(非會員)
2008-08-17 1 瀏覽
當年品香樓做正宗上海菜,即蒸小籠飽、炒膳糊、甚至回窩肉,的確是獨步天下。小籠飽即叫即蒸,肉汁充沛,一籠十二隻。嘩!真是好吃到再要第二籠。炒鱔糊,真材實料,大大片黃鱔,又多又甜,可以連送數碗白飯。回窩肉,簡簡單單用椰菜、辣豆板醬、半肥瘦豬爽肉,即場炒起,又夠鑊氣,那時一個人常常到品香樓叫回窩肉客飯,兩個人時就要兩個客飯加一籠小籠飽,確是百吃不厭。我在南山邨住了三十年,那時最愛到品香樓,全家人和品香樓上下甚為熟絡,吃飯,也在感受人情味。後來品香樓「豪裝」(聲稱用了三百萬),再去,已變了一般茶餐廳,人面依舊,桃花全非。味道,不能算差,但和當年的超班,已然相去甚遠。之後一次偶然機會,在邨中碰到一位老臣子,閒談間,才知豪裝後老闆把「一切從新開始,一切從新計算」,話我不想說盡,但一切重新計算,對誰有利,大家請自行判斷。
炒鱔糊,真材實料,大大片黃鱔,又多又甜,可以連送數碗白飯。
2008-08-15 6 瀏覽
好耐之前為E間野打過食評,果陣都係中性評級,不過之後食左都好幾次,發現水準唔單止慢慢有上升,仲越黎越穩定.晚餐係掂ge,詳細可參考其他食家喇,我今次主要係想講講lunch~午餐除左星期1-日都有唔同款ge炒粉面之外,仲有一星期7日午市都供應ge菜飯~例如南乳雞中翼,京蔥爆牛仔骨,沙拉骨.今次ge食評,就係主要想推介菜飯,同埋杯凍朱古力,杯野唔會溝到淡晒.$27+$3飲品,Lunch,以e個水準都算ok~不過有個老臣子級ge男侍應,樣衰都唔緊要,成日懶風趣講埋d唔好笑ge所謂笑話,有時又好串囉.

例如南乳雞中翼,京蔥爆牛仔骨,沙拉骨.

$27+$3飲品,Lunch,以e個水準都算ok~

• 菜飯
  • 凍朱古力
(非會員)
2008-08-07 9 瀏覽
前晚和同事一行6人到此聚餐,為咗食到手撕雞,同事一早就訂了座,也預先留了一隻手撕雞。除此之外,我們叫了南乳雞翼、火焰牛柳粒、西蘭花花支帶子(原本想叫蝦球,不過無)、雜菜煲、椒鹽豆腐、糖醋魚,同一人一杯"朱力"......手撕雞:好食不在話下,大大碟,d雞肉好嫰,味道又適中南乳雞翼:我覺得好正,d皮又香又脆,d肉又好入味火焰牛柳粒:好開心的一道菜......個d牛肉好嫰,d同事話好有"o趙勁",d黑椒味又濃,但最重要的係d火焰能保持得很耐,個同事吹都唔熄西蘭花花支帶子:一般,不過不失雜菜煲:都ok椒鹽豆腐:都幾熱氣,不過真係好正,而且同事話比佢食開的大碟糖醋魚:味道一般,如果係魚球或者先起骨會好好多"朱力":唔錯,都幾夠味
手撕雞:好食不在話下,大大碟,d雞肉好嫰,味道又適中
南乳雞翼:我覺得好正,d皮又香又脆,d肉又好入味
西蘭花花支帶子:一般,不過不失
雜菜煲:都ok
椒鹽豆腐:都幾熱氣,不過真係好正,而且同事話比佢食開的大碟
糖醋魚:味道一般,如果係魚球或者先起骨會好好多
"朱力":唔錯,都幾夠味

• 手撕雞,南乳雞翼,火焰牛柳粒,椒鹽豆腐
2008-08-03
呢度係我讀cityu時經常去0既地方,有唔少回憶,所以有時間都會來一來回味,當然,我次次都會book左位先,唔鍾意排隊等。因為成日都冇食過菜,點都要叫d有蔬菜成份0既野黎均衡下一日0既飲食,今次叫左菜遠牛肉河(係兜亂0既,伙記姐姐話會好食d),當然係即叫即炒啦~一上檯熱氣騰騰,又香噴噴,令人忍唔住動手,一食,奇怪,河粉有一種甜甜的味道,唔通伙頭搞亂左鹽同糖﹗﹖冇理由丫~鹹度又適中wo...最開心係有長長0既4條菜心,好爽口架﹗都係甜的,其實講真,最緊要覺得好食咪得囉。呢度有位男仔頭姐姐好有性格(絕對冇貶意,甚至覺得合理),唔鍾意d人0係叫左佢點菜時又諗黎諗去都up唔出要食乜,佢會黑面同有時連擺低句「你諗下先」都冇就無言閃開,(其實比著我都討厭d未諗定就叫人黎落單0既人囉,你估人地大大間食肆淨係服侍你一檯人咩~)d阻住地球轉0既人檢討下啦!!!

