2017-11-11 53 瀏覽
主打既拉麵有4款,而其中3碗都比較有特色少少,小編今次就試左青BB個碗。小編唔太欣賞佢就尼個湯度,雖然好符合個名真係好有菠菜味,不過湯底本身唔重豚骨味而且偏稀,所以食落會比較淡味,而且拉麵都較難掛湯。不過小編就特別欣賞佢地D配料,特別係個兩塊叉燒,叉燒一D都肥,食完唔覺漏,而且叉燒入口juicy,係小編對日本叉燒既標準👍而其他配料既分量一D都唔少,仲要唔係cheap貨尼,帶子入口鮮甜,而加埋蟹籽同黑魚籽更加係錦上添花😍雖然湯底味道一般,不過就以配料同口感完勝。佢哋除左拉麵之外仲有好多小食架,可惜小編個胃既volume 唔係好大,所以今次就冇試到。等既過程中俾小編發現原來佢地有下午茶架,仲要$38就有交易,仲有汽水送?會唔會平左少少?

碧綠翡翠拉麵
雖然湯底味道一般,不過就以配料同口感完勝。

2017-11-11 219 瀏覽
今日又走左去荃灣食好野今次係隱世拉麵店😆因為佢開係唔太顯眼地方,所以俾我稱為隱世啦但如果開出啲,應該會搶曬人地啲客😍太好味啦!我地坐低後就揀野食啦!我地揀左 鰻魚燒玉子、黑豹墨汁拉麵同白桃果汁酒。鰻魚燒玉子初嘗呢個配搭。玉子甜甜地岩曬我口味!而且整得唔算太熟,食落唔會太硬似煎蛋。鰻魚燒得好滑好香,未食落口已經好香鰻魚味鰻魚汁亦調味得剛剛好, 成件事好match😍黑豹墨汁拉麵聽個名都好架勢啦😂😂上菜時,碗拉麵真係黑色嫁!墨汁味唔算好重,始終唔同意粉但佢食落有小小黑油嘅感覺,好香😍拉麵質感軟硬適中👍配埋大大隻青口同大大條蟹柳正呀😍另外,紫菜仍能保持脆身👍叉燒肥瘦適中,薄切容易入口😎白桃果汁酒好香白桃味道,雖然係罐裝但係都好好飲好香睇得出選料一啲都唔馬虎👍呢隻酒唔重酒精,當氣水飲都得😉總括黎講環境好舒服,周圍掛曬畫好有日本餐廳嘅感覺。服務好好,好親切嘅感覺😍
今日又走左去荃灣食好野

今次係隱世拉麵店😆
因為佢開係唔太顯眼地方,所以俾我稱為隱世啦
但如果開出啲,應該會搶曬人地啲客😍
太好味啦!

我地坐低後就揀野食啦!
我地揀左 鰻魚燒玉子、黑豹墨汁拉麵同白桃果汁酒。

鰻魚燒玉子

初嘗呢個配搭。玉子甜甜地岩曬我口味!
而且整得唔算太熟,食落唔會太硬似煎蛋。
鰻魚燒得好滑好香,未食落口已經好香鰻魚味
鰻魚汁亦調味得剛剛好, 成件事好match😍

