2019-06-24 99 瀏覽
平時路過知道呢間野係食燒肉,但原來中午都有定食,所以今日中午一點就揀咗呢間和匠嚟食!我帶咗個汁燒牛仔骨丼,上菜嘅時候會有一碟前菜,係中華沙律,有麵豉湯同埋一客蒸蛋。個汁燒牛仔骨丼的牛仔骨燒得岩岩好,食得出係冇用鬆肉粉!蒸蛋好滑,不過冇咩味,加d豉油食岩岩好!唯一一個缺點係上菜時間實在太耐,等左差不多八個字先有嘢食。事後先知道可以whatsapp預訂位置,店員總會send個Menu俾你,可以預先落單,咁樣就應該會快啲上菜。

2019-06-22 116 瀏覽
好耐之前已經聽過朋友推介呢間日式燒肉店,今日終於有機會嚟食第一樣係北海道帆立貝,大大粒!正!跟住係美國prime羊架同prime牛角切呢啲都幾好食同埋叫咗沖繩A4肉眼(下圖左上),呢個好好食!入口即溶最後係厚切牛舌,其實有6條長條形狀嘅,不過燒咗先記得影相呢樣真係好有驚喜!平時對牛舌嘅印象都係有啲難咬,但呢個完全唔係,燒到外面脆卜卜,好爽口超好味!呢個係我食過最好食嘅牛舌呢到嘅侍應服務態度都好好,可能見我地第一次嚟,有教我地點樣燒先至好食,真係好好
好耐之前已經聽過朋友推介呢間日式燒肉店,今日終於有機會嚟食

第一樣係北海道帆立貝,大大粒!正!

跟住係美國prime羊架同prime牛角切
呢啲都幾好食

同埋叫咗沖繩A4肉眼(下圖左上),呢個好好食!入口即溶

最後係厚切牛舌,其實有6條長條形狀嘅,不過燒咗先記得影相
超好味!呢個係我食過最好食嘅牛舌

• 厚切牛舌
2019-05-27 2454 瀏覽
週日中午與家人行經佐敦,途中發現一間日式燒肉店,在好奇心驅使下翻開了放於店門外嘅菜單,當中發現竟有岐阜縣名物-飛驒牛😍 。記得三月到白川鄉遊玩時,第一次嘗過飛驒牛便深深愛上,故此便選定此店為我們午膳的地方。一進店內便可看到餐廳滿滿都是介紹飛驒牛的海報,惟礙於午市時間可供選擇的飛驒牛定食實在有點貴😳,家人最後決定點選了價錢較相宜的美國prime 頂級牛小排及美國prime 頂級牛角切定食。同時,亦額外點了一份沙律以去除進食過多肉類之油膩感。 首先送上的是日本安曇野豆腐沙律。沙律用料新鮮,且份量適中,再配上我至愛之日式芝麻醬,味道清新可囗。接著, 終於到了主角-美國prime 牛小排及頂級牛角切出場。實在光看賣相已很吸引🙊,服務員更是貼心主動的替我們示範如何燒烤,服務態度誠懇,值得一讚。👍🏼美國prime牛小排肉質肥腴鮮美,多汁且耐嚼,再配白飯吃一流。美國prime 頂級牛角切相比牛小排,本人更喜愛牛角切。😍雖然牛角切較厚身,但吃上去肉質出乎意外地還很嫩,且肉汁較多。即使放了很久才品嚐,仍無影響到它的口感。此外,定食還可加選配飯或稻庭手打烏冬。為了能嚐到不同口味,我們兩種都加選了

