2016-06-09 627 瀏覽
同老公係九龍塘睇完戲 行去南山邨食飯。鐘意品香樓的小菜 好彩等左廿分鐘就有位。簡單家常便飯。豉汁帶子蒸豆腐帶子幾彈牙 豆腐都幾滑 豆豉夠曬多 唔鐘意豆豉既朋友千萬唔好叫。哈哈。不過我鐘意 所以覺得好味。粉絲什菜煲鐘意佢味道剛好 唔會太咸 菜亦不會煮到黃曬 依舊翠綠。又有草菇冬菇 足料份量又夠 再加埋炸蒜 好香口。成日見人飲 我終於叫左一杯凍朱古力。但其實感覺冇咩特別 比起平時茶餐廳的朱古力 的確係濃味好多 有一大舊忌廉 忌廉唔夠滑 而且好甜 我就一般喜歡了。

簡單家常便飯。

豉汁帶子蒸豆腐

粉絲什菜煲

成日見人飲 我終於叫左一杯凍朱古力。
20 分鐘 (堂食)
2016-06-08 5620 瀏覽
好耐都沒跟朋友一起去食東西了~ 今次朋友睇完食評SEND左D相比我地睇, 見到都好想食,  所以一直都好期待呢次既晚餐, 一來可以見下朋友, 二來又可以食下好野一去到石硤尾, 跟住GOOGLE MAP去行, 其實都幾難搵, 要行到石硤尾的街市再上一層先搵到, 終於黎到, 已經嫻多人係門口排緊隊啦, 好彩我們有BOOK刑位, 所以一陣就入得去啦~ 餐廳入面既裝潢都好有以前茶樓既特色, 好有古代香港既情懷~一黎, 朋友推薦一定要飲凍朱古力, 果然好飲, 好濃郁既朱古力味, 再配上擠係杯上既CREAM好FULL好滿足呀我們再叫了一些比較出名既菜式, 風沙雞, 外皮好香脆, 雞肉好嫩滑, 再夾埋放係雞上的香酥蒜泥, 真不能不配上一碗白飯, 所以我們都叫了3個白飯4人一齊SHARE我地好彩有點到呢個明太子炒飯, 因而真係好好味, 有好香既明太子味, 另外, 因為係明火炒既, 好有爐氣 仲加上蟹柳粒, 蛋粒一齊炒, 配上蔥香, 香氣四溢YUMMY YUMMY另外, 我們都點了一個金銀蛋蒜子浸白菜仔同肥牛粉絲煲, 碟白菜仔既味道唔錯, 因為白菜仔同金銀蛋一齊煮, D味都入晒D菜度, 係幾好, 但個人