色香味都有
色香味都有
2008-08-03 6 瀏覽
素聞呢度係排隊食店之一, 今晚因為較夜食飯關係, 有機會黎試試, 希望唔駛排隊.十點去到, 真係唔駛排隊, 仲有幾多吉檯添. 打開餐牌, 見有宵夜特價, 也就不作他選, 小菜都係$20至$25. 二人點了黑椒牛柳粒, 豉椒炒蟶子, 炸豆腐同鱆魚雞粒撈飯, 飲品就凍奶茶同沙冰.小菜先到, 相信係由於價錢關係, 全部都係二人份量. 不過水準就有少少失望, 聖子細隻而且瘦, 味道一般. 牛柳粒全無鑊氣, 汁多過肉, 有食緊快餐飯o既感覺. 炸豆腐做得不錯, 外脆肉嫩, 灑面的香蒜粒亦非常香口. 鱆魚雞粒撈飯是炒飯的加汁版, 味道淡又十分黏口, 創新有餘口感不足. 唯一要讚的反而是飲品, 跟餐價平而且份量十足, 凍奶茶有中上水準.整體來說只是有茶餐廳的普通水準, 要排隊吃就不必了.

整體來說只是有茶餐廳的普通水準, 要排隊吃就不必了.
$55 (宵夜)
2008-07-20 7 瀏覽
近來去了幾次品香樓,有一晚忍不住和小卡吃了一只鹽焗手撕雞,實在讚不絕口,於是召集飯聚。結果有五人出席。預訂了一只鹽焗手撕雞,雖然是南乳炸豬手先上桌,但一眾人等都把注意力集中在手撕雞上,把豬手都冷落了。以玻璃盤盛著的一只兩斤左右的鹽焗雞,雞肉撕出來後再放回原位,滿滿的一盤雞肉上洒上芝麻吊味,單看也高興。除了肉外,另人驚喜的是附有雞什,現今上館子吃雞已很難遇上(主要原因是大部份店都採用沒有雞什的冰鮮雞)。另外要提的是廚師連雞翅的骨頭也挑了出來,刀功真是不俗。雞的鹹味剛好,鮮嫩幼滑,味道雖稍為不及漢年,但勝在「啖啖肉」,小山般的一盤雞肉,不消一會已給我們解決掉。回頭再吃南乳炸豬手,皮脆肉香,南乳又惹味非常,我覺得勝過北角東寶。西蘭花炒花枝片蝦球,鑊氣雖足,但味道稍欠,玻璃蝦球只有爽脆而沒有鮮味。這道炸牛仔骨是最少人下箸的一道,牛肉被醃至無味,剛炸出來尚可嚐其香脆,放涼了就食之無味了。涼瓜肉鬆煎蛋反而有驚喜,蛋香撲鼻,配上微甘的白涼瓜及小許肉鬆吊味,十分清爽。鍋貼小棠菜也是不俗,外皮鬆化,內裡的蝦膠小棠菜餡料份量剛好,下面鋪了一塊紫菜,登時令整件鍋貼生色不少。買單每人八十,價錢真是大眾化,雖然

買單每人八十,價錢真是大眾化,雖然不是每道菜都好,但單來吃只手撕雞也值回票價。手撕雞每天限量發售,宜先致電預留。
2008-07-07 6 瀏覽
唔知點解呢篇食評一路都submit唔到,而家補返:端午節同7個朋友去左食野,等左好耐終於有位。今晚既餐牌係一張紙,同平時唔同。我估端午節去品香樓食飯,可能價錢真係比平日貴啦。再加上我地總共8個人,當中有6個男仔。佢地又有叫啤酒(唔知收費係點)又叫左成10個餸結果每人差唔多$110同平時自己同一大班人食既價錢好唔同牙!貴左成倍!平時最多食$50-$60。但整體黎講都係滿意架。南乳雞翼:平時好味d,唔知係咪因為今日多人,忙得滯整得求其左。沙薑雞一隻:擺得幾靚,百幾蚊全隻。我本身唔太鍾意食雞,所以覺得唔算好味,但朋友就讚好味。賽磅蟹:味道好普通,不過不失。京都骨:我個人覺得幾好味,d汁好正,但就真係骨多肉少好難咬。西蘭花枝帶子:味道有d淡,帶子同花枝都好似冇乜味咁。椒絲腐乳通菜牛肉:我覺得都唔錯架回鍋肉:唔算辣,d肉好軟,覺得係加得太多梳打粉,搞到冇咩質感。芝士蝦e麵底:我覺得d芝士都唔錯,但d朋友就話其他鋪頭濃味d好味d。仲有2道餸唔記得d名,味道尚可。
唔知點解呢篇食評一路都submit唔到,而家補返:

