疫情😷下連去台灣都係一種奢侈,番唔到家鄉😭,唯有喺香港尋找她的味道。一踏入餐廳,就見到牆上面畫左好多台灣既風景名勝,放天燈既平溪、神木阿里山、用粉筆畫既台劇主角,餐廳入邊仲有間房掛左校服喺度😆令人一下子搵番台灣既感覺。*台灣五寶拼盤肉燥飯 套餐$66*有香腸,雞翅,豆腐,貢丸同花枝丸,而且仲有伴菜同半隻魯蛋,好豐富。肉燥味道濃郁好好送飯。一款飯可以滿足到食唔同夜市小食既慾望。*鹹酥雞麻辣湯麵🍜套餐$68*雞既炸粉唔厚,所以入邊真係啖啖肉。😛 麵底彈牙,不過湯底既麻辣係用辣油自己撈,並唔係真係麻辣湯底,呢度就有少少失色。*魚鬆肉燥時菜 $30*上面佈滿左台灣魚肉鬆,加埋佢既特製肉燥,大大碟好新鮮☺️*麻辣丸子三兄弟 $18*三兄弟貢丸,花枝丸同牛丸串埋一齊,貢丸同花枝丸最為爽口彈牙,牛丸就有少少油膩感。*丸子胡椒豚骨湯 $20*豬骨湯配彈牙丸子,係湯底比較多油少少🤏。*凍胚芽豆漿 $6跟套餐*可以要求甜度,我就選左微糖,覺得甜度岩岩好。*百香果綠茶QQ (珍珠椰果)$12跟套餐*少甜都比較甜,建議微糖會比較好入口。

*台灣五寶拼盤肉燥飯 套餐$66*

*鹹酥雞麻辣湯麵🍜套餐$68*

*魚鬆肉燥時菜 $30*
上面佈滿左台灣魚肉鬆,加埋佢既特製肉燥,大大碟好新鮮☺️

*麻辣丸子三兄弟 $18*

*丸子胡椒豚骨湯 $20*
豬骨湯配彈牙丸子,係湯底比較多油少少🤏。

*凍胚芽豆漿 $6跟套餐*
可以要求甜度,我就選左微糖,覺得甜度岩岩好。

*百香果綠茶QQ (珍珠椰果)$12跟套餐*
少甜都比較甜,建議微糖會比較好入口。
2022-05-21 441 瀏覽
今日同阿媽收工之後去觀塘行吓街,因為想去啲平時唔係成日去嘅地方!朋友介紹之下去咗呢間台灣好出名嘅食店食午餐!一睇覺得啲價錢都唔係平喎!但係試完都覺得你真誠嘅準備,材料亦都係優質!所以都唔錯我諗都唔使諗就揀咗台灣牛肉特性麵,有牛展,牛肋骨,墨魚丸兩粒,同埋貢丸一粒!貢丸就冇乜特別正常咁香墨魚丸就相當出色!入邊有一粒一粒嘅墨魚顆粒,而且非常之彈口好味😋牛筋亦都有兩大片,好有口感之餘又入味!牛肋骨亦都如是,唔使好大力咬到覺得好容易咬,又唔會太林夠晒火候!牛肉湯底到你特別記錄,你會見到有少少一層油,但係應該係煲牛肉火候足夠所以煲咗出嚟阿媽嗌左一個新出嘅特色麵線!同我喺台灣食嘅阿宗麵線好相似,好好味!不過呢個價錢得咁細碗就有少少貴可能實在太特色難整啲所以會貴少少🤏我哋再帶咗碟滷水拼盤一齊食!呢度有滷水雞翼兩隻同埋老豆腐加豬手,豬手比我想像中出色!好夠林, 但係又會夾雜着啲瘦肉呢度嘅環境非常舒適,加上下午茶時間可能會少啲人,所以食得好舒服, Xinyue好似都係地道嘅台灣人所以我哋全程講普通話好有感覺
正常咁香
墨魚丸就相當出色!入邊有一粒一粒嘅墨魚顆粒,而且非常之彈口
好味😋
可能實在太特色難整啲所以會貴少少🤏