餐廳入面既裝潢都好有以前茶樓既特色, 好有古代香港既情懷~

風沙雞
 仲加上蟹柳粒, 蛋粒一齊炒, 配上蔥香, 香氣四溢
YUMMY YUMMY
明太子炒飯
另外, 我們都點了一個金銀蛋蒜子浸白菜仔肥牛粉絲煲, 碟白菜仔既味道唔錯, 因為白菜仔同金銀蛋一齊煮, D味都入晒D菜度, 係幾好,
但個人認為白菜仔略為可以唸多一點點.
而個粉絲煲, 我同朋友都覺得一般般, 味道比較起來啖了一點, 沒了一個煲應有既香味同濃度
肥牛粉絲煲
4個女仔黎講的地都算大食啦, HAHA
 我地仲叫左個菜埔煎蛋餅, 呢個真心好有媽媽既感覺同味道~ 簡單而令人回味既一道菜, 贊呀
菜埔煎蛋餅
仲未夠, 我地多點了一個會著火既火焰蜜味牛柳粒, 呢個一黎即刻成為全桌既焦點, 我們每人都影相拍片, HAHA.. 絕對可以打下卡~
 講番個味道, 牛柳有甜甜既蜜香味, 牛柳肉質軟滑, 係不差既菜式
火焰蜜味牛柳粒
最後, 黎個大合照
係大滿足既一個晚餐, 本來打算食個飯後甜品, 但都好飽啦, 食唔落LU~~~
2016-05-31
5 分鐘 (堂食)
菜埔煎蛋餅
火焰蜜味牛柳粒
2016-06-02 1506 瀏覽
有時咁多好評真係唔係浪得虛名所以就算唔順路都特登去試下依個「芝士琵琶豆腐」$78其實小妹唔係好知咩叫琵琶豆腐食落好似釀左野既豆卜咁咬開見到入面有冬菇粒芝士汁唔算好膩,同豆腐好夾小妹都忍唔住都撈左啲芝士汁餸飯最初見網上寫價錢就咁「琵琶豆腐」$103開頭去緊果時都諗就咁都$103加埋芝士實好貴啦估唔到去到見到餐牌原來就咁「琵琶豆腐」$72「芝士琵琶豆腐」$78所以呢有啲事唔係親眼睇都唔好當真講起餸飯依個「蜜桃沙拉骨」$72既汁都係不得了不嬲沙拉骨既汁餸飯都係無得輸依個有埋蜜桃,甜甜地,好開胃沙拉骨啲肉都夠稔如果啲骨再多啲肉就正啦食左兩個有醬汁既餸再黎一個乾身既 「避風塘牛仔骨」炒得好香好野味肉質唔韌,夠稔如果再多幾舊就好了本身有個「火焰蜜味牛仔骨」$88都想試不過又係太飽,唯有下次再試過最後梗係要飲佢個「凍朱古力」$20一睇都覺得好有霸氣老實講小妹好耐無飲過茶餐廳既凍朱(宜家多數飲熱檸水😅要養生)真係重拾中學時期既感覺以前係必飲既品香樓依杯凍朱,上面有好有霸氣既cream唔拌勻黎飲都已經夠味(小妹怕肥😂)見隔離檯個食客叫凍華田上面都會有加霸氣cream所以原來唔係凍朱先有P.S.好彩七點就
有時咁多好評真係唔係浪得虛名
所以就算唔順路都特登去試下
依個「芝士琵琶豆腐」$78
芝士琵琶豆腐
其實小妹唔係好知咩叫琵琶豆腐

食落好似釀左野既豆卜咁
咬開見到入面有冬菇粒
芝士汁唔算好膩,同豆腐好夾
小妹都忍唔住都撈左啲芝士汁餸飯

所以呢有啲事唔係親眼睇都唔好當真

講起餸飯
依個「蜜桃沙拉骨」$72既汁都係不得了
不嬲沙拉骨既汁餸飯都係無得輸
依個有埋蜜桃,甜甜地,好開胃
沙拉骨啲肉都夠稔
如果啲骨再多啲肉就正啦

食左兩個有醬汁既餸
避風塘牛仔骨
再黎一個乾身既 「避風塘牛仔骨」
炒得好香好野味
肉質唔韌,夠稔
如果再多幾舊就好了
本身有個「火焰蜜味牛仔骨」$88都想試
不過又係太飽,唯有下次再試過
最後梗係要飲佢個「凍朱古力」$20
一睇都覺得好有霸氣
老實講小妹好耐無飲過茶餐廳既凍朱
(宜家多數飲熱檸水😅要養生)
真係重拾中學時期既感覺
以前係必飲既
品香樓依杯凍朱,上面有好有霸氣既cream
唔拌勻黎飲都已經夠味(小妹怕肥😂)
見隔離檯個食客叫凍華田
上面都會有加霸氣cream
所以原來唔係凍朱先有
P.S.好彩七點就到,如果唔係要等位
2016-05-12
芝士琵琶豆腐
避風塘牛仔骨
2016-05-30 600 瀏覽
大學時期最愛到品香樓, 因為這裏的菜式特別而好吃, 別的地方吃不到, 大學朋友聚會一大班人來這裏便可以點很多款式了必吃! 黃金花枝好香的蛋黃味, 包著的魷魚好厚肉又有咬口, 外邊的炸粉不會太多, 好香口好脆椒鹽九肚魚好香口, 魚肉好多, 外皮脆, 裏面的九肚魚則稔, 椒鹽的咸味比例剛好没有預訂手撕雞, 所以叫了霸王雞, 雞好嫩滑又有雞香, 蘸上微甜的豉油醬汁好好味這幾個都是必點菜式:左: 芝士枇杷豆腐(+伊麫底), 芝士控必愛, 那個伊麫雖然知道很肥但真的好好吃! 豆腐搞爛了加了點配料炸成一球中: 椒鹽雞翼, 這個比較普通, 跟外邊吃到的炸雞翼差不多, 但雞翼好肥美好多肉, 炸粉亦剛好~ 香口好吃右: 火焰牛仔骨, 上菜時店員會把盤底點上火, 在鹽上燒約一分鐘, 其實對牛仔骨的煮法或味道没有太大變化, 純粹為美觀拍照用吧. 但洋䓤燒一燒後再熟一點, 更易入口好吃忘著吃這麼多美味菜式, 有些餸没有拍照, 不過我敢說在品香樓點菜都不用太大擔心, 有信心保證!
必吃! 黃金花枝
這幾個都是必點菜式:
2016-05-28 629 瀏覽
今日同同事去cityu上堂。順便去附近行 發現左呢間公屋隱世小店,幾有驚喜。叫左個薑茸龍脷柳撈丁,薑茸好香,龍脷柳都好滑,叫一丁麵仲可以唔洗加錢,正!同事叫左個常餐 沙嗲牛麵一樣讚不絕口,抵食之選。下次黎九龍堂隨左去又一城食野 又多一個食堂!

