2019-08-07 55 瀏覽
推薦指數:🤩🤩🤩原條照燒鰻魚飯HK$138成條鰻魚原條上,夠哂霸氣呀!😛性價比超高,鰻魚厚身,肉質鮮美!配上照燒鰻魚汁,鰻魚燒香後油香滲入飯內,超好食🙌🏻 鰻魚油脂本身較多,燒一燒後油香更甚,加配蛋絲,成個鰻魚飯就完美啦~推薦各位鰻魚控呀! 七點刺身盛合 💛HK$438刺身厚切鮮甜~最欣賞係吞拿魚,油脂肥美!另外亦有油甘魚、甜蝦、三文魚等等,每款大約2件👍🏻~仲有炙燒帶子蟹膏卷~味道好夾,蟹膏份量都幾多!🍣散嗌左唔同款式的壽司~灸燒左口魚係至愛呀~但三文魚腩就相對一般!店內的食具擺設都好有日式風格,我最鐘意係個兔仔筷子座🐰好得意呀
推薦指數:🤩🤩🤩

原條照燒鰻魚飯HK$138
成條鰻魚原條上,夠哂霸氣呀!😛

七點刺身盛合 💛HK$438

仲有炙燒帶子蟹膏卷~味道好夾,蟹膏份量都幾多!

2019-07-26
平時返工都會經過呢間日式餐廳,目光都會比佢既裝修吸引,好有日本沖繩舊士多既味道,想黎試好耐!裝修幾靚,有彷如去咗日本居酒屋既錯覺!記得要Book位,Walkin要等比較耐!食物種類頗多!除左有一般日式小食刺身等,仲有行高價路線既精緻料理同和牛!而我地今次就點左牛舌,火灸三文魚壽司,幸福滿滿海膽丼,原條鰻魚飯,泡菜芝士雞同白桃梳打。超級推薦鐵板牛舌!整得好好味,超級厚切,外脆內軟,油脂好充足,食落唔會靭,再有炸蒜同鹽調味,簡單又好味,下次再Encore!火灸三文魚壽司入口融化,食得出用料好新鮮!男友係海膽控,佢強烈推薦幸福滿滿海膽丼,個飯除咗海膽仲配左魚子同吞拿魚,海膽超級新鮮,果然同菜名一樣有幸福既感覺,其他配料用來撈飯真係好好味。原條鰻魚飯份量十足,睇相好似一舊大架鰻魚壽司,條魚好似無骨咁,可以大啖大啖咁食。泡菜芝士雞呢仲韓式菜,都幾好味,雞肉好入味,泡菜辣汁仲可以用黎撈飯!

火灸三文魚壽司入口融化,食得出用料好新鮮!

• 滿滿幸福海膽丼
  • 鐵板蒜片香煎厚切煎牛舌
2019-08-05 20 瀏覽
裝修已簡樸木傢俬為主, 擺放了好多兒時的玩具 ,充滿懷舊日本居酒屋風味 , 餐廳食物款式多, 以日式燒物為主, 好適合配酒,與朋友一齊分享。原條成田醬炭火燒鰻魚飯 $138足一條鰻魚份量, 份量十足 , 賣相非常吸引, 用炭火燒 ,表面燒到焦香 , 香氣四溢, 配上甜甜的燒汁 ,大口咬下去肥美無骨 ,香甜嫩滑, 鮮味突出 , 鰻魚魚身鋪上幼細玉子絲和香香的芝麻粒, 配埋軟硬適中珍珠米 ,令每口飯口更加豐富, 滋味指數爆燈 , 必食之選!燒銀鱈魚$138銀鱈魚外皮燒得焦脆, 皮脆肉嫩,魚肉雪白, 紋理清晰, 大口咬下去 ,魚油在口中散, 豐富omega-3, 吃完令人滿嘴魚鮮, 火候控制出色。雙色芝士燒日本播磨蠔$100 三隻蠔身完全被滿滿半溶芝士蓋著,十分吸引,夾起來發現蠔身很肥美,咬下去蠔汁在口中爆,非常嫩滑, 混合埋半溶芝士, 令人回味。 三文魚腩$68新鮮三文魚腩, 厚切大件, 色澤鮮明及充滿光澤, 油潤肥美, 魚鮮味停留在口腔, 戀戀不去。芝士鐵板餃子$68餃子外皮炸到金黃香脆,內裏充滿肉汁, 入口嫩滑, 表面鋪上半溶芝士 ,邪惡又美味, 別有一番滋味。七味唐揚魷魚鬚$78魷魚