所以我哋全程講普通話好有感覺
2022-05-21
2022-05-19 28 瀏覽
有真😺店長坐鎮嘅台灣嘢🍚-🐥逢甲鹹酥雞肉燥飯($52)鹹酥雞炸得好香口🐤而且肉燥飯份量超足料👍🏻-🍜勁爆浮誇大腸麵線配大蒜香腸🌭($116)成碗都勁多配料😹超適合我呢個大腸愛好者😻仲有勁多芫荽同台灣丸😻😻😻🌭大蒜香腸外脆內軟超好味👍🏻-🧋珍珠奶茶(跟餐+$12) 食台灣嘢當然唔少得飲番杯珍珠奶茶🧋-📍哈豆 (觀塘)觀塘駿業里6號富利工業大廈3樓A室-#hkfoodie #hkfoodblogger #taiwan #taiwanfood #台灣菜 #hkcat #觀塘美食 #widefacefoodie_food
有真😺店長坐鎮嘅台灣嘢🍚
🐥逢甲鹹酥雞肉燥飯($52)
鹹酥雞炸得好香口🐤而且肉燥飯份量超足料👍🏻
🍜勁爆浮誇大腸麵線配大蒜香腸🌭($116)
成碗都勁多配料😹超適合我呢個大腸愛好者😻
仲有勁多芫荽同台灣丸😻😻😻
🌭大蒜香腸外脆內軟超好味👍🏻
🧋珍珠奶茶(跟餐+$12)
食台灣嘢當然唔少得飲番杯珍珠奶茶🧋
📍哈豆 (觀塘)
2022-05-19 29 瀏覽
觀塘工廈台式餐廳🧋-👀沒有立場資訊-🍜豐盛台灣牛肉湯麵 ($78)湯底味道可以再濃少少,麵嘅份量幾多,唔會太淋,牛肉份量都多,不過有少少韌,但都算香,菜都俾咗幾多,仲有啲雜丸係入面,幾抵食!-🍜走心牛肉蕃茄湯麵 ($78)蕃茄味可以再濃少少,湯底酸甜幾開胃,有俾原片番茄,麵底同牛肉同另一碗分別不大,一樣都幾抵食~-🍱鮮梅豬排滷肉飯 ($68)俾咗原粒新鮮梅,食落幾特別同幾開胃,豬扒可以再脆啲,同埋食落有少少油🤔滷肉飯嘅滷肉都幾大粒,肥瘦比例適中,不過朋友話隻碟個窿有少少唔方便,因為會跌啲飯出嚟🤣-🥟紅油三彩水餃 ($65)返到嚟先發現啲相out fo🥲啲水餃幾大粒,皮薄同多汁,肉味夠濃,紅油醬汁都好惹味,不過三款水餃嘅味道唔係太大分別🤣-🍘炸物拼盤 ($58)地瓜條唔夠脆但食落夠甜,加咗酸梅粉更加提升咗甜味,鹽酥雞夠脆不過可以再多汁啲,墨魚條幾好食,一樣夠脆,至於台灣香腸就得一條,比較難同朋友share食,不過夠多汁同皮夠脆~-🍡團團圓圓combo ($98)呢個combo有牛奶花生、燒仙草同黑松露薯片,先講下牛奶花生,啲花生煮到好淋,芋圓夠煙韌但冇乜芋頭味,牛奶味都唔算出🤔至於燒仙草
觀塘工廈台式餐廳🧋
👀沒有立場資訊
🍜豐盛台灣牛肉湯麵 ($78)
🍜走心牛肉蕃茄湯麵 ($78)
🍱鮮梅豬排滷肉飯 ($68)
🥟紅油三彩水餃 ($65)
🍘炸物拼盤 ($58)
🍡團團圓圓combo ($98)
至於燒仙草,紅豆蓉略嫌太甜,仙草比平時出面食嗰啲淋好多,好似就嚟溶咁,可能因爲加熱咗🤔仲有黑松露薯片,一食就知係超市某隻自家牌子嘅黑松露薯片😂個人覺得呢個組合唔太夾,而牛奶花生係兩碗入面最好食嘅~
餐廳地方幾大,牆上仲有啲老闆自己親自係台灣影嘅相,同埋上菜幾快,仲有隻貓貓係度做店長🥹個人覺得幾抵食,不過味道就還好,服務都還好🤔
味道 7/10
環境 7/10
服務 7/10
回頭率 6/10
總評 7/10🤔
人均消費 $150💰
📍哈豆
(其他分店:
觀塘成業街19號成業工業大廈2樓29室)