同事叫左個常餐 沙嗲牛麵一樣讚不絕口,抵食之選。

下次黎九龍堂隨左去又一城食野 又多一個食堂!
薑茸龍脷柳撈丁
奄列
菠蘿冰
2016-05-28
薑茸龍脷柳撈丁
奄列
菠蘿冰
2016-05-21 4840 瀏覽
有朋自遠方來,大夥人覓地相聚,暢飲一番,友人提意往南山邨的著名街坊中菜一試,既然大夥兒都躍躍欲試,而友人亦可一嘗少吃的“香港味”,難得高興當然同嘗佳餚去也。來到南山邨,一片老香港的痕跡,經典的冬菇亭小食,舊式屋邨人情味老舖,一一映入眼簾。在一片古舊風包圍着的,是一間時尚裝修,但不算華麗的食市,見到此店門庭若市,等位的客人一批接一批,相信質素應該不俗,熱切期待中。雖然有預先訂位,來到仍要輪候約十五分鐘,到人齊後才可入座。店内座位不算寬闊,甚至有點兒擠迫,但見客人們都各自遷就,相信早已習慣了這種街坊店的“親切”。我們一行八人,個個都是食得之人,叫了十多道餸才滿足。窩貼芝麻蝦,蝦多士也,將蝦肉釀在麵包塊上,沾上芝麻炸香,上菜時還灑上豬肉鬆增加口感。蝦多士炸得很乾身脆口,一點也不覺油膩;蝦肉的爽口配上炸麵包的酥脆,還有芝麻香和肉鬆的惹味,相互配合出香脆滋味。沙薑豬手,豬手以白鹵水鹵得入味,皮爽肉脆,撈上沙薑醬汁,清爽惹味,是一道不錯的冷盤。芝士琵琶豆腐伊麵底,琵琶豆腐炸得鬆軟,惜不夠魚肉,粉也太多影響口感,加上芝士汁味淡似白汁,配上伊麵欠濃郁口感,質素不似預期。梅菜肉崧蒸豆腐,梅菜肉崧味道偏淡