原條成田醬炭火燒鰻魚飯 $138

燒銀鱈魚$138

雙色芝士燒日本播磨蠔$100 三隻

三文魚腩$68

芝士鐵板餃子$68

七味唐揚魷魚鬚$78
魷魚酥炸到金黃酥脆, 熱呼呼香噴噴, 入口脆卜卜, 魷魚鬚鮮味嚼勁, 配上七味粉,更加惹味。

白桃乳酸梳打$38
白桃水果香入口香甜, 感覺清新 ,酸酸甜甜, 清一清味蕾, 亦可減膩。
2019-08-04 11 瀏覽
今晚和朋友去了尖沙咀吃飯,因為下大雨,就就腳地選了地鐵站附近的味道樂。$248個壽司盛盒不過不失,刺身正常水準但壽司飯有點硬。散點鰻魚壽司$38兩件,和海膽壽司$38沒有驚豔的味道,但鰻魚份量闊綽,厚切大塊。最好吃是原條穴子壽司$48!口感軟嫩,肥美不油膩。蟹膏石鍋燒帶子 $148之前每次都會點這個,但今次啲帶子燒到太乾,失去了以往juicy和嫩滑的口感但面頭的蟹膏份量多,撈埋下面的什菌好好食!整體感覺壽司會比較多醬汁,口味會偏咸一點

$248個壽司盛盒
不過不失,刺身正常水準但壽司飯有點硬。

散點鰻魚壽司$38兩件,和海膽壽司$38
沒有驚豔的味道,但鰻魚份量闊綽,厚切大塊。
最好吃是原條穴子壽司$48!口感軟嫩,肥美不油膩。

蟹膏石鍋燒帶子 $148
但面頭的蟹膏份量多,撈埋下面的什菌好好食!
整體感覺壽司會比較多醬汁,口味會偏咸一點
2019-08-03 74 瀏覽
老友生日,當然要食餐好啦裝修好日式化,坐得舒服燒烤得好香脆,加埋沙律醬更惹味最喜歡黑松露醬,多块帶子刺身,好醒胃的沙律芝士味帶香,雞肉帶有少少軟骨,肉質鮮香帶甜明太子雞翼啊,肉質微辣,雞肉新鮮美味三款焗蠔呈上芝士味濃郁/櫻花蝦燒惹味/辣蒜夠香~可以一次食晒三款蠔,太好吃,啖啖肉,好肥美超大隻蝦,鮮甜可口,肉質彈牙先煮2兩鐘,黑豚肉食落爽口彈牙,大大块,好足料,食埋辣泡菜,嘩,好棒啊外圍系三文魚籽,第二層系甜蝦蓉,內放一朵美麗的菊花,底層有香噴噴的飯加少少醬油,慢慢品嚐這個迷你飯好滋味非常新鮮享受一下冰涼爽爽的梳打
老友生日,當然要食餐好啦
店鋪
裝修好日式化,坐得舒服
燒白飯魚干  Grilled  Noodlefish
燒烤得好香脆,加埋沙律醬更惹味
黑松露帶子刺身沙律
最喜歡黑松露醬,多块帶子刺身,好醒胃的沙律
芝士免治雞肉棒
芝士味帶香,雞肉帶有少少軟骨,肉質鮮香帶甜
明太子雞翼
明太子雞翼啊,肉質微辣,雞肉新鮮美味
煙肉櫻花蝦燒日本播磨蠔(3隻)
三款焗蠔呈上
芝士味濃郁/櫻花蝦燒惹味/辣蒜夠香~可以一次食晒三款蠔,
太好吃,啖啖肉,好肥美
牡丹蝦
超大隻蝦,鮮甜可口,肉質彈牙
泡菜黑豚肉鍋
迷你三文魚籽甜蝦蓉丼
加少少醬油,慢慢品嚐這個迷你飯
好滋味

