2015-10-31 1249 瀏覽
今日約左朋友去浸大,朋友就帶左我去呢間食野,我地去果陣六點幾,入到去得我地兩個。果陣唔係好肚餓,下午茶時間又過左,但又想食d 野,所以就叫左少少野食。 我叫左個公司三文治,朋友叫左個豬扒公仔麵。個侍應一知道我地叫呢d 野而唔係叫小菜或晚餐,佢就話要問問裡邊得唔得。最後等左好耐佢先幫我地落單。 之後仲收左本身係枱面既前菜小食 (類似橋頭咁既野果d)。咁等左好多我地d 野先,明明就無人,唔明點解要搞咁耐。公司三文治係幾足料幾好食既,幾足料,一淡咬落去係全部料都可以食到既,有蕃茄、芝士、蛋、午餐肉等等。 三文治烘左底,係幾好食既。朋友果個豬扒公仔麵見佢塊豬扒都幾大塊幾香口既,我諗應該都唔錯。有另一個朋友過呢度既朱古力係好好飲既,話去度係一定要飲既,但今次我地無叫到。
 之後仲收左本身係枱面既前菜小食 (類似橋頭咁既野果d)。

三文治烘左底,係幾好食既。
公司三文治

2015-10-24
公司三文治
2015-10-21 1423 瀏覽
I have overseas friends coming over to visit me, thus I decided to bring them to some restaurant where they should not have tried before in Hong Kong. This restaurant is located at those old public housing estates and is popular among localsTrue to my words, when they walked past those buildings they were fascinated by its architecture. When we reached at 7pm, there were still vacant seats available and they assigned a 4 seater table to us all the way to the end.Pork ribs with salad sauceI perso
Pork ribs with salad sauce
I personally recommend this dish. Pork ribs was fried till golden crispy but do not feel dry either. There is a tiny layer of fat around it and together with the salad sauce, it has the sweet & sour taste.
Pork Knuckle was fried till golden crispy. As the skin was very crispy, I am addicted to it since it was not overly dried as well. Surprisingly, the meat inside was juicy and we could still see a lot of meat in it.
Besides the food, we also ordered their signature drink – iced chocolate. Through our conversation with the waitress, she informed us that ice chocolate served during the night will have whipped cream on top of it. Never did I realize it. Since I am a big fan of chocolate, I will also have high expectation of it. Luckily it never disappoints me. The taste was thick and strong and together with the cream, it make the drink even smoother.
2014-12-27
  • iced chocolate
  • pork ribs with salad sauce
2015-10-18 1455 瀏覽
品香樓@#foodki石硤尾 南山村xo醬肥牛炒公仔麵(6.5/10)($35)讀city既人必定去食既一間餐廳😍。下午茶份量,都夠飽既😂,只係要$35咋😍,包埋野飲。公仔麵炒得好味,xo醬份量岩岩好😘。可惜肥牛有雪味😂,又唔可以轉其他配料,不過抵食嫌好食😍。九龍塘人,city友絕對不能錯過。
品香樓@#foodki石硤尾 南山村
xo醬肥牛炒公仔麵(6.5/10)($35)
2015-10-09 1479 瀏覽
這裏的選擇比較多相對價錢比較平,同班同學仔出嚟做嘢之後都少咗聯絡好少機會可以出到黎食一餐飯, 放工之後突然收到個Whatsapp有人叫食飯,今晚幾個人都得閒出嚟聚一聚。 所以我哋有決定返嚟呢度食下野,因為好耐無講食,回來回味一下啊。 好掛住呢度杯凍朱古力,因為依度既凍朱古力嘅面頭有層厚厚嘅忌廉,而且朱古力味濃,而且好夠冰凍好適合夏天。係品香點可以唔叫呢個南乳豬手呀,南乳豬手外脆肉多汁,肉好夠滑溜,香口入味。招牌菜既手撕雞,配沙薑汁,雞肉夠嫩。雜菜煲較為清淡,咗菜之外,有魷魚、粉絲、冬菇等等。而且個煲有湯,不是味精湯底,而且幾甜。
凍朱古力
招牌菜既手撕雞,配沙薑汁,雞肉夠嫩。
2015-10-03
30 分鐘 (堂食)
2015-10-01 1999 瀏覽
是晚有朋自遠方來,他們雖吃過中菜,但我敢肯定他們必定沒看過香港的舊屋邨,所以我就想到帶他們來位於石硤尾舊屋邨之間的品香樓吃晚飯。果然,當我帶他們從石硤尾地鐵站經過幽暗的大坑東道,甫進南山村的平台商場時,他們就被那環繞四周的舊式屋邨所吸引,不停舉起手機拍照。雖然是晚為星期六,但由於時間尚早,還未到19:00,一來到就獲安排坐進店內最入面的一個四人卡座。其實四人卡座真的是僅容四個人,如果當中有胖子,或帶著大包小包,就只能抱著大包小包吃了。不過考慮到這裡是味道行先,環境為次,就不理會了。蜜桃沙拉骨($72)我自己是從不吃沙拉醬的,這道菜是友人點的,我也只好找一塊沾了最少沙拉醬的排骨淺嚐了一口。排骨煎得外表金黃,肥廋適中,吃起來肉質不會因為太廋而過韌,其實本身排骨已有調味,但蘸了沙拉醬,沙拉醬的微酸就正好中和了排骨的肥膩感,吃起來不會有很膩的感覺,加了蜜桃,酸酸甜甜,味道很清新,為沙拉骨有畫龍點晴之效。南乳炸豬手($78)豬手炸至金黃色,外表炸至脆卜卜,口感香脆,但內裡的肉又不會太乾,還能保持當中的肉汁。豬手雖然連著一大塊骨,但肉也很多,很容易就能把肉啃下來。加上南乳的咸香,味道也不錯。香蒜黃