美國prime牛小排
肉質肥腴鮮美,多汁且耐嚼,再配白飯吃一流。

美國prime 頂級牛角切

此外,定食還可加選配飯或稻庭手打烏冬。為了能嚐到不同口味,我們兩種都加選了。

如選擇配飯,還會附上前菜、蒸蛋及麵豉湯。蒸蛋味道不錯,蛋味濃郁,口感順滑,如溫度可熱一點會更好。

不過,更值得推介的是稻庭烏冬,我們選了地獄湯底。雖然賣相一般,而湯底不太辣,但烏冬入口煙韌,口感一流,且份量很足夠。即使放涼了,質感也不會變得軟綿綿的。

最後,我們三個人都能吃得飽飽的,感到很幸福滿足。🙊 可是,唯一最美中不足之處是套餐裏未有附上我最喜愛的甜品。如果有甜點配送,是次午餐就更圓滿了。非常期待下一次能豪氣點重溫一下飛驒牛的滋味。😋
  • 美國Prime牛角切
2019-05-24 167 瀏覽
今日約咗朋友喺佐敦揾野食,佢話想食燒肉,所以就周圍揾下,點知發現咗一間日式燒肉店叫做和匠日式燒肉店。我地叫咗個set牛魔再現 ($580) (美國prime牛小排, 美國prime牛角切, 日本產A4和牛肉眼),油脂分布好平均,正,好味! 日本產帆立貝 ($90),好大隻香蒜牛油黑松露焗雜菌 ($78)和匠海神稻庭手打烏冬 (九州豬骨湯底) ($96),超大份,好多料,D海鮮同烏冬一樣咁多Peachmocktail同 Mangomocktail

日本產帆立貝 ($90),好大隻

香蒜牛油黑松露焗雜菌 ($78)

Peachmocktail同 Mangomocktail
2019-05-23
2019-05-24 137 瀏覽
好耐冇食過日式燒肉,今日同朋友喺佐敦揾咗間叫做和匠日式燒肉店食返餐燒肉大餐。首先叫咗個牛魔再現 ($580) 裏面有美國prime牛小排、美國prime牛角切、日本產A4和牛肉眼一望D油脂分佈就知道係好野,好味日本產帆立貝 ($90),好大隻!香蒜牛油黑松露焗雜菌 ($78)和匠海神稻庭手打烏冬 (九州豬骨湯底) ($96),勁大碗,勁足料,烏冬質感都唔錯Peachmocktail($28)同Mangomocktail($28)

首先叫咗個牛魔再現 ($580)
一望D油脂分佈就知道係好野,好味
日本產帆立貝 ($90),好大隻!
香蒜牛油黑松露焗雜菌 ($78)
2019-05-23
2019-05-21 155 瀏覽
今天和朋友在尖沙咀逛街,今天朋友想吃日式燒肉,所以就找到這間很多好評燒肉,抱著新試試的心態,最後是充滿驚喜。前菜是我最愛的帶子裙邊,還有不是麻辣的,很適合我,起好吃,還想再來一碟!我們主打燒肉,兩個人叫了Prime牛小排、Prime牛角切、鹽燒豬豚肉及黑松露帆立貝,剛剛好。Prime系列超驚喜,牛角切,粒狀,店員主動過來教我們燒,服務很好。入口即溶的感覺,不韌,充滿肉汁。Prime牛小排,燒到充滿網紋,也是入口即溶,還想叫多一碟。鹽燒豬豚肉,五花腩薄切,除了充滿肉汁外,還是脆皮的,脆但不韌,超愛這個。叫了2大粒黑松露帆立貝,很大粒,黑松露醬很多,但不會過鹹,很多汁。一邊燒,一邊喝波子汽水,超滿足的一餐午餐,下次燒肉,都一定來這間。

2019-05-20 1572 瀏覽
約了朋友一行3人飯聚,我們選了這家日式燒肉店。餐廳除了提供各式日本、美國牛肉外,還有豚肉和雞肉的選擇。我們是牛魔王,當然選牛肉。我們點了兩個美國prime頂級牛角切燒肉定食、一個美國prime頂級牛小排燒肉定食和一個沙律。燒肉定食可以$20配前菜、蒸蛋、御飯和麵豉湯或加$30配稻庭手打烏冬。我們選了兩份飯和1份烏冬試試。日本安曇野豆腐沙律豆腐粒滑溜溜,冰冰涼涼,配上芝麻醬和爽脆沙律菜, 十分清新好吃,很適合夏天享用。茶碗蒸很嫩滑,鮮冬菇的香味和上湯融入蒸蛋,味道很好。麵豉湯不會過鹹,有大大片海帶和日式腐皮,好喝。美國prime頂級牛角切燒厚切牛肉粒,邊燒邊流口水,香氣四溢。四方粒的每邊燒得金黃焦香,鎖住肉汁,一口咬下去牛肉的油脂和肉汁溢出,牛肉濃洧,令人停不了口,一粒接一粒。美國prime頂級牛小排牛小排是比較薄身的切法,所以燒的時間亦可縮短。同樣賣相吸引,生的時候看到油花分佈漂亮,燒好時金金黃黃而且有漂亮格紋。雖然是比較薄身,但燒熟也不會乾,沾上燒汁,配上白飯吃,很滿足呢。地獄湯稻庭手打烏冬地獄湯底很惹味,不會是死辣,有一點點麻辣的感覺,辣度剛剛好,不會太過火。烏冬煙韌度十足,口感很

