2015-01-02 3098 瀏覽
終於食到聞名已久既石峽尾學生飯堂!!!!!老老實實明明這麼近,但一個人去食好似好怪咁,拖拖下冇左件事今次係完果科考試就即去食個晏,夜晚再考好彩呢科有呢組人一齊,爛grade都感覺良好一點:^)辣味羊肉炒飯是日午餐選擇!有點奇怪既係佢加埋仿蟹柳,仲要係細細個食好粉好甜果款不過又係既,港式炒飯有時係咪都掉入去,特別係雜豆同蟹柳呢兩款料xd先試飯底,入口頗香辣,甚至帶點麻辣,同羊肉好配合,且辟羶質感偏稔軟,濕潤水分多,易嚼易入口雖然唔係淋爛出水果種,但唔係我中意既乾爽飯粒羊肉份量少,而且十分薄身又肥膩,羊味不重只是羊肉價格也不便宜,炒飯價錢都係三十幾蚊,飯量不少,我也不會要求太多京蔥牛仔骨菜飯牛仔骨至少有五塊,份量算教人滿意了因為都係三十幾蚊既餐,而家外面隨隨便便食,呢個價位可能只有三分二肉質甚是綿稔,又未至於霉既程度,骨肉易離,食得不狼狽蔥多得出奇,要知道現時買蔥都唔會好似細個咁平十幾年前讀幼稚園時,經常同婆婆去街市,當時既人情味同疏爽,今天已難復見經濟考慮畢竟主宰大家生活,物價飆升即使係檔販想平想搭蔥俾個客,都唔係可以順手就算既事了醬汁都係一般如豉油豆粉糖既味道,勾一勾芡稠度剛剛好,沾上

終於食到聞名已久既石峽尾學生飯堂!!!!!
老老實實明明這麼近,但一個人去食好似好怪咁,拖拖下冇左件事
今次係完果科考試就即去食個晏,夜晚再考
好彩呢科有呢組人一齊,爛grade都感覺良好一點:^)
辣味羊肉炒飯
辣味羊肉炒飯

是日午餐選擇!
有點奇怪既係佢加埋仿蟹柳,仲要係細細個食好粉好甜果款

先試飯底,入口頗香辣,甚至帶點麻辣,同羊肉好配合,且辟羶
質感偏稔軟,濕潤水分多,易嚼易入口
雖然唔係淋爛出水果種,但唔係我中意既乾爽飯粒
羊肉份量少,而且十分薄身又肥膩,羊味不重
京蔥牛仔骨菜飯

牛仔骨至少有五塊,份量算教人滿意了
肉質甚是綿稔,又未至於霉既程度,骨肉易離,食得不狼狽
蔥多得出奇,要知道現時買蔥都唔會好似細個咁平

經濟考慮畢竟主宰大家生活,物價飆升
即使係檔販想平想搭蔥俾個客,都唔係可以順手就算既事了

醬汁都係一般如豉油豆粉糖既味道,勾一勾芡
稠度剛剛好,沾上牛仔骨又可以均勻撈埋飯粒,而又不過水爛
菜飯不會過油過濕,亦無青味,呢餐……感覺似乎健康了一點點xd
南乳炸豬手

醉翁之意不在酒,在乎……
上述兩款都係開個頭咋xd,呢個先係我一直好想試既菜式

炸豬手外皮帶金黃,配上炸蒜,賣相甚是吸引
咬開香脆表皮後則是滿滿膠質,晶瑩剔透,黏香不膩
南乳醬汁稀身,味道十分濃郁,酒香突出卻不算嗆口
不過食得呢味就要預左冇咩肉又多骨,主要係食皮層及膠質
而且油炸過後,的確是誘人而香口,但同時會有點油膩

