2022-05-09 31 瀏覽
這間位於觀塘工廠樓上的台灣料理,四周牆身都是台灣懷舊風情的壁畫,小編🐰最興奮就是一邊聽著五月天,一邊吃台菜,台灣的思念又滾動起來。🦋勁爆浮誇大腸麵線配大蒜香腸 $116湯底比牛肉湯底還濃,滿滿的滷水大腸麵線,還有貢丸、花枝丸、肉羹條及大量芫茜。套餐跟大蒜香腸,芫茜、大腸、大蒜都是重口味人士至愛。🦋走心牛肉蕃茄湯麵 (蕃茄湯底) $78🦋豐盛台灣牛肉湯麵 (牛肉湯底) $78這裡的台灣牛肉麵,除了有超腍的牛肉外,還有花枝丸、貢丸及滷水蛋,相當豐富,麵的份量也超多,應該是一個漢子的份量😛。花枝丸有爆多墨魚肉,很有咬口。麵條不太會吸湯,不怕邊吃邊發脹。🦋紅油三彩水餃 $65三彩水餃有韭菜、玉米、高麗菜三款餡料,餃子皮不算太厚,紅油屬微微bb辣,意外地帶點花生味。🦋香濃麻醬時菜 $26麻醬花生味濃郁,感覺有點像花生醬拌生菜。🦋哈豆鮮果茶 $52🦋桂圓紅棗茶 $38兩款像品甜度都可以自選,小編🐰選了少甜,甜度適中,價錢有點進取,但勝在大大杯,二人一杯也可以,味道也令人滿意。

🦋勁爆浮誇大腸麵線配大蒜香腸 $116

🦋走心牛肉蕃茄湯麵 (蕃茄湯底) $78
🦋豐盛台灣牛肉湯麵 (牛肉湯底) $78

🦋紅油三彩水餃 $65

🦋香濃麻醬時菜 $26
麻醬花生味濃郁,感覺有點像花生醬拌生菜。

🦋哈豆鮮果茶 $52
🦋桂圓紅棗茶 $38
2022-05-07 29 瀏覽
🇹🇼Doator Beans 哈豆台灣餐廳💛好耐冇食過台灣嘅味道,決定去哈豆當去轉台灣😂🐓台式麻油雞湯+魚鬆滷肉飯+1人油菜套餐 $88好香麻油味,雖然清清地,但係飲落好好飲雞肉肉嫩滑,冬菇入味魚鬆嘅甜+滷肉嘅鹹又幾夾喎油菜就正常發揮啦🍲浮誇大腸麵線 $96 材料好豐富,大腸貢丸肉羹仲多過麵麵線煮到糊而不爛大腸麵線大腸無騷味,口感軟熟,腌得幾入味🐖香腸 $20食台灣菜必食,脆皮包住滿滿嘅肉,甜甜地🐓氧料椒鹽雞翅 $40雞奕都大隻,調味啱啱好,幾惹味🥪芋泥奶凍吐司 $64竹炭吐司夾咗芋泥、奶凍,奶凍好似果凍咁口感幾得意,味道徧甜🍹哈豆鮮果茶 $52(叫吐司可-$10)夠哂茶味,勁多生果好fresh ,唔會有落好多糖水個種死甜2個人埋單$385今次又眼闊肚窄,樣樣都好吸引,結果又嗌到成枱野食😵餐廳嘅裝修好有台灣小店feel,店員都有禮貌食完好滿足,好似去咗台灣咁😚大家一定要去支持吓呀💛📍觀塘駿業里6號富利工業大廈3樓A室
🇹🇼Doator Beans 哈豆台灣餐廳💛