店鋪
黑松露帶子刺身沙律
芝士免治雞肉棒
明太子雞翼
煙肉櫻花蝦燒日本播磨蠔(3隻)
牡丹蝦
泡菜黑豚肉鍋
迷你三文魚籽甜蝦蓉丼
放工了想同朋友吹下水,尖東n出口一出就見到,店鋪不算大,但有好強烈的日本風,看到牆上的每個擺設,都充滿日本味道。令人覺得置身於日本的居酒屋。今次同行2人。 要特別推薦九品料理.。如果你都有選擇困難,看著餐牌,樣樣都想叫,但又不知從何叫起,九品料理就可以一次過食9樣食材。特盛九品料理,用一木架把9款食材放一起,相當吸引。而且比想像大份。9種食材分別是1 魚子丼,魚子壽司平日就會覺得不夠,但丼飯上鋪上滿滿魚子,入口即溶真係好爽。好鮮味,一爆就滲出魚鮮味。2 芥末八爪魚,辣而過癮3 蒜頭漬 。開頭不知道這是蒜頭,食落好爽脆,而且淹得非常好食。4牛滂漬,其實我有飲過牛滂茶,但真係未食過牛滂。幾得意。5炸池魚,非常脆口,魚仔鬆化而不腥。6 脆魚片,有趣,脆卜卜,沾醬更好7饅魚丼,鰻魚足料,而且熱辣辣。 8 左口魚丼,與鰻魚不一樣,比較薄,配上本身醬汁,加上燒過,好好食9 美林魚乾,調味不錯,租甜地。另外,我們叫了鹽燒雞翼雞翼是百吃不厭美食。特別熱辣辣整出來的,而且都好大隻。鹽味就已經好好食。卷物叫了成田醬照燒饅魚反卷,饅魚厚肉,包著飯,比平日饅魚壽司食到的,更大一片。脆炸軟殼蟹反卷軟殼蟹熱鬧鬧炸
放工了想同朋友吹下水,尖東n出口一出就見到,
店鋪不算大,但有好強烈的日本風,
看到牆上的每個擺設,都充滿日本味道。
令人覺得置身於日本的居酒屋。

今次同行2人。 要特別推薦九品料理.。

特盛九品料理

9種食材分別是

2 芥末八爪魚,辣而過癮

4牛滂漬,其實我有飲過牛滂茶,但真係未食過牛滂。幾得意。
5炸池魚,非常脆口,魚仔鬆化而不腥。

6 脆魚片,有趣,脆卜卜,沾醬更好
7饅魚丼,鰻魚足料,而且熱辣辣。

9 美林魚乾,調味不錯,租甜地。

另外,我們叫了鹽燒雞翼

鹽燒雞翼

卷物

成田醬照燒饅魚反卷

脆炸軟殼蟹反卷
軟殼蟹熱鬧鬧炸好。要提提,反卷雖然飯包紫菜,但仍然係好脆。

最後再叫2件燒三文魚壽司,真係好好既一餐

特盛九品料理
鹽燒雞翼
成田醬照燒饅魚反卷
2019-08-02 920 瀏覽
Straight up after walking in, I felt like I was transported to Japan! From the interior to all the decor pieces, it was so intricately designed to create the vide you would get at a Japan izakaya.Then comes the food, which was super amazing and at a very reasonable price as well.You can’t come to an izakaya without drinks, so the first thing we ordered was a refreshing pint of beer and a peach sochu.The stand out appetizer for me was the firefly squid which went perfectly with the alcohol. I was

The stand out appetizer for me was the firefly squid which went perfectly with the alcohol. I was intrigued by the name so I ordered it. But it was one of my favorite dishes! It’s small but packing in flavour! And also has a very satisfying texture.

The ox tongue skewer was also quite exceptional, so tender and flavorful.

Another standout dish was the unagi rice. It might sound simple, but it was so amazingly tasty here! The sauce was just top notch, did I mention the portion size was huge??! Like the unagi was almost twice the size of what I was used to.

Overall I would definitely recommend this place. The food is amazing, the prices are very good for what you get, and the environment is great!

• 鐵板蒜片香煎厚切煎牛舌
  • 海膽壽司
  • 芝士免治雞肉棒
2019-08-02 29 瀏覽
之前係長沙灣店試過原條鰻魚飯,一試難忘。今日有機會黎到尖沙咀分店再次回味一番。餐廳係k11後面,好易搵到,七點黎到已經坐滿哂人,入面裝修擺設都充滿日本風格。黎得依到當然唔洗睇餐牌都要叫左原條鰻魚飯先,$128就已經食到,鰻魚又長又厚肉,物超所值。如果兩個人黎食,食完都已經七分飽。另外叫左個鐵板燒牛舌 $78,同鰻魚一樣咁厚,食落唔會一啲都唔韌,表面仲好香口。必叫👍🏻這間居酒屋位於旺區,食物質素高,但價錢卻十分親民價,環境同服務都好好,值得再食。