整體黎講,食物質素……個人認為叫還可以接受既
只係如果為「食」,我應該……不一定會再去,但有人一齊又係另一個講法xd
始終我覺得呢類型既食肆真係要多人去至會夠氣氛
另外,跟餐飲品只有兩杯,俾朋友飲我就冇試到
冇嚐過味,就算係俾左錢都唔會老作,亦都唔會吹到:^0
題外話/補充資料: 服務方面就有少許混亂,不時搞錯單號同座位 餐廳員工冇平時同行既少許串嘴感覺,亦未至於高價餐廳既待客服務 但坐係入面唔會覺得俾人催逼,員工都甚為隨和 環境就預左唔係非常乾淨一塵不染咁 我重申我有點點潔癖係接受到既:^0 同埋卡位佢上面有個吊燈,周圍都幾暗,好似有種打左燈既效果 上面既相都冇執冇處理過,其實我係一秒影完就快手食果種 唔會較角度又唔會點擺盤,但佢個光源就係正上方打落黎,識影既會影到好靚好高質咁 話明學生飯堂,真係成日都好多人好逼位,亦唔淨只有學生 如果午餐時段可能要等一陣,但上菜就唔係好慢既
5 分鐘 (堂食)
2014-11-28 4249 瀏覽
大約一年前已食過頂頂有名的品香樓,但當時得4人未能點太多菜式嘗試,今次約齊朋友共10人再試品香樓。朋友早一天訂座並預留了有名的風沙雞,本來是想要手撕雞但已被人訂光........,8時正到達被安排到新舖(越做越大了)因已訂座不需等候,該店位於舊屋村商場內,而內裡跟修也算新淨,兩邊卡位中間放圓檯,早上茶餐廳晚上小菜。開始點菜:1. 風沙雞 - 已預留,像炸子雞而加了很多熟蒜,外皮脆卜卜雞肉軟滑多汁,蒜味滲入肉裡齒頰留香,好吃。2. 生炒糯米飯 - 朋友上次食過後返尋味,材料有蛋、花生、蝦米、蔥,但這次覺得飯炒得太濕及味道不夠濃。3. 黃金花枝片 - 看上去有點像椒監鮮魷,花枝片食落比鮮魷煙韌亦鮮味足,可惜脆漿太稔。4. 泰式肥牛脆豆腐 - 玉子豆腐炸到外皮脆,牛肉像是灼熟較韌欠牛味,整碟菜淋上奈式酸甜汁,味道真是一般,失敗之作。5. 咕嚕肉 - 本來點生炒骨但無,改吃咕嚕肉,傳統菜式,咕嚕肉做得外皮脆肉嫩,配上酸甜汁,味道不錯。6. 南乳炸豬手 - 又是翻尋味,上次一吃難忘今次必點,而且還點了兩碟,炸豬手炸至豬皮脆卜卜豬手本身仍有肉汁兼南乳入味,再灑上熟蒜,好好吃。7. 麻辣干鍋大腸 -
開始點菜:
7. 麻辣干鍋大腸 - 用鍋上見到很多辣椒及花椒,吃下原來不太辣花椒味比較重,大腸咁稔仍有口感,好吃。
8. 火焰蜜椒牛柳粒 - 上菜後會在底碟上點火,但只屬卓頭,牛柳粒配有青紅椒及洋蔥,牛肉本身醃得太稔無口感,味道亦只是一般。
9. 西蘭花響螺片蝦球 - 一看賣相已覺得好吃,大大隻蝦球及不小響螺片新鮮甜美,西蘭花翠綠新鮮,好吃。
10. 薑汁介蘭 - 介蘭當灶很新鮮不太稔仍有咬口很好吃,但吃不出薑汁味道。
生炒糯米飯
火焰蜜椒牛柳粒
西蘭花響螺片蝦球
薑汁介蘭
凍朱古力
另外點了多瓶啤酒,要介紹的是凍朱古力,朋友們試過均說好好喝,整體食物質素可以,但覺得未至於如此有名。