端午節同7個朋友去左食野,等左好耐終於有位。

今晚既餐牌係一張紙,同平時唔同。
我估端午節去品香樓食飯,可能價錢真係比平日貴啦。

再加上我地總共8個人,當中有6個男仔。
佢地又有叫啤酒(唔知收費係點)
又叫左成10個餸
結果每人差唔多$110

同平時自己同一大班人食既價錢好唔同牙!
貴左成倍!
平時最多食$50-$60。
但整體黎講都係滿意架。

賽磅蟹:味道好普通,不過不失。

西蘭花枝帶子:味道有d淡,帶子同花枝都好似冇乜味咁。

椒絲腐乳通菜牛肉:我覺得都唔錯架

仲有2道餸唔記得d名,味道尚可。
賣相幾靚
2008-07-03 13 瀏覽
今天由女友帶領,在屋村的環境左穿右插下來到這裡,座位和環境也是不錯的。晚飯吃得早,現場初是也頗冷清的,到結帳時已水洩不通,足以證明其實力。點了兩道菜和一杯飲品,也是由女友選擇的。點了菜便看看電視和談天說地,樂在其中的。未幾,凍朱古力便送上來,在炎炎夏日,一杯凍飲確實是很爽快的。飲品也不俗,能配合cream,令朱古力更加有滑溜溜的感覺。叫了肥牛煲和椒鹽九肚魚。先上xo醬金姑沙嗲肥牛煲,有點兒辣,但很惹味,送飯是一流的。可是一路吃便覺得不對辦,食了數十分鐘,還是那碟肥牛煲,到最後,白飯也吃完了,table上還是那一個煲,正想叫侍應取消第二道菜,侍應卻施施然送上我們的九肚魚。接著便好像食芝士條般的,一條條淨食九肚魚。等還等,味道卻真的是一流,新鮮炸起,一咬入口就好像溶化般的,一條九肚魚立即由固體變成液體,好食而且令人回味無窮。作為是日頭幾位光顧晚餐的客人,也要等了超過半小時才能享用第二道菜,怎樣也說不通吧。埋單佰二左右,已忘記了剛才等侯的苦,沉醉於在九肚魚的懷內吧。

叫了肥牛煲和椒鹽九肚魚。

• 椒監九肚魚
2008-06-20 2 瀏覽
小女子一心想去食一餐滿足的晚飯,所以儘管下着大雨我亦堅持要大白鼠陪我去試試,一去到見到餐牌招牌菜係鹽焗手撕雞梗係想叫,誰知女待應相當沒禮貌地問我有無預訂,我說:無!她很悔氣地說:咁無!賣哂!咁我咪退而求其次叫沙薑雞,咕嚕肉,翠塘豆腐,第一個餸咕嚕肉是返炸,味道尚可但肉質死死實實,個餸差不多食完第ニ個餸都未到,好自然找個人問吓,點知女待應的回答是"無計",我話如果無計就埋單啦!我不想食了,他們見這樣很快由無計變有計,其餘嗰兩個餸都係一般水準,但他們送的例湯超多味精,千祈唔好飲,整體來說食物一般但態度極差,我會喜歡去石硤尾耀東街萬發飯店,比這間好味得多.
品香樓,由細食到大架啦。D朋友成日問:你住石硤尾,有無食過品香樓呀?好好味個woi.....我會回應佢地....:好味?以前都仲係ge...衣家只係叫做普普通通,正常la....大約十年前左右,品香樓係一間好傳統ge上海鋪黎架。。個時ge環境無衣家咁靚。食物都係食D好傳統ge上海菜。個時真係好好味。以前ge品香樓D酸辣湯真係正架。仲有炒黃鱔,鱔糊面仲有好多好多都好好味架。不過佢裝修完之後,環境變得好靚,D食物都改變左好多。品香樓好多城大學生黎食。又有好多人睇完openrice山長水遠ge人走黎試。成日都好多人排隊等位。不過可以同大家講,你地覺得品香樓好味唔奇ge.......因為D野食真係唔差。不過如果你地食過以前ge品香樓,你會覺得佢衣家同以前係差好遠好遠。本人就覺得佢D野越黎越咸同越黎越多味精。仲有貴左好多,唔係太抵食。所以呢家好少去品香,反而去隔離ge南豐餐廳。經濟D,雖然小菜款式無品香咁多,但質素都ok ga....而且價錢都ok ga...
品香樓,由細食到大架啦。

