2022-04-27 16 瀏覽
3年疫情仲未去到旅行。我今日就同朋友搵到間以台灣著名景點🏞做壁畫既餐廳食晚飯,就當去咗次旅行先🤠,餐廳好多位都係📸打卡位,每一個角落都感受到台灣嘅氣息。播嘅歌🔉首首都係大家耳熟能詳嘅台灣歌🎼。🍜豐盛台灣牛肉湯麵我地揀咗呢個係牛肉湯底😋,爽滑細扁麵。餸有鮮嫩嘅牛𦟌、爽口嘅花枝丸、彈牙嘅貢丸、好腍嘅蘿蔔 + 半隻滷蛋。😍🍵黑糖芋芋鮮奶 (熱)可以選擇甜度,已經落咗黑糖嘅關係😉,我要咗少糖,甜度啱啱好👍🏽。滑滑嘅鮮奶 + 有咬口嘅芋頭粒,口感豐富。🤩🍛古早味蝦卷滷肉飯朋友話去台灣點少得食滷肉飯🫠,我地最終揀咗蝦卷滷肉,蝦卷皮外脆,蝦肉內軟。🙂🧋仙草奶凍 (凍)滑捋捋嘅牛奶😙加大大嚿完整嘅仙草🤤,味道甘甘甜甜。🤓🥗滷肉時菜時菜係生菜🥬,淋上滷汁 + 滷肉,味道好夾,唔會過咸。😎🧆台灣滷水拼盤去到台灣最鍾意❤️食路邊攤嘅滷水嘢食。呢個拼盤有牛𦟌、雞翼、豬腳、豆腐、滷蛋,🤩好豐富!朋友話裝住拼盤嘅碟好似張沙灘椅🏖。🍞少女心棉花糖吐司竹炭吐司🥳上面鋪滿芋泥,仲有4粒棉花糖 + 薄切蘋果、雲尼拿雪糕球 + 心心朱古力。賣相好靚,啱晒少女打咭。📸

🍜豐盛台灣牛肉湯麵

🍵黑糖芋芋鮮奶 (熱)

🍛古早味蝦卷滷肉飯

🧋仙草奶凍 (凍)
滑捋捋嘅牛奶😙加大大嚿完整嘅仙草🤤,味道甘甘甜甜。🤓

🥗滷肉時菜
時菜係生菜🥬,淋上滷汁 + 滷肉,味道好夾,唔會過咸。😎

🧆台灣滷水拼盤

🍞少女心棉花糖吐司