2014-11-27
西蘭花響螺片蝦球
2014-11-08 4202 瀏覽
前些日子到衛生署聽講座,講座結束後時間尚早,出發前從地圖中看過南山邨就在斜路之下,一於在這秋涼天氣下徒步往南山邨走走;在邨裡走了一圈方知道南山邨並不如想像中的不便,決定擇日再來一訪久仰大名的品香樓。屋邨平台上的品香樓比邨裡已是客似雲來的冬菇亭或其他食肆更熱鬧,幸好剛有食客離座,在週末午市高峰期座位擠迫的品香樓裡可獨佔半邊卡座,舒適程度已是很好的了! 雖然最想吃前同事讚過的南乳豬手或手撕雞,只是一個人實在沒法KO這些小菜菜式,幸好每天不同的午餐裡剛好有我愛吃的雞翼,不是燒雞翼我都鐘意食!瑞士雞翼跟炒飯底($35)這午餐價錢是合理的,可是午餐只有飲品沒有例湯,也許品香樓生意實在太好,不需要送多碗湯來吸引客人了。久經訓練的阿姐在密集桌椅間行動自如,一不留神一碟瑞士雞翼飯便忽然出現眼前,在射燈下的瑞士雞翼一點不"瑞士",顏色淡淡的跟應是濃黑色的瑞士汁沾不上半點關係!不過一客有五隻雞中翼的份量來說也足夠伴飯了。雞翼肉軟淋得輕易離骨,是因為煮得較久的關係??五隻雞翼如淡淡外表般味淡及不入味,加上一點也不Sweet的瑞士汁,最後只餘肥美雞皮成為唯一可取之處。至於兩棵怎煮也爽口的小棠菜是好過沒有的蔬菜
瑞士雞翼配炒飯底

雞翼肉軟淋得輕易離骨,是因為煮得較久的關係??五隻雞翼如淡淡外表般味淡及不入味,加上一點也不Sweet的瑞士汁,最後只餘肥美雞皮成為唯一可取之處。至於兩棵怎煮也爽口的小棠菜是好過沒有的蔬菜。

橙色炒飯像是加了茄汁的西炒飯,只有零碎蛋花的茄汁炒飯粒偏軟,幸好沒有加上太多的瑞士汁,不然會更糊口!不過也佩服廚師可以將如此軟的飯粒炒成炒飯,廚師先生怎說也有點功力!
凍朱古力
在品香樓當然要點其名物凍朱古力(+$3),為什麼眼前這一杯竟然沒有忌廉的???午餐水準已不比晚餐,連餐飲也跟晚餐的不一樣的呀?!

沒有大大朵忌廉花的凍朱古力少了香滑,另一角度又可以品嚐到朱古力原來濃香,每一口都有朱古力粉的沙沙感,味道是夠濃郁的!前同事更認為這杯凍朱古力是朱古力+阿華田而成,小妹實在甘拜下風!

忙過不了的阿姐還能帶一點點笑容為我寫單,在名氣甚高的街坊小店裡已是超乎想像的級數,場內都是一般街坊茶記般聲大大的對話,晚餐時應更熱鬧也更吵耳!

是次午餐水準未如人意,還是要試試晚市小菜才見真章!
題外話/補充資料: 在此感謝前同事C先生的手繪地圖指引,月巴人才知道品香樓的入口在平台右邊,不然當看到左邊烏燈黑火的品香樓,我會以為她是午間不營業的了。
2014-10-22 4104 瀏覽
今日與中學同學聚餐,有同學提議到南山村的品香樓,便決定一試。從來不知道位於石硤尾的南山村有一間如此出名的菜館,我們7時到達的時候已經有人在門口等位,幸好我們預先訂了位,不過門口登記的人表示我們必須齊人才可入座,我們只好在門外等等。餐廳內佈置簡單,有點泰式的感覺,座位的距離都比較近,想必一定是經常很滿座呢!食物的價錢不算太貴,菜色走大排檔路線。我們一行6人先每人點了一杯這裡的招牌飲品,朱古力。基本上這裡每一張枱都可以看到它的踪影!大大的一杯,帶香濃朱古力味,配上上面的鮮忌廉,一絕!但我最後沒有吃掉整個忌廉,因為這個對身材實在是太邪惡了!先來的什菜煲份量很大,很足料。有草菇、冬菇、西蘭花、小白菜、唐生菜、菜心、娃娃菜、蝦米和粉絲。所有蔬菜都清甜爽口!什菜煲後便接二連三的上了所有菜,這裏的上菜速度非常快!這個薑蔥生蠔煲頗令人失望。蔥段的確很多,但生蠔的份量就很少,而且亦很小。每隻生蠔的大小與蠔豉的大小差不多,而且很韌,絕對是煮得太久了。然後是風沙雞,原本我們打算點手撕雞的,但原來這裡的手撕雞是要事先致電預訂,所以沒有呢。這風沙雞皮脆肉嫩,很香口。這裡的其中一道招牌菜—南乳炸豬手。金紅色的豬手