#米食台灣菜 #米食觀塘 #米食甜品 #hkfood #hkfoodie #hkig #香港美食 #香港餐廳 #食評 #thefoodieinitiative
2022-05-18 18 瀏覽
大腸綜合麵線配大蒜香腸 $89呢碗麵線超出咗我預期,因為有好好好多大腸,成碗麵線感覺大腸已經佔超過1/3,台灣腸配大蒜好香口。藥燉排骨湯麵 $70藥燉排骨湯配麵另上,湯底好濃郁搭配排骨大大件,不過略嫌啲麵太淋,如果硬身啲口感好好多。阿華田豆漿 $32呢杯係將阿華田冰放入豆漿入面,所以要等阿華田融咗味道會出好多,阿華田同豆漿味道都幾夾,但豆漿本身入面都有冰,所以令成杯嘢飲好凍,建議豆漿可以唔落冰。珍珠豆漿紅茶 $26第一次飲豆漿配珍珠紅茶,豆漿味好重,咁樣搭配之下感覺更加健康,不過珍珠紅茶好似配鮮奶好飲啲,建議豆漿愛好者試試🤩芋見檸奶凍吐司 $64好大份🤣,麵包好脆,入面仲搭配奶凍同芋泥,呢個組合特別得嚟又都係我鍾意嘅嘢食,推薦值得一試👍
大腸綜合麵線配大蒜香腸 $89

藥燉排骨湯麵 $70

阿華田豆漿 $32

珍珠豆漿紅茶 $26

芋見檸奶凍吐司 $64
  • 芋見檸奶凍吐司
  • 大腸綜合麵線
-🔸桂圓紅棗茶 $38🔸台式滷水拼盤 $58🔸大腸綜合麵線配大蒜香腸 $89-收工見肚餓就自己走咗去食個台式晚餐,去到哈豆見到新出咗台灣大腸麵線,即刻要試吖!大腸麵線嘅主角大腸夠肥夠大件,仲有大量花枝丸、貢丸、芫茜同柴魚片,超足料又好味。跟餐有個大蒜香腸係必食,黑椒蜜糖味嘅台灣腸咬落爆汁,加埋原粒蒜頭食超級正!唔知麵線係咁大碗,所以叫埋滷水拼盤,裡面有齊牛𦟌、雞翼、豬腳、豆腐同滷蛋,飲埋紅棗茶,勁飽勁滿足啊!
🔸桂圓紅棗茶 $38
🔸台式滷水拼盤 $58
🔸大腸綜合麵線配大蒜香腸 $89

2022-05-18 28 瀏覽
好有台式風味喔!最特別係聯絡店員都係講國語㗎!好似去咗台灣一樣😍😍我愛台妹😝紅牛肉拼雞翅滷肉飯🐮🐥食得台灣嘢一定要食紅燒牛肉!呢度嘅紅燒牛肉係用牛𦟌做㗎!仲有入味牛筋添😍大腸綜合麵線🐷大腸麵線味道香濃,大腸夠晒入味!有墨魚丸同埋台式貢丸,麵線滑嘟嘟加埋莞西等配料,味道香濃!台式滷水豆腐🧈滷水豆腐炸得香脆,熱辣辣🔥芋泥奶凍吐司🍞呢做係必食甜品,之前淨係台灣食過,呢度整得好出色,有厚厚一層的芋泥!加上凍凍的奶凍!同脆脆的多士!有多重口感😋鮮檸檬椰果多多有奇亞籽配益力多,甜絲絲的,夏天飲好正!在五月天聽着五月天食住麵線,好輕鬆既晚上,約會一流喔😉

紅牛肉拼雞翅滷肉飯🐮🐥

大腸綜合麵線🐷
大腸麵線味道香濃,大腸夠晒入味!
有墨魚丸同埋台式貢丸,麵線滑嘟嘟加埋莞西等配料,味道香濃!