蜜桃沙拉骨($72)

蜜桃沙拉骨
南乳炸豬手($78)

南乳炸豬手
香蒜黃金蝦($98)

黃金蝦蝦如其名,蝦殼同樣炸至金黃色,驟眼看,已能看到散落在黃金蝦上的香蒜。香蒜經炒過後,香氣四溢,令人唾液欲滴。在用牙齒褪去蝦殼期間,舌頭正好細味蝦殼上的咸蛋黃醬,能感受倒一小夥一小夥搗爛了的咸蛋黃醬,咸蛋黃味濃郁,令人齒頰留香。雖然蝦肉沒有咸蛋黃醬,但這時候口內已充盈著氛芳的咸蛋黃味,所以你不會覺得蝦肉淡而無味,相反,只會感受到新鮮蝦肉的爽口和彈牙。
香蒜黃金蝦
風沙雞(半隻)($108)

縱所周知,雞肉是很難入味的,很多時在食店吃到的雞肉,都只有外皮有味道,入面的雞肉都是淡而無味的。但這個風沙雞不單表面散滿炒香了的蒜蓉,吃起來外皮脆卜卜,充滿香蒜的味道,雞肉也能吃出咸咸的味道,再加上香蒜的蒜香味,吃起來是很惹味的感覺,即使上桌時畔有豉油,但基本上是用不上的。
風沙雞(半隻)
其實另外還點了這裡非常有名氣的凍豬古力飲料,不過沒有拍照。原來只有晚上點的凍朱古力上面才有加忌廉的,雖然很多人都害怕忌廉的高卡路里而會剔走它,但我的格言從來都是「怕就不要吃,吃就不要怕」,所以當凍朱古力一送上桌時,我就立刻用飲管把忌廉融於凍朱古力中,我自己是朱古力狂迷,每到一間食店,只要它有朱古力味的,我必然會點,所以對它的要求也很高。這裡的凍朱古力味道雖然說不上極濃郁,但已經比很多茶餐廳,甚或是較高級的西餐廳的朱古力飲料好,即使喝到最後冰塊有點融掉,朱古力味也不會變淡到像白開水一樣,而加了忌廉,使朱古力的口感更滑,都不錯。