黑豹墨汁拉麵

聽個名都好架勢啦😂😂
上菜時,碗拉麵真係黑色嫁!
墨汁味唔算好重,始終唔同意粉
但佢食落有小小黑油嘅感覺,好香😍

拉麵質感軟硬適中👍
配埋大大隻青口同大大條蟹柳正呀😍
另外,紫菜仍能保持脆身👍
叉燒肥瘦適中,薄切容易入口😎

白桃果汁酒

好香白桃味道,雖然係罐裝但係都好好飲好香
睇得出選料一啲都唔馬虎👍
呢隻酒唔重酒精,當氣水飲都得😉

總括黎講環境好舒服,周圍掛曬畫好有日本餐廳嘅感覺。
服務好好,好親切嘅感覺😍
2017-11-11 44 瀏覽
自從朋友搬左來這邊,已經好久沒見過他!今次過黎探佢順便覓食下呢區嘅美食!行過呢到附近,見到呢間日式餐廳,就入去食返餐好嘅!因為晚飯時間,入面人頭涌涌,我地等左5分鐘左右就入得去。可見效率非常高。入到去,覺得餐廳裝潢好有日本風味!相當吸引。音樂亦播放住日本嘅歌架!碧綠翡翠拉麵嘅翡翠即係菠菜,食落好鮮甜。我揀左直麵同中麵感,因為我驚食軟或硬嘅麵感會難消化,中麵感就岩晒口味啦。不過唔知直麵同曲麵嘅分別,下次要去試下曲麵先。麵上有日式叉燒、糖心蛋、扇貝、黑松露同蟹籽,我仲揀左多幼蔥,真係my favorite。因為呢類天然嘅香料。糖心蛋嘅糖心效果完全超出我預期,甜而不漏,流心程度。黑松露雖然香但亦冇搶左拉麵嘅鮮甜味,非常match!叉燒肥瘦剛好,包保食完都唔會肥啊!😏牛仔骨,我必選食物,因為我中意食牛!而且價錢亦相當便宜,好抵食。食落口一啲都唔韌,整得好稔好好味,汁亦好美味,唔會太鹹,不搶牛嘅味道,反而令成碟送更多層次。如果我有嗌酒就可以用黎送酒飲啦,一定會好好味,可惜我地已經太飽啦😢一上菜即刻食左舊,完全忘記左要相機食先happy share😢呢個送係有3塊架!下次再黎呢邊探佢,呢間絕對係f
自從朋友搬左來這邊,已經好久沒見過他!

下次再黎呢邊探佢,呢間絕對係first choice😏值得一試👀下午茶同朋友食得太飽,晚黑呢餐食得唔多野😕
2017-11-10 63 瀏覽
勸大家唔好唔好千祈唔好去食!一心諗住睇presslogic介紹,會同豚王嘅翠王有得揮⋯⋯內文講到湯底幾甜,麵底幾彈牙blahblahblah講到cp值幾高⋯⋯但係只係一碗 ⋯⋯西洋菜湯底+鹼水味嘅麵⋯⋯個湯完全冇淆過豬骨。佢係有得揀直麵或者曲麵,仲有得揀濃湯程度,我已經係揀左最濃,但係完全唔濃。仲要70幾蚊,係冇野飲,啲waiter好慢。簡直侮辱左拉麵😞🤢🤢我第一次食唔晒⋯⋯#以身試伏 #上網嘅嘢都係唔好信咁多
勸大家唔好唔好千祈唔好去食!
內文講到湯底幾甜,麵底幾彈牙blahblahblah
講到cp值幾高⋯⋯

仲要70幾蚊,係冇野飲,啲waiter好慢。

簡直侮辱左拉麵😞🤢🤢我第一次食唔晒⋯⋯

#以身試伏 #上網嘅嘢都係唔好信咁多
菠菜拉麵
魚餅
赤紅地獄拉麵🌶點左"硬"質地嘅麵,但食落去啲麵係淋嘅🤢而糖心蛋調味不足,冇糖心味道,紫菜都係淋🤢另外,我覺得三文魚籽不適合配拉麵,感覺怪怪地🤢🤢鰻魚燒玉子🐟鰻魚汁太甜,玉子太熟同太甜,食落好硬😮兩種甜味加起來有點似藥水味牛仔骨🐂太熟,咬左好耐先咬到😭但汁還是不錯的!
赤紅地獄拉麵