好耐冇食過台灣嘅味道,決定去哈豆當去轉台灣😂

🐓台式麻油雞湯+魚鬆滷肉飯+1人油菜套餐 $88
好香麻油味,雖然清清地,但係飲落好好飲
雞肉肉嫩滑,冬菇入味
魚鬆嘅甜+滷肉嘅鹹又幾夾喎
油菜就正常發揮啦

🍲浮誇大腸麵線 $96
材料好豐富,大腸貢丸肉羹仲多過麵
麵線煮到糊而不爛大腸麵線
大腸無騷味,口感軟熟,腌得幾入味

🐖香腸 $20
食台灣菜必食,脆皮包住滿滿嘅肉,甜甜地

🐓氧料椒鹽雞翅 $40
雞奕都大隻,調味啱啱好,幾惹味

🥪芋泥奶凍吐司 $64
竹炭吐司夾咗芋泥、奶凍,奶凍好似果凍咁
口感幾得意,味道徧甜

🍹哈豆鮮果茶 $52(叫吐司可-$10)
夠哂茶味,勁多生果
好fresh ,唔會有落好多糖水個種死甜

2個人埋單$385
今次又眼闊肚窄,樣樣都好吸引,結果又嗌到成枱野食😵
餐廳嘅裝修好有台灣小店feel,店員都有禮貌
食完好滿足,好似去咗台灣咁😚
大家一定要去支持吓呀💛

📍觀塘駿業里6號富利工業大廈3樓A室
今晚想食台灣野同男朋友去工廈食哈豆鮮梅佐豬排滷肉飯豬排炸得酥香入口即化肉香滿滿沾少少話梅汁提鮮酸酸甜甜化去油膩三彩水餃湯麵用上牛肉湯湯底濃香湯底同比較淡味嘅水餃最配三彩水餃有粟米,韮菜同椰菜餃粟米餃最鮮甜!韮菜餃就最香黑糖芋芋鮮奶芋泥綿滑唔會起沙飲品甜度適中就算有黑糖都唔會過甜正!原來而家哈豆養左隻叫豆花嘅貓貓呀~超可愛!店員話假日佢會出來逛店仲可以摸㗎!見豆花好乾淨店員一定照顧得佢好好下次假日要黎探佢呀!臨走再加多個外賣團團牛奶花生但呢個甜品配搭都幾搞笑有一份黑松露薯片跟黑松露薯片味道唔錯嘅幾香脆牛奶花生芋圓牛奶香甜配上芋圓紫薯圓同南瓜圓飽肚又好味芋圓最出色食到芋頭肉,好香芋味👍👍
今晚想食台灣野

酸酸甜甜化去油膩

三彩水餃湯麵
用上牛肉湯湯底
濃香湯底同比較淡味嘅水餃最配
三彩水餃有粟米,韮菜同椰菜餃
粟米餃最鮮甜!
韮菜餃就最香

黑糖芋芋鮮奶
芋泥綿滑
唔會起沙
飲品甜度適中
就算有黑糖都唔會過甜
正!

原來而家哈豆養左隻叫豆花嘅貓貓呀~
超可愛!
店員話假日佢會出來逛店
仲可以摸㗎!
見豆花好乾淨
店員一定照顧得佢好好
下次假日要黎探佢呀!