日本安曇野豆腐沙律

美國prime頂級牛角切

美國prime頂級牛小排

地獄湯稻庭手打烏冬
地獄湯底很惹味,不會是死辣,有一點點麻辣的感覺,辣度剛剛好,不會太過火。烏冬煙韌度十足,口感很好,不會因浸湯變得沒咬口。

我們對這一餐都很滿意,食物好吃外,餐廳服務亦不錯,店員會主動幫我們燒肉,還會教我們怎樣把肉燒好呢。
2019-05-19 126 瀏覽
今日相約了好友去尖沙咀行街,行街之前我們先去附近的佐敦吃午飯。好友是牛肉控,她帶我們到了一家日式燒肉店午飯。燒肉店座位很闊落,沒有油煙味。我們三人各自點了一個燒肉定食。點了兩個美國prime頂級牛小排及一個美國prime頂級牛角切。兩位朋友加$20配有前菜、蒸蛋、麵豉湯、及白飯,我就加$30配前菜及湯烏冬,大家一起share。另外,我們還點了一個日本安曇野豆腐沙律,吃這麼多肉,點了這個蔬菜平衡一下。前菜是中華沙律,爽口,麻油味很香。蒸蛋很滑溜,蛋味香濃,以上湯製,鮮甜,蒸蛋亦吸入了鮮冬菇的香味。麵豉湯配料很足,有昆布、豆腐粒,少許豆卜絲,麵豉湯味道適中,不會過咸。日本安曇野豆腐沙律沙律菜以芝麻醬調香,感覺清新亦可口。豆腐大大粒,很香黃豆味,凍凍的,很嫩滑。美國prime頂級牛小排店員親切,服務很好,主動幫忙燒。油脂分布很平均,呈網纹,每面燒大概45秒即可食用。外層帶點焦香,內裏保持牛肉汁,牛味香濃,有嚼勁,但不會嚡。沾上少許燒肉汁來吃,味道進一步提升。美國prime頂級牛角切牛肉每粒呈方塊狀,每粒大小相若。牛肉色澤鮮紅,相當吸引。由於牛角切體積較大,所以燒的時間較長,我們先將牛肉方塊每

我們三人各自點了一個燒肉定食。點了兩個
前菜
是中華沙律,爽口,麻油味很香。
蒸蛋
麵豉湯

日本安曇野豆腐沙律

美國prime頂級牛小排

美國prime頂級牛角切
牛肉每粒呈方塊狀,每粒大小相若。牛肉色澤鮮紅,相當吸引。由於牛角切體積較大,所以燒的時間較長,我們先將牛肉方塊每邊都燒一會兒,將肉鎖在裏邊,之後我們將牛肉粒快炒幾下,牛肉即時香氣撲鼻。牛角切同樣是牛味香濃,一咬下去,肉汁大爆發。外面香口,內裏軟熟。個人覺得牛角切比牛小排更好吃。一口牛肉,一口白飯,很好佐飯。

地獄湯稻庭烏冬
地獄湯帶微微麻辣味,不會過辣但又能刺激味蕾,最適合在夏天沒胃口的時候吃。烏冬口感彈牙,很有彈性,吸入湯汁很好吃。烏冬配料有昆布,粟米粒及日式魚蛋,感覺清爽。