食物的價錢不算太貴,菜色走大排檔路線。

什菜煲後便接二連三的上了所有菜,這裏的上菜速度非常快!
這裡的其中一道招牌菜—南乳炸豬手。金紅色的豬手炸得香脆,富很重的膠質,又脆又滑!
這裡的黃金蝦竟然是用大蝦來做,蝦肉彈牙,配上蛋黃很惹味!
這個蠔仔粥味道非常適中,不會過鹹或偏淡,加上有飯的咬口,口感很好。
這個沙拉骨我覺得是最好食的,原本想像是肉質會很硬的,但一咬之後竟然肉質很淋,亦很有肉汁,一點兒都不會乾!令人回味之作!
最後是薑汁芥蘭。薑汁味不太強,芥蘭都算爽甜。

我們6個人點了共8道菜,6杯飲品,很飽足的離開,埋單都只是每人$120,真是超值!

2014-10-20
15 分鐘 (堂食)
  • 蜜桃沙拉骨
  • 南乳炸豬手
2014-10-20 2954 瀏覽
呢間野勁岩一大班人去聚餐叫餸share食~我地叫左好多野食~~有蟹子西蘭花炆金茹、炸雞球、龍牙豆炒肉片伴菇、香蒜腐竹煲~~全部都勁好味~~d調味同平時夜晚去街市食完全唔同level~d材料會feel到係高質d + fresh d~~炸雞球熱辣辣&脆卜卜非常新鮮,質感一流。炸粉份量適中,而且雞的肉汁能被鎖左炸物之中,非常鮮甜香蒜腐竹煲雖然用料十分簡單,但大量香蒜十分惹味,當豆腐吸入這般濃烈的香料時,就是精華所在,正品香樓都好岩同屋企人親戚出去食飯個時去...長輩可能比較中意中菜,岩曬佢地胃口~~! ))
呢間野勁岩一大班人去聚餐叫餸share食~我地叫左好多野食
炸雞熱辣辣&脆卜卜非常新鮮,質感一流
。炸粉份量適中,而且雞的肉汁能被鎖左炸物之中,非常鮮甜
2014-09-28
2014-10-04 3457 瀏覽
難得咁齊人梗係要嗌餸食飯想食品香樓好多今日終於可以一試由於冇留到手撕雞 所以嗌左風沙雞味道偏咸 texture似炸子雞加小小脆脆炸茄子油到不得了 食落去成口油古法豆腐普通冇乜豆味 似街市三蚊稔豆腐加上小小雞肉 冬菇絲唔算特別 但勝在夠健康南乳豬手平時唔太喜歡豬手因為太肥但南乳味好香 炸得好脆好味浸娃娃菜係一餐煎炸食物入面 有菜係太幸福汁唔太杰都ok 蜜桃沙拉骨金沙骨幾稔幾入面外脆內稔加埋沙律醬酸酸甜甜蜜桃似罐裝但好開胃黑椒牛柳粒上碟時有火燒住好正放左十幾分鐘仲好熱牛粒好稔 配料煮得剛好 唔太硬同稔黑椒汁唔太辣凍朱古力比平時凍朱濃味加埋cream好滑 益力多沙冰 香蕉沙冰的確唔錯飲得出有好重料 味道好濃 冰唔太碎或太大舊平身諗住慢慢食 睇埋大結局可惜太多人等位 食完好快被趕走加上人多比較嘈 唔太岩傾計
難得咁齊人梗係要嗌餸食飯

