2019-04-18 417 瀏覽
去到間野, 無book都唔洗排, 可能仲早我就叫左158蚊 既飯, 兩舊腩加條尾, 長到出哂界呀比我想像中上菜上得幾快食落都幾有炭燒味, 不過有少少覺得佢燒多左都幾嫩既真心, 個腩係好食過條尾好多所以唔好慳, 一定要叫腩以為個飯好高好大, 點知D飯係薄薄一層架咋不過有得加飯既, 唔夠就同佢講就得呢度唔似佢地日本咁, D鰻魚汁放哂係枱, 你自己係咁加係到你加返佢先拎俾你服務都幾好既, 成個店面都係得兩個人咁多所以佢地都幾唔得閒, 但對客人都仲係好有禮貌, 有笑容
去到間野, 無book都唔洗排, 可能仲早
我就叫左158蚊 既飯, 兩舊腩加條尾, 長到出哂界呀
比我想像中上菜上得幾快
食落都幾有炭燒味, 不過有少少覺得佢燒多左
都幾嫩既
真心, 個腩係好食過條尾好多
所以唔好慳, 一定要叫腩
以為個飯好高好大, 點知D飯係薄薄一層架咋
不過有得加飯既, 唔夠就同佢講就得
呢度唔似佢地日本咁, D鰻魚汁放哂係枱, 你自己係咁加
係到你加返佢先拎俾你
服務都幾好既, 成個店面都係得兩個人咁多
所以佢地都幾唔得閒, 但對客人都仲係好有禮貌, 有笑容
2019-04-18
2019-03-31 537 瀏覽
晚上九點左右店裏僅有兩三位客人,好奇心的驅使下走了進去,不得不說這裏確是「鰻魚專門店」,但絕不是「鰻魚飯專門店」😩!/7/10 鰻魚重 上 $138Supreme Grilled Eel Rice Box鰻魚賣相不錯,而且份量充足,最重要的是入口充滿炭火燒烤的味道,且肉質嫩滑,非常惹味!可惜的是鰻魚下的飯水份太多,一點口感都沒有,大打折扣🙍🏻‍♀️!不過以這個價錢來說,雖然未至令人驚艷的好吃,但鰻魚真的挺好味,若飯的水份能拿捏得就更好就好了(若換成珍珠米就完美了)!/4/10 鰻魚飯 三食 $88Eel ‘s Hitsumabushi從未試過茶漬鰻魚飯,好奇心驅使下點了來試,若十級伏是最伏,這絕對有八級🤢!三食大概是1.就這樣吃2.配芥末吃3.和茶拌著像湯飯那樣吃。首先,也許是因為鰻魚飯是蓋著上的,把碗裏的熱氣使鰻魚變得更熟,熟得一點都不滑,還有點「嚡口」,一點炭燒的香味都沒有🤦🏻‍♀️!而我個人也不太喜歡茶漬的味道,把鰻魚僅有的香味都沖淡了🙍🏻‍♂️。。。不過意外的發現,原來芥末和鰻魚的味道挺夾的😳除非想試伏,否則還是點普通的鰻魚飯吧😀IG: foodcityyy
7/10 鰻魚重 上 $138
Supreme Grilled Eel Rice Box
4/10 鰻魚飯 三食 $88
Eel ‘s Hitsumabushi

IG: foodcityyy
2019-03-28
2019-03-30 429 瀏覽
Eel rice 😍😍😍 本來就很喜歡吃炭燒鰻魚丼飯 有日本的味道午餐時間去吃 鰻魚丼由$68 起 價格相宜 店員有細心講解價格不同是在於鰻魚的份量及部位 蠻貼心的服務 只是銅鑼灣店有部份小食沒供應 就好像是我最愛的鰻魚玉子卷 很可惜呢.. 😅我們就點了鳗魚丼 鰻魚很香口 味道很讚 果然是炭燒的味道 真的好味道 珍珠米也好吃 可有太「軟身」了一點 有一點點黏的口感 整體而言還是不錯 以這價格在香港有這質素的鰻魚丼真的很難得!😋😋😋