台式滷水豆腐🧈
滷水豆腐炸得香脆,熱辣辣🔥

芋泥奶凍吐司🍞

鮮檸檬椰果多多
有奇亞籽配益力多,甜絲絲的,夏天飲好正!

在五月天聽着五月天食住麵線,好輕鬆既晚上,約會一流喔😉

• 芋泥奶凍吐司
2022-05-18 61 瀏覽
入到店見到滿滿嘅壁畫介紹台灣美景嘅時候就覺得好靚,哈豆老闆親自拍攝嘅蒔裡·沙灘真係好唯美,黑板畫滿台劇嘅主角真係好懷念(細個已經好鍾意惡作劇之吻💕)下面有個貓屋隻小貓咪係度玩,真係好Q~Q,成個環境好舒服。整體體驗爆燈下次會再食過🥳#台灣牛肉麵套餐 $66 黑糖芋芋鮮奶+$22望落去已經好大碗好足料夠飽,最鍾意麵條夠彈牙煙韌,就算我打咗一陣卡過咗陣麵條都唔會俾湯浸冧依然爽口。牛腩食落唔會好柴而軟身一咬就散,湯底夠入味唔會太重口味,飲完唔會覺得好重味精會口乾,整體都十分滿意!黑糖芋芋鮮奶係跟套餐加錢,本身已經考慮到有黑糖而少冰半糖,芋芋原來芋泥都有三分一咁多都非常足料。飲落好正只係少少甜又帶黑糖味,係唔錯嘅推薦! #鹹酥雞肉燥乾拌麵套餐 $62 胚芽豆漿+$6就咁望好似好少唔夠食就錯喇,朋友已經食到飽到飛起🤣鹹酥雞唔會好似之前食過其他店嘅太鹹or皮太厚,反而皮薄而又酥脆,雞肉軟身容易入口,食完唔太覺得好熱氣!肉燥雖然望落唔多但撈匀咗又唔會令乾拌麵太乾亦夠味!整體哈豆嘅嘢食夠味而唔重口味,啱曬我🤩胚芽豆漿亦係跟套餐加嘢,去冰半糖,飲嘅時候感受到粒粒嘅胚芽! #炸物拼盤 $58有香腸、鹹酥雞
台灣牛肉麵套餐 黑糖芋芋鮮奶 鹹酥雞肉燥乾拌麵套餐 胚芽豆漿 炸物拼盤 #清境和牛薯餅
#台灣牛肉麵套餐 $66 黑糖芋芋鮮奶+$22
台灣牛肉麵套餐

#鹹酥雞肉燥乾拌麵套餐 $62 胚芽豆漿+$6
鹹酥雞肉燥乾拌麵套餐

#炸物拼盤 $58
炸物拼盤
有香腸、鹹酥雞、丸子、蝦卷,番薯條可以一次過試曬。香腸、丸子、唔似平時街邊食嘅好油膩,而最偏愛嘅係番薯條,番薯本身少少甜唔會起根好乾,外表薄薄炸到脆身而入面滿滿嘅番薯食落真係好滿足!

#清境和牛薯餅 $28
脆身皮薄而滿滿嘅牛真係好就滿足,想點一份小吃都可以試下( ´▽`)

*不設有加一收費

💘小小個人評分(Total:10)

😋味道:9
💲價錢:9
✨環境:9.5
🕺服務:9

🔆人均消費:~$70-100
——————————————————

📮 觀塘駿業里6號富利工業大廈3樓A室(觀塘A2出口)