2014-12-27
香蒜黃金蝦
2015-09-30 1367 瀏覽
自己住開石硤尾,以前對依間頗為受人歡迎嘅平民食堂都幾有信心,味道同份量都可以接受,但依家唔知係咪愈黎愈出名,價錢同份量完全不合符正比,以前價錢比附近食肆貴啲都可以接受,因為有味道搭救,但而家份量係唔可以接受,譬如「啫啫肥牛煲」,我都知啫啫既餸都會有豬潤,但肥牛煲唔會係豬潤仲多過肥牛掛?肥牛得過4,5片就叫肥牛煲,真係好過份,同屋企人都食得唔開心!伙記服務態度又差,我都知你忙,態度都唔會好得去邊,所以都快快脆諗住order完就算,點知同個員工落order好似要同你嘈交咁!真係對呢間好失望,住得近都唔會再黎!
啫啫肥牛煲
2015-09-13 1656 瀏覽
不是天生麗質,但葉希林即使吃熱氣的食物,也很少長青春痘,所以不會唱「死啦啲青春痘、死啦啲青春痘」,可是喉嚨容易痛繼而發炎。不管,我還是會吃炸物。我一向自居港女,可是為了食,不惜攀山越嶺踎街邊,如果有男人不願意跟我吃公廁旁的大排檔,他當不了我的男朋友。Fine Dining我喜歡,只是民以食為天,總不能生活只有Fine Dining。要找味道特別的,就只有在大街小巷,覓食。有些男人找女人,不也是這樣?家有一個大方得體,還要在街頭巷尾找個火辣情人,這才叫圓滿。這晚,我一放工,還穿著西裝外套,就趕往石硤尾與幾位姊妹聚會,目的地是「品香樓」。品香樓位於南山村的平台,其實你一離開石硤尾地鐵站,就會感受到陣陣香港味。雖然我不是在公共屋邨長大,卻對舊屋邨擁有很深的情意結,我稱之為「港味」。這兒最出名的就是凍朱古力。一走入餐廳,進入眼簾的大多是年青人,而十居其九更是城大的學生,近呀嗎!我斷言,品香樓就是城大人的泰源,泰源就是中大人的品香樓。野孩子最喜歡試未試過的東西,這晚不點凍朱,點了:(1)蘋果沙冰:我一吸,這杯真材實料的沙冰完勝龍津的10蚊杯溝化學物品的沙冰,每一口都是蘋果蓉,而且不會有糖水味,跟
野孩子最喜歡試未試過的東西,這晚不點凍朱,點了:
(1)蘋果沙冰:我一吸,這杯真材實料的沙冰完勝龍津的10蚊杯溝化學物品的沙冰,每一口都是蘋果蓉,而且不會有糖水味,跟桌上各項熱氣食物實在太匹配。不知實際它可不可以有助下火,但感覺可以。
幾個女人將減肥擱在一旁,點了:
(2)XO醬炒蘿蔔:絕對能保持水準,油是油了點,但夠香,你不會覺得自己吃了很多粉落肚。
(3)南乳炸豬手:我知我「麻甩」,所以我會坦承我好喜歡吃豬手。炸得一點也不油膩,一個人可以吃至少3件。我也鍾愛南乳醬,最後連吃雞都要沾。
(4)風沙雞:平平無奇,像平時去「撼」單尾的炸子雞。
不顧後果,就是翌日早上起床,我就覺得喉嚨有點痛,誰叫我吃完一大堆炸物不立刻喝清熱酷。然後,我連續3晚去了跑步,用雙腳換豬手。
第一次到品香樓的時候,我還是一名大學生,不得不慨嘆時光匆匆如流水。那次吃完,我沒有喉嚨痛。
2015-09-02
  • 南乳炸豬手
2015-09-07 1505 瀏覽
平日夜晚約左貧友來飯聚book左19:30, 一黎到已經可以取位讀書年代學校o係附近品香樓可說係飯堂之後都冇再黎食過了南乳雞翼講真南乳味道冇乜不過炸得唔錯脆卜卜好香口, 又唔會炸到濃左生汁龍鳳球, 即係雞肉包魚肉個汁甜甜地, 都幾好食芝士琵琶豆腐(伊麵底)冇乜芝士味, 普通加左伊麵, 就好似食緊芝士龍蝦伊麵個伊麵XO醬炒年糕辣辣地幾好味, 不過就油左d火焰蜜椒牛柳粒上枱後伙計會點火賣相吸引, 不過味道普通唔夠惹味芥蘭炒牛肉芥蘭冇乜苦味哩味最普通反而味道唔錯當然唔少得凍豬豬味都ok算濃雖然講唔上極好飲不過都好過唔少貴價食店了以前因為o係附近讀書食lunch冇咩選擇品香樓可算係當中最好食了而家出黎做野周圍食講味道, 或者好多食店比佢好再來, 可能係為左懷念o個啖凍豬o既情懷
平日夜晚約左貧友來飯聚
book左19:30, 一黎到已經可以取位

