+1分,滿分之選!
2020-02-28
5 分鐘 (堂食)
2020-02-29 119 瀏覽
星期五晚好想出街行下食埋飯,去完煙廠街樓上嘅小店行完,最好就喺附近食埋飯啦!眼見附近食店都唔少滿座,行到去喜來稀肉仲有幾張枱,一於就食佢啦!好在行快兩步,我後面嘅人都已經要等位啦!其實市道又好似無我想像中咁差姐,咁當然都可能同顏色有關啦啦啦~兩個人食二人套餐就最好,唔使煩,仲包埋嘢飲, $20內嘅嘢飲仲要唔使加錢!唔食牛嘅我,當然就揀咗呢個二人嘅豬肉組合啦。一嚟到枱面其實已經準備好生菜,同埋幾份配菜喺度,如果肚餓嘅都可以瘋狂食住前菜先,因為係無限任添嘅。其實上菜速度都好快,二人份量都幾豐富,肉質望落去都好新鮮。介紹翻呢個我覺得最好食嘅部份,係護心肉!即係橫膈膜同肝之間嘅肉,每一隻豬得2-300g,食落肉質彈牙有咬口,配上生菜同蒜頭一齊食,真係一流!!!拼盤有齊豬皮,五花腩,豬頸肉,護心肉同豬大腸。豬皮爽口,五花腩肥美,豬頸肉juicy!啖啖肉其實都好難唔飽,如果真係大胃口嘅仲有爐邊嘅泡菜蛋同芝士蛋,唔好忘記套餐仲有飯團波波!再次提提大家,爐邊嘅蛋,生菜都係無限任加嘅!oppa仲會見你個pan燒到黑黑地嘅時候就主動幫你換!真係要即刻講返句”襟沙哈me打”!!

其實上菜速度都好快,二人份量都幾豐富,肉質望落去都好新鮮。

2020-02-28
5 分鐘 (堂食)
  • 護心肉
  • 爐邊蛋
2020-02-26 113 瀏覽
依大半年難得有值得香港人慶祝嘅事,當然要去盡情慶祝一下🍾🍾 今晚特意揀咗係公司附近嘅韓燒喜來稀肉,順便當支持南韓抗疫💪🏿🇰🇷牛舌 $148>牛舌排得幾有心機兼算大碟>厚薄大細得宜>肉質不俗,幾爽口>味道少少淡,點埋啲醬汁就剛剛好==================推介指數 🌕🌕🌕🌖🌑喜來烤肉 $138>賣相精緻吸睛,成朵玫瑰咁>肉色好靚,油脂分佈均勻>肉質鮮嫩,肉汁豐富有牛味,好味>成碟有成十幾塊,幾抵食==================推介指數 🌕🌕🌕🌕🌑護心肉 $158>喜來稀肉其中一樣名物>賣相都幾麻麻,不過份量好足>肉質幾彈牙有𡁻口,但又不韌>味道少少甜,幾開胃==================推介指數 🌕🌕🌕🌖🌑石鍋拌飯 $85>嚟到係熱辣辣,咋咋聲,好正>味道剛好,不太鹹,幾惹味>肉就不太多同無咩味>飯有飯焦,本人飛佛==================推介指數 🌕🌕🌕🌗🌑我地今晚落完order後,侍應話老細今日都好高興所以請每位客人飲啤酒汽水

牛舌 $148
>牛舌排得幾有心機兼算大碟
>厚薄大細得宜
>肉質不俗,幾爽口
>味道少少淡,點埋啲醬汁就剛剛好
推介指數 🌕🌕🌕🌖🌑

喜來烤肉 $138
>賣相精緻吸睛,成朵玫瑰咁
>肉色好靚,油脂分佈均勻
>肉質鮮嫩,肉汁豐富有牛味,好味
>成碟有成十幾塊,幾抵食
推介指數 🌕🌕🌕🌕🌑

護心肉 $158
>喜來稀肉其中一樣名物
>賣相都幾麻麻,不過份量好足
>肉質幾彈牙有𡁻口,但又不韌
>味道少少甜,幾開胃
推介指數 🌕🌕🌕🌖🌑

石鍋拌飯 $85
>嚟到係熱辣辣,咋咋聲,好正
>味道剛好,不太鹹,幾惹味
>肉就不太多同無咩味
>飯有飯焦,本人飛佛
推介指數 🌕🌕🌕🌗🌑

我地今晚落完order後,侍應話老細今日都好高興所以請每位客人飲啤酒汽水🍻🍹🥤 嘩,堅驚喜,今次真係we connect 🇭🇰🇰🇷 香港人加油💪🏿 南韓加油💪🏿
2020-02-21
  • 喜來烤肉
2020-02-25 49 瀏覽
我好來都冇去食烤肉了,有d掛住韓國味道,所以今日就約左朋友去旺角食喜來稀肉餐廳係地庫,地點都唔算太難搵,入到去店員就帶我地去4人枱坐,之後就上前菜(有泡菜,蘿蔔等),仲會有生菜俾我地一陣包肉食,最緊要就係有爐邊蛋,一邊加芝士(可以拉絲),一邊加泡菜(泡菜酸酸辣辣配蛋,好開胃),蛋食落去仲好滑,食完仲可以再添加,其他前菜都可以任添我就叫左壹頭豬套餐,有5款唔同種類既豬部位,仲有醋飯,同2款飲品五花肉肥瘦適中,可以用菜包黎食,唔會太油膩豬大腸依到食比我出面食過更好食,容易入口,唔會過硬豬頸肉食落肉質爽口彈牙豬皮較為淋身,但好入味護心肉肉質鬆軟,有嚼口醋飯加上芥末,就好似食緊壽司叫左米汁(味道同甜米露一樣,甜甜的),雪碧(冰凍爽口)

五花肉肥瘦適中,可以用菜包黎食,唔會太油膩

豬大腸依到食比我出面食過更好食,容易入口,唔會過硬

豬頸肉食落肉質爽口彈牙

豬皮較為淋身,但好入味

護心肉肉質鬆軟,有嚼口

醋飯加上芥末,就好似食緊壽司

叫左米汁(味道同甜米露一樣,甜甜的),雪碧(冰凍爽口)