🕚星期一至日,公眾假期11:30 - 21:30

☎️3575 9455
2022-05-16
台灣牛肉麵套餐
鹹酥雞肉燥乾拌麵套餐
炸物拼盤
  • #鹹酥雞肉燥乾拌麵套餐
  • #台灣牛肉麵套餐 #黑糖芋芋鮮奶 #鹹酥雞肉燥乾拌麵套餐 # 胚芽豆漿 #炸物拼盤 #清境和牛薯餅
2022-05-17 31 瀏覽
🚩哈豆台灣菜黎講我真係超級鍾意依間餐廳,今次已經第五次黎食!餐廳位於觀塘工廠區,但十分之近地鐵站,非常方便~靜靜雞同你地講,呢度嘅店員都係台灣人嚟㗎!餐廳嘅牆都畫晒台灣嘅著名景點,好似去咗台灣一樣咁!〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️🌈台灣五寶肉燥飯 $66呢個五寶飯包左香腸,雞翅,豆腐,貢丸,花枝丸,啱晒食肉獸嘅我🥹雞翼煲得好淋,好易脫骨!豆腐吸滿晒滷水汁,非常juicy!呢度嘅香腸超級好食,噴爆汁仲甜甜地~大家可以另外單點香腸食下!套餐仲配左嘢飲,豆漿紅茶~佢哋用豆漿來取替奶精粉,入口就係濃濃嘅豆漿味道,冇晒罪惡感啦!🌈鹹酥雞肉燥麵 $62一上台以為肉燥份量好少,會冇味~但實質已經夠晒味道!鹽酥雞份量適中,即叫即炸,炸衣好脆唔厚,但可惜雞肉偏乾~🌈台灣滷水拼盤 $58拼盤有豆腐,滷蛋,牛肉,萬巒豬腳同雞翅,啱晒選擇困難症嘅你,乜都試啲!佢哋嘅份量大概係每款兩件,佢嘅牛肉係採用左牛展🤤豬腳同牛肉都好淋好入味!不過份量偏少,定價偏高~🌈香酥腐皮蝦仁卷 $48依個就類似我地嘅鮮蝦腐皮卷,不過佢嘅腐皮好薄完全同啲蝦仁融為一體,除咗蝦之外仲有少少沙葛,爽爽脆脆,好吃的~
🚩哈豆
🌈台灣五寶肉燥飯 $66

🌈鹹酥雞肉燥麵 $62

🌈台灣滷水拼盤 $58

🌈香酥腐皮蝦仁卷 $48
2022-05-17
2022-05-16 558 瀏覽
哈豆📍 觀塘駿業里6號富利工業大廈3樓A室💁🏻‍♀️ 3507 勁爆浮誇大腸麵線配大蒜香腸威威味蕾:👅👅👅👅👅👅👅👅(👅10條脷仔最高分// 1條脷仔最低分)呢個套餐係新出既menu❤️‍🔥❤️‍🔥台式香腸配大蒜係最佳配搭🙊有濃郁既肉汁😆搭上香脆表層加埋大蒜有少少香辣🤤 味道絕佳大腸麵線勁多配料😱有幾種唔同嘅丸類大腸油香滿溢但唔會油膩🤫店員推薦先吃原味 後加醋調味又香又順口🤤🤤🤤🤤💁🏻‍♀️ 3205 台式滷水豆腐威威味蕾:👅👅👅👅👅👅👅(👅10條脷仔最高分// 1條脷仔最低分)台式豆腐吸晒滷水汁口感綿實堅韌又好嫩滑😚😚豆腐豆味香濃💪🏻💪🏻滋味倍升💁🏻‍♀️ 3203 逢甲鹽酥雞威威味蕾:👅👅👅👅👅👅👅👅(👅10條脷仔最高分// 1條脷仔最低分)口感酥脆👄雞肉好厚身又唔會太實雞肉醃得好夠味又有鹹香油炸至外酥內軟 肉質軟嫩不乾柴一個人都成左半份🙊🙊🙊💁🏻‍♀️ 3201 甘梅蕃薯條威威味蕾:👅👅👅👅👅👅👅👅👅(👅10條脷仔最高分// 1條脷仔最低分)超鍾意呢道小食❤️‍🔥❤️‍🔥❤️‍🔥佢嘅賣點絕對係薯條上面嘅甘梅粉酸酸甜甜好易入口 勁開胃而且返薯條份量都好多 好厚實 鬆軟香甜💁🏻‍♀️ 3107 雞絲芝麻
哈豆