臨走再加多個外賣
團團牛奶花生
但呢個甜品配搭都幾搞笑
有一份黑松露薯片跟
黑松露薯片味道唔錯嘅
幾香脆

牛奶花生芋圓
牛奶香甜
配上芋圓紫薯圓同南瓜圓
飽肚又好味
芋圓最出色
食到芋頭肉,好香芋味👍👍
2022-04-29
  • 鮮梅佐炸排骨飯
  • 團團牛奶花生
2022-05-03 24 瀏覽
今日黎到觀塘工廈尋寶 決定試下呢間勁多like嘅台式餐廳走心牛肉蕃茄湯麵 ($78)配料除左牛肉之外 仲有花枝丸同貢丸 好豐富湯底紅卜卜 味道都幾濃 仲有幾片蕃茄添再配埋比較扁身嘅麵 有一刻覺得食緊茄湯扁意粉麻油雞湯麵線 ($70)麻油雞湯同麵線分開上 麵線幼身滑溜溜 雞湯裡有幾件雞脾肉 麻油雞湯味道比較清呢款麵嘅配搭相對健康 我會推薦俾養生人士阿華田豆漿 ($42)呢杯用黎打卡一流 但食嘅時候就比較論盡一反轉杯雪糕就倒哂溶咗嘅阿華田出黎味道方面豆漿味幾濃 唔會好甜 飲倒唔少胚芽粒粒芋見檸奶凍吐司配甘梅番薯條 ($70)呢份甜品size份量十足 而且賣相好吸引芋泥多到瀉出黎 竹炭包烘到少少脆奶涷有少少檸檬香味 感覺會輕型返少少呢個甜品絕對係必點推介  番薯條亦好有水準本身已經八成飽 食埋呢份吐司真係飽到上心口
今日黎到觀塘工廈尋寶 決定試下呢間勁多like嘅台式餐廳
走心牛肉蕃茄湯麵 ($78)
配料除左牛肉之外 仲有花枝丸同貢丸 好豐富
湯底紅卜卜 味道都幾濃 仲有幾片蕃茄添
再配埋比較扁身嘅麵 有一刻覺得食緊茄湯扁意粉
麻油雞湯麵線 ($70)
麻油雞湯同麵線分開上 麵線幼身滑溜溜
雞湯裡有幾件雞脾肉 麻油雞湯味道比較清
呢款麵嘅配搭相對健康 我會推薦俾養生人士
阿華田豆漿 ($42)
呢杯用黎打卡一流 但食嘅時候就比較論盡
一反轉杯雪糕就倒哂溶咗嘅阿華田出黎
味道方面豆漿味幾濃 唔會好甜 飲倒唔少胚芽粒粒
芋見檸奶凍吐司配甘梅番薯條 ($70)
呢份甜品size份量十足 而且賣相好吸引
芋泥多到瀉出黎 竹炭包烘到少少脆
奶涷有少少檸檬香味 感覺會輕型返少少
呢個甜品絕對係必點推介  番薯條亦好有水準
本身已經八成飽 食埋呢份吐司真係飽到上心口
2022-04-30
2022-05-03 22 瀏覽
觀塘有間好隱蔽既樓上台灣菜,我同朋友坐低左响入面仲有好靚既介紹台灣地方既壁畫打卡位,入面仲有隻貓好得意,好鐘意佢入面既壁畫設計好似真係去左一轉台灣甘,記得呢度落單係要手寫紙仔交俾職員,我地叫左一碟鹽酥雞,好大塊同厚肉,炸得好香好juicy,仲有炸豬扒肉燥飯,豬扒可以點特制既梅子醬汁酸甜開胃,梅子汁提升左豬扒既肉香,仲有叫左碗牛肉麵,麵好彈牙,牛肉好厚身好淋,入面仲有幾款台式肉丸,湯底好入味,鍾意食麵既一定唔會錯過。特飲叫左一杯珍珠奶茶,好香滑奶味濃又唔會太甜,檸檬益力多特飲大大杯仲可以倒入少杯度慢慢品嚐,益力多味好醒胃。
2022-05-02 27 瀏覽
今日同朋友嚟觀塘呢間台灣菜,呢間餐廳設計好有台灣特色,牆上面都畫滿同台灣有關嘅畫,而且餐牌設計亦都好靚,職員係講國語,點餐嘅時候將食物編號寫喺紙度,再交俾職員就可以豐盛台灣牛肉湯麵($78)除咗牛肉,仲有花枝丸,貢丸同埋蘿蔔,牛肉有四件,而且燜得好林,亦都充滿牛肉味,非常美味。花枝丸同貢丸都好彈牙,蘿蔔一樣都係燜得好林,呢個麵係配上牛肉湯底,湯底亦都充滿牛香味,真材實料,食嘅期間都飲咗好多湯,完全都唔覺得口渴鮮梅豬扒滷肉飯($68)豬扒炸得非常鬆脆,豬扒口感柔軟,唔會炸到乾真真,滷肉飯亦都非常出色台灣滷水拼盤($58)有牛肉,雞翼,豬腳,豆腐,滷蛋。牛肉同樣都係燜得好林,雞翼好嫰滑,滷水汁亦都好香珍珠鮮奶茶($32)叫一款主食,飲品就可以減10蚊。珍珠好Q彈,而且奶茶亦都好香滑呢間餐廳食物質素高,而且份量亦都多,性價比好高,餐牌上面亦都有台灣嘅多士同甜品,下次有機會再黎試一試

豐盛台灣牛肉湯麵($78)