窩貼芝麻蝦
沙薑豬手
芝士琵琶豆腐伊麵底
梅菜肉崧蒸豆腐
梅菜肉崧蒸豆腐,梅菜肉崧味道偏淡,配上豆腐未能帶起整道菜的主味,使之味道淡口乏味,有點失準。
風沙雞
風沙雞,據聞是這裡的名菜,原隻雞醃得入味,炸焗後斬件上枱,面頭灑上大量金蒜,望落就像是撒滿風沙似的。風沙雞做得皮脆肉嫩,蒜香十足,肉香惹味。
蜜桃沙拉骨
蜜桃沙拉骨,沙拉骨賣相呈深啡色不甚討好,驟眼看以為炸過火,誰知食落一點也沒有燶,肉質鬆化,還會有肉汁滲出,沾上自家調製的沙律醬,配上蜜桃同吃,酸酸甜甜,滿是桃香,中和了炸排骨的油膩感,果香味美。
啫啫大腸煲
啫啫大腸煲,大腸不會太肥,以乾葱葱段醬汁爆香炆煮後放入燒紅鐵煲,上枱時唧唧作響,香氣四溢,聞到已口水流。大腸入口鬆軟,吸收了配料的味道,酥香味濃。
漁香小炒
漁香小炒,以蝦乾,炸魷魚鬚,韮菜花切段炒香,用料豐富;蝦乾鹹香,炸魷魚鬚香口,韮菜花爽脆,配合成漁家風味小炒。
鍋貼小塘菜
鍋貼小塘菜,將小棠菜切粒混入墨魚膠中沾上脆漿炸脆,入口外脆内綿,鬆軟Q彈,墨魚香撲鼻,爽口不膩。
金銀蛋蒜子浸白菜仔
金銀蛋蒜子浸白菜仔,白菜仔翠綠鮮嫩,與上湯及金銀蛋燴煮,鮮甜入味,清淡中帶點蛋香,唯獨欠了鹹蛋黄,缺了點邪惡感覺。
XO醬炒蘿蔔糕
XO醬炒蘿蔔糕,蘿蔔糕切方丁炸得酥脆,再以葱段、椒絲、銀芽和XO醬回鑊炒香。蘿蔔糕入口外脆内軟,濃香惹味,配上銀芽帶來點點的清爽,減輕了油膩感。
明太子炒飯
明太子炒飯,其實是蟹子菜粒蟹柳炒飯,當中不太覺有明太子,尤幸味道尚算O K,炒飯粒粒分明爽口,顯出功架。
雪菜肉絲炆米
雪菜肉絲炆米,肉絲夠多足料,米粉爽口,雪菜加上醬汁煮出了傳統口味。
凍朱古力
最後一提是這中餐廳居然有售凍朱古力,更特別的是這凍朱古力放上厚厚的忌廉,賣相經典美觀。朱古力香濃不太甜,加上忌廉的香滑,難怪每隔幾枱就見到有其踪影。

整頓飯質素O K,很有街邊小炒,街坊飯店風味,加上價錢合理,這麼多道菜每位都只是百多元消費,可以說是超值,難怪這小店能客似雲來,讓我都想下次跟屋企人來試一趟。
2016-04-20
窩貼芝麻蝦
沙薑豬手
啫啫大腸煲
漁香小炒
鍋貼小塘菜
XO醬炒蘿蔔糕
2016-05-19 558 瀏覽
品香樓嘅朱古力一向係我嘅童年回憶,今次返去再試,味道依然不錯!朱古力$3x 蚊,上面有一舊大cream,最鍾意將佢同朱古力溝埋一齊飲,朱古力本身唔太甜,同cream一齊飲,味道剛好!今餐叫左沙拉骨同金銀蛋菜。沙拉骨中的金沙骨骨頭頗碎,食的時候要小心,但味道剛好。金銀蛋菜則略為普通,味道偏淡。
大愛朱古力
2016-04-11
大愛朱古力
2016-05-19 553 瀏覽
【凍朱古力】南山邨品香樓的凍朱古力,遠近馳名!滑溜的忌廉是小時候到冰室吃到的味道,與平日在甜品店吃到的忌廉不同! 南山邨令人回味的不只品香樓,還有舊日的人情味。【黃金蝦】酥香的黃金蝦超美味!沾上鹹蛋黃的大蝦炸得鬆脆! 必吃!【蒜香風沙雞】,皮脆肉嫩,我很愛吃!【椒鹽九肚魚】炸得香脆! 不過略鹹。