赤紅地獄拉麵🌶
鰻魚燒玉子
鰻魚燒玉子🐟
牛仔骨串燒
牛仔骨🐂
太熟,咬左好耐先咬到😭但汁還是不錯的!
赤紅地獄拉麵
2017-11-04 198 瀏覽
好耐冇嚟過荃灣啦 今日行過見到新開咗一間 日式拉麵店 價錢平平地夠曬親民 入去試下先叫咗碗碧綠翡翠拉麵$78 加咗半隻糖心玉子蛋+$8材料包括鮮帶子刺身 黑木耳 糖心玉子蛋 厚切叉燒 非常豐富青bb嘅湯底 畀人一種好清新嘅感覺 碧綠色嘅湯底是由菠菜而製成的 非常健康 帶點豬骨湯底味 溏心玉子蛋是我愛 蛋白非常細嫩 蛋黃香濃 而且是流心的拉麵彈牙 烹調嘅時間恰到好處只要用紙筆畫上你個人喜歡的口味 便可以了麪種/麪質嘅軟硬度/湯底濃度/葱既份量/增量追加配料及飲品另外仲有小食和串燒選擇 價錢真心唔貴香蒜牛油青口 非常香蒜蓉和牛油嘅味道 簡直天衣無縫 青口非常鮮甜牛舌串 厚薄適中 咀嚼嘅時候有種回彈嘅口感香辣焗蠔 上面嘅醬汁好特別帶點微辣 非常惹味蠔肉有事先炸過 但肉汁仍然好豐富 肥美多汁燒汁三文魚頭 日式燒汁酸酸甜甜 魚頭完全冇腥味 三文魚油脂豐富 魚肉滑溜充滿日式和調空格 空間寬敞 店員服務態度良好 是一個好用餐的好地方

叫咗碗碧綠翡翠拉麵$78 加咗半隻糖心玉子蛋+$8

牛舌串 厚薄適中 咀嚼嘅時候有種回彈嘅口感

香辣焗蠔 上面嘅醬汁好特別帶點微辣 非常惹味

蠔肉有事先炸過 但肉汁仍然好豐富 肥美多汁

2017-10-27 276 瀏覽
                        見佢喺其他網站推介特登夜晚去試一試我同女朋友分別叫咗拉麵同埋鰻魚飯。先講佢個鰻魚飯,飯嘅質感好差,甚至比起平常茶餐廳嘅飯質感更差。第二,鰻魚好硬,我第一次食鰻魚係要全力同筷子加匙羹先可以切開。第三,伴碟嘅菜好奇怪,係兩條青菜。到我既赤紅地獄拉麵,面底非常差,係普通茶餐廳拉麵底。第二,紫菜亦有一股奇怪嘅零食紫菜味道。第三,醣心蛋調味不足,並非甜或鹹,只不過係無味。第四,所謂番茄湯底只不過喺魚子下面加左少少茄膏,原本嘅辣味湯底亦非出色,只有辣,但你唔會講得出佢有咩特別嘅味道/調味。第五,叉燒水平亦令人失望。服務環境衛生無問題,但食物真心差。
                        見佢喺其他網站推介
特登夜晚去試一試
我同女朋友分別叫咗拉麵同埋鰻魚飯。

服務環境衛生無問題,但食物真心差。
2017-10-26
2017-10-25 216 瀏覽
呢個舖位轉手左好多次,間間都做唔長,今次又係開日本野,我最鍾意做白老鼠,等我又試下呢間好唔好食先睇餐牌都有好多選擇,我揀左魚生粒粒飯$58仲送一款小食同罐裝汽水,我要左加洲卷同飲忌廉魚生飯有三文魚、吞拿魚、八爪魚、立魚、蛋、蟹子,呢個魚生飯d魚生撈左d汁,個汁有d wasabi味同埋綠色一粒粒細粒好似青瓜既野,但因為本人係唔食wasabi架😔,所以呢個飯就麻麻地like勒,d魚生質素就一般啦,但呢個價錢咁平算係咁啦,下次可以再試下d熟食睇下會唔會好d😅