鮮梅豬扒滷肉飯($68)

台灣滷水拼盤($58)

珍珠鮮奶茶($32)

2022-04-30
2022-04-29 22 瀏覽
鍾意周圍搵下唔同嘅台灣菜觀塘工廈區真係收埋左好多唔同特色嘅美食終於黎到哈豆一試哈豆嘅廚房部係台灣人負責嘅所以能食到台灣味😋而牆上油畫亦都好有心思係台灣唔同地方嘅景點令我更掛住台灣 更加要點多幾款了🙊*・゜゚・*:.。..。.:*・'(*゚▽゚*)'・*:.。. .。.:*・゜゚・*🥢台式香腸配沙茶乾拌麵👉🏻有我最愛嘅沙茶滷肉👉🏻乾拌關廟麵 麵質唔會煮到好淋 好掛醬汁👉🏻台式香腸超juicy 完全台灣味🥢香菇肉羹湯關廟麵👉🏻好耐無食過肉羹 味道不錯👉🏻料都幾多 質感無想像中咁結身👉🏻除左關廟麵仲有米粉選擇🥢逢甲鹹酥雞👉🏻很酥的鹹酥雞👉🏻炸皮很薄裡面都是雞肉 不乾👉🏻是在夜市裡一定會吃到的地道口味🍹阿華田豆漿👉🏻分開上嘅一杯凍豆漿加一根阿華田冰👉🏻可以先喝幾口豆漿原味再把阿華田冰加到豆漿裡👉🏻除了因為可以嚐到不同味道至外也避免滿瀉(店員提醒)👉🏻甜甜的阿華田配香香的台式豆漿🍹蘋果眉妹👉🏻即係蘋菓西打+醋👉🏻酸酸甜甜愛好者必點
鍾意周圍搵下唔同嘅台灣菜

👉🏻是在夜市裡一定會吃到的地道口味

🍹阿華田豆漿
👉🏻分開上嘅一杯凍豆漿加一根阿華田冰
👉🏻可以先喝幾口豆漿原味再把阿華田冰加到豆漿裡
👉🏻除了因為可以嚐到不同味道至外也避免滿瀉(店員提醒)
👉🏻甜甜的阿華田配香香的台式豆漿

🍹蘋果眉妹
👉🏻即係蘋菓西打+醋
👉🏻酸酸甜甜愛好者必點
2022-04-28 24 瀏覽
👣 哈豆 👣🇹🇼🇹🇼🇹🇼🇹🇼🇹🇼🇹🇼🇹🇼🇹🇼🇹🇼🇹🇼🇹🇼🇹🇼🇹🇼🇹🇼🇹🇼🇹🇼🇹🇼🇹🇼當日去到人流算多 座位都坐滿約八成一邊係花花牆 🌸一邊係充滿台灣情懷嘅壁畫🖼角落仲有隻巨大熊啤啤🐻可以俾人打卡菜單上嘅台灣料理都有好多選擇 可以滿足下想去台灣嘅心✈️例如有滷肉飯 拌麵 湯麵 台式小食等等😋😋實有樣啱自己胃口!⭐️⭐️豐盛台灣牛肉湯麵🐮 HKD$78⭐️⭐️豐盛牛肉湯麵果然好足料👻花枝丸 貢丸彈牙有咬口湯底帶有微微藥材味 牛肉味則略嫌淡咗少少😛如果濃味啲就好啦😜牛肉滷得肉質軟嫩 超好食另外仲有半蛋 浸下湯都好食🤓喜歡麵線有咬感唔會煮得軟爛味道:🌕🌕🌕🌗🌑價錢:💰💰⭐️⭐️鮮梅佐豬排滷肉飯🐷 HKD$68⭐️⭐️菜式以筲箕呈上幾有懷舊感😌豬扒份量都唔少 外層炸得金黃色 好酥脆😍肉質又唔乾柴點上梅子醬 酸酸地幾特別😉酸梅唔會過酸 所以可以成粒咬 就咁食幾爽口又開胃😝滷肉飯嘅肉燥肥瘦比例適中 滷肉汁幾好食又唔過鹹所以撈飯一流👍🏻👍🏻味道:🌕🌕🌕🌕🌑價錢:💰💰⭐️⭐️芋見檸奶凍吐司🍞 HKD$64⭐️⭐️之前見過台灣有 所以毫不猶豫就點咗🤩竹炭吐司烘得脆身 夾上綿密芋泥 檸檬奶凍同麵包糠粒粒 口感又脆又綿而芋泥份量
👣 哈豆 👣