今日係尖沙咀睇完戲係唔太肚餓情況下去左食依間主要係好多款式又有小份量既選擇,而且時間約7點,唔駛排隊入面環境氣氛走懷舊日本風,好多特別既佈置,岩晒情侶或幾個朋友去食飯談心就連餐具都係可愛既雞泡水點左幾款野食, 而吞拿魚roll係全晚最欣賞,其次係黑松露帶子柚子沙律好好味,帶子正常份量仲叫左黑松露和牛炒飯,佢係一人飯碗份量,岩晒想食多D款既人但係個少飯就略覺得D飯唔夠乾身野味其實佢仲有好多款壽司/roll/串燒嫁,但奈何今日太飽試唔到,下次有機會要試下價錢overall都係正常價,算親民,值得推介!!
今日係尖沙咀睇完戲係唔太肚餓情況下去左食依間
主要係好多款式又有小份量既選擇,而且時間約7點,唔駛排隊
就連餐具都係可愛既雞泡水
點左幾款野食,
仲叫左黑松露和牛炒飯,佢係一人飯碗份量,岩晒想食多D款既人
但係個少飯就略覺得D飯唔夠乾身野味
價錢overall都係正常價,算親民,值得推介!!
2019-07-27
2019-07-31 23 瀏覽
平時怕腥味,好少食三文魚以外嘅魚類刺身,但因為想食蝦刺身而嗌左個拼盤,發現呢間一啲都唔腥,好新鮮另外呢個蟹膏法包真係 好 好 食!夠查唒四件有餘!😋係日本餐廳嗌左個芝工泡菜雞😂意外地好食,配埋個炒飯幾match最 surprise 係呢個帶子鵝肝壽司!!佢最後先黎,本身以會食唔落,已經食到8成飽,但可能啲鵝肝煎到外脆內軟,真係可以用入口即溶黎形容,好易入口!白桃梳打(呢杯係冇酒精嘅) 配上面咁濃味嘅野永遠係我嘅first choice

另外呢個蟹膏法包真係 好 好 食!夠查唒四件有餘!😋

2019-07-31 19 瀏覽
尖沙咀食店很多,朋友推介一間好味價正的居酒屋,所以本住why not 道理就試試。地點超方便,K11對住,內部很有居酒屋 feel 🇯🇵, 座位舒適,然後看看餐牌,就order 咗整條饅魚飯,刺身、海膽、蠏膏帶子壽司🍣、螢光迷你尤魚、🔥燒魚翅、牛舌貝立帆蠏膏卷。饅魚飯的魚很香甜,d rice 好正,賣想😍👍,牛舌又㝝又甘香...絕👍,燒魚翅餸啤酒🍺一流,蠏膏非常甘香清甜,剌身中的拖羅又肥又厚,甜🦐蝦正都頂瓜瓜😋⋯⋯我們一邊食,一邊影相同埋話俾D friend 知,好鬼enjoy!至於價錢非常非常合理,媽咪下星期生日,已經再訂位,等她食餐favourite 🥘 food😂

2019-07-31 35 瀏覽
日本食物,絕對係香港人最愛的食物,所以要吸引人去食,少d功夫都唔得,食物,環境,服務都一定要做到足。先講環境,一入到去感覺好似真係去到日本一樣,真係好有心意。之後講服務,基本上都好主動去留意每個客人,快無茶會自己過來加,食完都唔會要求 埋單,可以食到聊天完。最緊要的食物, 原條鰻魚飯,直係好長的一條鰻魚, 絕對足夠兩個人,鰻魚燒得好香, 醬汁啱啱好, 唔會太多或太少。五魚刺生,全部都好新鮮, 唔會有好重魚腥味。海膽壽司,好耐無食到鮮甜的海膽,而且唔係貴,一定要食。下次食日本野,都會考慮再過嚟。