【黃金蝦】
酥香的黃金蝦超美味!沾上鹹蛋黃的大蝦炸得鬆脆! 必吃!
【蒜香風沙雞】,皮脆肉嫩,我很愛吃!
【椒鹽九肚魚】炸得香脆! 不過略鹹。
10 分鐘 (堂食)
2016-05-10 3942 瀏覽
好多人都話品香樓係中學既回憶,我自己都有中學回憶架,但係自從領X入主之後,D舖執晒啦! 今晚去試下別人的中學回憶。由深水埗行左15分鐘就黎到南山邨,第一時間當然係叫返杯凍朱古力啦! 超重朱古力味,一陣朱古力香味散發出黎,係頂既雪糕我就覺得多左少少,食完之後覺得好濟,都幾乎飲唔落,我飲得好慢,見住D冰融,但係朱古力無因為咁而淡左,仲好重味好好味,值得讚呀!西湖牛肉羹: 好大兜,好多蛋花好好味,牛肉亦都好多好足料,牛肉唔UN,有少少咸味,如果呢個羹唔落胡椒粉真係好淡,無咩味,但係落左胡椒粉就OK!菜膽上湯雞半隻,啖啖肉WOR,我欣賞個雞,無雪味,亦唔係瘦雞,好好肉地,肉質好嫩。個上湯都好濃味,D雞煮到好入味,真係有D後悔做咩唔叫一隻!蝦醬炒通菜: 蝦醬味唔夠,食落比較淡,但係上菜時都可以聞到一陣陣蝦醬香味,通菜翠綠色,炒完都仲好靚好新鮮,美中不足係落油太多,食完成口都油呀!菠蘿咕嚕肉: 咕嚕肉炸得好香口,肉多過骨,個汁甜甜酸酸的,調得幾好,岩我口味,菠蘿,椒等材料同咕嚕肉既份量一樣咁多,抵讚!最後呢個菜好特別,我第一次見咋! 火焰XO醬鱔球: 先係個菜上先,以為平平無奇,想夾既時間就有個店
今晚去試下別人的中學回憶。
菜膽上湯雞半隻
菜膽上湯雞半隻
蝦醬炒通菜
菠蘿咕嚕肉
最後呢個菜好特別,我第一次見咋! 火焰XO醬鱔球: 先係個菜上先,以為平平無奇,想夾既時間就有個店員拎枝類似火鎗既東西一噴,鍚紙碟底就著左火啦!咁做好有心思,可以一直保持溫度。試下個鱔球,有好香又濃既XO醬味,鱔球肉多,啖啖魚肉,正! 但係鱔球比較多骨,朋友們要小心食呀!
火焰XO醬鱔球
火焰XO醬鱔球
2016-04-27
2016-05-09 616 瀏覽
相信cityu 同hkbu 嘅同學仔對品香樓都唔會陌生嫁啦😂餐牌上嘅款式好多,而且好似大排檔咁嘅feel👍岩哂一大班人黎食!牛柳粒上枱後,夥計會幫忙點火🔥On fire😝哇~忍吾住叫出黎,因為實在太特別😂牛柳肉質柔嫩,好夠穫氣!加左黑椒汁調味,有少少辣辣地,但勝在幾惹味😋蜜桃沙拉骨加左沙律醬,仲有蜜桃,食起上嚟酸酸甜甜咁,都幾開胃!沙拉骨唔會好油,炸特有少少脆~肉質亦都唔會好硬,不錯嫁溫馨提示🙋:店內冷氣都好勁,食物好快凍,趁熱就快d食啦⋯仲要帶多衫唔好凍親🙈