總括而言,今餐吃的燒肉很有質素,物超所值。
2019-05-16 1440 瀏覽
朋友生日,話要食高質燒肉,就揀左呢間。和式佈局,以木紋為主。座位坐得舒服,間距可以。一入店內,就被飛驒牛既掛布吸引左,但一塊飛驒牛要$830,太貴了🙈🙈最後揀左試牛魔再現。溫室蕃茄沙律,$64先食個沙律菜,開胃。新鮮,蕃茄也很juicy。牛魔再現(二人前)$580有日本國產A4和牛肉眼、美國Prime小牛扒、美國Prime牛角切。色澤紋理都很漂亮。店員建議先吃美國Prime,再吃和牛。牛角切一囗一粒,好滋味,吃起來肉味濃。店員仲建議,燒既時候要用炒既方法去整,咁就可以整得很均衡啦。呢個方法真係唔錯,粒粒都咁香咁吸引。小牛扒香軟肉汁豐富,口味感一流。A4和牛有油香,醮柚子醋更好味。燒呢兩種肉時,要先燒好一面再燒另外一面。店員話,當見到有血水出現既時候,就可以返到另一面繼續燒,咁就可以控制個火度剛剛好。呢餐飯仲有專人教學,真係不得了,不得不讚店員既服務水準非常好。日本帆立貝,$90帆立貝大大粒,新鮮肥美,用黑松露、蒜蓉、牛油調味。又香又鮮又彈牙。燒時要剪開,因為太厚身,怕難熟。反轉時要小心,唔好浪費左啲美味既醬汁。飲品叫左杯水果Mocktail, Peach Mocktail,$28淡淡既
朋友生日,話要食高質燒肉,就揀左呢間。
和式佈局,以木紋為主。座位坐得舒服,間距可以。

溫室蕃茄沙律,$64
先食個沙律菜,開胃。新鮮,蕃茄也很juicy。

牛魔再現(二人前)$580

小牛扒香軟肉汁豐富,口味感一流。
A4和牛有油香,醮柚子醋更好味。

日本帆立貝,$90

淡淡既桃味,很解喝。

2019-05-08
  • 牛魔再現
2019-05-15 117 瀏覽
話說有一日男朋友想食飛驒牛,經過一番資料集蒐集,最後決定左去和匠,訂左台。我地早左半個鐘到,因為果晚好大雨⋯店員先帶我地坐面向牆壁既位置,坐低左之後有另一位店員問我地會唔會想坐面對面的位置,問清楚唔會阻礙人地做生意就轉左枱。揀食咩一向都唔係我部門既事,但今次黎既主要目的係飛驒牛,決策人揀左個飛驒牛套餐(好似係呢個名)仲有魷魚筒,同埋一個我又唔記得叫咩名既炒飯。等左三幾分鐘,我諗果位應該係老闆既男生,拎左碟食物黎,位先生好用心咁講解呢啲食物既名同味道。正當決策人有所動作既時候,果位先生問要唔要示範一下點燒啲食材,我呢個懶鬼梗係話好啦。先生一路燒一路講解要注意啲咩事情(堅係要讚,呢啲服務態度冇得頂)牛小排牛味好重;飛驒牛入口即溶隻雞翼完全唔鞋口;個魷魚筒唔韌。雖然果晚落好大雨,不過真係好開心,舖頭入面唔會焗促;店員好nice,完全唔趕客。

揀食咩一向都唔係我部門既事
仲有魷魚筒,
同埋一個我又唔記得叫咩名既炒飯

先生一路燒一路講解要注意啲咩事情
(堅係要讚,呢啲服務態度冇得頂)

牛小排牛味好重;飛驒牛入口即溶

隻雞翼完全唔鞋口;個魷魚筒唔韌。

2019-05-11 117 瀏覽
經常路過這間店,今日決定試試。以木為主,和式居酒屋設計。座位間距適中,坐得舒服。溫室蕃茄沙律,$64。很新鮮開胃,蕃茄很juicy。牛魔再現(二人前),$580。有日本國產A4和牛肉眼、美國Prime小牛扒、美國Prime牛角切。色澤紋理都很漂亮。店員建議先吃美國Prime,再吃和牛。牛角切肉味濃,一囗一粒好滋味。可能有幾粒燒得不好,變得有點韌。小牛扒香軟肉汁豐富,口味感一流。A4和牛有油香,醮柚子醋更好味。日本國產帆立貝,$90。帆立貝新鮮肥美,用黑松露、蒜蓉、牛油調味。又香又鮮又彈牙。燒時反轉要小心,要不然美味既醬汁就會倒瀉。吃這麼多牛當然要來一杯飲品。Green Apple Mocktail,$28。青蘋果味蘇打,很清爽。店員只道我們不太懂得弄,很熱心幫忙,又耐心講解,服務一流👍。
經常路過這間店,今日決定試試。