沙拉骨
凍朱
  • 南乳炸豬手
2014-09-28 2638 瀏覽
整體的評價是中上,對於南乳雞翼我是十分喜愛的,平時其他餐廳的南宇雞翼都是集中在平表層的外皮,但是品香樓的雞翼的香味是由肉滲透出來的,外脆內軟,炸得非常之透,再用爆香了的蒜頭帶出了南乳的風味,不過對於不太喜歡太濃烈味道食物的朋友,可能不太適合了。
2014-09-27 2233 瀏覽
身邊朋友都有介紹呢間不論裝修同食物水準都好正的品香樓作為朋友聚會的好地點,今日終於發現果然名不虛傳。星期六去係好多人等位,所以最好預約定。火焰牛粒真係夠晒特別,等住佢被點火,醬汁被燒得更香,牛柳粒都好軟好入口。人唔多都叫左半隻風沙雞試,外弓脆內軟,配埋個醬油,好正!飲品方面都叫左杯凍忌簾朱古力,炎炎夏日飲一口都已經舒服晒。下次一定會再黎!

2014-09-23 2738 瀏覽
晚餐一行10人黎到呢間喺石埉尾南山邨既品香樓,以前讀書成日食, 今日再戰由於晚市有訂位, 所以一黎到雖然人頭踴踴但都有位,我地預訂左佢既招牌菜手撕雞,其實真係幾好味既, 雞肉雞皮夠滑,撕得好幼細,上面鋪左厚厚既黑芝麻調味,而配以沙薑汁食, 不錯另外,我地仲點左灼牛肉,口水雞,薑葱炒豬頸肉,九肚魚,等我特別鍾意食芝士琶琵豆腐,蜜桃沙拉骨 同南乳豬手芝士琶琵豆腐 芝士味好香濃, 豆腐出面炸得好脆,食落去入面有熱辣辣既豆腐香, 而豆腐入面比較有咬口, 配以芝士醬十分好味南乳豬手,南乳味做得好香濃,豬手皮比較脆,而皮下面充滿骨膠原,係鍾意食有咬口既豬手人仕必點之選蜜桃沙拉骨 排骨比較長身肉質因為近骨所以比較有彈性同少脂肪,個汁有蜜桃汁同沙律醬,十分MATCH ,令到油炸過既排骨食落有清新既感覺總括黎講,食物中上,價錢正常,環境一般,但可以一試,晚市要訂位, 某D食物好似手撕雞要預早訂!
另外,我地仲點左灼牛肉,口水雞,薑葱炒豬頸肉,九肚魚,等
我特別鍾意食芝士琶琵豆腐,蜜桃沙拉骨 同南乳豬手
總括黎講,食物中上,價錢正常,環境一般,但可以一試,
晚市要訂位, 某D食物好似手撕雞要預早訂!
蝦炒西蘭花
蜜桃沙拉骨
2013-11-07
芝士琶琵豆腐
2014-09-19 2703 瀏覽
同一班同事都講左成兩個星期,等到頸到長埋, 尋日終於食到。唔講咁多,去圖 其實另外仲叫左炸豬手同琵琶豆腐,掛住食唔記得影 呢度既野食的確好食夾抵食,但唯一要批評下既係埋環境勁嘈,嘈到我地都要鬧交咁大聲講野
2014-09-18
慶祝紀念
生日
黃金蝦
忌廉凍朱古力
2014-09-18 1589 瀏覽
一大班人最適合就係去品香樓叫餸食飯,坐位夠多地方夠大,而且食物種類好多元化。我地叫左幾碟炒飯炒面,同埋d小菜。嗰碟火焰牛柳粒同椒鹽魷魚特別好食,牛柳粒好淋,好夠味。飲品方面凍朱古力同益力多沙冰都好好飲,夠大杯。宵夜好抵,埋單每個人都只係四十幾蚊。
2014-08-22
$45 (宵夜)
2014-09-10 2206 瀏覽
之前一直聽朋友講南山村間品香樓啲野食唔錯,所以前幾日特登同兩個朋友去試一試,果然值得一嘗!一入到去,個裝修幾古典幾靚,好襯品香樓個名之後當然就跟番朋友介紹叫番幾味黎試下啦:首先當然係火焰牛柳粒。一上菜個下,侍應就即刻點起火,令到賣相十分吸引! 而其味道更加令人食過番尋味,不但醬汁十分之惹味,牛柳粒更肉質鬆軟,非常可口,實在值得推介!另一味值得推介的是這道糖醋桂花魚,醬汁酸酸甜甜,非常開胃,魚亦炸得非常香脆,唯一可挑剔的是進食要小心,因為有很多魚骨,但實在值得嘗嘗,用來送飯一流!因有叫啤酒的關係,最後我們每人需要約$80賣單,整體來說,餐廳環境不俗,食物更十分惹味,實在值得一試。
一入到去,個裝修幾古典幾靚,好襯品香樓個名