2019-03-28 348 瀏覽
今日三位來試試新開的饅魚飯。有好印象哦!係lunch time 一點鐘黎拎位,已經差不多滿座,好彩都拎到位。位於希慎12樓,一出lift便是。我地叫左一個饅魚重特上,兩個饅魚飯 三食。饅魚飯三食,原味、配料、茶漬。可以試曬咁多重食法。———————第一食是原味咁食。第二食就係加配料蔥花、海苔同芥末一起食。第三食係加埋湯。好好味呀, 我每次都會follow三食咁食呢個餐。仲令我諗起之前去名古屋食既蓬萊軒鰻魚飯,當然蓬萊軒係超級無敵好味啦😂但呢間都性價比高$88,唔錯呀!下次lunch 再黎。
今日三位來試試新開的饅魚飯。

位於希慎12樓,一出lift便是。

我地叫左一個饅魚重特上,兩個饅魚飯 三食。
饅魚飯三食,原味、配料、茶漬。可以試曬咁多重食法。

———————

第一食是原味咁食。
第二食就係加配料蔥花、海苔同芥末一起食。
第三食係加埋湯。
好好味呀, 我每次都會follow三食咁食呢個餐。
仲令我諗起之前去名古屋食既蓬萊軒鰻魚飯,
當然蓬萊軒係超級無敵好味啦😂
但呢間都性價比高$88,唔錯呀!
下次lunch 再黎。
2019-03-26 250 瀏覽
今日晏晝約咗朋友食lunch 諗起之前尖沙咀開咗間鰻魚飯一路都食唔到 依家銅鑼灣竟然開咗係希慎12樓!即刻跑過去攞位擔心好多人⋯點知冇乜人係咪啲人未知道佢開咗呢度鰻魚飯有分幾種 一係食條尾一係食佢個腩 大食啲可以原條食都得我食量冇咁驚人 叫咗個雙層鰻魚丼$108 我朋友食咗 鰻魚重 $98 再加多個淺漬蕃茄 $20 個鰻魚的而且確係有啲炭燒味 仲有d d 脆 但係飯同魚嘅比例真係好啱啱好 唔小心食大淡左後面就要食白飯 五點之前食仲可以加$10要多碗赤味噌湯同埋有個細前菜 即係嗰啲青瓜⋯⋯ 但係個鰻魚係唔錯可以久唔久食一次
點知冇乜人係咪啲人未知道佢開咗

但係個鰻魚係唔錯可以久唔久食一次

2019-03-05
2019-03-24 131 瀏覽
-在希慎廣場逛街,看見這間鰻魚專門店😍還有很多人排隊,便決定試試xd飢餓感會令人感覺食物特別好吃😋而今天我便是極度肚餓進去吃飯的~♥首先這裏是只有鰻魚的🐟因為超肚餓,所以我點了《雙層鰻魚丼》總共有鰻魚腹四塊💛門口師傅用炭火即燒鰻魚,而事實上也看到燒得不錯🔥超香,入口肥美厚肉,也夠熱!但是超·多·骨,全程都在吐骨🤦🏻‍♀️而且是大骨,去到後期表示心很累⋯♥《鰻魚重》這個便宜$10,就是兩塊鰻魚連尾🤔鰻魚同樣是好味但極多骨._.這個飯底較少,不過能免費加飯🍚可惜米飯不夠粒粒分明,黏在一起的~♥《泡菜鰻魚冷豆腐》為什麼我會叫了這個!?這個配搭超·奇·怪的啊🧐這個是硬豆腐,個人一般~整體不過不失,正正常常吧😛♥小提示 Tips:這裏是一定要排隊,不能取票等位的😔 還有請預備吃完後嘴巴會很累,好味但真·多·骨😐
在希慎廣場逛街,
看見這間鰻魚專門店😍
還有很多人排隊,便決定試試xd
飢餓感會令人感覺食物特別好吃😋
而今天我便是極度肚餓進去吃飯的~

