2016-04-04 885 瀏覽
今晚同老公行完又一城,決定走去品香樓食晚飯。好在老公叻豬,早一日打去叫定招牌手斯雞,因為即場叫會冇。手斯雞不但沒有肥膏,相信係用清遠雞來製造,所以雞肉才如此爽口,加上醬汁沾來吃,令雞的鮮味進一步提升。之後,叫左炸大腸,金黃的炸豬大腸,不但沒有壓味,而且還有一陣豬油的香味,加上有鮮菠蘿,兩者同時放入口中,令到豬大腸不但唔膩,而且菠蘿能將多餘的油份抽走。此外,我地仲了蒜香炸豬手,在豬手上放滿金黃的蒜香粒,令豬手吸收了蒜香,使豬手皮更加可口,由於豬手是用上新鮮豬手,所以令到豬皮爽脆,令人手指大動。最後,叫了杯朱古力忌廉,這杯朱古力滿佈香滑忌廉,加上朱古力粉,真係好邪惡!總括來說,南山村有地道風味小炒確實難得!
招牌手斯雞
炸大腸
朱古力忌廉
2016-03-04
15 分鐘 (堂食)
招牌手斯雞
朱古力忌廉
2016-04-02 703 瀏覽
呢間係正屋村入面 好多人食 不過都好大 佢有兩間 仲可以坐門口 d人都好好招呼 真係有人情味個種 我叫左個風沙雞 好香蒜頭味 好似避風堂既感覺咁 個雞皮好脆 好香 唔會成陣油味 雞肉好滑 隻雞都好新鮮 送飯一流 呢杯邪惡既朱奶 真係好耐冇飲過咁濃味既朱古力奶 佢就算有冰都唔會淡左個味道 上面既cream都好滑 唔會太甜 好好味

2016-03-26 794 瀏覽
細細個係石硤尾返學時,就開始食品香樓。細個冇乜零用錢,品香既價格比一般茶餐廳貴,但味道同份量都同價錢成正比。午餐鮑汁章魚飯係我至愛,仲記得逢星期三先有得食架。適逢學校五年一度開放日,行完學校就成班同學去品香聚一聚,食味道又食回憶。時間尚早,唔駛等位之餘,仲有得坐卡位!坐就ok喇,但收銀位男士應該係老闆。老闆心情好煩躁,好似對個個員工都有意見。食客既我聽到都覺得好煩厭員工都係人,咁鬧法邊度仲有士氣返工呀!大樽裝可樂相信品香樓將餐廳定位係茶餐廳之上,所以晚市係有花生既。招牌沙拉骨夠穫氣,熱辣辣!俾足沙拉醬,肉質仲好淋添。 海鮮雜菜煲。唔止菜多,蝦米都好多。當然咁既價錢唔會真係有海鮮俾你啦,但冬菇呀,魷魚呀都唔小。 火焰xo醬鱔火焰一來可以加強效果(哈哈,呃like既效果)仲可以保持溫度。雖然xo醬味唔太突出,鱔夠脆口又加上小小辣。
。午餐鮑汁章魚飯係我至愛,仲記得逢星期三先有得食架