火焰牛柳粒
一上菜個下,侍應就即刻點起火,令到賣相十分吸引!
糖醋桂花魚

題外話/補充資料: 如果週末或假日去食的話記住先Book位,否則要等很久!
2014-09-08
20 分鐘 (堂食)
火焰牛柳粒
糖醋桂花魚
2014-08-24 2317 瀏覽
因為聽人講品香樓好出名,所以前幾日已經BOOK定枱,所以今日一去就已經可以入座!叫左蠔仔粥,仲有凍朱古力,好中意朱古力上的忌廉,因為我中意食cream,再加上朱古力粉,好濃既朱古力味!!十分值得推介,但記得晚餐時間先有cream架!!另外賽磅蟹都好好味!上面加左DD蟹籽,仲有西蘭花,蝦肉,蟹仔, 好豐富,加上D蛋好滑,送飯真係要叫賽磅蟹食!仲有糖醋魚,酸酸甜甜,用黎做開胃餸係唔錯既選擇~~~魚既外皮整得好脆好香!!一定要試呀!!
仲有糖醋魚,酸酸甜甜,用黎做開胃餸係唔錯既選擇~~~
魚既外皮整得好脆好香!!一定要試呀!!
2014-08-17
  • 糖醋魚
2014-08-03 3087 瀏覽
大學歲月一大班人經常黎飯聚, 其實只係貪佢有就腳方便又坐得耐, 今次又約番兩個大學死黨黎回味一下南乳炸雞翼淡淡南乳味唔會掩蓋雞味, 新鮮熱辣, 香脆可口!琵琶豆腐白汁芝士伊麵新奇配搭竟然出奇地好食, 琵琶豆腐配香濃芝士白汁, 出奇地夾, 伊麵索哂白汁, 雖然好肥好罪惡感, 但勁好食! 清哂成碟!風沙雞(半隻)雖然等左好耐, 但真係新鮮炸起! 雞肉炸起黎唔會乾, 外脆內軟而且多汁, 加埋惹味炸蒜, 正!
南乳炸雞翼
南乳炸雞
淡淡南乳味唔會掩蓋雞味, 新鮮熱辣, 香脆可口!
風沙雞(半隻)
題外話/補充資料: 最好預先BOOK位
2014-06-18
南乳炸雞翼
2014-08-01 2602 瀏覽
第二次來食,早到,所以好快有位,走時八點左右,門口就多人等了。。。。講返食物,今晚幾個人叫左幾味餸,有椒鹽九肚魚(一般姐,老實,感覺唔夠火侯),黃金花枝(一向鍾意食呢味餸。所以實話好味啊),風沙雞(幾香口,可以爬多兩碗飯),什菜煲,乜乜娃娃菜(呢兩味普通家常菜,無乜出錯,但又唔會叫驚訝),當然,仲有好多餸菜可order,但下次啦,唔好食唔晒浪費,做人要"惜食"ma。。。。實會有下次ge, hohoho
),風沙雞(幾香口,可以爬多兩碗飯
,做人要"惜食"ma。。。。實會有下次ge, hohoho
2014-07-31
  • 風沙雞