2016-04-27 1045 瀏覽
品香樓不嬲都係宵夜既好去處之一,每次九點半之後想食宵夜都會揀黎品香炒返幾尾,今次食左兩樣,每次都好滿意,今次就有啲退步左喎係咪今日換左個廚師呢?雖然已經好熟個餐牌,但每次都要用十分八分鐘去揀食咩,因為炒粉面飯同小食都好多選擇,今次就叫左個豬排炒公仔面,因為見其他都差唔多試過哂,今次就試下呢個啦,雖然係我朋友叫,但我都食左唔少豬排比想像中薄同埋少份量,豬排本身味道都唔重,應該醃得唔夠味?而且每舊食落都幾大舊骨,所以肉既量就唔夠多啦,反而公仔面就一如所料唔會差啦,加埋啲豉油炒幾下即刻惹味哂,但唯一唔好係啲面林左啲啲,欠缺左啲彈牙喇~但整體都可以的。平時叫開其他小食,呢個XO醬炒蘿蔔糕都好耐無叫過,記得上次食幾好食,但今次叫呢個真係退步左喎首先,一黎到我同個朋友都講笑話,究竟呢個係XO醬炒蘿蔔糕定炒芽菜點解啲芽菜好似仲多過蘿蔔糕咁既!實際上,蘿蔔糕佢切一粒粒,但總共係得7-8粒,其他都係配料,雖然小食宵夜係平,但無理由得咁少蘿蔔糕架嘛,我記得以前唔係咁少架味道因為係xO醬所以其實實係惹味既!但呢啲咁開胃既味道只能夠食幾粒就無,好慘呀另外一個最大問題,係佢個底全部都係油!!!係好多油,一拎起啲
係咪今日換左個廚師呢?

另外一個最大問題,係佢個底全部都係油!!!係好多油,一拎起啲芽菜,成個碟起碼有2湯匙油係底浸住
即使我食開炸野都頂唔順咁多油...手勢差左啲囉今晚

飲品今次我放棄左叫我最愛既朱古力,叫左阿華田沙冰,唔係咩好特別,但呢個配搭就無得輸啦hehe

雖然今次失準,但幫襯開下次都會繼續黎既~
2016-04-15 3144 瀏覽
「核心既外圍係核心既內圍」「捍衛核心價值係最核心既核心價值」其實香港的核心價值究竟是甚麼?我會說核心價值是力淨上游的心。既使身處屋邨,你亦有自信,亦能努力做得比人好。就像品香樓,在石硤尾的屋邨之中,仍然有聲有色,聲名足以令門前天天都車水馬龍。我會說核心價值是胸襟和氣度無論學子哥或西裝友,街坊定食家,都湧來幫襯適合一大班人一起吃喝談風俗談理想你依然一視同仁,該寸的時候寸爆你!分批落單會直接話你煩!有人遲黎又會主動走過黎幫你落飲品。嬉笑怒罵,親民得來不失霸氣!我會說核心價值是創新和融合你會有花多眼亂的菜色,各色各樣的,你會有傳統的酒樓中菜火喉十足,芡汁打得恰到好處,說明廚房得到酒樓級訓練,有功架腐皮依然完整,沒有浸爛,好!風沙雞外脆內嫩,不老不韌西蘭花完整不散,賣相味道皆不錯。蔬菜依然翠綠爽口,受熱均勻。炸物外脆內嫩,在口中呵著氣感受到中間的熱力傾注而出。椒鹽製法雖一致,但味道則保留原材料的特色。鮮魷彈牙,九肚魚鬆化。你會有茶餐廳能手小菜一個尋常菜色最能吃出功架,芡汁均勻沒有結塊,斑塊炸粉沒有死硬,沒有全軟。大雜薈,這個賣相不佳,但味道還可以,用湯頗鮮。你會有街頭小食酥炸豬大腸,想像不到豬
「核心既外圍係核心既內圍」
「捍衛核心價值係最核心既核心價值」
其實香港的核心價值究竟是甚麼?
我會說核心價值是力淨上游的心。
既使身處屋邨,你亦有自信,亦能努力做得比人好。
就像品香樓,在石硤尾的屋邨之中,
仍然有聲有色,聲名足以令門前天天都車水馬龍。
我會說核心價值是胸襟和氣度
無論學子哥或西裝友,街坊定食家,
都湧來幫襯
適合一大班人一起吃喝談風俗談理想
你依然一視同仁,該寸的時候寸爆你!
分批落單會直接話你煩!有人遲黎又會主動走過黎幫你落飲品。
嬉笑怒罵,親民得來不失霸氣!
我會說核心價值是創新和融合
你會有花多眼亂的菜色,各色各樣的,
你會有傳統的酒樓中菜
菠蘿咕嚕肉
火喉十足,芡汁打得恰到好處,說明廚房得到酒樓級訓練,有功架
瑤柱鮮枝竹浸娃娃菜
腐皮依然完整,沒有浸爛,好!
風沙雞(一隻)
風沙雞外脆內嫩,不老不韌
瑤柱西蘭花
西蘭花完整不散,賣相味道皆不錯。
蔬菜依然翠綠爽口,受熱均勻。
黃金花支片
炸物外脆內嫩,在口中呵著氣感受到中間的熱力傾注而出。
椒鹽九肚魚
椒鹽製法雖一致,但味道則保留原材料的特色。
椒鹽鮮魷
鮮魷彈牙,九肚魚鬆化。