威威味蕾:👅👅👅👅👅👅👅

面有啲似烏冬😚口感煙韌有咬口
加埋芝麻醬係夏天必食消暑之選
加埋好多唔同配料 口味非常有層次

#hkfoodie #hongkong #觀塘 #觀塘美食 #哈豆 #美食 #食好西 #威威為食仔 #威威要還債

2022-05-07
  • 路邊攤小香腸
  • 逢甲鹽酥雞
  • 甘梅蕃薯條
2022-05-16 34 瀏覽
📍哈豆 (觀塘)觀塘駿業里6號富利工業大廈3樓A室.觀塘有好多親民嘅好餐廳。今日收咗工就同朋友嚟咗呢間,諗住重溫一下台灣嘅味道。🍚台式麻油雞湯套餐配魚鬆肉燥飯 $90麻油雞湯係我去台灣最鐘意食其中一樣,冬天食超暖身。上台已經聞到好香麻油味,口味比一般雞湯濃郁好多😆配埋肉燥飯(另一樣我最鐘意的野食)魯肉都好夠味,配到絕🍚台式滷水拼盤 $58滷水拼盤都係必食,仲有好多款式食。有滷水蛋、雞翼、牛𦟌、滷水豆腐、豬腳。滷得好入味😌大腸綜合麵線配台式香腸 $89大腸、花枝丸、貢丸,幼麵線入口易咬,加入紅醋,酸酸地咁,好開胃。仙草奶凍$42唔洗講咁多,呢杯飲杯相信大家都飲唔少。鮮奶不是奶粉沖的,是真鮮奶。配上仙草,好解渴鮮果四季芭菲 $52雪糕配上鮮果粒,好fresh🍒🍊🍑杯底仲有仙草,增加了口感。好岩做飯後甜品圓圓燒仙草 $58好特別的甜品😆燒仙草、小芋圓、花生,有d咬口。鋪頭仲有配上薯片,係黑松露味😆超好味,完全食唔停。我星期六晚來的坐滿了人。想食的,就早少少打來book定位啦😙
📍哈豆 (觀塘)

🍚台式麻油雞湯套餐配魚鬆肉燥飯 $90

🍚台式滷水拼盤 $58

大腸綜合麵線配台式香腸 $89

仙草奶凍$42

鮮果四季芭菲 $52

圓圓燒仙草 $58

好少特登去工廈搵餐廳食,不過呢間台灣菜都真係幾出名,成日聽人介紹😛裝修唔會話好別緻,但一樣坐得舒服🤩服務態度非常之好,有個姨姨勁好人😂整體黎講,食物質素都比一般嘅台灣菜高質但價錢相對較高😎.🐖 浮誇大腸麵線 $96大腸麵線$100碗其實真係算貴,因為台灣菜一般偏向較低價格🤣不過碗麵真係非常足料,啲貢丸、花枝丸同埋豬大腸好似食極都食唔完😂配料就真係十分之多喇,但如果麵線都多返啲就perfect🥰.🍞芋泥奶凍吐司 $64之前睇人介紹已經覺得好吸引,味道都果然冇令人失望,真係私心推介😳同樣係好足料好大份,千其唔好諗住當甜品咁食,因為真係好飽好飽😂最鍾意係個麵包烘到脆脆地,奶凍同芋泥呢個組合又真係少見啲,幾特別😍.💰人均消費: ~$160.🍽味道: 3.5/5 🏙環境: 3/5‍👨🏼‍🍳服務: 4/5💧衛生: 3/5💰價錢: 3/5
🐖 浮誇大腸麵線 $96
‍👨🏼‍🍳服務: 4/5
💧衛生: 3/5
💰價錢: 3/5
2022-05-12 28 瀏覽
觀塘返工成日都lunch 會去~好出名既地道台灣菜🤤❤勁爆浮誇大腸麵線配大蒜香腸 ️ 好味又好多料既米線~有滷水大腸 貢丸 花枝丸 肉蛋條,仲有香腸+大蒜粒,非常滿足既地道台灣味道!!🧡鮮梅佐豬排滷肉飯 先食粒酸得黎好清新開胃既酸梅,配超大塊好香脆肥美 啖啖肉既豬扒~滷肉飯滷得好香好入味,肥而不膩好餸飯💛滷肉時菜 滷肉+ 滷肉汁伴唐生菜,好味!!💚阿華田豆漿 自己將阿華田雪糕浸落豆漿到,變成阿華田豆漿,特別得黎又好飲💙鮮榨檸檬椰果多多 酸酸甜甜,仲有好多粒粒好好咬
觀塘返工成日都lunch 會去~好出名既地道台灣菜🤤

❤勁爆浮誇大腸麵線配大蒜香腸
️ 好味又好多料既米線~有滷水大腸 貢丸

💛滷肉時菜 滷肉+ 滷肉汁伴唐生菜,好味!!