讀書年代學校o係附近
品香樓可說係飯堂
之後都冇再黎食過了

南乳雞翼
講真南乳味道冇乜
不過炸得唔錯
脆卜卜好香口, 又唔會炸到濃左
生汁龍鳳球, 即係雞肉包魚肉
個汁甜甜地, 都幾好食
芝士琵琶豆腐(伊麵底)
冇乜芝士味, 普通
加左伊麵, 就好似食緊芝士龍蝦伊麵個伊麵
XO醬炒年糕
辣辣地幾好味, 不過就油左d
火焰蜜椒牛柳粒
上枱後伙計會點火
賣相吸引, 不過味道普通
唔夠惹味
以前因為o係附近讀書
食lunch冇咩選擇
品香樓可算係當中最好食了
而家出黎做野周圍食
講味道, 或者好多食店比佢好
再來, 可能係為左懷念o個啖凍豬o既情懷

2015-07-14
2015-09-02 1584 瀏覽
好多時都會其他攝影朋友問我假日有咩目標攝影推介,其實有時都唔想答,因為假日想出動,但跟本出動機會都未必有,見可能佢跟本唔係咁想出動,所以而家都少問有冇得出.....發毛算,找下食,想起南山村,就想起品香樓,朱古力,因為有厚厚的忌廉,今次食下午茶,唔知係無晒忌廉定忘了比 ,竟然冇,都送左來,費事問,好在仍唔錯,幾香朱古力味,下午茶餐點左福建炒飯,好多汁,炒飯底,有蝦有雞,味道唔錯,但服務一般
,竟然冇,都送左來,費事問,好在仍唔錯,幾香朱古力味,
下午茶餐點左福建炒飯,
好多汁,炒飯底,
有蝦
有雞,
味道唔錯,但服務一般
2015-09-01 1675 瀏覽
讀書時成日同di同學仔來呢到食!今次約左同個frd去CityU 做野,於是就決定去懷緬下。咁多年冇來好似多左Di菜式,裝修都好似唔同左,果然有與時並進!我地等左陣就有位!由於一時都唔知要叫di咩,所以都係上來openrice 睇下各兄弟姊妹ga意見!最後,我地叫左"南乳炸豬手"、"蜜桃沙拉骨"同時一個"粉絲雜菜煲",仲叫左杯好特別ga朱古力。個"南乳炸豬手"di南乳汁都唔錯,而且好脆,正!但係個frd 話食到酒味,我就唔係好覺。"蜜桃沙拉骨"方面,di沙律醬同肉骨都幾夾,肉骨又好香口。正!個"粉絲雜菜煲"就正正常常!凍朱方面,朱古力上有圈圈ga鮮忌廉,加上濃郁ga朱古力,配撘一流!
蜜桃沙拉骨
個"粉絲雜菜煲"就正正常常!
粉絲雜菜煲
粉絲雜菜煲
2015-08-15 2328 瀏覽
老爸近年常常不在港; 這次回港兩星期; 我相約全家人去外晚餐聚聚!老爸最怕子女花錢; 每次去外晚餐, 老爸只願去他最愛的餐廳 - 品香樓因大家肚餓; 已吃了才記起還未影相J 先生話: 沙拉骨炸得好好味!炒飯炒得夠乾身金銀蛋咸香帶出香濃湯底!豬手香腍帶少許南乳味琵琶豆腐跟芝士好夾; 伊麵煮得不夠腍老爸話: 好味!因訂位時已訂了手撕雞...可惜服務員話: 沒有記錄!改了 風沙雞(半隻)皮薄而脆; 肉汁多又滑嫩價格加了; 份量少了; 唯一味道依舊...品香樓 總結: 值得一試!
因大家肚餓; 已吃了才記起還未影相

J 先生話: 沙拉骨炸得好好味!
陽洲炒飯
炒飯炒得夠乾身
金銀蛋蒜子浸白菜仔
金銀蛋咸香帶出香濃湯底!
豬手香腍帶少許南乳味
芝士琵琶豆腐伊麵底
琵琶豆腐跟芝士好夾; 伊麵煮得不夠腍
八珍豆腐
老爸話: 好味!
風沙雞(半隻)
因訂位時已訂了手撕雞...可惜服務員話: 沒有記錄!
改了 風沙雞(半隻)

皮薄而脆; 肉汁多又滑嫩

價格加了; 份量少了; 唯一味道依舊...