以木為主,和式居酒屋設計。座位間距適中,坐得舒服。

溫室蕃茄沙律,$64。很新鮮開胃,蕃茄很juicy。

2019-05-08
  • 日本產帆立貝
  • 牛魔再現
同朋友想吃食燒肉好耐啦!而這間的燒肉到現在都在回味中!裡面裝修以木系為主,非常舒適~牛魔再現 $580/2人前 |這個餐包括:日本A4和牛、美國Prime牛小排和牛角切。沒想到牛角切可以這麼好吃,它的牛肉香是三個之中最突出,而且切成一角,食落啖啖肉咁~非常滿足~牛小排就比較香軟,A4和牛當然無得輸,充滿油香,而且是肉眼位置,一點也不會「鞋身」。雖然是2人份,但其實4個人都夠食,好抵!黑松露蒜蓉牛油燒日產帆立貝 $90/2件 |帆立貝非常大粒而且好厚,加上牛油和黑松露蒜蓉一齊燒,而且店員還幫我們燒,燒得剛剛好!又新鮮又香,絕對是必叫!磯煮鮑魚 $98/2隻 |沒想過凍食的鮑魚都這麼爽口,而且都非常入味~海膽冷稻庭手打烏冬 $90 |稻庭烏冬爽滑彈牙,配上海膽和醬油,食完燒肉最好吃這個清淡一點而好食的烏冬過冷河~三文魚籽海膽炒飯 $128 |三文魚籽加上海膽是鮮味的絕配!而且炒飯鍋氣十足~好吃~今餐真是非常滿足!

牛魔再現 $580/2人前 |
美國prime 牛角切
日本A4和牛肉眼

黑松露蒜蓉牛油燒日產帆立貝 $90/2件 |

磯煮鮑魚 $98/2隻 |
沒想過凍食的鮑魚都這麼爽口,而且都非常入味~
磯煮鮑魚

海膽冷稻庭手打烏冬 $90 |

三文魚籽海膽炒飯 $128 |
三文魚籽加上海膽是鮮味的絕配!而且炒飯鍋氣十足~好吃~
三文魚籽海膽炒飯

今餐真是非常滿足!
2019-04-25
磯煮鮑魚
  • 美國Prime牛角切
  • 香蒜牛油黑松露焗雜菌
  • 日本國產帆立貝(黑松露蒜蓉牛油燒)
2019-05-08 121 瀏覽
給人好舒服的木器門面和諧寧靜的室內裝潢如果在這附近返工, 一定來試下這裡的午餐預防措施要做足 清清熱氣 先來個豆腐沙律進入戲肉了, 美國Prime牛排(左),尢如大理石般的油花和堅實的肉質,慢慢煎, 令油脂慢慢滲出美國Prime 牛角切(右),脂肪在牛肉粒上分布很均勻,雖則肉粒沒有醃製,但燒完食落口, 仍能感受到牛肉味濃日本A4 和牛肉眼(中),嫩紅色的牛肉上,充滿雪白油花,肉質嫩滑非常油脂慢慢滲出網紋也印在牛肉上牛肉粒慢慢熟 香氣溢出味覺和臭覺都是牛肉的香味帆立貝配黑松露醬: 賣相吸引, 將淡味的帆立貝, 配上黑松露醬,更顯得更美味經過幾分鐘燒過後,黑松露醬融入帶子內在燒烤過程, 陣陣黑松露香氣四散, 爽口的帆立貝配黑松露, 簡直是超好味海鮮手打烏冬 份量之大 真的有點驚訝 初時只打算填飽個肚 結果......這餐OVER了
給人好舒服的木器門面