當日去到人流算多 座位都坐滿約八成
一邊係花花牆 🌸一邊係充滿台灣情懷嘅壁畫🖼
角落仲有隻巨大熊啤啤🐻可以俾人打卡
菜單上嘅台灣料理都有好多選擇 可以滿足下想去台灣嘅心✈️
例如有滷肉飯 拌麵 湯麵 台式小食等等😋😋
實有樣啱自己胃口!

⭐️⭐️豐盛台灣牛肉湯麵🐮 HKD$78⭐️⭐️

係有得玩下嘅飲品🤣
凍豆漿同阿華田係分開上的
先飲幾啖凍豆漿
就可以放上自製嘅阿華田雪條😆
等佢溶化再攪勻就製成左一杯阿華田豆漿啦!
不過唔知係咪凍飲嘅關係 阿華田味唔算太突出😂
另外因為豆漿有加上胚芽 口感層次豐富啲

味道:🌕🌕🌕🌑🌑
價錢:💰💰💰
2022-04-27 16 瀏覽
3年疫情仲未去到旅行。我今日就同朋友搵到間以台灣著名景點🏞做壁畫既餐廳食晚飯,就當去咗次旅行先🤠,餐廳好多位都係📸打卡位,每一個角落都感受到台灣嘅氣息。播嘅歌🔉首首都係大家耳熟能詳嘅台灣歌🎼。🍜豐盛台灣牛肉湯麵我地揀咗呢個係牛肉湯底😋,爽滑細扁麵。餸有鮮嫩嘅牛𦟌、爽口嘅花枝丸、彈牙嘅貢丸、好腍嘅蘿蔔 + 半隻滷蛋。😍🍵黑糖芋芋鮮奶 (熱)可以選擇甜度,已經落咗黑糖嘅關係😉,我要咗少糖,甜度啱啱好👍🏽。滑滑嘅鮮奶 + 有咬口嘅芋頭粒,口感豐富。🤩🍛古早味蝦卷滷肉飯朋友話去台灣點少得食滷肉飯🫠,我地最終揀咗蝦卷滷肉,蝦卷皮外脆,蝦肉內軟。🙂🧋仙草奶凍 (凍)滑捋捋嘅牛奶😙加大大嚿完整嘅仙草🤤,味道甘甘甜甜。🤓🥗滷肉時菜時菜係生菜🥬,淋上滷汁 + 滷肉,味道好夾,唔會過咸。😎🧆台灣滷水拼盤去到台灣最鍾意❤️食路邊攤嘅滷水嘢食。呢個拼盤有牛𦟌、雞翼、豬腳、豆腐、滷蛋,🤩好豐富!朋友話裝住拼盤嘅碟好似張沙灘椅🏖。🍞少女心棉花糖吐司竹炭吐司🥳上面鋪滿芋泥,仲有4粒棉花糖 + 薄切蘋果、雲尼拿雪糕球 + 心心朱古力。賣相好靚,啱晒少女打咭。📸

🍜豐盛台灣牛肉湯麵

🍵黑糖芋芋鮮奶 (熱)