2008-05-26 11 瀏覽
炸南乳豬手 ! 火焰鱔 !! 手撕雞 !!! 凍朱古力和芒果冰冰 !!!! 正 !!!但環境好嘈 !! 叫救命無人理 !!
但環境好嘈 !! 叫救命無人理 !!
2008-05-25 6 瀏覽
其實成日都食, 少少好似飯堂咁... 不過今日都係第一次試杯朱古力, 我覺得冇想像中咁好飲, 太甜!!! 水盡依然, 個沙拉骨同西蘭花芯枝帶子好好味! 服務: 今日又出奇地得OK喎! (因為唔夠人, 所以一般啲服務人員係態度比較差)

水盡依然, 個沙拉骨同西蘭花芯枝帶子好好味!

• 沙拉骨; 西蘭花芯枝帶子; 中式牛柳
2008-05-18 13 瀏覽
個朱古力奶的確好好味唔係太甜, 但又好夠味南乳炸豬手亦都好好味豬皮應有o既口感仲係度但你又唔會覺得佢漏亦唔怕炸到太乾身
朱古力奶-正
南乳炸豬手-正
西蘭花花枝帶子-普通
飽魚汁章魚雞粒撈飯-好味
  • 朱古力奶
  • 南乳炸豬手
2008-05-09 13 瀏覽
4月18日, 又睇戲, 自從之前喺九龍塘做暑期工, 阿菲喺到讀書, 耐唔耐都會黎食, 事隔多年, 今日食番, 好似唔同咗咁既?::: 菜遠牛肉炒麵 ::: $30賣相唔多好, 唔知係咪隻碟係黑色既關係, 碟邊見到手指模同跡~ 食落感覺都唔算太差, 麵餅用咗比較粗既生麵, 幾脆幾乾身, 牛肉淋淋地, 不過冇乜味, 個汁都幾濃味, 算中規中矩~::: 芝士肉鬆西蘭花 ::: $48幾大碟, 芝士好似白汁咁, 芝士味唔濃, 勝在多~ 肉鬆好把鬼, 用肉餅整碎撈落去, 格格不入, 好怪~ 不過西蘭花真係幾多, 最後都係食唔晒, 用d芝士汁撈炒麵效果都幾好好耐冇食過, 感覺食物差唔多, 不過環境衛生都差咗, 碟同碗筷都唔太乾淨~ 仲有就係好嘈, 電視機有開聲不過完全聽唔到~ 而當晚阿姐話多人食物要等耐d, 都等咗3-4個字, 不過環觀都未滿坐, 同埋d野都唔係難整, 環境衛生都有待改善~

::: 菜遠牛肉炒麵 ::: $30

::: 芝士肉鬆西蘭花 ::: $48

菜遠牛肉炒麵
芝士肉鬆西蘭花
2008-05-05 7 瀏覽
一家三口到品香樓食晚飯首先叫了兩杯朱古力,($12@)因為見好多人都話好好飲的確唔錯,朱古力幾濃,上面有cream點綴一下另外叫了三個小菜1.炸乳鴿(左下) $25 :味道普通,無以前咁好味不過以呢個價錢,算係唔錯2.火陷黑椒牛柳粒(左上) $48 : 真係用火伴住上,但牛柳粒凍凍地,應該之前已經煮定左無想像中好食,有點失望3.漁香茄子煲(右) $48 : 肉碎的確幾好味,送飯一流,可惜茄子唔入味另外叫了兩碗白飯($8@)送了一個湯品香樓做得不錯的是伴碟,好有心機,賣相吸引
一家三口到品香樓食晚飯

首先叫了兩杯朱古力,($12@)因為見好多人都話好好飲
的確唔錯,朱古力幾濃,上面有cream點綴一下

另外叫了三個小菜

1.炸乳鴿(左下) $25 :
味道普通,無以前咁好味
不過以呢個價錢,算係唔錯

2.火陷黑椒牛柳粒(左上) $48 :
真係用火伴住上,但牛柳粒凍凍地,應該之前已經煮定左
無想像中好食,有點失望

3.漁香茄子煲(右) $48 :
肉碎的確幾好味,送飯一流,可惜茄子唔入味

另外叫了兩碗白飯($8@)
送了一個湯

品香樓做得不錯的是伴碟,好有心機,賣相吸引