先講環境,一入到去感覺好似真係去到日本一樣,真係好有心意。

五魚刺生,全部都好新鮮, 唔會有好重魚腥味。

海膽壽司,好耐無食到鮮甜的海膽,而且唔係貴,一定要食。

下次食日本野,都會考慮再過嚟。
2019-07-30 18 瀏覽
*今日eatmug9 #60老老竇竇依間“味道樂” 係我近期食過最高汁嘅居酒屋點解咁講呢?就等小弟逐一同你講解下樓面格局充滿住日本風情周圍都有啲日本古玩同vintage poster六點半入去都未有咁多人店員安排咗個角落位畀我座之前做咗啲research知道有幾款菜係must eat👇👇👇原條成田醬炭火燒鰻魚飯依味菜真係不得了條鰻魚有前臂咁長醬汁又夠多 再加埋蛋絲賣相已經冇得輸喇強烈建議要有兩個人去食先好嗌份量太多 一個人好難清芝麻雞翼不過不失雞翼唔大件勝在炸得脆口火炙北海道帆立貝蟹膏卷+ 脆炸軟殼蟹反卷特別要提嘅係個帆立貝蟹膏卷師傅落料夠晒重啲蟹膏夠full 夠juicy同帆立貝嘅甜味好夾一定要試煙肉櫻花蝦燒日本蠔一次過試晒三款蠔可以進補之餘又有味覺上嘅享受個人比較喜歡芝士同櫻花蝦味焗得好香巨峰提子乳酸梳打兩個人去食平均都係$300鬆啲已經好夠食 仲要好飽肚添想係尖沙咀食好西味道樂絕對係可以考慮
*今日eatmug9 #60

味道樂絕對係可以考慮

2019-07-25
  • 火炙北海道帆立貝蟹膏卷
2019-07-29 34 瀏覽
之前生日 就同朋友嚟咗尖沙咀嘅一間居酒屋食飽飽軟殼蟹蟹籽沙律份量好足 軟殼蟹新鮮炸出嚟熱辣辣 連埋蟹籽一齊食卜卜脆 青瓜絲同時亦都可以中和返軟殼蟹嘅油膩感 味道非常清新另外仲叫咗呢個厚切深海池魚王 池刺身非常厚 食落味道有少少似油甘魚 相對上比油甘魚淡口啲 雖然味道確實唔錯 但份量真係少 只係得兩片 所以個人覺得性價比無咁高壽司方面就叫咗左口魚邊 左口魚油份充足 食落有少少入口即溶嘅感覺 味道非常好主食方面就叫左牛油香煎銀鱈魚 嚟到嗰陣牛油味超級香 雖然外皮就煎得比較焦 但慶幸魚肉尚算香滑清酒煮大蜆蜆都比較大隻 清酒味都算濃 湯底帶點甜 同酒味都幾夾 唯獨有一兩隻蜆係有沙 所以會扣少少分 但整體上都唔錯芝士吉列海虎蝦卷賣相好好 蝦炸得啱啱好 外脆內軟 芝士微微溶化 味道口感亦都非常豐富 如果鍾意食炸蝦嘅朋友 非常推薦呢個最後仲叫咗黑松露和牛炒飯 和牛切得比較細粒 所以好難試到佢嘅味道 而黑松露味亦都覺得唔夠明顯 但值得一讚嘅係飯炒得比較乾身 整體上個人味道就一般
之前生日 就同朋友嚟咗尖沙咀嘅一間居酒屋食飽飽

姪仔放暑假請他到尖沙咀味道樂居酒屋吃日本菜。原因之前同事吃過,水準不俗。鄰近尖東地鐵站N2出口,交通十分放便,店內報置有日本風格、掛上幾盞很別緻燈籠🏮。雖然座位之間比較夾窄,但一早巳訂滿位,好彩我倆在6:00前入座。見menu 除了名貴菜式也有多款幾十元的小食。姪仔喜歡吃外皮烤到金黃色的汁燒銀鱈魚腩,皮脆肉嫩😋。鹽燒澳洲羊架,口感腍嫩不乾柴,也沒有羶味😋。 驚喜是澳洲鮑魚,口感嫩腍,香濃惹味頂瓜瓜。醬油淮山漬,爽脆入味,健康醒胃👍。
姪仔放暑假請他到尖沙咀味道樂居酒屋吃日本菜。
原因之前同事吃過,水準不俗。

見menu 除了名貴菜式也有多款幾十元的小食。

姪仔喜歡吃外皮烤到金黃色的汁燒銀鱈魚腩,皮脆肉嫩😋。

鹽燒澳洲羊架,口感腍嫩不乾柴,也沒有羶味😋。
驚喜是澳洲鮑魚,口感嫩腍,香濃惹味頂瓜瓜
醬油淮山漬,爽脆入味,健康醒胃👍。

• 澳洲鮑魚  鹽燒羊架  醬油淮山漬  汁燒銀鱈魚