和諧寧靜的室內裝潢

如果在這附近返工, 一定來試下這裡的午餐

預防措施要做足 清清熱氣 先來個豆腐沙律

油脂慢慢滲出

網紋也印在牛肉上

牛肉粒慢慢熟 香氣溢出

味覺和臭覺都是牛肉的香味

經過幾分鐘燒過後,黑松露醬融入帶子內

2019-04-24
2019-05-07 1393 瀏覽
同行嘅朋友都係食肉獸,所以就點做個牛魔王套餐😂1. 帆立貝(2份)( $180)呢個帆立貝強化推薦要試下!上面有好豐富嘅黑松露蒜蓉醬同牛油,而帆立貝又好厚肉,燒到咁上下就要反轉佢燒,確保同上邊嘅醬料融合,食落好juicy,再慢慢滲出陣陣黑松露味彤樂評分:9.5/102. 牛魔再現($580)包左有三款牛,分別係日本產A4和牛肉眼、美國牛小排同美國牛角切🥩牛角切油脂都幾多,牛味係最重,但略嫌韌少少;美國牛小排脂肪多,食落好多汁又腍身,質感好好;而牛肉眼脂肪分佈好平均,肉味唔算好重,但點少少汁都好惹味😋彤樂評分:8.5/103. 三文魚籽海膽炒飯($128)帶子同三文魚籽唔算特別多,但帶子肉、海膽同三文魚籽令成個炒飯味更突出👍🏻彤樂評分:7/104. 磯煮鮑魚(2隻)($98)磯煮鮑魚好腍身,一啲都唔韌,而且煮得好入味😋彤樂評分:8/105. 香蒜牛油黑松露焗雜菌($78)呢個雜菌好驚喜,外面平平無奇,但一食落就停唔到口,每條雜菌都佈滿香蒜、牛油、黑松露味,味道層次好豐富🥰彤樂評分:9/106. 海膽冷稻庭手打烏冬($90)海膽分量唔算多,但同烏冬一齊食,應覺好清新彤樂評分:6.5/10
同行嘅朋友都係食肉獸,所以就點做個牛魔王套餐😂
帆立貝(2份)

1. 帆立貝(2份)( $180)
彤樂評分:9.5/10
帆立貝(2份)

2. 牛魔再現($580)

彤樂評分:8.5/10

3. 三文魚籽海膽炒飯($128)
彤樂評分:7/10
三文魚籽海膽炒飯

4. 磯煮鮑魚(2隻)($98)
磯煮鮑魚好腍身,一啲都唔韌,而且煮得好入味😋
彤樂評分:8/10
磯煮鮑魚(2隻)

5. 香蒜牛油黑松露焗雜菌($78)
彤樂評分:9/10
香蒜牛油黑松露焗雜

6. 海膽冷稻庭手打烏冬($90)
海膽分量唔算多,但同烏冬一齊食,應覺好清新
彤樂評分:6.5/10
2019-04-24
三文魚籽海膽炒飯
磯煮鮑魚(2隻)
香蒜牛油黑松露焗雜
  • 香蒜牛油黑松露焗雜菌
  • 帆立貝
2019-05-04 102 瀏覽
日式燒肉愛好者必試位於轉角位既和匠.係一間日式燒肉店.地點易搵.當晚早到都唔算多人.坐得舒服唔迫.首先叫左個日本安曇野豆腐沙律做開胃菜.至鍾意胡麻醬既沙律.配啲咩野食都特別惹味.身為食肉獸既當然要叫幾款牛食下.咁岩見到有個牛魔再現餐就叫左.二人份.有三款牛.A4和牛肉眼. 口感軟冧冧.一路食一路深啲牛油出黎.真係食和牛先有呢種滿足感牛角切都唔錯.細細粒好有咬口.一啲都唔韌.美國Prime小牛扒.薄薄地.燒兩燒就食得.饅魚炒食都幾好食.日本珍珠米.啲飯炒到粒粒分明.饅魚又大件又香.入面仲有啲青椒粒同紅蘿蔔粒增加口感.令到成個飯好豐富
日式燒肉愛好者必試

位於轉角位既和匠.係一間日式燒肉店.
地點易搵.當晚早到都唔算多人.坐得舒服唔迫.

身為食肉獸既當然要叫幾款牛食下.
咁岩見到有個牛魔再現餐就叫左.二人份.有三款牛.

牛角切都唔錯.細細粒好有咬口.一啲都唔韌.

美國Prime小牛扒.薄薄地.燒兩燒就食得.