你會有茶餐廳能手小菜
粟米石斑塊
粉絲雜菜煲
大雜薈,這個賣相不佳,但味道還可以,用湯頗鮮。

你會有街頭小食
酥炸豬大腸
酥炸豬大腸,想像不到豬大腸搬上檯面後能夠這般出色,色澤金香,彈牙可口,且不帶騷味。值得推介
南乳豬手
南乳豬手,南乳味滲入豬手內,惹味之餘豬皮炸至非常鬆化,令人吃完忍不住要吮手指。

你會有創新特色
琵琶豆腐(加伊麵底)
芝士琵琶豆腐(伊麵底)
琵琶豆腐
可謂豆腐價錢,龍蝦味道,鬆軟的炸豆腐黏上芝士,既香且美味,令人忍不住要刮清芝士底。
不約而同的是:好食,功夫真紮實!

我會說核心價值是貼地又有特色
單是好食足夠嗎?
你還會著火
火焰牛柳粒
你還會吹雪噴冰
凍朱古力
面頭加了忌廉,雖然邪惡,但是值得。
好立克紅豆冰
好立克和紅豆冰非常match!

內外兼備,秀外慧中。好看又好食。
價錢又相宜,讓你一頓飽食而不肉痛

我會說核心價值是「想得出又有能力做得到」
品香樓是中西風味餐廳,
說白點,就是我眼中「香港人」餐廳應有的模樣!
香港又何嘗不是一個融合中西風味的地方呢?
2016-03-01
椒鹽鮮魷
粟米石斑塊
酥炸豬大腸
南乳豬手
琵琶豆腐(加伊麵底)
琵琶豆腐
火焰牛柳粒
好立克紅豆冰
  • 芝士琵琶豆腐
2016-04-14 1612 瀏覽
今日外父外母嚟同我慶生好開心呀!我打電話Book咗品香樓大家Book嘅時侯記住要叫佢留埋手撕雞因為手撕雞係品香樓其中一味招牌菜我訂咗6:30枱,所以呢個時侯仲唔係太多人到咗7:00打後就開始陸續多人佢哋喺幾個舖位隔離仲有舖,所以坐滿咗都唔驚...大部份傳統菜式都係100蚊上下重點推介都係呢碟鹽焗手撕雞,係一個冷盤一定要喺訂枱時喺電話預訂埋(切記切記)如果現場嚟到先叫未必有(除非有人訂咗冇嚟)面上落了些黑芝麻,吊出雞嘅香味,雞肉好嫩好滑!之後呢碟蜜桃沙拉骨都好得!蜜桃並非罐頭,燒骨亦好林好香!呢個粉絲什菜煲,賽螃蟹同埋糖醋桂花魚都遜色咗少少始終上海舖正宗D好食D!什菜煲-徧鹹!賽螃蟹-蛋白炒到一舊舊太實!糖醋桂花魚-外唔夠香脆!呢碟京都骨好好味,酸酸甜甜恰到好處加埋伴碟的蜜桃真係好正西蘭花嚮螺片炒蝦球,正常!佢仲有一味係西蘭花魷片炒帶子如果你想調亂其中一樣好似西蘭花魷片炒「蝦球」就要加$10跟住一定要叫嘅呢杯凍朱古力少冰一定要嗌真係好飲過Starbuck!明知肥都要飲!聽講仲有味「南乳炸豬手」、「火焰牛枊」同埋「風沙雞」都好好食下次一定要叫呀!咩叫做風儉由人,就係呢度!平有平食貴有貴食!
今日外父外母嚟同我慶生好開心呀!