員工都係人,咁鬧法邊度仲有士氣返工呀!
大樽裝可樂
相信品香樓將餐廳定位係茶餐廳之上,所以晚市係有花生既。
招牌沙拉骨

夠穫氣,熱辣辣!俾足沙拉醬,肉質仲好淋添。

火焰xo醬鱔

• 火焰xo醬鱔
2016-03-17 1142 瀏覽
是晚一家五口子人齊食飯,由細仔發板就嚟咗呢度,上次在這裡食飯已經3-4個月前了,今次預先訂位就不用排隊等,入內坐低點了以下菜式:沙汁龍鳳球,炸豬手,沙拉骨,蒜蓉蒸勝瓜再加多個火燄酸甜鱔球,單尾要碟契媽炒飯。大滿足!沙拉骨酸甜適中惹味開胃沙汁龍鳳球雞翼跟蝦膠配合得非常好皮脆肉香佐酒一流蒜蓉調味恰當帶出勝瓜清香和可口的爽脆呢個小菜上枱時由侍應畫龍點晴,眼睛先享受跟著聞到好香酸甜味,令口水直流配上白飯簡直一流。
沙拉骨
  • 南乳炸豬手
  • 蜜桃沙拉骨
  • 生汁龍鳳球
  • 凍朱
雖然已訂位,都要等一等,不過唔介意,因為故地重遊,醉翁之意不在酒,趁機可周圍行一行。入坐後點菜,菜上得不慢,熱既菜色夠熱,凍既亦夠凍。我地5個人,當中1個人細食,叫了:風沙雞翼: 味道唔錯,夠入味,惹味得來係皮脆,入口可感受到有幾咁熱氣!蜜桃沙拉骨: 個汁果味濃,好似用左罐頭汁,肉就大少適中,只係肉味略嫌「削」左少少,個皮就LOK LOK脆。整體而言也是不俗。手撕雞: 汁味道唔太濃,總算味道夠---我指D調味,肉就始終不鮮(唔怪師傅...本地已難找到十足的「肉有肉味」...)。經典朱古力: 朱古力味濃,加CREAM當然很滑,整體係好味... 後果是女生大叫「好肥呀 」XD... ORDER佢全為懷舊!整體而言,3,5知己,食感情,此處一帶人情味濃,應該還會再來。

風沙雞翼
蜜桃沙拉骨
手撕雞
朱古力
題外話/補充資料: 當晚都多人等位,建議唔好WALK IN。
2014-07-26
風沙雞翼
蜜桃沙拉骨
2016-01-13 3325 瀏覽
大約7:00左右到達,當時人流未算很多。由於已經一早BOOK枱,順利成章一入即坐小炒皇-味道不過不失。鼓汁蒸白鱔-味道一般到了自己最喜愛的炸白飯魚,份量很大,可惜咬感不夠脆潮洲蠔仔粥-無得輸,用料充足,味道一流南乳豬手-充滿骨膠原,但應該是豬腳,而不是豬手 飲品-朱古力還有一碟$10的小吃
小炒皇-味道不過不失。
小炒王
鼓汁蒸白鱔-味道一般
豉汁蒸白鱔
到了自己最喜愛的炸白飯魚,份量很大,可惜咬感不夠脆
椒鹽白飯魚
潮洲蠔仔粥-無得輸,用料充足,味道一流
蠔仔肉碎粥
南乳豬手-充滿骨膠原,但應該是豬腳,而不是豬手
飲品-朱古力
還有一碟$10的小吃
前菜
題外話/補充資料: 整體來說,不過不失,若有機會亦會再試。
2015-12-26
慶祝紀念
聖誕節
小炒王
椒鹽白飯魚
蠔仔肉碎粥
  • 炸白飯魚
2015-12-22 2604 瀏覽
食嘢對我人生真係好緊要,有時回憶起大學生活,除咗有同同學相處嘅點滴之外,更會記得響南山食乜,當然唔少得品香樓啦。約咗個大同去品香食午飯,兩丁友叫兩道餸加個飯算,叫咗風沙雞同黃金蝦。炸雞就難免會令雞肉變「鞋」嘅,風沙雞都唔例外,但勝在皮夠脆,夠香口,都滿足到我呢種愛食炸嘢嘅口痕友啦每次都必點黃金蝦,點解呢?因為最鍾意佢咸蛋黃香,加埋椒鹽,嘩!送飯一流!但今次殼又未算好脆嘅,希望可以改善吓啦 唉,出到嚟做嘢,同三五知己食呢啲校園美食嘅時間愈來愈少啦,唔知下次飲住品香凍朱食風沙雞嘅日子係幾時啦