首先這裏是只有鰻魚的🐟
因為超肚餓,所以我點了
《雙層鰻魚丼》
總共有鰻魚腹四塊💛
門口師傅用炭火即燒鰻魚,
而事實上也看到燒得不錯🔥
超香,入口肥美厚肉,也夠熱!
但是超·多·骨,全程都在吐骨🤦🏻‍♀️
而且是大骨,去到後期表示心很累⋯

《鰻魚重》
這個便宜$10,
就是兩塊鰻魚連尾🤔
鰻魚同樣是好味但極多骨._.
這個飯底較少,不過能免費加飯🍚
可惜米飯不夠粒粒分明,黏在一起的~

《泡菜鰻魚冷豆腐》
為什麼我會叫了這個!?
這個配搭超·奇·怪的啊🧐
這個是硬豆腐,個人一般~
整體不過不失,正正常常吧😛

小提示 Tips:
這裏是一定要排隊,不能取票等位的😔
還有請預備吃完後嘴巴會很累,好味但真·多·骨😐
  • 雙重鰻魚丼
2019-03-23 210 瀏覽
今日同屋企人行街行到肚餓要搵嘢食 就諗起呢間鰻魚飯😋😋之前都見到網上有好多post話佢開左而且行低價路線都覺得好吸引 但一直都未有機會去試下 今日終於有啦🤟🏻🤟🏻一去到鋪頭首先吸引眼球嘅係佢有一個廚窗比你睇佢燒鰻魚,而且真係用炭火嘅🔥我地就叫左三款嘢食分別有鰻魚飯三食、鰻魚秋葵冷豆腐同鰻魚丼。🥢鰻魚飯三食係可以就咁品嚐佢嘅原味、加wasabi同茶漬飯嘅食法。我分別試曬三種食法,原味食法比較岩我口味,食到濃濃嘅鰻魚汁味道之餘鰻魚食落都好有口感亦都好滑。相反加左湯做茶漬飯之後就好似沖淡左啲味咁,口感較淡。🍵鰻魚秋葵冷豆腐對我嚟講係一樣比較新奇嘅小食,鰻魚係擺係豆腐嘅上面再配搭鏗魚片。豆腐味有少少搶左鰻魚嘅味道,鰻魚嘅味道唔太出眾,而秋葵都只係伴碟。但當小食都可以一試👍🏻
今日同屋企人行街行到肚餓要搵嘢食 就諗起呢間鰻魚飯😋😋

鰻魚飯三食
鰻魚秋葵冷豆腐
鰻魚丼
2019-03-23
鰻魚飯三食
鰻魚秋葵冷豆腐
鰻魚丼
香港嘅鰻魚料理其實一食就食得出係新鮮定雪藏。係超級市場買條鰻魚,大多數都薄身冇咩肉。今次去嘅呢間餐廳,鰻魚肉質素不太好,個人更認為同超市買嘅冇分別。-男朋友見到呢間專食鰻魚飯嘅餐廳,就帶呢個鍾意食鰻魚又唔鍾意去日本嘅我去😂位於銅鑼灣希慎嘅呢間鰻魚專門店,沒有特別嘅裝修。當時晚飯時段,店內客人唔太多。menu上主食全部都係鰻魚😂男朋友唔太好鰻魚,唯有焗住叫。佢叫左鰻魚重 上($138),即是正常鰻魚飯再多一舊鰻魚肉。而我叫左特上($158)。就多左一舊肉😂食落並冇特別感覺。鰻魚肉質參差,薄之餘又多骨🤦🏻‍♀️鰻魚唔似係燒出黎,似番熱。咁嘅價錢加上係專食鰻魚的餐廳,入貨的鰻魚竟然會同超市買到嘅一樣。由第一啖已經好失望不過份量是比想像的多,飯唔係薄薄一層,所以食唔哂。汁亦都多,令到飯唔會好乾。-整體唔推薦的。認為唔抵食,材料唔新鮮。因為唔係餐廳格局,比較開揚,環境較嘈。
香港嘅鰻魚料理其實一食就食得出係新鮮定雪藏。
menu上主食全部都係鰻魚😂男朋友唔太好鰻魚,唯有焗住叫。
鰻魚重  上