💙鮮榨檸檬椰果多多 酸酸甜甜,仲有好多粒粒好好咬

睇完《月老》之後,突然好掛住台灣🌕,於是就帶媽媽去咗呢間觀塘嘅樓上台式 cafe ,嚟一個「迷你台灣之旅」!🏡餐廳嘅環境昏暗,裝修簡樸,牆身畫滿壁畫台灣景點嘅壁畫🌅,仲有一幅畫滿台劇人物嘅粉筆畫,而且部分店員仲係台灣人,溫柔嘅國語好親切,✈️真係喚起唔少去台灣旅嘅回憶!menu 除咗美食外,仲加插咗一啲校園小故事💓,睇到好想即刻再刷一次《海派甜心》、《惡作劇之吻》⋯⋯美食方面,呢間餐廳主打台灣地道風味,🍽不過可能迎合香港人口味,所以無咁油膩同重味,😋反而更加啱我胃口!🍜呢個麵線真係無改錯名,豐富到好「勁爆浮誇」!一碗就有齊滷水大腸、貢丸、花枝丸粒、肉羹條,十級飽肚!當中滷水大腸都幾乾淨無臭腥味,而且彈牙惹味,而麵線細滑濃郁,食到好滿足!另配嘅大蒜香腸串係兩條短短嘅台灣腸同兩粒蒜頭。🍢一啖咬落條腸就爆出滿滿嘅鹹甜肉汁,乾蒜調味下,不但減低油膩感,味道變得唔更香口!🍔呢份 burger 幾足料,大過手掌嘅竹炭包夾住生菜、番茄、蘋果切片、豬扒同煎蛋,上面仲插住兩塊餅乾𠻹!漢堡無乜醬汁,可以清楚食到每一層嘅清新口感。真係好想知點解叫「黑熊肉」呢!而甘梅番薯條內脆外軟🍟,撒上酸甜嘅甘梅粉,醒胃之餘

台灣黑熊肉蛋漢堡配甘梅番薯條

而甘梅番薯條內脆外軟🍟,撒上酸甜嘅甘梅粉,醒胃之餘,好有夜市小食嘅味道!
逢甲鹹酥雞

🍗食得台灣嘢,鹹酥雞係必叫嘅!呢份鹹酥雞炸得酥脆唔油膩,而且無太重香料味,食完都唔會口渴,可以食多幾舊!
阿華田豆漿

🍦呢杯胚芽豆漿好特別,唔算太甜,飲幾啖之後,再將阿華田雪條放入去,唔止可以打卡,味道就更有層次!
珍珠鮮奶茶

🧋呢杯珍奶嘅奶味同茶味平衡得啱啱好,珍珠都好有口感呢!
2022-05-07
慶祝紀念
母親節
逢甲鹹酥雞
2022-05-10 20 瀏覽
餐廳的環境和餐牌很有台灣青春校園劇feel。點嘢食係要填紙仔比店員Exploding Cheese Egg Toast + Sweet Potato Fries with Plum Powder拉絲蛋吐司配甘梅番薯條 > 鍾意佢加咗薄薄一層魚酥香口啲,加埋烤過嘅mozzarella和煎蛋,呢款竹炭吐司幾好味。粗切的番薯條薯味幾出,加上酸酸甜甜甘梅粉,兩三下手勢比我食曬Ovaltine Soy Milk阿華田豆漿> 首先飲幾啖胚芽豆漿先,然後將餐廳自製的阿華田雪條倒入去,得咗!唔太甜又有胚芽香幾得意呢度仲有隻好靚嘅猫猫!

拉絲蛋吐司配甘梅番薯條

阿華田豆漿

呢度仲有隻好靚嘅猫猫!