🍛古早味蝦卷滷肉飯

🧋仙草奶凍 (凍)
滑捋捋嘅牛奶😙加大大嚿完整嘅仙草🤤,味道甘甘甜甜。🤓

🥗滷肉時菜
時菜係生菜🥬,淋上滷汁 + 滷肉,味道好夾,唔會過咸。😎

🧆台灣滷水拼盤

🍞少女心棉花糖吐司
2022-04-25 14 瀏覽
今日叫左兩款麵1)和牛薯餅乾拌麵,有4種醬選擇,沙茶醬、麻辣醬、芝麻醬、蕃茄醬 我就揀麻辣醬,果然夠辣,麵都彈牙(等陣話你知係乜嘢麵)和牛薯餅炸到熱辣辣,入面啲和牛餡都好好食😋我自己食晒。2)豐盛台灣牛肉湯麵,湯底濃,牛𦟌肉炆得好淋,好入味,正。用乜嘢麵條?原因:無論湯麵或是拌麵,都係來自台灣嘅叫關廟麵(出名嘅手工麵)香滑爽口👍常被當地人招待宴賓之用。意味著:哈豆老闆把所有客人當宴賓款待。3)飲品叫左鮮果茶,好香好香,原來佢哋用左百香果原汁😋配以新鮮嘅生果,內有蘋果、提子、橙、火龍果。4)炸物叫左甘梅蕃薯條,蕃薯條上面有酸酸的味道,這些就是台灣的話梅粉,澆在炸物上好夾,令人胃口大開。
今日叫左兩款麵
2)豐盛台灣牛肉湯麵,湯底濃,牛𦟌肉炆得好淋,好入味,正。
用乜嘢麵條?
意味著:哈豆老闆把所有客人當宴賓款待。
2022-04-25 11 瀏覽
呢排太掛住台灣,又去咗食台灣嘢🤪呢間餐廳牆身有好多台灣著名嘅景點插畫,好鬼正,連店員都係台灣人,感覺真係好似去咗轉台灣食嘢😌🥢走心牛肉蕃茄湯麵 $78蕃茄湯底超濃郁呀~入面有牛肉、花枝丸、豬肉丸、滷水蛋同菜,牛肉軟腍入味,花枝丸同豬肉丸都好彈牙,湯麵軟硬度適中👍🏻🥢豆腐丸子蕃茄伴麵 $64豆腐滷得好入味,完完全全索晒啲滷水汁,超正~伴麵夠晒爽滑,味道唔錯!🥢紅燒牛肉拼雞翅滷肉飯 $68滷水雞翼同牛肉都好腍好入味,滷肉軟爛香滑,入口唔油膩,配上滷水汁令米飯更軟糯香甜🍽鮮果雪糕四味吐司 $64Wow🤩 一次過可以試四種味道有花生、草莓、朱古力、蛋椰漿,仲有雪糕同生果粒,吐司勁脆,好好味,食埋呢個甜品,超級滿足!-桂圓紅棗茶 $38真材實料,紅棗味好出,夠晒滋潤-珍珠鮮奶茶 $38鮮奶茶濃厚香滑,唔太甜
呢排太掛住台灣,又去咗食台灣嘢🤪