風沙雞  &  黃金蝦

風沙雞  &  黃金蝦
  • 香蒜黃金蝦
  • 風沙雞
2015-12-15 2290 瀏覽
同BB行完賽馬會手作巿集之後, 差不多都7點了, 竟然一場黎到石硤尾, 當然要去南山村食啦係門口的阿姐問我介意吾介意搭抬, 我同BB都無問題, 就即入啦由於我同BB都係細食, 只係叫左出名既沙拉骨水準一如以往咁好, 肉同沙拉醬非常之夾, 如果無沙拉醬, 生炒骨就變得好熱氣啦, 而密桃係一個好好既綠葉王, 啖啖肉之餘, 咬番一口JUICY 既水密桃, 令口感變得奇妙沙爹金菇肥牛煲, 肥牛吾算韌, 粉絲甜, 味道不錯, 只係吾夠辣, 我怕辣既人都覺得吾夠辣PS. 食飯途中, 有2位女生入左黎搭枱, 佢見我地2款菜既賣相咁好, 佢地都潮跟我地~ HEHE
同BB行完賽馬會手作巿集之後, 差不多都7點了,

竟然一場黎到石硤尾, 當然要去南山村食啦

係門口的阿姐問我介意吾介意搭抬, 我同BB都無問題,

就即入啦

由於我同BB都係細食, 只係叫左出名既沙拉骨

2015-11-28
2015-11-29 2592 瀏覽
晨早黎到石峽尾食早餐…要係問我既話…就只係識得去mcdondon...但朋友係呢度既屋村小霸王…又點會去mcdondon咁簡單…話說呢間品香樓好出名…晚市座無虛席…要等齊人先可入座…由1間舖變到依家4間…連隔鄰既大排檔風味都唔夠佢黎…早餐款式都係一般平常既野…但好多款式…同埋價錢都算抵食…結果選左火腿芝士奄列同奶醬多…奄列都整得幾嫩口…仲真係有成塊卡夫芝士係入面…奶醬就一般份量…但其實我地主打唔係食野…而係飲野>>凍朱古力加cream...雖然呢種飲品係市面都唔難飲到…但講到可以係茶餐廳有既話…相信唔多…外在美內在甜…難怪我隔離呢位屋村小霸王甘於拜服係朱小姐裙下呢…>,<…
早餐款式都係一般平常既野…但好多款式…同埋價錢都算抵食…
早餐
2015-11-27 2244 瀏覽
坐立在一條老屋邨的商場中。餐廳滿坐時,其實有點擠,服務員為了應付那麼大量的食客也有點急促,他們都會建議一次性下單,因為再加單的話便可能要等待很久了...下單後不久,菜便陸陸續續上檯。椒鹽鮮魷很香脆,而且鮮魷外的脆皮並不厚。這個一定要先吃,先吃時熱騰騰而且香脆的口感,跟吃到最後仍留在籃子內的一兩塊,簡直差天共地。最後吃個時,本身魷魚的油涼了,也令外皮變淋,吃下去時就像本來香脆的餅乾沉濕後的感覺。這個風沙雞,雞的口感還不錯,不會太榎歰歰。感覺有點像炸子雞外再鋪上炸蒜碎。瑤柱扒西蘭花,其實就是西蘭花上淋上瑤柱汁。西蘭花不過生或過熟,配上瑤柱汁還算不錯吃。其後還有炸饅頭、甜酸排骨和黃金蝦。炸饅頭只能一次過點8只,饅頭只是上半被炸過,感覺總是差了點。我還是比較喜歡吃整個饅頭被炸過的炸饅頭。甜酸排骨酸甜度適中,而排骨因為被走油後再回鑊炒,肉不榎而仍有肉汁。黃金蝦差不多是每次到來也吃的菜,因為他的蝦都被又甘又鹹的鹹蛋黃包裹著,而且味道並不只留在殼外,蝦肉也滲了不少鹹香味。除了黃金蝦外,每次也會點的還有它,冰巧克力~ 其他餐廳的冰巧克力,通常不夠味或是不夠滑。但這杯冰巧克力,在足夠巧克力味道冰巧克力上