鰻魚重  特上

而我叫左特上($158)。就多左一舊肉😂

2019-03-14 158 瀏覽
Came here for late lunch. Ordered eel rice bowl with miso soup and pickles for $118. Well worth a visit for charcoal grilled eel. I also like the fact that the menu offers various portions of eel. Mine came with two pieces.The eel was perfectly grilled. It was meaty, moist and tasty. The sweet sauce went well with the eel and the rice. Rice was of high quality and perfectly cooked. A few sprinkle of the ground peppercorn is a must for the eel!!! The soup and pickle were average.

2019-03-13
2019-03-11 250 瀏覽
今日放假同屋企人出銅鑼灣行街,到中午肚餓就諗住是但搵間餐廳吃飯,上到希慎12樓見到呢間專食鰻魚飯就試下啦我地2大2小就叫3個餐ok ,我叫個2份鰻魚用炭燒,味道不錯,食落冇骨,鰻魚汁好香,其中一份侍應話冇鰻魚尾,就幫我換咗鰻魚腩,仲可以免費加大白飯,加咗$20加兩個味噌湯同漬物,味噌湯味道有啲濃,哥哥好鍾意,細佬就麻麻地鰻魚飯開頭哥哥話唔要食,佢話自己食鰻魚敏感,真係想笑死我,我話唔好食就帶佢去麥當勞😂,好在來到佢試完覺得好食,細佬就唔使講嘢,食乜都冇所謂,先唔洗再去麥當勞,老婆點了個茶漬3食,份量都ok,味道就比我點的鰻魚飯清淡一點,加咗茶就會味道好一啲,但佢食吾哂,結果我包底,4個人食左$334下次經過都會再去,可以一試
鰻魚飯就試下啦
下次經過都會再去,可以一試
2019-03-10
  • 鰻魚重特上
2019-03-10 293 瀏覽
今日收工同男朋友去左銅鑼灣hysan 行街 行行下見到一間鰻魚飯個名叫名代宇奈とと 依間鰻魚飯店係日本開過黎香港 而朋友就係日本食過 我自己就未食過  咁見到排隊既人數唔係好多 我地就衝左去排隊 排隊既時候 我地已經睇緊餐牌 而排隊既另一邊就有一塊透明玻璃 可以見到廚師用炭火燒緊鰻魚 十五分鐘後 到我地入座 上菜速度都幾快 五至十分鐘就有得食 鰻魚非常肥美 入口即溶 配上鰻魚汁 非常夾 而飯亦都用上日本米  我本人非常鐘意食比較肥身既米  估唔到係香港都食到日本既味道
咁見到排隊既人數唔係好多 我地就衝左去排隊
而飯亦都用上日本米  我本人非常鐘意食比較肥身既米
估唔到係香港都食到日本既味道
2019-02-23
2019-03-10 243 瀏覽