🥢走心牛肉蕃茄湯麵 $78
蕃茄湯底超濃郁呀~

🥢豆腐丸子蕃茄伴麵 $64

🥢紅燒牛肉拼雞翅滷肉飯 $68
滷水雞翼同牛肉都好腍好入味,
滷肉軟爛香滑,入口唔油膩,配上滷水汁令米飯更軟糯香甜

🍽鮮果雪糕四味吐司 $64
Wow🤩 一次過可以試四種味道

-桂圓紅棗茶 $38
真材實料,紅棗味好出,夠晒滋潤

-珍珠鮮奶茶 $38
鮮奶茶濃厚香滑,唔太甜
2022-04-24 21 瀏覽
晚市終於開返,緊係要即刻出黎食夜晚啦。想食台灣野想食好耐,等咗幾個月終於食得。今日兩個人叫咗3樣野食,2杯野飲。第一樣係炸物拼盤,由台灣腸,鹽酥雞,番薯條炸蝦卷,查墨魚同貢丸,全部都好好食 炸完唔會好乾,分量又多。第二樣係雞翼牛展瀂肉飯,牛展好淋,瀂肉好入味,好值得叫。第三樣係拉絲蛋卷吐司,包好脆 最推介既一樣,真係好好食,份量又好大,食到好飽。最後兩杯特別,奶味係好香好重,唔會好甜,會再黎多次食,好好食既台灣野
晚市終於開返,緊係要即刻出黎食夜晚啦。
想食台灣野想食好耐,等咗幾個月終於食得。
今日兩個人叫咗3樣野食,2杯野飲。
第二樣係雞翼牛展瀂肉飯,牛展好淋,瀂肉好入味,好值得叫。
2022-04-24 10 瀏覽
餐廳牆身都畫滿台灣景點,連啲職員都係講台灣普通話,超有去左台灣既感覺最重點係食物CP值都好高,真係好去左台灣食野咁,價錢同食物質素/份量都👍👍拉絲蛋卷吐司 $64因為黑吐司無哂,轉左白吐司,但亦無影響到佢既顏值,一上枱就見到到一大舊芝士係中間好似山泥傾瀉咁,超級心心眼,咬落會食到陣陣台灣魚酥既咸香,配埋半熟既煎蛋卷,最緊要佢既芝士亦好搶出,成個口感好豐富三彩水餃湯麵 $68 有3隻款水餃,韭菜最好味,餡料醃得啱啱好,唔會過鹹又唔會好淡,韭菜味好濃,另外2款係玉米同高麗菜都好清新,湯麵係牛肉湯底,食落有陣陣既藥膳味,再慢慢散發牛肉牛香,麵條好Q彈,掛湯力都唔錯紅燒牛肉拼雞翅滷肉飯 $68紅燒牛肉炆得勁冧身仲超級入味,切得都好厚身,所以冧身得黎都仲好有口感,雞翼不過不失,滷肉飯好出色,每一啖飯都會食到滷肉嘅香味,肥瘦合一既滷肉食落完全無負擔,甜而不膩,膠質滿滿,超級推介珍珠豆漿紅茶 +$26叫左無糖,飲落有好清澈既豆香味,好小清新珍珠鮮奶茶 +$32飲落唔會覺得死甜,反而有種淡淡既茶香

拉絲蛋卷吐司 $64

三彩水餃湯麵 $68

紅燒牛肉拼雞翅滷肉飯 $68

珍珠豆漿紅茶 +$26
叫左無糖,飲落有好清澈既豆香味,好小清新

珍珠鮮奶茶 +$32
飲落唔會覺得死甜,反而有種淡淡既茶香

2022-04-16 45 瀏覽
今日行完山,出咗觀塘食晏, 因為觀塘多嘢食, 係估唔到, 假期觀塘到咁多人, 仲旺過旺角, 🙄 間間都冇位, 唯有去工廠區附近, 食呢間台灣菜! 呢間哈豆係台灣人開, 樓面係台灣人老闆又係台灣人😙 阿仔點咗個豐盛台灣牛肉麵, 湯底好正宗嘅台灣味道, 夠曬濃味, 配料亦都好多, 有牛肉, 花之丸, 貢丸, 紅蘿蔔, 白蘿蔔, 蘿蔔好入味, 佢啲牛肉唔係一片片嘅牛肉, 而係牛展厚切👍🏻一客鹽酥雞另外叫咗個紅燒牛肉拼雞翼鹵肉飯鮮梅豬扒滷肉飯古早味蝦捲滷肉飯, 滷肉飯啲飯好好食😋飲品叫咗黑糖芋芋鮮奶 , 老公話黑糖鮮奶芋芋麻麻地, 芋泥唔夠 creamy 😐阿哥鮮榨檸檬椰果都好好飲!我杯有氣蘋果醋好正, 酸酸甜甜好開胃整體都唔錯, 但價錢一啲都唔算平, 飲品嘅價錢唔值。。

一客鹽酥雞

另外叫咗個紅燒牛肉拼雞翼鹵肉飯

鮮梅豬扒滷肉飯

古早味蝦捲滷肉飯, 滷肉飯啲飯好好食😋

阿哥鮮榨檸檬椰果都好好飲!

我杯有氣蘋果醋好正, 酸酸甜甜好開胃

整體都唔錯, 但價錢一啲都唔算平, 飲品嘅價錢唔值。。
2022-04-15
2022-02-11 53 瀏覽
呢一間餐廳真係話觀塘區臥虎藏龍嘅餐廳,喺工廠大廈入面,不過絕對係非常之有質素!好鍾意食呢一度嘅豐盛台灣牛肉麵,好友台灣氣氛,而且再加埋呢度嘅湯底亦都非常濃郁!呢度嘅牛肉麵真係好好食,軟硬適中!