下單後不久,菜便陸陸續續上檯。
除了黃金蝦外,每次也會點的還有它,冰巧克力~ 其他餐廳的冰巧克力,通常不夠味或是不夠滑。但這杯冰巧克力,在足夠巧克力味道冰巧克力上滿滿的鮮奶油,把鮮奶油跟巧克力搞混,味道與口感都非常讚。

2015-11-20
10 分鐘 (堂食)
2015-11-22 1834 瀏覽
品香樓係街坊小廚,平時特別多中學生大學生嚟食,應該係貪佢夠大夠平。今次叫咗沙拉骨、炒菜、火焰魚、南乳豬手,味道呢都係中規中矩,火焰系列嘅食物搶眼程度爆燈,一上枱就會點火,燒大概半分鐘就會完,其實唔會影響味道,不過就令大家睇得好開心。沙拉骨係炒好左先到沙律醬上去,味道還可以,豬手炸完之後點南乳醬,甜甜鹹鹹好好食,菜落得太多油油,火焰魚方面份量比較細,一人一舊就食晒,未到只係普通。

2015-11-08 2673 瀏覽
通常一班人係九龍塘, 傾到食飯總有人提議呢間, 無他, 好味, 價錢親民, 又深得city人心。通常就book定位,費事等, 因為都等得幾耐呀。是日比完賽。我地即興walk in。好彩等左5分鐘到。其實唔係第一次黎架啦,我都覺得幾好食D野,但今次食完覺得好似差左。環境黎講, 坐得唔係咁舒服,其他都OK..服務黎講, d staff 稱唔上有殷勤有禮,賓至如歸既感覺,但都即call即到,雖然係慢左d。味道黎講,冇以前咁好味(除左杯凍朱又滑又甜)手撕雞同乳鴿都好正,不過豬頸肉就唔推介,因為d配料仲多過d豬頸肉,仲要係砌粒。價錢都比以前貴左,無計  樣樣都加價,都值得體諒既!總括黎講都值得推介, 不過就簡d熱門菜式lo..同埋就預左限量供應。要快!
通常就book定位,費事等, 因為都等得幾耐呀。
是日比完賽。我地即興walk in。好彩等左5分鐘到。
環境黎講, 坐得唔係咁舒服,其他都OK..
味道黎講,冇以前咁好味(除左杯凍朱又滑又甜
手撕雞同乳鴿都好正
價錢都比以前貴左,無計
 樣樣都加價,都值得體諒既!
2015-10-24
  • 手撕雞
2015-11-04 2190 瀏覽
火焰牛柳粒($88)品香樓,我諗如果大家讀city或者bu都好難未食過,去到品香樓,成日都撞到好多黎reu既人。環境雖然逼,但好warm,野食性價比都高,份量幾大,多人都分到尼食,多人食飯非常好既選擇。火焰牛柳粒,一上枱會點火,燒一陣就會熄左,其實對道菜冇乜影響,只係望落會嘩一聲😯,不過試過張枱太細,佢放得近司令,搞到好醃眼😢。講返味道,牛有嗱過,不過黑椒同蜜糖味都重,好野味。除左尼樣,仲有好多出名既小菜,風沙雞、南乳豬手、茄子煲都唔錯架。

火焰牛柳粒($88)

2015-11-03 1972 瀏覽
因為住喺附近既關係,機乎每次屋企冇飯開都會黎品香樓,雖然每次必定要等位,但都心甘命抵 ! 唯獨份量少左DD,一家四口尚算夠食,如果多兩個人,一個餸真系要叫兩碟先夠!
黃金蝦
帶子西蘭花
黃金蝦
帶子西蘭花
2015-11-01 2054 瀏覽
經常到品香樓晚膳,發現水準浮動,未能維持在高水平,食飯好像抽獎,就看你幸運與否,當晚廚師能否保持水準了!唯有凍朱多年未曾令我失望!是晚點了3個菜,分別是招牌南乳炸朱手,排骨蒸糯米飯,以及避風塘牛仔骨

排骨蒸糯米飯
凍朱