品香樓 總結: 值得一試!
2015-07-29
2015-08-11 1609 瀏覽
凍奶茶茶味挺濃,之前喝過甚麼朱古力都不太濃香,倒不如喝奶茶,茶味夠濃而不太甜。XO醬雞絲炆米,鑊氣挺盛,雞絲不多,只有數絲。豆角比雞絲更多,XO醬淡淡然逸出,不太濃,但每口米粉總會有淡淡辣香。趣也!星期六下午茶時段也座無虛設,真熱鬧。

品香樓

XO醬雞絲炆米,鑊氣挺盛,雞絲不多,只有數絲

星期六下午茶時段也座無虛設,真熱鬧。
品香樓
2015-07-31 1869 瀏覽
星期四晚和老婆去番以前至愛飯店南山邨品香樓回味番個風沙雞,今次去不同以往般人山人海,六點半到得三兩台人,可能是尚早關係吧!先來了避風塘牛仔骨,真的很普通,炸到冇晒牛肉味,只吃道一陣肉粉味。琵琶豆腐份量足,個蠔油汁不錯,送飯一流期待的風沙雞,有的失望,皮不夠脆,肉很鞋凍檸茶和凍朱古力水準保持,但食物水準跟價錢已不合比例了。

琵琶豆腐份量足,個蠔油汁不錯,送飯一流

期待的風沙雞,有的失望,皮不夠脆,肉很鞋

凍檸茶和凍朱古力水準保持,但食物水準跟價錢已不合比例了。
2015-07-29 1685 瀏覽
到品香樓多數是食午飯, 之前試過早餐的蛋牛治覺得不錯, 是日惠顧早餐, 點了個豬扒蛋公仔麵...  哇, 可以說得上難食~原本賣相ok, 尤其半熟荷包蛋, 很合我心~ 但一吃之下, 主角豬扒是咸而霉, 湯同樣是太咸~很難下嚥.... 希望只係一時失手... 不然早餐時段真係好難再幫趁~

早餐
2015-07-20 1950 瀏覽
雖然個題目寫得好似好負面咁, 但我其實是會給笑臉的.因為針無兩頭利. 你要有熱鬧Feel, 又要有”獲氣”, 又要平, 咁就當然會嘈同逼既. 所以唔好怪人地無BB椅, 服務比較粗聲粗氣, 而家唔係高級餐廳呀.另一樣野就是要齊人才可以入座. 這點可能很辛苦, 因為我們Book了位, 但仍要在外面沒有冷氣的地方等了半個小時, 是辛苦的. 但我不能怪人, 只能怪我自己的朋友遲到, 遲左半個鐘! 當我們一話齊人, 便立即有大枱比我們. 所以我寫了等候時間是0分鐘.你想想, 如果每枱人客都等半小時才齊人才開始叫野食, 就好難翻枱了. 它也沒像其他酒樓般定兩段入座時間, 也沒有限制你進食時間. 不過大家都好自動食完不會坐太久.餸茶方面, 一般你叫得出都有. 椒鹽鮮魷, 霸王雞, 小炒王, 蝦仁炒蛋… 我喜歡那椒汁白鱔, 好”林” 好入味. 朋友喜歡霸王雞夠滑. 排骨蒸糯米飯, 原本見白雪雪, 叫了職員拿鼓油, 其實不用, 因為已經好夠味.還有一提, 這裡很出名的朱古力飲品, 很多人叫. 我之前已試過, 除了有靚靚cream在上面之外, 其實味道都唔係太驚喜. 一試無妨, 以免你告訴朋友來過這裡都沒

雖然個題目寫得好似好負面咁, 但我其實是會給笑臉的.

還有一提, 這裡很出名的朱古力飲品, 很多人叫. 我之前已試過, 除了有靚靚cream在上面之外, 其實味道都唔係太驚喜. 一試無妨, 以免你告訴朋友來過這裡都沒有試過. 影相呃like都要啦.

價錢真係平, 我們狂叫朱古力及啤酒, 每人都係$150! 抵! 沙田大排檔都唔得啦.
2015-07-19