我打電話Book咗品香樓

大家Book嘅時侯記住要叫佢留埋手撕雞

因為手撕雞係品香樓其中一味招牌菜

我訂咗6:30枱,所以呢個時侯仲唔係太多人

到咗7:00打後就開始陸續多人

佢哋喺幾個舖位隔離仲有舖,所以坐滿咗都唔驚...
大部份傳統菜式都係100蚊上下

重點推介都係呢碟鹽焗手撕雞,係一個冷盤

一定要喺訂枱時喺電話預訂埋(切記切記)

如果現場嚟到先叫未必有(除非有人訂咗冇嚟)

面上落了些黑芝麻,吊出雞嘅香味,雞肉好嫩好滑!
之後呢碟蜜桃沙拉骨都好得!蜜桃並非罐頭,燒骨亦好林好香!
呢個粉絲什菜煲,賽螃蟹同埋糖醋桂花魚都遜色咗少少

始終上海舖正宗D好食D!

什菜煲-徧鹹!

賽螃蟹-蛋白炒到一舊舊太實!

糖醋桂花魚-外唔夠香脆!
呢碟京都骨好好味,酸酸甜甜恰到好處

加埋伴碟的蜜桃真係好正
西蘭花嚮螺片炒蝦球,正常!

佢仲有一味係西蘭花魷片炒帶子

如果你想調亂其中一樣好似西蘭花魷片炒「蝦球」就要加$10
跟住一定要叫嘅呢杯凍朱古力少冰一定要嗌

真係好飲過Starbuck!

明知肥都要飲!

下次一定要叫呀!

咩叫做風儉由人,就係呢度!平有平食貴有貴食!一定要叫呢度嘅手撕雞,不過一定要預訂,唔會做多唔會做小!仲有凍朱古力,真係估你唔到,仲好飲過Starbuck!

唯一缺點就係隔離枱嘅噪音嘈到你頭暈

2015-10-20
慶祝紀念
生日
  • 芝蔴手撕雞
2016-04-10 884 瀏覽
媽咪唔想煮飯,又唔想咁hea系樓下食茶餐廳,就過石峽尾食呢間之前食過唔錯。佢地既種類都算多,價錢唔係太貴,上次食過手撕雞好食,可惜賣晒!我地係8點左右食,咁早已經賣晒呢個雞球煲睇落以為好多生粉,重冰鮮味既雞。但食落,雞肉好嫩滑,個汁好香,唔會好淡! 椒鹽花枝,外層係脆既,當然要熱果陣快d食!個人覺得炸既食物都無咩味道,主要都係點醬汁。 茄子煲茄子唔夠淋!!不過味道係幾好既。 呢個粟米火腿羹幾足料,好多蛋花!味道就不過不失。
,個汁好香,唔會好淡!

茄子煲茄子唔夠淋!!
不過味道係幾好既。
呢個粟米火腿羹幾足料,好多蛋花!味道就不過不失。
2016-04-09
2016-04-09 720 瀏覽
聽朋友說這家很出名很不錯,果然聞名不如見面我們訂了位,所以完全不用等茶餐廳格局吃大排檔小菜,我們二人吃飯,便點了三個小菜南乳炸雞翼:好香好香,好入味,讚!!沙拉骨:色香味加上蜜桃同沙律醬,值得推介炒左碟菜同叫了一杯招牌的凍朱古力!必飲!朋友真冇介紹錯,一定會再去,要叫多幾個朋友叫多幾款小菜!!
聽朋友說這家很出名很不錯,果然聞名不如見面
我們訂了位,所以完全不用等
茶餐廳格局吃大排檔小菜,我們二人吃飯,便點了三個小菜
南乳炸雞翼:好香好香,好入味,讚!!
沙拉骨:色香味加上蜜桃同沙律醬,值得推介
炒左碟菜同叫了一杯招牌的凍朱古力!必飲!
朋友真冇介紹錯,一定會再去,要叫多幾個朋友叫多幾款小菜!!
2016-04-08
慶祝紀念