是日同男朋友落樓食飯,因為落住雨都無乜心情諗去邊度食,行左去hysan, 望下有咩食,見到依間新開食鰻魚飯又可以試下喎!咁就上12樓喇,我地都算早食6點零已經都有d人係度。入到去見到成間野得一個侍應?又做知客又做樓面落單收銀傳菜😱我諗大家唔好expect有咩服務。咁我地都叫左個鰻魚上(其實佢只係得唔同份量同grade既鰻魚飯)依個算係中上既,畢竟未食過唔敢叫太好。另外叫左個涷蕃茄、鰻魚冷豆腐、泡菜。鰻魚飯講明係白飯任加,男朋友叫多碗白飯,不過唔會有汁,所以最好一開始加定。冷豆腐比我想像中差,無乜汁同埋我expect佢係芝麻醬,點知係鰻魚汁,但好淡。鰻魚係ok既不過d骨都幾大條下我都要吐出黎。食食下成條人龍出現左,我地食完快快手走人。其實依間唔算話係好好食,可以等無乜人既時候黎試都ok,但唔會刻意黎排隊。
另外叫左個涷蕃茄、鰻魚冷豆腐、泡菜。
鰻魚係ok既不過d骨都幾大條下我都要吐出黎。
食食下成條人龍出現左,我地食完快快手走人。
2019-02-24 528 瀏覽
去日本多次,總係未食過鰻魚飯連鎖店「名代宇奈」(因為有太多其他餐廳更吸引),只知佢係平價高質店。自從知佢來香港開分店,一直都想試下,不過當然,又係一間長期排長龍店,有次係尖沙咀見到打左幾個蛇餅,真係嚇親,今次係銅鑼灣希慎,比想像中少人,人龍都去得好快,不過就係因為全部要搭枱,所以先咁快,唔鍾意搭枱的話就要三思。Menu好簡單,主打都係鰻魚飯,只係有唔同分量同presentation咁解。鰻魚重上($138)有大約半條分量,一部分係魚腩,一部分係魚尾。魚腩部位好厚肉,肉質腍d油分多d,而魚尾就脆d香口d。香係幾香嘅,不過有個好大的問題,就係超多骨,每條都有1cm長,食起上來好唔方便,即使幾好食都係咁話。另一款係鰻魚飯三食($88),平咁多係因為鰻魚分量少好多。三種食法係:鰻魚+飯、鰻魚+飯+wasabi、茶漬飯。雖然鰻魚細塊,但仍有多骨弊病,而加湯做茶漬飯,個湯都好淡,非常一般。即使大家唔怕骨,如果肚餓的話都要慎重考慮,因為落單後即整都要等最少15分鐘(爐頭同人手都少),要畀點耐性。
另一款係
2019-02-24 424 瀏覽
年初四,過了三天公眾假期,重新上班。這天當然要食好啲啦!同事們話銅鑼灣新開左間鰻魚專門店,我上網查查記得之前去日本食過都唔錯,就決定一齊去試下香港分店的味道如何。十二點幾去到,餐廳入面坐滿人,所以我地都等左7-8分鐘先有位。見住個餐牌款款都係鰻魚,同事就去問問佢地的分別。店員好友善咁同我地解釋,話鰻魚重同鰻魚重上同鰻魚重特上的分別在於魚腩魚尾部分的數量。而我地個日魚尾賣完了,所以我地叫鰻魚重特上($158),魚尾部分會換上了魚腩,總共會有三塊魚腩。等飯到來的間,就睇下枱上的調味品,有山椒同七味,喜歡再加調味的朋友可以一試。而我自己就喜歡品嚐原味,所以上菜後我是沒有加調味品的。個飯盒看似不是太深,但吃着吃着都會飽了,可能因為我地有三塊肥美的魚腩吧!即場現烤,有炭火香味,所以一定要趁熱品嚐哦!鰻魚汁拌飯,甜甜香香。呢一間餐廳會再嚟,下次再去食lunch的時候,希望可以試到魚尾啦!

2019-02-08
7 分鐘 (堂食)
2019-02-10 707 瀏覽
日本過江龍鰻魚飯專門店係 #isquare 開了第一間分店後轉眼間就係 #hysan 開了第二間分店😏 位置很方便😍-#鰻魚重上 🍱 ($138)賣相好靚🥰 兩件鰻魚即叫即燒🐟 質感非常軟淋🤤 無咩骨👌🏻 配上大量鰻魚汁好惹味✌🏻 飯就較淋😅-#鰻魚飯三食 🍱 ($88)三食包括原味、茶漬同配料wasabi👌🏻 呢款定價較平所以鰻魚質素較另一款失色😳 鰻魚份量較少🤔 配上茶漬食法都不錯😏 食物免加一😱 質素整體來說不俗😎
#鰻魚重上 🍱 ($138)
#鰻魚飯三食 🍱 ($88)